Struktura e ligamentit të gjurit

Zhvillimi i nyjes dhe ligamenteve fillon në javën e 8-të të zhvillimit intrauterine. Ekzistojnë një numër i madh i strukturave që së bashku sigurojnë funksionimin normal të gjurit.

Ligamentet dhe tendonet ndahen zyrtarisht në dy grupe: intraartikulare dhe jashtartikulare.

Ligamentet intartartikulare janë si më poshtë:

  Kryqëzor anterior – fillimi është i fiksuar>

Patella ndodhet në zonën ballore të gjurit.

Këputja ose shtrirja e tyre ndodh me lëvizje të pazakonta. Prania e kërcit nuk lejon fërkimin e kockave gjatë lëvizjeve.

Gjithashtu në strukturë ka disa çanta synoviale:

 1. kupë
 2. Patella është e thellë.
 3. Muskul i dhimbshëm i tendonit.
 4. Para-gju nënlëkurës.
 5. Gropë popliteal.

Ligamentet rregullojnë lëvizjen e përbashkët. Ata janë gjithashtu të kufizuar.

Menisci luan një rol të madh në funksionimin e gjurit. Shpesh ato konsiderohen kërc, por në strukturë ato janë më shumë si ligamente. Ato kontribuojnë në një shpërndarje të barabartë të ngarkesës. Ata gjithashtu veprojnë si një copë litari e vendosur në nyje. Me dëmtimet e këtij elementi, të gjitha strukturat kërc janë shkelur, gjë që çon në prishje të gjurit.

Muskujt

Muskujt janë të domosdoshëm në strukturën e nyjës së gjurit, sepse janë ata që e sjellin atë në veprim. Dallohen grupet e mëposhtme të muskujve që kontribuojnë në punën e nyjes:

 • Grupi i muskujve të përparëm.
 • Grupi i muskujve të pasëm.
 • Grupi i brendshëm.

Më i madhi dhe më i fuqishmi është katërkëmbësit. Ndahet në 4 muskuj të vegjël.

Muskuli rrobaqepës është një nga muskujt përbërës të nyjës së gjurit. Shpërndahet në dy pjesë. Për shkak të kësaj, ajo siguron fleksion të hip dhe lëvizshmëri të këmbës së poshtme. Këta muskuj i përkasin grupit anterior.

Muskuli i hollë i përket grupit të brendshëm dhe fillon në nivelin e nyjes pubike, kalon poshtë dhe përfundon në nyjen e gjurit. Siguron shtimin e kofshës dhe përkuljen e këmbës së poshtme.

Përveç muskujve, ka tendona që sigurojnë lëvizje të tjera. Për shkak të tyre, një person mund t'i bëjë të njohura lëvizjet.

Innervation dhe furnizimi me gjak

Përveç ligamenteve, ka shumë nerva dhe enë të gjakut. Enët e gjakut kontribuojnë në rrjedhën e substancave të dobishme për të cilat nevojiten indet.

  Nervi shiatik është përgjegjës për ndjeshmërinë. Posaçërisht për përthyerjen e tyre janë përgjegjës degët tibiale dhe fibulare, të cilat shtrihen nga nervi popliteal. Prova e parë>

Funksionet

Lidhja e gjurit ndihmon në lidhjen e dy kockave. Për shkak të kësaj, një person mund të bëjë çdo lëvizje. Fushat kryesore janë:

 • Flexion dhe shtrirje.
 • Rrotullimi përgjatë boshtit vertikal.

Për shkak të këtyre aftësive, një person lehtë mund të bëjë lëvizje me këmbët dhe trupin e tij.

Lëndimet dhe gjendjet patologjike

Ai është mjaft i prekshëm, dhe shpesh është i plagosur. Më shpesh ndodhin prishjet e ligamenteve. Lloje të ndryshme të dëmtimeve gjenden kryesisht tek atletët.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Lotët dhe sprains

Ligamentet e gjurit preken mjaft shpesh. Lëvizjet e gabuara ose aktiviteti i tepërt fizik bëhen provokator i dëmtimit. Në varësi të ashpërsisë, mund të ketë lezione të vetme ose të shumëfishta të tufave të indit lidhës.

Dëmtimi i shumëfishtë në grupet e indit lidhës klasifikohet si i rëndë.

Fotografia klinike me sprains:

 • Dhimbje dhe ënjtje në zonën e prekur.
 • Shkelja e strukturës së gjurit.
 • Dëmtimi i funksionit motorik.

Në pushime, fotografia klinike është e ngjashme, por më e ndritshme. Dhimbja është shumë më e fortë, dhe ënjtja është më e gjerë. Ekziston një humbje e plotë e aktivitetit motorik. Ekzistojnë tre shkallë të lotit dhe shtrirjes:

 • I – një numër i vogël i ligamenteve dëmtohet dhe aktiviteti motorik ruhet.
 • II – shumica e fibrave janë të dëmtuara, lëvizjet bëhen me dhimbje në gju.
 • III – të gjitha fibrat dëmtohen, aktiviteti motorik është plotësisht i kufizuar.

Kushtet patologjike

Patologjitë e mëposhtme mund të ndikojnë në nyjen e gjurit:

 1. Gonarthrosis – karakterizohet nga dëmtimi i kërcit. Zhvillohet gradualisht dhe prish funksionet.
 2. Meniskopatia është një patologji që çon në ushtrime fizike në nyjen e gjurit. Simptoma kryesore është një klikim në gju, i cili mbart një sindromë dhimbjeje.
 3. Artriti – ndikon në kërc, kapsulë dhe membranë sinoviale. Karakterizohet nga ënjtje, skuqje dhe funksion i dëmtuar.
 4. Bursiti është një inflamacion që zhvillohet në çantën sinoviale. Ajo shoqërohet me dhimbje dhe lëvizje të dëmtuar të nyjes.
 5. Përdhes është një proces patologjik që zhvillohet për shkak të depozitimit të kripërave. Karakterizohet me skuqje të lëkurës dhe dhimbje.

Këto sëmundje janë mjaft të rrezikshme për njerëzit. Trajtimi i parakohshëm mund të çojë në pasoja të pakëndshme.

Kështu, nyja e gjurit ka një sistem mjaft kompleks. Funksionimi i tij normal është mjaft i rëndësishëm për trupin, pasi është në kurriz të tij që një person mund të bëjë lëvizje. Nëse ndodhin lëndime ose patologji, këshillohuni me mjekun në kohë. Sëmundje të tilla mund të çojnë në pasoja të rënda dhe madje edhe paaftësi.

Nyjë gjuri

Lidhja e gjurit, arti. gjini, është më e madhja dhe në të njëjtën kohë më e ndërlikuara nga të gjitha nyjet. Kjo për faktin se në këtë vend artikulohet leva më e gjatë e skajit të poshtëm (kockat e femurit dhe këmbës së poshtme), duke bërë gamën më të madhe të lëvizjeve kur ecni.

Në formimin e saj marrin pjesë: fundi distal i femurit, skaji proksimal i tibisë dhe patellës. Sipërfaqet artikulare të stilave të femurit që artikulohen me tibia janë konveks në drejtimet tërthor dhe sagittal dhe paraqesin segmente të elipsoidit. Facies artikularis superior i tibisë, i artikuluar me kondilat e femurit, përbëhet nga dy zona artikulare pak konkave të mbuluara me kërc të hialinës; këto të fundit plotësohen nga dy kërc intraartikular, ose menisci, meniscus lateralis et medialis, të shtrirë midis kondilave të femurit dhe sipërfaqeve artikulare të tibisë.

Do menisk paraqet një pllakë trekëndëshe të përkulur përgjatë skajit, buza e trashur periferike e së cilës është e bashkuar me kapsulën e përbashkët, dhe buza e theksuar që përballet me pjesën e brendshme të bashkimit është e lirë. Menisku lateral është më i përkulur se mediali; kjo e fundit në formën e saj ka më shumë të ngjarë të ngjajnë me një hënë gjysmëhënës, ndërsa ajo laterale i afrohet një rrethi. Skajet e të dy meniskit janë ngjitur përpara dhe mbrapa eminentia intercondylaris. Një pako fibroze e quajtur lig shtrihet para të dy meniskit. gjini transversum.

Kapsula e përbashkët është e bashkangjitur paksa duke u larguar nga skajet e sipërfaqeve artikulare të kofshës, tibisë dhe patelës.

Prandaj, mbi kofshë, ngrihet përpara lart, duke anashkaluar patellarinën e fytyrës, në anët shkon midis kondilave dhe epikondilit, duke e lënë këtë të fundit jashtë kapsulës për bashkim të muskujve dhe ligamenteve, dhe në pjesën e pasme bie në skajet e sipërfaqet artikulare të kondilave. Për më tepër, membrana anësore sinoviale formon një përmbysje të madhe, suprapatellaris bursa, duke shtrirë lart midis femurit dhe femoris katërkëndëshe. Ndonjëherë suprapatellaris bursa mund të mbyllet dhe izolohet nga zgavra e nyjes së gjurit.

Në tibia, kapsula është ngjitur përgjatë skajit të sipërfaqeve artikulare të kondilave. Mbi patelën, ajo rritet deri në skajet e sipërfaqes së saj kërc, si rezultat i së cilës duket se futet në pjesën e përparme të kapsulës, sikur në një kornizë. Në anët e bashkimit gjenden ligamentet kolaterale që drejtohen pingul me boshtin frontal: në anën mediale, lig. kolaterale tibiale (nga epicondylus medialis e kofshës deri në skajin e tibiae, e shkrirë me kapsulën dhe meniskën mediale), dhe nga ana anësore, lig. fibulare collaterale (nga epicondylus lateralis te koka e fibulave).

Në anën e pasme të kapsulës së nyjes së gjurit janë dy ligamente të ndërthurura në murin posterior të kapsulës – lig. popliteum arcuatum dhe lig. popliteum obliquum (një nga 3 paketat terminale të tendinit. m. semimembranosi).

Lexo artikullin:  Trajtimi i nevralgjisë interkostale me ilaçe në të majtë

Në anën e përparme të nyjës së gjurit ekziston një tendë e femurit katërkëndësh, e cila mbulon patelën si kockë sesamoid, dhe më pas vazhdon në një ligament të trashë dhe të fortë, lig.patellae, i cili zbret nga maja e patellës dhe i bashkohet tuberositas tibiae.

Në anët e patellës, zgjatimet anësore të tendinit të katërkëndëshit formojnë të ashtuquajturat retinacula patellae (laterale et ndërmjetësuese), që përbëhen nga tufa vertikale dhe horizontale; tufa vertikale janë bashkangjitur në kondensat e tibisë, dhe ato horizontale në të dy epikodijat e femurit. Këto tufa e mbajnë patelën në pozicionin e saj gjatë lëvizjes.

Përveç ligamenteve ekstra-artikulare të përshkruara, nyja e gjurit ka dy ligamente intra-artikulare, të quajtura liggu kryqëzues. gjini cruciata. Njëra prej tyre është pjesa e përparme, lig. cruciatum anterius, lidh sipërfaqen e brendshme të kondilit lateral të femurit me zonën interkondilaris anterior tibiae. Tjetri është i pasmi, lig. cruciatum posterius, shkon nga sipërfaqja e brendshme e kondilit medial të femurit në zonën interkondilaris posteriore të tibisë.

Membrana sinoviale që rreshton pjesën e brendshme të kapsulës mbulon ligamentet e kryqëzuara të zgjatura në nyje dhe formon dy palosje yndyrore, alarese plicae, në murin e përparmë të nyjes nën patelen, të cilat përshtaten në çdo pozicion të gjurit me sipërfaqet artikulare, duke mbushur boshllëqet midis tyre.

Ligamentet e kryqëzuara ndajnë zgavrën e përbashkët në pjesët e përparme dhe të pasme, duke parandaluar, në rast inflamacioni, depërtimin e qelbës nga një pjesë në tjetrën deri në një kohë të caktuar.

Në afërsi të bashkimit shtrihet një seri çanta sinoviale; disa prej tyre komunikojnë me të përbashkët. Në sipërfaqen e përparme të patellës ka çanta, numri i të cilave mund të arrijë në tre: nën lëkurë – bursa prepatellaris subcutanea, më thellë nën fascia – bursa subfascialis prepatellaris, më në fund, nën shtrirjen aponeurotike m. quadricipitis – bursa subtendinea prepatellaris. Në pjesën e poshtme të pikës së lidhjes. patellae, midis këtij ligamenti dhe tibisë, ekziston një qese sinoviale e përhershme, jo komunikuese, bursa infrapatellaris profunda.

Në rajonin poster të bashkimit, çantat gjenden nën vendet e bashkimit të pothuajse të gjithë muskujve.

Në lëvizjet e nyjeve të gjurit janë të mundshme: përkulje, zgjatje, rotacion. Për nga natyra e saj, është një nyje kondilare. Gjatë zgjatjes, kontrata menisci, ligg. kolateralit dhe kryqitjet janë shtrirë fort, dhe tibia së bashku me kofshën shndërrohet në një tërësi pa lëvizje. Kur përkulet, menisci straighten, një ligg. kolateralit për shkak të konvergjencës së pikave të tyre të lidhjes pushojnë, si rezultat i së cilës, me një gju të përkulur, ekziston mundësia e rrotullimit rreth një boshti vertikal. Kur këmba e poshtme rrotullohet përbrenda, ligamentet kryqëzuese pengojnë lëvizjen. Kur kthehen nga jashtë, ligamentet kryqëzuese, përkundrazi, pushojnë. Kufizimi i lëvizjes në këtë rast ndodh për shkak të ligamenteve anësore.

Pajisja dhe vendndodhja e ligamenteve të nyjes së gjurit te njerëzit kontribuon në qëndrimin e saj të gjatë në një pozicion të drejtë. (Tek majmunët, ligamentet e nyjës së gjurit, përkundrazi, e bëjnë të vështirë ngritjen në këmbë dhe bërjen më të lehtë të mbledhjes).

Nyja e gjurit merr ushqim nga rete articulare, e cila formohet nga aa. gjini superiores medialis et lateralis, aa. gjini ihferiores medialis et lateralis, a. media gjini (nga një. poplitea), a. geniis descendens (nga a. femoralis), aa. recurrentes tibiales anterior et posterior (nga a.tibialis anterior). Dalja venoze ndodh përmes të njëjtave venat në venat e thella të gjymtyrëve të poshtme – vv. tibiales anteriores, v. poplitea, v. femoralis. Dalja e limfës ndodh përmes enëve të thella limfatike në nodi lymphatici poplitei. Kapsula e përbashkët nga nn është e brendshme. tibialis et peroneus communis.

Seksioni sagittal i nyjës së gjurit, imazhi me peshë protoni me shtypje të sinjalit nga indi dhjamor (rezonancë magnetike):
1 – kondil lateral i tibisë; 2 – menisku lateral;
3 – muskul viçi, kokë anësore; 4 – kondil lateral i femurit;
5 – kërc epifmzar: 6 – femoris biceps; 7 – muskul i gjerë anësor i kofshës. a – X-ray e gjurit në projeksion të drejtpërdrejtë:
1 – kondili medial i femurit: 2 – kondili lateral i femurit; 3 – paddler medial;
4 – miu i vogël anësor; 5 – patella: 6 – pol i poshtëm i patellës; 7 – poli i sipërm i patellës;
5 – kondili medial i tibisë; 9 – kondil lateral i tibisë: 10 – tuberkuloz intermuskular medial;
11 – tuberkulë lateral interkondilar; 12 – koka e fibulës: 13 – hapësira e përbashkët e nyjes së gjurit.
b – X-ray e gjurit në projeksionin lateral:
1 – kondili medial i femurit; 2 – kondil lateral i femurit: 3 – fossa intermuskulare e femurit;
4 – patella; 5 – koka e fibulës: 6 – fossa popliteal; 7 – tuberoziteti i tibisë;
8 – sipërfaqja e përparme e diafizës së kockës boliberiane; 9 – sipërfaqja e pasme e diafizës së tibisë;
10 – hapësira e përbashkët e nyjes së gjurit; 11 – kondil lateral i tibisë; 12 – kondili medial i tibisë.

Nyja e gjurit: Anatomia dhe Fiziologjia

K dreri është më i madhi dhe mbase një nga nyjet më komplekse të trupit të njeriut. Nga njëra anë, ajo duhet të sigurojë përkuljen dhe shtrirjen e këmbës, lëvizjen e saj dhe në të gjitha drejtimet, për të ruajtur koordinimin dhe pozicionin e duhur të trupit në hapësirë. Nga ana tjetër, nyja e gjurit si një nga pjesët lidhëse të ekstremiteteve të poshtme duhet të jetë sa më e qëndrueshme dhe e fortë për të mbështetur masën e trupit të njeriut, për të mos deformuar dhe të mos lëndohet nën ngarkesa të mëdha. Natyra u kujdes për këtë ekuilibër, pasi kishte menduar përmes anatomisë së nyjës së gjurit deri në detajin më të vogël: nuk ka asnjë detaj të vetëm të tepërt në strukturën e këtij nyje, prandaj çdo, madje edhe dështimi apo trauma më e parëndësishme çon në një kufizim serioz të funksioneve normale të tërë gjymtyrëve. Si është rregulluar gjuri, nga çfarë varet funksionaliteti i tij dhe si të ruhet shëndeti i një nyje komplekse dhe jashtëzakonisht e rëndësishme, duke shmangur dëmtimet dhe ndryshimet që lidhen me moshën? Një program i vogël arsimor mjekësor do t'ju ndihmojë të gjeni përgjigje për pyetje të tilla djegëse të ortopedisë moderne!

Anatomia e gjurit: tipare strukturore dhe fiziologjike të bashkimit më të madh të trupit të njeriut

Struktura anatomike e nyjes së gjurit përfshin të gjithë elementët kryesorë të sistemit muskulor: fibrat nervore, muskujt, ligamentet dhe, natyrisht, strukturat e kërc-kockave. Për të kuptuar se si funksionon ky mekanizëm, duhet të studiohet me kujdes secili prej këtyre elementeve, veçoritë strukturore të tij dhe roli në lëvizshmërinë e ekstremiteteve të poshtme.

Kockat dhe kërc që përbëjnë nyjen e gjurit: anatomia dhe funksionet kryesore

Përbërja e gjurit përfshin tre kocka:

 • Kofshë. Ajo bashkohet në nyje me fundin distal dhe shërben si një lloj mbështetje për këmbët.
 • Tibial. Kjo kockë tubulare ngjitet në gju me skajin proksimal dhe kryesisht është përgjegjës për lëvizjen e gjymtyrëve.
 • Patella, ose patella. Sesamo më e madhe>

Nga rruga, një patellë normale nuk formohet menjëherë në një person: në foshnjëri, kjo kockë nuk është zhvilluar ende mjaftueshëm dhe përfaqësohet nga formacione elastike kërc. Një tipar i ngjashëm anatomik mbron elementët lëvizës nga dëmtimet serioze: gjatë periudhës së zvarritjes aktive dhe rënies së shpeshtë, kërcet elastike parandalojnë dëmtimin e kockave, megjithatë, rreziku i frakturës së patellës është zvogëluar ndjeshëm.

Nën anatominë e gjurit përfaqësohet nga kondicionat kërc, të cilat janë në kontakt me sipërfaqen e rrafshnaltës tibiale, duke kontribuar në formimin e duhur të një depresioni të veçantë. Shtë kjo çarje që është një lidhje kryesore në mekanizmin e përkuljes dhe zgjatjes së nyjës së gjurit.

Meqenëse kockat tubulare ngjitur që formojnë gjurin janë disproporcionale në të dy zonat dhe formën e sipërfaqes, diçka është e nevojshme midis tyre që do të kompensojë këtë papajtueshmëri, duke vepruar si një lloj amortizatori. Menisci luan këtë rol – formacione të vogla fleksibël që ruajnë stabilitetin e përbashkët, duke shpërndarë në mënyrë të barabartë ngarkesën në sipërfaqet ngjitur të eshtrave. Skajet e lira lejojnë që ata të lëvizin lirshëm në zgavrën e përbashkët.

Përkundër faktit se struktura anatomike e meniskit i ngjan indit kërc, dhe në shumë libra referencë ata janë përmendur si kërc, vetë formacionet janë pak më të ndryshëm nga kërcet e zakonshme: ato janë më fleksibël sepse ato përfshijnë një përqindje të lartë të fibrave elastin. Falë kësaj, ata janë në gjendje të sigurojnë ndërveprim të plotë të eshtrave nën ngarkesë të lartë, duke parandaluar gërryerjen dhe deformimin e tyre. Prandaj, me dëmtimin më të vogël të meniskit, e gjithë nyja vuan, përfshirë strukturat e kockave.

Ligamentet e gjurit

Aparati ligamentoz i nyjes së gjurit shërben si mekanizmi më i fortë që mban secilën kockë në një pozicion të caktuar, pa kufizuar trajektoren e mundshme të lëvizjeve. Falë ligamenteve, gjuri nuk "fluturon" në hapin e parë të pasuksesshëm, duke ruajtur konfigurimin dhe funksionalitetin e tij.

Ligamentet e vendosura në nyjen e gjurit përfaqësohen nga grupet e mëposhtme:

 • lateral – kolateral i vogël dhe tibial;
 • hind – patella, mbështetës medial dhe lateral, popliteal, i harkuar;
 • intraartikulare – tërthor dhe dy kryqëzor.

Përkundër faktit se secila prej këtyre grupeve është funksionale dhe e domosdoshme në mënyrën e vet, ligamentet e kryqëzuara – anteriore dhe të pasme – janë më të rëndësishmet për lëvizshmërinë e kyçeve. Fijet ligamentoze anësore të kryqëzuara anësore mbajnë nyjen e gjurit, rregullojnë kondilën e jashtme të sipërfaqes së tibisë dhe parandalojnë zhvendosjen e tepërt të këmbës së poshtme përpara, e cila, nga ana tjetër, mbron nyjen nga dëmtimi serioz. Ligamenti i poshtëm, përkundrazi, kufizon zhvendosjen e këmbës së poshtme në pjesën e pasme dhe i bashkëngjitet fosës së kondilarit të pasmë. Ky ekuilibër lejon një rotacion të arsyeshëm fiziologjik të nyjës së gjurit, duke parandaluar lëvizjen patologjike.

Shtë mjaft e vështirë për tu shtrirë dhe për më tepër thyer ligamentet e kryqëzuara: ato janë të vendosura brenda vetë gjurit dhe mbrohen me besueshmëri nga indet ngjitur. Sidoqoftë, me një ushtrim fizik të papërshtatshëm dhe një trajektore patologjike të lëvizjes, një dëmtim i tillë është mjaft i mundshëm, prandaj duhet pasur kujdes dhe një qasje e arsyeshme për klasifikimin e klasave, sepse restaurimi i gjurit në këtë rast është një proces jashtëzakonisht i gjatë dhe kërkon shumë kohë.

Lidhja e gjurit: anatomia dhe fiziologjia e sistemit muskulor

Tkurrja alternative dhe relaksimi i muskujve bën që gjuri të lëvizë në tre plane, duke siguruar kështu lëvizshmëri dhe stabilitet të gjymtyrëve të poshtme. Kjo është arsyeja pse klasifikimi kryesor i aparatit të muskujve nuk bazohet në anatominë ose lokalizimin e secilit grup, por në funksionet që i janë caktuar:

 1. Flexion i gjurit. Kjo lëvizje sigurohet nga puna e ekuilibruar dhe e plotë e grupit më të gjerë të muskujve të nyjës së gjurit. Ai përfshin muskujt biceps, gjysmë tendin, gjysëm membranë, popliteal, viç, plantar, rrobaqepës dhe muskuj të hollë.
 2. Zgjatje e përbashkët. Ky funksion i është caktuar vetëm një, por muskujve më të mëdhenj të këmbës – katërkëmbëshet. Përbëhet nga fibra të muskujve të drejtpërdrejtë, lateral, medial dhe të ndërmjetëm.
 3. Shqiptimi është lëvizja e këmbës së brendshme. "Rrotullimi" i kufizuar i tibisë në boshtin e brendshëm sigurohet nga popliteal, gjysmë tendin, i hollë, rrobaqepës, gjysëm membranor, si dhe koka mediale e muskujve të viçit.
 4. Supinacioni është një lëvizje e jashtme. Eversioni i tibisë është i mundur për shkak të tkurrjes së bicepsit dhe kokës anësore të muskujve të viçit.

Innervation e indeve ngjitur me nyjen e gjurit

Fijet nervore të nyjes së gjurit janë një rrjet kompleks i ndërlidhur, për shkak të të cilit sigurohet funksionimi i plotë i ekstremiteteve të poshtme. Përkundër faktit se rrjeti i mbivendosjes së gjurit nuk është shumë i zhvilluar, secili prej elementeve të tij luan një rol kryesor, që do të thotë se me dështimin më të vogël i tërë sistemi i lëvizshmërisë së përbashkët "fiket".

Sistemi nervor i lokalizuar në rajonin e gjurit përfaqësohet nga fibrat e mëposhtme:

 • Tufat e nervave të meniskut depërtojnë në inde përgjatë periferisë së trupit të kërcit vetë, përgjatë enëve të gjakut të gjurit. Këto nerva kontribuojnë në formimin e fibrave të buta dhe pulpë, duke mbështetur përthyerjen normale të indeve të kyçeve.
 • Nervi tibial, duke përdorur degët artikulare, prov>

Anatomia e enëve të gjakut në gju

Dy enët e gjakut kryesore të vendosura në zonën e nyjes së gjurit janë lokalizuar në sipërfaqen e pasme, dmth nën gju (kjo është arsyeja pse vena dhe arteria në librat e referencës anatomike quhen popliteal). Arteria transferon në mënyrë të përkohshme gjakun nga zemra në pjesët e poshtme të këmbës – këmbën e poshtme dhe këmbën, dhe vena eponemike, nga ana tjetër, kthen gjakun e varfëruar në zemër. Sidoqoftë, këto anije janë larg nga i gjithë sistemi qarkullues i gjurit: shumë anije më të vogla që largohen prej tyre, të lidhura nga një rrjet anastomozash. Falë tyre, ushqimi sigurohet për muskujt dhe indet ngjitur me nyjen e gjurit.

Fiziologjia dhe patologjia e gjurit: një reagim zinxhir ndaj traumës

Lëndimet e gjurit konsiderohen si një nga më të vështirat në ortopedi, dhe për arsye të mirë: çdo muskul ose fibër ligamentoze, çdo kërc ose kockë ndikon në funksionalitetin dhe lëvizshmërinë e nyjes. Edhe një devijim i lehtë, për shembull, një inflamacion i lehtë i ligamentit ose një mavijosje, mund të shkaktojë procese shkatërruese, trajtimi i të cilave do të kërkojë një terapi të gjatë dhe serioze.

Siç e dini, sipërfaqja e eshtrave nuk mund të lidhet si një enigmë, duke siguruar lëvizshmëri të plotë. Prandaj, nëse aparati ligamentoz, muskujt ose menisku, të cilët mbajnë nyjen në një pozicion fiziologjik, shqetësohen, indi i kërcit fillon të lodhet gradualisht. Si rregull, një shkatërrim i tillë bëhet qartë i theksuar vetëm në fazat përfundimtare: në fillim, ndjesitë gjatë procesit patologjik mund t'i atribuohen pasojave të një zhvendosjeje ose të punës së tepërt. Kjo është arsyeja pse çdo dhimbje, tingull atipik gjatë përkuljes / shtrirjes ose siklet gjatë ushtrimit kërkon një diagnozë të hollësishme të nyjës së gjurit dhe ndihmë të kualifikuar në kohë.

Anatomia e gjurit

Gjuri është nyja më e madhe në trupin e njeriut dhe është një burim i zakonshëm i lëndimeve sportive. Lidhja e gjurit përbëhet nga kocka, kërc, ligamente, tendona, çanta periartikulare dhe menisk. Dëmtimi i ndonjë prej këtyre elementeve mund të shkaktojë dhimbje në gju.

Kockat e gjurit

Lidhja e gjurit përbëhet nga tre kocka:

 • Tibia (shin). Boneshtë kocka kryesore mbështetëse e këmbës së poshtme dhe lidhet me fundin e femurit, duke formuar një nyje të gjurit.
 • Femur (kofshë). Kjo është kocka më e gjatë dhe më e qëndrueshme në trupin e njeriut, e cila në pjesën e poshtme lidhet me tibinë dhe patelën (patelën).
 • Kupë. Ndodhet në sipërfaqen e përparme të kofshës së poshtme, duke formuar me femur nyjën patelë-femorale.

Në një nyje të shëndetshme të gjurit, pjesa e pasme e patellës dhe niveli i femurit janë të mbuluara me kërc, duke lejuar që të dy kockat të lëvizin në lidhje me njëra-tjetrën pa fërkime dhe dhimbje.

Muskujt e gjurit

Lëvizshmëria e nyjës së gjurit sigurohet nga kuadratet dhe muskujt e pasëm të kofshës.

 • Muskujt katërkëndëshe të kofshës. Përbëhet nga katër koka (rectus femoris, femoris lateral, femoris medial, femuri i ndërmjetëm) që ndodhen në pjesën e përparme të kofshës. Këta muskuj janë ngjitur në nyjen e gjurit përmes tendinit të përbashkët. Tkurrja e muskulit katërkëndësh çon në zgjatjen e këmbës së poshtme në nyjen e gjurit (këmba straightens).
 • Muskujt e pjesës së pasme të kofshës. Ky është një grup prej tre muskujsh (biceps (biceps) të kofshës, muskul gjysëm membranor dhe muskuj gjysmë tendinor) që ndodhen në pjesën e prapme të kofshës. Tkurrja e këtyre muskujve çon në përkulje të këmbës së poshtme në nyjen e gjurit.

Dëmtimet në këto muskuj mund të variojnë nga një fryrje e lehtë dhe një hematoma deri në një këputje të plotë.

Kërc i gjurit

Kërcilaga hialine (artikulare) e rrëshqitshme dhe fleksibël siguron më pak fërkime brenda nyjes së gjurit sesa fërkimi i qelqit në gotë. Ekzistojnë dy lloje kryesore të kërc në nyjen e gjurit:

 • Këmbëza artikulare (hialine). Duke qenë të dy të qetë dhe të fortë, ajo lejon që kockat të lëvizin në lidhje me njëra-tjetrën me fërkime minimale.
 • Meniskus (kërc) me fibroze. Menisci janë dy struktura kërc në formë C, të vendosura në nyjen e gjurit. Menisku medial (i brendshëm) dhe lateral (i jashtëm) veprojnë si "airbags", duke siguruar mbështetje midis femurit prekës dhe tibisë.

Këmbëza artikulare dhe meniski janë një pjesë integrale e funksionimit të duhur të nyjës së gjurit. Ato mund të lëndohen papritmas ose gradualisht si rezultat i mikrodamazheve të shpeshta.

Ligamentet e gjurit

Ligamentet janë fibra fleksibël të përbërë nga ind lidhës që lidhin një kockë në tjetrën.

 • Ligamenti Kryqëzor Anterior (PCL). PCB lidh tibinë me femurin dhe parandalon që tibia të ecë përpara në lidhje me kofshën. PCD është dëmtuar zakonisht në sporte.
 • Ligament kryqëzues i poshtëm (ZKS). Ajo gjithashtu lidh tibinë me femurin, dhe vepron për të parandaluar që tibia të lëvizë prapa në lidhje me kofshën. ZKS së bashku me PKS sigurojnë stabilitetin e nyjës së gjurit. Lënduar më pak se PKS.
 • Ligament i kolateralit të jashtëm (NSC). Quhet gjithashtu si ligament kolateral peroneal dhe ndodhet në pjesën e jashtme (anësore) të gjurit. Ky ligament lidh skajin e poshtëm të jashtëm të femurit me skajin e sipërm të sipërm të fibulës. NKS ndihmon në stabilizimin e nyjës së gjurit duke kufizuar forcën e jashtme, të drejtuar nga brenda.
 • Ligament i brendshëm i kolateralit (VKS). Ndodhet në anën e brendshme (mediale) të nyjës së gjurit, duke lidhur skajin e poshtëm të brendshëm të femurit me skajin e sipërm të sipërm të tibisë. VKS ndihmon në stabilizimin e nyjës së gjurit, duke parandaluar lëvizjet e padëshiruara anësore me NKS. VKS është ligamenti i dëmtuar më së shpeshti i nyjës së gjurit.

Tendonët e gjurit

Tendonët janë fibra fleksibël të përbërë nga ind lidhës që bashkojnë muskujt në kocka.

 • Tendonët e muskujve të pjesës së pasme të kofshës. Tre tendona kalojnë pjesën e pasme të nyjës së gjurit. Dy janë të vendosura në pjesën e brendshme të gjurit, duke i bashkangjitur tibisë (tendin e muskujve gjysëm membranor dhe gjysmë tendin), dhe një është në pjesën e jashtme të gjurit, duke u bashkangjitur në fibulën (biceps femoris).
 • Tendoni quadriceps. Përbëhet nga katër tendona të kokat e muskulit katërkëndësh (rectus femoris, lateral femoris lateral, medial broadus femoris, mediastus femoris intermediate) dhe i bashkon ato në pjesën e sipërme të patellës.
 • Paralizoj. Ky tendin (i quajtur edhe ligament patellar i vetvetes) bashkon pjesën e poshtme të patellës në pjesën e sipërme të tibisë.

Përveç kësaj, nyja e gjurit është e rrethuar nga një membranë sinoviale (membrana), e cila siguron lubrifikimin e sipërfaqeve të artikulacioneve dhe furnizimin e ushqyesve.

Gju-përbashkët.

Tre kocka marrin pjesë në formimin e nyjës së gjurit, gjinisë articutatio: epifizën distale të femurit, epifizën proksimale të tibisë dhe patellës. Sipërfaqja artikulare e kondilave femorale është elipsoide, lakimi i kondilës mediale është më i madh se ai lateral. Në sipërfaqen e përparme të kockave, midis kondilave, është sipërfaqja e patellës, facies patellaris. Me një brazdë të vogël vertikale, kjo sipërfaqe është e ndarë në seksione anësore më të vogla mediale dhe më të mëdha, të cilat artikulojnë me sipërfaqet artikulare përkatëse të vendosura në sipërfaqen artikulare posteriore të patellës, facies artikularis. Sipërfaqet e sipërme artikulare të konditave tibiale janë pak konkave dhe nuk korrespondojnë me lakimin e sipërfaqeve artikulare të kondilave femorale. Kjo mospërputhje është disi e barabartë midis kërcit artikular të vendosur midis kondilave të femurit dhe tibisë – menisci medial dhe lateral, menisci mediatis et lateralis. Menisci janë pllaka kartilaginale tri-palëshe. Buzë e tyre e jashtme është e trashë dhe rritet së bashku me kapsulën e përbashkët; e brendshme, e lirë, buza është e drejtuar dhe përballë zgavrës së përbashkët. Sipërfaqja e sipërme e meniskit është konkave, e poshtme është rrafshuar. Buzë e jashtme e meniskit pothuajse përsërit konfigurimin e skajit të sipërm të kondilave të tibisë (prandaj, meniskusi lateral i ngjan një pjese të rrethit, dhe mediali ka një formë të çoroditur). Menisci janë ngjitur para dhe pasme në lartësinë ndërkondilare të tibisë. Skajet e përparme të të dy meniskit janë të lidhura nga një ligament irthor i gjurit, lig. gjini transversum.

Kapsula e përbashkët është e bashkangjitur në skajet e femurit, tibia dhe patella. Mbi femurit, ajo bashkëngjitet nën epikondil, në mënyrë që të mbeten jashtë zgavrës; para dhe pas kapsulës ngrihet rreth 1 cm mbi sipërfaqen artikulare. Në tibia, kapsula është e fiksuar përgjatë skajit të sipërfaqes artikulare, dhe bashkangjitur patellës përgjatë sipërfaqes së saj artikulare, në mënyrë që sipërfaqja e përparme e patellës të jetë jashtë zgavrës së përbashkët. Membrana sinoviale drejton sipërfaqet artikuluese të eshtrave në vijën e kërcit artikular. Duke hyrë në zgavrën e përbashkët, rrethon ligamentet e kryqëzuara, duke formuar villi të shumta synoviale, villi synoviales dhe palosje sinoviale, plicae synoviales. Palosjet më të zhvilluara të membranës synoviale janë: palosjet pterygoid, alares plicae, të cilat shkojnë përgjatë anëve të patellës në anën e kulmin e saj dhe përmbajnë midis gjetheve të tyre një trup dhjamor patellar, corpus adiposum infrapatellare; dele sinoviale nën-patellare, plica synovialis infrapatellaris; shtrirë poshtë patelës dhe përfaqëson vazhdimin e palosjeve pterygoid. Fillon në rajonin e kulmin e patellës, shkon në zgavrën e nyjës së gjurit dhe i bashkëngjitet rajonit të skajit anterior të fosës ndërkondilare të femurit.

Kapsula e nyjes së gjurit formon një seri çanta sinoviale, bursae synoviales, të shtrirë përgjatë muskujve dhe tendinave, por jo të lidhura me zgavrën e përbashkët. Zgjatja më e madhe e kapsulës së përbashkët është qeska supra-patellare, bursa suprapatellaris. Ndodhet sipër patellës, midis tendinit kuadratik dhe femurit; ndonjëherë mund të izolohet.

Ligamentet e nyjes së gjurit ndahen në dy grupe: ligamentet që ndodhen jashtë zgavrës së përbashkët (ligamentet ekstrakapsulare), dhe ligamentet që qëndrojnë brenda kapsulës së përbashkët (ligamentet intrakapsulare). Në sipërfaqet anësore të bashkimit gjenden ligamentet anësore të mëposhtme të zhvilluara mirë.

1. Ligament kolateral i Tibilit, lig. kolaterale tibiale, vijon nga epikondili medial i femurit poshtë, gjatë rrugës rritet së bashku me kapsulën e nyjës dhe meniskën mediale, duke arritur në epifizën e sipërme të tibisë.

2. Ligament kolateral kolonial, lig. fibular kolateral, tashmë ai i mëparshmi, fillon nga epikondilja anësore e kofshës, shkon, si ajo e mëparshmja, poshtë, jep një numër të tufave të saj në kapsulën e përbashkët dhe i bashkëngjitet sipërfaqes së jashtme të kokës së fibulës.

Seksionet anteriore të kapsulës së përbashkët forcohen nga ligamentet që lidhen drejtpërdrejt me tendinin e femoris kuadratike. Tendoni i këtij muskuli i afrohet patellës, e mbulon atë nga të gjitha anët dhe vazhdon poshtë, duke arritur në tibia. Shumica e tufave që vijnë nga kulmi dhe sipërfaqet ngjitur të patellës arrijnë tuberozitetin e tibisë. Ky kordon quhet ligament patellar, lig. patellae. Pjesët anësore të tufave të tendinit të këtij ligamenti shtrihen nga patella tek kondilat e jashtme dhe të brendshme të tibisë, duke formuar përkatësisht ligamentin mbështetës lateral të patellës, retinaculum patellae laterale dhe ligamentin mbështetës medial të patellës, retinaculum patellae mediale .

Ligamentet patelare mbështetëse gjithashtu kanë tufa horizontale që ngjiten në epikondilën e femurit. Ligamentet mbështetëse të patellës luajnë një rol të rëndësishëm në lëvizjet në nyje, duke e mbajtur patelën në pozicion. Kapsula artikulare e pasme forcohet nga ligament i zhdrejtë popliteal, lig. popliteum obliquum, e cila është pjesë e tufave të tendinit të muskujve gjysëm membranë, dmth semimembranosis. Ligamenti vijon nga kondila mediale e tibisë në kondilën anësore të femurit dhe një pjesë e tufave të saj është e endur në kapsulën e përbashkët.

Përveç këtij ligamenti, një ligament i harkuar popliteal, lig, gjendet vazhdimisht në këtë seksion të kapsulës së përbashkët. roriteitis arcuatum, e cila fillon nga kondili lateral i kofshës dhe koka e fibulës dhe bashkohet në seksionet e mesme në lig. poplitei obliqui dhe më tej në kondilin e jashtëm të tibisë.

Brenda zgavrës së nyjes së gjurit ka ligamente kryqëzuese të gjurit, ligg. gjini cruciata, të cilat ndahen në:

a) ligament kryqëzor anterior, lig. cruciatum anterius, duke filluar nga sipërfaqja e brendshme e kondilit lateral të femurit dhe duke ndjekur përpara dhe në mënyrë mjekësore; bashkangjitur në fushën anterkondilare anterior, zona ndërkondilaris anterior, tibia;

b) ligamentin e kryqëzimit të pasme, lig. cruciatum posterius, i cili fillon në sipërfaqen e brendshme të kondilit medial të kofshës, dhe më pas, duke u drejtuar prapa dhe në mënyrë mjekësore, kryqëzohet me ligamentin anësor kryqëzues anësor dhe i bashkëngjitet fushës interkondilare posteriore të tibisë.

Përveç kësaj, ekzistojnë edhe tre ligamente që lidhen drejtpërdrejt me meniskun:

1. Ligament irthor i gjurit, lig. gjini transversum, lidh sipërfaqen e përparme të të dy meniskëve.

2. Ligament i meniskut frontal, lig. meniscofemorale anterius, duke filluar nga meniscus medial anterior, shkon lart dhe anash në sipërfaqen mediale të kondilit lateral të femurit.

3. Ligament i meniskut mbrapa, lig. meniscofemorale posterius, pason nga buza e pasme e meniskut lateral lart dhe medialisht në sipërfaqen e brendshme të kondilit medial të kofshës.

Lidhja e gjurit është nyja kondilare, dhe kur zgjatet, vepron si nyje bllok. Kur këmba e poshtme është e përkulur, një lëvizje rrotulluese ndodh në të.

Anatomia e ligamentit të gjurit

Lidhja e gjurit është një nga ndërlikimet më të ndërlikuara në trupin e njeriut. Formuar nga shkrirja e sipërfaqeve të eshtrave të tillë si femuri, tibia dhe gjuri.

Brenda nyjes ka menisku: medial dhe lateral – të cilat kryejnë funksionin e amortizimit për nyjen e gjurit.

Meqenëse gjuri ka një ngarkesë të madhe, forcohet nga një numër i madh i ligamenteve. Të gjitha ligamentet ndahen në të jashtme dhe intraartikulare.

Ligamentet e jashtme të nyjës së gjurit:

– ligament kolateral fibular;

– ligament kolateral tibial;

– ligament i zhdrejtë popliteal;

– një ligament i harkuar popliteal;

– ligamentet mbështetëse patellare (ligamentet patelare mediale dhe anësore);

– ligament anësor kryqëzues anterior;

– ligament kryqëzues posteror;

Ligamentet e jashtme të gjurit

Ligament kolateral peroneal – është formuar nga epikondili i jashtëm i femurit dhe pason në sipërfaqen e jashtme të kokës së fibulës. Nuk është e copëtuar me një kapsulë.

Ligament i kolateralit Tibial – shkon nga epikondili i brendshëm në sipërfaqen e brendshme të tibisë. Përzier me kapsulën e nyjës së përparme dhe të pasme. Dhe nga ana e brendshme, ajo është e lidhur fort me skajin e meniskut medial.

Funksionet e ligamenteve kolaterale janë që të mbajnë konditat e kofshës dhe tibisë së bashku. Kështu, mbrojtja e nyjes së gjurit nga lakimi lateral nga njëra anë në tjetrën dhe rotacioni.

Ligamenti i patellës (patella) – formohet nga tendonet e femoris kuadratike. Kordonet fibroze të këtij ligamenti, duke zbritur, janë ngjitur në skajin e sipërm të patellës dhe sipërfaqen anësore të saj. Dhe ato përfundojnë në tuberozitetin e sipërfaqes tibiale, e cila është e vendosur në sipërfaqen e përparme të kockave.

Funksioni – shërben për të pezulluar kalicën, e cila dërgohet nga kërc në sipërfaqen e brendshme për rrëshqitje më të mirë të kondilave të kockave.

Ligamentet mbështetëse mediale (të brendshme) dhe anësore (të jashtme) të patellës formohen gjithashtu nga tendonet e femoris kuadratike. Pjesërisht, tufat drejtohen në patelë, dhe pjesërisht në tibia, sipërfaqen anësore të saj, afër kërcit artikular.

Funksioni – shërben për varjen e kupës, si në ligamentin e mëparshëm.

Ligament i zhdrejtë popliteal – kalon pas kapsulës së përbashkët.

Formohet nga tendonet e muskulit gjysëm membranor dhe fillon në skajin medial-posior të kondilës së brendshme të tibisë. Pastaj vijon lart dhe jashtë përgjatë sipërfaqes së pasme të kapsulës, ku përfundon, duke gërshetuar pjesërisht në kapsulën e përbashkët dhe pjesërisht të bashkangjitur në femurit përgjatë sipërfaqes së pasme.

Ligamenti i harkuar i gjurit është gjithashtu i vendosur në sipërfaqen e pasme të nyjës së gjurit.

Ai buron menjëherë nga dy kocka të kokës së fibulës, nga sipërfaqja e pasme dhe epikondili i jashtëm i kofshës. Vendi i lidhjes është sipërfaqja e pasme e tibisë. Ndiqni harkun nga pika e lidhjes, ngrihuni lart, përkuluni së brendshmi dhe pjesërisht bashkëngjitni ligamentin e zhdrejtë të poplitealit.

Ligamentet intra-artikulare të gjurit

Ligamentet e kryqëzuara janë intartartikulare dhe janë të mbuluara nga një membranë sinoviale, dhe kryqëzuar me njëra-tjetrën.

Ligamenti anësor kryqëzues anësor është i mbuluar me një membranë sinoviale. Fillon nga buza e jashtme e zgjatjes kockore të femurit, dhe e bashkangjitur në tibia, fusha anësore ndërkondilare anësore, kalon nëpër zgavrën e përbashkët.

Funksionet – kufizon lëvizjen e femurit përpara në lidhje me këmbën e poshtme.

Ligamenti kryqëzues i pasmë është shtrirë midis kondilës mediale të kofshës dhe fushës interkondilare posteriore të tibisë, dhe gjithashtu depërton në nyjen e gjurit. Mbulohet gjithashtu me membranë sinoviale.

Funksionet – stabilizon nyjen e gjurit në mënyrë që kofshë të mos lëvizë mbrapa në lidhje me këmbën e poshtme.

Duke parandaluar lëvizjen mbrapa dhe me radhë, ligamentet kryqëzuese i mbajnë konditat e femurit në një vend, sikur t'i mbështjellin ato në konditat e tibisë. Pa ligamentet e kryqëzuara, kofshë do të zbresë kur të përkulet dhe përpara kur të mos jetë e prirur.

ExpertNews Shqipëri