Metodat e trajtimit për frakturën e kompresimit të shtyllës lumbare

Shpina është një nga strukturat më të rëndësishme të kockave të trupit tonë. Elementet e tij individualë kryejnë një funksion mbështetës dhe ndihmojnë për të "lagur" dridhjet e trupit kur ecni dhe kryeni lëvizje të tjera. Sidoqoftë, shtylla kurrizore është gjithashtu shumë e prekshme, veçanërisht në rastet e rënies dhe kërcitjeve. Një nga llojet më të zakonshme të lëndimeve është një frakturë kompresive e shtyllës kurrizore, dhe artikulli ynë do të shpjegojë shkaqet dhe metodat e mundshme të trajtimit.

Si është shtylla kurrizore, funksionet dhe dobësitë e saj

Shpina është struktura më e rëndësishme e sistemit muskulor dhe skeletit, duke siguruar mbështetje dhe mbështetje gjatë çdo lëvizjeje. Kjo arrihet për shkak të fiksimit të veçantë të rruazave midis tyre, si dhe disqeve ndërvertebrale – një lloj "shtrimi" që lejon që struktura të lëvizë dhe të funksionojë. Në përgjithësi, shtylla kurrizore është një dizajn i besueshëm, por burimi i saj nuk është i pafund.

Me humbjen e elementëve të caktuar të sëmundjeve degjenerative-distrofike, struktura e indeve bëhet shumë e brishtë, kështu që edhe lëvizjet e zakonshme, veçanërisht ato të papritura, paraqesin një kërcënim dhe shkaktojnë lëndime dhe thyerje. Një faktor tjetër negativ që ndikon në integritetin e shtyllës kurrizore janë dëmtimet mekanike dhe rëniet.

Një frakturë e shpinës së mesit manifestohet më shpesh në situatat e mëposhtme:

 1. Bie nga një lartësi e madhe;
 2. "Ulje" e pasuksesshme në këmbët e shtrira kur hidhen;
 3. Një zhurmë e mprehtë e trupit;
 4. Ndikimi i përpjekjes fizike në kolonën kurrizore.

Sa i përket rruazave, të dobësuar nga ndryshimet degjeneruese në indet e eshtrave, për shembull, me osteoporozë, pothuajse çdo lëvizje, veçanërisht ajo e mprehtë, mund të jetë një faktor negativ. Kjo është arsyeja pse pacientët e moshuar shpesh kanë raste të frakturës së kompresionit të rruazës së mesit, madje edhe pasi të ngrihet një ngarkesë e lehtë, të kthehet ose të përkulet trupi, të kryejë punën e zakonshme.

Gjithashtu, një frakturë e vertebrës lumbare mund të jetë pasojë e përparimit të hernisë ndërvertebrale, tumoreve dhe metastazave të shtyllës kurrizore.

Karakteristikat e manifestimit të sëmundjes

Përcaktoni diagnozën e saktë dhe shkakun e sëmundjes do të ndihmojë një specialist. Zakonisht, edhe pasi pacientët më mosbesues duhet të shkojnë te mjeku pasi të kenë marrë një dëmtim ose një sindrom të mprehtë të dhimbjes. Sidoqoftë, përparimi i ngadaltë i osteoporozës shpesh çon në një situatë ku sindromi i dhimbjes është më pak i theksuar. Në raste të tilla, dhimbja dhe siklet në kolonën kurrizore shfaqen ekskluzivisht pas ushtrimit të fortë fizik, ngritjes së peshës dhe lëvizjeve të papritura. Nëse dhimbja e shpinës bëhet një “shoqërues” i shpeshtë i jetës tuaj, ju patjetër që duhet të kontaktoni një specialist të mirë dhe të bëni ekzaminime që do të ndihmojnë në identifikimin e shkakut të mundshëm të sëmundjes.

Lexo artikullin:  Të gjitha shenjat dhe simptomat e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës

Pasojat e frakturës së patrajtuar

Për shkak të ngarkesës së madhe në kolonën vertebrale, shkatërrimi i rruazave po përparon me shpejtësi dhe mbulon gjithnjë e më shumë departamente. Nëse masat nuk merren me kohë, ndryshimet degjeneruese prekin fushat e tjera. Përveç kësaj, ekziston një shkelje e ushqyerjes normale të rruazave dhe indeve pranë, gjë që ndikon negativisht në gjendjen e tyre dhe madje mund të çojë në nekrozë dhe vdekje.

Nëse një frakturë vertebrale e rajonit lumbar ka ndodhur për shkak të osteoporozës progresive, trajtimi i detyrueshëm do të ndihmojë në parandalimin e dobësimit të mëtejshëm dhe shkatërrimit të indeve të eshtrave. Një nga pasojat më serioze të kushteve të tilla mund të jetë kompresimi i palcës kurrizore. Kjo çon në humbjen e ndjeshmërisë së pjesëve të poshtme të shtyllës kurrizore dhe gjymtyrëve. Pacientët me faza të përparuara të osteoporozës të komplikuara nga një frakturë kompresimi shpesh përfundojnë në një karrige me rrota.

Si të përcaktoni një frakturë të kompresionit

Zakonisht kjo gjendje shoqërohet me dhimbje të forta të shpinës, paaftësi për të kryer ndonjë veprim të zakonshëm, deri në një rregullim të thjeshtë të shpinës. Duhet të theksohet se nëse gjenden probleme të tilla, duhet menjëherë të konsultoheni me një mjek për të bërë një diagnozë të saktë dhe të përshkruani trajtim.

Cilat procedura do të ndihmojnë në përcaktimin e patologjisë:

 • X-ray e shtyllës kurrizore. Zakonisht ju duhet të merrni disa të shtëna në projeksione të ndryshme. X-ray do të sigurojë informacione mbi vendndodhjen dhe llojin e frakturës, zonën e mundshme të lokalizimit të ndryshimeve në strukturën e indit kockor, si dhe zhvendosjen në lidhje me njëri-tjetrin.
 • Imazhe rezonancë magnetike. Kjo lejon jo vetëm që të "shihet" vendi i frakturës, por edhe të vlerësohet shkalla e dëmtimit të kolateralit. Kjo do të tregojë rrënjët e mbaresave nervore, fibrave të dëmtuara të muskujve, pjesën e pasme të trurit dhe enëve të gjakut.
 • Studim mielografik. Nevoja lind në rast të zbulimit të dëmtimit të fibrave nervore. Në këtë rast, kërkohet gjithashtu një konsultim i neurologut. Thelbi i procedurës është përcaktimi i patentës së shtigjeve të lëngut cerebrospinal të palcës kurrizore.
 • Densitometry. Nevojitet për osteoporozë të dyshuar. Sigurohuni që të përshkruani për pacientët e moshuar. Procedura ju lejon të përcaktoni shkallën e densitetit të kockave. Parandalimi i frakturave përfshin ekzaminimin e detyrueshëm dy herë në vit të pacientëve në rrezik, kryesisht gratë pas menopauzës.

Bazuar në rezultatet e ekzaminimit, si dhe ekzaminimin personal dhe marrjen në pyetje të pacientit, bëhet një përfundim dhe bëhet një diagnozë përfundimtare. Jo vetëm plani i trajtimit, por edhe parashikimi i mëtutjeshëm i pacientit varet nga një përfundim në kohë dhe i saktë.

Lexo artikullin:  Fashë e zhvendosjes së shpatullave

Fraktura e kompresimit të shtyllës lumbare: trajtim

Vështirësia kryesore në trajtimin e këtij lloji të sëmundjes është një periudhë e gjatë trajtimi. Edhe format më të buta të frakturës së ngjeshjes nënkuptojnë një kufizim të aktivitetit dhe përdorimin e procedurave speciale për një periudhë të paktën tre muaj. Përveç kësaj, pacienti duhet të sigurojë kushte të rehatshme dhe të përshtatshme të jetesës, sepse zakonisht trajtimi i frakturës së kompresionit të shtyllës lumbare ndodh në shtëpi.

Kompleksi i masave terapeutike përfshin:

 1. Pushimi i rreptë i shtratit dhe imobilizimi i plotë në ditët e para pas frakturës. Analgjezikët dhe ilaçet anti-inflamatore përdoren për të lehtësuar dhimbjen. Nëse intensiteti i sindromës së dhimbjes është shumë i lartë, zakonisht përdoret një bllokadë e veçantë për të lehtësuar gjendjen e pacientit. Ky është futja e qetësuesve të qetësuesve direkt në rajonin e vertebrave. Kjo do të ndihmojë në ndalimin e sulmit të dhimbjes, por nuk do të provojë. Gjatë kësaj periudhe, pacienti është kundërindikuar në mënyrë të rreptë në çdo aktivitet, trajtimi i mëtutjeshëm varet nga shpejtësia e shërimit.
 2. Gjatë periudhës së rimëkëmbjes, pacienti duhet të sigurojë mbështetje shtesë për aktivitetin fizik. Për këtë, përdoren korse dhe ortoza ortopedike. Ndalohet ngritja e çdo peshe, kthesë dhe pjerrësi të trupit, si dhe çdo sport. Përveç kësaj, ju nuk mund të uleni, në mënyrë që të mos provokoni një zhvendosje të rruazave.
 3. Nëse është e nevojshme, restaurimi artificial i strukturës së shtyllës kurrizore, bëhet operacioni. Ai përfshin fiksimin e rruazave duke përdorur pllaka metalike, si dhe teknika më të avancuara. Lloji i operacionit dhe rehabilitimi i mëtejshëm përcaktohet individualisht.

Përveç kësaj, është e nevojshme të vendosni qarkullim normal të gjakut në zonën e dëmtuar, për të eliminuar dhimbjen. Fuzioni i rruazave të eshtrave zakonisht zgjat nga tre muaj, por edhe më shumë kohë do të duhet t'i kushtohet restaurimit pasues të funksionit kurrizor.

Rehabilitimi i mëtutjeshëm

Pas trajtimit të suksesshëm të një frakture kompresimi të shtyllës lumbare, pacientit do t'ju duhet shumë kohë për t'u rikthyer në mënyrën e tij të zakonshme të jetës. Për këtë, është e nevojshme jo vetëm që të forcohet indi i eshtrave, por edhe të shërohet fizikisht.

Cilat metoda rehabilitimi përdoren:

 • Terapia manuale ju lejon të forconi muskujt e shpinës, të zhvilloni fleksibilitetin e duhur dhe funksionimin e duhur të rruazave;
 • Fizioterapia gjithashtu do të sigurojë përplasjen optimale të kockave, si dhe do të shmangë efektet e traumës;
 • Osteoporoza progresive ka nevojë për një ilaç individual;
 • Ushtrimet terapeutike, veçanërisht noti, gjithashtu do të ndihmojnë në forcimin e muskujve të shpinës dhe shërimin më të shpejtë.

Rehabilitimi pas një frakture kompresimi të shpinës së mesit gjithashtu kërkon disa muaj, gjatë së cilës është e nevojshme të monitorohet gjendja e pacientit dhe, nëse është e nevojshme, të rregulloni masat e trajtimit. Shtë gjithashtu shumë e rëndësishme të sigurohet ushqimi i duhur gjatë frakturës së kompresimit të shtyllës lumbare.

Kërkesa kryesore: një dietë e larmishme dhe numri i kërkuar i kalorive. Fitimi i peshës së tepërt në këtë moment është jashtëzakonisht i padëshirueshëm, sepse kjo do të rrisë ngarkesën në shpinë, dhe për këtë arsye do të zvogëlojë efektin terapeutik. Në të njëjtën kohë, ushqimi duhet të jetë i ekuilibruar në mënyrë që të parandalojë mungesën e substancave minerale dhe organike të nevojshme për trupin që të rikuperohet me sukses.

Fraktura e kompresimit të shtyllës lumbare ka pasoja të rënda, prandaj, kërkon trajtim dhe rehabilitim afatgjatë. Kushtet e tilla zakonisht ndodhin pas një dëmtimi ose një rënieje si rezultat i një aksidenti automobilistik. Nëse pacienti më parë kishte probleme me shtyllën kurrizore, në veçanti, herniet ndërvertebrale, osteoparozën progresive dhe ndryshimet e tjera degjeneruese në indet e eshtrave, mund të shfaqet një thyerje, siç thonë ata, "nga e para".

Lexo artikullin:  Trajtimi i dhimbjes në nyjen e shpatullave të dorës së majtë

Shkaku i dëmtimit mund të jenë lëvizjet e zakonshme, për shembull, kthimi i trupit, ose pjerrësia e trupit. Përveç kësaj, një frakturë kompresive e mesit mund të jetë pasojë e një tumori të palcës kurrizore dhe organeve të afërta në rastin e përhapjes së metastazave. Karakteristikat e trajtimit dhe rehabilitimit pas një frakture kompresimi janë shqyrtuar në artikullin tonë.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri