Zhvendosja e simptomave të nyjeve të gjurit, diagnoza, trajtimi

Zhvendosja e nyjes së gjurit është një dëmtim i rëndë, si rezultat i të cilit zhvendosja e sipërfaqeve artikulare ndodh pa dëmtim të kockave. Shkaku mund të jetë një goditje, një lëvizje e mprehtë rrotulluese ose ulje në këmbë nga një lartësi e madhe. Shenjat kryesore janë deformimi i rëndë artikular në sfondin e dhimbjes intensive dhe mosfunksionimit të plotë motorik. Diagnostifikimi instrumental kryhet me qëllim të diferencimit me një frakturë dhe kushteve të tjera të ndërlikuara. Trajtimi konservativ, në raste të rënda, kërkohet ndërhyrje kirurgjikale.

Përshkrimi i lëndimit

Lidhja e gjurit është një nga më komplekset në strukturën anatomike dhe aftësitë fiziologjike. Përbëhet nga kokat e tre kockave (kofshë dhe këmbë e poshtme) dhe dy menisk (lateral dhe medial). Ligamentet rreth kyçit sigurojnë lëvizshmërinë e tij të lartë, gjë që zvogëlon rrezikun e lëndimit.

Zhvendosja e gjurit diagnostikohet rrallë, por karakterizohet nga një kurs i rëndë. Me kusht, nën këtë dëmtim, kuptohen dy lloje të dëmtimit:

 • zhvendosja e këmbës me pjesëmarrjen e kokës së femurit dhe tibisë;
 • kërci;
 • kupë;
 • menisk.

Zhvendosja e kockave shoqërohet shpesh me këputje të ligamenteve, dëmtim të meniskut. Komplikimet me shkelje të integritetit të enëve të gjakut dhe tufave nervore janë të mundshme. Lëndimi është më shpesh i mbyllur. Nëse dislokimi i këmbës është i ndërlikuar nga një frakturë e tibisë, shfaqet një plagë e hapur.

Sipas shkallës së dëmtimit, ekzistojnë:

 1. Dëmtime jo të plota kur sipërfaqet artikulare zhvendosen, por janë në kontakt me njëra-tjetrën (zhvendosja e meniskut).
 2. E plotë – në kohën e dëmtimit, një mospërputhje e kockave ndodh me një shkelje të integritetit të aparatit muskulo-ligamentoz dhe këputjes së kapsulës së përbashkët.

Gjatë një dëmtimi, ndodh një ndërrim patellë. Nëse patella zhvendoset nga jashtë, diagnostikohet një zhvendosje anësore. Kur patella është më afër pjesës së brendshme të gjymtyrëve të poshtme, regjistrohet një dëmtim medial.

Shkaqet

Zhvendosja e nyjes së gjurit mund të ndodhë si rezultat i dëmtimit mekanik ose një gjendje patologjike. Në këtë drejtim, arsyet ndahen në dy kategori:

Lëndimi mund të ndodhë kur bie nga një lartësi e lartë, një kthesë e mprehtë e këmbës, një goditje indirekte në pjesën e sipërme të këmbës së poshtme, kur këmbë mbetet në vend. Më shpesh, dëmtimi ndodh gjatë sporteve, aksidenteve rrugore, gjatë fatkeqësive natyrore.

Shkaqet patologjike të zhvendosjes së gjurit përfshijnë:

 • defekte te lindjes;
 • sëmundjet shkatërruese të gjurit (artroza, artriti, infeksionet);
 • predispozita trashëgimore (ind lidhës i dobët);
 • neoplazmat malinje;
 • trajtimi me ilaçe të fuqishme, hormone (glukokortikosteroide kur injektohen në nyje);
 • Lëndimet e vjetra të patrajtuara çojnë në paqëndrueshmëri të përbashkët.

Përkatësia etiologjike e zhvendosjes ndikon në trajtimin e dëmtimit. Shkaku është i lehtë për t'u vendosur nëse zhvendosja është rezultat i një dëmtimi. Vështirësitë lindin nëse deformimi formohet si rezultat i ndryshimeve degjenerative.

Në procesin e distrofisë, kërc dhe indi lidhës ndryshohen, dhe ligamentet humbasin forcën e tyre, gjë që kontribuon në dëmtim.

Simptomatologjia

Përkundër faktit se çdo lloj dëmtimi ka karakteristikat e veta, zhvendosja e nyjës së gjurit karakterizohet nga simptoma të përgjithshme:

 1. Dhimbja e mpiksjes shfaqet në kohën e lëndimit dhe ruan intensitetin e saj nëse lezionet janë të shumta. Ndjesitë e dhimbjes vazhdojnë plotësisht kur nyja është në gjendje të qetë. Kur përpiqeni të lëvizni, sindroma e dhimbjes intensifikohet.
 2. Dalja e kokat kockore përtej nyjes çon në mosfunksionim motorik. Lëvizja bëhet e pamundur me një deformim të rëndësishëm të gjurit.
 3. Me dëmtimin e enëve të gjakut, vërehen hemorragji të gjera nënlëkurore, me lëndime të hapura – gjakderdhje. Gjaku i kuq i ndezur nga arteria, i erret nga vena.
 4. Shkelja e ndjeshmërisë së këmbës, shfaqja e “gungave të patave” në lëkurë, djegia, ndjesi shpimi gjilpërash në pjesën e poshtme të këmbës së poshtme janë shenja të dëmtimit të brendshëm për shkak të traumës në mbathje të mëdha nervore.
 5. Ellingnjtja e artikulacionit shfaqet pas një periudhe të shkurtër kohe pas një dëmtimi. Lëngu ndërqelizor grumbullohet në indet e buta si një reagim kompensues ndaj dëmtimit të qelizave. Nëse sipërfaqja e përbashkët është fryrë pas disa ditësh, ekziston mundësia e zhvillimit të një reaksioni inflamator.
 6. Zona e nyjes së gjurit është deformuar, duke u bërë e panatyrshme. Përveç kësaj, shin mund të jetë në një gjendje të përmbysur. Pacienti intuitivisht përpiqet të marrë një qëndrim të detyruar në mënyrë që të zvogëlojë stresin, tensionin e lëkurës dhe të zvogëlojë dhimbjen.
Lexo artikullin:  Ointments e ngrohjes së përbashkët, mekanizmi i veprimit, llojet dhe vetitë shëruese

Dallimi në shenjat e jashtme dhe ashpërsia e figurës klinike varet nga lloji i dëmtimit dhe ndërlikimet shoqëruese.

Zhvendosja e këmbës së poshtme

Në shumicën e rasteve, me një shkelje të krahasueshmërisë së femurit dhe tibisë, çarjet e ligamentit kryqëzohen. Deformimi i gjurit merr një formë bajonetë. Zgjatja e formuar në pjesën e përparme tregon zhvendosjen e kockave në pjesën e përparme, nëse fryrje është e vendosur në pjesën e pasme, ka pasur një zhvendosje posteri.

Shpesh dëmtimi shoqërohet me gjakderdhje të rëndë në zgavrën e përbashkët. Hemarthrosis i referohet kushteve të komplikuara dhe mund të shkaktojë inflamacion ose bashkim të një faktori infektiv. Një simptomë e tmerrshme është zbehja cianotike e lëkurës së këmbës, e cila shoqërohet me një ulje lokale të temperaturës së trupit. Nëse nuk merren masa në kohë, indi i këmbës vdes dhe shfaqen gjurmë nekroze.

Me zhvendosjen e këmbës, gjymtyrja është drejtuar. Pamundësia e lëvizjes kufizohet gjithashtu nga shoqërimi i një impulsi të mprehtë të dhimbjes kur përpiqeni të lëvizni një këmbë. Rritja e simptomave neurologjike mund të shkaktojë parezë ose paralizë me dëmtim të plotë të rrezes së intrigimit.

Patella (patella) shpesh lëndohet lateralisht. Faktorët shtesë provokues mund të jenë ligamentet e dobëta të deformimit të nyjeve të gjurit dhe deformimit hallux valgus. Dhimbja akute shoqëron një dëmtim "të freskët", ënjtja shpesh ndodh me hemarthrosis shoqëruese. Me dëmtim kronik të gjurit, një "dështim" formohet gjatë lëvizjes së fleksionit.

Lëndimi ka një natyrë patologjike të origjinës, i shoqëruar me paqëndrueshmëri të patellës. Zhvendosja e kockave ndodh përgjatë trajektores “të zakonshme” dhe nuk shoqërohet me simptoma të rënda. Dhimbje e moderuar, shkelje e lëvizjeve të fleksionit, një deformim i lehtë shfaqet në kohën e lëndimit. Pas zvogëlimit, simptomat zhduken pa gjurmë, por shpesh patologjia është e ndërlikuar nga ndryshimet destruktive dhe zhvillimi i artrozës.

Lexo artikullin:  Të mirat dhe të këqijat e makinave tërheqëse të shtyllës kurrizore

Zhvendosja zakonore e gjurit është e mundur si rezultat i arsyeve të mëposhtme:

 • tiparet e strukturës individuale anatomike: vendndodhja e lartë e patelës;
 • predispozicion gjenetik – rritjen e elasticitetit të ligamenteve;
 • shkelja e integritetit ose ngjitja e pahijshme e ligamentit si rezultat i një dëmtimi të vjetër.

Një patologji e rrallë që lidhet me keqformimet. Deformimi formohet si rezultat i çrregullimeve të rritjes intrauterine kryesisht në tremujorin e dytë të shtatzënisë (duke filluar nga 13 javë). Një gjendje kongjenitale shpesh diagnostikohet te vajzat; trajtimi kirurgjikal kërkohet për trajtim.

Diagnostics

Për të shmangur pasojat e pakëndshme në formën e komplikimeve, zhvendosja e nyjes së gjurit duhet të diagnostikohet në një fazë të hershme.

Kur kontaktoni qendrën e traumave, mjeku vlerëson shenjat e jashtme, dëgjon ankesat e viktimës dhe përshkruan një ekzaminim instrumental:

 1. Radiografia – për të konfirmuar zhvendosjen e kockave, përjashtoni një frakturë.
 2. Imazhe rezonancë magnetike – për të studiuar në detaje dëmin e mundshëm të meniskut, indit lidhës (ligamentet, tendonet) dhe kërc artikular.
 3. Dopplerografia për të përcaktuar hemodinamikën.
 4. Ultratinguj i bashkimit dhe enëve të gjakut.

Pas vlerësimit të gjendjes së përgjithshme, trajtimi përshkruhet. Nëse nuk kërkoni ndihmë mjekësore ose si rezultat i veprimeve të pahijshme terapeutike, zhvendosja mund të komplikohet nga patologjitë e mëposhtme:

 • hemarthrosis – mbushja e zgavrës së përbashkët me gjak;
 • nekroza e brendshme e indeve artikulare – me kompresion të zgjatur;
 • gonarthrosis – degjenerim i indeve të nyjës së gjurit me shkatërrimin e saj të mëvonshëm;
 • paralizë këmbësh – me dëmtim nervor;
 • gangrenë – si rezultat i ndërprerjes së qarkullimit të gjakut në pjesën distale (këmbë).

Trajtim

Prognoza pas zhvendosjes së nyjës së gjurit varet drejtpërdrejt nga shpejtësia e ofrimit të kujdesit mjekësor të kualifikuar. Në fazën para-mjekësore, menjëherë pas dëmtimit, veprimet e para kryhen:

 1. Viktimës i sigurohet pushim i plotë dhe imobilizim i gjymtyrëve të dëmtuara.
 2. Ftohtë zbatohet në zonën e prekur – një paketë hipotermike, produkte të ftohtë. Nëse këmba është e zhveshur, objekti i ftohtë është i mbështjellur paraprakisht me një leckë, dhe aplikohet jo më shumë se 15 minuta.
 3. Për të lehtësuar dhimbjen në kuadrin e ndihmës së parë, mund t'i jepni pacientit Ibuprofen, Ketorolac.
 4. Shkoni te një mjek për ekzaminim dhe trajtim të mëtutjeshëm.

Terapia kryesore konsiston në disa faza. Para së gjithash, kryhet zvogëlimi i skajeve artikulare. Manipulimi kompleks kryhet në një mjedis spitalor, është e ndaluar ta bëni këtë vetë. Pas përputhjes së eshtrave, aplikohet një kast i llaçit ose fashë imobilizuese polimer. Fiksimi i ngurtë caktohet për një periudhë të paktën një muaj.

Pas heqjes së fashës së fiksimit, kryhen masa rehabilitimi dhe terapi rehabilitimi. Në fillim, një gju me gju me varet vendoset në nyjen e dëmtuar; më vonë, orthosis zëvendësohet nga format e lehta që kanë një efekt kompresiv dhe mbështetës.

Lexo artikullin:  Dhimbje në bashkimin e shpatullave shkakton, simptoma, trajtim, parandalim

Për të rivendosur indin lidhës dhe muskulor, përshkruhen seanca të terapisë fizike dhe masazhit. Ushtrimet terapeutike zgjidhen nga mjeku në përputhje me gjendjen funksionale dhe moshën e pacientit. Me stërvitje të rregullt, toni dhe forca e muskujve rikthehen, ligamentet forcohen.

Procedurat fizioterapeutike ndihmojnë në rivendosjen e gamës së lëvizjes dhe përmirësimin e qarkullimit të gjakut. Mikrokirulacioni i rritur ndikon pozitivisht në ushqimin e indeve të kyçeve dhe rrethuese. Magnetoterapia, elektroforeza, ekspozimi ndaj trarëve me lazer kryhen kurse 2 herë në vit.

Pas rikuperimit të plotë të nyjës së gjurit pas zhvendosjes, rekomandohet të shmangni ushtrimet e rënda fizike. Gjatë sportit, vishni një jastëk të butë ose të moderuar të gjurit për të parandaluar dëmtimin e ri. Për një shëtitje të gjatë, vendosni thembra që thithin shokun në këpucë për të shkarkuar gjurin.

Parandalim

Ju mund të merrni një zhvendosje të nyjës së gjurit vetëm me lëndime serioze ose patologji të përparuar. Si pjesë e veprimeve parandaluese, është e nevojshme të vendosni ushqimin e duhur dhe të udhëheqni një mënyrë jetese të shëndetshme. Hipodinamia provokon degjenerim të nyjes, si dhe dobësim të aparatit muskulo-ligamentoz.

Për të forcuar masën e muskujve dhe për të rritur elasticitetin e ligamenteve, rekomandohet të kryeni ushtrime të thjeshta fizike dhe të bëni shëtitje. Për të parandaluar dëmtimet, mos u përfshini në sporte ekstreme dhe tregohuni të kujdesshëm në rrugë. Nëse ka ndodhur një aksident, menjëherë duhet të kontaktoni një specialist mjekësor për diagnozën dhe të përshkruani trajtimin e saktë.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri