Gjimnastikë terapeutike me një kist baker të gjurit

Për të parandaluar zhvillimin e anomalive në probleme serioze, mund të përdorni në mënyrë të pavarur kompleksin e ushtrimeve terapeutike në shtëpi me nyjën e gjurit të një Bakeri. Dëmtimi i nyjeve të gjurit në formën e një kist Baker është një patologji, brenda së cilës ekziston lëngu synovial. Lokalizohet më shpesh në pjesën e prapme të gjurit. Përveç kësaj, ajo shfaqet në sfondin e pranisë së osteoartritit, ndërsa është një shkak i dhimbjes së fortë, shfaqja e edemës dhe ulja e lëvizshmërisë së përbashkët.

Kjo patologji është e disa llojeve. Pra, kistja primare shfaqet në nyje absolutisht të shëndetshme tek njerëzit e çdo moshe. Sa për sekondarin, shkaku i shfaqjes së tij është artriti, problemet me meniskun, si dhe gërryerja e nyjeve. Përveç kësaj, prania e disa sëmundjeve të përbashkët mund të rrisë mundësinë e zhvillimit të një patologjie të tillë.

Aktivitetet sportive

Shpesh, formacionet cistike në nyje pas heqjes së procesit inflamator shërohen pa probleme. Sidoqoftë, shërimi i plotë nuk ndodh menjëherë. Gju gradualisht do të shërohet, bazuar në karakteristikat e trupit.

Inflamacioni në vetvete, mesatarisht, mund të zgjasë deri në gjashtë muaj, kur ju duhet të mbroni nyjen sa më shumë që të jetë e mundur nga ngarkesa të forta. Pra, nuk rekomandohet të praktikoni në palestër ose gjimnastikë, për shkak të faktit se kjo rrit mundësinë e prishjes së patologjisë. Për shkak të kësaj, është e nevojshme të kryeni shtrirje dhe yoga, e cila është gjimnastikë e lehtë, e dobishme për nyjet dhe muskujt.

Pra, rekomandohet që lezione cistike të nyjeve të gjurit të përdorni ushtrime që nuk kanë ngarkesë boshtore:

 • Para së gjithash, është e nevojshme të mbështillni gjurin e prekur me një fashë elastike. Tjetra, merret një eksponent i lakut, i cili duhet të ngjitet në një mbështetje të vendosur në të njëjtin nivel me gjurin. Pas kësaj, një këmbë futet në lak dhe disa hapa janë ndërmarrë përsëri për të krijuar tension. Në këtë rast, është e nevojshme që butësisht të zgjatni këmbën, duke kryer 10 përsëritje, duke rritur përfundimisht numrin e qasjeve;
 • Ky ushtrim bëhet ndërsa jeni ulur në një karrige. Së pari, pesha të posaçme vendosen në kyçin e këmbëve, pas së cilës këmba është drejtuar. Në këtë pozicion, ai mban rreth një minutë, dhe pastaj përkulni gjurin për një të tretë dhe ju duhet të mbani këmbën për 30 sekonda të tjerë. Pas kësaj, gjurit i jepet pushim për disa minuta, duke e futur këmbën në dysheme. Numri i përsëritjeve mund të fillojë nga 1, duke rritur këtë numër me kalimin e kohës, si dhe duke rritur peshën e agjentit për peshimin;
 • Një ushtrim tjetër i dobishëm për kyçin duhet të kryhet i ulur në dysheme, duke shtrirë këmbët përpara. Kështu që, i shëndetshmi do të duhet të shtypet në vetvete, duke e përkulur atë në gju, ndërsa përbërja e peshimit është bashkangjitur në kyçin e këmbës së pacientit. Pas kësaj, këmba e prekur ngrihet mbi dysheme dhe mbahet për 20 sekonda. Në fillim, ju mund të kryeni procedurën pa përdorur një agjent peshimi.

Thelbi i kompleksit të mëposhtëm është të eliminojë tensionin e muskujve, i cili konsiderohet një nga arsyet që çon në shfaqjen e një kist popliteal. Për shkak të elasticitetit të dobët të tyre, ndodh kompresim i fortë i çantës sinoviale.

Kjo është për shkak të faktit se kur lëviz, ndodh fërkimi, duke shkaktuar dhimbje dhe inflamacion. Për të eliminuar këtë faktor, është e nevojshme të përdoren ushtrime speciale që lejojnë shtrirjen e pjesës së pasme të kofshës:

 • Shtë e nevojshme të qëndroni në këmbë me këmbë të lënduar në karrigen përpara. Pas kësaj, mbështetuni pak, pa përkulur shpinën, por duke e shtyrë legenin tuaj. Shtë e nevojshme të përkuleni në një nivel të tillë që të siguroni shtrirje të qëndrueshme të muskujve të pjesës së pasme të kofshës, dhe më pas të ngrini në këtë pozicion për gjysmë minutë. Ky ushtrim kryhet tre herë;
 • Shtrihet në dysheme, në këmbët e kistit të prekur të këmbës shtrihet një rrip elastik. Pastaj është e përkulur në nyjen e hip dhe vendoset në një pozicion të drejtë. Pas kësaj, nyja e gjurit në vetvete është e përkulur rreth 20 gradë dhe lihet në atë pozicion për gjysmë minutë. Ushtrimi duhet të përsëritet 3 herë në ditë;
 • Për këtë ushtrim, ju duhet të uleni në një karrige, dhe pastaj të zgjasni këmbën e prekur përpara dhe ta përkulni pak në gju. Pastaj përkuluni përpara, ndërsa mbani një shpinë të drejtë. Shtë e nevojshme të arrini tensionin e pjesës së pasme të kofshës dhe të rregulloni pozicionin për 30 sekonda.

Ushtrime Bubnovsky

Gjithashtu, për trajtimin e cisteve Baker, ju mund të përdorni metodat e terapisë stërvitore të Bubnovsky, të cilat mund të përmirësojnë gjendjen e nyjeve. Përdorimi i metodave të tij ju lejon të ktheni mundësinë e lëvizjes, të rrisni elasticitetin e ligamenteve dhe gjithashtu të rivendosni forcën e muskujve.

Shtë çekuilibri në zhvillimin e muskujve të vendosur në pjesën e përparme dhe të pasme të këmbëve që shkakton zhvillimin e artrozës.

Duke përdorur zgjerues gome për këtë, ushtrime terapeutike mund të kryhen në shtëpi:

 • Një fund i ekspanseratorit duhet të jetë i bashkangjitur në mbështetës, dhe i dyti në kyçin e këmbës së këmbës së lënduar. Pas kësaj, merrni të katër anët, duke e kthyer shpinën në fundin e dytë të mbështetjes. Thelbi i ushtrimit është që të përkulni këmbët në gju dhe ta tërheqni drejt jush, duke tërhequr kështu shiritin e amortizatorit dhe të ktheheni në pozicionin e fillimit. Një ushtrim i ngjashëm përsëritet rreth 10 herë;
 • Shtë e nevojshme të dyfishoni eksponentin, dhe pastaj ta hedhni atë mbi çdo mbështetje të përshtatshme, në mënyrë që të jetë pak mbi bel. Por skajet e saj duhet të ngjiten në kyçin e këmbëve dhe të marrin një pozë të shtrirë në shpinë, në mënyrë që ekspanseri të tërhiqet menjëherë. Tjetra, gjunjët duhet të tërhiqen në stomak. Bëni rreth 20 përsëritje.

Ushtrime të tilla jo vetëm që ju lejojnë të zgjasni muskujt, por edhe të forconi ligamentet rreth gjurit. Gjithashtu, pasi të kalojë kisti Baker, do të jetë e nevojshme të kryhen mbledhje që nuk kanë amplituda të plotë.

Trajtimi i nyjeve

Vend i përbashkët

Gjimnastikë terapeutike me një kist baker të gjurit

Për të parandaluar zhvillimin e anomalive në probleme serioze, mund të përdorni në mënyrë të pavarur kompleksin e ushtrimeve terapeutike në shtëpi me nyjën e gjurit të një Bakeri. Dëmtimi i nyjeve të gjurit në formën e një kist Baker është një patologji, brenda së cilës ekziston lëngu synovial. Lokalizohet më shpesh në pjesën e prapme të gjurit. Përveç kësaj, ajo shfaqet në sfondin e pranisë së osteoartritit, ndërsa është një shkak i dhimbjes së fortë, shfaqja e edemës dhe ulja e lëvizshmërisë së përbashkët.

Kjo patologji është e disa llojeve. Pra, kistja primare shfaqet në nyje absolutisht të shëndetshme tek njerëzit e çdo moshe. Sa për sekondarin, shkaku i shfaqjes së tij është artriti, problemet me meniskun, si dhe gërryerja e nyjeve. Përveç kësaj, prania e disa sëmundjeve të përbashkët mund të rrisë mundësinë e zhvillimit të një patologjie të tillë.

Lexo artikullin:  Trajtimi i artritit reumatoid tek të moshuarit

Aktivitetet sportive

Shpesh, formacionet cistike në nyje pas heqjes së procesit inflamator shërohen pa probleme. Sidoqoftë, shërimi i plotë nuk ndodh menjëherë. Gju gradualisht do të shërohet, bazuar në karakteristikat e trupit.

Inflamacioni në vetvete, mesatarisht, mund të zgjasë deri në gjashtë muaj, kur ju duhet të mbroni nyjen sa më shumë që të jetë e mundur nga ngarkesa të forta. Pra, nuk rekomandohet të praktikoni në palestër ose gjimnastikë, për shkak të faktit se kjo rrit mundësinë e prishjes së patologjisë. Për shkak të kësaj, është e nevojshme të kryeni shtrirje dhe yoga, e cila është gjimnastikë e lehtë, e dobishme për nyjet dhe muskujt.

Pra, rekomandohet që lezione cistike të nyjeve të gjurit të përdorni ushtrime që nuk kanë ngarkesë boshtore:

 • Para së gjithash, është e nevojshme të mbështillni gjurin e prekur me një fashë elastike. Tjetra, merret një eksponent i lakut, i cili duhet të ngjitet në një mbështetje të vendosur në të njëjtin nivel me gjurin. Pas kësaj, një këmbë futet në lak dhe disa hapa janë ndërmarrë përsëri për të krijuar tension. Në këtë rast, është e nevojshme që butësisht të zgjatni këmbën, duke kryer 10 përsëritje, duke rritur përfundimisht numrin e qasjeve;
 • Ky ushtrim bëhet ndërsa jeni ulur në një karrige. Së pari, pesha të posaçme vendosen në kyçin e këmbëve, pas së cilës këmba është drejtuar. Në këtë pozicion, ai mban rreth një minutë, dhe pastaj përkulni gjurin për një të tretë dhe ju duhet të mbani këmbën për 30 sekonda të tjerë. Pas kësaj, gjurit i jepet pushim për disa minuta, duke e futur këmbën në dysheme. Numri i përsëritjeve mund të fillojë nga 1, duke rritur këtë numër me kalimin e kohës, si dhe duke rritur peshën e agjentit për peshimin;
 • Një ushtrim tjetër i dobishëm për kyçin duhet të kryhet i ulur në dysheme, duke shtrirë këmbët përpara. Kështu që, i shëndetshmi do të duhet të shtypet në vetvete, duke e përkulur atë në gju, ndërsa përbërja e peshimit është bashkangjitur në kyçin e këmbës së pacientit. Pas kësaj, këmba e prekur ngrihet mbi dysheme dhe mbahet për 20 sekonda. Në fillim, ju mund të kryeni procedurën pa përdorur një agjent peshimi.

Thelbi i kompleksit të mëposhtëm është të eliminojë tensionin e muskujve, i cili konsiderohet një nga arsyet që çon në shfaqjen e një kist popliteal. Për shkak të elasticitetit të dobët të tyre, ndodh kompresim i fortë i çantës sinoviale.

Kjo është për shkak të faktit se kur lëviz, ndodh fërkimi, duke shkaktuar dhimbje dhe inflamacion. Për të eliminuar këtë faktor, është e nevojshme të përdoren ushtrime speciale që lejojnë shtrirjen e pjesës së pasme të kofshës:

 • Shtë e nevojshme të qëndroni në këmbë me këmbë të lënduar në karrigen përpara. Pas kësaj, mbështetuni pak, pa përkulur shpinën, por duke e shtyrë legenin tuaj. Shtë e nevojshme të përkuleni në një nivel të tillë që të siguroni shtrirje të qëndrueshme të muskujve të pjesës së pasme të kofshës, dhe më pas të ngrini në këtë pozicion për gjysmë minutë. Ky ushtrim kryhet tre herë;
 • Shtrihet në dysheme, në këmbët e kistit të prekur të këmbës shtrihet një rrip elastik. Pastaj është e përkulur në nyjen e hip dhe vendoset në një pozicion të drejtë. Pas kësaj, nyja e gjurit në vetvete është e përkulur rreth 20 gradë dhe lihet në atë pozicion për gjysmë minutë. Ushtrimi duhet të përsëritet 3 herë në ditë;
 • Për këtë ushtrim, ju duhet të uleni në një karrige, dhe pastaj të zgjasni këmbën e prekur përpara dhe ta përkulni pak në gju. Pastaj përkuluni përpara, ndërsa mbani një shpinë të drejtë. Shtë e nevojshme të arrini tensionin e pjesës së pasme të kofshës dhe të rregulloni pozicionin për 30 sekonda.

Ushtrime Bubnovsky

Gjithashtu, për trajtimin e cisteve Baker, ju mund të përdorni metodat e terapisë stërvitore të Bubnovsky, të cilat mund të përmirësojnë gjendjen e nyjeve. Përdorimi i metodave të tij ju lejon të ktheni mundësinë e lëvizjes, të rrisni elasticitetin e ligamenteve dhe gjithashtu të rivendosni forcën e muskujve.

Shtë çekuilibri në zhvillimin e muskujve të vendosur në pjesën e përparme dhe të pasme të këmbëve që shkakton zhvillimin e artrozës.

Duke përdorur zgjerues gome për këtë, ushtrime terapeutike mund të kryhen në shtëpi:

 • Një fund i ekspanseratorit duhet të jetë i bashkangjitur në mbështetës, dhe i dyti në kyçin e këmbës së këmbës së lënduar. Pas kësaj, merrni të katër anët, duke e kthyer shpinën në fundin e dytë të mbështetjes. Thelbi i ushtrimit është që të përkulni këmbët në gju dhe ta tërheqni drejt jush, duke tërhequr kështu shiritin e amortizatorit dhe të ktheheni në pozicionin e fillimit. Një ushtrim i ngjashëm përsëritet rreth 10 herë;
 • Shtë e nevojshme të dyfishoni eksponentin, dhe pastaj ta hedhni atë mbi çdo mbështetje të përshtatshme, në mënyrë që të jetë pak mbi bel. Por skajet e saj duhet të ngjiten në kyçin e këmbëve dhe të marrin një pozë të shtrirë në shpinë, në mënyrë që ekspanseri të tërhiqet menjëherë. Tjetra, gjunjët duhet të tërhiqen në stomak. Bëni rreth 20 përsëritje.

Ushtrime të tilla jo vetëm që ju lejojnë të zgjasni muskujt, por edhe të forconi ligamentet rreth gjurit. Gjithashtu, pasi të kalojë kisti Baker, do të jetë e nevojshme të kryhen mbledhje që nuk kanë amplituda të plotë.

Trajtimi i kistit Becker në shtëpi

Në terapi, dallohen një numër patologjish që janë të vështira për t’u diagnostikuar. Diferencimi dhe trajtimi i cisteve Baker të nyjes së gjurit janë raste të tilla. Edukimi ndodh për shkak të një procesi inflamator ose hernie. Kufizon ashpër lëvizjen në ekstremitetet e poshtme, dhe për këtë arsye kërkon terapi urgjente dhe të kualifikuar. Gjimnastika përmirësuese që shpiku Bubnovsky është veçanërisht e dobishme në këtë patologji.

A është e mundur të trajtohet në shtëpi?

Në disa raste, arsimi mund të zhduket vetë. Por më shpesh kërkohet trajtim fizioterapeutik ose kirurgjikal. Natyrisht, për këtë, një person shkon në spital. Një alternative për spitalin është trajtimi i cistave të vegjël në shtëpi. Disa metoda fizioterapeutike mund të përdoren në shtëpi, por më shpesh në një mjedis të tillë, rekomandohen metoda alternative të terapisë për kistën e Bakerit.

Si mund të trajtoj një kist Becker në shtëpi?

Të gjitha metodat terapeutike për të hequr qafe cistat e Baker të nyjës së gjurit janë të ndara në metodat e mëposhtme të trajtimit:

 • Taktikat kirurgjikale përcaktohen drejtpërdrejt nga kirurgu ose traumatologu ortoped. Kjo ndodh më shpesh në spitalet onkologjike, sepse kisti i Bakerit është më së shumti i ngatërruar me sinovioma, dhe formimi nën gju duhet të hiqet.
 • Konservatore. Ai përfshin nxjerrjen e gripit të tepërt>

Si produkte medicinale për një kist fossa popliteal, bimët përdoren:

 • Rrënjë rrënjë. Përdoret si në formë të grimcuar, në garzë për një kompresë, dhe përgatitet tinkturë prej saj.
 • Fletë lakër. Especiallyshtë veçanërisht e mirë në formën e fasha për kistet e vogla Baker.
 • Celandine. Për një kompresë, rrjedh dhe gjethet merren. Bima është helmuese, prandaj është e ndaluar të përdoret me gojë, megjithatë, merren kompresa të shkëlqyera. Për 2 lugë bar, merrni 1 litër ujë të valë. Përzierja insistohet për 20 minuta.
 • Mustaqet e arta janë një barishte shëruese që përdoret si në formën e locioneve ashtu edhe për përdorim të brendshëm në formën e zierjeve. Sidoqoftë, kur merret me gojë, duhet të përmbahet rreptësisht dozimi: të marrë 2 lugë dy herë në ditë pas ngrënies.
 • Lythat e arrave dhe thuprave të Shën Gjonit. Shpesh, boronicë, hithra, nenexhik, gjethe delli, rrënjë luleradhiqe dhe alpinistë i shtohen koleksionit. Merrni 1 lugë gjelle. përzierje l dhe derdh 0,5 l ujë të valë. Përdorni një zierje si locione.

Efekti shërues i trajtimit me mjete juridike popullore është provuar si për përdorim të jashtëm ashtu edhe kur merret me gojë. Përjashtimi dhe kundërindikacioni i vetëm është rritja e ndjeshmërisë së trupit të njeriut ndaj substancave biologjike aktive të përfshira në këto barishte. Me cista të mëdha dhe të avancuara të populitit, mjetet juridike popullore mund të mos ndihmojnë, por vetëm vonojnë operacionin dhe përkeqësojnë prognozën e sëmundjes.

Ekziston një recetë origjinale për trajtimin e cisteve Baker me propolis. Produkti aplikohet nën gju, fiksohet me fashë dhe izolohet me një shall leshi. Një alternative për këtë metodë janë shushunjat mjekësore.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Recetë e kompresuar e mustaqeve të arta

Gjethet e bimës janë grimcuar dhe mbushen me alkool ose vodka: 50 g materiale bimore në një kavanoz me tre litra. Këmbëngulni në një vend të errët të errët nga 3 javë në një muaj. Më tej ruhet në frigorifer. Para prodhimit, locionet shtryken, një substancë aplikohet në zonën e prekur të fosës së poplitealit dhe mbulohet me garzë, mbi të cilën mbështillen me celofan.

Trajtimi i vajit të lulediellit

Produkte të parafinuara nga farat e lulediellit janë mbarsur me garzë të palosur në disa shtresa dhe aplikohen në një vend të lënduar. Kompresat lihen gjatë natës, të mbështjellura në celofan për të parandaluar rrjedhjen e vajit. Mbi të, një gjymtyrë është e mbështjellur me një leckë të ngrohtë. Në mëngjes, fshijeni vajin e mbetur dhe përsëritni procedurën.

Terapia e kistes baker me aloe

Kjo bimë nuk merret me gojë, sepse ka një potencial të fuqishëm rigjenerues. Prandaj, pacientët që kanë një dyshim për neoplazma të tumorit janë kundërindikuar në pirjen e tij. Por bërja e një komprese nga një kombinim i lëngut të aloe, pulpës limoni dhe streptoksidit ka një efekt të mrekullueshëm në kistën e Bakerit nën gju. Bëni atë sipas procedurës së mësipërme.

Përgatitja e Calendula dhe Ointment Geranium

Për të përgatitur ilaçin për cistat në gju, gjethet e bimëve janë prerë ose përdredhur imët përmes një mulli të mishit në një gjendje të kërpudhur. Shtoni lëpushën në përzierje. Vaji i gatuar ruhet në frigorifer. Aplikohet në kist, një vend i lënduar është i mbështjellë me një shall të ngrohtë leshi, dhe mbahet për 2 orë. I nënshtrohet trajtimit në shtëpi.

Teajrat diuretikë nga fasulet dhe elekampani

Lëvorja e fasules derdhet me ujë të valë dhe këmbëngul. Kjo diuretikë përmirëson metabolizmin në trup, largon lëngun e tepërt. Proporcione për të bërë çaj: 30 g lëvore në një kavanoz me tre litra ujë. Në vend të fasules, ju mund të merrni rrënjë elecampane. Metoda e përgatitjes është e njëjtë:

 1. Përzierja insistohet për 2 ditë. Kavanoza duhet të jetë e mbuluar.
 2. Merrni gjysmë gote pasi të keni ngrënë 2 f. në një ditë. Pushimi midis kurseve zgjat 3 javë.

Aplikim i bërë nga gjethe mjedër dhe plakë

Nëse kisti dhemb, mund të shërohet si më poshtë:

 1. Merrni pjesë të barabarta të të dyja bimëve.
 2. Brew 2 lugë të një përzierje të materialeve bimore për 1 litër ujë të valë.
 3. Këmbëngulni gjysmë ore nën kapak.
 4. Masa që rezulton aplikohet në rajonin e kistit për disa orë. Për të trajtuar kistin e Becker ekskluzivisht me metodat popullore, procedura me ointments përsëritet çdo ditë.

Droga për edukimin popliteal

Me kistën e Bakerit përdoren grupet e mëposhtme të ilaçeve:

 • Barnat jostoidale anti-inflamatore (NSAIDs):
  • "Aspirina",
  • Diclofenac
  • Dimexide
  • ketoprofen
  • Meloxicam
  • indomethacin
  • "Nimesulide".
 • Glukokortikosteroidet (GCC):
  • Dexamethasone
  • "Hydrocortisone."
 • Bllokada intra-artikulare me anestetikë.

Ushtrimi dhe gjimnastika

Ushtrimet e fizioterapisë (LFK) tregohen në periudhën e rehabilitimit të pacientit pas operacionit në nyjen e gjurit. Por diagnoza e kistit të Bakerit nuk nënkupton zbatimin e tij të detyrueshëm, pasi suppurimi mund të ndodhë me dëmtim mekanik të formimit. Një ndërlikim tjetër i ushtrimit të tepruar mund të jetë tromboza e venave të thella të ekstremiteteve të poshtme. Ekziston një gjimnastikë terapeutike alternative sipas Bubnovsky, duke përfshirë ushtrime të buta me kist të gjurit të Bakerit.

Trajtimi i cisteve Baker me metoda popullore dhe ushtrime gjimnastikore

Si të kurojmë kistin spondilitik ankiloz duke përdorur receta popullore? Kist Becker (ose Spondylitis Ankylosing) i referohet formacioneve anormale që shërohen. Por mjetet juridike në shtëpi funksionojnë shumë më efektive së bashku me ointments farmaci, ilaçe, fizioterapi. Si mënyrë e veçantë, trajtimi në shtëpi mund të jetë joefektiv. Përveç kësaj, barishte dhe substanca specifike mund të përdoren vetëm pas konsultimit me një kirurg, ortoped ose terapist.

Këshillohet trajtimi i cisteve të Bakerit të nyjës së gjurit në shtëpi:

 • nëse pseudotumori popliteal është i vogël, dhe simptomatologjia është e butë;
 • me një edukim të madh jonormal, kur metodat alternative të trajtimit plotësojnë vetëm terapinë e plotë mjekësore;
 • pas heqjes kirurgjikale të kistit të nyjes së gjurit – si një trajtim ndihmës.

Trajtimi i kistave të Bakerit me mjete popullore përfshin përdorimin e locioneve dhe fasha, ointments dhe zierje.

Receta efektive të mjekësisë tradicionale

Me infeksionin e kistit, procesi akut inflamator me dhimbje, mbytje, çdo procedurë e ngrohjes, përfshirë kompresat, locionet e nxehta është e ndaluar. Përndryshe, ngrohja aktive mund të çojë në përhapjen e procesit, infeksionin në indet fqinje dhe gjakun.

fasha

Për kompresat përdorni mjete medicinale barishtore dhe natyrale:

 1. Gjethet e papërpunuara të plakës dhe mjedrës merren në një pjesë të vogël, të larë, të grisura imët dhe mbushen me gjysmë gotë ujë të valë, duke mbajtur për 30 – 40 minuta. Masa e bimës në avull shtrihet, lyhet me një shtresë të trashë në një film plastik dhe bëhet një kompresë, duke e mbuluar filmin me një ngrohës (leshi të zakonshëm pambuku) nga lart dhe duke e mbështjellur atë me një leckë të leshtë. Mbajeni kompresën në zonën e prekur për rreth 2 orë. Përdorni këtë metodë duhet të jetë e përditshme.
 2. Infiltroni fort një fashë ose garzë të palosur në 8-10 shtresa me vaj të parafinuar luledielli dhe bashkëngjitni një kist Becker. Mbuloni me polietileni ose letër pergamene dhe sigurojeni me një fashë. Një kompresë e ngjashme në gjurin e lënduar mund të bëhet pas 12 orësh. Në vend të vajit vegjetal, vaji i perimeve i parafinuar përdoret po aq mirë.
 3. Përzieni 2 g të streptokut /> Mustaqin e artë, me vetitë e vlefshme medicinale, përdoret për infuzionin e shërimit të alkoolit. Lëndët e para (500 gramë) grimcohen, futen në një kavanoz dhe derdhen me një litër vodka cilësore. Këmbëngulni dy javë në një vend të errët, duke tundur një herë në ditë. Tinkturë e gatshme bëhet e purpurt. Pas filtrimit të tinkturës, është e mbarsur me garzë me shumë shtresa dhe bëhet një kompresë në zonën popliteal. Ruani tretësirën në frigorifer.
 4. Kripa – ilaçi natyror më i vlefshëm, përdoret gjithashtu për trajtimin e cistave të Becker (por jo në periudhën akute). Për një zgjidhje, 2 lugë kripë treten në gjysmë gote ujë të nxehtë. Garzë me shumë shtresa është e mbarsur me një zgjidhje të kripës, të fiksuar në majë me një leckë të thatë dhe mbahet deri në 10 orë. Bëni të paktën 10 ditë.

Zierje dhe infuzione brenda

Shumë bimë ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes, lehtësimin e inflamacionit dhe përballimin e ngurtësisë në një gju të lënduar, por zierjet dhe infuzionet e tyre duhet të përdoren me kujdes ekstrem.

Gjithmonë duhet të kihet parasysh se bimët dhe substancat më të dobishme mund të jenë kundërindikuar plotësisht: për fëmijët, nënat shtatzëna dhe lactating, njerëzit me alergji, me sëmundje të veshkave dhe mëlçisë, me rritje të viskozitetit të gjakut, proceseve ulcerative dhe malinje.

Recetat e mëposhtme ndihmojnë:

 1. Rrënjë komfrey. Një ilaç antik dhe shumë efektiv për shumë sëmundje. Një lugë gjelle rrënjë tokë derdh 400 ml ujë të valë dhe mbajeni për 20 minuta në një zjarr shumë të qetë, duke mos lejuar që përzierja të ziejë. Supë e nxehtë 1 orë duhet të injektohet. Pasi të keni tendosur, pini 1 lugë gjelle deri në 5 herë në ditë. Një kurs nga 7 deri në 10 ditë me një interval prej 5 ditësh.
 2. Uthull musht molle (një lugë gjelle) dhe mjaltë (një lugë çaji) shtoni në një gotë ujë të zier dhe pini një të tretën e një gote para ngrënies 3 herë në ditë.
 3. Mustaqe të arta. Karakteristikat e tij anti-inflamatore, antitumorale përdoren në rritjen e cisteve Baker. Fidanet e freskëta shtypen dhe vendosen në një kavanoz me tre litra, duke e mbushur atë në gjysmë, dhe pastaj derdhin ujë të valë në majë. Këmbëngulni nën kapak për 20 ditë, filtroni dhe pini infuzionin e 2 lugë gjelle në mëngjes dhe mbrëmje. Slurry e mbetur përdoret për të aplikuar një kompresë (për 2 orë në ditë).
 4. Nenexhiku, sythat e thuprës, gjethet e lingonberry, bari malësor, hithra dhe bimësia janë të përziera në sasi të barabarta. Një lugë gjelle e përzierjes së freskët është derdhur me një gotë ujë të valë, insistohet për rreth një orë dhe pinë infuzion të filtruar, duke pirë të gjithë vëllimin brenda një dite.
 5. Aaji me xhenxhefil ose kanellë. Ka aftësinë të zvogëlojë intensitetin e inflamacionit në çantën ndër-tendinale nën gju.

Me një kist në gju, trajtimi me ointments mund të sjellë lehtësim të ndjeshëm të simptomave.

 1. Rrënjët e comfrey pluhur. Për 1 pjesë të pluhurit shërues, merrni 4 pjesë të dhisë (derri, badger) yndyrën dhe përzieni deri sa të qetë. Në një banjë me ujë ose në një furrë të ngrohtë, mbajeni përzierjen për gjysmë ore. Pomadë e nxehtë filtrohet dhe vendoset në një enë qelqi. Mjeti shtyp shtypjen, lehtëson inflamacionin, rrit proceset metabolike në inde.
 2. Ointment nga propolis dhe lule calendula. Ndihmon në resorbimin e kistit popliteal. Një lugë e madhe petalesh të freskëta të grimcuar derdhet me badger të ngrohtë ose patë të ngrohtë (100 ml). Përzierja është ngrohur pak dhe në të shtohet propolisi i ngrohtë, duke e përzier masën deri sa të jetë plotësisht homogjen. Kur vaji është ftohur, ai aplikohet në kist dhe tërë bashkimin, duke fërkuar butësisht përbërjen, dhe mbulohet për disa orë me garzë dhe një leckë të ngrohtë për disa orë.
 3. Gjethet e një barbarozë rrotullohen në një mulli mishi, blender, bluajeni me yndyrë shtazore, ngroheni mbi nxehtësi të ulët, nxitje. Aplikoni përzierjen shëruese në kist për 3 orë.
 4. Hirudoterapia me shushunjë është një metodë natyrale dhe efektive që përdoret shpesh për sëmundjet e kyçeve, përfshirë cistën e Bakerit. Me përdorimin kompetent të shushunjat terapeutike speciale në klinikat që praktikojnë hirudoterapinë, ashpërsia e simptomave zvogëlohet pas procedurave të para. Ndalohet gjatë shtatëzënësisë, koagulimit të ulët të gjakut, anemisë, reaksioneve alergjike.

Fizioterapi me kist Becker

Një nga faktorët që shkaktojnë kistin popliteal konsiderohet të jetë elasticiteti i ulët i muskujve të shpinës së këmbës, dobësi e aparatit ligamentoz të gjurit.

Gjimnastika terapeutike e rekomanduar nga kisti Becker ndihmon në forcimin dhe rritjen e elasticitetit të ligamenteve, forcimin e tendinave dhe shtrirjen e muskujve të pjesës së pasme të kofshës, rivendosjen e funksionimit motorik të gjurit. Në të njëjtën kohë, ka një përmirësim në qarkullimin e gjakut në të gjitha strukturat e nyjes së prekur, përfshirë çanta ndër-tendin.

Ngarkesa në nyjen e gjurit me nyjen cistike lejohet vetëm gjatë periudhës së faljes (kur nuk ka simptoma të theksuara), ndërsa lëvizjet intensive dhe të mprehta janë të ndaluara. Gjimnastikë mjaft e lehtë ditore me lëvizje të qetë.

Si të trajtoni një kist popliteal në shtëpi, duke praktikuar ushtrime fizioterapie? Ushtrime elementare me kist të Baker të nyjës së gjurit, duke sjellë një rezultat të theksuar:

 • mbledhje të lehta të cekëta;
 • qëndroni në njërën këmbë duke shtypur gjurin në stomak;
 • torzën në një pozicion ulur me një përpjekje për të arritur me pëllëmbët e gishtërinjve të këmbëve të drejtuara;
 • në këmbë përkulet me një përpjekje për të arritur këmbët me gishtat (në mënyrë ideale, ju duhet të siguroni që pëllëmbët tuaj të qëndrojnë në dysheme).

Profesor SM Bubnovsky po zhvillon kurse të terapisë së ushtrimeve të nevojshme për të parandaluar ri-formimin e një cisti që rrjedh nga osteoartriti.

Duke përdorur zgjerues elastik, seancat e terapisë së ushtrimeve janë të lehta për t'u realizuar në shtëpi. Disa nga ushtrimet:

 1. Mbërthejeni një fund të amortizatorit të gomës në një mbështetje të ngurtë (shkallë sportive, radiator, derë), e dyta – rreth kyçit të këmbës. Duke e kthyer shpinën në mbështetëse, në mënyrë që fleta e gomës të jetë e shtrirë, gjunjëzoni poshtë dhe prehni duart në dysheme, sillni mirë gjurin në gjoks, duke kapërcyer rezistencën e ekspanseruesit (10 ose më shumë herë).
 2. Tërhiqeni shiritin e ekspandatorit përmes një mbështetjeje të ngurtë (për shembull, përmes dorezës së derës) dhe rregulloni të dy skajet e shiritit në kyçin e këmbës. Shtrihuni në shpinë (në një distancë të tillë që brezi i gomës të shtrihet), tërhiqni gjunjët në stomak (mund të merrni kthesat) deri në 20 herë.
 3. Uluni në një karrige, fiksoni prangat e ekspanseratorit në kyçin e këmbës dhe lidhni skajin tjetër të saj në këmbën e karriges në mënyrë që kaseta të shtrihet, provoni të ngrini këmbët tuaja (duke i rregulluar në gju), duke i mbajtur ato në peshë për për sa kohë të jetë e mundur.
 4. Uluni në dysheme, shtypni njërën këmbë në stomak, drejtojeni tjetrën dhe ngrini lart mbi dysheme, duke e mbajtur atë deri në 15 sekonda. Mundohuni të rregulloni shpinën. Ndërsa muskujt forcohen, duhet të ngrini këmbën me një agjent peshimi, duke rritur gradualisht peshën.

Mos harroni, terapia në shtëpi për kistën popliteal mund të mos jetë e mjaftueshme, në shumë raste trajtimi me ilaçe, fizioterapi dhe me formacione të mëdha përmes procedurave kirurgjikale është i dëshirueshëm.

ExpertNews Shqipëri