Trajtimi i qafës së mitrës me osteokondrozën e qafës së mitrës

Shprehja "cervikocranialgia vertebrale" një person pa arsim mjekësor nuk shqipton menjëherë. Për të kuptuar më mirë se çfarë do të thotë një frazë e tillë e ndërlikuar, ne do të japim një përkthim të adaptuar nga greqishtja: "dhimbje me origjinë vertebrale që shfaqet në rajonin e qafës së mitrës". Dhe në këtë përkufizim, thelbi i asaj që po ndodh në trup gjatë zhvillimit të këtij procesi pasqyrohet shumë qartë.

Shkaqet e qafës së mitrës

Shumica e sëmundjeve nga të cilat vuan njerëzimi, shkaktohen nga një sërë faktorësh. Sindroma cervikocranialgia është një përjashtim nga rregulli i përgjithshëm. Në 99 përqind të pacientëve me këtë diagnozë, zhvillimi i saj është pasojë e osteokondrozës së qafës së mitrës. Dhe vetëm 1 përqind e statistikave mjekësore janë ndarë për lëndime ose sëmundje të tjera të shtyllës kurrizore në shpinë të qafës së mitrës.

Cervikokranialgjia spondilogjenike është disi e ndarë. Sindromi manifestohet me të njëjtat simptoma, por nuk shkakton osteokondrozë, por shkatërrim të rruazave të qafës së mitrës të skeletit njerëzor. Shkaku i procesit është ose tumori i kockave ose lezione infektive. Indet e eshtrave gjatë kalbjes irritojnë nervat që ndodhen midis rruazave. Kjo shkakton dhimbje.

Por, osteokondroza nuk shoqërohet gjithmonë nga cervikokranialgjia vertebrogjene. Për zhvillimin e tij kërkon "provokim nga jashtë". Faktorët provokues:

 • hipotermi, veçanërisht e rregullt. Për shembull, nëse vazhdimisht uleni në punë nën kondicionerin (dritaren), nga ku fryn drejt e në qafë;
 • kthesat shumë të mprehta të kokës ose ushtrimi fizik, i cili shkaktoi mbivendosje të muskujve të qafës së mitrës;
 • stres i shpeshtë, i zgjatur;
 • punë e ulur, e plotësuar me pasivitet të përgjithshëm në kohën e tij të lirë. Nëse, pasi keni punuar "ndërrimin" në kompjuter, ktheheni në shtëpi dhe merrni të njëjtën pozë për të luajtur, për shembull, një lojë në internet, qafën e mitrës vertebrale me manifestime muskulore-tonike është e provuar>

Diagnoza e qafës së mitrës ndonjëherë bëhet kur rrënjët nervore shkelen në rajonin e qafës së mitrës. Isshtë vërejtur me osteochondrosis mjaft shpesh, edhe pse jo në të gjithë pacientët.

Shenjat paralajmëruese

Sindroma cervikocranialgia manifestohet nga dhimbje koke të rregullta. Cranialgia është një ndjesi e pakëndshme në zonën e kokës. Mund të ndodhin me sëmundje të ndryshme. Ka kuptim të dyshojmë për qafën e mitrës, kur dhimbja prek qafën, për më tepër, lokalizohet kryesisht në të nga pas, dhe prej andej transportohet në rajonet parietale. Ndonjëherë dhimbja mund të arrijë pjesën e përparme të kafkës. Në rastet më të rënda, ajo prek të gjithë rajonin e kokës.

Me cervikocranialgia vertebrogjene, koka mund të dëmtojë në njërën anë ose të dy. Natyra e ndjesive është shumë e ndryshme: djegia, tërheqja ose shpërthimi. Ndonjëherë dhimbja prek veshin, dhe personi shkon te otolaringologu ose në mënyrë të pavarur përpiqet të trajtojë median e pretenduar të otitit. Mundësia e fundit është më e keqja, sepse me veprimet e tij të padobishme, të paafta, pacienti vonon momentin e fillimit të trajtimit të saktë, duke filluar rrjedhën e sëmundjes.

Simptomat nuk janë të kufizuara vetëm në dhimbje. Sindroma cervikocranialgia mund të shfaqet:

 • "Fluturon" para syve, shpërndarje e përkohshme e shikimit, duke kaluar shpejt, ose miopi progresive;
 • marramendje, ndonjëherë e zgjatur;
 • nauze, dhe ajo që pothuajse kurrë nuk çon në të vjella;
 • edemë e pjesës së përparme – kjo është tipike për shpërthimin e dhimbjes, që tregon një rritje të presionit intrakranial të shkaktuar nga një përkeqësim i rrjedhjes së gjakut nga truri;
 • simptoma vegjetative: djersitje, palpitacione, skuqje të lëkurës, duar të ftohta dhe / ose këmbë. Në rastin e fundit, pamja e kundërt mund të vërehet, kur pacienti "hidhet në nxehtësi, siç ishte".

Jo të gjitha simptomat shfaqen në të njëjtën kohë, secili pacient ka një grup individual. Por çdo pamje klinike shoqërohet domosdoshmërisht nga një gjendje miofascial-tonike e muskujve. Kjo sindromë konsiston në “druri”, rritje të densitetit të muskujve të qafës së mitrës, dhimbje të ndjeshme të tij.

Diagnostics

Nga njëra anë, diagnoza e qafës së mitrës nuk është aq e vështirë. Nga ana tjetër, simptomat karakteristike të këtij sindromi mund të tregojnë një numër sëmundjesh të tjera. Prandaj, provimi duhet të jetë gjithëpërfshirës dhe kompetent.

Hapi i parë do të jetë identifikimi i lezioneve të shtyllës kurrizore. Për ta bërë këtë, përdorni:

 • radiografi;
 • tomografia e llogaritur multispirale;
 • tomografia multiresonante.

Studimi i fundit është i preferueshëm sepse jep rezultatet më të sakta dhe më të sakta.

Hapi tjetër është të përjashtoni patologjitë e mundshme që kanë simptoma të ngjashme. Një ekzaminim i trurit po bëhet për të përjashtuar formacionet e tumorit, goditjet dhe çrregullime të tjera globale. Tjetra, pacienti duhet të kryejë një ekzaminim me ultratinguj të enëve të qafës së mitrës dhe kokës, dhe gjithashtu do të duhet të konsultohet një endokrinolog: simptomat e listuara mund të tregojnë zhvillimin e diabetit. Mos bëni pa një ekzaminim nga një terapist dhe kardiolog që do të kontrollojë pacientin për hipertension.

Dispozitat terapeutike

Edhe problemet e "neglizhuara" të përbashkëta mund të kurohen në shtëpi! Vetëm mos harroni ta njollosni atë një herë në ditë.

Trajtimi, si shqyrtimi, duhet të jetë gjithëpërfshirës. Zhdukja e vetëm një dhimbje koke do të japë vetëm një rezultat të përkohshëm, të paqëndrueshëm. Efekti është jetëshkurtër: dhimbja kthehet shpejt. Nëse vazhdoni, duke marrë vetëm qetësues kundër ilaçeve, me kalimin e kohës do të duhet të rritni dozën e tyre pa pushim. Prandaj, kur cervikocranialgia zbulohet në sfondin e osteokondrozës së qafës së mitrës, trajtimi kryesisht duhet të drejtohet në shkakun rrënjësor. Do të përbëhet nga dy fusha po aq të rëndësishme.

Terapia e mjekimit

Fillon së pari, që nga momenti i diagnostikimit, pasi detyra e tij është të lehtësojë dhimbjen dhe të transferojë përkeqësimin e osteokondrozës së qafës së mitrës në fazën e faljes jo të plotë (kjo ju lejon të futni metoda jo-ilaçe në rrjedhën e trajtimit). Pacienti është përshkruar ilaçe në disa drejtime.

 • ilaçe anti-inflamatore jo-steroide. Ato janë të nevojshme për të lehtësuar efektin e dhimbjes, për të ndaluar shkakun e shfaqjes së saj – dhimbje. Në fillim, ato shpesh administrohen në mënyrë intramuskulare për të lehtësuar më shpejt gjendjen e pacientit. Më vonë ata kalojnë në mjekimin oral. Kursi zgjat nga 5 deri në 7 ditë;
 • relaksuesit e muskujve të efektit qendror zvogëlojnë spazmat e muskujve, stimulojnë qarkullimin e gjakut në to dhe ndihmojnë në eliminimin e dhimbjes. Nëse pacienti ka cervikocranialgia kronike në një formë të rëndë, fillimisht relaksuesit e muskujve jepen gjithashtu si injeksione. Pacienti duhet t'i marrë ato për 2-3 javë;
 • antioksidantët, të cilët përmbajnë acidin tioktik, komplekset e vitaminave me një proporcion të shtuar të vitaminave B, kanë për qëllim rigjenerimin e fibrave nervore, rivendosjen e funksioneve të tyre, forcimin e përgjithshëm të sistemit nervor në tërësi. Kursi i marrjes së këtij grupi të ilaçeve është i gjatë, ai përshkruhet nga një neurolog, por jo më pak se një muaj.

Cervikokranialgjia kronike vertebrogjene kërkon terapi simptomatike. Mund të jetë e nevojshme për të korrigjuar presionin, për të eleminuar marramendjen ose vjelljen, për të stimuluar mikroqarkullimin – të gjitha këto nuanca sqarohen dhe merren parasysh nga mjekët gjatë një ekzaminimi shtesë.

Terapi jo-ilaçe

Për të stabilizuar gjendjen e pacientit vetëm ilaçet nuk do të jenë të mjaftueshme. Kërkohen teknika fizioterapeutike të cilat janë natyra restauruese, duke përshpejtuar efektet e ilaçeve, duke forcuar efektin e arritur.

Vetëm një mjek duhet të përshkruajë një kurs të fizioterapisë. Me cervikocranialgia vertebrogjene, tregohet larg nga të gjitha procedurat. Vetë-mjekimi në këtë drejtim mund të shkaktojë dëme të pariparueshme në trup. Për shembull, terapia e ashpër manuale me këtë diagnozë jo vetëm që përkeqëson gjendjen e pacientit, por gjithashtu i siguron atij komplikime, disa prej të cilave tashmë janë duke u bërë të pakthyeshme.

Ndër procedurat e lejuara për përdorim, më të efektshmet dhe të përdorura gjerësisht janë:

 • trajtim tërheqje. E thënë thjesht – një shtrirje graduale dhe e paqartë e shtyllës kurrizore. Për të përdoret një aparat i veçantë; gjatë përdorimit të tij, pacienti shtrihet i qetë në shtrat. Në të njëjtën kohë, ai nuk ndjen ndonjë shqetësim: procedura kryhet butësisht dhe pa probleme. Koha e shtrirjes përcaktohet nga një fizioterapist; numri i "qasjeve" – ​​të paktën katër;
 • masazh, përsëri i butë, por i ndjerë. Gjatë masazhit, intensiteti i sindromës së dhimbjes zvogëlohet, furnizimi i gjakut stimulohet, korse muskulore forcohet në zonën e prekur nga cervikocranialgia, dhe spazma e muskujve të përgjithshëm hiqet. Një grup teknikash masazhesh, numri i seancave është gjithmonë indiv>

Mjekët shpesh rekomandojnë që gjatë acarimeve të mbani një “jakë të qafës së mitrës” të veçantë. Me qafën e mitrës, dhimbja gjatë kthesave dhe lëvizjeve të qafës intensifikohet. Kolla kufizon mprehtësinë e kthesave të kokës, kufizon shkallën e tyre. Pacienti duhet të zbatojë këshillat e një mjeku vëzhgues.

Pak për parandalimin

Nëse jeni diagnostikuar me qafën e mitrës, ju do të duhet të mbroni qafën tuaj për pjesën tjetër të jetës tuaj. Në parim, nuk do të ketë kufizime të veçanta në ekzistencën tuaj të përditshme. Por duhet të kujtojmë se një qëndrim i vazhdueshëm me një kokë të përkulur afron një relapsion tjetër. Nëse specifikat e punës suaj janë të tilla që është e pamundur të shmangni këtë situatë, bëni një pushim çdo orë, duke kërkuar lart nga ekrani, duke u përpjekur të lëvizni me kujdes dhe me variabël kokën tuaj (për shembull, një ushtrim i mirë: "shkruaj me hundën tënde ”Çdo shkronjë e alfabetit në ajër).

Shmangni hartimet. Meqenëse vendi juaj i punës është vendosur pranë dritares, uluni në një karrige, lidhni qafën tuaj me një shall, të paktën dritë, gaz ose mëndafsh.

Pyesni mjekun tuaj për një dietë: për sëmundjet e kyçeve, kufizimet vendosen në produkte të caktuara. Mundohuni të mos devijoni nga menyja e rekomanduar edhe në festat e mëdha.

Kujdesuni për rehati në një ëndërr. Shpesh, përkeqësimi i qafës së mitrës provokohet nga një sjellje e pakëndshme, nga e cila rrjedh qafa.

Me këtë diagnozë, gjimnastika terapeutike bëhet e detyrueshme. Frekuenca e tij, intensiteti, grupi i ushtrimeve zgjidhen individualisht, nën drejtimin e një specialisti në këtë fushë. Ju duhet vetëm ushtrime të rregullta. Ushtrimet më efektive:

 • frymëmarrja e shtrirë: pacienti shtrihet në shpinë, vendos një pëllëmbë në stomak, e dyta në gjoks. Thithni / zhvarrosni – sa më ngadalë që të jetë e mundur, me një ritëm të matur. Për herë të parë, 10 përsëritje janë të mjaftueshme, gradualisht, duke shtuar 1-2 herë, numri i tyre duhet të sillet në 30;
 • "Peshku". Ajo kryhet në pozicionin e shpinë. Pacienti duhet të ngrihet në duar, duke ngjitur me kujdes kokën mbrapa. Mbajeni pozicionin derisa qafa të jetë lodhur. Sidoqoftë, nëse është e fortë, mos e teproni: koha maksimale e lejuar në këtë pozicion është 2 minuta;
 • rrotullimi i kokës. Të shtrirë përsëri kërkon fytyrën poshtë në stomakun e tij. Duart shtrihen përgjatë trupit, balli mbështetet në dysheme, koka 10 herë ngadalë dhe pa dhunë kthehet majtas dhe djathtas;
 • duke shtypur mjekrën. Për të përfunduar ushtrimin ju duhet të uleni në këmbë. Duke thithur, pacienti ngadalë dhe saktë e kthen kokën mbrapa sa të jetë e mundur. Exhaling, anim atë përpara. Idealisht, mjekra duhet të qëndrojë kundër bazës së qafës. 5 herë do të jenë të mjaftueshme.

Këshillohet që të përsërisni tërë kompleksin disa herë në ditë. Nëse nuk keni mundësi të bëni gjimnastikë gjatë orarit të punës, mos harroni të praktikoni në shtëpi, të paktën në mëngjes dhe në mbrëmje.

Ushtrimet e fizioterapisë lehtësojnë rrjedhën e periudhave akute, shtyn fillimin e relapsit tjetër, ndihmon për të rivendosur shpejt formën pas përfundimit të saj.

Cervikocranialgia vertebrogjene është praktikisht e pashërueshme, mund të ndalet dhe minimizohet. Një kompleks gjimnastik i kryer rregullisht, kurset e masazhit terapeutik zvogëlojnë ndjeshëm rrezikun e inflamacionit të përsëritur në qafë. Por nëse ka ndodhur një rikthim, këshillohuni me një mjek dhe mos u përpiqni të trajtoheni vetë, edhe nëse tashmë keni hasur këtë sindromë dhe mendoni se e njihni regjimin e trajtimit. Gjithçka në jetën tonë po ndryshon, por më e shpejtë është gjendja e shëndetit. Kursi i trajtimit, i cili u përdor gjashtë muaj më parë, tani, në rrethanat e reja, tashmë mund të jetë larg idealit. Korrigjimi është i nevojshëm, dhe vetëm një specialist mund ta kryejë atë.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri