Rimëkëmbja pas heqjes së meniskut

Menisku është shtresa e kërc në nyjen e gjurit që vepron si amortizues. Shtë menisku që mbron nyjen nga shkatërrimi. Shpesh, me një rënie ose një ushtrim serioz fizik, këputja e meniskut ose dëmtohet. Simptomat e një dëmtimi të meniskut janë:

 • shfaqja e dhimbjes së mprehtë në gju;
 • ënjtje e nyjes së gjurit;
 • ndonjëherë në nyje mund të grumbullohet gjaku ose lëngu synovial;
 • lëvizjet në gju janë shumë të kufizuara.

Nëse dyshoni për një dëmtim të ngjashëm, duhet të kontaktoni traumatologun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur. Imazhe me rezonancë magnetike ose radiografi më pak të saktë përdoret për të përcaktuar shkallën e dëmtimit. Për lëndime të vogla bëhet trajtimi konservator, me lëndime serioze që ndodhin shumë më shpesh, është i nevojshëm trajtimi kirurgjikal.

Gjatë operacionit kryhet heqja e plotë ose e pjesshme e meniskut. Rimëkëmbja pas operacionit është e nevojshme serioze dhe mjaft e gjatë, rehabilitimi pas rezeksionit të meniskut është një kusht shumë i rëndësishëm për një shërim të plotë.

Përmbajtja e artikullit
 1. Si t’i nënshtrohet rehabilitimit pas operacionit
 2. A është e mundur ta bëj atë vetë ose më mirë nën mbikëqyrje
 3. Kompleksi i ushtrimeve
 4. përfundim
 5. Pasojat e heqjes së meniskut të nyjës së gjurit dhe teknikave të rikuperimit
 6. Menisk
 7. Dëmtimet dhe pasojat e dëmtimit
 8. Varietete të metodave të trajtimit kirurgjikal
 9. Rimëkëmbja pas operacionit
 10. Rimëkëmbja e artroskopisë
 11. Rehabilitimi pas qepjes së një menisk të grisur
 12. Parandalimin e lëndimit
 13. Si të harrojmë për dhimbjet e nyjeve përgjithmonë?
 14. Si kryhet rehabilitimi pas heqjes së meniskut?
 15. Pse është i nevojshëm rehabilitimi?
 16. Rimëkëmbja pas operacionit
 17. Periudha postoperative
 18. Parashikim
 19. Rehabilitimi pas heqjes së meniskut të nyjes së gjurit
 20. Periudha postoperative
 21. Pasojat e mundshme të operacionit
 22. Masat themelore të rehabilitimit
 23. Rehabilitimi sportiv
 24. Rehabilitimi dhe rikuperimi i pacientëve pas operacionit për heqjen e meniskut të gjurit
 25. Periudha pas operacionit: rehabilitimi dhe rehabilitimi në një spital
 26. Javën e parë – stërvitje për zgjatjen e gjurit
 27. Javën e dytë – trajnim për përkuljen e gjurit
 28. Java e tretë e trajtimit është rivendosja e funksionimit normal të të gjitha nyjeve
 29. Fizioterapi për rehabilitimin
 30. Rehabilitimi dhe rehabilitimi në shtëpi
 31. Ushtrime në shtëpi
 32. Trajtimi fizioterapeutik
 33. Video konjitive: Rehabilitimi i shpejtë pas heqjes së meniskut
 34. Parashikimi për jetën
 35. Rehabilitimi dhe rikuperimi i pacientëve pas operacionit për heqjen e meniskut të gjurit
 36. Periudha pas operacionit: rehabilitimi dhe rehabilitimi në një spital
 37. Javën e parë – stërvitje për zgjatjen e gjurit
 38. Javën e dytë – trajnim për përkuljen e gjurit
 39. Java e tretë e trajtimit është rivendosja e funksionimit normal të të gjitha nyjeve
 40. Fizioterapi për rehabilitimin
 41. Rehabilitimi dhe rehabilitimi në shtëpi
 42. Ushtrime në shtëpi
 43. Trajtimi fizioterapeutik
 44. Video konjitive: Rehabilitimi i shpejtë pas heqjes së meniskut
 45. Parashikimi për jetën

Si t’i nënshtrohet rehabilitimit pas operacionit

Meqenëse nyja është imobilizuar pas operacionit, pas heqjes së veshjes së imobilizimit është e domosdoshme të rivendoset ecja e zakonshme, t’i kthehet pacientit mundësinë për të kandiduar dhe angazhuar në sporte të preferuara.

Programi i rehabilitimit pas rezeksionit të meniskut përfshin masazh, procedura fizioterapeutike, terapi ushtrimesh. Zgjedhja e një grupi masash është individuale dhe varet nga kompleksiteti i ndërhyrjes kirurgjikale. Thyerja, heqja dhe instalimi i implanteve të meniskut përfshin periudha të ndryshme dhe grupe të masave rehabilituese.

Kompleksi fizioterapeutik pas operacionit ju lejon të eliminoni puffiness dhe të përshpejtoni shërimin në fazat e hershme, masat pasuese zakonisht synojnë përmirësimin e lëvizshmërisë së nyjes së gjurit dhe parandalimin e komplikimeve të mundshme.

Procedurat e para fizioterapeutike përshkruhen kur nyja është ende imobilizuar. Ata stimulojnë rigjenerimin e indeve dhe përmirësojnë qarkullimin e gjakut në nyje, zvogëlojnë inflamacionin. Pas heqjes së gipsit, procedurat e përcaktuara të fizioterapisë rivendosin tonin e muskujve, rrisin efektivitetin e masazheve dhe ushtrimeve të fizioterapisë.

Masazhi normalizon rrjedhën e gjakut, lehtëson shpeshtë, në rast dëmtimesh të ngjashme, spazma e muskujve, veprimi i duhur manual përmirëson ndjeshëm gjendjen e nyjes, rrit gamën e lëvizjes, ndihmon në uljen e dhimbjes dhe ënjtjes.

Meqenëse dëmtimet në nyjen e gjurit shpesh janë të mbushura me komplikime, rehabilitimi është i nevojshëm nën drejtimin e një specialisti të mirë, duke ndjekur rreptësisht rekomandimet e tij. Periudha e rehabilitimit zgjat rreth 2 muaj dhe varet nga karakteristikat individuale të trupit të njeriut dhe mosha e tij. Sigurisht, trupi i ri shërohet shumë më shpejt dhe pa pasoja të rënda për pacientin.

Barërat duhet të dozohen rreptësisht, ulja e ngarkesës, si dhe të rritet, pa u konsultuar me mjekun tuaj mund të çojë në rezultate të paparashikueshme dhe të pakëndshme. Rehabilitimi pas rezeksionit artroskopik të meniskut është i mundur tashmë 2-3 ditë pas operacionit. Meqenëse ndërhyrja është më pak traumatike dhe kryhet nga disa punksione, periudha e rikuperimit pasi është shumë më e lehtë dhe kërkon shumë më pak kohë.

Për rehabilitimin, një profesion në pishinë është i shkëlqyeshëm, shpesh përdoret një rutine dhe një biçikletë stërvitje.

A është e mundur ta bëj atë vetë ose më mirë nën mbikëqyrje

Lidhjet e gjurit të një personi po përjetojnë stres serioz pothuajse vazhdimisht, kjo është arsyeja pse pas vuajtjes së dëmtimeve, gjasat e zhvillimit të sëmundjeve degjenerative rrit ndjeshëm. Për të mos lejuar që kjo të ndodhë, është më mirë të kryeni rehabilitimin nën mbikëqyrjen e profesionistëve.

Një terapist me njohuri i masazhit do të bëjë manipulimet e nevojshme shumë më mirë sesa vetë pacienti ose një nga të afërmit e tij që nuk kanë edukimin e duhur. Përfitimet e një procedure të tillë gjithashtu do të jenë dukshëm më të mëdha. E njëjta gjë mund të thuhet për kompleksin e ushtrimeve të fizioterapisë. Mjeku di të bëjë ushtrime dhe ngarkesa me dozë.

Sidoqoftë, nëse nuk ka mundësi për të tërhequr një specialist, mos e humbni shpresën. Shpjegoni situatën te mjeku pjesëmarrës dhe kërkoni që të tregoni se si të masazhoni siç duhet dhe cilat ushtrime për të kryer gjatë periudhës së rehabilitimit pas rezeksionit të meniskut të nyjës së gjurit. Ju mund të vizitoni disa seanca masazhesh për të kujtuar se çfarë veprimesh dhe në çfarë sekuence kryen mjeku.

Masat e rikuperimit duhet të jenë sistemike dhe të kryhen 2-3 herë në ditë. Për qetësimin e dhimbjes mund të përdoren qetësues të ndryshëm kundër qetësuesve. Ushtrime në ujë të ngrohtë, 36-40 ° C, përmirësojnë rrjedhën e gjakut, rrisin efikasitetin, megjithatë, duhet të mbahet mend se është më mirë të mos përdorni ujë shumë të nxehtë. Kontradiktore janë pretendime për përfitimet e banjës ose saunës gjatë periudhës së rimëkëmbjes. Ndihmon për të zhvilluar ecjen e përbashkët prapa në një rutine.

Me kalimin e kohës, dhimbja do të ulet domosdoshmërisht, ecja do të shërohet, dhe të gjitha pasojat e lëndimit do të zhduken.

Kompleksi i ushtrimeve

Nëse është e mundur, ushtrimet mund të kryhen në pishinë. Uji jo vetëm që mund të zvogëlojë dhimbjen, karikimi i kryer në ujë është më efektiv për nyjet e dëmtuara.

Kryer ulur në një karrige. Këmba e sëmurë ngrihet ngadalë, ndërsa nuk lëkundet.

Duke u mbështetur në murin suedez, pjesën e pasme të karriges ose pragun e dritares, duhet të rrëshqiteni ngadalë nga thembra në këmbë dhe nga këmbët në thembra.

Shtrihet në shpinë, kryeni lëvizje rrotulluese të këmbëve, zakonisht ky ushtrim quhet "biçikletë".

Ulur në dysheme, drejtojeni këmbën e lënduar dhe ngadalë, përkulni me kujdes trupin drejt tij.

Squat, duke mbajtur në mbështetje. Ushtrimi fillon me mbledhje të cekëta. Kaloni gradualisht në mbledhje të rregullt.

Ushtrimet kryhen me një ritëm të rehatshëm; nga 7-10 përsëritje gradualisht arrijnë në 15-20. Kompleksi kryhet 2-3 herë në ditë. Gjatë orëve të mësimit, mund të përdorni një shirit gome ose një litar. Klasa duhet të jetë e ngrohtë, nyjet e dëmtuara janë shumë të ndjeshme ndaj të ftohtit. Humbja e peshës së tepërt zvogëlon ndjeshëm ngarkesën në bashkim.

përfundim

Rehabilitimi pas artroskopisë dhe reseksionit të meniskut kërkohet. Në mënyrë që të mos kujtoni më vonë dëmtimin, duhet të ndiqni me kujdes rekomandimet e mjekut.

Shëtitjet sistematike, noti do të ndihmojë të rikuperoni shumë më shpejt. Ngjarjet nuk duhet të detyrohen shumë, pasi ngarkesa e tepërt në një nyje të dobësuar mund të çojë në gonarthrosis. Në këtë rast, mungesa e ngarkesës dhe dëshira për të "shpëtuar" një këmbë të lënduar çojnë në pasoja të ngjashme.

Nëse, pas një dëmtimi, shërimi ishte i suksesshëm, dhe pas disa kohësh dhimbja dhe ngurtësia e nyjes papritmas u kthye, mos vononi, këshillohuni me një mjek.

Pasojat e heqjes së meniskut të nyjës së gjurit dhe teknikave të rikuperimit

Në rast të dëmtimit të meniskut, përcaktohet trajtim i ndryshëm, i cili varet nga faza e zhvillimit të sëmundjes. Në lëndime të rënda, ose për shkak të mungesës së rezultateve të trajtimit tradicional, përshkruhet heqja e meniskut të nyjës së gjurit, dhe prania e pasojave pas operacionit varet nga periudha e rehabilitimit.

Menisk

Për të kuptuar pasojat e mundshme të këputjes së meniskut të nyjës së gjurit, duhet të dini për qëllimin e kësaj pjese të brendshme të gjurit.

Menisku është një pllakë kartilaginoze që kryen funksione të veçanta:

 1. bart ngarkesën në rajonin artikular, duke rritur sipërfaqen mbështetëse të saj;
 2. kërc më elastik, në raport me kërc tjetër, shërben si një amortizues i gjymtyrëve me lëvizje të ndryshme;
 3. nëse ka dëmtim të ligamenteve kryqëzuese në gju, atëherë për shkak të meniskut, përjashtohet zhvendosja e femurit të madh.

Do gju është i pajisur me dy menisk (të brendshëm dhe të jashtëm). Menisku i jashtëm (anësor) fiksohet më lirshëm në lidhje me pjesët artikulare, prandaj rrallë i ekspozohet dëmtimeve.

Dëmtimi paraqitet kryesisht me amortizuesin e trurit të gjurit, për shkak të fiksimit të ngurtë të tibisë.

Dëmtimet dhe pasojat e dëmtimit

Jo të gjitha dëmtimet e meniskut përfundojnë me manipulime kirurgjikale. Dëmet mund të ndodhin në mënyrë të pavarur, ose faktorë të caktuar provokues bëhen shkaqet e tyre.

Lëndimi i meniskut përfshin:

 • lot ligamentesh dhe meniski vetë (në pjesë ose në tërësi);
 • ndarja e kërcit që përthith shokun nga zona e fiksimit.

Dëmtimi më i rrezikshëm për meniskun e nyjës së gjurit konsiderohet të jetë ndarja e tij, dhe pasojat e një thirrje të vonë për ndihmë mjekësore mund të jenë më serioze:

 1. indet artikulare fillojnë të prishen, gjë që mund të çojë në paaftësi;
 2. me një fazë të avancuar, dhe me dëmtim të patrajtuar, nyja e gjurit kalon nëpër disa faza të kondromalacisë (shkatërrimi gradual i leckave të shqyer të meniskut dhe sipërfaqeve të tjera të indeve të nyjes). Fillon osteoartroza;
 3. fërkimi i pjesëve të bashkimit krijohet, që lind nga mungesa e lëngut synovial;
 4. shfaqja e patologjive inflamatore në gju.

Varietete të metodave të trajtimit kirurgjikal

Dallohen teknikat e mëposhtme për operacionin e meniskut të gjurit:

 • jashtëqitje (jo e plotë);
 • rindërtimi i kërcit përmes qepjes;
 • reseksioni i zonës së dëmtuar dhe zëvendësimi i tij me implant;
 • metoda artroskopike.

Artroskopia konsiderohet metoda më efektive e ndërhyrjes kirurgjikale, dhe njëkohësisht më e pakta traumatike.

Operacioni për të hequr meniskun e nyjës së gjurit mund të jetë i ndërlikuar nga pasojat. Kjo ndodh për shkak të një rritje të mprehtë të ngarkesës artikulare, dhe rrjedhës pasuese të artrozës ose artritit të nyjes së gjurit.

Rezeksioni i plotë i meniskut të dëmtuar është i rrallë. Nëse menisk është hequr, atëherë pasojat mund të lënë në hije tërë efektin e manipulimeve kirurgjikale.

Kur kryhet operacioni i qepjes, atëherë është e mundur një pasojë postoperative, siç është thyerja e përsëritur e meniskut.

Sa më shpejt të fillojnë masat e trajtimit, aq më shumë mundësi ka për të shmangur operacionin dhe komplikimet e mëtejshme të padëshirueshme.

Tjetra, ne përshkruajmë më në detaje rreth pasojave të mundshme gjatë procesit të rimëkëmbjes.

Rimëkëmbja pas operacionit

Periudha e rehabilitimit pas operacionit të meniskut varet nga ashpërsia e dëmtimit, lloji i ndërhyrjes kirurgjikale dhe do të jetë individuale për një pacient individual.

Pas manipulimeve kirurgjikale, komplikimet e mëposhtme janë të mundshme:

 • inflamacioni mund të zhvillohet për shkak të infeksionit në zgavër;
 • trauma në enët e gjakut (raste të rralla) dhe shfaqja e mpiksjes së gjakut;
 • fibrat nervore të shtypura të rajonit periartikular;
 • reaksione alergjike pas anestezisë.

Komplikimet e listuara janë të mundshme, por ato nuk ndodhin shpesh.
Për të rivendosur aktivitetin motorik, është e nevojshme t'i përmbahen recetave mjekësore në periudhën pas operacionit në meniskun e nyjes së gjurit. Kur pllaka kërc është hequr, atëherë një javë ju duhet të mbroni gjymtyrën, duke shmangur stresin. Për të lëvizur, rekomandohet të merrni paterica për të zvogëluar ngarkesën, dhe për shkak se gjymtyrja është e vendosur në gjymtyrë.

Për trajtimin dhe parandalimin e S DMUNDJEVE T OF LIDHJEVE DHE K SPRKES, lexuesit tanë përdorin metodën e trajtimit të shpejtë dhe jo kirurgjik, të rekomanduar nga reumatologët kryesorë të Rusisë, të cilët vendosën të kundërshtojnë kundërligjshmërinë farmaceutike dhe prezantuan një ilaç që vërtet trajton! Ne u njohëm me këtë teknikë dhe vendosëm ta ofrojmë atë në vëmendjen tuaj. Lexo më shumë.

Lexo artikullin:  Si të kurohet shpejt dhe në mënyrë efektive osteochondrosis lumbare në shtëpi

Kryeni ushtrime speciale për tu rikuperuar nga një dëmtim i meniskut, fillojnë që nga dita e dytë pas operacionit. Për secilin pacient zgjidhen klasa specifike.

Pavarësisht nga metoda e funksionimit në meniskun e nyjës së gjurit në periudhën pas operacionit, domosdoshmërisht përshkruhet trajtim tradicional. Për të përjashtuar patologjitë pas operacionit, përshkruhen ilaçe anti-inflamatore që njëkohësisht eliminojnë ënjtjen dhe normalizojnë rrjedhën e gjakut. Në ditët e para pas operacionit, qetësuesit e qetësuesve janë të përshkruara.

Rregullat themelore të mëposhtme duhet të respektohen për rehabilitimin dhe restaurimin e meniskut pas këputjes dhe operacionit:

 1. në javën e parë, kur lëvizni, është e domosdoshme të përdorni një mbështetje (kallam ose paterica);
 2. Barra në gjymtyrën e operuar duhet të jepet gradualisht. Për këtë, ushtrime të veçanta kryhen për të rivendosur indin e muskujve dhe ligamentet e nyjes;
 3. është e domosdoshme të përdoren bishtale të posaçme të gjurit (ortozat). Produktet ortopedike mbrojnë gjymtyrën e brishtë nga dëmtimi, dhe mbajnë gjurin në pozicionin e duhur;
 4. ushtrime fizike më komplekse mund të fillojnë pas 6 ose 7 javësh pas operacionit.

Nëse është kryer një rezeksion i meniskut të nyjës së gjurit, atëherë rikuperimi pas operacionit zgjat më gjatë, krahasuar me artroskopinë. Ndodh që trupi të mos e pranojë implantin, dhe të refuzojë trupin e huaj. Për të përjashtuar një ndërlikim kaq të rëndë, pacienti është nën mbikëqyrjen mjekësore për mirëqenien. Ngarkesat e lehta lejohen jo më herët se 6 javë pas operacionit.

Për atletët profesionistë që kanë pësuar një dëmtim të gjurit, dhe më pas operuar më tej, është zhvilluar një teknikë e veçantë shërimi. Masat e rehabilitimit kanë për qëllim zhvillimin e grupeve individuale të muskujve. Për këtë qëllim, përdoren ushtrime të dizajnuara posaçërisht.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Rimëkëmbja e artroskopisë

Kirurgjia e artroskopisë i referohet një metode moderne dhe të butë për heqjen e pjesshme të meniskut. Thelbi i manipulimit qëndron në momentet e mëposhtme kirurgjikale:

 1. në zgavrën artikulare bëhen disa prerje përmes të cilave futet një pajisje optike;
 2. me ndihmën e sondës së prezantuar, pjesa e shqyer e kërcit eliminohet;
 3. skajet e pëlhurës së theksuar janë të qepura me kujdes;
 4. në fazën e fundit të operacionit, elementët e mbetur të meniskut janë të fiksuar në kapsulën e përbashkët.

Gjatë kohës së rikuperimit pas artroskopisë, duhet të ndiqen rregullat e mëposhtme:

Edhe problemet e "neglizhuara" të përbashkëta mund të kurohen në shtëpi! Vetëm mos harroni ta njollosni atë një herë në ditë.

  restaurimi i plotë i nyjës së gjurit është i mundur pas 3 muajsh ose një viti. Periudha e rikuperimit llogaritet sipas indiv>

Gjatë gjithë periudhës së rehabilitimit, është e nevojshme të kryeni emërime mjekësore. Zakonisht caktohen seanca masazhesh, kurse fizioterapie, edukim fizik special. Për të rivendosur indin e përbashkët, përshkruhet një kurs i ilaçeve.

Rehabilitimi pas qepjes së një menisk të grisur

Në ditët e para pas operacionit, çdo lëvizje kryhet vetëm me paterica. Një ngarkesë e vogël, e pjesshme lejohet brenda një muaji.

Ngarkesat e rregullta, ditore lejohen në 5 javë.

Parandalimin e lëndimit

Kushdo mund të marrë gjymtyrë të dëmtuara në gju. Por, nëse vëzhgoni kujdes elementar dhe ndërmerrni masa parandaluese, atëherë dëmtimet mund të shmangen.

Nëse merreni me sport profesional, patjetër duhet të përdorni peceta speciale, të fiksimit të gjurit që mbrojnë gjurin nga ndikimi dhe parandalojnë dëmtimet në vjeshtë.

Në jetën e zakonshme, të përditshme, rekomandohet të vishni këpucë të rehatshme në mënyrë që këmbët tuaja të jenë të rehatshme.

Ka nevojë për veprimtari fizike të moderuar. Ndër aktivitetet sportive, është më mirë të jepni përparësi të tilla si biçikletë, ecje, vrapim. Me sporte të tilla, nyja e gjurit do të forcohet, dhe gjasat e lëndimit do të jenë minimale.

Me rritjen e ushtrimit fizik, gjithmonë ekziston mundësia e dëmtimit të nyjës së gjurit.

Si të harrojmë për dhimbjet e nyjeve përgjithmonë?

A keni përjetuar ndonjëherë dhimbje të padurueshme të nyjeve ose dhimbje të vazhdueshme të shpinës? Duke gjykuar faktin se po lexoni këtë artikull, ju tashmë njiheni personalisht me ta. Dhe, sigurisht, ju e dini të dorës së parë se çfarë është:

 • dhimbje të vazhdueshme dhe dhimbje të mprehta;
 • pamundësia për të lëvizur të qetë dhe të lehtë;
 • tension i vazhdueshëm i muskujve të shpinës;
 • shtypje e pakëndshme dhe klikimi në nyje;
 • lumbago e mprehtë në shpinë ose dhimbje të përbashkët pa shkak;
 • pamundësia për t'u ulur në një pozicion për një kohë të gjatë.

Dhe tani përgjigjuni pyetjes: ju përshtatet kjo? A mund të tolerohet dhimbja e tillë? Sa para keni shpenzuar tashmë për trajtim joefektiv? That'sshtë e drejtë – është koha për t'i dhënë fund kësaj! Jeni dakord Kjo është arsyeja pse ne vendosëm të botojmë një intervistë ekskluzive në të cilën zbulohen sekretet e shpëtimit të dhimbjeve të nyjeve dhe shpinës. Lexo më shumë.

Si kryhet rehabilitimi pas heqjes së meniskut?

Rehabilitimi pas heqjes së meniskut të gjurit nënkupton rikthimin e lëvizshmërisë dhe funksionalitetin normal të nyjes pas operacionit, ky është një aspekt i rëndësishëm i trajtimit. Një operacion i heqjes së meniskut tregohet nëse restaurimi i lëvizshmërisë me anë të metodave konservatore nuk është i mundur. Kjo është një procedurë komplekse kirurgjikale, pas së cilës kërkohen masa komplekse rehabilitimi që përbëhen nga disa komplekse.

Pse është i nevojshëm rehabilitimi?

Menisci janë shtresa të vogla të indit kërc, të vendosura në nyjen e gjurit që mbajnë funksione të rëndësishme, siç është thithja e shokut dhe stabilizimi i tërë nyjes, e cila parandalon traumën dhe veshin e parakohshëm të rreshtës së kërcit të sipërfaqeve artikulare. Ndërhyrjet kirurgjikale për dëmtimin e meniskut luajnë një rol të rëndësishëm, pasi ato shërohen vetëm me pushime të vogla, dhe meniski pas një operacioni shërimi shërohet për një kohë shumë të gjatë.

Por nëse dëmtimi është serioz, duke çuar në këputje të konsiderueshme të meniskut, atëherë kjo zakonisht çon në bllokadë, domethënë lëvizje të kufizuar në nyje, shfaqjen e një sindromi të fortë të dhimbjes. Gjendja nuk është e pranueshme për masat konservative terapeutike, përveç kësaj, ekziston një ndjenjë e paqëndrueshmërisë, lirisë së përbashkët.

Këto fenomene shërbejnë si indikacione të drejtpërdrejta për një meniskektomi, pasi që kur këputjet e meniskut, dëmtimet e rënda dhe shkëputja e trupave nuk shërohen më vete, dhe dhimbja dhe aftësitë motorike të dëmtuara të bashkimit ndikojnë fuqimisht në cilësinë e jetës së pacientit.

Ekzistojnë dy mënyra për të hequr meniskun:

E para nuk përdoret në mjekësinë moderne, arsyeja për këtë është një sëmundshmëri e lartë, si rezultat i hapjes së zgavrës së përbashkët. Një meniskektomia e kryer nga artroskopia i lejon kirurgut të kryejë operacion me dëmtim minimal të strukturave dhe të minimizojë rrezikun e pasojave të pakëndshme.

Artroskopi ju lejon të ndriçoni dhe transmetoni në monitor një imazh të asaj që po ndodh në nyje, multifunksionaliteti dhe monitorimi i videos lejojnë që kirurgu të dëmtojë me saktësi strukturat aty pranë, të akcizojë pjesën, të rregullojë defektin ose të heqë plotësisht meniskun e dëmtuar nga kyçja zgavër me saktësi të lartë. Një ndërhyrje kirurgjikale e mbyllur minimizon rrezikun e infeksionit, i cili nuk e komplikon rehabilitimin dhe shërimin.

Rimëkëmbja pas operacionit

Masat për të rivendosur fushën e operimit të meniskut kanë për qëllim kthimin e hershëm të aktivitetit të plotë te pacienti, kështu që rehabilitimi është një komponent shumë i rëndësishëm i trajtimit. Një rikuperim i shpejtë dhe kthimi në aktivitet normal është i pamundur pa pjesëmarrjen e vetë pacientit, i cili kërkon një qëndrim të përgjegjshëm ndaj të gjitha kërkesave dhe zbatim të rreptë të të gjitha rekomandimeve dhe masave.

Per referim! Mesatarisht, pas heqjes së meniskut, rehabilitimi zgjat rreth 3-4 muaj, por më e vështira, zakonisht javët e para, kur pacienti nuk është në gjendje që plotësisht, në mënyrë të pavarur të lëvizë.

Periudha postoperative

Ndërsa është në spital pas operacionit, pacienti i nënshtrohet grupeve të ndryshme të procedurave, kryesisht për qëllim heqjen e ënjtjes, zvogëlimin e dhimbjes, parandalimin e kontraktimeve dhe normalizimin e qarkullimit të gjakut:

 1. Janë të përshkruara masazhe të ndryshme për nyjën.
 2. Pothuajse menjëherë, ju duhet të filloni të bëni ushtrime për të ruajtur tonin e muskujve, kryesisht katërkëmbëshet.
 3. Për zhvillimin e hershëm të përbashkët, mund të përdoret një pajisje e veçantë që përkul gjymtyrën në gju në këndin e kërkuar, të vogël.

Rehabilitimi i parakohshëm pas operacionit të meniskut përfshin dy lloje ushtrimesh, isometrike dhe ato në të cilat vetë kyçja është e përfshirë. Ushtrimet izometrike quhen ushtrime për të ruajtur tonin e muskujve, derisa lejohet lëvizja në nyje:

 1. Kur shtriheni ose uleni në shtrat, pacienti me një periodicitet prej dhjetë sekondash shtrëngon muskulin kuadratik të kofshës, në mënyrë që patella të rritet pak. Gjithashtu, në një pozicion të ngjashëm, muskujt e kofshës së pasme, të cilat janë përgjegjëse për përkuljen e këmbës së poshtme, janë të tensionuara.
 2. Pasi të keni marrë një pozicion ulur ose shtrirë në shtrat, duhet të ngrini thembrën dhe të merrni këmbën tuaj 30-40 centimetra, dhe pastaj të ktheheni në pozicionin e tij origjinal, ky është gjithashtu një ushtrim efektiv për stërvitjen e muskujve.
 3. Një ushtrim tjetër kryhet si më poshtë. Shtë e nevojshme të ngrini një këmbë të drejtuar me 15 – 20 centimetra dhe ta mbani në këtë pozicion për disa sekonda. Më vonë, në ditën e dytë ose të tretë pas operacionit në meniskun e nyjës së gjurit, mjekët lejojnë ushtrime të përkuljes së gjurit në mënyrë që të zhvillohet vetë kyçja nëse nuk është fizikisht e vështirë.
 4. Në pozicionin e shpinë në shtrat, pacienti, duke përkulur këmbën, tërheq thembra lart drejt vetes, nëse kjo nuk është e dhimbshme, atëherë mund ta ngrini.
 5. Një efekt i mirë jepet duke u përkulur në gju nën peshën e vetë të këmbës së poshtme. Për ta bërë këtë, ju duhet të uleni në skajin e shtratit dhe, duke relaksuar ngadalë muskujt e femurit, të përkulni gjymtyrën në gju, mund të bëhet gjithashtu gjatë qëndrimit në këmbë, duke zhbllokuar diçka.

Të gjitha aktivitetet duhet të kryhen me kujdes, duke vënë në një jastëk gju për fiksim. Ky kompleks i ushtrimeve të fizioterapisë do të ndihmojë në zhvillimin e gjurit dhe rivendosjen e tonit të muskujve, ai duhet të kryhet 5-6 herë në ditë, pas së cilës nyja e zhvilluar mund të bëjë normalisht lëvizje, dhe pacienti shkarkohet.

Kompleksi kryesor i masave rehabilituese kërkon trajtim të duhur, pasi neglizhimi i tij mund të ndikojë negativisht në performancën e mëvonshme të një personi. Me një dinamikë pozitive të periudhës së rehabilitimit, pacientët pas 1-5 muajsh lejohen të kryejnë veprimet e mëposhtme:

 • Squatting
 • duke ecur lart shkallëve;
 • ngarkesa e plotë në këmbë.

Lexoni për trajtimin në shtëpi në një artikull tjetër.

Pas 2 muajsh, mjekët rekomandojnë të përdorni llojet e mëposhtme të aktivitetit fizik për shërimin e plotë të të gjithë gamës së lëvizjeve:

 • udhëtim me biçikletë;
 • gjimnastikë;
 • vraponte për sport
 • hedhje;
 • mbledhje mbipeshe4
 • mësimet e notit.
Lexo artikullin:  Nyjet e nofullës

Terapia e ushtrimeve për dëmtimin e meniskut dhe ushtrimet e tjera do të ndihmojnë në rivendosjen në mënyrë efektive të veprimtarisë funksionale në nyje, tonin e grupeve të muskujve që sigurojnë lëvizje në të, dhe eliminojnë ose parandalojnë zhvillimin e kontraktimeve.

Parashikim

Prognoza për operacionin dhe rikuperimin pas rezeksionit të meniskut është e favorshme për të gjithë pacientët.

E rëndësishme! Heqja e meniskut nuk do të shkaktojë komplikime dhe aftësi motorike të dëmtuara të bashkimit, do të kthejë aktivitetin e plotë funksional. Nëse trajtimi ishte me kohë, operacioni ishte i suksesshëm, rehabilitimi adekuat ka përfunduar pas heqjes së meniskut, prognoza është e favorshme.

Periudha e rehabilitimit varet kryesisht nga cilësia e operacionit, përvoja e kirurgut operativ, ashpërsia e dëmtimit dhe aspektet e tjera. Teknologjitë moderne mjekësore e bëjnë më të mundur përdorimin e teknikave minimale invazive për heqjen e meniskut, të cilat mund të lehtësojnë dhe shkurtojnë ndjeshëm periudhën e shërimit pas operacionit. Kjo mundëson që pacientët të kthehen në jetën e përditshme sa më shpejt të jetë e mundur.

Nëse gjeni një gabim, ju lutemi zgjidhni një pjesë të tekstit dhe shtypni Ctrl + Enter.

Rehabilitimi pas heqjes së meniskut të nyjes së gjurit

Përmbajtja e artikullit:

Falë zhvillimit të mjekësisë moderne, heqja e meniskut (rikuperimi pas operacionit zgjat rreth 3 muaj) nuk ndikon në funksionimin e sistemit muskuloskeletor. Për atletët që i mbijetojnë heqjes së meniskut, rehabilitimi do të jetë pak më i lehtë, por kjo nuk do të thotë që njerëzit e zakonshëm nuk do të jenë në gjendje të kthehen në jetën e tyre të zakonshme. Në periudhën pas operacionit, natyrisht, do të duhet të braktisni çdo ngarkesë të energjisë.

Tre javët e para do të jenë më të vështirat pasi pacienti nuk do të jetë në gjendje të lëvizë plotësisht. Sidoqoftë, nëse ndiqni të gjitha rekomandimet e kirurgut, pas 4 javësh mund të udhëheqni një mënyrë jetese normale – shkoni në punë, ecni me fëmijën dhe madje bëni ushtrime në mëngjes.

Periudha postoperative

Shërimi i plotë pas heqjes së meniskut do të ndodhë brenda disa muajve. Së pari, mjekët do të marrin një sërë masash për të zvogëluar ënjtjen, anestezinë dhe për të rikthyer gamën e nevojshme të lëvizjes. Në një spital, pacienti do t’i nënshtrohet stimulimit elektrik të femoris kuadratike.

Artramot – një aparat i krijuar për restaurimin e hershëm të nyjës së gjurit

Kjo procedurë është e nevojshme për të rivendosur qëndrueshmërinë e nyjës së gjurit. Do të ketë gjithashtu një kurs masazhi që synon të zvogëlojë dhimbjen dhe ënjtjen.

Në disa klinika, rehabilitimi pas heqjes së meniskut përfshin zhvillimin pasiv të nyjës së operuar. Ajo kryhet me ndihmën e terapisë manuale ose një aparati të veçantë – artaramot. Kjo pajisje është një çarje robotike që përkul dhe zgjat nyjen e gjurit brenda kufijve të rekomanduar nga mjeku. Përveç kësaj, ata përshkruajnë një grup ushtrimesh të zgjedhura individuale që synojnë ruajtjen e tonit të muskujve. Së bashku, këto masa mund të përshpejtojnë rikuperimin me 1-2 javë.

Pasojat e mundshme të operacionit

Traumatologët paralajmërojnë se pasoja e heqjes së meniskut mund të jetë një sërë ndërlikimesh që lidhen me përdorimin e anestezisë. Anestezia epidurale tani është mjaft e popullarizuar. Sidoqoftë, nuk rekomandohet për njerëzit që vuajnë nga sëmundje neurologjike dhe çrregullime kongjenitale të sistemit muskuloskeletor. Prandaj, para se të zgjidhni një metodë të anestezisë, është e nevojshme të konsultoheni me një anesteziolog. Duhet të kihet parasysh gjithashtu se disa pacientë mund të mos e tolerojnë anestezinë për shkak të një sistemi të dobët kardiovaskular dhe një tendencë ndaj reaksioneve alergjike.

Shpesh, pas heqjes së meniskut, dëmtimi nervor vërehet në zonën e nyjës së operuar. Ato manifestohen nga mpirja ose, anasjelltas, nga shfaqja e të dridhurve, një ndjesi sikur gungat e arrave po vrapojnë në gju. Një ndërlikim i tillë zgjidhet vetë dy javë pas operacionit. Sidoqoftë, në fillim pacienti do të ndiejë shqetësim, i cili, për fat të keq, nuk mund të hiqet me përdorimin e drogës.

Gjithashtu, pas një operacioni për heqjen e meniskut, dëmtimi i enëve të gjakut, akumulimi i gjakut në zgavrën artikulare ose komplikimet tromboelastike janë të mundshme. Por, duke gjykuar nga statistikat, këto komplikime janë mjaft të rralla. Më shpesh, vërehet zhvillimi i artritit për shkak të infeksionit në zgavrën e nyjes së operuar. Artriti manifestohet në formën e skuqjes, ënjtjes dhe dhimbjes në nyje, gjë që përkeqëson gjendjen e përgjithshme të pacientit. Prandaj, në periudhën pas operacionit, mjeku do të përshkruajë antibiotikë për të parandaluar pasojat e mundshme të gjenezës infektive.

Masat themelore të rehabilitimit

Në mënyrë që heqja e meniskut të nyjes së gjurit (pasojat e operacionit mund të shmangen duke zgjedhur një klinikë të mirë) nuk ndikon në performancën e mëtutjeshme të pacientit, është e nevojshme që me përgjegjësi t'i drejtoheni shërimit. Dihet që një mbresë e dendur formon më afër 6 javë pas operacionit. Gjatë kësaj periudhe, është e nevojshme të zhvillohet një gjymtyrë nën mbikëqyrjen e një fizioterapisti. Së pari, merren një sërë masash për t'u rikthyer në ecje normale, pastaj ata fillojnë të japin ngarkesa të energjisë. Para kësaj periudhe, traumatologët ndalojnë kategorikisht të ecin pa mbështetje – paterica.

Ushtrimet popullore pas heqjes së meniskut përfshijnë:

 • lëvizjet ekstensor-flexion në nyjen e kyçit të këmbës dhe gishtërinjtë;
 • tension i një natyre izometrike në muskulin me katër koka të kofshës;
 • fiksimi i nyjes së gjurit në pozicionin e zgjatjes ose përkuljes;
 • ngritjen dhe uljen e gjymtyrëve.

Do ushtrim duhet të diskutohet me një fizioterapist ose mjek sportiv. Pas 1,5 muajsh do të jetë e mundur të mbledhësh, ngjitesh në gishtërinj, të ecësh lart shkallëve. Dhe pas 2 muajsh, mjekët rekomandojnë përdorimin e çiklizmit, vrapimin, kërcimin, notin dhe mbledhjen me ngarkesë të alternuar në njërën këmbë për të rivendosur plotësisht formën e mëparshme fizike.

Rehabilitimi sportiv

Atletët shpejt kthehen në stërvitje përmes përdorimit të metodave alternative. Për qëllimin e rehabilitimit të shpejtë, përdoren simulatorët e energjisë, të dizajnuar për të trajnuar të gjitha grupet e muskujve, përfshirë muskujt e gjymtyrës së operuar. Simulatori më i popullarizuar i këtij lloji është një ergometër biçikletash. Gjithashtu, klasa në pishinë, që konsistojnë në ecjen në ujë, ushtrime speciale për të eleminuar plotësisht fenomenet e mbarimit të kontraktimit, noti në stilin e "zvarritjes" në shpinë dhe gjoks për 30-35 minuta.

Në fazat e fundit të rimëkëmbjes, përdoren vrapimi në një rutine, marrja dhe kalimi i një topi futbolli, si dhe ushtrime simulimi sipas sportit tuaj. Falë stërvitjes aktive, sportistët, mesatarisht, kthehen në formën e tyre të mëparshme 2 muaj pas operacionit. Në varësi të të gjitha rekomandimeve, parametrat funksionale të gjymtyrës së operuar do të korrespondojnë me ato të një këmbë të shëndetshme.

Në përgjithësi, prognoza mjekësore është e favorshme për të gjithë. Një menisk i hequr nuk mund të shkaktojë shqetësim në grykë nëse pacienti kalon me kohë një kurs të duhur shërimi.

Rehabilitimi dhe rikuperimi i pacientëve pas operacionit për heqjen e meniskut të gjurit

Menisku është një formacion i rëndësishëm anatomik në nyjen e gjurit, duke vepruar si një amortizues. Parandalon fërkimin e sipërfaqeve artikulare gjatë lëvizjes, gjë që rrit lëvizshmërinë e nyjes së gjurit. Heqja e meniskut është një operacion i kryer në raste ekstreme. Gjatë shtrirjes, zhvendosjes normale, subluksimit ose mavijosjes së meniskut, heqja e tij nuk kryhet. Operacioni kryhet vetëm me dëmtim të plotë (këputje) të trupit të meniskut. Vetë operacioni quhet meniskektomi.

E rëndësishme! Menisektomia është një ndërhyrje kirurgjikale më pak traumatike në nyjen e gjurit. Megjithë invazivitetin e tij të ulët, heqja e meniskut kërkon rehabilitim. Kohëzgjatja e shërimit dhe rehabilitimit varet nga karakteristikat individuale të pacientit dhe shkon nga disa javë në disa muaj.

Periudha pas operacionit: rehabilitimi dhe rehabilitimi në një spital

Menjëherë pas operacionit të heqjes së meniskut, mjeku harton një plan specifik të shërimit dhe rehabilitimit, i cili duhet të ndiqet rreptësisht.
3 javët e para të trajtimit janë më të vështirat për pacientin. Në atë kohë, aktiviteti fizik është i kufizuar. Që nga momenti i heqjes së thurjve (për 8-10 ditë), për pacientin përpilohet një program kompleks trajnimi, i hartuar për 2-3 javë më parë. Ushtrimet janë hartuar në atë mënyrë që ato më të thjeshtat të kryhen së pari, dhe më afër shkarkimit – trajnime komplekse multi-fazore.

E rëndësishme! Në periudhën e hershme pas operacionit (ditët e para pas heqjes), pacienti mund të zhvendoset rreth repartit vetëm në paterica, pasi menisqet protetike akoma nuk janë zhvilluar dhe nuk kanë zënë rrënjë. Shmangni stërvitjen e tepërt dhe stresin kur nyjet ende nuk janë përgatitur në mënyrë që të mos shkaktojnë komplikime.

Javën e parë – stërvitje për zgjatjen e gjurit

Në ditët e para, kur tregohet pushimi i plotë në shtrat, pacientit rekomandohet të kryejë ushtrimin e mëposhtëm për të rivendosur funksionin motorik:

Ip shtrirë në shtrat. Shtrëngoni muskujt e sipërfaqes së përparme të kofshës, në mënyrë që të zgjasni pak këmbën në nyjen e gjurit. Pastaj pushoni për 10 sekonda dhe përsëriteni stërvitjen 10-15 herë. Bëni të njëjtën gjë me muskujt e pjesës së pasme të kofshës, sikur të përpiqeni të rregulloni këmbën.

Kur mjeku ju lejon të uleni në shtrat, për të shpejtuar rehabilitimin, trajnimi është i ndërlikuar:

Ip Ulur në shtrat. Ngrini shinin në një lartësi prej 20 cm, duke e zgjatur këmbën në nyjen e gjurit, pastaj kthejeni atë në pozicionin e tij origjinal. Përsëritni të paktën 10 herë me pushime pushimi. Mbajtja statike e këmbëve mund të kryhet edhe ndërsa shtrihet në shtrat. Për ta bërë këtë, ngrini tërë këmbën në tërësi, duke e përkulur atë në nyjen e hip në një lartësi deri në 20 cm, të paktën 10 herë në ditë.

Javën e dytë – trajnim për përkuljen e gjurit

Zhvillimi i fleksionit në nyjen e gjurit lejohet në fund të 1-2 javëve pas operacionit të heqjes së meniskut. Për ta bërë këtë, bëhet i njëjti grup ushtrimesh, vetëm në drejtim të kundërt. Kjo është, në vend të zgjatjes, pacienti përkul këmbën në nyjen e gjurit, duke tërhequr këmbën e poshtme të tij. Për të filluar, rekomandohet të përkuleni ndërsa shtriheni në shtrat me një amplitudë të vogël. Pastaj ulur në shtrat me gjymtyrë të varura falas.

Java e tretë e trajtimit është rivendosja e funksionimit normal të të gjitha nyjeve

Java e tretë i kushtohet restaurimit të funksionimit të njëkohshëm të nyjeve të gjurit dhe hip. Për këtë, pacienti, i shtrirë në shtrat, duhet të përkulë këmbën në mënyrë që të mbështetet në këmbën e tij. Në të njëjtën kohë, të dy nyjet e gjurit dhe hip janë të përfshira në punë, gjë që kontribuon në zhvillimin më të madh të meniskit protetik.

Nga ky moment, rekomandohet të përdorni paterica për lëvizje, por kjo duhet të bëhet me kujdes, pasi mund të ndodhin konvulsione.

E rëndësishme! Nëse gjatë stërvitjes keni dhimbje barku, mos u frikësoni. Vidh fort me forcë në këmbën e poshtme dhe kofshën dhe vazhdoni të bëni ushtrime me amplituda dhe intensitet më të ulët.

Ju duhet të bëni ushtrimet rregullisht, gjatë gjithë ditëve të kaluara për trajtim në një spital. Vetëm në këtë rast mund të ndjeni efektin e parë të rehabilitimit.

Fizioterapi për rehabilitimin

Një komponent tjetër i trajtimit spitalor pas heqjes së meniskut është fizioterapia. Rekomandohet të kryhen disa procedura njëkohësisht:

 • Stimulimi elektrik i muskujve të këmbës së bishtit dhe të poshtme për të ruajtur tonin dhe performancën e tyre.
 • Terapia UHF për të lehtësuar edemën, spazmën e muskujve, për të përmirësuar qarkullimin e gjakut dhe rrjedhën e limfave.
 • Terapia me lazer.
 • Masazhi terapeutik i muskujve të kofshës dhe i këmbës së poshtme është një metodë efektive e trajtimit që përdoret për lehtësimin e edemës dhe spazmës, si dhe për të përmirësuar qarkullimin e gjakut dhe limfave. Në të njëjtën kohë, nyja në vetvete nuk rekomandohet për masazh nga mjekët.

Korrigjimi i një pacienti në një spital pas heqjes së meniskut nënkupton edhe përdorimin e ilaçeve.

 1. Ilaçe jo-steroide anti-inflamatore të veprimit lokal në formën e ointments dhe gels, si dhe për administrim oral. Ilaçet e këtij grupi jo vetëm që lehtësojnë inflamacionin, por edhe dhimbjen, gjë që lehtëson shumë procesin e rehabilitimit.
 2. Agjentët citoprotektivë dhe rigjenerues në formën e zgjidhjeve për pikën intravenoze. Ata përshpejtojnë shërimin dhe mbrojnë indet e formuara rishtas nga dëmtimet nga faktorët agresivë të mjedisit të brendshëm.

Kështu, qëllimi kryesor i trajtimit spitalor është parandalimi i formimit të ankylosis dhe kontraktimeve të përbashkëta, ruajtja e tonit të muskujve të kofshës dhe këmbës së poshtme.

Lexo artikullin:  Këputja e ligamentit anësor kryqëzues të gjurit shkakton, simptoma dhe metoda të trajtimit

Rehabilitimi dhe rehabilitimi në shtëpi

Pas shkarkimit nga spitali, rehabilitimi vazhdon të kryhet në shtëpi, por nën mbikëqyrjen e një fizioterapisti. Për ta bërë këtë, zhvilloni trajnime sportive që synojnë zhvillimin e lëvizjeve në nyjen e gjurit.

E rëndësishme! Fizioterapisti vëzhgon pacientin të paktën 21 ditë pas shkarkimit nga spitali, kur mbresë pas operacionit të meniskut është formuar plotësisht.

Qëllimi përfundimtar i të gjitha stërvitjeve është rivendosja e ecjes dhe lëvizshmëria e plotë e nyjës së gjurit, eliminimi i ankilozës dhe kontraktimeve. Për këtë, përdoren simulatorët dhe pajisjet e tjera speciale. Numri i ushtrimeve, kohëzgjatja e tyre përcaktohet individualisht nga fizioterapisti.

Ushtrime në shtëpi

Për të filluar, aplikoni përkulje dhe shtrirje të thjeshtë në nyjen e gjurit, duke ngritur dhe ulur këmbët, ndërsa shtrëngoni muskujt e kofshës dhe këmbës së poshtme. Sidoqoftë, ato kryhen me një amplitudë më të madhe sesa në një spital, dhe në disa qasje. Duke ngritur një gjymtyrë, përpiquni ta mbani për 3-5 sekonda, pastaj uleni. Tensioni statik është i nevojshëm për forcimin e muskujve.

Përdorimi i simulatorëve të energjisë dhe një rutine është e mundur vetëm pas lejes së mjekut që merr pjesë. Klasat mbi to fillojnë me ngarkesa të vogla, duke rritur gradualisht numrin e qasjeve dhe përsëritjeve. Paralelisht me trajnimin e forcës për rehabilitimin, tregohen klasa në pishinë, noti, shëtitje në ajër të pastër. Mos e kufizoni veten në lëvizje. Përkundrazi, për të rivendosur funksionin normal të motorit, është e nevojshme ushtrime të rregullta.

Një listë e përafërt e ushtrimeve që duhet të kryhen pas operacionit për të hequr meniskin:

 • Ushtrimi aerobik: hapa në një platformë hapash me një interval dhe ritëm të caktuar. Hapat fillojnë të kryhen në një platformë të ulët, duke rritur gradualisht lartësinë e saj.
 • Kërcimi në këmbë mbi një pengesë.
 • Ushtrime në biçikletë të palëvizshme (gjymtyrët duhet të drejtohen në pikën më të ulët të mbështetjes).
 • Squats dhe lunges.
 • Duke ecur në një rutine me këmbë të drejtuar.

Trajtimi fizioterapeutik

Pas shkarkimit, trajtimi me procedurat fizioterapeutike nuk ndalet. Efektet e rrymave UHF, trajtimi me lazer dhe magnetoterapia japin rezultate të prekshme. Ata përmirësojnë rrjedhën e gjakut, lehtësojnë inflamacionin dhe ënjtjen, stimulojnë rigjenerimin e indeve. Përveç kësaj, pacienti tregohet se vazhdon të vizitojë rregullisht dhomën e masazhit.

Nëse është e nevojshme, vazhdoni të merrni ilaçe anti-inflamatore dhe analgjezik.

Video konjitive: Rehabilitimi i shpejtë pas heqjes së meniskut

Parashikimi për jetën

Me zbatimin e saktë të të gjitha rekomandimeve, aktivitetin e duhur fizik, rikuperimi zhvillohet pa komplikime. Prognoza për jetën dhe shëndetin është e favorshme.

E rëndësishme! Pacienti mund të kryejë aktivitetin e zakonshëm të punës pas heqjes së meniskit nga java e 6-të e periudhës pas operacionit në mungesë të kundërindikacioneve dhe komplikimeve.

Besohet se deri në fund të muajit të dytë të periudhës së rimëkëmbjes, këmba e sëmurë rikthen plotësisht funksionet e humbura që korrespondojnë me të gjithë parametrat e një këmbë të shëndetshme.

Si përfundim, vlen të thuhet se nuk ka nevojë të devijohet nga plani i trajtimit, shërimi dhe rehabilitimi i hartuar nga mjeku. Merrni trajtim nga një traumatolog me përvojë. Një dëmtim i meniskut nuk është një dëm që ia vlen të shaka. Nëse ndiqni trajtimin dhe të gjitha rekomandimet, pas nja dy muajsh do të ktheheni në stilin e jetës tuaj të zakonshme dhe do t'i harroni këto përvoja përgjithmonë.

Rehabilitimi dhe rikuperimi i pacientëve pas operacionit për heqjen e meniskut të gjurit

Menisku është një formacion i rëndësishëm anatomik në nyjen e gjurit, duke vepruar si një amortizues. Parandalon fërkimin e sipërfaqeve artikulare gjatë lëvizjes, gjë që rrit lëvizshmërinë e nyjes së gjurit. Heqja e meniskut është një operacion i kryer në raste ekstreme. Gjatë shtrirjes, zhvendosjes normale, subluksimit ose mavijosjes së meniskut, heqja e tij nuk kryhet. Operacioni kryhet vetëm me dëmtim të plotë (këputje) të trupit të meniskut. Vetë operacioni quhet meniskektomi.

E rëndësishme! Menisektomia është një ndërhyrje kirurgjikale më pak traumatike në nyjen e gjurit. Megjithë invazivitetin e tij të ulët, heqja e meniskut kërkon rehabilitim. Kohëzgjatja e shërimit dhe rehabilitimit varet nga karakteristikat individuale të pacientit dhe shkon nga disa javë në disa muaj.

Periudha pas operacionit: rehabilitimi dhe rehabilitimi në një spital

Menjëherë pas operacionit të heqjes së meniskut, mjeku harton një plan specifik të shërimit dhe rehabilitimit, i cili duhet të ndiqet rreptësisht.
3 javët e para të trajtimit janë më të vështirat për pacientin. Në atë kohë, aktiviteti fizik është i kufizuar. Që nga momenti i heqjes së thurjve (për 8-10 ditë), për pacientin përpilohet një program kompleks trajnimi, i hartuar për 2-3 javë më parë. Ushtrimet janë hartuar në atë mënyrë që ato më të thjeshtat të kryhen së pari, dhe më afër shkarkimit – trajnime komplekse multi-fazore.

E rëndësishme! Në periudhën e hershme pas operacionit (ditët e para pas heqjes), pacienti mund të zhvendoset rreth repartit vetëm në paterica, pasi menisqet protetike akoma nuk janë zhvilluar dhe nuk kanë zënë rrënjë. Shmangni stërvitjen e tepërt dhe stresin kur nyjet ende nuk janë përgatitur në mënyrë që të mos shkaktojnë komplikime.

Javën e parë – stërvitje për zgjatjen e gjurit

Në ditët e para, kur tregohet pushimi i plotë në shtrat, pacientit rekomandohet të kryejë ushtrimin e mëposhtëm për të rivendosur funksionin motorik:

Ip shtrirë në shtrat. Shtrëngoni muskujt e sipërfaqes së përparme të kofshës, në mënyrë që të zgjasni pak këmbën në nyjen e gjurit. Pastaj pushoni për 10 sekonda dhe përsëriteni stërvitjen 10-15 herë. Bëni të njëjtën gjë me muskujt e pjesës së pasme të kofshës, sikur të përpiqeni të rregulloni këmbën.

Kur mjeku ju lejon të uleni në shtrat, për të shpejtuar rehabilitimin, trajnimi është i ndërlikuar:

Ip Ulur në shtrat. Ngrini shinin në një lartësi prej 20 cm, duke e zgjatur këmbën në nyjen e gjurit, pastaj kthejeni atë në pozicionin e tij origjinal. Përsëritni të paktën 10 herë me pushime pushimi. Mbajtja statike e këmbëve mund të kryhet edhe ndërsa shtrihet në shtrat. Për ta bërë këtë, ngrini tërë këmbën në tërësi, duke e përkulur atë në nyjen e hip në një lartësi deri në 20 cm, të paktën 10 herë në ditë.

Javën e dytë – trajnim për përkuljen e gjurit

Zhvillimi i fleksionit në nyjen e gjurit lejohet në fund të 1-2 javëve pas operacionit të heqjes së meniskut. Për ta bërë këtë, bëhet i njëjti grup ushtrimesh, vetëm në drejtim të kundërt. Kjo është, në vend të zgjatjes, pacienti përkul këmbën në nyjen e gjurit, duke tërhequr këmbën e poshtme të tij. Për të filluar, rekomandohet të përkuleni ndërsa shtriheni në shtrat me një amplitudë të vogël. Pastaj ulur në shtrat me gjymtyrë të varura falas.

Java e tretë e trajtimit është rivendosja e funksionimit normal të të gjitha nyjeve

Java e tretë i kushtohet restaurimit të funksionimit të njëkohshëm të nyjeve të gjurit dhe hip. Për këtë, pacienti, i shtrirë në shtrat, duhet të përkulë këmbën në mënyrë që të mbështetet në këmbën e tij. Në të njëjtën kohë, të dy nyjet e gjurit dhe hip janë të përfshira në punë, gjë që kontribuon në zhvillimin më të madh të meniskit protetik.

Nga ky moment, rekomandohet të përdorni paterica për lëvizje, por kjo duhet të bëhet me kujdes, pasi mund të ndodhin konvulsione.

E rëndësishme! Nëse gjatë stërvitjes keni dhimbje barku, mos u frikësoni. Vidh fort me forcë në këmbën e poshtme dhe kofshën dhe vazhdoni të bëni ushtrime me amplituda dhe intensitet më të ulët.

Ju duhet të bëni ushtrimet rregullisht, gjatë gjithë ditëve të kaluara për trajtim në një spital. Vetëm në këtë rast mund të ndjeni efektin e parë të rehabilitimit.

Fizioterapi për rehabilitimin

Një komponent tjetër i trajtimit spitalor pas heqjes së meniskut është fizioterapia. Rekomandohet të kryhen disa procedura njëkohësisht:

 • Stimulimi elektrik i muskujve të këmbës së bishtit dhe të poshtme për të ruajtur tonin dhe performancën e tyre.
 • Terapia UHF për të lehtësuar edemën, spazmën e muskujve, për të përmirësuar qarkullimin e gjakut dhe rrjedhën e limfave.
 • Terapia me lazer.
 • Masazhi terapeutik i muskujve të kofshës dhe i këmbës së poshtme është një metodë efektive e trajtimit që përdoret për lehtësimin e edemës dhe spazmës, si dhe për të përmirësuar qarkullimin e gjakut dhe limfave. Në të njëjtën kohë, nyja në vetvete nuk rekomandohet për masazh nga mjekët.

Korrigjimi i një pacienti në një spital pas heqjes së meniskut nënkupton edhe përdorimin e ilaçeve.

 1. Ilaçe jo-steroide anti-inflamatore të veprimit lokal në formën e ointments dhe gels, si dhe për administrim oral. Ilaçet e këtij grupi jo vetëm që lehtësojnë inflamacionin, por edhe dhimbjen, gjë që lehtëson shumë procesin e rehabilitimit.
 2. Agjentët citoprotektivë dhe rigjenerues në formën e zgjidhjeve për pikën intravenoze. Ata përshpejtojnë shërimin dhe mbrojnë indet e formuara rishtas nga dëmtimet nga faktorët agresivë të mjedisit të brendshëm.

Kështu, qëllimi kryesor i trajtimit spitalor është parandalimi i formimit të ankylosis dhe kontraktimeve të përbashkëta, ruajtja e tonit të muskujve të kofshës dhe këmbës së poshtme.

Rehabilitimi dhe rehabilitimi në shtëpi

Pas shkarkimit nga spitali, rehabilitimi vazhdon të kryhet në shtëpi, por nën mbikëqyrjen e një fizioterapisti. Për ta bërë këtë, zhvilloni trajnime sportive që synojnë zhvillimin e lëvizjeve në nyjen e gjurit.

E rëndësishme! Fizioterapisti vëzhgon pacientin të paktën 21 ditë pas shkarkimit nga spitali, kur mbresë pas operacionit të meniskut është formuar plotësisht.

Qëllimi përfundimtar i të gjitha stërvitjeve është rivendosja e ecjes dhe lëvizshmëria e plotë e nyjës së gjurit, eliminimi i ankilozës dhe kontraktimeve. Për këtë, përdoren simulatorët dhe pajisjet e tjera speciale. Numri i ushtrimeve, kohëzgjatja e tyre përcaktohet individualisht nga fizioterapisti.

Ushtrime në shtëpi

Për të filluar, aplikoni përkulje dhe shtrirje të thjeshtë në nyjen e gjurit, duke ngritur dhe ulur këmbët, ndërsa shtrëngoni muskujt e kofshës dhe këmbës së poshtme. Sidoqoftë, ato kryhen me një amplitudë më të madhe sesa në një spital, dhe në disa qasje. Duke ngritur një gjymtyrë, përpiquni ta mbani për 3-5 sekonda, pastaj uleni. Tensioni statik është i nevojshëm për forcimin e muskujve.

Përdorimi i simulatorëve të energjisë dhe një rutine është e mundur vetëm pas lejes së mjekut që merr pjesë. Klasat mbi to fillojnë me ngarkesa të vogla, duke rritur gradualisht numrin e qasjeve dhe përsëritjeve. Paralelisht me trajnimin e forcës për rehabilitimin, tregohen klasa në pishinë, noti, shëtitje në ajër të pastër. Mos e kufizoni veten në lëvizje. Përkundrazi, për të rivendosur funksionin normal të motorit, është e nevojshme ushtrime të rregullta.

Një listë e përafërt e ushtrimeve që duhet të kryhen pas operacionit për të hequr meniskin:

 • Ushtrimi aerobik: hapa në një platformë hapash me një interval dhe ritëm të caktuar. Hapat fillojnë të kryhen në një platformë të ulët, duke rritur gradualisht lartësinë e saj.
 • Kërcimi në këmbë mbi një pengesë.
 • Ushtrime në biçikletë të palëvizshme (gjymtyrët duhet të drejtohen në pikën më të ulët të mbështetjes).
 • Squats dhe lunges.
 • Duke ecur në një rutine me këmbë të drejtuar.

Trajtimi fizioterapeutik

Pas shkarkimit, trajtimi me procedurat fizioterapeutike nuk ndalet. Efektet e rrymave UHF, trajtimi me lazer dhe magnetoterapia japin rezultate të prekshme. Ata përmirësojnë rrjedhën e gjakut, lehtësojnë inflamacionin dhe ënjtjen, stimulojnë rigjenerimin e indeve. Përveç kësaj, pacienti tregohet se vazhdon të vizitojë rregullisht dhomën e masazhit.

Nëse është e nevojshme, vazhdoni të merrni ilaçe anti-inflamatore dhe analgjezik.

Video konjitive: Rehabilitimi i shpejtë pas heqjes së meniskut

Parashikimi për jetën

Me zbatimin e saktë të të gjitha rekomandimeve, aktivitetin e duhur fizik, rikuperimi zhvillohet pa komplikime. Prognoza për jetën dhe shëndetin është e favorshme.

E rëndësishme! Pacienti mund të kryejë aktivitetin e zakonshëm të punës pas heqjes së meniskit nga java e 6-të e periudhës pas operacionit në mungesë të kundërindikacioneve dhe komplikimeve.

Besohet se deri në fund të muajit të dytë të periudhës së rimëkëmbjes, këmba e sëmurë rikthen plotësisht funksionet e humbura që korrespondojnë me të gjithë parametrat e një këmbë të shëndetshme.

Si përfundim, vlen të thuhet se nuk ka nevojë të devijohet nga plani i trajtimit, shërimi dhe rehabilitimi i hartuar nga mjeku. Merrni trajtim nga një traumatolog me përvojë. Një dëmtim i meniskut nuk është një dëm që ia vlen të shaka. Nëse ndiqni trajtimin dhe të gjitha rekomandimet, pas nja dy muajsh do të ktheheni në stilin e jetës tuaj të zakonshme dhe do t'i harroni këto përvoja përgjithmonë.

ExpertNews Shqipëri