Karakteristikat e trajtimit për frakturë të dorës

Gjatë rënies, është e rëndësishme të mos dëmtoni kokën dhe fytyrën, dhe një person instinktivisht mbron veten me duart e tij. Duart e thyera përbëjnë 35% të të gjitha dëmtimeve. Pa ndihmë në kohë dhe trajtim të duhur, dora do të humbasë disa nga funksionalitetet e saj, dhe në disa raste, fraktura përfundon në paaftësi.

Shkaqet dhe llojet e dëmtimit të duarve

Disa nga shkaqet më të zakonshme të dëmtimit të furçës theksohen:

 • Të bësh sport. Grupi i rrezikut përfshin çiklistë, vrapues, entuziastë të hipur në kalë. Kur bie nga ndonjë predhë, e gjithë ngarkesa e trupit bie në pëllëmbën e dorës, dora ose dore vuan.
 • Disordersrregullime hormonale në trup. Më shumë të ngjarë të jenë gra pas 45 vjetësh. Pas menopauzës në trupin e femrës, thithja e kalciumit zvogëlohet, gjë që çon në brishtësi të indit kockor.
 • Acc>

Klasifikimi i dëmeve

Dora e njeriut përbëhet nga tre pjesë: kyçet, gishtat dhe metakarpi. Së bashku ato përbëhen nga 27 kocka të vogla që janë të lidhura me kërc.

Për nga vendndodhja e fragmenteve të kockës së dëmtuar, dallohen frakturat:

Integriteti i indeve të buta dallohet:

Me një frakturë të hapur, fragmentet e eshtrave heq enët e gjakut dhe epidermën, duke formuar një plagë me gjakderdhje. Ky lloj dëmtimi është i rrezikshëm për shkak të komplikimeve, pasi viruset dhe bakteret lehtë depërtojnë në një plagë të hapur. Me një frakturë të mbyllur, indet e buta mbi kockë janë të paprekura, një këputje mund të shfaqet në kist.

Thyerje e pjesëve të ndryshme të furçës për arsye të ndryshme:

 • Lëndim në kockat në kyçin e dorës.

Ajo është shkaktuar nga një rënie në pëllëmbë të hapur ose duke e goditur atë me një objekt të rëndë. Në kyçin e duarve, një frakturë skafoid më së shpeshti ndodh, dhe hëna e hënës ka më pak të ngjarë të vuajë. Dëmtimi i kyçit të dorës është ekstensor dhe fleksor. Kjo e fundit ndodh për shkak të një rënie në pëllëmbë të përkulur drejt bërrylit.

Në mesin e eshtrave metacarpal, i pari prishet më shpesh se të tjerët. Lëndimi shkaktohet nga një goditje ose forcë në dorë me gishta të përkulur. Ekzistojnë dy lloje të dëmtimit të eshtrave metakarpal: Rolando dhe Bennett. Me dëmtimin e Bennett, kockat prishen me një kompensim. Nëse fraktura është e fragmentuar, atëherë i atribuohet dëmtimit Rolando.

Phalanges e gishtërinjëve prishen më shpesh, sepse ato janë kapur nga dyert, kur goditet me grusht dhe nëse një objekt i rëndë bie në dorë. Phalanges mund të thyejë një ose disa menjëherë.

Më shpesh fëmijët lëndohen nga një furçë; njerëzit nën 60 vjeç janë të kujdesshëm për gjymtyrët e tyre. Fëmijët janë më pak të vëmendshëm dhe shpesh marrin pjesë në lojëra aktive, në çiklizëm, patinazh dhe patinazhi. Të moshuarit nga të dy gjinitë janë lënduar. Kjo është për shkak të ndryshimeve të lidhura me moshën në indet e eshtrave.

Simptomat e dëmtimit

Simptomat e një frakture të dorës kryesisht varen nga cilat zona u dëmtuan. Me çdo thyerje, një person ndjen dhimbje, e cila intensifikohet kur përpiqet të lëvizë dorën dhe gishtat. Ekziston një tjetër simptomatologji e përgjithshme:

 • Dhimbje në indet e buta, të cilat mund të kenë një natyrë të ndryshme: derdhje mbi lëkurën e dorës ose lokalizimin e zonës së dëmtuar;
 • Edemë, e cila mund të përhapet përtej furçës;
 • Amplituda e lëvizjes së furçës është ulur ndjeshëm;
 • Hija e lëkurës së dorës ndryshon në kaltërosh, kjo është për shkak të një shkelje të qarkullimit të gjakut dhe dëmtimit të enëve të gjakut;
 • Ka deformim të gjymtyrëve;
 • Dora po bëhet e ftohtë.

Karakteristikat individuale në rast të dëmtimit të pjesëve të ndryshme të dorës përfshijnë pamundësinë e shtrydhjes së gishtërinjve, nëse kyçi i dorës është i dëmtuar. Kur përpiqet të kapni një grusht, një person ndjen një dhimbje të mprehtë. Në rast të frakturës metakarpale, simptoma e dhimbjes intensifikohet ndërsa lëviz me gishtin tregues. Gishti i madh është i përkulur dhe i shtypur në pjesën e brendshme të pëllëmbës.

Simptomat më të paqarta janë dëmtimi i phalanges të gishtërinjve. Një dëmtim i tillë mund të kalojë pa u vënë re, gjë që çon në lakimin e falanxit pas spërkatjes. Gishti ndalon përkuljen plotësisht dhe bëhet i dobët. Korrigjoni situatën mund të jetë vetëm prishje e detyruar dhe një copëzim i ri i phalanx.

Nëse fraktura është e hapur, atëherë një plagë shtesë e hapur formohet në dorë, nga cila pjesë e kockës mund të ngjitet.

Ndihma e parë për viktimën

Ndihma e parë e dhënë në mënyrë korrekte, para ardhjes së ekuipazhit të ambulancës ose kontaktoni dhomën e urgjencës, do të zvogëlojë mundësinë e zhvillimit të patologjive.

Menjëherë pas një dëmtimi, të gjitha bizhuteritë dhe sendet e tjera duhet të hiqen nga duart e viktimës: unaza, byzylykë, orë. Pas formimit të puffiness, ata do të shtrydh indet, dhe qarkullimi i gjakut i personit do të shqetësohet. Nëse fraktura është e hapur, atëherë para së gjithash është e nevojshme të ndaloni gjakderdhjen. Për ta bërë këtë, një fashë kompresimi është aplikuar mbi kyçin e dorës. Nga lart, plaga trajtohet me një zgjidhje antiseptike dhe mbyllet me një pecetë sterile ose ndonjë gjë tjetër. Në mungesë të një turneuquet, mjafton të shtrydhni enën e dëmtuar me dorën tuaj dhe të prisni që mjekët të mbërrijnë. Kur trajtoni një plagë me një antiseptik, nuk lejohet të futet në inde të dëmtuara. Ju nuk mund të përdorni jod për të përpunuar. I pershtatshem: peroksidi i hidrogjenit, klorheksidina.

Gjithashtu, objektet e huaja që kanë rënë brenda plagës nuk preken. Vetëm mjekët mund të heqin një trup të huaj dhe të rregullojnë një kockë pa helmim nga gjaku me instrumente sterile.

Nëse fraktura është e mbyllur, atëherë është e mjaftueshme t'i jepni viktimës një tabletë analgjezike dhe të rregulloni furçën. Për ta bërë këtë, një gomë aplikohet nga një shkop prej druri ose një fragment i një doreze lopatë, një copë skive. Kur rregulloni, është e nevojshme të rregulloni jo vetëm pjesën e prekur të dorës, por edhe nyjet ngjitur. Shtë e nevojshme të vendosni gomën e fiksimit nga një parakrah në majë të gishtave. Dora është e varur në një shall në një gjendje të përkulur.

Për të zvogëluar simptomën e dhimbjes dhe lehtësimin e ënjtjes, akulli aplikohet në dorën e dëmtuar. Packagedo paketë me acar nga frigorifer do të bëjë. Mos e aplikoni akullin direkt në lëkurë; së pari, aplikohet rroba garzë ose pambuku.

Pas mbërritjes së ambulancës, është e nevojshme të informoni specialistët se në cilën kohë ka ndodhur dëmtimi, çfarë ilaçesh janë përdorur si qetësues dhe në çfarë sasie.

Diagnostifikimi i dëmtimit të kockave

Kockat e dorës janë shumë të vogla dhe është e vështirë të bësh një diagnozë me një ekzaminim vizual. Diagnostifikohet lehtësisht vetëm një frakturë me zhvendosje dhe të hapur. Vizualisht, mjeku do të përpiqet të përcaktojë vendndodhjen e dëmtimit, të zbulojë shkakun e saj.

Hartohet një anamnezë e pacientit, dhe ai dërgohet për ekzaminime shtesë:

Një rreze x kryhet në mënyrë standarde në dy projeksione. Por nëse ekzaminimi ka të bëjë me një frakturë të dorës, atëherë procedura standarde nuk është e mjaftueshme. Mjeku përshkruan një shtënë shtesë në “tre çerek”. Nëse fraktura nuk mund të diagnostikohet nga imazhi, atëherë furça është e fiksuar me suva dhe viktima dërgohet në shtëpi për dy javë. Pas 14 ditësh, është marrë një fotografi e dytë, në të cilën kalusi i kockave do të jetë i dukshëm. Do të fillojë të formohet në vendin e frakturës së kockave.

Pacienti është dërguar për tomografi dhe CT në raste të vështira.

Trajtimet terapeutike

Një hedhur suva përdoret për të rregulluar një gjymtyrë të thyer. Secili pacient pyet se sa duhet të veshin gips për frakturë të dorës? Koha e veshjes së kastit varet nga vendndodhja dhe kompleksiteti i frakturës. Një thyerje e thjeshtë e tërthortë shërohet më shpejt sesa një thyerje komplekse me fragmente dhe zhvendosje. Para aplikimit të gipsit, kockat vendosen në vend, patate të skuqura janë të lidhura.

Në raste të ndryshme, koha e kaluar në kast është si më poshtë:

 1. Kocka e palmës – është e fiksuar për 6-8 javë, pastaj gipsi hiqet dhe merret një e shtënë e dytë. Nëse indi nuk rritet së bashku, atëherë gipsi aplikohet për 3 muaj të tjerë.
 2. Kocka hënore – 5-10 ditë.
 3. Kocka metakarpale – 5-8 javë.
 4. Phalanges – 4-5 javë.

Para se të aplikoni gips, nëse zhvendosja është e vogël, mjeku kryen ripozicionimin me dorë, pa dëmtuar indet e buta. Koha e rikuperimit për secilin pacient është individual, siç është edhe regjimi i trajtimit.

Ndërhyrja kirurgjikale

Me zhvendosje të rëndë të shkurreve, kërkohet ndërhyrje kirurgjikale. Operacioni kryhet me dy metoda:

 • Përdorimi i pllakave metalike;
 • Me ndihmën e gjilpërave të thurjes.

Operacioni me ndihmën e gjilpërave të thurjes është i shpejtë dhe pa prerje. Kockat lidhen dhe fiksohen duke përdorur hala për thurje metalike që futen në vrimat e shpuara. Fundi i folur mbetet jashtë. Pas copëzimit të indit kockor, gjilpëra hiqet. Minus në zona të hapura ku mbaron fundi i folur. Një virus mund të futet në plagë.

Operacioni me pllaka metalike është më i vështirë. Indet dhe nervat janë disektuar, kocka është e lidhur. Lidhjet janë të fiksuara me një pllakë dhe kunjat speciale. Thurje e indeve të buta. Gipsi aplikohet në krye.

Droga ndihmëse

Për tre ditët e para, analgjezikët përshkruhen si qetësues për dhimbjen ndaj viktimës: Nise, Ketonov.

përgatitjet me kalcium të lartë përshkruhen për ushqimin e kërcit dhe formimin e shpejtë të palcës së eshtrave: Kalcium-D3, Vitrum-Kalcium dhe pilula me kondroitinë: Teraflex, Kondroitin.

Gjatë gjithë periudhës së shërimit dhe rehabilitimit, komplekse vitaminash dhe minerale janë të përshkruara: Complivit, Nutrimax.

Sa do të zgjasë trajtimi varet nga kompleksiteti i secilit rast të veçantë. Nuk rekomandohet të heqni qafe gipsin tuaj, pasi konsolidimi i indit kockor kërkon një kohë të gjatë. Kur mund të hiqni kastin, tregoni mjekut tuaj.

Periudha e rehabilitimit

Menjëherë pas heqjes së kastit, pacienti ka nevojë për terapi mbështetëse, e cila ul ndjeshëm periudhën e rehabilitimit. Shtë e nevojshme të rivendosni funksionalitetin e furçës. Efektive gjatë rehabilitimit:

Ushtrimet e fizioterapisë përshkruhen nga një specialist. Nuk rekomandohet të zgjidhni ushtrime vetë, pasi secili rast është individual. Por ka ushtrime standarde që ndihmojnë në rivendosjen e qarkullimit të gjakut në inde dhe zhvillimin e nyjeve:

 1. Klipet në rroba përdoren si një imitues. Dhjetë butona janë të palidhura dhe të fiksuara disa herë. Ushtrimi përsëritet 2-3 herë në ditë. Daydo ditë, rritet numri i herë i një butoni.
 2. Vizatuar furça e projektuar mirë. Një karton me vrima përdoret si një imitues, ku futet një dantella. Ushtrimi kryhet të paktën 7 herë në ditë.
 3. Funksioni motorik i gishtërinjve do të ndihmojë në rivendosjen e rruazave të madhësive të ndryshme. Materiali përzihet dhe grumbullohet me gishtat.
 4. Një top i vogël është i ngjeshur dhe i zhveshur nga dora 20-50 herë për afrim.

Ngrohja me parafinë mund të fillojë që nga dita e parë. Parafina e ngrohtë aplikohet në zonën e dëmtuar për 10-15 minuta. Procedura është në dispozicion në shtëpi, dhe parafina mjekësore shitet në çdo farmaci. Para procedurës, parafina nxehet në një banjë me ujë në një gjendje elastike dhe të butë, duke u mbivendosur në vendin e dëmtimit.

Masazhi ndihmon për të rivendosur tonin e indeve dhe për të rikthyer shpejt qarkullimin e gjakut në inde. Lëvizjet e masazhit nuk duhet të jenë shumë intensive ose të dhimbshme. Efekti është rritur nëse vaji i bredhit përdoret gjatë procedurës.

Shtë e rëndësishme të ruani ushqimin e duhur gjatë trajtimit dhe rehabilitimit. ushqime të pasura me kalcium dhe vitaminë D3 i shtohen dietës: gjizë, gjellë mishi të pulës ose gjelit të detit, brokoli, spinaqi, majdanozi, peshku i detit, mëlçia e viçit, fasulet dhe thjerrëzat.

Fraktura më e gjatë e dorës shërohet tek të moshuarit. Rekomandohen pushim dhe një dozë e dyfishtë e kalciumit dhe vitaminës D3. Droga efektive: Kalcium D3 Nycomed dhe Calcemin.

Metoda popullore rikthen shpejt nivelin e kalciumit në trup: Predha e një veze pule pjeket në furrë dhe grimcohet në një gjendje mielli. Taken është marrë një lugë çaji miell lëvozhgë, mbi 5 pika lëng limoni. Kursi i trajtimit është nga 3 deri në 6 muaj.

Pas një frakture, dora do të rikuperohet plotësisht nëse ndiqni rekomandimet e mjekut që ndjek dhe kryeni ushtrime çdo ditë gjatë rehabilitimit. Komplikimet pas një dëmtimi në dorë ndodhin në raste të rralla dhe vetëm në njerëz që kanë hequr në mënyrë të pavarur suvanë ose vetë-mjekohen. Pas restaurimit, është më mirë të mbroni krahun nga dëmtimet mekanike, pasi që një frakturë e përsëritur e së njëjtës kockë është e mundur. Trajtimi i relapsit do të kërkojë shumë përpjekje dhe kohë.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri