Deformimi i artrozës si të njihen shkaqet, diagnoza, trajtimi

Njerëzit të cilët kanë kaluar një moment historik 60-vjeçar në 5-8% të rasteve do të mësojnë nga përvoja e tyre se çfarë është artriti deformues. Edhe teknologjitë e përparuara mjekësore të këtij shekulli nuk janë në gjendje të parandalojnë proceset e pakthyeshme të plakjes, të cilat ndikojnë gjithashtu në indet e nyjeve. Në moshën 40-45 vjeç, sëmundjet e nyjeve prekin çdo banor të njëzetë të planetit.

Dhe megjithëse kjo sëmundje është e vështirë për t'u trajtuar në fazat fillestare, dhe konsiderohet pothuajse e pashërueshme me shkallën e fundit të zhvillimit, disa masa ndihmojnë në ruajtjen e lëvizshmërisë së përbashkët. Metodat efektive të trajtimit, shenjat karakteristike të sëmundjes, klasifikimi i saj do të diskutohen në këtë përmbledhje.

Përshkrimi i patologjisë

Arthroza deformuese është procesi i dëmtimit të indit kërc të nyjeve. Të gjitha nyjet janë pothuajse identike në strukturë, kanë kërc, lëng sinovial, nyje kockash, inde të buta.

Osteoartriti shpesh prek vetëm disa prej tyre:

 • Nyje kyçin e këmbës;
 • Lidhja e shpatullave;
 • Gju-të përbashkët;
 • Hip përbashkët.

Kjo sëmundje karakterizohet nga zhvillimi kronik, dhe shkallët e para të patologjisë janë pothuajse të papërceptueshme dhe vazhdojnë ngadalë. Shtë ky fakt që e vështirëson bërjen e një diagnoze të saktë. Vetëm kur simptomat e sëmundjes bëhen të dukshme, bëhet e mundur të përcaktohet lloji dhe nëntipi i artrozës deformuese, shkalla e dëmtimit të kërcit në nyje dhe gjasat e zhvillimit të mëtejshëm të sëmundjes.

Rreziku i kësaj anomalie është se mund të shoqërohet me komplikime të një natyre inflamatore, sëmundje sekondare dhe përfundimisht të çojë në paaftësi.

Diagnostifikimi i menjëhershëm, mosrespektimi i rekomandimeve parandaluese dhe mjekësore mund të çojë në humbjen e lëvizshmërisë së përbashkët dhe humbjen e performancës. Në të njëjtën kohë, indet dhe organet ngjitur të prekur nga ky lloj i artritit rrezikojnë të provokojnë presion të lartë të gjakut tek pacienti, dëmtojnë rrjedhën e gjakut në zonën e manifestimit të sëmundjes dhe të ndikojnë në gjendjen e shtyllës kurrizore. kolona.

Shkaqet e sëmundjes

Për dallim nga shumë probleme të tjera anormale me nyjet e ekstremiteteve të poshtme dhe të sipërme, artriti deformues zakonisht ka disa shkaqe. Shkaqet parësore si patologjitë parësore kontribuojnë në zhvillimin e tij. Shpesh, është kundër sfondit të artritit, poliomielitit, pas një dëmtimi, ose si rezultat i zhvillimit të anomalive metabolike, kjo sëmundje zhvillohet.

Në të njëjtën kohë, është e zakonshme që në mjekësinë zyrtare të klasifikoni këtë sëmundje sipas shenjave të tilla etiologjike (shkakore):

 • Shkatërrimi i kërcit i lidhur me moshën. Më shpesh, indi hialin i kërcit preket pas 45 vjetësh, më qartë shkatërrimi i tij vërehet në moshën 60 vjeç dhe më të vjetër;
 • Ushtrimi i tepërt është një nga shkaqet më të zakonshme. Sportet e shpeshta dhe të intensifikuara, veçanërisht ushtrimet në fuqi, si dhe puna e rëndë fizike, orët e aktivitetit fizik krijojnë një ngarkesë të tepërt në të gjithë elementët artikular, përfshirë kockat, kërcin dhe muskujt e artikulacionit;
 • Defektet e lindjes – zakonisht në këtë rast po flasim për vendndodhjen e pasaktë anatomike të disa pjesëve artikulare. Ndryshimet në formën e bashkimit, madhësia e rritur e eshtrave ose kërc, vendndodhja e tyre e pahijshme – një nga shkaqet e llojit deformues të artrozës në moshë të re;
 • Mikrotrauma – atyre zakonisht u jepet pak rëndësi, por janë ata që provokojnë shkallën e parë të sëmundjes;
 • Sëmundjet parësore, më shpesh tuberkulozi ose reumatizmi;
 • Origjina e procesit inflamator është një shkak i zakonshëm i artritit, i cili gradualisht provokon zhvillimin e artrozës me shenja të deformimit të kërcit.
Lexo artikullin:  Si të kurohet shpejt dhe në mënyrë efektive osteochondrosis lumbare në shtëpi

Përveç kësaj, ngarkesa e tepërt në indet e muskujve krijon presion mekanik në kërcin artikular. Kjo ndodh kur veshni këpucë ose rroba të ngushta, lëndime, tension të vazhdueshëm, si dhe sëmundje të muskujve (më shpesh me miozit).

Dy shkaqe të tjera të kësaj patologjie që janë të rëndësishme për shoqërinë moderne janë një proces metabolik i shqetësuar dhe mbipesha e çdo shkalle. Ushqimi i dobët, një dietë e pabalancuar, çrregullimet e të ngrënit, marrja e tepërt e ushqimit janë arsye të zakonshme për përparimin e procesit deformues në kërc të nyjes. Dhe mbipesha në mënyrë të pashmangshme krijon presion mekanik në të gjitha elementet artikulare të nyjes.

Shenjat karakteristike të artrozës deformuese

Meqenëse kjo sëmundje shoqërohet me një varfërim të qelizave të kërcit, një rrallim të kërcit vetë dhe një ndryshim në formën dhe vëllimin e tij, simptomat e sëmundjes kanë shenja karakteristike. Kryesorja është një ndryshim në formën e nyjës – kjo bëhet vizualisht e dukshme edhe me shkallën e parë të patologjisë. Megjithëse deformimi nuk është progresiv gjatë kësaj periudhe, shenjat shtesë tashmë tregojnë se trajtimi nuk mund të shtyhet.

Simptoma të tilla në fazën e parë të artrozës me deformim të kërcit janë:

 • Dhimbje të vogla;
 • Fillimi i shpejtë i lodhjes;
 • Vështirësitë në tejkalimin e ushtrimit fizik;
 • Skuqje e lehtë e lëkurës.

Në fazat pasuese, dhimbja intensifikohet, duke u bërë akute. Dhimbjet po bëhen më të forta, shpuese. Meqenëse kërc gjatë gjatë deformimit ndikon gradualisht te receptorët nervorë, dhimbja mund të rritet në mënyrë dramatike pa asnjë arsye.

Në disa raste, dhimbja shfaqet edhe gjatë natës. Në shkallën përfundimtare të kësaj patologjie, dhimbja gradualisht zvogëlohet, po dhemb në natyrë, është më pak e zakonshme.

Në të njëjtën kohë, simptoma kryesore e pacientit në vendin e zhvillimit të sëmundjes është ënjtja, nyja bëhet e zmadhuar dhe ka forma të modifikuara disproporcionale. Për shkak të shkatërrimit të pjesshëm të indit kërc, fillon fërkimi i kockave artikulare ndërmjet tyre, gjë që shkakton efektin e krepacionit – të ashtuquajturën "ngërç" në nyje.

Për të gjitha fazat e zhvillimit të artrozës me pasoja deformuese për kërc, është një karakteristikë edhe e një rrethane – ulje në këndin e përkuljes së bashkimit, lëvizshmërinë e tij ulëse dhe pamundësinë e bërjes së lëvizjeve të mprehta.

Klasifikimi i deformimit të kërcit në artrozë

Sipas llojit të origjinës, është zakon të bëhet dallimi midis dy formave të artrozës deformuese:

 1. Primar – i provokuar nga çrregullimet endokrine në trup, dëmtimi i rrjedhës së gjakut në nyje, si dhe zhvillimi anormal i muskujve ose indeve të eshtrave. Përveç kësaj, forma kryesore e sëmundjes mund të zhvillohet si rezultat i rritjes së aktivitetit fizik ose kequshqyerjes.
 2. Sekondare – e shkaktuar nga sëmundje të tjera kronike jo të transmetueshme, sëmundje infektive, zhvillimi i procesit inflamator.

Për më tepër, klasifikimi i kësaj patologjie ka ndryshime në llojin e lokalizimit (shpërndarjes) së deformimit të kërcit. Mund të vërehet në nyjet e ekstremiteteve të poshtme dhe të sipërme.

Lexo artikullin:  Trajtimi i dhimbjes me osteokondrozën

Sipas shkallës së zhvillimit, artriti deformues është akut dhe kronik. Në rastin e parë, sëmundja zhvillohet më shpejt, dhe shenjat e saj janë të dukshme që nga fazat e para. Në mishërimin e dytë, patologjia nuk manifestohet për një kohë të gjatë. Dhe procesi i dëmtimit të kërcit merr shenjat e një procesi të pakthyeshëm.

Në praktikën mjekësore, është gjithashtu zakon të dalloni katër shkallë të kësaj anomalie të nyjeve, të karakterizuara nga ndryshime në shenjat karakteristike dhe intensiteti i zhvillimit:

 • 1 shkallë është pothuajse e papranueshme, shenjat fillestare mungojnë dhe të gjitha ndryshimet deformuese vazhdojnë ngadalë;
 • Shkalla 2 shoqërohet me shfaqjen e kushteve të buta të pakëndshme, një rënie në lëvizshmërinë e nyjës, ndonjëherë – lodhje të shpejtë dhe dhimbje të butë me ngarkesa të rritura;
 • Shkalla 3 manifestohet me ndryshime të dukshme në strukturën e kërcit, i cili vizualisht shoqërohet me një ndryshim në formën dhe madhësinë e nyjes, një humbje të dukshme të lëvizshmërisë, ulje të performancës dhe dhimbje të forta akute;
 • Shkalla 4 – faza e fundit në të cilën lëvizshmëria e artikulacionit praktikisht mungon, dhimbja intensifikohet edhe në gjendje të qetë, dhe pastaj pushon.

Me shkallën e tretë dhe të katërt të artrozës deformuese, tingujt e freskët janë qartë të dëgjueshëm, skuqja e lëkurës në zonën e përbashkët të prekur është e dukshme.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Tipet e artrozës deformuese

Nëntipet e sëmundjes ndryshojnë në simptoma dhe vendin e shfaqjes së sëmundjes. Më të zakonshmet janë:

Artriti i gishtit – dëmtimi i phalanges, lakimi i tyre, formimi i nyjeve të kockave. Më e zakonshme tek gratë që kanë mbushur moshën 55 vjeç;

Coxarthrosis është një sëmundje e nyjës së hip, i shoqëruar me dhimbje në ijë, natyrën e vazhdueshme të dhimbjes, varfërim atrofik të muskujve në legen dhe ijet. Ky nëntip përbën rreth 50% të të gjitha patologjive të përbashkëta;

Dëmtimi i nyjës së shpatullës – omartrosis. Karakterizohet nga një kurs i butë, imobilitet i lehtë dhe shanse më të larta të trajtimit.

Lexo artikullin:  A është e mundur për të kuruar herninë ndërvertebrale

Gonarthrosis është një nëntip tjetër i zakonshëm që ndikon në nyjen e gjurit. Me zhvillimin e saj, manifestohet ngurtësi e rëndë në lëvizje, dhimbje e moderuar, tinguj të çrregullimit dhe ngërçit në nyje. Një shenjë e veçantë e këtij nëntipi është përgjigjja ndaj lagështisë së lartë – në mot të lagësht, shfaqen dhimbje, dhimbje në të përbashkët.

Trajtimi i sëmundjes

Për të hequr qafe dhimbjen me këtë patologji, përshkruhen qetësues kundër llojit jo-steroide, më të zakonshmet prej të cilave janë:

Kortikosteroidet përdoren për lehtësimin e inflamacionit. Këto përfshijnë Diprospan dhe Kenalog.

Në të njëjtën kohë, rekomandohen injeksione të vitaminave C, A, D, E dhe grupit B.

Për përdorim aktual, tregohen ointments, krem ​​dhe balms. Një rezultat i shkëlqyeshëm është xhelja Fastum, vaji indometacin,

Në të njëjtën kohë, kondroprotektorët që përmirësojnë gjendjen strukturore të kërcit tregojnë efektin – këto janë droga AKOS, Don, Chondroetinsulfate, Arthra, Teraflex.

Në kombinim me trajtimin e ilaçeve, metodat e fizioterapisë janë mjaft të efektshme – trajtimet kriogjenike, rrezatimi lazer ose elektromagnetik, ekspozimi mikrokrent i frekuencës së ulët, hirudoterapia.

Metodat tradicionale të trajtimit

Nga mjetet juridike popullore, banjot me kripë janë efektive në fazat e hershme – në ujin e ngopur me kripë (1 kg kripë deti dhe 10 g vaj bredhi) me një temperaturë prej 40-45 gradë, nyja e prekur duhet të zhyten për 1,5 , 2-XNUMX orë.

Një efekt i shkëlqyeshëm tregohet nga gjendja shpirtërore në konet e HOPS dhe celandine në një raport 5: 1 në alkool mjekësor. Me këtë mjet, rekomandohet të lubrifikoni nyjen e prekur gjatë natës, duke aplikuar një fashë në të.

Një infuzion tjetër i dobishëm përbëhet nga përmasa të barabarta – 5 lugë secila – kamomil, wort të Shën Gjonit, celandinë, elecampane. Të gjithë përbërësit insistojnë në ujë të nxehtë në një termos për 2-3 orë. Pas kësaj, bëni kompresa me dy kohë gjatë ditës.

Efekti jepet nga një kompresë e parafinës së shkrirë me shtimin e një pjese të mjaltit.

Vaji i dhjamit të patit është një ilaç i shkëlqyeshëm edhe në shkallën e dytë dhe të tretë të sëmundjes. Për ta përgatitur atë, shkrini dhe përzieni 30 g yndyrë me 10 pika vaj bredhi ose pisha. Shtoni 1 lugë çaji mjaltë ose 5 g propolis. Këmbëngulni që kjo përzierje duhet të jetë së paku tre orë, pas së cilës mund të përdoret dy herë në ditë.

Metodat e parandalimit

Respektimi i zakonshëm i dietës, moderimi i aktivitetit fizik dhe pajtueshmëria me masat e sigurisë gjatë punës, stërvitjes ose pushimit do të ndihmojnë për të shmangur deformimin e artrozës.

Me arritjen e moshës 45 vjeç, ju duhet të merrni komplekse vitaminash, të futni ushqime që përmbajnë më shumë kalium, fosfor dhe kalcium në dietë. Rekomandohet të shmangni ekspozimin ndaj lagështirës së lartë. Dhe në shenjën më të vogël të një sëmundjeje – menjëherë kërkoni ndihmë të kualifikuar mjekësore.

Vetëm një njohuri e saktë e simptomave, karakteristikave të sëmundjes dhe aftësia për të njohur varietetet e tyre ndihmon për të ndërmarrë veprime në kohë. Dhe nëse artriti deformues ende ka arritur të shfaqet, menjëherë duhet të merrni të gjitha masat në dispozicion për trajtimin e tij.

ExpertNews Shqipëri