Kush trajton skoliozën e shtyllës kurrizore tek të rriturit

Në fazën e hershme të kujdesit mjekësor janë një terapist ose pediatër. Janë ata që janë të angazhuar në identifikimin parësor të patologjisë së shtyllës kurrizore dhe zgjidhjen e pyetjes së taktikave të mëtejshme. Ata janë marrë në ambiente ambulatore. Klinikat ambulatore të rretheve janë të punësuar nga mjekë të familjes. Këta janë gjeneralistë që ofrojnë ndihmë si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët. Kualifikimet e tyre gjithashtu mbulojnë problemet kurrizore, në veçanti skoliozën.

Mjekët e kujdesit parësor diagnostikojnë me sukses skoliozën, ata do t'i referohen pacientit për të konfirmuar lakimin për x-ray ose tomografi. Kjo do të vendosë shkallën e deformimit. Por edhe me shkallën e parë të skoliozës, kërkohet konsultimi i specialistëve të lidhur, për të mos përmendur raste të rënda. Në varësi të situatës, mund t'ju duhet të shihni këta mjekë:

Nga këto, vetëm një vertebrolog punon në institucionet mjekësore të nivelit rajonal, të gjithë pjesën tjetër merren në poliklinika të zakonshme të nivelit rajonal. Si rregull, rastet e buta trajtohen nga terapistët ose pediatër në mënyrë të përhershme me një neurolog dhe traumatolog ortopedik. Dhe ndryshimet më serioze – faza 3 ose 4 e scoliosis – kërkojnë ndërhyrjen e një vertebrolog dhe një neurokirurg.

Skolioza trajtohet nga specialisti që ka kualifikimet dhe përvojën e kërkuar në administrimin e pacientëve me deformime kurrizore.

Si është trajtimi?

Kështu që, secili nga specialistët e përmendur më lart mund të përshkruajë trajtim për një pacient me skoliozë. Por terapia e plotë kërkon ndërhyrjen e mjekëve të tjerë. Prandaj, për një përgjigje gjithëpërfshirëse në pyetjen se cili mjek trajton skoliozën, është e nevojshme të merren parasysh fazat kryesore të korrigjimit.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Rekomandime parësore

Për të zvogëluar ashpërsinë e deformimit dhe për të parandaluar rritjen e tij, mjeku i përgjithshëm do t'ju këshillojë të normalizoni regjimin e motorit dhe të korrigjoni sjelljen e pasaktë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për fëmijët, sepse shtylla kurrizore e tyre është ende në një fazë rritjeje. Kushtojini vëmendje ushqimit të duhur, pasi gjendja e eshtrave dhe kërcit varet nga mineralet, vitaminat dhe lëndët e tjera ushqyese.

Terapia e mjekimit

Pacientët me simptoma të skoliozës mund të përshkruhen ilaçe. Kjo bëhet nga mjekë të kujdesit parësor dhe specialistë më të ngushtë. Si rregull, rekomandohen ilaçet e mëposhtme:

Nëse ka shqetësime në funksionimin e organeve të brendshme, atëherë ilaçet kardiake, antispazmatika, prokinetika ndihmojnë në përmirësimin e funksionit të tyre. Secili pacient ka dozën e tij dhe kursin e administrimit.

Gjimnastikë dhe masazh

Trajtimi i skoliozës është i vështirë të imagjinohet pa stërvitje. Kompleksi i gjimnastikës formohet nga mjeku i terapisë ushtrimore duke marrë parasysh shkallën dhe llojin e deformimit, gjendjen e përgjithshme të pacientit dhe patologjinë e shoqëruar. Ata përpiqen të forcojnë muskujt e shpinës dhe të formojnë një qëndrim të saktë duke korrigjuar devijimet e shtyllës kurrizore nga boshti normal. Ushtrimet më efektive në fazat e hershme të skoliozës, kur ende nuk janë formuar ndryshime të pakthyeshme në shpinë.

Përgatitja për ushtrime dhe konsolidimi i efektit të tyre do të ndihmojnë terapistët e masazhit. Veprimi manual në indet e buta të shpinës ka thellësi të mjaftueshme për të stimuluar rrjedhjen e gjakut, për t'u çlodhur dhe ngrohur muskujt.

Instruktori i duhur për skoliozën mund të zgjedhë një instruktor ose mjek të terapisë ushtrimore. Pacienti kërkohet vetëm që të zbatojë të gjitha rekomandimet e tij.

Korrigjimi pasiv

Për të zvogëluar ashpërsinë e deformimit lateral, metodat pasive përdoren në kombinim me metodat aktive. Duke pasur parasysh karakteristikat e patologjisë, kirurgu ortoped mund të përshkruajë mjete të tilla për korrigjimin e scoliosis:

 1. Korse suva.
 2. Fiksimi i orthoses.
 3. Dyshekë speciale për fëmijë.
 4. Tërheqja kurrizore.

Duhet të kuptohet se këto metoda nuk përdoren në izolim, dhe lakimi i rëndë dhe afatgjatë është i vështirë për tu korrigjuar edhe me terapi komplekse konservatore.

fizioterapi

Metodat fizike janë gjithashtu të një rëndësie të veçantë në trajtimin e skoliozës. Por ata janë më shpesh ndihmës plotësues të terapisë kryesore. Për të zvogëluar shqetësimin e shpinës, të përmirësoni rrjedhën e gjakut dhe të relaksoheni muskujt me kontrast spastik, mund të kryhet elektroforeza e ilaçeve, trajtimi i valëve dhe refleksologjia. Sa seanca ju duhet të kaloni, thoni një fizioterapist.

Korrigjimi kirurgjikal

Shkallët e theksuara të skoliozës kërkojnë trajtim kirurgjik, sepse metodat konservatore nuk mund të korrigjohen më. Prandaj, kërkohet një ndikim rrënjësor. Kirurgët përdorin teknologji të ndryshme për të korrigjuar skoliozën:

 • Reseksioni i proceseve të rruazave.
 • Fuzion (fiksim).
 • Përdorimi i shpërqendruesve (tërheqësve).
Lexo artikullin:  Shkaqet e krizës së këmbës tek të rriturit dhe fëmijët, metodat e eleminimit

Një trajtim i tillë ka një efekt të shumëanshëm: një defekt kozmetik eliminohet, simptomat e pakëndshme eliminohen dhe puna e organeve të brendshme përmirësohet. Dhe një mjek rehabilitimi do të ndihmojë në rikuperimin pas operacionit.

Kur ekziston një dyshim për skoliozën, veçanërisht nëse simptomat e saj tashmë janë qartë të dukshme, duhet të shihni një mjek. Korrigjimi i deformimit kryhet nga specialistë të ndryshëm, disa prej tyre janë të lidhur me procesin gjatë trajtimit.

Cili mjek trajton skoliozën

Cili mjek trajton lakimin kurrizor te të rriturit? – Kjo pyetje shtrohet nga ata që kanë probleme simptomatike të shpinës, nëse bëhet fjalë për një ndryshim vizual në formë (trung) ose filloi të dhemb në zverkues pas një uljeje të gjatë. Në varësi të llojit dhe fazës, duhet të kontaktoni një terapist, ortoped ose kirurg.

Inspektimi themelor

Cili mjek trajton skoliozën? Ndoshta të gjitha nënat po e bëjnë këtë pyetje. Në të vërtetë, në moshën madhore, pak njerëz janë të përfshirë në një ekzaminim rutinë të trupit të tyre, veçanërisht në gjendjen e shtyllës kurrizore. Para se të vini në spital, duhet të përcaktoni qartë se cili mjek duhet të aplikojë për një ekzaminim, dhe kush është përgjegjës për trajtimin?

Terapist

I pari tek i cili duhet të shkoni është mjeku lokal (terapisti). Ai do të jetë në gjendje të përcaktojë praninë e një problemi të skoliozës tek të rriturit, dhe është ai që vendos se me kë do të kontaktojë tjetër. Tek ortopedi apo kirurgu. Përveç kësaj, ndonjëherë një terapist është i mjaftueshëm. Ai mund të shpërndajë dyshimet për një lakim ose të përshkruaj një korse për rrafshimin e shpinës, e cila do të jetë e mjaftueshme për fëmijët.

Nëse lakimi i shtyllës kurrizore u gjet në një moshë të mëvonshme, atëherë korse dhe rekomandimet për gjimnastikë nuk do të ndihmojnë, dhe pastaj terapisti shkruan emërimin te.

ortoped

Tek ortopedi. Ky është një mjek i specializuar në trajtimin e këmbëve të sheshta dhe rrafshimin e shpinës. Nëse diçka mund të bëhet pa operacion, atëherë vetëm një ortoped është në gjendje ta bëjë këtë.

Në veçanti, ky mjek mund të përshkruajë:

 • Fizioterapi. Një grup ushtrimesh që normalizojnë gjendjen e korse muskulore. Zakonisht në fazat e hershme, deformimi vertebral është dinamik, dhe shkaktohet nga paaftësia e një personi për të mbajtur shpinën siç duhet;
 • Emërimi i një korse të veçantë. I përshtatshëm për ata që janë vazhdimisht në një pozicion ulur. Zakonisht përshkruhet me fizioterapi;
 • Konsultohuni me një kirurg. Në rast skolioze të shtyllës kurrizore të shkallës së dytë, ose rruazat e poshtme janë të përkulura.

Pa kaluar tek ortopedi, do të duhet të bëni një numër testesh shtesë përpara se të referoheni te një specialist i sëmundjeve kurrizore.

kirurg

Ju duhet të konsultoheni me një kirurg trajtues vetëm në rastet më ekstreme. Pse? Sepse metodat e tij janë larg fizioterapisë. Por kirurgu do të përcaktojë me saktësi llojin dhe llojin e lakimit. Sepse zakonisht skolioza e theksuar mund të shoqërohet me kyfozë të butë ose lordozë. Dhe në këtë rast, çdo fizioterapi, ose përafrim me korse, thjesht është kundërindikuar.

Shpesh, kirurgu mund të përshkruajë:

 • Kursi i masazhit drejtues. Zakonisht këto janë procedura intensive në një shumë deri në 50 copë në 3 muaj. Ato ndihmojnë në vendosjen e rruazave në vend. Shumë rrallë, por kjo metodë ju lejon të rreshtoni plotësisht shpinën dhe të shmangni zhvendosjen e tyre të mëtejshme;
 • Pllaka mbajtëse metalike. Në këtë rast, kryhet një operacion në të cilin mjeku ndryshon me dorë pozicionin e rruazave dhe i rregullon ato duke përdorur kunjat speciale.

Pastaj kryhet një operacion shtesë (gjashtë muaj deri në vit) për të hequr këto kunja. Efektiviteti i kësaj shtrirje është 100%. Për të konsoliduar rezultatin, është e nevojshme t'i përmbahen një qasje të integruar të trajtimit në periudhën pas operacionit, në mënyrë që shtylla kurrizore të mos fillojë të përkulet përsëri. Veçanërisht:

 • Mëson të mbajë sjellje të pavarur;
 • Kryen fizioterapi komplekse;
 • Forcimi i korseve të muskujve me atletikë;
 • Vizitoni rregullisht sallat e masazhit.

Kush shëron

Lakimi kurrizor Cilin mjek duhet të shkoj për trajtim produktiv? Në varësi të skenës, një ortoped dhe kirurg mund ta bëjë këtë. Nëse situata është lënë pas dore, atëherë ia vlen të kontaktoni vetëm kirurgun, ai do të jetë në gjendje të shërohet. Në raste të rralla, operacioni gjithashtu përshkruhet me futjen e pllakave metalike që mbajnë shtyllën kurrizore në një pozicion drejtësues.

Nuk është e mundur të identifikohen shkaqet e skoliozës, megjithatë, nga ato që përmenden shpesh, është e mundur të quhet "memorie e pasme". Nëse një person kalon gjithë kohën e tij në një kompjuter, ngarja ose ulja në një zyrë, skolioza, lordoza dhe kyfoza janë shokët e tij të përjetshëm. Me skoliozën, duhet të ndryshoni rrënjësisht stilin e jetës tuaj. Lakimi i shtyllës kurrizore është plagë e shekullit njëzet e një. Një mënyrë jetese e ulur vërehet kudo:

 • Në punë në zyrë;
 • Në shtëpi në shtrat;
 • Në kinema;
 • Pushimi në kompjuter;

Njerëzit gjithmonë e teprojnë kurrizin. Dhe si rezultat – në pothuajse çdo sekondë në kohën tonë ka një lakim të shtyllës kurrizore.

Rregullisht kontaktoni specialistët e treguar më parë për të parandaluar dhe ngadalësuar skoliozën, lordozën, kyfozën. Shkoni për sport. Dhe pastaj, ndoshta – kjo do të jetë e mjaftueshme për të kaluar pjesën tjetër të jetës tuaj me rruaza të shëndetshme dhe pa probleme që shoqërojnë lakimin.

Autori: Petr Vladimirovich Nikolaev

Mjeku është një terapist manual, traumatolog ortoped, terapist ozoni. Metodat e ekspozimit: osteopatia, relaksim post-izometrik, injeksione intraartikulare, teknikë manuale e butë, masazh i indeve të thella, teknikë analgjezike, kranioterapi, akupunkturë, administrim intartartikular i ilaçeve.

A ndihmon terapia fizike me skoliozën e shkallës së parë?

Si të kryeni ushtrime për kyfozën kurrizore?

Cili mjek trajton skoliozën e shtyllës kurrizore?

Fatkeqësisht, problemet me shtyllën kurrizore kohët e fundit janë bërë më të rëndësishme për një gamë të gjerë njerëzish. Dikush vuan nga dhimbja e shpinës për shkak të dëmtimeve ose osteokondrozës, dhe disa luftojnë me lakime patologjike, për shembull, skolioza. Skolioza është e zakonshme tek fëmijët që lënë pas dore gjendjen e duhur, por mund të zhvillohen edhe për arsye të tjera. Pasiviteti, ushtrimi i rëndë fizik, sëmundjet degjenerative të shtyllës kurrizore janë faktorë të rëndësishëm që kontribuojnë në deformime. Pavarësisht se çfarë shkaktoi skoliozën dhe në cilën moshë, të gjithë duan të korrigjojnë këtë lakim. Dhe pyetja e parë është se në cilin mjek duhet të shkoni.

Lexo artikullin:  Këmbët shkojnë mpirë - shkaqet, trajtimi, sëmundjet, parandalimi

Përmbledhje

Devijimi i boshtit të shtyllës kurrizore në të djathtë ose të majtë – skolioza – shpesh zbulohet tek fëmijët gjatë ekzaminimeve parandaluese.

Me kë mund të kontaktoj?

Në fazën e hershme të kujdesit mjekësor janë një terapist ose pediatër. Janë ata që janë të angazhuar në identifikimin parësor të patologjisë së shtyllës kurrizore dhe zgjidhjen e pyetjes së taktikave të mëtejshme. Ata janë marrë në ambiente ambulatore. Klinikat ambulatore të rretheve janë të punësuar nga mjekë të familjes. Këta janë gjeneralistë që ofrojnë ndihmë si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët. Kualifikimet e tyre gjithashtu mbulojnë problemet kurrizore, në veçanti skoliozën.

Mjekët e kujdesit parësor diagnostikojnë me sukses skoliozën, ata do t'i referohen pacientit për të konfirmuar lakimin për x-ray ose tomografi. Kjo do të vendosë shkallën e deformimit. Por edhe me shkallën e parë të skoliozës, kërkohet konsultimi i specialistëve të lidhur, për të mos përmendur raste të rënda. Në varësi të situatës, mund t'ju duhet të shihni këta mjekë:

Nga këto, vetëm një vertebrolog punon në institucionet mjekësore të nivelit rajonal, të gjithë pjesën tjetër merren në poliklinika të zakonshme të nivelit rajonal. Si rregull, rastet e buta trajtohen nga terapistët ose pediatër në mënyrë të përhershme me një neurolog dhe traumatolog ortopedik. Dhe ndryshimet më serioze – faza 3 ose 4 e scoliosis – kërkojnë ndërhyrjen e një vertebrolog dhe një neurokirurg.

Skolioza trajtohet nga specialisti që ka kualifikimet dhe përvojën e kërkuar në administrimin e pacientëve me deformime kurrizore.

Si është trajtimi?

Kështu që, secili nga specialistët e përmendur më lart mund të përshkruajë trajtim për një pacient me skoliozë. Por terapia e plotë kërkon ndërhyrjen e mjekëve të tjerë. Prandaj, për një përgjigje gjithëpërfshirëse në pyetjen se cili mjek trajton skoliozën, është e nevojshme të merren parasysh fazat kryesore të korrigjimit.

Rekomandime parësore

Për të zvogëluar ashpërsinë e deformimit dhe për të parandaluar rritjen e tij, mjeku i përgjithshëm do t'ju këshillojë të normalizoni regjimin e motorit dhe të korrigjoni sjelljen e pasaktë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për fëmijët, sepse shtylla kurrizore e tyre është ende në një fazë rritjeje. Kushtojini vëmendje ushqimit të duhur, pasi gjendja e eshtrave dhe kërcit varet nga mineralet, vitaminat dhe lëndët e tjera ushqyese.

Terapia e mjekimit

Pacientët me simptoma të skoliozës mund të përshkruhen ilaçe. Kjo bëhet nga mjekë të kujdesit parësor dhe specialistë më të ngushtë. Si rregull, rekomandohen ilaçet e mëposhtme:

Nëse ka shqetësime në funksionimin e organeve të brendshme, atëherë ilaçet kardiake, antispazmatika, prokinetika ndihmojnë në përmirësimin e funksionit të tyre. Secili pacient ka dozën e tij dhe kursin e administrimit.

Gjimnastikë dhe masazh

Trajtimi i skoliozës është i vështirë të imagjinohet pa stërvitje. Kompleksi i gjimnastikës formohet nga mjeku i terapisë ushtrimore duke marrë parasysh shkallën dhe llojin e deformimit, gjendjen e përgjithshme të pacientit dhe patologjinë e shoqëruar. Ata përpiqen të forcojnë muskujt e shpinës dhe të formojnë një qëndrim të saktë duke korrigjuar devijimet e shtyllës kurrizore nga boshti normal. Ushtrimet më efektive në fazat e hershme të skoliozës, kur ende nuk janë formuar ndryshime të pakthyeshme në shpinë.

Përgatitja për ushtrime dhe konsolidimi i efektit të tyre do të ndihmojnë terapistët e masazhit. Veprimi manual në indet e buta të shpinës ka thellësi të mjaftueshme për të stimuluar rrjedhjen e gjakut, për t'u çlodhur dhe ngrohur muskujt.

Instruktori i duhur për skoliozën mund të zgjedhë një instruktor ose mjek të terapisë ushtrimore. Pacienti kërkohet vetëm që të zbatojë të gjitha rekomandimet e tij.

Korrigjimi pasiv

Për të zvogëluar ashpërsinë e deformimit lateral, metodat pasive përdoren në kombinim me metodat aktive. Duke pasur parasysh karakteristikat e patologjisë, kirurgu ortoped mund të përshkruajë mjete të tilla për korrigjimin e scoliosis:

 1. Korse suva.
 2. Fiksimi i orthoses.
 3. Dyshekë speciale për fëmijë.
 4. Tërheqja kurrizore.

Duhet të kuptohet se këto metoda nuk përdoren në izolim, dhe lakimi i rëndë dhe afatgjatë është i vështirë për tu korrigjuar edhe me terapi komplekse konservatore.

fizioterapi

Metodat fizike janë gjithashtu të një rëndësie të veçantë në trajtimin e skoliozës. Por ata janë më shpesh ndihmës plotësues të terapisë kryesore. Për të zvogëluar shqetësimin e shpinës, të përmirësoni rrjedhën e gjakut dhe të relaksoheni muskujt me kontrast spastik, mund të kryhet elektroforeza e ilaçeve, trajtimi i valëve dhe refleksologjia. Sa seanca ju duhet të kaloni, thoni një fizioterapist.

Korrigjimi kirurgjikal

Shkallët e theksuara të skoliozës kërkojnë trajtim kirurgjik, sepse metodat konservatore nuk mund të korrigjohen më. Prandaj, kërkohet një ndikim rrënjësor. Kirurgët përdorin teknologji të ndryshme për të korrigjuar skoliozën:

 • Reseksioni i proceseve të rruazave.
 • Fuzion (fiksim).
 • Përdorimi i shpërqendruesve (tërheqësve).

Një trajtim i tillë ka një efekt të shumëanshëm: një defekt kozmetik eliminohet, simptomat e pakëndshme eliminohen dhe puna e organeve të brendshme përmirësohet. Dhe një mjek rehabilitimi do të ndihmojë në rikuperimin pas operacionit.

Kur ekziston një dyshim për skoliozën, veçanërisht nëse simptomat e saj tashmë janë qartë të dukshme, duhet të shihni një mjek. Korrigjimi i deformimit kryhet nga specialistë të ndryshëm, disa prej tyre janë të lidhur me procesin gjatë trajtimit.

Si të trajtoni skoliozën e shpinës tek të rriturit: të gjitha mënyrat

Skolioza është një shkelje e sistemit muskuloskeletor, sëmundja më e zakonshme deri më sot, e cila shfaqet tek fëmijët. Por edhe në moshën madhore, problemi i skoliozës mund të mbetet.

Shtylla kurrizore duhet të ketë lakim natyral në devijimin e poshtëm të shpinës dhe qafës përpara, dhe në ndarjet sakrale dhe kraharori – devijim mbrapa. Dhe nëse ka të paktën një deformim të vogël, atëherë kjo mund të çojë në skoliozë. Gjithashtu, shkaku i scoliosis në të rriturit është mungesë e saktë ose e plotë e trajtimit në moshë të re.

Skolioza i referohet lakimit të shtyllës kurrizore. Në një pozicion natyror dhe të saktë, shpina duhet të jetë e drejtë dhe simetrike. Me skoliozën, shtylla kurrizore mund të jetë e përkulur majtas ose djathtas.

Nga ana tjetër, skolioza dallohet në varësi të formës:

 • C – në formë. Kur një person ka vetëm një hark të lakuar;
 • S – në formë. Nëse ka dy harqe të lakuara të shtyllës kurrizore;
 • Z – në formë. Kur shpina ka tre harqe të lakuara. Por ky lloj skolioza ka më pak të ngjarë të ndodhë.
Lexo artikullin:  Masazh për koksartrozën e nyjës së hip

Mund të ketë disa arsye për zhvillimin e skoliozës:

 • Puna ulëse, ku shumicën e kohës shpina, këmbët dhe qafa janë në pozicion të gabuar;
 • Problemi kongjenital i rruazave të deformuara;
 • Osteoporoza e shkaktuar nga mungesa e kalciumit në trup;
 • Rakorda, polio, metabolizëm i pahijshëm;
 • Lëndime në shpinë, këmbë dhe kocka të legenit;
 • mioziti;
 • Muskujt e zhvilluar dobët në qafën e mitrës, kraharorin dhe lumbalin.

Skolioza në të rriturit, si rregull, mund të vërehet pa ekzaminim shtesë. Por ende ka disa shenja me të cilat mund të përcaktohet kjo sëmundje:

 • pozicioni i pabarabartë i shpatullave, teheve të shpatullave, bërrylave, legenit. Mund të theksohet se njëra shpatull është më e ulët se tjetra, tehët e shpatullave të zgjatura, kockat e legenit janë gjithashtu asimetrike;
 • pjesa e prapme është e përkulur, shkrepja është thyer;
 • dhimbje në shpinë të qafës së mitrës, gjoks, shpinë, dhimbje koke të shpeshta;
 • muskujt e shpinës shumë tendosin edhe nga veprime të vogla dhe të përditshme;
 • shpina e kraharorit ka një devijim përpara ose prapa;
 • sëmundjet e zemrës, mushkërive, traktit gastrointestinal.

Sapo të vëreni një ose më shumë shenja të skoliozës, menjëherë duhet të konsultoheni me një mjek. Korrigjimi i skoliozës tek të rriturit është një detyrë e vështirë, por e arritshme. Si të hiqni skoliozën? Ne do të flasim për këtë në artikullin tonë.

Cilin mjek duhet ta trajtoj me skoliozën?

Terapist

Si me çdo sëmundje tjetër, nëse keni nevojë për ndihmën dhe trajtimin e një specialisti, atëherë në klinikë së pari duhet të shkoni te terapisti juaj. Shtë ai që duhet të bëjë të gjitha ekzaminimet e nevojshme ose të përshkruajë trajtim, ose t'ju japë një rekomandim tek një specialist, profili i të cilit është trajtimi i sëmundjes tuaj të veçantë.

Nëse diagnostikohet skolioza e shkallës së parë, terapisti mund të pavarur, ose, pasi të ketë marrë këshillat e nevojshme nga një neurolog dhe ortoped, të përshkruajë trajtimin e nevojshëm.

Për trajtimin efektiv të shpinës dhe shtyllës kurrizore me metodat popullore, zbuloni në rishikimin tonë.

Neuropathologist

Një ekzaminim nga një neurolog është i nevojshëm nëse pacienti ankohet për dhimbje prapa, ka probleme me ndjeshmërinë e lëkurës në shpinë, ka probleme me tendons. Specialisti kryen një ekzaminim shtesë dhe identifikon të gjitha anomalitë neurologjike. Tjetra, është përshkruar trajtimi i duhur.

ortoped

Profili kryesor i këtij mjeku është korrigjimi i lakimit të mundshëm të shtyllës kurrizore. Në fazat e hershme, skolioza trajtohet më mirë me një ortoped. Pas ekzaminimit të nevojshëm, mjeku jep një mendim dhe përshkruan trajtim ose jep një referim tek një specialist tjetër i kualifikuar.

kirurg

Inspektimi dhe trajtimi i këtij specialisti është i domosdoshëm në raste ekstreme. Për shembull, nëse diagnostikohet një skoliozë e shkallës 3 ose 4. Dhe kur tashmë është e pamundur të vazhdohet trajtimi pa ndërhyrje kirurgjikale. Gjithashtu, shkaku mund të jetë efekti i një shpinë të lakuar në funksionimin e organeve të brendshme.

Kiropraktori dhe specialisti i fizioterapisë

Këta janë ata specialistë, ndihma e të cilëve do të ketë nevojë për terapistin në trajtimin e skoliozës në fazat e hershme. Një chiropractor punon drejtpërdrejt me muskujt e shpinës. Kjo rikthen pozicionin e shtyllës kurrizore, punën e organeve të brendshme, tendinave.

Një specialist i terapisë ushtrimore është duke zhvilluar një program stërvitje për skoliozën për të forcuar muskujt e shpinës. Të gjitha ushtrimet e nevojshme duhet të kryhen nën mbikëqyrjen e rreptë të një specialisti, të paktën në fillim.

Trajtimi manual

Trajtimi manual i skoliozës konsiston në punën e një specialisti, i cili, duke kryer veprime të caktuara me duar, kërkon të përmirësojë gjendjen e nyjeve, punën e organeve të brendshme. Për të arritur rezultatin më të mirë, një terapi e tillë duhet të kombinohet me fizioterapi, masazh, fizioterapi.

Vlen të kushtohet vëmendje e veçantë për kualifikimet e një chiropractor. Para së gjithash, një specialist duhet të zotërojë të gjitha njohuritë dhe përvojën e nevojshme.

Një specialist manual mund të kurojë sëmundjet e mëposhtme:

 • skolioza prej 1 ose 2 gradë;
 • sjellje e pasaktë në një fëmijë. Mosha maksimale e fëmijës është 18 vjet;
 • sëmundja skoliotike në një fëmijë jo më të vjetër se 9 vjet.

Kundërindikimet kur kontaktoni një chiropractor:

 • sëmundje malinje;
 • shkelje e shtyllës kurrizore, si pasojë e tuberkulozit;
 • çrregullime të dukshme metabolike.

Terapia manuale në trajtimin e skoliozës nuk parashikon lëvizje dhe veprime të papritura me forcë të tepruar. Si rregull, vizita e specialistit është planifikuar një herë në javë. Shtë një trajtim i tillë i planifikuar që mund të çojë në një rezultat të mirë.

A është e mundur dhe si të rregullohet skolioza te të rriturit në shtëpi

Do veprim që synon trajtimin e një sëmundjeje të veçantë duhet të kryhet vetëm pasi të këshillohet një specialist. Në këtë rast, pasi të vizitoni terapistin dhe të merrni rekomandimet e duhura, mund të vazhdoni për vetë-trajtim. Nëse këto janë ushtrime të caktuara, atëherë trajnimi i parë duhet të jetë nën mbikëqyrjen e një instruktori në terapinë e ushtrimeve dhe vetëm pas kësaj mund të vazhdoni në shtëpi.

Shëtitjet e shpeshta në ajër të pastër, forcimi, ushqimi i ekuilibruar, një dyshek ortopedik, sportet, sjellja e saktë gjithashtu mund të kontribuojnë në rimëkëmbjen.

Kirurgji

Ky operacion i përshkruhet pacientit me 4, ose në raste ekstreme me 3 shkallë lakimi të shtyllës kurrizore. Si rregull, këtu po flasim për defekte të theksuara kozmetike.

Kirurgjia për skoliozë përshkruhet vetëm nëse të gjitha trajtimet e tjera nuk kanë ndihmuar. Si rezultat i operacionit, zgjidhen problemet e mëposhtme:

 • shtrembërimet e panatyrshme korrigjohen;
 • compression i palcës kurrizore;
 • ngjeshja në të ardhmen e mbaresave nervore;
 • zhvillimi i scoliosis në të ardhmen.

Në të rriturit, operacionet përshkruhen nëse skolioza ndikon drejtpërdrejt në funksionimin e organeve të brendshme, kur kjo mund të kërcënojë jetën dhe shëndetin e njeriut.

Në përgjithësi, korrigjimi i qëndrimit (trajtimi i skoliozës) është dukshëm i ndryshëm nga trajtimi i të njëjtës sëmundje tek një fëmijë. Kockat e formuara dhe shtylla kurrizore janë më pak të ndjeshme ndaj ndryshimeve, prandaj, të gjitha procedurat e nevojshme kërkojnë më shumë kohë. Dhe nëse në fëmijëri jemi mësuar ta mbajmë shpinën drejt, por ne, si gjithmonë, nuk i kemi dëgjuar të rriturit, atëherë, duke qenë vetë të rritur, u bë e qartë se sjellja e saktë do të ndikojë drejtpërdrejt në shëndetin jo vetëm të shtyllës kurrizore, por edhe gjithë trupin.

Si ta kuroni skoliozën, duke bërë vetëm 3 minuta në ditë? Shikoni videon e ushtrimeve terapeutike për skoliozën (lakimin e shpinës) në shtëpi:

ExpertNews Shqipëri