Dhimbje në bashkimin e shpatullave shkakton, simptoma, trajtim, parandalim

Dhimbja në nyjen e shpatullave shoqërohet shpesh me simptoma të tjera. Në përgjithësi, ato shtojnë arsyen e plotë të sëmundjes. Përveç marrjes së ilaçeve dhe metodave të tjera të trajtimit, rekomandohen veprime parandaluese. Parimet e tyre varen nga shkaku që shkaktoi patologjinë. Duke ditur faktorët e rrezikut, ju mund të shmangni vetë sëmundjen dhe ndërlikimet e saj.

Pse mund të lëndohet nyja e shpatullave?

Lidhja e shpatullave ka një sasi të madhe të punës që ne i kryejmë çdo ditë. Ai është përgjegjës për shumicën e lëvizjeve të gjymtyrëve të sipërme. Nëse është i mbingarkuar me ngarkesa shtesë, mund të mos jetë në gjendje t'i rezistojë dhe atëherë fillojnë ndryshimet patologjike.

Shkaqet e shkeljeve mund të jenë të ndryshme: ushtrime fizike, lëndime, sëmundje. Nëse jeni i shqetësuar për dhimbjen që nuk largon për një kohë të gjatë, është më mirë të konsultoheni me një mjek për të zbuluar shkakun e kësaj gjendje dhe të filloni trajtimin në kohën e duhur.

Nga shkaqet e zakonshme të dhimbjes në nyjen e shpatullave, mund të dallohen këto: pozicioni i pahijshëm në tavolinën e punës, stoop, stili i jetës së ulur, ushtrimi i rëndë fizik ose sportet profesionale.

Në varësi të natyrës së dhimbjes, mund të konkludohet për shkaqet që e provokuan.

Dhimbja akute ka një shfaqje të papritur dhe intensitet të lartë. Isshtë vërejtur në osteokondrozë, kur mbaresat nervore janë dëmtuar. Dhimbja shpesh shqetëson natën, ndërhyn me gjumin, kufizon lëvizjet e krahut dhe kthesat e kokës. Me artritin, vërehen edhe simptoma akute – kyçja bëhet i përflakur dhe normalisht nuk mund të kryejë punën e tij të zakonshme. Në raste më të rënda, vërehet artroza, e cila ndodh përkundër sfondit të dëmtimeve ose ndryshimeve që lidhen me moshën. Pacienti nuk mund të kryejë lëvizje normale, ndjen dhimbje akute.

Ekziston një gjendje e tillë si neuriti i nervit brachial, i cili vërehet në sfondin e inflamacionit, tumoreve, dëmtimeve. Nga proceset inflamatore, duhet dalluar edhe tenobursiti, i cili është një inflamacion i strukturave periartikulare dhe aparateve ligamentoze. Dhimbja do të lokalizohet në të gjithë krahun, përfshirë shpatullën.

Pas pikturës së zgjatur ose lëvizjeve të tjera jo standarde të duarve, mund të vërehen dhimbje akute në nyjen e shpatullave. Kjo gjendje quhet humbja e prangos rrotulluese. Lëndimet kanë mekanizmin më të thjeshtë dhe më të kuptueshëm për shfaqjen e dhimbjes akute – preket integriteti i strukturave të kyçeve, ënjtja ndërtohet shpejt dhe ngjeshen grupet neurovaskulare.

Natyra kronike e dhimbjes vërehet me një kurs të zgjatur të proceseve inflamatore dhe të tjera. Ndjesitë vërehen për një kohë të gjatë, janë më pak të theksuara, por në të njëjtën kohë komplikojnë veprimet ditore të pacientit. Simptoma të tilla vërehen me tendinit – pezmatim i tendinave dhe ligamenteve.

Kjo gjendje mund të ndodhë gjatë ngarkesave të zgjatura dhe pas tyre. Puna e vazhdueshme shkakton lëvizje të përbashkët, e cila shoqërohet me fërkime të tendoneve dhe inflamacion të tyre të mëvonshëm. Mund të shfaqet edhe bursiti – dëmtimi i qeses së përbashkët. Dhimbja në nyjen e shpatullave vërehet vazhdimisht, nuk lejon që një person të fle dhe shoqërohet me ënjtje.

Lexo artikullin:  Cili është ndryshimi midis sëmundjeve të tilla si zgjatja dhe hernia

Përveç dhimbjes akute dhe kronike, dallohet lloji që shfaqet kur lëvizni. Më shpesh, kjo është për shkak të depozitimit të kripërave të kalciumit – kalcifikime. Simptoma vërehet gjatë kryerjes së lëvizjeve, ngritjes së krahut. Ndjesia e dhimbjes në nyjen e shpatullave lind ndjeshëm, mbahet për një kohë të gjatë, ka një intensitet të lartë. Me lëvizje dhe prekje në dorë, mund të vërehen dhimbje nga mbingarkesa. Ndodh pas sportit, ushtrime në të cilat përfshihen duart.

Dhimbja në dhimbje në shpatull është një simptomë më vete që vërehet në një numër kushtesh. Kjo dhimbje është e ndërprerë, nuk ka një lokalizim të qartë, dhe shoqërohet me manifestime të tjera. Ndjesitë e dhimbjes vërehen me hernie të disqeve ndërvertebrale, periartritit kronik. Dhimbja mund të shoqërohet me dhimbje, mpirje, dhimbje koke dhe dobësi. Simptomat e dhimbjes ndodhin gjatë mbingarkesës fizike, hipotermi, gjatë patologjive infektive. Shpesh, përveç shpatullës, dora dhe parakrahu vuajnë, indet përreth përfshihen.

Ekziston një lloj tjetër i dhimbjes në nyjen e shpatullave – reflektuar. Ndodh në patologjinë e organeve të brendshme dhe rrezaton në shpatull. Shpesh kjo simptomë shfaqet me shkelje të mëlçisë, zemrës, mund të tregojë një sulm në zemër, pectoris anginë, pneumoni.

Simptomatologjia

Dhimbja në nyjen e shpatullave mund të shoqërohet me simptoma të tjera – të zakonshme dhe nga ana e krahut. Për të filluar, dhimbja mund të jetë e njëanshme, dhe mund të vërehet në mënyrë simetrike, në dy duar. Ndonjëherë vetëm një nyje e shpatullave vuan, ajo është e izoluar, dhe në disa raste një grup nyjesh preket, gjymtyrët e poshtme ose shpinë përfshihen në proces. Kjo është një pikë e rëndësishme në diagnozën, e cila ju lejon të përcaktoni natyrën dhe llojin e patologjisë.

Nga ana e gjymtyrëve mund të vërehen simptomat e mëposhtme:

  • mpirje e duarve, e cila është shkaktuar nga një shkelje e mbaresave nervore, tufa vaskulare. Kjo ndodh me inflamacion, edemë, me rehabilitim pas dëmtimeve dhe trajtimit kirurgjikal.
  • ftohja e gjymtyrëve, gishtërinjve. Ky simptomë është i lidhur ngushtë me atë të mëparshëm dhe shpesh gjendet në kombinim me të. Isshtë vërejtur edhe në rastet e çrregullimeve të mikrokirulacionit, dëmtimit të membranës vaskulare dhe funksionimit të pamjaftueshëm të strukturave nervore.
  • lëvizje e kufizuar në nyje. Ndodh për shkak të një shkelje të strukturave të nyjeve, pezmatimit të indeve përreth, shkeljeve të integritetit të sipërfaqeve artikulare.
  • ndryshimi në gjendjen e indeve të buta. Dhimbja shoqërohet shpesh me ënjtje, rritje të temperaturës lokale, skuqje të lëkurës dhe zbutje, ënjtje.
  • deformimi i përbashkët vërehet në fazat e vona të patologjisë, me trajtim të pahijshëm të dëmtimeve traumatike, një kurs të gjatë të artritit. Bashkimi mund të marrë një formë të panatyrshme ose madhësi të rritur.
  • duke u dridhur në gishta, gjë që vërehet me një shkelje të intrigimit.
  • dhimbja e shpinës vërehet nëse simptomatologjia provokohet nga një sëmundje e shtyllës kurrizore.
  • dhimbja e nyjeve të tjera shfaqet me sëmundje sistemike.
Lexo artikullin:  Sëmundjet kryesore të nyjës së hip si të instaloni dhe trajtoni

Simptomat e zakonshme përfshijnë dobësi, dhimbje koke dhe marramendje. Mund të ketë një rritje të temperaturës, çrregullime të gjumit dhe aktivitet fizik. Me një kurs të zgjatur të sëmundjes, pacienti pëson ndryshime emocionale që ndikojnë në shëndetin e tij mendor.

Nuk ka ndonjë sëmundje të tillë që vepron në izolim. Pra, në rastin e një lezioni të shpatullave – i gjithë trupi vuan. Prandaj, dhimbja kërkon një diagnozë të plotë dhe një ekzaminim të plotë të pacientit. Vetëm pas kësaj mund të fillojë një trajtim efektiv i gjendjes.

Diagnostics

Do diagnozë fillon me një histori mjekësore. Shtë e nevojshme të detajohen ankesat, të kuptohet se kur filloi patologjia, me cilat manifestime dhe pas asaj. Nëse u bënë ndonjë përpjekje për të eleminuar dhimbjen, është e nevojshme të kuptoni se cilat prej tyre ishin të suksesshme dhe cilat nuk funksionuan.

Ekzaminohet gjithashtu një ekzaminim i hollësishëm i zonës lokale në nyjen e shpatullave – nëse ka ndryshime të indeve të buta, ënjtje, deformim, skuqje ose ënjtje. Për të sqaruar karakteristikat e dhimbjes, bëhen një numër testesh: është e nevojshme të përpiqeni të bëni lëvizje me nyjen dhe të kuptoni nëse ato janë të mundshme ose të kufizuara. Vëmendje duhet t'i kushtohet gjithashtu simptomave shoqëruese, të cilat do të rrisin të kuptuarit e shëndetit të përgjithshëm.

Më tej, bëhet një diagnozë më e mirë, gjatë së cilës përdoren metoda instrumentale dhe laboratorike. Nga testet laboratorike, përdoret një test i përgjithshëm i gjakut, në rezultatet e të cilit mund të shihni të dhëna për inflamacionin, humbjen e gjakut dhe procesin infektiv. Nëse shkaku është përdhes, mund të shihen nivele të ngritura të acidit urik.

Proceset reumatoid prodhojnë ndryshime në analizën biokimike të gjakut. Për të konfirmuar procesin infektiv, përdoren studime të hollësishme bakteriologjike dhe serologjike.

Diagnostifikimi instrumental mund të kryhet me metoda të ndryshme. Në varësi të temës së kërkimit diagnostik. Në rreze x, mund të shihni shkelje të integritetit të eshtrave dhe strukturave artikulare, zhvendosje, frakturë, ndryshime degjenerative, shkatërrim indesh. Indet e buta ekzaminohen duke përdorur ultratinguj.

Kjo metodë ju lejon të vlerësoni gjendjen e ligamenteve, tendinave, muskujve, çanta periartikulare. Ultratinguj tregon bruises, sprains, lotët dhe ndryshimet inflamatore. Të dhëna më të hollësishme kërkojnë tomografi. Ky mund të jetë një kompjuter ose diagnostifikim rezonancë magnetike. Metoda të tilla ofrojnë informacion mbi nivelet, duke ndriçuar gjendjen e indeve në seksione të ndryshme. Në tomografi, mund të shihni ndryshime artikulare ose sëmundje që lokalizohen jashtë.

Bazuar në të dhënat e marra, bëhet një diagnozë, në varësi të cilës taktikat e trajtimit konsiderohen.

Trajtim i përbashkët i shpatullave

Qëllimi i trajtimit të dhimbjes në nyjen e shpatullave është ulja e sikletit, rivendosja e gamës së lëvizjes, përmirësimi i shëndetit të përgjithshëm dhe rritja e performancës.

Lexo artikullin:  Artroza e ekstremiteteve të poshtme - simptomat dhe trajtimi, shkaqet e sëmundjes

Terapia konservative, teknikat fizioterapeutike përdoren, në disa raste kërkohet ndërhyrje kirurgjikale. Performanca e lartë ka gjimnastikë terapeutike.

Nga metodat e fizioterapisë, elektroforeza, magnetoterapia, banja dhe dushet terapeutike, terapia me baltë dhe masazhi janë mjaft efektive. Vlen të tregohet kujdes për gjendjen e trupit dhe patologjinë e shoqëruar, duke zgjedhur një metodë specifike. Shumë nga procedurat fizioterapeutike kanë një numër kundërindikacionesh që duhet të përjashtohen. Në traumë, imobilizimi dhe krijimi i kushteve për shkrirje më të shpejtë të indeve kërkohet. Nëse ka një zhvendosje të fragmenteve dhe ka thyerje të shumëfishta, kryhet trajtimi kirurgjikal.

Metodat e ilaçeve varen nga arsyet pse nyja e shpatullave dhemb. Me përdhes, kërkohet terapi metabolike, dhe me një proces infektiv, agjentët antibakterial kërkohen, vetëm mjeku që merr pjesë mund të përshkruajë ilaçe. Nga agjentët simptomatikë, përdoren substanca anti-inflamatore. Këto përfshijnë indomethacin, celecoxib, diklofenak, paracetamol, ibuprofen, nimesulide. Nëse ndodh shkatërrimi i kockave, përdoren kondroprotektorët – glukozaminë, acidin hialuronik. kondroitina dhe derivatet e tyre. Në rastet akute, përdoren glukokortikoidet, deksametazoni, hidrokortizoni.

Parandalim

Për të shmangur patologjinë e nyjës së shpatullave, është e nevojshme që në kohën e duhur të trajtoni patologjinë e shpinës, patologjinë reumatike, sëmundjet e sfondit, si dhe peshën e tepërt. Rekomandohet të shmangni ngarkesa të rënda, por në të njëjtën kohë, sigurohuni që të mos ketë pasivitet fizik – një mënyrë jetese e ulur. Hani drejt, monitoroni sjelljen dhe shpinën tuaj, gjumë të shëndetshëm. Këto rregulla të thjeshta do të ndihmojnë për të ruajtur shëndetin e trupit në tërësi dhe për të përmirësuar gjendjen e nyjeve, në veçanti.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri