Joga për koksartrozë

Kjo është për shkak të faktit se nyja e hip është mbështetja kryesore në trupin e njeriut, dhe madje edhe aktivitetet e zakonshme të përditshme vendosin një ngarkesë të konsiderueshme në të. Zhdukja graduale e nyjes së kërcit çon në dhimbje akute, e cila në fazat e përparuara të sëmundjes mund të imobilizojë plotësisht një person.

Pavarësisht nga gjinia, mënyra e jetesës dhe profesioni, secili person herët a vonë mund të hasë në koksartrozë. Nëse zbulohen simptomat e para të patologjisë, sëmundja nuk duhet të lejohet të zhvendoset: është e nevojshme të konsultoheni me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur dhe të filloni trajtimin. Kujdesi në kohë për shëndetin tuaj do të ndihmojë në shmangien e problemeve serioze shëndetësore dhe ruajtjen e fuqisë, edhe në pleqëri.

Joga për koksartrozë

Në fazat fillestare të artrozës së nyjës së hip, yoga është një mënyrë e mirë për të ndaluar përparimin e sëmundjes. Për më tepër, performanca e disa azanëve të caktuar do të bëhet një parandalim efektiv i zhvillimit të koksartrozës edhe tek të rinjtë e shëndetshëm, prandaj, e gjithë familja mund të kryejë ushtrime të tilla.

Asanas mund të kryhen në pozicione të ndryshme, si në këmbë ashtu edhe në gënjeshtra. Kjo bën të mundur që gradualisht të bashkohen praktikat jogike për njerëzit në mosha të ndryshme me gjendje të ndryshme fizike.

Përfitimet e yogës në trajtimin e artrozës

Zhdukja dhe varfërimi i kërcit, si rregull, shoqërohet me dhimbje, forca e së cilës përcaktohet nga shkalla e sëmundjes. Klasat e terapisë së jogës ndihmojnë një person të lehtësojë dhimbjet përmes një grupi ushtrimesh që synojnë forcimin e muskujve, rritjen e lëvizshmërisë së përbashkët dhe tonifikimin e trupit në tërësi. Përveç kësaj, qarkullimi i gjakut bëhet më i mirë, dhe të gjitha fushat me probleme marrin ushqim të zgjeruar. Kjo siguron lehtësim të dhimbjes dhe relaksim të muskujve.

Parimet themelore të yogës terapeutike

 • Ju duhet të përgatiteni me kujdes për klasa. Shtë e nevojshme të zgjidhni një dhomë të bollshme ku sigurohet një furnizim i mirë ajri.
 • Veshja duhet të jetë e rehatshme, duke mos kufizuar lëvizjen dhe të bëra nga pëlhura natyrale: duhet të lejoni që trupi të marrë frymë.
 • Për të shmangur dëmtimet, rekomandohet të ngrohni mirë nyjen e lënduar para se të filloni terapinë e yogas.
 • Nuk ka nevojë ta teproj. Koha dhe ngarkesa e klasës duhet të rriten gradualisht.
 • Nuk ka nevojë të nxitoni dhe të bëni lëvizje të papritura. Strictlyshtë rreptësisht e ndaluar të kryhen asana që shkaktojnë dhimbje të forta.
 • Ju duhet të përqëndroheni në frymëmarrje, sepse frymëmarrja e duhur është çelësi i shëndetit.
 • Rekomandohet të bëni një pushim në të ngrënë brenda 2 orësh para dhe pas yogës.

Asanat për artrozën e nyjës së hip

Mjekët kanë aprovuar disa asana që kontribuojnë në zbulimin e nyjës së hip dhe forcojnë kërcin. Ky kompleks përfshin asana, njëra prej të cilave është projektuar për pacientë me një shkallë fillestare të sëmundjes dhe aftësi të mjaftueshme fizike, dhe tjetra për pacientë me artrozë të përparuar ose fillestar.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Hip përbashkët

Në një pozicion ulur ndërsa jeni ulur, këmba e majtë duhet të jetë e përkulur, këmba është zhvendosur maksimalisht në zonën e ijëve. Këmba e djathtë është e drejtuar në anën dhe e përkulur në gju. Këmba është hedhur mbrapa. Ju duhet të drejtoni ngadalë iliumin e duhur në të dy këmbët, duke shqyer anën e djathtë të legenit nga dyshemeja. Përsëriteni të njëjtën gjë për anën e majtë.

Lexo artikullin:  Ushtrime me shtangë dore

Tadasana (pozë malore)

Duke qëndruar në këmbë, rrafshoni këmbët dhe vendosni paralelisht. Pesha e trupit duhet të shpërndahet në mënyrë të barabartë midis tyre. Shtrëngimi i gjunjëve për të çuar lart nyjet e gjurit. Duart duhet të ngrihen nëpër anët dhe të lihen lart në një pozicion ku pëllëmbët po shikojnë njëri-tjetrin. Sa më shumë që të jetë e mundur të mbështeteni këmbët në dysheme, sikur të nxisni jashtë, ju duhet të tërhiqni tërë trupin lart prapa duarve. Në këtë pozicion, ju duhet të jeni brenda 1 minutash.

Virabhadrasana I (Luftëtari paraqet)

Shtë e nevojshme të bëni një pozë malore dhe të përhapni këmbët sa më gjerë. Rrotulloni trupin dhe këmbën e djathtë 90 gradë në të djathtë, dhe këmbën e majtë 60 gradë në të njëjtin drejtim. Ijëri duhet të drejtohet sa më shumë që të jetë e mundur dhe të shtrihet lart, si në një pozë malore. Kryeni 30-60 sekonda në secilin drejtim.

Parivritta Trikonasana (paraqet trekëndëshi përmbysur)

Duke qëndruar në këmbë për të përhapur këmbët sa më gjerë. Zgjatini krahët në drejtime të ndryshme, duke i drejtuar pëllëmbët në dysheme. Kthejeni këmbët në të djathtë: djathtas – 90 gradë, majtas – 45 gradë. Me anë të frymëzimit, kthejeni trupin në të djathtë, ndërsa nxjerrni, ngjiteni në këmbën e djathtë, duke vendosur dorën e majtë në dyshek, pranë këmbës së djathtë. Tërhiqe dorën tjetër lart, ktheje kokën dhe shiko. Ky pozicion duhet të mbahet për 30 sekonda, pas së cilës do të pasqyrohet.

Virabhadrasana III (poza e gëlltitur)

Nga poza e një luftëtari, duhet të nxjerrësh "hedh" gjoksin përpara mbi kofshë, të shtrish krahët para teje dhe të rregullosh këtë qëndrim për një kohë të shkurtër. Pastaj ngrini këmbën që është prapa dhe drejtojeni mbështetësen e këmbës. Ky pozicion duhet të mbahet për aq kohë sa të jetë e mundur, gjëja më e rëndësishme është të vëzhgoni drejtësinë absolute të të gjitha gjymtyrëve.

Lexo artikullin:  Parandalimi i artritit

Parivritta Janu Shirshasana

Ulur në dysheme përkulem gjurin e djathtë dhe fiksojeni atë në dysheme. Zhvendosni këmbën sa më shumë që të jetë e mundur në zonën e ijëve. Tërhiqe këmbën e majtë në anën dhe uli trupin drejt tij, sikur ta “përdredh” atë. Duke mbajtur dorën e djathtë përtej anës, kap këmbën e majtë. Vendoseni dorën e majtë në kofshën e djathtë. Pjesa e pasme e kokës duhet të vendoset në këmbën e majtë dhe pastaj dora e majtë duhet të zhvendoset në këmbën e këmbës së majtë (d.m.th., të dy duart duhet të mbajnë këmbën e këmbës së majtë të drejtuar).

Në këtë pozicion, maksimalizoni trupin e trupit lart dhe rregulloni pozicionin për aq kohë sa të ketë forcë të mjaftueshme. Pastaj përsërisni imazhin e pasqyrës.

Exercisesfarë ushtrimesh ofron joga për bashkëkartrozën e nyjës së hip?

Mbajtja e

Joga mjekësore parandaluese dhe gjimnastika me bashkëkartrosis e nyjës së hip tashmë kanë arritur të dëshmojnë veten si metoda të shkëlqyera për të trajtuar këtë sëmundje. Në mënyrë që të zgjidhni kursin e duhur të trajtimit dhe një seri ushtrimesh të përdorura në joga, ju duhet të kontaktoni specialistë në mënyrë që të mos filloni aksidentalisht të bëni veprime të padobishme dhe ndoshta të dëmshme.

Duke gjykuar nga përgjigjet e njerëzve të specializuar në fushën e koksartrozës, si dhe shkencëtarët që studiojnë efektet e yogas dhe ushtrimet në sëmundjet e kyçeve, sot, pothuajse çdo 4 persona në planetin tonë janë të prekur nga sëmundje të tilla si artriti dhe artriti. Coxarthrosis është një derivat i artrozës, dhe ndryshimi i saj është vetëm në atë që ndikon në zhvillimin e sistemit muskulor dhe skeletit, ndërsa artroza shkatërron nyjet e gjymtyrëve.

Shkaqet e sëmundjes

Ndikimi i koksartrozës së nyjës së hip në sistemin muskulor dhe skeletik është duke u bërë më i fortë për faktin se:

 1. Do ditë ka gjithnjë e më shumë organizata që i detyrojnë punonjësit e tyre të kalojnë tërë ditën duke qenë në një vend ulur. Kjo lloj kohe e shpenzuar ndikon negativisht në nyjen e hip dhe shpinë si një e tërë. Nëse dëshironi të mbani sistemin e muskujve skeletik të shëndetshëm, atëherë ngroheni dhe pushoni nga puna ulur.
 2. Një tjetër që kontribuon në zhvillimin e koxarthrosis është shtyrja e fushatës për specialistët dhe qëndrimi joserioz i vetë sëmundjes në tërësi. Ju duhet të kontaktoni spitalin në kohën e duhur për ndihmë të kualifikuar, sepse sa më gjatë të bëni një sy të verbër ndaj patologjisë, aq më pak shanse keni për të kapërcyer atë.
 3. Coxarthrosis mund të rrisë ushqimet e planifikuara dhe të racionuara në mënyrë jo të duhur. Në ushqimin që konsumoni duhet të jenë të pranishëm elementë të caktuar gjurmësh dhe vitamina që kontribuojnë në zhvillimin e duhur të aparatit kockor. Shtë e nevojshme që ushqimi të përmbajë minerale, vitamina a, b, c, dhe të tjerët. Përveç kësaj, ajo duhet të ketë elementë gjurmë. Ushqimi që ne konsumojmë në ushqime të shpejta dhe restorante nuk është aspak i duhur dhe i shëndetshëm për njerëzit. Një dietë e mirë do të përbëhet nga një kombinim kompetent i frutave, mishit dhe perimeve.
 4. Përveç qëndrimit të dëmtuar, llojet e tjera të organizimit jo të duhur të punës mund të çojnë në zhvillimin e sëmundjeve të sistemit muskulor. Në veçanti, kjo është mungesa e pushimeve dhe pushimit gjatë punës. Duke qenë në një pozicion të përkulur mbi tastierë, duke harruar gjithçka në botë, përveç punës, ju përkeqësoni shumë shëndetin tuaj. Shtë e nevojshme të shpërqendroheni nga procesi i punës dhe të ngroheni.
 5. Shumica e shkencëtarëve që studiojnë tiparet e coxarthrosis tërheq vëmendjen tonë në mundësinë e transmetimit të sëmundjes me trashëgimi. Sigurisht, nëse babai ose gjyshi juaj e kishin këtë patologji, atëherë nuk është aspak e nevojshme që ta merrni me mjete gjenetike. Por mos harroni se shanset tuaja për t'u sëmurë janë shumë më të larta se njerëzit e tjerë. Shmangni zakone të këqija, të tilla si pirja e duhanit, pirja e alkoolit, ngrënia e ushqimeve jo të shëndetshme dhe më shumë, në mënyrë që të mos jepni arsye sëmundjeje për tu zhvilluar. Duhet të keni kujdes edhe nëse keni shkruar diku në historinë mjekësore se keni pasur një anomali në zhvillimin e aparateve kurrizore dhe kockave në fëmijëri.
Lexo artikullin:  Nyjet e krahëve dhe këmbëve dëmtojnë simptomat, diagnozën, trajtimin

Rëndësia e ushtrimit të sëmundjes së përbashkët

Provoni këtë gjimnastikë për koxarthrosis nëse jeni në fazat e hershme të trajtimit të artrozës së hip. Përndryshe, ju mund të plagosni një nyje të sëmurë, dhe keni nevojë për gjimnastikë të një plani të ndryshëm, me theks në ushtrimet statike.

Ushtrimet për coxarthrosis zgjidhen individualisht, në varësi të fazës së artrozës, gjendjes së shëndetit dhe aftësisë fizike të secilit person individual. Në fazat e hershme të trajtimit për artrozën e nyjës së hip, është e nevojshme, para së gjithash, të ruhet lëvizshmëria e përbashkët, për të cilën zgjidhen ushtrime dinamike.

Në fazat e mëvonshme të trajtimit të artrozës së nyjës së hip, forcimi i muskujve që nxitojnë drejt atrofisë është në rendin e ditës, dhe vetë kyçja kërkon një qëndrim më të kujdesshëm, kështu që ushtrimet statike do të formojnë bazën e kompleksit. Zgjatja e përbashkët e përshkruar në fazat I-II është gjithashtu e kundërindikuar në trajtimin e artrozës së nyjës së hip në fazën III. Tani gjimnastika duhet të ndihmojë në përmirësimin e stabilitetit, forcës dhe qëndrueshmërisë së muskujve.

Në çdo rast, edhe në një nyje shumë të veshur, muskujt e trajnuar kontribuojnë në zhvillimin e mekanizmave kompensues. Sidoqoftë, formimi i mekanizmave të tillë është një proces i gjatë dhe kërkon pjesëmarrjen tuaj të drejtpërdrejtë – trajnim të rregullt. Forcimi i gjimnastikës me një bllok ushtrimesh që synojnë trajtimin e artrozës së nyjës së hip duhet të jetë pjesë e stërvitjes tuaj ditore, stilit të jetës.

Rregullat e përgjithshme të gjimnastikës për koksartrozën:

– ngarkesa e dozimit në nyje;

– rritje graduale e ngarkesës, amplituda dhe shpejtësia e ushtrimit, si dhe numri i përsëritjeve;

– filloni me klasa të shkurtra prej 10 minutash, gradualisht koha e gjimnastikës me coxarthrosis rritet në 15-30 minuta. 30 minuta në ditë është e mjaftueshme, por çdo ditë. Këto gjysmë ore mund të ndahen në tre klasa në ditë për 10 ose dy për 15 minuta.

– Merrni kohën tuaj për të bërë gjimnastikë me coxarthrosis;

– Ndalohet kryerja e ushtrimeve që shkaktojnë dhimbje të mprehtë. Mos bëni lëvizje shumë të mprehta dhe të fuqishme;

– Kultivoni në veten tuaj mendime pozitive dhe emocione pozitive, në mënyrë që të mos mohoni efektet e dobishme të ushtrimeve tuaja të terapisë fizike;

– praktikoni frymëmarrje të plotë ose diafragmatike, duke kryer gjimnastikë me koksartrozë;

– në procesin e bërjes së ushtrimeve, dhe në të vërtetë me ndonjë masë për trajtimin e artrozës së nyjës së hip, përqëndrohuni në nyjen e prekur, sa më qartë të jetë e mundur, imagjinoni një përmirësim të qarkullimit të gjakut në të, restaurimin e ushqyerjes së duhur të nyjes. , rritjen e lëvizshmërisë dhe funksionalitetit.

Ju gjithashtu mund të jeni të interesuar të lexoni:

Gjunjët lëndohen: çfarë të bëjmë? Ushtrime për gonarthrosis të gjurit

Regjistrohu për buletinin tim

dhe merrni çështje të reja në blog menjëherë në kutinë tuaj!

ExpertNews Shqipëri