Cili mjek trajton një hernie lumbare

Pacientët që përjetojnë probleme të shpinës (dhimbje, mpirje të gjymtyrëve dhe çrregullime të tjera) shpesh dyshojnë për një diagnozë të tillë si një hernie e shtyllës kurrizore. Në këtë rast, menjëherë lind pyetja, ku të shkoni para së gjithash, cili mjek trajton një hernie të shtyllës kurrizore. Për t'iu përgjigjur saktë, duhet së pari të shkoni te terapisti dhe të kaloni nëpër të gjitha procedurat e nevojshme diagnostikuese.

Ku të filloni: emërimi me një terapist

Hernia ndërvertebrale formohet për shkak të dëmtimeve ose për shkak të presionit të zgjatur të eshtrave vertebral në disk, i cili më pas fillon të rrafshohet. Pjesa qendrore e diskut tejkalon pozicionin normal dhe fillon të bëjë presion në enët e gjakut dhe fibrat nervore të palcës kurrizore.

Si rezultat, një person pothuajse gjithmonë përjeton simptoma dhimbjeje që mund të:

 • kanë karakter të rregullt dhe mjaft të rrallë, josistematik;
 • të dhemb ose ashpër, madje edhe të shtënat;
 • intensifikoni ashpër me një ndryshim në sjellje, madje edhe një ushtrim të vogël fizik;
 • mos lejoni të qëndroni në këmbë, të merrni pesha.

Këto simptoma shpesh plotësohen nga shenja të tjera:

 • mpirje të krahëve dhe / ose këmbëve;
 • ndjenja e dobësisë, përkeqësimi i përgjithshëm i shëndetit;
 • marramendje, kërcime në presionin e gjakut;
 • në raste të avancuara, çrregullime nga organet e tjera (për shembull, herniet e rajonit lumbar shpesh çojnë në shkelje të urinimit dhe lëvizjeve të zorrëve).

Gjëja e parë që një person duhet të bëjë është të kontaktoni terapistin e tij lokal, i cili do të studiojë historinë mjekësore dhe ankesat e pacientit.

Shtë e rëndësishme t'i përgjigjeni pyetjeve:

 • sa kohë është vërejtur dhimbja;
 • cila pjesë e shtyllës kurrizore dhemb;
 • çfarë karakteri ka (dhemb, i ashpër, i rregullt, i rrallë);
 • si rezultat i të cilit dhimbja intensifikohet (pas qëndrimit të zgjatur, ushtrimit fizik, ndryshimit të qëndrimit, pas pushimit të një nate);
 • cila është natyra e punës;
 • nëse kishte lëndime kurrizore.

Terapisti ekzaminon me kujdes dhe dëgjon një pacient me një hernie ndërvertebrale, bën një diagnozë supozuese, dhe pastaj e drejton tek një specialist.

Ortoped (vertebrolog)

Mjeku kryesor i hernies është një kirurg ortopedik, i cili merr njerëz me sëmundje të ndryshme të sistemit muskulor, duke përfshirë edhe ata me disqe të dyshuar hernizues. Një podiatrist ekzaminon pacientin, analizon historinë mjekësore dhe ankesat. Pas kësaj, procedurat diagnostike pothuajse gjithmonë përshkruhen për të konfirmuar saktë diagnozën dhe për të përshkruar trajtimin e saktë (rrezet x, MRI, tomografia e llogaritur dhe metodat e tjera të ekzaminimit).

Traumatologist

Nëse ka një hernie të shtyllës kurrizore, një mjek i përgjithshëm (mjek i përgjithshëm) mund t'ju drejtojë tek një specialist i tillë si traumatolog. Kjo praktikë është e zakonshme në qytetet e vogla ku nuk ka mjaft specialistë të specializuar. Një person mund të shkojë tek ai me dyshimin për lloje të ndryshme të çrregullimeve, dhe veçanërisht shpesh nëse origjina e dhimbjes dhe simptomave të tjera lidhet drejtpërdrejt me traumën.

Shpesh, një hidhërim i mprehtë kur heq peshat, lëndime sportive, duke u kthyer në një pozitë të pakëndshme dhe lëvizje të tjera të shpejta, që çojnë në një rritje të një sëmundjeje tashmë në zhvillim, kanë një ndikim negativ. Prandaj, nëse flasim për cilin mjek të kontaktojë në rast dëmtimesh, në shumicën e rasteve do të jetë vetëm një traumatolog.

Neuropathologist

Për sëmundjet e shtyllës kurrizore, mjeku vendos që mjeku të shkojë në radhë të parë. Shpesh, ai dërgon një person menjëherë tek një neurolog. Duke studiuar rezultatet e ekzaminimeve (MRI, tomografia e llogaritur, etj.), Specialisti përcakton se sa fort ngjeshen rrënjët e fibrave nervore, nëse ato mund të shërohen pa operacione apo nuk mund të bëjnë pa të.

osteopath

Nëse keni nevojë të dini se cili mjek trajton herniet kurrizore, atëherë osteopati nuk do të jetë përfundimisht i pari në listën e specialistëve. Një pacient rrallë i dërgohet atij. Ai mund të përshkruaj një kurs të procedurave fizioterapeutike, dhe nëse ato nuk japin efektin e dëshiruar, atëherë pacienti mund të shkojë vetëm në operacion

kirurg

Nëse terapisti ose specialisti tjetër drejton menjëherë pacientin te kirurgu, kjo do të thotë që çështja është mjaft serioze, e lënë pas dore, dhe hernia vertebrale supozohet se trajtohet vetëm me operacion. Ka raste kur edhe kirurgët përshkruajnë një kurs të trajtimit konservativ (pa ndërhyrje), gjë që çon vërtet në shërim, por më së shpeshti bëhet fjalë për operacionin.

Arsyeja për nevojën e ndërhyrjes është se nëse nuk merren masa urgjente, atëherë:

 1. Si rezultat i zhvillimit të sëmundjes, mund të ndodhë pinshimi i fibrave kurrizore të qelizave nervore, si rezultat i së cilës do të ndodhë paraliza e ekstremiteteve të poshtme, dhe pacienti do të humbasë aftësinë e tij për të punuar.
 2. Për sëmundjet e shtyllës kurrizore, mos kontaktoni mjekun; ju duhet të diagnostikoheni sa më shpejt që të jetë e mundur. Nëse një person e filloi qartë shëndetin e tij, trajtimi konservativ nuk do t'ju ndihmojë – do të duhet të hiqni zonën e dëmtuar gjatë operacionit.
 3. Nëse nervat e shtypur fillojnë të acarohen, dhimbja do të bëhet e padurueshme, dhe madje edhe qetësuesit e fortë mund të mos çojnë në efektin e dëshiruar. Kështu, në raste të tilla, operacioni është pothuajse i pashmangshëm.

fizioterapeut

Nëse bëni një pyetje, me cilin mjek duhet të konsultoheni për një hernie, atëherë në rastin e një fizioterapisti ne nuk po flasim për një diagnozë, por për një kurs specifik të trajtimit konservator. Kursi përshkruhet nga një ortoped ose neuropatolog, dhe fizioterapisti kryen procedurat e duhura:

 • magnetotherapy;
 • terapi lazer;
 • UHF;
 • electromyostimulation;
 • fono- dhe elektroforezë.

Chiropractor

Ky specialist trajton me efekte speciale të duarve në anën e pasme – ashtu si bën një terapist masazhesh. Sidoqoftë, në përgjigje të pyetjes se cili mjek trajton herninë ndërvertebrale, kiropraktori përfundimisht nuk vjen i pari. Përveç kësaj, ky lloj trajtimi është kundërindikuar në rastin e manifestimeve akute të një sëmundjeje që përparon për një kohë të gjatë.

Terapia manuale mund të përdoret nëse terapisti jep udhëzimin.

Për më tepër, është e rëndësishme të merren parasysh kërkesa të tilla:

 1. Terapisti duhet të ketë një certifikatë të përshtatshme që vërteton kualifikimet e tij.
 2. Pas procedurës, dhimbja duhet të largohet, ndjesia e përgjithshme duhet të japë ndjenja të rehatshme.
 3. Terapia manuale nuk mund të jetë mënyra e vetme për të trajtuar, dhe aq më tepër, një alternative për kirurgjinë, nëse kirurgu ose neurologu vendosin për ndërhyrjen.

Mjeku LFK

Nëse bëni një pyetje se cili mjek duhet të shkojë gjatë rikuperimit pas operacionit ose për të trajtuar një sëmundje pa ndërhyrje kirurgjikale, përgjigjja do të jetë e njëjtë: ky është një mjek që ndihmon për t'u përfshirë në ushtrime të fizioterapisë. Specialisti përshkruan grupin e nevojshëm të ushtrimeve, rekomandon lloje të caktuara ushtrimesh në shtëpi ose palestër, si dhe në pishinë (not terapeutik).

Lexo artikullin:  Ligament i brendshëm i gjurit

Kështu, te cilit mjek duhet të shkojë me një edukim hernie – ky është vendimi i terapistit. Detyra e parë e një personi është të marrë një takim me të. Kjo duhet të bëhet sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse vetëm simptomat e dhimbjes nuk do të ikin, dhe koha funksionon vetëm kundër pacientit.

Mjeku që kuron një hernie të shtyllës kurrizore: ku të shkoj së pari

Pacientët që përjetojnë probleme të shpinës (dhimbje, mpirje të gjymtyrëve dhe çrregullime të tjera) shpesh dyshojnë për një diagnozë të tillë si një hernie e shtyllës kurrizore. Në këtë rast, menjëherë lind pyetja, ku të shkoni para së gjithash, cili mjek trajton një hernie të shtyllës kurrizore. Për t'iu përgjigjur saktë, duhet së pari të shkoni te terapisti dhe të kaloni nëpër të gjitha procedurat e nevojshme diagnostikuese.

Ku të filloni: emërimi me një terapist

Hernia ndërvertebrale formohet për shkak të dëmtimeve ose për shkak të presionit të zgjatur të eshtrave vertebral në disk, i cili më pas fillon të rrafshohet. Pjesa qendrore e diskut tejkalon pozicionin normal dhe fillon të bëjë presion në enët e gjakut dhe fibrat nervore të palcës kurrizore.

Si rezultat, një person pothuajse gjithmonë përjeton simptoma dhimbjeje që mund të:

 • kanë karakter të rregullt dhe mjaft të rrallë, josistematik;
 • të dhemb ose ashpër, madje edhe të shtënat;
 • intensifikoni ashpër me një ndryshim në sjellje, madje edhe një ushtrim të vogël fizik;
 • mos lejoni të qëndroni në këmbë, të merrni pesha.

Këto simptoma shpesh plotësohen nga shenja të tjera:

 • mpirje të krahëve dhe / ose këmbëve;
 • ndjenja e dobësisë, përkeqësimi i përgjithshëm i shëndetit;
 • marramendje, kërcime në presionin e gjakut;
 • në raste të avancuara, çrregullime nga organet e tjera (për shembull, herniet e rajonit lumbar shpesh çojnë në shkelje të urinimit dhe lëvizjeve të zorrëve).

Gjëja e parë që një person duhet të bëjë është të kontaktoni terapistin e tij lokal, i cili do të studiojë historinë mjekësore dhe ankesat e pacientit.

Shtë e rëndësishme t'i përgjigjeni pyetjeve:

 • sa kohë është vërejtur dhimbja;
 • cila pjesë e shtyllës kurrizore dhemb;
 • çfarë karakteri ka (dhemb, i ashpër, i rregullt, i rrallë);
 • si rezultat i të cilit dhimbja intensifikohet (pas qëndrimit të zgjatur, ushtrimit fizik, ndryshimit të qëndrimit, pas pushimit të një nate);
 • cila është natyra e punës;
 • nëse kishte lëndime kurrizore.

Terapisti ekzaminon me kujdes dhe dëgjon një pacient me një hernie ndërvertebrale, bën një diagnozë supozuese, dhe pastaj e drejton tek një specialist.

Ortoped (vertebrolog)

Mjeku kryesor i hernies është një kirurg ortopedik, i cili merr njerëz me sëmundje të ndryshme të sistemit muskulor, duke përfshirë edhe ata me disqe të dyshuar hernizues. Një podiatrist ekzaminon pacientin, analizon historinë mjekësore dhe ankesat. Pas kësaj, procedurat diagnostike pothuajse gjithmonë përshkruhen për të konfirmuar saktë diagnozën dhe për të përshkruar trajtimin e saktë (rrezet x, MRI, tomografia e llogaritur dhe metodat e tjera të ekzaminimit).

Traumatologist

Nëse ka një hernie të shtyllës kurrizore, një mjek i përgjithshëm (mjek i përgjithshëm) mund t'ju drejtojë tek një specialist i tillë si traumatolog. Kjo praktikë është e zakonshme në qytetet e vogla ku nuk ka mjaft specialistë të specializuar. Një person mund të shkojë tek ai me dyshimin për lloje të ndryshme të çrregullimeve, dhe veçanërisht shpesh nëse origjina e dhimbjes dhe simptomave të tjera lidhet drejtpërdrejt me traumën.

Shpesh, një hidhërim i mprehtë kur heq peshat, lëndime sportive, duke u kthyer në një pozitë të pakëndshme dhe lëvizje të tjera të shpejta, që çojnë në një rritje të një sëmundjeje tashmë në zhvillim, kanë një ndikim negativ. Prandaj, nëse flasim për cilin mjek të kontaktojë në rast dëmtimesh, në shumicën e rasteve do të jetë vetëm një traumatolog.

Neuropathologist

Për sëmundjet e shtyllës kurrizore, mjeku vendos që mjeku të shkojë në radhë të parë. Shpesh, ai dërgon një person menjëherë tek një neurolog. Duke studiuar rezultatet e ekzaminimeve (MRI, tomografia e llogaritur, etj.), Specialisti përcakton se sa fort ngjeshen rrënjët e fibrave nervore, nëse ato mund të shërohen pa operacione apo nuk mund të bëjnë pa të.

osteopath

Nëse keni nevojë të dini se cili mjek trajton herniet kurrizore, atëherë osteopati nuk do të jetë përfundimisht i pari në listën e specialistëve. Një pacient rrallë i dërgohet atij. Ai mund të përshkruaj një kurs të procedurave fizioterapeutike, dhe nëse ato nuk japin efektin e dëshiruar, atëherë pacienti mund të shkojë vetëm në operacion

kirurg

Nëse terapisti ose specialisti tjetër drejton menjëherë pacientin te kirurgu, kjo do të thotë që çështja është mjaft serioze, e lënë pas dore, dhe hernia vertebrale supozohet se trajtohet vetëm me operacion. Ka raste kur edhe kirurgët përshkruajnë një kurs të trajtimit konservativ (pa ndërhyrje), gjë që çon vërtet në shërim, por më së shpeshti bëhet fjalë për operacionin.

Arsyeja për nevojën e ndërhyrjes është se nëse nuk merren masa urgjente, atëherë:

 1. Si rezultat i zhvillimit të sëmundjes, mund të ndodhë pinshimi i fibrave kurrizore të qelizave nervore, si rezultat i së cilës do të ndodhë paraliza e ekstremiteteve të poshtme, dhe pacienti do të humbasë aftësinë e tij për të punuar.
 2. Për sëmundjet e shtyllës kurrizore, mos kontaktoni mjekun; ju duhet të diagnostikoheni sa më shpejt që të jetë e mundur. Nëse një person e filloi qartë shëndetin e tij, trajtimi konservativ nuk do t'ju ndihmojë – do të duhet të hiqni zonën e dëmtuar gjatë operacionit.
 3. Nëse nervat e shtypur fillojnë të acarohen, dhimbja do të bëhet e padurueshme, dhe madje edhe qetësuesit e fortë mund të mos çojnë në efektin e dëshiruar. Kështu, në raste të tilla, operacioni është pothuajse i pashmangshëm.

fizioterapeut

Nëse bëni një pyetje, me cilin mjek duhet të konsultoheni për një hernie, atëherë në rastin e një fizioterapisti ne nuk po flasim për një diagnozë, por për një kurs specifik të trajtimit konservator. Kursi përshkruhet nga një ortoped ose neuropatolog, dhe fizioterapisti kryen procedurat e duhura:

 • magnetotherapy;
 • terapi lazer;
 • UHF;
 • electromyostimulation;
 • fono- dhe elektroforezë.

Chiropractor

Ky specialist trajton me efekte speciale të duarve në anën e pasme – ashtu si bën një terapist masazhesh. Sidoqoftë, në përgjigje të pyetjes se cili mjek trajton herninë ndërvertebrale, kiropraktori përfundimisht nuk vjen i pari. Përveç kësaj, ky lloj trajtimi është kundërindikuar në rastin e manifestimeve akute të një sëmundjeje që përparon për një kohë të gjatë.

Terapia manuale mund të përdoret nëse terapisti jep udhëzimin.

Për më tepër, është e rëndësishme të merren parasysh kërkesa të tilla:

 1. Terapisti duhet të ketë një certifikatë të përshtatshme që vërteton kualifikimet e tij.
 2. Pas procedurës, dhimbja duhet të largohet, ndjesia e përgjithshme duhet të japë ndjenja të rehatshme.
 3. Terapia manuale nuk mund të jetë mënyra e vetme për të trajtuar, dhe aq më tepër, një alternative për kirurgjinë, nëse kirurgu ose neurologu vendosin për ndërhyrjen.
Lexo artikullin:  Artritet e kyçeve shkaktojnë, simptoma, trajtim

Mjeku LFK

Nëse bëni një pyetje se cili mjek duhet të shkojë gjatë rikuperimit pas operacionit ose për të trajtuar një sëmundje pa ndërhyrje kirurgjikale, përgjigjja do të jetë e njëjtë: ky është një mjek që ndihmon për t'u përfshirë në ushtrime të fizioterapisë. Specialisti përshkruan grupin e nevojshëm të ushtrimeve, rekomandon lloje të caktuara ushtrimesh në shtëpi ose palestër, si dhe në pishinë (not terapeutik).

Kështu, te cilit mjek duhet të shkojë me një edukim hernie – ky është vendimi i terapistit. Detyra e parë e një personi është të marrë një takim me të. Kjo duhet të bëhet sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse vetëm simptomat e dhimbjes nuk do të ikin, dhe koha funksionon vetëm kundër pacientit.

Kush është i përfshirë në hernie ndërvertebrale?

Shfaqja e një hernie çon në faktin se përçimi i impulseve nervore është ndërprerë. Për shembull, shfaqja e një hernie ndërvertebrale në rajonin e mesit do të çojë në probleme me funksionimin e organeve të legenit. Sa më gjatë që sëmundja nuk mjekohet, aq më shumë ka të ngjarë zhvillimi i ndryshimeve të pakthyeshme në nerva.

Si ta njohim patologjinë?

Fotografia klinike e sëmundjes varet nga vendndodhja e lezionit. Por në cilindo departament të shfaqet një hernie, tek të rriturit simptomat gjithmonë kombinohen me dhimbje prapa me intensitet të ndryshëm.

Simptomat e mëposhtme janë karakteristikë e lezioneve të shpinës së qafës së mitrës:

 • dhimbje në pjesën e prapme të kokës;
 • kufizimi i lëvizshmërisë së qafës;
 • marramendje;
 • problemet e presionit
 • mpirje e gishtërinjve;
 • përhapja e dhimbjes nga qafa në krah dhe shpatull.

Hernia ndërvertebrale e rajonit lumbar manifestohet nga simptomat e mëposhtme:

 • dhimbje në rajonin e mesit (intensiteti rritet me ushtrimin);
 • dhimbje në mollaqe, kofshë, këmbë;
 • mpirje e gjymtyrëve të poshtme;
 • dobësi në këmbë;
 • probleme me funksionimin e organeve të legenit (shkelja e aktit të urinimit, defekimit, etj).

Regjioni i kraharorit karakterizohet nga dhimbje në këtë zonë dhe lakime të ndryshme të shtyllës kurrizore.

Kush trajton një hernie të shtyllës kurrizore?

Nuk ka përgjigje të qartë për pyetjen se cili mjek trajton sëmundjen, pasi disa specialistë janë të përfshirë në terapi. Së pari, duhet të konsultoheni me një terapist që do të bëjë një diagnozë paraprake dhe të shkruaj një referim tek një mjek me profil të ngushtë.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Specialistët që trajtojnë herninë ndërvertebrale:

 • Neuropathologist. Mjeku merret me të gjitha problemet që lidhen me sistemin nervor, si dhe sëmundjet e shtyllës kurrizore. Neuropatologu do të përshkruaj grupin e kërkuar të ekzaminimeve, do të kryejë diagnozë diferenciale dhe do të hartojë një diagram të trajtimit më efektiv.
 • Vertebrologist. Një mjek shumë i specializuar që trajton ekskluzivisht shtyllën kurrizore. Kompetenca e tij përfshin patologji të tilla si osteokondroza, hernia ndërvertebrale, lakimet e ndryshme, dëmtimet. Sidoqoftë, ky mjek nuk është në të gjitha institucionet mjekësore.
 • Chiropractor. Për trajtimin e hernisë kurrizore, një mjek i përgjithshëm mund të rekomandojë një vizitë tek një kiropraktor. E veçanta e tij është trajtimi i problemeve të shpinës duke përdorur metoda fizioterapeutike. Baza e terapisë me këtë mjek është masazhi. Një kiropraktor duhet të jetë një mjek profesionist, pasi efektet fizike në shpinë mund të jenë të rrezikshme.

Vetë-mjekimi me herninë ndërvertebrale është rreptësisht i kundërindikuar. Një shumë e metodave të trajtimit përshkruhen në internet, listohen ilaçe, megjithatë, duke përdorur ato pa recetë të mjekut, pacienti vetëm do të dëmtojë shëndetin e tij edhe më shumë.

Parimet e terapisë

E vetmja gjë që një pacient mund të bëjë vetë, para se të vizitojë një mjek është lehtësimi i dhimbjes. Kontaktoni një specialist me një hernie të shtyllës kurrizore sa më shpejt të jetë e mundur, derisa mbaresat nervore të prekura të shkatërrohen plotësisht. Sa më shpejtë që pacienti të fillojë mjekimin, aq më pak ka të ngjarë të caktohet operacioni.

Në varësi të ashpërsisë së patologjisë, terapia mund të jetë konservative ose kirurgjikale. Shumë shpesh, trajtimi i butë është një fazë përgatitore para operacionit.

Terapia konservative përfshin:

 • ilaç. Kur një mjek trajton hernie, ai duhet t'i kushtojë vëmendje simptomave të patologjisë dhe ta bëjë jetën më të lehtë për pacientin. Për të lehtësuar siklet, bllokadë jo-stero />. Procedura minimale invazive, e cila kryhet nëse ilaçet nuk japin efekt. Ajo kryhet nën anestezi lokale dhe konsiston në dhënien e qetësuesve dhe hormoneve në nervin e mbytur për të lehtësuar inflamacionin.
 • fizioterapi. Masazhe të ndryshme, refleksologji dhe procedura të tjera të ngjashme ndihmojnë për të lehtësuar përkohësisht efektet në rrënjën nervore. Sidoqoftë, ata nuk e zgjidhin problemin e hernies. Mjeku rekomandon një trajtim të tillë vetëm si një terapi shtesë.

Për të kuruar përgjithmonë një hernie të shtyllës kurrizore, është përshkruar një operacion. Ajo kryhet me joefikasitetin e metodave të mësipërme konservatore. Ndërhyrja kirurgjikale është pak traumatike dhe përfshin heqjen e një hernie.

Ruani lidhjen ose ndani informacione të dobishme në shoqëri. rrjetet

Cili mjek trajton herninë intervertebrale lumbale

A mund të shërohet një hernie kurrizore mesit pa operacion?

Trajtimi i një hernie të shtyllës kurrizore ka disa qëllime: ndalimin e dhimbjes, rivendosjen e funksionimit të palcës kurrizore dhe rrënjëve nervore, si dhe kthimin e pacientit në një mënyrë jetese normale.

Sëmundja në shumicën e rasteve klinike i jep vetvetiu korrigjimit jo kirurgjik, i cili lejon përdorimin e ilaçeve dhe metodave fizioterapeutike, si dhe mjekësinë tradicionale për të ndaluar zhvillimin e sëmundjes dhe për të eleminuar të gjitha simptomat e saj alarmante.

Metodat moderne konservatore të terapisë

Mjekësia zyrtare u ofron pacientëve metodat e mëposhtme konservative për trajtimin e hernisë ndërvertebrale mesatare:

 • normalizimi i aktivitetit fizik dhe pushimi i duhur, të cilat janë efektive në fazat e hershme të formimit të zgjatjeve herniale, kur sëmundja akoma nuk shoqërohet me dhimbje të forta;
 • trajtimi i ilaçeve i një hernie të shtyllës lumbare me përdorimin e ilaçeve jo-steroide me efekte anti-inflamatore dhe analgjezike, e cila lejon arritjen e remisionit të qëndrueshëm me hernie të vogla;
 • bllokada e novokainës me një hernie të shpinës lumbare me futjen e ilaçeve që sigurojnë një efekt afatgjatë të terapisë analgjezike;
 • lloje të ndryshme të fizioterapisë;
 • trajtimi me ilaçe homeopatike.
Lexo artikullin:  Osteoporoza e këmbës

Korrigjimi i drogës

Trajtimi i drogës i një hernie të shpinës lumbare është efektive në më shumë se 70% të rasteve. Zbatohet me përdorimin e ilaçeve anti-inflamatore, analgjezikëve, relaksues të muskujve dhe vitaminave B.

Natyrisht, është e pamundur të eleminohet një formacion hernial me ndihmën e ilaçeve, por përkohësisht të lehtësojë gjendjen e përgjithshme të pacientit, duke lehtësuar dhimbjen dhe duke i lejuar trupit të marrë një pushim nga manifestimet e pakëndshme të sëmundjes.

Ilaçet anti-inflamatore josteroide përdoren gjerësisht në trajtimin e hernimit të diskut të shpinës së ulët dhe sakrumit. Ato ju lejojnë të eleminoni dhimbjen duke zvogëluar manifestimet e inflamacionit në rrënjët nervore të përmbajtura.

Ilaçet jo-inflamatore antiinflamatore për trajtimin e hernisë së shpinës së mesit kanë një efekt të vazhdueshëm analgjezik, u sigurojnë pacientëve një pushim të mirë pa dhimbje, ndihmojnë pacientët të kthehen në një jetë normale dhe të bëjnë biznesin e tyre të zakonshëm.

Trajtimi i një hernie ndërvertebrale të palcës lumbare pa operacione përfshin përdorimin e analgjezikëve të përgjithshëm.

Në këtë rast, mjeku mund të përshkruajë disa lloje tabletash ose qetësuesish qetësues me një hernie të shpinës lumbare.

Në rastin e dhimbjes akute intensive në zonën e prekur, e cila bën që personi i sëmurë të marrë një pozicion të detyruar, mjeku mund të vendosë për mundësinë e administrimit të injeksioneve intravenoze të formave të ilaçeve analgjezik ose pikave të drogës.

Anestezimi me një hernie të shpinës së mesit është trajtimi kryesor për sëmundjen, e cila është një masë prioritare, e detyrueshme për përdorim.

Mundësia e përdorimit të ilaçeve të tilla si relaksues të muskujve për një hernie të shtyllës kurrizore (një përfaqësues i ndritshëm është midokal) është subjekt i polemikave në mesin e shumë specialistëve të përfshirë në trajtimin e proceseve degjenerative të disqeve ndërvertebrale. Nga njëra anë, ata relaksojnë muskujt kurrizorë dhe ndihmojnë në eliminimin e spazmës lokale, dhe nga ana tjetër, ata nuk lejojnë që mekanizmi kompensues i tensionit të muskujve mbrojtës të realizohet.

Vitamina B është një komponent thelbësor i trajtimit të hernisë ndërvertebrale të shtyllës lumbosakrale. Këto ilaçe, në veçanti vit. B12, kontribuojnë në rigjenerimin e fibrave nervore dhe funksionimin normal të tyre. Ndonjëherë regjimet e trajtimit plotësohen me kondroprotektorë (alflutop) me veprimin e rivendosjes së strukturës së indeve të kërcit.

Efektet e bllokadës së novokainës

Vitet e fundit, bllokadat novokainë të zonave të prekura nga procesi patologjik janë bërë të përhapura në trajtimin e zgjatjes së disqeve kurrizore mesit.
Bllokada Novocainic me kortikosteroide ka efektet terapeutike të mëposhtme:

 • ju lejojnë të eleminoni dhimbjen intensive;
 • çliron pacientët nga vuajtjet fizike;
 • eliminojnë ënjtjen dhe inflamacionin lokal të strukturave nervore;
 • kontribuojnë në restaurimin e fibrave nervore të prekura.

Kursi i trajtimit me bllokadën e novokainës së bashku me përgatitjet steroide përbëhet nga 2-3 injeksione.

Përdorimi i shpeshtë i kësaj metode nuk është i mirëpritur, pasi promovon atrofi të ligamenteve dhe mund të provokojë zhvillimin e komplikimeve nga shtylla kurrizore në formën e sjelljes së dëmtuar, lakimit dhe të ngjashme.

Metodat për zbatimin e trajtimit fizioterapeutik

Fizioterapia është një pjesë e rëndësishme e trajtimit të shumicës së sëmundjeve të sistemit muskulor. Herniet PKOP nuk janë përjashtim, kështu që teknikat e ndryshme fizioterapeutike që përdorin procedurat manuale, pajisjet speciale, pajisjet ndihmëse dhe shumë më tepër mund të përfshihen në procesin e terapisë së tyre.

Terapi manuale

Një efekt i shkëlqyer terapeutik ka një efekt manual. Therapyshtë terapi manuale për një hernie të shpinës lumbare që ju lejon të lehtësoni tensionin nga muskujt spazmatikë dhe të rifilloni furnizimin normal të gjakut në indet e prekura. Një efekt i vogël në pjesën e poshtme të shpinës vlerësohet.

Veçanërisht e rëndësishme është terapia manuale në rastin e një kombinimi të zgjatjeve herniale me zhvendosjen e rruazave, pasi metoda manuale e ekspozimit ju lejon të eliminoni këto shkelje dhe të rivendosni pozicionin e elementeve strukturorë të shtyllës kurrizore.

Për dallim nga praktika manuale, masazhi me një hernie të shpinës së mesit nuk është një metodë kaq e efektshme për të ndikuar në zonat që preken nga procesi patologjik.

Përkundrazi, manipulime të tilla mund të përkeqësojnë situatën e pacientit dhe të provokojnë zhvillimin e komplikimeve serioze tek ai.

Tërheqja e shtyllës kurrizore

Në fazat fillestare të zhvillimit të patologjisë, tërheqja ose tërheqja manuale e shtyllës kurrizore gjatë zgjatjes së mesit është shumë e efektshme. Shtrirja me një hernie jep rezultate pozitive në vetëm 40% të rasteve klinike, por në të njëjtën kohë siguron një efekt të qëndrueshëm analgjezik.
Hipereksensioni me një hernie të shtyllës kurrizore duke e shtrirë dhe tejkaluar atë ju lejon të drejtoni shpinën, vendosni rruazat e zhvendosura dhe rritni hapësirat ndërvertebrale, gjë që do të zvogëlojë presionin e zgjatjes herniale në rrënjët nervore.
Tërheqja kryhet me metoda të ndryshme, duke përfshirë përdorimin e shtretërve të veçantë.
Do të mësoni më shumë rreth kësaj video nga videoja:

Akupunkturë

Disa ekspertë rekomandojnë akupunkturë për hernie të palcës kurrizore te pacientët me hernie lumbare; Akupunktura ju lejon të tonifikoni dhe përmirësoni furnizimin me gjak në zonat e prekura, gjë që ka një efekt të dobishëm në mirëqenien e përgjithshme të pacientëve.

Hirudotherapy

Trajtimi konservativ i hernies së shpinës së mesit përfshin terapi me shushunja.

Hirudoterapia ndihmon 8 nga 10 pacientë me patologji të diskut intervertebral.

Lexuesit tanë me sukses përdorin SustaLife për të trajtuar nyjet. Duke parë popullaritetin e këtij produkti, vendosëm ta ofrojmë atë në vëmendjen tuaj.
Lexoni më shumë këtu.

Procedura për thithjen e shushunjeve dhe substancave biologjikisht aktive në indet e trupit të njeriut jo vetëm që ka një efekt analgjezik, por gjithashtu përmirëson mikrocirkulimin në indet e prekura dhe promovon rigjenerimin e indeve të kërcit.

Terapia me lazer

Vitet e fundit, trajtimi me lazer i hernisë ndërvertebrale të shtyllës lumbare është bërë shumë popullor, i cili ka një efekt pozitiv në pothuajse 100% të rasteve klinike. Pavarësisht se cili mjek trajton një hernie lumbare, ai përdor terapi lazer si një metodë e “resorbimit” të zgjatjes herniale, rivendosjen e rrjedhës normale të gjakut nëpër zonat e prekura dhe përmirësimin e përtëritjes së tyre.

Procedurat e tilla fizioterapeutike si darsonval, fonoforeza, magnetoterapi, si dhe elektroforeza për hernie të shpinës së mesit duhet të përdoren me shumë kujdes.

Ata mund të ndihmojnë një person të sëmurë të përballojë një sindromë dhimbjeje, por gjithashtu mund të provokojnë zhvillimin e komplikimeve serioze tek ai në formën e edemës së përhapur të fibrave nervore dhe intensifikimin e dhimbjes.

Teknikat homeopatike dhe trajtimi i hernies

Mjekësia klasike është skeptike ndaj një lloj ilaçi të tillë jo konvencional si homeopatia. Sidoqoftë, trajtimi i mikrodozave të substancave biologjikisht aktive është një metodë shumë e zakonshme për trajtimin e sëmundjeve të sistemit muskulor dhe të lehtësimit të dhimbjeve që lidhen me to.

Trajtimi homeopatik ka për qëllim:

 • eleminimi i dhimbjes;
 • rifillimi i mikrocirkulacionit;
 • përmirësimi i rrjedhës limfatike;
 • zvogëlimi i vëllimit të zgjatjes herniale;
 • restaurimi i fibrave nervore të dëmtuara.

Trajtimi konservativ është një trajtim parësor për disqet hernie në të gjithë shtyllën kurrizore.

Në ato raste të rralla kur është i paefektshëm, pacientëve u tregohet korrigjim kirurgjik i një formacioni hernie.

ExpertNews Shqipëri