Zhvendosja e kyçit të këmbës

Lidhja e këmbës, duke qenë kompleksi kryesor mbështetës i trupit, përbëhet nga tre kocka kryesore. Këmbët e këmbëve ("kone" kockore në anën e këmbës) janë dalje të eshtrave të këmbës së poshtme, që lidhen në pjesën e poshtme, ato formojnë një lloj "piruni". Mbështetja për ta është kocka talus – nga jashtë është pothuajse e padukshme, por zë një rëndësi qendrore në këmbë për shkak të vendndodhjes dhe rëndësisë së saj.

Në jetën e përditshme, të gjithë kanë përjetuar lëndime të vogla të kyçit të këmbës, siç janë sprains dhe bruises. Si rregull, trajtimi i tyre nuk kërkon aftësi të veçanta dhe ndihma e parë është e realizueshme në shtëpi. Por ka lëndime më serioze në të cilat kujdesi mjekësor është i domosdoshëm dhe i detyrueshëm.

Përmbajtja e artikullit
 1. Zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës
 2. Shkaqet
 3. yew>
 4. Trajtim
 5. Ndihmë konservatore
 6. Terapia operative
 7. Frakturë e kyçit të këmbës
 8. Simptomat e frakturës pronative
 9. Simptomat e frakturës së supinimit
 10. Trajtim
 11. Ndihmë konservatore
 12. Kirurgji
 13. Frakturë e talusit
 14. Simptomat
 15. Trajtim
 16. Trajtimi i zhvendosjes dhe frakturës së nyjes së kyçit të këmbës
 17. Zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës
 18. Shkaqet
 19. yew>
 20. Trajtim
 21. Ndihmë konservatore
 22. Terapia operative
 23. Frakturë e kyçit të këmbës
 24. Simptomat e frakturës pronative
 25. Simptomat e frakturës së supinimit
 26. Trajtim
 27. Ndihmë konservatore
 28. Kirurgji
 29. Frakturë e talusit
 30. Simptomat
 31. Trajtim
 32. Zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës: Zhvendosja e nyjës së kyçit të këmbës
 33. Zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës
 34. Dëmtimi i ligamenteve
 35. Subluksimi dhe zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës
 36. Fraktura të nyjes së kyçit të këmbës me dhe pa zhvendosje, çarje, thyerje të mbyllura dhe të hapura
 37. Shkaqet e frakturave të këmbës
 38. Kockat e plasaritura dhe fraktura – çfarë është ndryshimi
 39. Llojet e patologjisë
 40. Fotografia klinike e patologjisë
 41. Diagnostifikimi dhe taktikat e trajtimit
 42. Trajtimi i patologjisë
 43. Riaftësim
 44. Zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës – teori dhe praktikë në diagnostikimin dhe trajtimin e kësaj sëmundje
 45. Mekanizmi i shfaqjes së zhvendosjes fshehtë
 46. Manifestimet dhe simptomat
 47. Procedurat diagnostike në përcaktimin e llojit të zhvendosjes
 48. Si ta mposhtim sëmundjen në betejën mjekësore
 49. Paqëndrueshmëri kronike anësore e këmbës
 50. Anatomia e përbashkët
 51. Shkaqet e sëmundjes
 52. Simptomat e patologjisë
 53. Metodat diagnostikuese
 54. Trajtim
 55. Metodat konservative
 56. Qasjet operacionale
 57. Parimet e Rimëkëmbjes pas operacionit

Zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës

Ky dëmtim karakterizohet nga zhvendosja e eshtrave që formojnë nyjen, për shkak të ndikimit në të të një forcë të konsiderueshme. Ekziston presion mbi kockat lidhëse, gjë që çon në këputje të kapsulës së përbashkët dhe tendonave përreth. Karakteristika të tilla si pasiviteti i këmbës dhe forca e ligamenteve të saj shkaktojnë raste të rralla të lëndimeve shtëpiake.

Subluksimet janë më të zakonshmet – ato karakterizohen nga zhvendosje jo të plotë. Zhvendosjet e plota zhvillohen vetëm me fraktura të eshtrave të këmbës së poshtme që rrethojnë qesen e përbashkët.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Shkaqet

Baza është gjithmonë dëme indirekte – forcat aktive janë pesha e trupit dhe një goditje në nyje. Në jetë, trauma shfaqet pas veprimeve të mëposhtme:

 • kërcej në një këmbë të zgjatur dhe të tensionuar;
 • duke rënë në një këmbë të përkulur dhe të tundur;
 • duke goditur këmbën e poshtme ndërsa ishte në këmbë.

Subluksacioni shkakton një tkurrje të mprehtë të muskujve, gjë që përkeqëson zhvendosjen. Pothuajse gjithmonë, ajo është e kombinuar me një thyerje ose çarje të kyçeve të këmbëve, si dhe me thyerje të tendinit.

yew>

Pezullimi i zhvendosjes së këmbës është i mundur menjëherë pas dëmtimit. Simptomat shfaqen menjëherë dhe në të njëjtën kohë.

 1. Shfaqja e një "krize" karakteristike në nyje në kohën e rënies ose ndikimit.
 2. Një dhimbje e mprehtë, e padurueshme që intensifikohet kur përpiqeni të lëvizni këmbën.
 3. Një ndryshim në pozicionin e këmbës (mund të devijojë në anë), kaltërsi dhe ënjtje e lëkurës së saj.
 4. Një zgjatje e mprehtë nën lëkurën e kyçeve të këmbëve.
 5. Mungesa e plotë e lëvizshmërisë.

Subluksacioni përfshin të njëjtat simptoma, por në një ashpërsi më të vogël dhe ndërsa ruan një lëvizje të vogël. Ata dallohen nga rezultatet e radiografisë (zhvendosje jo e plotë me subluxation), dhe gjithashtu përjashtojnë një frakturë.

Trajtim

Ndihma e parë për subluxation duhet të fillojë me anestezi. Bëhet një injeksion ose administrim i tabletave analgjezik, pas së cilës krijohet një pozicion fiks për gjymtyrin. Shtë më mirë të aplikoni një fashë të kryqëzuar me një fashë elastike dhe të bëni një kallam ose shuplakë të ngulitur.

Pas këtyre procedurave, duhet të shkoni menjëherë në dhomën e urgjencës.

Ndihmë konservatore

Trajtimi i zhvendosjes së nyjes së kyçit të këmbës përfshin zvogëlimin, krijimin e imobilitetit dhe shërimin pasues (ushtrime, masazh).

 1. Ulja kryhet pas analgjezisë shtesë nga injeksione novokainë rreth dhe brenda nyjes. Pas relaksimit të muskujve, mjeku merr këmbën nga sipërfaqja e përparme dhe thembra. Pjekja e këmbës së tij, ai e kthen atë në vendin e tij të zakonshëm në drejtim të kundërt me drejtimin e dëmtimit.
 2. Pas kësaj, për të parandaluar zhvendosjen, është e nevojshme të aplikoni një suva të hedhur në gjysmën e kofshës (me një subluksim prej 2, një zhvendosje prej 3 javësh). Pas heqjes së suvasë, përdorni një shall fashë ose ortozë për 4 javë.
 3. Zhvillimi gradual i lëvizjeve me subluxation fillon një javë pas dëmtimit. Pas një muaji, lejohet të pushojë plotësisht në këmbë. Për një periudhë deri në 3 muaj përshkruhen ushtrime të fizioterapisë dhe masazh.

Terapia operative

Në rast të trajtimit të parakohshëm ose mungesës së trajtimit, formohet një subluksim i përhershëm ose i zakonshëm. Në rastin e parë, formohet kontraktura – kufizim i lëvizshmërisë në bashkim. Zhvendosja e përsëritur rregullisht me vetë-rregullimin konsiderohet e zakonshme.

Operacionet kryhen në kapsulën e përbashkët dhe ligamentet me qëllim rivendosjen e tyre. Më tej, kompleksi i trajtimit është i njëjtë – imobilizimi i hedhur suva, ushtrime forcuese dhe masazh. Por periudha e rehabilitimit është rritur në 6 muaj.

Frakturë e kyçit të këmbës

Kjo thyerje e nyjës së këmbës është më e zakonshme me dëmtimin indirekt, kur efekti i peshës së vetë një personi dhe kthesa e këmbës së jashtme kombinohen.

Simptomat e frakturës pronative

Konsiderohet lëndim në një vend tipik. Një tipar karakteristik është pozicioni i këmbës së kthyer nga jashtë.

 • Ekziston edemë rreth kyçit të këmbës (shpesh me madhësi të konsiderueshme).
 • Dhimbja përhapet përgjatë këmbës së brendshme dhe këmbës së poshtme.
 • Nga jashtë, ju mund të shihni zhvendosjen e fragmenteve të eshtrave nën lëkurë dhe lëvizjen e tyre kur përpiqeni të lëvizni një këmbë.

Simptomat e frakturës së supinimit

Ndodh pas një dëmtimi të rëndësishëm të gjymtyrëve (goditur me një objekt të rëndë). Nga pikëpamja e anatomisë, në këtë rast, ndodh një frakturë e të dy këmbëve.

 • Ekziston një zhvendosje e këmbës brenda dhe përpara.
 • Një enjtje shfaqet rreth nyjës së kyçit të këmbës.
 • Dhimbja bilaterale në kyçin e këmbëve dhe vrazhdësia e konturit të tyre nën lëkurë përcaktohet nga jashtë.

Pavarësisht nga shenjat e një frakture të veçantë, ndihma e parë duhet t'i ofrohet viktimës dhe të dërgohet në dhomën e urgjencës me kohë.

Trajtim

Ndihma e parë për këto thyerje është parandalimi i zhvendosjes së fragmenteve. Sa më shpejt të jetë e mundur, duhet të merren masat e mëposhtme:

 • Viktima duhet të sigurohet, të japë një pilulë qetësues kundër dhimbjes.
 • Me rëndësi të madhe është dhënia e një gjymtyrë një pozicion fiks, i realizuar duke përdorur mjete të improvizuara.
 • Nëse ka plagë në lëkurë, është e nevojshme t'i mbuloni ato me një leckë të pastër ose fashë.

Pas këtyre ngjarjeve, ju urgjentisht duhet të shkoni në dhomën e urgjencës.

Ndihmë konservatore

Spitali ofron analgjezi adekuate duke përdorur injeksione të analgjezikëve ose anestezisë së novokainës. Pas kësaj, fragmentet krahasohen me dorë, në mënyrë që shërimi dhe restaurimi të bëhet shumë më shpejt. Nëse krahasimi ishte i suksesshëm, atëherë merret një rreze x kontrolli për të vlerësuar pozicionin e kockave. Si rezultat, një cast i suvasë zbatohet në të tretën e poshtme të kofshës.

Veshja e gipsit tregohet deri në 10 javë, por pas një muaji mund ta shkurtoni gjatësinë e saj në gju. Kjo është bërë për të mundësuar ushtrimet forcuese dhe masazh. Por ia vlen të kujtojmë se mosrespektimi i regjimit dhe vetëbesimi i tepërt çojnë në një zhvendosje të përsëritur të fragmenteve.

Rehabilitimi mjekësor fillon tashmë nga 2 javë – është përshkruar një kompleks ushtrimesh terapeutike, masazh, nxehtësi e thatë, elektromostimulim.

Kirurgji

Zakonisht rekomandohet vetëm në 2 raste: me një krahasim të dyfishtë joefektiv dhe me zhvendosje të përsëritur të fragmenteve. Thelbi i operacionit është të bashkëngjitni një fragment kockash duke përdorur shufra metalike (vidhos, folur). Pas ndërhyrjes, gipsi gjithashtu aplikohet deri në një javë. Mund të ngriheni tashmë për 5 ditë.

Ushtrimet terapeutike mund të fillohen nga dita e 7, duke kryer përkuljen e këmbës në të vetmin. Rritni gradualisht vëllimin e lëvizjeve në maksimumin e mundshëm. Për më tepër, masazh për këmbët dhe këmbët e poshtme janë të përshkruara aplikacionet e ozokeritit. Në të ardhmen, rekomandohet të vazhdoni ushtrimet, si dhe të përdorni këpucë ortopedike dhe mbështetëse të harkave të harkut.

Frakturë e talusit

Kjo thyerje e nyjës së kyçit të këmbës rrallë haset veç e veç – një kombinim me fraktura të këmbës dhe kofshës së poshtme është karakteristik. Ndodh në aksidente automobilistike, bie në këmbë të drejta, goditet me sende të rënda në gju të përkulur.

Crarje mund të shfaqen në pjesën e përparme, qendrore ose në pjesën e pasme të kockave. Shfaqja e tyre varet nga shtrirja e tepërt në këmbë, ose, anasjelltas, përkulja. Kjo thyerje shpesh është e komplikuar nga subluksimi dhe ngjeshja e anijeve që kalojnë aty pranë. Shkelja e rrjedhës së gjakut çon në vdekjen e indeve përreth.

Simptomat

Ato janë specifike dhe madje pa një ekzaminim me rreze X, ata dyshojnë për një thyerje të këmbës. Kjo perfshin:

 • Shfaqja e edemës dhe hemorragjive rreth nyjes (më shumë para).
 • Përkulja e gishtërinjve nga brenda dhe pozicioni i këmbës si kur ecni "në gishtërinjtë".
 • Përpjekja për të shtrirë gishtat ose prekur të vetmin shkakton dhimbje të forta.
 • Ndryshimi në formën e këmbës – një fragment kockor anterior zgjat përpara në lëkurë.

Në identifikimin e këtyre simptomave, është urgjente të kërkoni ndihmë mjekësore, pasi rritja e edemës zvogëlon rrjedhën e gjakut në këmbë.

Trajtim

Masat e ndihmës së parë përfshijnë ftohtësinë dhe paqen.

 • Në vendin e dëmtimit, vendosni një qese ose një ngrohje me akull për 30-40 minuta, pasi t'i mbështillni me një peshqir.
 • Pastaj bëni një fustan kryq në këmbë.
 • Pozicioni fiks i gjymtyrës është ngjitur duke bashkangjitur dërrasat nga 3 anët në këmbën e poshtme. Pasi t'i keni fiksuar fort me një fashë në këmbë, duhet të shkoni në spital.

Masat konservative janë të ndryshme – ato nuk bëjnë një krahasim, por menjëherë aplikojnë një hedhur suva. Ajo gjithashtu ka karakteristikat e veta: është modeluar me shumë saktësi në thembër dhe bëhet vetëm deri në mes të këmbës së poshtme. Kjo ka për qëllim parandalimin e këmbëve të sheshta pas heqjes së gipsit (pas 3 muajve).

Rehabilitimi i ngarkesës së pjesshme është i mundur vetëm pas 2 muajsh. Filloni me fizioterapi dhe masazh. Pas 4 javësh, ushtrimet terapeutike fillojnë me një rritje graduale të ngarkesës.

Trajtimi i zhvendosjes dhe frakturës së nyjes së kyçit të këmbës

Lidhja e këmbës, duke qenë kompleksi kryesor mbështetës i trupit, përbëhet nga tre kocka kryesore. Këmbët e këmbëve ("kone" kockore në anën e këmbës) janë dalje të eshtrave të këmbës së poshtme, që lidhen në pjesën e poshtme, ato formojnë një lloj "piruni". Mbështetja për ta është kocka talus – nga jashtë është pothuajse e padukshme, por zë një rëndësi qendrore në këmbë për shkak të vendndodhjes dhe rëndësisë së saj.

Në jetën e përditshme, të gjithë kanë përjetuar lëndime të vogla të kyçit të këmbës, siç janë sprains dhe bruises. Si rregull, trajtimi i tyre nuk kërkon aftësi të veçanta dhe ndihma e parë është e realizueshme në shtëpi. Por ka lëndime më serioze në të cilat kujdesi mjekësor është i domosdoshëm dhe i detyrueshëm.

Zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës

Ky dëmtim karakterizohet nga zhvendosja e eshtrave që formojnë nyjen, për shkak të ndikimit në të të një forcë të konsiderueshme. Ekziston presion mbi kockat lidhëse, gjë që çon në këputje të kapsulës së përbashkët dhe tendonave përreth. Karakteristika të tilla si pasiviteti i këmbës dhe forca e ligamenteve të saj shkaktojnë raste të rralla të lëndimeve shtëpiake.

Subluksimet janë më të zakonshmet – ato karakterizohen nga zhvendosje jo të plotë. Zhvendosjet e plota zhvillohen vetëm me fraktura të eshtrave të këmbës së poshtme që rrethojnë qesen e përbashkët.

Shkaqet

Baza është gjithmonë dëme indirekte – forcat aktive janë pesha e trupit dhe një goditje në nyje. Në jetë, trauma shfaqet pas veprimeve të mëposhtme:

 • kërcej në një këmbë të zgjatur dhe të tensionuar;
 • duke rënë në një këmbë të përkulur dhe të tundur;
 • duke goditur këmbën e poshtme ndërsa ishte në këmbë.

Subluksacioni shkakton një tkurrje të mprehtë të muskujve, gjë që përkeqëson zhvendosjen. Pothuajse gjithmonë, ajo është e kombinuar me një thyerje ose çarje të kyçeve të këmbëve, si dhe me thyerje të tendinit.

yew>

Pezullimi i zhvendosjes së këmbës është i mundur menjëherë pas dëmtimit. Simptomat shfaqen menjëherë dhe në të njëjtën kohë.

 1. Shfaqja e një "krize" karakteristike në nyje në kohën e rënies ose ndikimit.
 2. Një dhimbje e mprehtë, e padurueshme që intensifikohet kur përpiqeni të lëvizni këmbën.
 3. Një ndryshim në pozicionin e këmbës (mund të devijojë në anë), kaltërsi dhe ënjtje e lëkurës së saj.
 4. Një zgjatje e mprehtë nën lëkurën e kyçeve të këmbëve.
 5. Mungesa e plotë e lëvizshmërisë.
Lexo artikullin:  Trajtimi i artrozës së nyjeve të vogla të duarve

Subluksacioni përfshin të njëjtat simptoma, por në një ashpërsi më të vogël dhe ndërsa ruan një lëvizje të vogël. Ata dallohen nga rezultatet e radiografisë (zhvendosje jo e plotë me subluxation), dhe gjithashtu përjashtojnë një frakturë.

Trajtim

Ndihma e parë për subluxation duhet të fillojë me anestezi. Bëhet një injeksion ose administrim i tabletave analgjezik, pas së cilës krijohet një pozicion fiks për gjymtyrin. Shtë më mirë të aplikoni një fashë të kryqëzuar me një fashë elastike dhe të bëni një kallam ose shuplakë të ngulitur.

Pas këtyre procedurave, duhet të shkoni menjëherë në dhomën e urgjencës.

Ndihmë konservatore

Trajtimi i zhvendosjes së nyjes së kyçit të këmbës përfshin zvogëlimin, krijimin e imobilitetit dhe shërimin pasues (ushtrime, masazh).

 1. Ulja kryhet pas analgjezisë shtesë nga injeksione novokainë rreth dhe brenda nyjes. Pas relaksimit të muskujve, mjeku merr këmbën nga sipërfaqja e përparme dhe thembra. Pjekja e këmbës së tij, ai e kthen atë në vendin e tij të zakonshëm në drejtim të kundërt me drejtimin e dëmtimit.
 2. Pas kësaj, për të parandaluar zhvendosjen, është e nevojshme të aplikoni një suva të hedhur në gjysmën e kofshës (me një subluksim prej 2, një zhvendosje prej 3 javësh). Pas heqjes së suvasë, përdorni një shall fashë ose ortozë për 4 javë.
 3. Zhvillimi gradual i lëvizjeve me subluxation fillon një javë pas dëmtimit. Pas një muaji, lejohet të pushojë plotësisht në këmbë. Për një periudhë deri në 3 muaj përshkruhen ushtrime të fizioterapisë dhe masazh.

Terapia operative

Në rast të trajtimit të parakohshëm ose mungesës së trajtimit, formohet një subluksim i përhershëm ose i zakonshëm. Në rastin e parë, formohet kontraktura – kufizim i lëvizshmërisë në bashkim. Zhvendosja e përsëritur rregullisht me vetë-rregullimin konsiderohet e zakonshme.

Operacionet kryhen në kapsulën e përbashkët dhe ligamentet me qëllim rivendosjen e tyre. Më tej, kompleksi i trajtimit është i njëjtë – imobilizimi i hedhur suva, ushtrime forcuese dhe masazh. Por periudha e rehabilitimit është rritur në 6 muaj.

Frakturë e kyçit të këmbës

Kjo thyerje e nyjës së këmbës është më e zakonshme me dëmtimin indirekt, kur efekti i peshës së vetë një personi dhe kthesa e këmbës së jashtme kombinohen.

Simptomat e frakturës pronative

Konsiderohet lëndim në një vend tipik. Një tipar karakteristik është pozicioni i këmbës së kthyer nga jashtë.

 • Ekziston edemë rreth kyçit të këmbës (shpesh me madhësi të konsiderueshme).
 • Dhimbja përhapet përgjatë këmbës së brendshme dhe këmbës së poshtme.
 • Nga jashtë, ju mund të shihni zhvendosjen e fragmenteve të eshtrave nën lëkurë dhe lëvizjen e tyre kur përpiqeni të lëvizni një këmbë.

Simptomat e frakturës së supinimit

Ndodh pas një dëmtimi të rëndësishëm të gjymtyrëve (goditur me një objekt të rëndë). Nga pikëpamja e anatomisë, në këtë rast, ndodh një frakturë e të dy këmbëve.

 • Ekziston një zhvendosje e këmbës brenda dhe përpara.
 • Një enjtje shfaqet rreth nyjës së kyçit të këmbës.
 • Dhimbja bilaterale në kyçin e këmbëve dhe vrazhdësia e konturit të tyre nën lëkurë përcaktohet nga jashtë.

Pavarësisht nga shenjat e një frakture të veçantë, ndihma e parë duhet t'i ofrohet viktimës dhe të dërgohet në dhomën e urgjencës me kohë.

Trajtim

Ndihma e parë për këto thyerje është parandalimi i zhvendosjes së fragmenteve. Sa më shpejt të jetë e mundur, duhet të merren masat e mëposhtme:

 • Viktima duhet të sigurohet, të japë një pilulë qetësues kundër dhimbjes.
 • Me rëndësi të madhe është dhënia e një gjymtyrë një pozicion fiks, i realizuar duke përdorur mjete të improvizuara.
 • Nëse ka plagë në lëkurë, është e nevojshme t'i mbuloni ato me një leckë të pastër ose fashë.

Pas këtyre ngjarjeve, ju urgjentisht duhet të shkoni në dhomën e urgjencës.

Ndihmë konservatore

Spitali ofron analgjezi adekuate duke përdorur injeksione të analgjezikëve ose anestezisë së novokainës. Pas kësaj, fragmentet krahasohen me dorë, në mënyrë që shërimi dhe restaurimi të bëhet shumë më shpejt. Nëse krahasimi ishte i suksesshëm, atëherë merret një rreze x kontrolli për të vlerësuar pozicionin e kockave. Si rezultat, një cast i suvasë zbatohet në të tretën e poshtme të kofshës.

Veshja e gipsit tregohet deri në 10 javë, por pas një muaji mund ta shkurtoni gjatësinë e saj në gju. Kjo është bërë për të mundësuar ushtrimet forcuese dhe masazh. Por ia vlen të kujtojmë se mosrespektimi i regjimit dhe vetëbesimi i tepërt çojnë në një zhvendosje të përsëritur të fragmenteve.

Rehabilitimi mjekësor fillon tashmë nga 2 javë – është përshkruar një kompleks ushtrimesh terapeutike, masazh, nxehtësi e thatë, elektromostimulim.

Kirurgji

Zakonisht rekomandohet vetëm në 2 raste: me një krahasim të dyfishtë joefektiv dhe me zhvendosje të përsëritur të fragmenteve. Thelbi i operacionit është të bashkëngjitni një fragment kockash duke përdorur shufra metalike (vidhos, folur). Pas ndërhyrjes, gipsi gjithashtu aplikohet deri në një javë. Mund të ngriheni tashmë për 5 ditë.

Ushtrimet terapeutike mund të fillohen nga dita e 7, duke kryer përkuljen e këmbës në të vetmin. Rritni gradualisht vëllimin e lëvizjeve në maksimumin e mundshëm. Për më tepër, masazh për këmbët dhe këmbët e poshtme janë të përshkruara aplikacionet e ozokeritit. Në të ardhmen, rekomandohet të vazhdoni ushtrimet, si dhe të përdorni këpucë ortopedike dhe mbështetëse të harkave të harkut.

Frakturë e talusit

Kjo thyerje e nyjës së kyçit të këmbës rrallë haset veç e veç – një kombinim me fraktura të këmbës dhe kofshës së poshtme është karakteristik. Ndodh në aksidente automobilistike, bie në këmbë të drejta, goditet me sende të rënda në gju të përkulur.

Crarje mund të shfaqen në pjesën e përparme, qendrore ose në pjesën e pasme të kockave. Shfaqja e tyre varet nga shtrirja e tepërt në këmbë, ose, anasjelltas, përkulja. Kjo thyerje shpesh është e komplikuar nga subluksimi dhe ngjeshja e anijeve që kalojnë aty pranë. Shkelja e rrjedhës së gjakut çon në vdekjen e indeve përreth.

Simptomat

Ato janë specifike dhe madje pa një ekzaminim me rreze X, ata dyshojnë për një thyerje të këmbës. Kjo perfshin:

 • Shfaqja e edemës dhe hemorragjive rreth nyjes (më shumë para).
 • Përkulja e gishtërinjve nga brenda dhe pozicioni i këmbës si kur ecni "në gishtërinjtë".
 • Përpjekja për të shtrirë gishtat ose prekur të vetmin shkakton dhimbje të forta.
 • Ndryshimi në formën e këmbës – një fragment kockor anterior zgjat përpara në lëkurë.

Në identifikimin e këtyre simptomave, është urgjente të kërkoni ndihmë mjekësore, pasi rritja e edemës zvogëlon rrjedhën e gjakut në këmbë.

Trajtim

Masat e ndihmës së parë përfshijnë ftohtësinë dhe paqen.

 • Në vendin e dëmtimit, vendosni një qese ose një ngrohje me akull për 30-40 minuta, pasi t'i mbështillni me një peshqir.
 • Pastaj bëni një fustan kryq në këmbë.
 • Pozicioni fiks i gjymtyrës është ngjitur duke bashkangjitur dërrasat nga 3 anët në këmbën e poshtme. Pasi t'i keni fiksuar fort me një fashë në këmbë, duhet të shkoni në spital.

Masat konservative janë të ndryshme – ato nuk bëjnë një krahasim, por menjëherë aplikojnë një hedhur suva. Ajo gjithashtu ka karakteristikat e veta: është modeluar me shumë saktësi në thembër dhe bëhet vetëm deri në mes të këmbës së poshtme. Kjo ka për qëllim parandalimin e këmbëve të sheshta pas heqjes së gipsit (pas 3 muajve).

Rehabilitimi i ngarkesës së pjesshme është i mundur vetëm pas 2 muajsh. Filloni me fizioterapi dhe masazh. Pas 4 javësh, ushtrimet terapeutike fillojnë me një rritje graduale të ngarkesës.

Zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës: Zhvendosja e nyjës së kyçit të këmbës

Zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës është një gjendje patologjike në të cilën ka një zhvendosje të plotë të sipërfaqeve artikulare të kockave që formojnë nyjen e kyçit të këmbës. Zhvendosja e plotë e nyjës së këmbës është e rrallë dhe zakonisht vërehet në kombinim me një frakturë të këmbës. Në jetën e përditshme, një zhvendosje quhet shpesh spërkatje, lot dhe lot të ligamenteve të nyjes së kyçit të këmbës, në të cilat mund të vërehet një subluxation – një zhvendosje e pjesshme e sipërfaqeve artikulare. Zhvendosja dhe subluksimi i nyjes së kyçit të këmbës zakonisht ndodhin kur pacienti shtrëngon këmbën në një sipërfaqe të rrëshqitshme ose të pabarabartë. Shoqëruar nga dhimbje, ënjtje, lëvizje e dëmtuar dhe mbështetje. Diagnoza përcaktohet duke marrë parasysh të dhënat e ekzaminimit dhe radiografisë. Ndonjëherë CT ose MRI është e përshkruar shtesë. Trajtimi i subluksioneve është konservativ. Me një zhvendosje të plotë, bëhet një përpjekje për të mbyllur zvogëlimin, nëse është e pamundur të krahasohen sipërfaqet artikulare dhe fragmentet e kockave, kryhet një operacion.

Zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës

Zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës – zhvendosje e sipërfaqeve artikulare të tibisë, talusit dhe fibulës në lidhje me njëri-tjetrin. Zhvendosjet e plota të nyjes së kyçit të këmbës janë të rralla, janë trauma të rënda, kombinohen me fraktura intartartikulare dhe periartikulare. Zhvendosje jo të plota (subluxations) mund të ndodhin kur ligamentet dëmtohen (të dyja të izoluara dhe me fraktura të njëkohshme të këmbës). Zakonisht shkaku i dëmtimit është ngritja e këmbës. Më rrallë, dislokimi ndodh në aksidente industriale, aksidente rrugore dhe bie nga lartësia. Kur merreni, zakonisht vërehet dëmtim i izoluar, me mekanizma të tjerë të lëndimit, është e mundur një kombinim me thyerje dhe zhvendosje të eshtrave të skeletit, plagë të hapura, dëmtim të gjoksit, traumë të dobët abdominale dhe dëmtim të kokës. Trajtimi kryhet nga traumatologë.

Lidhja e kyçit të këmbës është një bashkim kompleks bllokues i formuar nga tre kocka: talus, fibula dhe tibia. Sipërfaqja e poshtme e epifizës tibiale është ngjitur me pjesën e sipërme të talusit. Kyçin e këmbës së jashtme, që është një vazhdim i tibisë, si dhe kyçin e këmbës së brendshme, të formuar nga pjesa distale e tibisë, mbulojnë talusin nga anët, duke formuar një lloj piruni që kufizon lëvizshmërinë e nyjës në pjesën laterale drejtim. Lëvizjet në nyje kryhen kryesisht në boshtin frontal (shtrirje dhe përkulje të këmbës). Në të njëjtën kohë, përkundër pirunit që lidh lidhësen, ekziston edhe lëvizshmëri e lehtë në drejtimin sagittal (rrëmbimi dhe shtimi i këmbës).

Kockat mbahen nga kapsula e përbashkët dhe ligamentet e vendosura në sipërfaqet anësore të nyjës g / këmbë. Në sipërfaqen e jashtme ekzistojnë ligamentet fibulale tibiale posteri dhe anterior. Dëmtimi i këtyre ligamenteve ndodh kur këmba është tërhequr nga brenda. Ligamenti deltoid është i vendosur në sipërfaqen e brendshme të nyjës g / këmbë, e cila mund të dëmtohet kur këmba kthehet nga jashtë. Mekanizmi i dëmtimit të eshtrave është i ngjashëm me mekanizmin e dëmtimit të ligamenteve, megjithatë, për shfaqjen e frakturave të eshtrave të këmbës së poshtme dhe frakturave-zhvendosjeve, kërkohet një ndikim më intensiv.

Dëmtimi i ligamenteve

Ka tre shkallë të dëmtimit të ligamentit:

1 shkallë – shpërthim. Në fakt, ligamentet janë joelastike dhe nuk mund të zgjaten. Në shkallën 1, ndodhin mikrofraksione të ligamentit (dëmtimi i fibrave individuale). Sidoqoftë, fraza "sprain" është mësuar aq shumë me jetën e përditshme, saqë ndonjëherë përdoret jo vetëm nga pacientët, por edhe nga përfaqësuesit e mjekësisë zyrtare. Me një dëmtim të tillë, shfaqet ënjtje dhe ënjtje e lehtë mbi ligamentin e dëmtuar. Mbështetja mbahet, lëvizjet janë të kufizuara në mënyrë të moderuar. Palpimi është i dhimbshëm.

2 shkallë – lot i ligamenteve. Ajo manifestohet si edemë e rëndë në sipërfaqen e jashtme ose të brendshme të nyjes. Ellingnjtja rritet me shpejtësi, brenda disa orësh ose ditën e parë, mavijosjet zakonisht ndodhin mbi ligamentin e dëmtuar. Dhimbja mbetet në pushim, përkeqësuar nga lëvizja. Mbështetja dhe lëvizja janë të vështira por të mundshme.

Shkalla 3 – këputje e ligamentit. Ellingnjtja dhe fryrja e përhapur përgjatë sipërfaqes anësore të nyjës së kyçit të këmbës, mbuloni pjesën e pasme dhe planarin e këmbës. Vihen re dhimbje të mprehta në pushim. Mbështetja është e pamundur, lëvizjet janë të kufizuara në mënyrë të mprehtë.

Nëse shfaqen simptoma të tilla, është e nevojshme të aplikoni të ftohtin në zonën e prekur, t'i jepni këmbës një pozicion të ngritur dhe menjëherë ta dërgoni pacientin në dhomën e urgjencës, në mënyrë që traumatologu të mund të kryejë një ekzaminim, të përjashtojë dëmtimet më serioze (fraktura, fraktura) dhe përshkruajnë trajtimin e duhur. Diagnoza bëhet në bazë të shenjave të jashtme dhe të dhënave radiografike të nyjës së kyçit të këmbës. Për të sqaruar shkallën e dëmtimit të ligamenteve të pacientit, ato ndonjëherë referohen për MRI të nyjës së kyçit të këmbës. Trajtimi i shkallëve 1 dhe 2 të dëmtimit të ligamentit kryhet mbi baza ambulatore, me shkallën 3, kërkohet shtrimi në spital.

Kur spërkat, pacientit rekomandohet të kufizojë ngarkesën dhe të aplikojë fashë të ngushtë për kohën e ecjes. Në pushim, fashë duhet të hiqet. Në dy ditët e para, ftohti duhet të aplikohet në zonën e prekur, atëherë tregohet nxehtësia e thatë. Pacientit i lëshohet leja e sëmurë dhe dërgohet në UHF. Me shqyerjen e ligamenteve, tregohet aplikimi i një suva të hedhur, duke ecur në paterica, si dhe UHF. Këputja e plotë e ligamenteve është një tregues për trajtimin kirurgjik në një ambient spitalor.

Subluksimi dhe zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës

Katër llojet e dislokimeve dhe subluksacionet e nyjës së kyçit të këmbës dallohen:

 • Jashtme. Më e zakonshme. Zakonisht kombinohet me një frakturë të jashtme të këmbës.
 • Brendshme. Zakonisht vërehet në kombinim me një frakturë të këmbës.
 • Rear. Zakonisht kombinohet me një frakturë të skajit të pasëm të tibisë.
 • Front. Rarelyshtë vërejtur rrallë, mund të kombinohet me lëndime të ndryshme të nyjeve dhe një frakturë të tretës së poshtme të tibisë.
Lexo artikullin:  Dhimbje në pjesën e brendshme të gjurit

Duhet mbajtur në mend se me subluksione, dhe veçanërisht me zhvendosje të nyjes së kyçit të këmbës, shpesh ndodhin lëndime të rënda të kombinuara: dy dhe tre thyerje të këmbës, sindesmoza tibiofibulare, lot të shumtë dhe lot ligamentoz, si dhe këputje të kapsulave të përbashkët. Me trajtim jo korrekt ose të parakohshëm, lëndime të tilla mund të çojnë në pasoja të rënda në formën e mbështetjes së dëmtuar, dhimbje të vazhdueshme kur ecni dhe zhvillimin e artrozës së kyçit të këmbës. Prandaj, nëse dyshohet një subluksion ose zhvendosje e nyjës së kyçit të këmbës, është rreptësisht e ndaluar të përpiqeni të zvogëloni veten. Shtë e nevojshme të rregulloni këmbën me një gomë, të aplikoni të ftohtin në zonën e dëmtuar dhe menjëherë ta dorëzoni pacientin në mjaltë të specializuar. institucion.

Ekzaminimi dhe trajtimi kryhen në një njësi të traumave. Pacienti ankohet për dhimbje të mprehtë. .Njtje e dukshme dhe kaltërsia e indeve të buta zbulohet në zonën e përbashkët. Kërcitje është e mundur. Me subluksione, përcaktohet deformim i moderuar, me zhvendosje të plotë, vërehet një shkelje e rëndë e raporteve anatomike. Mbështetja është e pamundur. Palpacioni është ashpër i dhimbshëm, me thyerje të crepitus dhe mund të përcaktohet lëvizshmëria patologjike. Me subluksione, lëvizjet janë të kufizuara në mënyrë të mprehtë për shkak të dhimbjes, me zhvendosje të plotë janë të pamundura, kur përpiqeni të bëni lëvizje pasive zbulohet rezistenca pranverore.

Për të sqaruar diagnozën, kryhet një rreze x e kyçit të këmbës. Sipas indikacioneve, MRI dhe CT e nyjes së kyçit të këmbës janë të përshkruara. Pastaj bëni një ulje të mbyllur dhe vendosni gips me kontroll të detyrueshëm pasues të rrezeve x. Pesë ditë më vonë, rrezet X përsëriten për të siguruar që nuk ka zhvendosje sekondare, qarkullojnë gips. Periudha e imobilizimit përcaktohet nga lloji i dëmtimit. Dy përpjekje të pasuksesshme për ulje të mbyllura, si dhe pamundësi për t'i mbajtur fragmentet në pozicionin e duhur, janë një tregues për trajtimin kirurgjikal. Në varësi të natyrës së lezioneve, së bashku me uljen e hapur, osteosintezën e skajit të pasëm të tibisë, restaurimin e sindesmozës tibiofibulare distale, osteosintezën e këmbës së jashtme me një pjatë, osteosintezën e këmbës së jashtme dhe / ose të brendshme me vida, etj. dhe mund të bëhet fiksimi transartikular i nyjës së këmbës me hala thurje. Në periudhën pas operacionit, terapia e ushtrimeve dhe procedurat termike janë të përcaktuara.

Fraktura të nyjes së kyçit të këmbës me dhe pa zhvendosje, çarje, thyerje të mbyllura dhe të hapura

Ndër dëmtimet e nyjeve të ekstremiteteve të poshtme, një frakturë e këmbës është një nga dëmtimet më të zakonshme. Aparati ligamentoz i nyjës është natyrisht i fortë, i zhvilluar, por, përkundër kësaj, nyja e kyçit të këmbës përjeton ngarkesa të konsiderueshme. Me një frakturë, ndodh një shkelje e integritetit të indit kockor.

Në disa raste, lëndimi është i komplikuar nga zhvendosja e fragmenteve të eshtrave, këputja e ligamenteve. Sipas statistikave, përqindja e frakturave të nyjës së këmbës është 10-15% e numrit të përgjithshëm të frakturave. Kyçin e këmbës formohet nga kockat e këmbës së poshtme dhe talus, i cili është i mbuluar sipër dhe poshtë nga tibia.

Një frakturë e përbashkët nganjëherë vërehet në sfondin e tibisë, një gjendje e tillë sipas ICD 10 është e koduar me kodin S82.5. Nëse shkaku kryesor ishte një shkelje e integritetit të fibulës, shteti merr kodin S82.6. Thyerja e nyjes së kyçit të këmbës në vetvete është e koduar si S82.8.

Shkaqet e frakturave të këmbës

Shumica, përkatësisht 90%, shkeljet e integritetit të eshtrave të kyçit të këmbës ndodhin për shkak të ekspozimit indirekt. Për shembull, nëse një person bie gjatë vrapimit, duke ecur, vërehen dy fenomene konfliktuale njëkohësisht – fiksimi i nofullës (thembra) dhe lëvizja e vazhdueshme e anterit. Një thyerje e nyjes së kyçit të këmbës me një ndërrim vërehet si rezultat i një rënie nga shkallët, ndërsa rrokullisje ose patinazh, ski, parashutizëm.

Kockat e plasaritura dhe fraktura – çfarë është ndryshimi

Gjatë lëndimit, një frakturë kockore nuk ndodh gjithmonë. Në rastet kur shkalla e ndikimit mekanik të jashtëm nuk është shumë më e lartë se forca e formimit, sipërfaqja e kockave është e mbuluar me çarje. Shpesh kjo vërehet nëse dëmtohen eshtrat e sheshtë.

Simptomat e një çarje të këmbës në traumatologji formulohen si më poshtë:

 • dhimbja e theksuar ndjehet në zonën e shkeljes së integritetit të sipërfaqes së kockave. Ndjesitë e pakëndshme amplifikohen kur kryhen lëvizje rrotulluese dhe të tjera me gjymtyrë, duke prekur një zonë të mavijosur. Në pushim, sindroma e dhimbjes fiton një karakter të shurdhër, pak të mërzitur. Disa pacientë ankohen për ndjesi të butë shpimi gjilpërash, një ndjesi pulsimi. Mjekët e shpjegojnë këtë gjendje me faktin se periosteum, sipërfaqja e së cilës është e mbuluar me një numër të madh të receptorëve të dhimbjes, është përfshirë në proces. Ata i dërgojnë trurit shumë impulse për dëmtimet;
 • zhvillimi i edemës është i shpejtë, duke ndryshuar brenda një periudhe të shkurtër kohe. Kjo pjesë e figurës klinike fillon të venitet pas një dite;
 • prania e një hematoma për shkak të këputjes mekanike të enëve që ushqejnë periosteumin. Nëse goditja ishte e fortë, mavijosja është e gjerë;
 • deri sa të eleminohet edema dhe dhimbja, lëvizshmëria e gjymtyrëve është e kufizuar.

Fotografia klinike mund të mungojë. Shpesh kjo është baza për të refuzuar të vizitoni një mjek, gjë që, nga ana tjetër, shkakton zhvillimin e pasojave serioze.

Crarje në kockat e këmbës shpesh gjenden tek fëmijët e vitit të parë të jetës. Ata gjithashtu kanë këto çrregullime të ndërlikuara nga një shkelje e integritetit të anijeve dhe, në përputhje me rrethanat, nga formimi i një mavijosje. Ndërsa tek të rriturit, përbërës të tillë të tablove klinike praktikisht nuk paraqiten. Fëmijët karakterizohen nga dëmtimet, të cilat u quajtën "degëza jeshile" në mesin e traumatologëve – është diagnostikuar vetëm kocka, por jo periosteumi.

Për të diagnostikuar një çarje, radiografia shpesh nuk është shumë informuese, veçanërisht në rastin e traumës në kockat e vogla të këmbës.

Më shpesh të përshkruara tomografi të llogaritur dhe imazhe të rezonancës magnetike. Këto lloje të ekzaminimeve të pajisjeve ju lejojnë të përcaktoni me saktësi vendndodhjen, si dhe thellësinë, në të cilën është përhapur dëmi.

Llojet e patologjisë

Një frakturë e këmbës, për shkak të kompleksitetit të strukturës së këmbës, është një lloj jashtëzakonisht i vështirë i lëndimit. Natyra e dëmtimit varet drejtpërdrejt nga ajo pozitë e këmbës së zënë në kohën e dëmtimit – përkulja (pronimi) ose mbështetja në gishta (supinacion). Në rastin e parë, dëmtimi në pjesën e jashtme vërehet më shpesh, dhe në të dytin, përkatësisht, brenda.

Traumatologët dallojnë klasifikimin e patologjisë sipas llojit të zhvendosjes:

 • rrotullues i jashtëm – i vërejtur shpesh kur këmba i nënshtrohet forcës rrotulluese, e cila shkel integritetin e pjesës së brendshme të kyçit të këmbës, dhe vetë kyçja lëviz mbrapa ose jashtë;
 • rrëmbim-eversion – me këtë lloj frakture, këmba përkulet dhe kthehet nga jashtë në fushën e lidhjes me kyçin e këmbës, fibula është e dëmtuar;
 • shtimi-eversion – këmba është në pozicionin në gishtërinjtë, për shkak të së cilës, në lidhje me kyçin e këmbës, kthehet brenda, dhe kalkaneus është gjithashtu i shtrembëruar;
 • Frakturë Pott – këmba e shpinë në lidhje me nyjën e këmbës është e përmbysur drejt së jashtme, një frakturë anësore diagnostikohet më vonë në pjesën e prapme të këmbës.

Frakturat gjithashtu klasifikohen sipas ashpërsisë:

 • e mbyllur – shkelja e integritetit të indeve të buta nuk është diagnostikuar;
 • e hapur – lëkura është e dëmtuar, për shkak të së cilës formohet një plagë e hapur, fragmentet e kockave dalin jashtë. Me këtë lloj patologjie, rreziku i zhvillimit të një procesi inflamator është i lartë.

E rëndësishme: frakturat e mbyllura diagnostikohen më shpesh. Traumatologjia dallon dy nëntipe – me dhe pa zhvendosje. Simptomat janë të ngjashme.

Fotografia klinike e patologjisë

Shenjat e një frakture të këmbës mund të formulohen si më poshtë:

 • sindromi i dhimbjes së rëndë, natyra e së cilës përcaktohet nga shkalla e dëmtimit. Për shembull, dhimbja akute, madje edhe e djegur është një shenjë e një frakture të hapur. Me llojin e mbyllur, dhimbjet e gjymtyrëve, dhimbja është veçanërisht më e keqe kur përpiqeni të lëvizni këmbën;
 • formimi i shpejtë i edemës. Sidoqoftë, rritja e saj nuk është aq e shpejtë sa në rastin e një çarje;
 • rajoni i këmbës është deformuar dukshëm;
 • viktima humbet aftësinë të mbështetet në një gjymtyrë të dëmtuar.

E rëndësishme: disa raste shoqërohen me formimin e fryrje, ethe, lokale dhe të përgjithshme. Kjo është veçanërisht e zakonshme tek fëmijët.

Diagnostifikimi dhe taktikat e trajtimit

Konfirmimi i diagnozës së një frakture të kyçit të këmbës është i mundur duke përdorur radiografi. Fotografitë janë realizuar në dy projeksione – anësore, përpara. Për lëndime të ndërlikuara, MRI dhe CT përdoren.

Trajtimi i patologjisë

Zgjedhja e taktikave të trajtimit përcaktohet nga lloji i frakturës. Për shembull, me një formë të hapur, detyra kryesore është ndalimi i gjakderdhjes dhe dezinfektimi i plagës. Nëse është konfirmuar paragjykimi, mjeku kryen një ribotim, pra zvogëlimin e eshtrave. Pastaj plaga është qepur. Pacienti duhet të përshkruhet injeksione analgjezike në zonën e dëmtuar dhe të hedhur.

Fraktura e mbyllur në shumicën e rasteve kërkon trajtim konservativ. Përjashtim është prania e paragjykimit, që nënkupton kryerjen e detyrueshme të ndërhyrjes kirurgjikale.

Riaftësim

Trajtimi dhe rehabilitimi i një frakture të këmbës kërkon një periudhë mjaft të gjatë kohore. Terapia restauruese fillon pasi mjeku largon hedhjen e suvasë. Si rregull, ai përfshin masazhe, ushtrime të fizioterapisë. Sa kohë do të zgjasë secila nga ngjarjet përcaktohet nga mjeku, bazuar në shkallën e kompleksitetit të patologjisë.

Disa kohë pas heqjes së pluhurit të suvasë, pacienti duhet të lëvizë duke përdorur një kallam. Kjo do të shpërndajë në mënyrë të barabartë ngarkesën në kyçin e këmbëve të të dy këmbëve. Lëvizja pa pajisje ndihmëse fillon 14-21 ditë pas fillimit të programit të rehabilitimit. Dhimbja që shfaqet në këtë kohë, puffiness nuk duhet të trembë.

Sa kohë duhet për të rikthyer plotësisht funksionin e motorit varet nga një numër i madh faktorësh. domethënë:

 • mosha – është konfirmuar nga praktika që te njerëzit nën 35 vjeç, eshtrat shërohen më shpejt sesa tek pacientët më të vjetër, traumatologë;
 • mungesa e formave kronike të sëmundjeve të aparatit kockor;
 • sa rreptësisht i përmbahej pacienti të gjitha rekomandimet e mjekut;
 • kompleksiteti i frakturës – për shembull, rehabilitimi pas frakturës së këmbës me një zhvendosje do të zgjasë shumë më tepër sesa rikuperimi me një formë më të butë të patologjisë;
 • plotësia e masave mjekësore dhe rehabilituese, rregullsia e ekzekutimit të tyre.

Një dietë e mirë ndikon pozitivisht në shpejtësinë e rikuperimit. Ai duhet të përmbajë ushqime të pasura me kalcium dhe aminoacide. Lista duhet të përfshijë:

 • produkte qumështi;
 • Mish;
 • nje peshk;
 • vezë (preferohet quail) dhe të tjerët.

Jo vetëm terapia e ushtrimeve, ushqimi i duhur, por edhe masazhi ka një efekt pozitiv në rivendosjen e funksioneve të masazhit të specializuar. Shtë optimale që seancat të kryhen nga një specialist shumë i kualifikuar. Natyrisht, gjatë procedurave pacienti do të ndiejë dhimbje – gjatë veshjes së suvasë dhe si rezultat i traumës, aparati muskulor dhe ligamentoz i gjymtyrëve kontraktohet dhe humbi formën e tij natyrore.

Për të zvogëluar aktivitetin e dhimbjes, rekomandohet të përdorni xhel, ointments me një efekt anestezik. Më pas, kur siklet është zhdukur plotësisht, masazhi kryhet pa këto fonde.

Kohëzgjatja e masazhit përcaktohet nga ashpërsia e frakturës. Si rregull, kjo është nga 5 në 10 ditë, me kusht që procedurat të kryhen dy herë në ditë.

Vetë-masazhi është i mundur. Sidoqoftë, për shkak të papërvojë është e vështirë të pajtohet me forcën e rekomanduar të ndikimit. Do seancë masazhesh përfundon me aplikimin e një fashë të ngushtë duke përdorur një fashë elastike.

Masazhi ndihmon në zvogëlimin e ënjtjes së nyjes së dëmtuar, rivendosjen e furnizimit të dëmtuar ose të dobësuar të gjakut. Gjithashtu, procedurat përshpejtojnë restaurimin e funksioneve natyrore, normalizojnë proceset metabolike.

Si një mjet rehabilitimi duhet të konsiderohet dhe veshja e këpucëve me thembra ortopedike dhe shtrojë. Gratë do të duhet të braktisin takat e larta dhe modelet e ngushta.

Zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës – teori dhe praktikë në diagnostikimin dhe trajtimin e kësaj sëmundje

Në strukturën e dëmtimeve traumatike të këmbës dhe këmbës së poshtme, zhvendosja e nyjes së kyçit të këmbës nuk është aq e zakonshme sa llojet e tjera të lëndimeve. Por në ashpërsinë e tij dhe metodat e eliminimit, kjo sëmundje kërkon vëmendje të veçantë. Në të vërtetë, në nyjen e kyçit të këmbës, funksioni themelor i mbështetësit është i mbyllur kur ecni. Nëse kyçja është fikur nga ky proces, atëherë në fakt këmba, e cila është në gjendje të kryejë funksionin e saj, nuk mund ta realizojë atë.

Mekanizmi i shfaqjes së zhvendosjes fshehtë

Lidhja e këmbës është një strukturë mjaft komplekse, e cila forcohet mirë nga ligamentet, tendonët e muskujve të mëdhenj dhe një kapsulë e fuqishme. Vëllimi i lëvizjeve, në këtë drejtim, ka kufizimet e veta të qarta. Kjo çon në faktin se zhvendosja në këtë nyje ndodh mjaft rrallë. Shkaqet kryesore të zhvendosjes së këmbës së poshtme janë dëmtimet sportive. Karakteri i tyre mund të ndahet në:

 1. Fleksion i papritur i tepërt i shpinës (lëvizje lart e këmbës).
 2. Zgjatje e fortë planare e këmbës në kyçin e këmbës.
 3. Lëvizjet patologjike rrotulluese të këmbës me një nyje fikse të gjurit.
 4. Kthimi i këmbës në sipërfaqen e jashtme ose të brendshme nga qendra e tij.

Videoja tregon për mënyrën sesi ndodh një zhvendosje e këmbës:

Në këtë rast, dëmtimet e nyjës së kyçit të këmbës mund të izolohen ose të kombinohen. Në rastin e dytë, ato lindin për herë të dytë, për shkak të humbjes së një ose më shumë mbështetësve fiksues të nyjës, të cilat janë kyçin e këmbës.

Lexo artikullin:  Si të trajtoni përdhesin

Për shfaqjen e një zhvendosjeje të izoluar, veprimet e faktorit traumatik duhet të jenë shumë të forta, e cila është e mundur vetëm kur bie nga një lartësi dhe një dëmtim në rrugë.

Frakturat janë lloji më i zakonshëm i zhvendosjes së këmbës, për shkak të faktit se mund të ndodhë nën ndikimin e faktorëve të zakonshëm dhe streseve që lidhen me jetën e përditshme. Gjatë zhvendosjes, talusi zhvendoset me tërë këmbën në lidhje me pirunin e fiksimit të formuar nga kyçin e këmbës dhe sipërfaqen artikulare të tibisë. Në këtë rast, këputja ose zgjatja e kapsulës dhe tendinave të nyjes është e pashmangshme.

Manifestimet dhe simptomat

Simptomat e zakonshme për të gjitha llojet e zhvendosjes së këmbës janë dhimbja, ënjtja, deformimi dhe pamundësia për të kryer funksionet e saj themelore. Për gjithçka dhe në rregull.

 1. Sindromi i dhimbjes. Karakterizohet nga paraqitja në kohën e lëndimit. Ajo shoqërohet nga një krizë specifike në nyjen e prekur. Menjëherë pas kësaj, ulja e saj vërehet për shkak të mbivendosjes së receptorëve të dhimbjes dhe pandjeshmërisë së tyre relative. Pas ca kohësh, dhimbja intensifikohet përsëri, veçanërisht me lëvizjen më të vogël të këmbës.
 2. Edemë. Ajo është gjithnjë progresive në natyrë, duke u përhapur në të gjithë perimetrin e këmbës, kyçin e këmbës, këmbën dhe këmbën e poshtme. Mund të ndodhë menjëherë në formën e një hematoma dhe blueness të lëkurës.
 3. Deformim i përbashkët. Varet nga lloji i zhvendosjes dhe shkalla e zhvendosjes së këmbës në lidhje me pirunin artikular të këmbës së poshtme. Me subluksimet e deformimit të dukshme për syrin, nuk përcaktohet. Në rastin e një zhvendosjeje të plotë të këmbës, mund të përkulet plotësisht në një drejtim ose në një tjetër.
 4. Shkelja e funksionit manifestohet jo vetëm me ecje të dëmtuar dhe mbështetje. Në rastin e një zhvendosjeje të plotë, madje lëvizjet aktive dhe pasive janë të pamundura. Këmba ngrin në pozicion të gabuar.

Ënjtje e këmbës

Zhvendosja e këmbës në një fëmijë manifestohet nga të njëjtat simptoma. Zhvillimi i tyre edhe më i rrallë në fëmijëri është karakteristik, i cili shoqërohet me elasticitetin dhe butësinë e formacioneve të kockave.

Procedurat diagnostike në përcaktimin e llojit të zhvendosjes

Të dhënat klinike janë mjaft indikative për të bërë diagnozën e saktë. Por në çdo rast, të gjithë pacientët me dëmtim të dyshuar të këmbës u tregohet një x-ray e nyjës së kyçit të këmbës në dy projeksione. Kjo ngjarje do të ndihmojë në krijimin e frakturave të njëkohshme të kyçit të këmbës dhe llojin e zhvendosjes.

 1. Zhvendosja anësore e këmbës. Asnjëherë nuk gjenden në formë të izoluar. Gjithmonë e kombinuar me fraktura të kyçit të këmbës (të jashtëm, të brendshëm ose një kombinim të tyre).
 2. Subluksacionet e këmbës, të shoqëruara me mospërputhje jo të plotë të sipërfaqeve artikulare në kyçin e këmbës, e cila është e mundur me këputje të sindesmozës (të përbashkët) midis tibisë.
 3. Zhvendosja e përparme. Shtë e rrallë.
 4. Zhvendosja e shpinës. Shtë e mundur me një frakturë të kombinuar të këmbës së pasme – një dalje kockore e tibisë që mban këmbën nga e pasme mbi zgjatjen.
 5. Zhvendosja e habitshme. Mund të ndodhë si rezultat i një zhvendosjeje të parregullt ose fillimisht të rëndë të këmbës me thyerje të kapsulës dhe tendinave. Në këtë rast, ekziston një paqëndrueshmëri absolute e bashkimit me mundësinë e zhvendosjeve të përsëritura me ngarkesa minimale.

Si ta mposhtim sëmundjen në betejën mjekësore

Videoja tregon se si të rivendosni ligamentet pas një dëmtimi në kyçin e këmbës:

Tofarë duhet të bëni me zhvendosjet e nyjeve të kyçit të këmbës duhet të dini, nëse jo çdo person, atëherë çdo mjek është i sigurt:

 1. Imobilizim i rreptë i nyjës me anë të imobilizimit në pozicionin në të cilin ndodhet pas zhvendosjes. Kjo arrihet duke aplikuar gomat e shkallëve ose mjetet e improvizuara që imitojnë ato. Pacientët duhet të transportohen në dhomën më të afërt të urgjencës.
 2. Ekspozimi lokal ndaj temperaturave të ulëta. Ulja e dhimbjes dhe përparimi i edemës.
 3. Analgesë adekuate me çdo qetësues qetësues.

Aplikoni akull në një nyje të dëmtuar

Në një institucion mjekësor, pas ekzaminimit nga një specialist dhe kryerjes së masave diagnostikuese, përcaktohen taktikat e mëtutjeshme të trajtimit të zhvendosjes së këmbës. Mund të sugjerohen manipulime specifike.

 1. Repozicioni i mbyllur i frakturave të këmbës me ulje të njëkohshme të dislokimit. Ky është opsioni më i favorshëm i trajtimit, nëse është e mundur. Manipulimi kryhet nën anestezi të përgjithshme. Me tërheqje (tërheqje) këmbë të zhvendosur prodhojnë zvogëlimin e saj. Në këtë rast, frakturat e këmbës mund të qëndrojnë në mënyrë të pavarur në vendin e duhur. Pas ripozicionimit, një pomadë aplikohet për të përshpejtuar shërimin e indeve të dëmtuara në zonën e nyjes së dëmtuar dhe për të zvogëluar dhimbjen. Metoda nuk është e realizueshme me një këputje të sindesmozës tibiofibulare.
 2. Reduktimi i shpejtë i zhvendosjes. Tregohet për fraktura komplekse me komplikime shoqëruese dhe dëmtim të kësaj zone. Në këtë rast, duke përdorur një ose dy prerje, frakturat janë të ekspozuara. Zhvendosja e përbashkët korrigjohet, si në rastin e një repozicioni të mbyllur. Dallimi është se thyerjet dhe lotët e bashkimit tibial forcohen me ndihmën e pllakave ose vidhave speciale. Kjo do të zvogëlojë kohën e rikuperimit pas një zhvendosjeje dhe do të sigurojë fiksimin e këmbës për një kohë të gjatë.

Videoja tregon masazh restaurues për dëmtimet e këmbës dhe këmbës së poshtme:

Pas ripozicionimit të zhvendosjes, pavarësisht nga metoda e saj, kryhet trajtimi fizioterapeutik, terapi ushtrimore, masazh, procedurat e ujit.

Paqëndrueshmëri kronike anësore e këmbës

Shumë njerëz përjetojnë kamionë këmbësh. Shumica mjekohen në shtëpi pa shkuar te mjeku për ndihmë.

Sidoqoftë, vizita e një traumatologu ortoped ende rekomandohet. Në fund të fundit, nëse zona e dëmtuar nuk trajtohet si duhet, me kalimin e kohës mund të hasni paqëndrueshmëri të nyjës së kyçit të këmbës!

Përfaqësimi skematik i paqëndrueshmërisë së këmbës.

Anatomia e përbashkët

Lidhja e këmbës është një formim kompleks anatomik që përbëhet nga tre kocka. Ai përfshin më të madhe- dhe fibulën, si dhe talusin. Për shkak të këtij artikulacioni, ngarkesa transferohet nga i gjithë trupi në këmbë, amortizimi sigurohet kur ecni, vraponi, kërceni dhe një numër lëvizjesh të tjera intensive. Isshtë gjithashtu falë tij që një person krenohet me lëvizshmëri të lartë të këmbës dhe, si rezultat, manovrim i mirë.

Normalisht, nyja e këmbës është një nyje, stabiliteti i së cilës sigurohet nga ligamentet. Ligamentet janë të vendosura jo vetëm në sipërfaqet e jashtme, por edhe në sipërfaqet e brendshme të bashkimit. Falë tyre, sigurohet jo vetëm qëndrueshmëria e nyjës, por edhe lidhja me kockat e këmbës.

Struktura e këmbës: kockat, muskujt dhe ligamentet.

Me dislokime, ato ligamente që ndodhen në sipërfaqen e jashtme vuajnë kryesisht. Dëmtimi i ligamenteve të nyjës së këmbës dhe çon me kalimin e kohës në paqëndrueshmërinë e tij.

Shkaqet e sëmundjes

Arsyeja kryesore për dëmtimin e ligamenteve, duke siguruar qëndrueshmërinë e këmbës, është ngjeshja e këmbës. Nëse tucking ndodh brenda, atëherë ligamentet talus-fibulare dhe thembra-fibulare vuajnë. Nëse këmba është e fikur, ligamenti deltoid mund të dëmtohet. Sidoqoftë, nuk është e zakonshme, pasi ligamenti është shumë i fortë dhe i trashë.

Pas traumës, ligamentet nuk janë në gjendje të kryejnë funksionet e tyre. Në këtë rast, zhvillohet paqëndrueshmëria. Kuptohet si një ndryshim i pavullnetshëm në pozicionin e këmbës në zonën e përbashkët, e cila shfaqet gjatë ecjes, vrapimit, kërcimit. Ankesa më e theksuar e zhvendosjes bëhet kur përpiqeni të lëvizni në një sipërfaqe të pabarabartë.

Sprain nuk çon në paqëndrueshmëri në të gjithë pacientët. Nëse trajtimi i saktë nuk është i organizuar, deri në 30% të pacientëve të dëmtuar përballen me atë mesatarisht.

Simptomat e patologjisë

Për dëmtimin e rajonit të kyçit të këmbës, një numër i simptomave të mëposhtme janë zakonisht karakteristike:

 • dhembje, e cila tenton të rritet me një ushtrim fizik të zgjatur;
 • artikulacioni edhe me një ekzaminim vizual ndryshon nga ai i shëndetshëm në këmbën tjetër, me palpim, mund të zbulohet dhimbje;
 • ligamentet e dëmtuara të këmbës nuk e plotësojnë më funksionin e tyre të fiksimit, dhe për këtë arsye edhe një ngarkesë e lehtë çon në subluxation (dhimbje);
 • ekziston një kufizim në lëvizjet;
 • pas një dëmtimi akut ose në mes të një ushtrimi fizik, zona e nyjës së dëmtuar mund të fryhet, fryrje, dhe një rritje lokale e temperaturës është e mundur.

Paqëndrueshmëria kronike e nyjës së këmbës zhvillohet gradualisht. Ekzistojnë 3 faza të sëmundjes.

FazëSimptomat
Faza 1Funksioni i përbashkët ruhet, dhimbja në zonën e problemit shprehet dobët.
2 fazëFunksioni është i prishur. Pacienti ankohet për ënjtje të rëndë, lëvizje të kufizuar, dhimbje jo vetëm gjatë stërvitjes, por edhe në pushim.
3 fazëLigamentet janë thyer plotësisht. Pacienti ankohet për dhimbje të forta kur përpiqet të bëjë një lëvizje, kyçja është e fryrë.

Metodat diagnostikuese

Për të diagnostikuar saktë dhe për të filluar trajtimin e duhur, është e nevojshme të konsultoheni me një mjek me përvojë dhe të përdorni metodat moderne të ekzaminimit instrumental. Nëse dyshoni për një sëmundje, mund të kontaktoni Dr. Petrosyan. Mjeku ka përvojë të gjerë në diagnostikimin dhe trajtimin e dëmtimeve të kyçit të këmbës, dhe pajisjet e klinikës ju lejojnë të bëni diagnozën e saktë duke përdorur teknika moderne.

Kërkimi diagnostik fillon me një studim. Mjeku saktëson kur është marrë lëndimi, në çfarë rrethanash dhe si ndodhi. Pas kontrollit të këmbës së dëmtuar. Mjeku tërheq vëmendjen ndaj ënjtjes, skuqjes së lëkurës, pranisë së hemoragjive, deformimit të nyjeve.

Pas ekzaminimit, mjeku mund t'i kërkojë pacientit të kryejë disa teste që do të ndihmojnë për të kuptuar saktësisht se nga lloji dhe forma e paqëndrueshmërisë nga pacienti vuan. Zakonisht kërkohet të kryejnë lëvizje të caktuara në kyçin e këmbës, duke vlerësuar sjelljen e nyjës në pushim dhe në rastin e një ngarkese.

Për më tepër, bëhet një studim mbi plantoskopin për të përcaktuar se si shpërndahet ngarkesa në gjurmët. Një skanim MRI shpesh kërkohet për të përcaktuar se sa keq dëmtohen ligamentet dhe kërc i këmbës.

Trajtim

Trajtimi i dëmtimit të ligamenteve të kyçit të këmbës nuk rekomandohet të kryhet në mënyrë të pavarur, në mënyrë që të mos përballet me zhvillimin e paqëndrueshmërisë së përbashkët në të ardhmen. Shtë më mirë të konsultoheni me një mjek, i cili jo vetëm që mund të bëjë një diagnozë, por edhe të zgjidhni një terapi adekuate.

Ne kemi përvojë të gjerë në trajtimin e dëmtimeve të nyjes së kyçit të këmbës me komplekse të ndryshme. Në varësi të ashpërsisë së patologjisë, A. Petrosyan zgjedh një trajtim konservativ ose kirurgjik për pacientin.

Metodat konservative

Nëse trauma në ligamentet e nyjes së kyçit të këmbës ka ndodhur kohët e fundit, preferenca duhet t'i jepet metodave konservative të trajtimit. Menjëherë pas lëndimit, rekomandohet të vazhdoni si më poshtë:

 • për tre ditë të gjymtyrës së dëmtuar, sigurohet pushimi;
 • rekomandohet të aplikoni një veshje presioni në zonën e prekur, të merrni NSAIDs;
 • akulli mund të përdoret gjithashtu për të luftuar dhimbjen dhe ënjtjen.

Nën mbikëqyrjen e një mjeku, aktivizimi i hershëm mund të fillojë. Gama e lëvizjes rritet gradualisht.

Gjatë gjithë periudhës së rimëkëmbjes, pacienti tregohet i veshur me një orthosis ose parantezë. Një alternative mund të jetë prekja e kyçit të këmbës. Orthoses dhe pajisjet e tjera ortopedike do të ndihmojnë për të rregulluar në mënyrë të saktë nyjen. Gjithashtu, përdorimi i tyre do të parandalojë dëmtimin e ri.

Qasjet operacionale

Siç tregon praktika, edhe trajtimi konservator në kohë nuk mund të mbrojë gjithmonë nga zhvillimi i paqëndrueshmërisë. Nëse nuk do të ishte e mundur për të shmangur sëmundjen, ajo mund të korrigjohet duke përdorur teknika kirurgjikale.

Ka shumë mundësi për operacionin në nyjen e kyçit të këmbës. Në mënyrë konvencionale, ato ndahen në të hapura dhe minimale pushtuese, të kryera duke përdorur një artroskop. Dr. Petrosyan, si të gjithë kirurgët përparimtarë ortopedë, preferon operacionin me një artroskop. Në fund të fundit, kjo metodë është më pak traumatike, dhe rikuperimi pasi është shumë më i lehtë.

Rindërtimi artroskopik i ligamenteve mund të kryhet ose duke përdorur ligamentet e vetë pacientit, ose duke përdorur shartime duke përdorur fiksues të veçantë. Ligamentet plotësisht të grisura nuk janë të qepura, por zëvendësohen me të reja. Transplanti që zëvendëson ligamentet natyrore është bërë nga tendinat e muskujve semitendinosus (ose të tjerët) dhe është fiksuar ose me ndihmën e vidhave të absorbueshme ose me ndihmën e butonave të veçantë të titanit.

Përfaqësimi skematik i operacioneve.

Parimet e Rimëkëmbjes pas operacionit

Meqenëse teknika e rindërtimit artroskopik konsiderohet minimalisht invaziv, shërimi është shumë më i lehtë sesa me operacionin e hapur. Pacienti mund të ngrihet dhe të lëvizë ditën tjetër, dhe qepjet nga gjymtyrja hiqen mesatarisht pas dy javësh.

Programi i rehabilitimit zhvillohet për secilin pacient individualisht. Kjo merr parasysh moshën e tij, aftësinë fizike, sëmundjet shoqëruese që mund të komplikojnë rehabilitimin dhe karakteristikat e tjera individuale. Recommended:

 • të marrë një kurs të ushtrimeve të fizioterapisë nën mbikëqyrjen mjekësore për të kthyer lëvizshmërinë në nyje;
 • përdorni ortozat dhe fiksuesit e tjerë ortopedikë gjatë gjithë periudhës së rimëkëmbjes në mënyrë që kyçja të jetë në pozicionin e duhur gjatë shërimit;
 • më pas vishni këpucë ortopedike speciale (shtrojë), të cilat do të parandalojnë zhvillimin e këmbëve të sheshta dhe mbrojnë nyjen nga dëmtimet e reja.

Paqëndrueshmëria e kyçit të këmbës është një ndërlikim i pakëndshëm i dëmtimit të ligamenteve në këtë zonë. Patologjia mund të zvogëlojë cilësinë e jetës së pacientit, duke e privuar atë nga aktiviteti motorik.

Vetëm trajtimi në kohë dhe i plotë me një mjek me përvojë do të ndihmojë në shmangien e problemeve me nyjen e kyçit të këmbës në të ardhmen.

Një apel për një traumatolog-ortopedist Petrosyan do të rivendosë funksionin e nyjës, dhe pajisjet e klinikës do të bëjnë të mundur përballimin edhe me raste komplekse të sëmundjes!

ExpertNews Shqipëri