Skolioza e gjimnastikës së trajtimit të kraharorit

Në varësi të vendndodhjes së pikës së mesit të harkut të lakimit, skolioza është cervikotoracik, kraharor dhe lumbar-torakal. Skolioza e gjirit është një nga format më të pafavorshme të kësaj sëmundje. Kulmi i lakimit bie në 7-9 rruaza. Skolioza e shpinës së kraharorit është e rrezikshme sepse ekziston një rrezik i lartë për deformime të gjoksit, të ashtuquajturat gunga brinjë. Ato çojnë në dështim kardiopulmonar, sepse zemra dhe mushkëritë janë ndërprerë.

Seksioni i shpinës së kraharorit, ku filluan ndryshimet në strukturën e tij dhe ndodhi rrotullimi vertebral, quhet "lakimi kryesor". Nën dhe mbi këtë zonë, shtylla kurrizore në fillim të zhvillimit të sëmundjes mbetet e pandryshuar dhe plotësisht normale. Kjo skoliozë e gjoksit quhet në formë C.

Shtë e nevojshme të dalloni skoliozën në formë C nga stofet (kyfoza). Në rastin e parë, çrregullimet kurrizore janë shumëdimensionale: ajo është lakuar si në drejtimin anteroposterior, ashtu edhe në rrafshin frontal. Me kyfozë, shtylla kurrizore nuk pëson ndryshime, shkaku i kësaj patologjie është zhvillimi asimetrik i muskujve kurrizorë.

Për të balancuar pozicionin e kokës mbi trup, shpina duhet të kompensojë lakimin që rezulton. Në zona të shëndetshme të shtyllës kurrizore, shfaqen harqe kundër lakimit – sipër dhe poshtë zonës së prekur. Kjo skoliozë kraharori quhet në formë S.

Në varësi të vendit ku drejtohet harku kryesor i lakimit, është zakon të bëhet dallimi midis skoliozës së gjoksit të djathtë dhe të majtë. Kursi më i rëndë me shfaqjen e shumë komplikimeve karakterizohet nga skolioza e kraharorit në anën e djathtë.

Shkaqet e skoliozës së gjirit

Mjekësia moderne nuk është plotësisht i njohur mekanizmi i zhvillimit dhe shkaqet e sëmundjes skoliotike. Besohet se roli kryesor luhet nga predispozita trashëgimore. Skolioza strukturore e vërtetë gjithashtu mund të ketë shkaqet e mëposhtme:
· Trauma e lindjes që rezulton në zhvendosjen e një ose më shumë rruazave;
· Jetesa e ulur;
· Aktiviteti fizik, i papërshtatshëm për moshën, mbajtja e ngarkesave të rënda;
· Sporte që çojnë në zhvillimin e pabarabartë të grupeve të muskujve (tenisi, hedhja e një bërthame, shtizat);
· Shkelje e zhvillimit intrauterine, rezultati i së cilës ishte deformimi i rruazave;
Disordersrregullime metabolike.

Ekziston një model seksual në incidencën e skoliozës – në 80% të fëmijëve dhe adoleshentëve vajzat vuajnë nga kjo.
Ju mund të merrni masa për të parandaluar shfaqjen e sëmundjes – organizimin e saktë të vendit të punës, mbajtjen e një jetese aktive, gjimnastikë, luftën kundër peshës së tepërt.

Simptomat e scoliosis torakale

Në varësi të ashpërsisë së kursit, skolioza e shpinës së kraharorit zakonisht ndahet në 4 gradë.

Nëse diagnostikohet skolioza e kraharorit të shkallës 1, ndryshimet në shtyllë kurrizore janë pothuajse të padallueshme, nuk ka torsion, dhe gjoksi nuk preket nga deformimi. Modeli i difraksionit me rreze X mund të regjistrojë një devijim 5-10⁰ të seksionit të lakimit nga boshti i tij. Vizualisht, ju mund të rregulloni rregullimin asimetrik të blades. Kjo fazë e zhvillimit të sëmundjes manifestohet tek fëmijët 4-7 vjeç, me vëmendje të kujdesshme dhe korrigjim kompetent të shkeljeve të skoliozës së gjoksit të shkallës 1, është e lehtë për tu kompensuar.

Në fazën e rritjes intensive, sëmundja zhvillohet me shpejtësi, kalon në skoliozën e gjoksit të shkallës së 2-të. Më shpesh, fëmijët vijnë në këtë fazë në 8-12 vjet. Në shpinë ka harqe të anti-shtrembërimit, ajo shkon në një formë S. Harku kryesor i lakimit devijon nga boshti me 5-25 °. Bel dhe konturet e qafës janë asimetrike, ndryshimet janë të dukshme për syrin e zhveshur. Ekziston një rrotullim i rruazave, dhe, si rezultat, rul muskulor dhe gunga e kostumit në anën përkatëse.

Nëse me skoliozën e gjoksit të shkallës 1, defektet u zbutën pjesërisht në pozicionin e shpinë, atëherë me 2 shkallë të skoliozës së gjoksit kjo nuk ndodh. Gunga e brinjëve është veçanërisht e dukshme nëse pacienti përkulet përpara. Në asnjë rast nuk duhet të lejoni kalimin e sëmundjes në fazën tjetër, për të shtyrë fillimin e trajtimit.

Në shkallën 3, harku i lakimit tashmë është devijuar nga boshti me 25-40⁰, për shkak të deformimit të rëndësishëm të gjoksit ka ndryshime në organet e zgavrës së kraharorit. Skolioza e gjoksit 4 gradë çon në deformime të vazhdueshme të zemrës, mushkërive, mëlçisë, funksione të dëmtuara, dëmtim të sistemit nervor. Trupi është devijuar në anën, supet dhe legeni janë skewed, gunga e brinjëve është në të dy anët.

Për shkak të deformimit të rruazave, shfaqet shpesh pinch i rrënjëve nervore dhe madje edhe i palcës kurrizore. Toni i muskujve rreth shtyllës kurrizore është i pabarabartë, nga njëra anë, vërehet hipertoniteti i tyre, dhe nga ana tjetër, ata janë shumë të relaksuar. Kalcifikimi i ligamenteve të shtyllës kurrizore çon në osteoporozë. Pas analizimit të pasojave të zhvillimit të skoliozës, mund të konkludojmë se trajtimi duhet të fillohet sa më shpejt që të jetë e mundur, duke parandaluar zhvillimin e mëtutjeshëm të sëmundjes.

Trajtimi i skoliozës

Vetëm një mjek – ortoped, vertebrolog ka të drejtë të përcaktojë shkallën e dëmtimit të shtyllës kurrizore, të zgjedhë teknikën optimale të trajtimit dhe ta rregullojë atë në përputhje me karakteristikat individuale. Mos e mjekoni veten dhe mos humbni kohë të çmuar. Trajtimi për skoliozën është mjaft i gjatë, por duhet të jetë i vazhdueshëm dhe i vazhdueshëm. Vetëm në kushte të tilla do të jetë e mundur të shmangen ndërlikimet dhe defektet më serioze në pamje.

Një nga faktorët e suksesit është mosha e pacientit me skoliozë. Shtë shumë e rëndësishme të bëni një diagnozë dhe të merrni masat e nevojshme para pubertetit, sepse ajo përbën numrin më të madh të ndryshimeve patologjike në shpinë. Metodat kryesore të trajtimit:
Terapia fizike (terapi ushtrimore)
Masazh
fizioterapi
Goditje në gjoks
Veshja e një korse të veçantë
· Ndërhyrja kirurgjikale në raste të rënda

Sportet me dozë do të kenë një efekt të mirë. Shtë e rëndësishme të zgjidhni një sport në të cilin ngarkesat në muskuj janë uniforme, jo asimetrike. Këto janë palestër, not, ushtrime në palestër, arte marciale. Nëse nuk është e mundur të merrni pjesë në seksionin sportiv, duhet të rrisni kohën për shëtitje, duke i plotësuar ato me lojëra në natyrë, not në ujë të hapur dhe ngjarje të ngurtësimit.

Gjimnastika terapeutike zgjidhet individualisht për secilin fëmijë, duke pasur parasysh lokalizimin e skoliozës, shkallën e saj. Ai forcon muskujt, dhe ato ndihmojnë në stabilizimin e shtyllës kurrizore. Me terapi ushtrimesh, ju mund të përdorni simulatorë dhe pajisje sportive: shtanga, shkopinj gjimnastikor, mure suedeze dhe stola gjimnastikore.

Masazhi plotëson në mënyrë të përkryer gjimnastikën terapeutike dhe rregullon cilësitë e saj të dobishme, toni i muskujve patologjik kthehet në normale, spazma e tyre zhduket. Procedurat e fizioterapisë siç janë ultrazërit, stimulimi elektrik do të ndihmojnë në konsolidimin e rezultateve të trajtimit. Trajtimi kirurgjikal për skoliozën përdoret në raste ekstreme për shkak të probabilitetit të lartë të komplikimeve dhe mundësinë e paaftësisë që vjen nga operacioni.

Shtë e nevojshme të armatosni një fëmijë me skoliozë me motivimin e duhur, të shpjegoni se ai ka nevojë për një trup të shëndetshëm si tani ashtu edhe në të ardhmen, dhe për këtë ai duhet të punojë shumë. Shtë e rëndësishme të vëzhgoni dietën e saktë, ta ekuilibroni atë sipas përmbajtjes së lëndëve ushqyese dhe vitaminave, për të mos lejuar një rritje të peshës trupore, gjë që ndikon negativisht në funksionet e shpinës së deformuar.

Ushtrime të skoliozës torakale

Rekomandimi i komplekseve të gjimnastikës terapeutike është përparësia e një mjeku të terapisë ushtrimore; për secilin pacient me skoliozë të gjirit, ai i zgjedh ato individualisht, duke marrë parasysh lokalizimin e lezionit, shkallën dhe formën e tij.

Para se të filloni ushtrimin e ushtrimeve të fizioterapisë, duhet të zgjidhni pozicionin optimal të fillimit, individual për secilin fëmijë. Kjo do të maksimizojë ngarkesën në shpinë, do të përmirësojë furnizimin me gjak në vendin e deformimit dhe do të rrisë efektivitetin e ndikimit.

Pozicioni fillestar në anën me një jastëk ose rul, i vendosur nën kulmin e lakimit, ose i shtrirë në stomak, për një kohë të gjatë do të jetë kryesor për zbatimin e ushtrimeve të gjimnastikës mjekësore. Pozicioni fillestar në këmbë mund të përdoret vetëm pas forcimit të muskujve të shpinës, veçanërisht në rastet e përparimit të sëmundjes.

Në kompleksin kryesor përdoren ushtrime asimetrike dhe simetrike. Ushtrimet simetrike veprojnë në grupet e muskujve në anët e kundërta të shtyllës kurrizore, duke rrafshuar tërheqjen e muskujve dhe heqin kontraktimet. Këto ushtrime janë të thjeshta dhe të gjithanshme.

Lexo artikullin:  Simptomat e kondrozës dhe trajtimi

Ushtrimet asimetrike llogariten me shumë kujdes, pasi ato veprojnë në drejtim të pikës së lakimit më të madh. Kur korrigjoni rrotullimin, ushtrimet përdoren për të shtrembëruar shtyllën kurrizore në drejtim të kundërt me zhvendosjen e rruazave. Këto janë kthesat e legenit nga pozicione të ndryshme fillestare, transferime të këmbëve.

Frymëmarrja e duhur gjatë stërvitjes, ushtrime të posaçme të frymëmarrjes do të ndihmojnë për të rregulluar gjoksin, rritjen e tonit të muskujve, përdorimin e tyre si një parandalim të komplikimeve të sistemit të frymëmarrjes.

Një sëmundje e tillë serioze si skolioza kërkon diagnozë në kohë, kujdes të kualifikuar mjekësor. Masat e marra në kohë do të ndihmojnë në parandalimin e komplikimeve dhe rivendosjen e shëndetit të humbur.

Ushtrime terapeutike për skoliozën e shpinës

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Përmbajtja:

Skolioza është një sëmundje shumë e pakëndshme, e manifestuar me lakim lateral të shtyllës kurrizore. Në fazat e hershme të skoliozës së shpinës, trajtimi efektiv me fizioterapi është i mundur. Në fazat e mëvonshme, vetëm operacioni është efektiv.

Isfarë është skolioza? Klasifikimi i skoliozës

Përveç formës kongjenitale të sëmundjes, skolioza e kraharorit dhe e mesit ndodh më shpesh tek fëmijët dhe adoleshentët gjatë rritjes së tyre aktive. Në të rriturit, skolioza, si rregull, është pasojë e dëmtimeve të muskujve të shpinës dhe shpinës, si dhe probleme neurologjike (miopati, paralizë cerebrale).

 • C-like – kur ekziston vetëm një hark lakimi,
 • S-like – kur tashmë ka dy harqe,
 • Z-like – 3 harqe të lakimit të shtyllës kurrizore.

Një klasifikim tjetër përqendrohet në departamentet e prekura:

Shenjat më karakteristike të sëmundjes janë kur njëra shpatull është më e ulët se tjetra ose kur njëra këmbë është më e shkurtër se tjetra me skeletin e kraharorit të krahut të djathtë ose të majtë ose të mesit.

Gjimnastikë për shpinë me skoliozë

Një metodë e shkëlqyeshme për trajtimin e skoliozës është ushtrime speciale terapeutike. Por në mënyrë që të mos përkeqësoni gjendjen tuaj, së pari duhet të konsultoheni me një mjek dhe të zbuloni shkallën e skoliozës (nga e para në të katërt). Sigurisht, ka shumë metoda të tjera për trajtimin e skoliozës, për shembull, masazh, por gjimnastika do të tregojë një rezultat shumë më shpejt, pasi ndikon drejtpërdrejt në shpinë.

 • procesi progresiv ose sëmundja e fazës 4,
 • dhimbje të forta në shpinë që shfaqen ose përkeqësohen me ushtrimin,
 • dekompensimi i funksionit kardiak, pulmonar ose qarkullimit cerebral.

Gjimnastika është më efikase për të kryer në një dhomë të ajrosur mirë, të madhe, me pasqyra (një palestër është ideale për këtë qëllim).

Ushtrime klasike terapeutike për shpinë me skoliozë

Gjimnastika duhet të përbëhet nga katër pjesë:

 • hyrja e ngrohjes, duke ju lejuar të ngrohni muskujt dhe të parandaloni dëmtimet e tyre dhe sindromën radikulare;
 • komplekse në pozicionin e shpinë (në shtratin ose dyshekun);
 • ushtrime të shtrira në stomak;
 • gjimnastikë në një pozicion në këmbë.

Midis ushtrimeve, duhet të ketë një pushim për të paktën 5 minuta. Në këtë rast, pushimi duhet të bëhet në të njëjtin pozicion si ushtrimi i fundit. Të gjithë elementët e gjimnastikës bëhen ngadalë dhe pa probleme.

Një grup ushtrimesh:

 • Ushtrimi i parë sipas planit është një ngrohje e krijuar për të shkarkuar shtyllën kurrizore: ecim në të katër anët për dy deri në tre minuta. Squats me një shpinë të drejtë, kthesat përpara me krahë të shtrirë dhe ngjitje në këmbë janë gjithashtu efektive.
 • Ushtrimi i dytë do të jetë shtrirja e shtyllës kurrizore. Kjo jo vetëm që do të ndihmojë për të përballuar skoliozën, por edhe shtrëngimin e shtypit, i cili është aq i dobishëm për figurën. Ushtrimi kryhet si më poshtë: ju duhet të shtriheni në shpinë dhe në të njëjtën kohë shtrini thembrat tuaja poshtë, dhe kokën tuaj, përkundrazi, lart. Ky ushtrim duhet të kryhet tre deri në katër herë me një frekuencë prej 10-15 sekondash.
 • E treta është një gjimnastikë e veçantë për një seksion të caktuar të shtyllës kurrizore.

Gjimnastikë me skoliozë të shpinës së kraharorit

 • Mbetni ngrohje dhe shtrirje nga kompleksi klasik.
 • E shtrirë në bark dhe duke parë dyshemenë, një dorë nga ana e lakimit është kthyer pas kokës dhe vin në qafë. Bërryli është ngritur lart e mbrapa. Duke ngritur gjoksin, shoqëroni bërrylin me sy
 • Në të njëjtën pozicion fillestar, krahu në anën e lezionit është tërhequr në anën, dhe e kundërta – përpara me pëllëmbët poshtë. Duke thithur, ngrini kokat dhe gjoksin nga dyshemeja, duke ngjitur duart në grushta dhe duke mbajtur frymën e tyre. Duke zbritur, nxjerr.
 • Kryeni të njëjtën ushtrim duke përkulur krahun nga ana e shëndetshme në bërryl dhe duke e vendosur atë nën fytyrë me pjesën e pasme të dorës.
 • Në një pozicion në këmbë, bëni lëvizje rrëshqitëse të duarve nga ijet në sqetull. Nëse skolioza është e dorës së djathtë, dora e djathtë rrëshqet poshtë dhe dora e majtë lart.
 • Ngritja e krahut nga ana e lezionit lart me krahun e kundërt u tërhoq.

Gjimnastikë me skoliozë të mesit

 • Ushtrimi quhet "Biçikletë". Ju duhet të shtriheni në shpinë, të drejtoni krahët përgjatë kraharorit ose t'i vendosni ato pas kokës. Tjetra, ju duhet të bëni lëvizje rrotulluese me këmbët tuaja, të cilat do të simulojnë hipur në biçikletë.
 • Ushtrimi "Gërshërë" duhet të kryhet ndërsa shtrini në shpinë, me duart tuaja në të njëjtin pozicion si në stërvitjen e tretë, dhe kryeni lëvizje kryq me këmbët tuaja (ose edhe me duart tuaja). Ky ushtrim duhet të kryhet ngadalë, dy deri në tre grupe prej dyzet sekondash secila.
 • Duke gënjyer në stomakun e tij, ata ngrenë këmbët në mënyrë të alternuar mbrapa në një gjendje të drejtuar dhe në të njëjtën kohë përkulin shpinën në shpinë të ulët.
 • Në pozicionin e barkut, krahët janë tërhequr përpara, dhe këmbët janë ngritur mbrapa të bashkuar dhe të drejtuar. Për disa sekonda, rregulloni pozicionin.
 • Në të katër anët, krahu është tërhequr përpara. Një këmbë e drejtuar në anën e kundërt është marrë përsëri. Mbajeni pozicionin për disa sekonda.
 • Në të njëjtën pozicion, përkulni shpinën dhe mbajeni pozicionin.
 • Duke ecur në vend me një shpinë të drejtë.

Gjimnastikë e përbashkët sipas metodës së MS Norbekov:

Gjimnastikë e përbashkët MS Norbekova

Me skoliozën kurrizore, gjimnastikë të përbashkët të zhvilluar nga MS Norbekov. Për më tepër, arritja artificiale e gjendjes së brendshme të shpirtrave të lartë dhe gëzimeve të jetës është pjesa më e rëndësishme e programit të rimëkëmbjes. Në fakt ushtrimet marrin vetëm disa përqind të kohës së caktuar për restaurimin e shtyllës kurrizore.

: Për rajonin e kraharorit:

 • Krahët e drejtuar kryqëzohen para jush dhe mbyllen në një bravë. Mjekër ulet mbi gjoks dhe me një shpinë të poshtme të fiksuar, krijohet tensioni i muskujve. Pastaj vjen relaksimi.
 • Në mënyrë të ngjashme, me krahët e kryqëzuar pas shpinës dhe kokës së hedhur mbrapa.
 • Një krah është ngritur lart, dhe e dyta është ulur poshtë, duke alternuar tensionin dhe relaksim të lehtë.
 • Rrotulloni nyjet e shpatullave mbrapa dhe me radhë.
 • Me gjerësinë e shpatullave të këmbëve larg, duart vendosen mbi supet, pas së cilës sytë, supet dhe gjoksi rrotullohen më pas.
 • Me kokën të përkulur përpara, duart shtrojnë një top të madh të padukshëm, duke krijuar tension në shpinë dhe supet.
 • Me krahët e shtruar hapur, tehët e shpatullave zvogëlohen, sternumi që varet nga lart.
 • Krahu është i përkulur pas kokës, bërrylja është ngritur lart, pas bërrylit. Tensioni dhe relaksimi alternative.
 • Lëvizje rrethore me shpatulla me amplituda maksimale.

 • Lëvizjet rrethore të vitheve.
 • Duke vendosur si>

Skolioza është një sëmundje mjaft e zakonshme që është një shoqërues i shumë njerëzve për shkak të karakteristikave të mënyrës së jetesës moderne. Një nga masat efektive të trajtimit është gjimnastika me skoliozë, e cila ndihmon në normalizimin e gjendjes. Konsideroni se çfarë është, dhe si ta realizoni.

Ushtrime për skoliozën e shtyllës kurrizore: tipare

Nuk ka gjasa që të paktën një ilaç modern mund të zëvendësojë ushtrimet e fizioterapisë. Një grup i ushtrimeve të kryera rregullisht për skoliozën ndihmon për të përballuar detyrat e mëposhtme:

 • ktheni forcën dhe elasticitetin e minjve, formoni një kornizë të fortë muskulare të shtyllës kurrizore;
 • eliminoni tensionin patologjik nga muskujt;
 • parandaloni përparimin e sëmundjes duke ndaluar rritjen e këndit të lakimit të shtyllës kurrizore;
 • të përmirësojë funksionimin e zemrës dhe enëve të gjakut, të normalizojë frymëmarrjen;
 • zvogëloni ose hiqni lakimin plotësisht anësor të shtyllës kurrizore.

Në funksion të kësaj, ushtrimet terapeutike për skoliozën janë një metodë kryesore e trajtimit konservator, dhe kjo njihet nga ortopedistët dhe verbologët e të gjithë botës. Komplekset e ushtrimeve mund të përdoren si metoda e vetme e terapisë në fazat fillestare të lakimit patologjik të shtyllës kurrizore. Ato përdoren gjithashtu domosdoshmërisht në trajtimin e fazave 3 dhe 4 të skoliozës.

Në mënyrë që ushtrimet të jenë të dobishme, ato duhet të zgjidhen duke marrë parasysh se cilën nga sektorët e shtyllës kurrizore zhvillohen. Ata duhet të bëhen rregullisht, dhe mësuesi duhet së pari të trajnojë teknikën.

Gjimnastikë për skoliozën në shtëpi: rregullat themelore

Ushtrimet për shpinë me skoliozë duhet të jenë në përputhje me disa rregulla themelore, të cilat duhet të merren parasysh gjatë përgatitjes së kompleksit.

1. isshtë e rëndësishme të përjashtohen të gjitha llojet e ushtrimeve që mund të përkeqësojnë gjendjen e shtyllës kurrizore. Këto përfshijnë si më poshtë:

 • tërheqje dhe varet në trashe dhe mure suedeze;
 • elemente nga akrobatika, të tilla si sulmues, kërcime, "gëlltitje";
 • ushtrime forcash me shtangë dore dhe pesha;
 • vrapim i shpejtë;
 • çdo kërcim;
 • rrotullimi i kthesës në një pozicion të drejtë.

2. Klasat e para duhet të zhvillohen me një ritëm të ngadaltë. Shtë e nevojshme të kontrolloni dhe gjurmoni reagimin e trupit ndaj ndonjë prej ushtrimeve.

3. ngarkesat me numrin e përsëritjeve vendosen gradualisht në mënyrë që muskujt dhe shtylla kurrizore të mos mbivlerësohen

4. Ushtrimet janë krijuar ekskluzivisht për tërheqje pasive të shtyllës kurrizore.

5. Ju duhet të bëni rregullisht ushtrime alternative për muskujt e brezit të shpatullave dhe ushtrime për këmbët dhe mesin.

Ushtrimet për skoliozën e shtyllës kurrizore në shtëpi, të cilat u përcaktuan nga një mjek, duhen përsëritur çdo ditë, pa ndërprerje. Pasi të keni mbaruar mësimin, pushoni, në trajtim 30 minuta shtrirë në anën tuaj.

Fazat e trainimit për skoliozën

Secila nga klasat duhet të kryhet qartë në përputhje me planin e trajnimit – kjo do të ndihmojë për të marrë efektin maksimal nga çdo ushtrim.

Klasat ndahen në fazat vijuese:

 • Ngrohuni. Ai përfshin përgatitjen e aparatit ligamentoz për kryerjen e ngarkesave themelore, stimulimin e qarkullimit të gjakut në indet e muskujve dhe vendosjen e ritmit të duhur të frymëmarrjes.
 • Barra kryesore. Ato përfshijnë korrigjimin e lakimit patologjik, stimulimin e aktivitetit motorik të muskujve, si dhe restaurimin e funksioneve të sakta të sistemeve të brendshme në trup.
 • Përfundim Në këtë fazë, ne zvogëlojmë gradualisht ngarkesën, rivendosim ritmin e zakonshëm të frymëmarrjes.

Në secilën fazë, është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje të mjaftueshme frymëmarrjes së duhur. Kjo do të ndihmojë në stimulimin e funksionimit të mushkërive dhe sigurimin e oksigjenit shtesë për muskujt.

Ushtrime për skoliozën në shtëpi: një kompleks i përafërt

Mos harroni se secili prej elementeve të ushtrimeve të fizioterapisë për skoliozën duhet të zgjidhen individualisht. Këtu është një shembull i një mësimi standard i përdorur për këtë problem.

1. Ngrohuni

Një grup ushtrimesh LFK me skoliozë duhet të fillojë me rregullimin e shpinës. Së pari, shtypni shpinën kundër çdo sipërfaqeje të sheshtë vertikale, sigurohuni që viçat, bladat e shpatullave dhe mollaqet t’i prekin. Mundohuni ta mbani mend këtë situatë dhe mos ta ndryshoni atë. Tani duhet të hapni dy hapa.

Tani ushtron drejtpërdrejt:

  Qëndroni drejt, vendosni shpatullat tuaja këmbët w>

Këto ushtrime për të korrigjuar skoliozën do të jenë si më poshtë:

 • Shtrihuni në shpinë, vendosni duart pas kokës. Në thithje, përhapni bërrylat tuaja në anët, duke nxitur, pranoni pozicionin e fillimit. Këto masa duhet të përsëriten pesë herë.
 • Pozicioni fillestar është i ngjashëm. Përkulni një këmbë, tërhiqni gjurin në stomak, përsërisni të njëjtën gjë me këmbën e dytë, pastaj dy së ​​bashku. Përsëriteni ushtrimin 3-4 herë.
 • Ju duhet të shtriheni në stomak, të shtrini krahët në qepje, të preheni pëllëmbët në dysheme. Ndërsa thithni, mbështetur në duar, ngrini një këmbë lart sa të keni mundësi. Pastaj, ndërsa nxjerrni, kthehuni në pozicionin fillestar. Përsëriteni të njëjtën gjë për këmbën tjetër. Eachdo ushtrim rekomandohet të përsëritet të paktën tre herë.
 • Tani shtrihuni në shpinë, krahët e shtrirë përgjatë kokës. Duhet të bëni tërheqje pasive. Thithja, përpiquni të tërheqni kokën dhe shpatullat lart, dhe këmbët në të njëjtën kohë poshtë.
 • Shtrihuni në stomakun tuaj. Duart dhe këmbët njëkohësisht simulojnë lëvizjet, si kur notoni.

3. Ushtrime përfundimtare

Ata do të jenë si më poshtë:

 • Ju duhet të qëndroni në këmbë, të vendosni duart tuaja në rripin tuaj. Duhet të ecni në vend. Kur ecni me mbytje, ngrini duart lart dhe në të njëjtën kohë kaloni në këmbë në gishtërinjtë. Të nxjerrësh lart, uli duart dhe hap tani mbi thembrat.
 • Pozicioni fillestar është i ngjashëm. Ecni me gjunjë të lartë.

Në foto do të shihni një grup të përafërt të ushtrimeve për skoliozën.

Ushtrimet më të mira për skoliozën

Ortopedët dhe vertebrologët zviceranë së bashku me specialistët e terapisë së ushtrimeve zhvilluan një grup ushtrimesh për të korrigjuar skoliozën, e cila ndihmon në maksimum përdorimin efektiv të grupeve kryesore të muskujve, duke rritur elasticitetin dhe elasticitetin e tyre. Ai përfshin ushtrime të tilla:

Ushtrime për muskujt e shpinës:

 • Shtrihuni në stomak, vendosni duart tuaja në anët. Ngrini kokën lart dhe përpiquni të ngrini shpatullat, ndërsa në të njëjtën kohë t’i shtrëngoni duart tuaja në një grusht dhe duke i bllokuar ato. Filloni pesë herë, gradualisht rriteni këtë numër në 15.
 • Shtrihuni në stomak dhe vendosni duart përgjatë torzës. Ngrini këmbët në mënyrë alternative, pa e ngritur legenin tuaj nga dyshemeja. Ushtrimi duhet të përsëritet pesë herë.

Ushtrime për muskujt lateral të shpinës:

 • Shtrihuni në anën tuaj të djathtë, tani ngrini këmbën e djathtë lart përgjatë trungut, vendoseni këmbën e majtë saktësisht në majë. Ngrini këmbën e majtë butësisht dhe uleni në të njëjtën mënyrë. Përsëriteni për secilën anë pesë herë.
 • Shtrihuni në anën tuaj. Tërhiqe dorën, e cila është poshtë, lart, mbështeteni dorën e dytë në dysheme në nivelin e gjoksit. Ngrini të dy këmbët sa të keni mundësi. Përsëriteni të njëjtën gjë për anën tjetër. Për secilën anë duhet të bëni 3 herë.

Për muskujt e barkut, bëni ushtrimin e mëposhtëm:

 • Ju duhet të shtriheni në shpinë, të vendosni duart tuaja në qepje. Ngrini njërën këmbë pa përkulur gjurin, mbajeni për disa sekonda. Përsëriteni të njëjtën gjë për këmbën tjetër. Pasi ngrini dy këmbë së bashku. Filloni me tre përsëritje, pastaj rrisni ngarkesën deri në 7 herë.
 • Shtrihuni në shpinë. Mbajini këmbët së bashku, vendosni duart përgjatë trupit. Për një sekondë ju duhet të ngrini kokën dhe shpatullat, pastaj ngadalë t'i ulni, pa bërë shaka.

Ushtrimi i korrigjimit të shtyllës kurrizore:

 • Për këtë ushtrim, do t'ju duhet të përgatisni paraprakisht një qese me rërë që peshon jo më shumë se 1 kg. Uluni në një karrige, vendosni çantën në kokë, në mënyrë që të mos bjerë. Pastaj ngrihuni butësisht dhe ecni pak rreth, në mënyrë që çanta mos të bjerë nga koka juaj.

Llojet e terapisë stërvitore për skoliozën

Lakimi lateral i shtyllës kurrizore çon në ngarkesa të rënda në aparatin ligamentoz. Muskujt e çiftuar marrin dallime të konsiderueshme në tension. Muskujt në anën konveks janë vazhdimisht në gjendje të mirë, gjë që me kalimin e kohës çon në përkeqësim dhe humbje të kontraktueshmërisë së tyre. “Kundërshtarët” e tyre të çiftuar nga pala e kundërta gjithmonë zvogëlohen, relaksohen. Për shkak të mungesës së lëvizjes, ato dobësohen, gjë që më pas mund të provokojë atrofi.

Prandaj, është e rëndësishme që ushtrimet për trajtimin e skoliozës në shtëpi të përfshijnë katër lloje të ngarkesave:

 • Asimetrike. Ato ju lejojnë të stërvitni muskujt në vetëm njërën anë të trupit, ndërsa grupi i kundërt i muskujve është i qetë.
 • Simetrik. Ato ndihmojnë për të mbajtur shpinë në një pozicion natyror anatomik. Ngarkesa shpërndahet në mënyrë të barabartë në muskujt nga të dy anët, si rezultat, toni i tyre është i niveluar, dhe kjo ka një efekt të dobishëm në dinamikën e shtrirjes së shtyllës kurrizore.
 • Detorsion. Ato ndihmojnë në lehtësimin e stresit nga muskujt e tensionuar, ndërsa në të njëjtën kohë stimulojnë punën e të qetë.
 • Forcimi i përgjithshëm. Ata stimulojnë sistemin imunitar, ndihmojnë në rritjen e qëndrueshmërisë dhe përmirësojnë zhvillimin e përgjithshëm fizik të të gjithë trupit.

Mbani në mend se efektiviteti i ushtrimeve të fizioterapisë për skoliozën do të përcaktohet nga sa i përgjegjshëm jeni ndaj klasave, pavarësisht nëse i përmbushni të gjitha kërkesat. Shtë gjithashtu e rëndësishme që të monitoroni vazhdimisht gjendjen tuaj.

Gjimnastikë me skoliozë në video

Gjimnastikë terapeutike me skoliozë: ushtrime dhe përfitime

Përshëndetje, të dashur lexues!

Dëshiron të heqësh qafe skoliozën përgjithmonë, të bëhesh më e hollë dhe të parandalosh problemet e shtangimit dhe shpinës tek fëmija juaj? Atëherë ju duhet t'i kushtoni vëmendje ushtrimeve terapeutike!

Dhe pikërisht në këtë artikull po flasim për skoliozën dhe mënyrat për të kuruar këtë sëmundje, ne propozojmë të zotëroni një grup të thjeshtë ushtrimesh për të luftuar këtë patologji. Me ndihmën e këshillave dhe mashtrimeve tona, do të keni mundësi të kuptoni metodat e trajtimit të shtyllës kurrizore, të filloni të ushtroheni në shtëpi dhe të merrni rrugën për të hequr qafe skoliozën.

Sëmundja më e zakonshme e shtyllës kurrizore është skolioza, dhe kjo sëmundje zhvillohet në fëmijëri. Pasi të keni filluar trajtimin e duhur në kohë, ju mund të shmangni zhvillimin e sëmundjes dhe të parandaloni zhvendosjen e organeve të brendshme, probleme me frymëmarrjen dhe qarkullimin e gjakut. Metoda më efektive për trajtimin e skoliozës është fizioterapia dhe fizioterapia si pjesë e terapisë ushtrimore.

Isfarë është skolioza dhe cilat janë shkaqet e sëmundjes?

Skolioza është një sëmundje e sistemit muskuloskeletor, në të cilën ndodh lakimi lateral i shtyllës kurrizore. Kjo sëmundje është kongjenitale, por më shpesh skolioza është një patologji e fituar dhe kjo sëmundje diagnostikohet në moshën 4 deri në 15 vjeç. Sëmundja mund të zhvillohet në çdo pjesë të shtyllës kurrizore, por skolioza e kraharorit konsiderohet më e zakonshme.

Shkaku rrënjësor i skoliozës së fituar është muskujt e dobët të shpinës, gjë që së pari çon në heqje, dhe më vonë tehët e shpatullave të zgjatur, gjë që tregon fillimin e patologjisë. Ndër arsyet kryesore janë gjithashtu: sëmundje të ndryshme të rënda, sjellje të dobët, ngarkesa të pabarabarta të forta, një mënyrë jetese të ulur, ulje e zgjatur në një tryezë ose tavolinë te nxënësit e shkollës në pozitë të gabuar.

Llojet e scoliosis në formë

Ekzistojnë tre lloje të scoliosis në formën e lakimit të shtyllës kurrizore:

1. C-formë ose e thjeshtë. Ekziston një lakim harkor i shtyllës kurrizore në një seksion në të majtë ose të djathtë.

2. në formë S. Lakimi në dy pjesë të shtyllës kurrizore.

3. në formë Z. Shtë shumë e vështirë për tu trajtuar dhe karakterizohet nga tre harqe të shumëanshme të lakimit.

Shkallët e deformimit të scoliosis

Ashpërsia e scoliosis është e ndarë në katër lloje të deformimit:

 • 1 shkallë – lakimi i shtyllës kurrizore brenda 10 °, vizualisht pothuajse jo i dukshëm, por asimetria e shpatullave dhe blades së shpatullave është tashmë e dukshme;
 • 2 shkallë – kthesa e shtyllës kurrizore arrin 11-25 °, shtrimi është shumë i dukshëm, veçanërisht kur është i përkulur, shpatullat janë të pabarabarta;
 • Shkalla 3 – një devijim i dukshëm nga boshti vertikal me 26-50 °, deformimi i rëndë i shtyllës kurrizore, i shoqëruar nga atrofia e muskujve, pulmonare dhe dështimi i zemrës fillon të zhvillohet;
 • Shkalla 4 – një rreze x tregon një lakim të shtyllës kurrizore më shumë se 50 °, sëmundja shoqërohet me keqfunksionime serioze të organeve të brendshme.

Metodat kryesore të trajtimit të skoliozës

Pas kryerjes së ekzaminimeve të plota, kirurgu ortoped do të diagnostikohet saktë dhe do të hartohet një strategji për trajtimin e duhur për shpinë. Sipas indikacioneve, ekzistojnë mënyra të ndryshme për të kuruar skoliozën.

Për parandalimin dhe në fazat e hershme të sëmundjes së shkallës së parë të ashpërsisë, ushtrimet terapeutike janë efektive. Terapia e ushtrimeve së bashku me fizioterapinë ju lejon të forconi kornizën e muskujve të pasëm, të stabilizoni shtyllën kurrizore, të ndaloni përparimin e scoliosis, madje edhe me 1 shkallë të sëmundjes. Masazhi përdoret si një terapi shtesë për të përmirësuar rrjedhën e gjakut dhe ushqimin e duhur të indit muskulor.

Skolioza progresive e shkallës 3 kërkon përdorimin e një korse të bërë individualisht. Në rastet më ekstreme, në 4 fazat e fundit të skoliozës, kryhet një operacion kirurgjikal. Për të shmangur metodat komplekse të trajtimit, është e nevojshme të diagnostikoni këtë sëmundje sa më shpejt që të jetë e mundur, dhe pastaj mund të përballoni sëmundjen me ndihmën e ushtrimeve terapeutike.

Përfitimet dhe llojet e ushtrimeve në gjimnastikë terapeutike me skoliozë

Gjimnastika terapeutike është mënyra kryesore për të parandaluar dhe trajtuar skoliozën dhe përdoret në çdo fazë te fëmijët. Duke pasur parasysh shkallën dhe formën e patologjisë së rajonit të kraharorit, mjeku zhvillon një grup ushtrimesh individuale. Në fëmijëri, shtylla kurrizore është ende mjaft elastike, kështu që me gjimnastikë të rregullt, madje edhe me skoliozën e shkallës së 2, shpina përsëri do të zërë pozicionin e dëshiruar në një adoleshent.

Ushtrime për të korrigjuar lakimin e shtyllës kurrizore janë:

 • Simetrike – e dizajnuar për të parandaluar zhvillimin e sëmundjes dhe për të kontribuar në formimin e një kornize të fortë dypalëshe të muskujve.
 • Asimetrike – përdoret direkt për trajtimin e skoliozës, ndaloni zhvillimin e sëmundjes, kontribuoni në rregullimin e sjelljes.

Rregullat për kryerjen e ushtrimeve terapeutike

Ekziston një grup themelor i ushtrimeve simetrike për parandalimin dhe trajtimin e skoliozës së shkallës së parë. Meqenëse deformimi i shpinës është i parëndësishëm, dhe ngarkesa në shpinë nuk është e fortë, mund ta bëni atë në shtëpi. Kur kryeni ushtrime të gjimnastikës mjekësore, ndiqni me përpikëri disa rregulla.

Duke u nisur nga ngarkesa minimale, rriteni gradualisht, duke marrë parasysh mirëqenien dhe karakteristikat e trupit tuaj. Nuk duhet të ketë dhimbje apo siklet. Vizitat dhe ushtrimet në shiritin horizontal nuk mund të kryhen pa mbikëqyrjen e mjekut, lejohet vetëm tërheqja pasive e shtyllës kurrizore. Zhduk rotacionin vertikal të trupit dhe pjerrësinë.

Kompleksi themelor për trajtimin e skoliozës në formë C

Ju paraqesim ushtrimet themelore të kompleksit të zhvilluar nga ortopedi. Para së gjithash, formoni një qëndrim të saktë të mbështetur në një mur të sheshtë. Sigurohuni që të ngroheni në formën e gjimnastikës së lehtë, disa mbledhje dhe përkulje të krahëve dhe këmbëve. Mos harroni – ndalimi i pjerrësisë dhe kthimit të trupit, bëni të gjitha ushtrimet pa probleme. 4 ushtrimet e para janë për brezin e shpatullave, dhe katër të tjerat janë për shpinë.

1. Vendosni këmbët tuaja me gjerësi të shpatullave dhe, duke vendosur duart tuaja mbi shpatullat, rrotulloni bërrylat përpara dhe pastaj ktheheni 8 herë, 3 grupe.

2. Nga i njëjti pozicion në nxjerrje, sillni shpatullat sa më shumë që të jetë e mundur, dhe në thithje, shpatullat kthehen. Mos e ktheni shpinën.

3. Bëni të njëjtën ushtrim, por vetëm tani vendosni shpatullat tuaja.

4. Tërhiqni shtyllën kurrizore me ushtrimin "pranverë". Ulini duart tuaja dhe shtrini kokë poshtë, mos qëndroni mbi çorape. Në pozicionin e sipërm të kokës, një vonesë prej 5-7 sekondash. Kthehuni në pozicionin fillestar.

5. Shtrihuni në stomak në dysheme, krahët përgjatë trupit, ngrini kokën lart. Mos i hiqni shpatullat ose gjoksin.

6. Përsëriteni stërvitjen e mëparshme, tani me krahët që mbështeten në dysheme.

7. Nga pozicioni i fillimit, ngrini të dy këmbët në mënyrë alternative.

8. Ngrini në të njëjtën kohë këmbët e drejta dhe krahët e shtrirë përpara.

Pas stërvitjes, rekomandohet të ecni në këmbët tuaja, pas së cilës ecni në gishtërinjtë për 2-3 minuta.

Ky kompleks nuk është i vështirë, por për pyetjen "a është e mundur që fëmijët të bëjnë gjimnastikë?", Një përgjigje pozitive mund të jepet me besim. Në fazën fillestare të skoliozës, kompleksi themelor, së bashku me fizioterapinë, kontribuojnë në restaurimin e shpejtë të shtyllës kurrizore.

Ekzistojnë gjithashtu komplekse për korrigjimin e skoliozës në formë S të shkallës 2. Ne ju rekomandojmë që të zotëroni ushtrimet kur shkalla e lakimit të shtyllës kurrizore është më e lartë se e para në dhomën e terapisë së ushtrimeve nën mbikëqyrjen e rreptë të një mjeku. Me patologji prej 3 gradësh në të rritur dhe fëmijë, vertebrologët rekomandojnë përdorimin e sistemit të trajtimit të Katarina Schrot.

Ushtrime terapeutike të Katarina Schrot – ushtrime të frymëmarrjes

Gjimnastika e frymëmarrjes, forcat dhe ushtrimet e rimëkëmbjes për trajtimin e scoliosis nga fizioterapist Katarina Schrot përdoren me sukses në qendrat e rehabilitimit në të gjithë botën. Duke vuajtur nga lakimi i shkallës 2 të shtyllës kurrizore, Katarina kreu eksperimente në trupin e saj. Në 1921, Schrot hapi klinikën e parë në të cilën ajo kryente me sukses trajtimin e skoliozës.

Frymëmarrja e duhur është baza e teknikës së Katarina Schrot dhe pa të, është e pamundur të eliminohet ulja e hapësirës ndërkostale në fushën e patologjisë. Pasi kishte parë një top me një dhëmb, ajo zbuloi se gjoksi është i përfshirë asimetrikisht në frymëmarrje dhe një nga mushkëritë nuk hapet siç duhet kur thithet. Vajza e saj Krista Lenart Schrot vazhdoi të zhvillojë teknikën dhe përmblodhi njohuritë e saj në librin Terapia tre-dimensionale e skoliozës.

Thelbi i ortopedikës respiratore të Katharina Schrot është se një fizioterapist me ndihmën e mjeteve shtesë – një top, një rul, një mur suedez, vendos një pozicion të caktuar të trupit të pacientit. Kryerja e ushtrimeve me frymëzim me një forcë tërheqëse, brinjët futen në pozicionin e saktë. Exhaling gjatë stërvitjes përmes buzëve pothuajse të ngushta, zvogëlon distancën midis brinjëve në anën e problemit.

Duke përdorur sistemin Schrot, madje shkallë të ndërlikuara të skoliozës mund të kurohen. Mjekët me përvojë për secilin pacient zhvillojnë një program trajnimi individual. Për të hequr qafe plotësisht lakimin e shtyllës kurrizore, terapia me vakt duhet të bëhet rregullisht.

Farë duhet të mbani mend:

1. Skolioza – një sëmundje e shtyllës kurrizore më së shpeshti që ka fituar shkaqe në fëmijëri, që manifestohet në rajonin e kraharorit.

2. Lakimi kurrizor klasifikohet sipas formës dhe ka 4 shkallë të ashpërsisë.

3. Metodat e trajtimit përfshijnë: masazh, terapi ushtrimore, ndërhyrje kirurgjikale në 4 faza të sëmundjes.

4. Duke ndjekur rregullat e ekzekutimit, mund të bëni ushtrime për parandalimin dhe trajtimin e skoliozës në shtëpi.

5. Teknika e Katarina Schrot është efektive në trajtimin e lakimit të shtyllës kurrizore 2 dhe 3 gradë.

ExpertNews Shqipëri