Ushtrime terapeutike për osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës

Osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës është një nga sëmundjet më të zakonshme. Shkaku i saj është një lezion i disqeve ndërvertebrale të shpinës së qafës së mitrës.

Një mënyrë jetese e ulur provokon shfaqjen e osteokondrozës edhe te të rinjtë. Sëmundja shoqërohet me simptoma jashtëzakonisht të dhimbshme, veçanërisht gjatë një përkeqësimi.

Përdoret ilaç dhe trajtim profilaktik i kësaj sëmundje. Ilaçet në formën e tabletave, ointments dhe injeksione intramuskulare do të lehtësojnë dhimbjen e fortë gjatë një përkeqësimi. Zbatimi i përditshëm i kompleksit të ushtrimeve të fizioterapisë do t'ju lejojë të drejtoni një jetë të plotë dhe të mos kujtoni osteokondrozën.

Gjimnastikë në shtëpi për trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës

Ndjenja e dhimbjes gjatë ushtrimit është e papranueshme. Nëse shfaqet një ndjesi e tillë, duhet të ndaloni menjëherë ushtrimet.

Parimi kryesor i detyrave të shtëpisë në trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës nuk është të dëmtoni veten. Bërja e ushtrimeve duhet të jetë e saktë dhe e dozuar. Para se të kryeni kompleksin, duhet të ngrohni mirë muskujt e qafës:

 • pozicioni fillestar, këmbët me gjerësi të shpatullave larg, shpinë sa më drejt që të jetë e mundur. Merrni pak frymë thellë. Tjetra, kryeni pjerrësi të qetë të kokës, së pari në anët, pastaj përpara dhe prapa;
 • duke shmangur lëvizjet e papritura, ktheni kokën sa më shumë të jetë e mundur në të djathtë, dhe pastaj në të majtë;
 • ndërsa thithni, tërhiqni shpatullat prapa, në mënyrë që thikat e shpatullave të prekin njëra-tjetrën. Në nxjerrje, shpatullat ulen përpara, shpina është e rrumbullakosur sa më shumë që të jetë e mundur.

Tani muskujt janë ngrohur, dhe ju mund të filloni të bëni gjimnastikë. Pozicioni fillestar është më mirë të lini të njëjtën gjë. Në këtë pozicion, efekti do të jetë më i mirë sesa kur kryeni kompleksin gjatë uljes.

Rregullat për gjimnastikë janë të njëjta si për ngrohjen. Gjithçka ndodh pa probleme dhe gradualisht, lëvizjet e papritura janë të ndaluara. Do pozicion në pikën përfundimtare duhet të fiksohet për 5-12 sekonda, në varësi të manifestimit të dhimbjes dhe përgatitjes fizike të pacientit.

Ushtrim për të forcuar muskujt e shpinës së qafës së mitrës:

 • duart e kapura në bravë, shtypni në ballë. Në të njëjtën kohë, koka duhet të bëjë presion mbi duar. Vazhdoni të shtyni për 8 sekonda. Pastaj kthehuni në pozicionin fillestar;
 • duart janë akoma në bravë dhe shtypni në pjesën e pasme të kokës, koka i shtyn ato mbrapa. Presioni vazhdon për 5 sekonda, pastaj kthejeni kokën në pozicionin e tij origjinal. Kryen 5 përsëritje;
 • pëllëmba e djathtë mbështetet në veshin e djathtë. Qëllimi është të arrijmë kokën në shpatullën e djathtë, ndërsa dora po reziston. Mbajeni në këtë pozicion për një kohë, pushoni. Përsëriteni në secilën anë për 5 përsëritje;
 • duke e kthyer kokën majtas dhe djathtas. Parimi është i njëjtë. Dora e djathtë mbështetet në faqen e djathtë dhe shtyp mbi të, duke i rezistuar kthesës së kokës në të djathtë. Momentet e presionit alternojnë me momentet e relaksimit. Ushtrimi kryhet me alternim nga secila anë;
 • mbërtheni kokën prapa, në mënyrë që gishtërinjtë tuaj të jenë në nofullën e poshtme. Butësisht tërhiqni kokën lart pa e kthyer atë. Rrëshqitja e dritës është e pranueshme, por në pozicionin e drejtë. Koha e drejtimit 15 – 20 sekonda, bëni 3 përsëritje;
 • këmbët-gjerësia e shpatullave larg, krahët në anët, duart të relaksuara. Trupi është pak i përkulur përpara. Kryeni lëvizje rrethore të shpatullave me radhë. Rrotullimet vazhdojnë për një minutë. Një ushtrim i tillë do të lehtësojë tensionin, do të relaksojë muskujt;
 • shpatullat pak të shtruara. Koka përshkruan një gjysmërreth përpara nga një krah në tjetrin. Në pikën e fundit, duhet të forconi muskujt e qafës. Përsëriteni 5-6 herë në çdo drejtim.

Kryerja e gjimnastikës së tillë në shtëpi nuk është aspak e vështirë, nuk do të marrë shumë kohë. Kompleksi do të ndihmojë në luftimin efektiv të manifestimeve të osteokondrozës dhe do të zvogëlojë rrezikun e acarimeve.

Gjimnastika e Butrimovit me osteokondrozën e qafës së mitrës

Ky grup ushtrimesh është i dizajnuar për ekzekutim sistematik. Për të arritur efektin më të madh shërues, rekomandohet ta kryeni atë të paktën dy herë në ditë. Kjo ju lejon të relaksoni muskujt e shpinës së qafës së mitrës. Sipas Dr. Butrimov, kjo metodë e ekspozimit është më efektive në trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës. Kompleksi kryhet në një pozicion në këmbë:

 • duart janë në rrip. Koka mbahet drejt. Macja shtrihet sa më shumë që të jetë e mundur, pastaj gjithashtu ngadalë prapa. Drejtuar tetë herë;
 • kthimi i qetë i kokës në anët. Kthejeni kokën në të majtë deri në pikën e fundit dhe arrini për shpatullën e majtë. Bëni edhe anën tjetër. Ato duhet të tërhiqen në mënyrë rigoroze horizontale. Drejtuar 4 herë në çdo drejtim;
 • lëvizje e qetë e kokës poshtë në ndalesë me mjekër. Pastaj pjesa e pasme është e rrumbullakosur dhe kryhet një pjerrësi e lehtë. Pastaj kthehuni në pozicionin fillestar, koka tërhiqet prapa, mjekër duket lart. Përsëriteni 8 herë;
 • duke e kthyer kokën horizontalisht. Përndryshe 4 herë në çdo drejtim. Kthejeni kokën dhe shikoni sikur është prapa shpinës. Në mungesë të dhimbjes, lejohet të shtrini kokën pak mbrapa;
 • anim kokën poshtë. Në pikën e fundit, ndaleni, kthejeni kokën në të majtë dhe kërkoni lart. Uleni përsëri, kthehu djathtas dhe shikoni përsëri. Tetë përsëritje në secilin drejtim. Mos e ngrini kokën në kohën e duhur;
 • anojeni kokën në shpatull dhe arrini në majë të kokës. Vraponi alternuar djathtas dhe majtas 4 herë;
 • supet janë të qetë dhe nuk ngrihen. Shtypni mjekrën fort në qafë, pastaj përshkruani një gjysmërreth nga supi në shpatull. Përshkruani 4 harqe nga shpatulla e djathtë në të majtë dhe anasjelltas. Vetëm 8 herë;
 • rrotulloni kokën pak, kthehuni djathtas dhe shikoni poshtë, prapa shpinës. Kthehuni në pozicionin fillestar, kthejeni kokën në të majtë dhe shikoni poshtë. Bëni kthesat në çdo drejtim 4 herë;
 • Ky ushtrim ndërthuret disa mëparshme. Së pari shtrini muskujt, duke shtrirë kurorën e kokës në të majtë. Pastaj përkulem pak dhe me një mjekër të shtypur përshkruaj një hark në shpatullën e djathtë. Arrijë dhe drejto përsëri. Alternoni 4 herë në secilin drejtim.

Me zbatimin sistematik të ushtrimeve të propozuara, mund të vërehen përmirësime të konsiderueshme pas katër muajsh.

Kur ushtrimet terapeutike janë kundërindikuar në osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës

Pavarësisht nga lehtësia e dukshme e ushtrimeve, ato mund të kryhen larg nga gjithmonë. Si çdo aktivitet fizik, ato kanë një numër kundërindikacionesh. Ndalohet marrja në terapi fizike për osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës:

 • gjatë një përkeqësimi të sëmundjes;
 • me shfaqjen e dhimbjes gjatë ushtrimit;
 • në trajtimin e sëmundjeve infektive në formën e tyre akute;
 • në rast të shkeljeve në sistemin kardiovaskular;
 • nëse trupi ka tumore beninje ose malinje;
 • në prani të dëmtimeve të ndonjë pjese të shtyllës kurrizore;
 • me sëmundje të sistemit endokrin dhe neurologjik.

Kryerja e ushtrimeve terapeutike është e nevojshme jo vetëm për ata që kanë fituar tashmë një sëmundje të tillë si osteochondrosis, por edhe për ata që nuk janë të njohur me të. Siç e dini, parandalimi është ilaçi më i mirë.

Lexo artikullin:  Veprimi dhe përdorimi i antibiotikut Ampicillin

KUJDES: Të gjitha ushtrimet për osteokondrozën e qafës së mitrës duhet të kryhen siç drejtohet nga një mjek. Vetë-mjekimi mund të dëmtojë shëndetin tuaj.

Gjimnastikë me osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës

Osteokondroza e shtyllës kurrizore është problemi më i zakonshëm tek njerëzit pas 40 vjetësh. Por nëse merrni masa adekuate, dhe i kushtoni vëmendje të mjaftueshme, atëherë pasojat mund të shmangen. Një nga ndihmësit kryesorë në këtë është ushtrimet e fizioterapisë, ose terapia e ushtrimeve. Një grup ushtrimesh për osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës është i thjeshtë, dhe zgjat vetëm 15-20 minuta.

Etiologjia e sëmundjes

Osteochondrosis mund të jetë qafës së mitrës, kraharorit ose mesit, kjo varet nga cila pjesë e shtyllës kurrizore zhvillon sëmundja. Ekzistojnë disa arsye kryesore për paraqitjen e saj:

 • Zakone të këqija;
 • Jeta e ulur;
 • Pesha e tepërt;
 • Pas dëmtimit të shtyllës kurrizore;
 • Mosha pas 40 vjetësh;
 • Probleme ortopedike: këmbë në këmbë ose këmbë të sheshta.

Rregullat për fizioterapi

Rregullat themelore të ushtrimeve terapeutike për të gjitha pjesët e shtyllës kurrizore janë të njëjta.

 • Ajri i freskët, ose një zonë e ajrosur mirë;
 • Të gjitha ushtrimet fillojnë me një ngrohje;
 • Kryeni karikimin vetëm në fazën e faljes së sëmundjes;
 • Lëvizjet duhet të jenë të lira, kështu që veshja zgjidhet me lehtësi;
 • Lëvizjet nuk janë të mprehta, duke u rritur gradualisht në amplituda dhe në numër të herë. Atëherë do të shmangni dëmtimin e ligamenteve dhe muskujve;
 • Nëse gjatë ushtrimit, ndjeni dhimbje, ndaloni seancën;
 • Para se të filloni mësimet dhe në fund matni rrahjet e zemrës suaj. Nëse rritet, atëherë zvogëloni ngarkesën;
 • Shikoni frymën tuaj ndërsa jeni duke ngarkuar;
 • Rregullsia është një komponent thelbësor i trajtimit të suksesshëm. Nëse bëni ushtrime herë pas here, atëherë nuk do të japë efektin e duhur;
 • Ushtrimet e nevojshme për parandalimin dhe trajtimin e osteokondrozës përcaktohen dhe zgjidhen vetëm nga një specialist. Mos e mjekoni veten, kjo mund të sjellë efektin e kundërt;

Nxemje

Një komponent shumë i rëndësishëm i të gjithë kompleksit të ushtrimeve është ngrohja. Ndihmon për të shmangur dëmtimet e muskujve dhe nyjeve. Ju duhet ta bëni ngrohjen ngadalë. Së pari, kryhen lëkundje të thjeshta të duarve, atëherë elementët e karikimit janë të ndërlikuar.

 1. Qëndroni drejt. Dalëngadalë, ndërsa thithni hundën, ngrini duart lart, pasi të keni vendosur një ajër të plotë në mushkëri, ulni duart tuaja duke bërë një frymëmarrje të zhurmshme me gojën tuaj.
 2. Për të ngrohur shtyllën kurrizore të qafës së mitrës, përkulni kokën në anët dhe rrotullohen me kokën poshtë në gjoks dhe duke bërë një gjysmërreth nga një shpatull në tjetrën.
 3. Atëherë është e nevojshme të zgjasni paksa pjesën e gjoksit, për këtë qëndrim kundër murit, në mënyrë që të mbështetet në të me thembra, mollaqe, tehe të shpatullave dhe pjesën e pasme të kokës. Merrni 2 hapa nga muri dhe sillni briskat e shpatullave. Qëndroni si kjo për 3 akuza, pastaj relaksohuni tehët e shpatullave dhe kthehuni në mur.
 4. Ngrini shpatullën e majtë në mënyrë alternative, pastaj djathtas dhe të dy supet së bashku.

Do ushtrim duhet të bëhet 10 herë.

Terapi ushtrimore për osteokondrozën

Lloji më i zakonshëm i kësaj sëmundje është osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës. Prandaj, është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje kësaj shpine të veçantë dhe të kryeni ushtrime të thjeshta. Ne sjellim në vëmendjen tuaj disa prej tyre:

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Qëndrim kompleks

 1. Qëndroni në këmbë, duart mbi ijet. Filloni të ktheni kokën majtas dhe djathtas. 10 herë
 2. Pastaj bëhet e njëjta gjë, vetëm duke e tundur kokën në shpatullën e djathtë dhe në të majtë. Kryeni 10 herë.
 3. Filloni lëvizjet e qetë rrotulluese të kokës duke përshkruar një gjysmërreth. 10 herë
 4. Shtypni një pëllëmbë në një ballë dhe shtyjeni atë në pëllëmbë. Në këtë rast, muskujt e qafës duhet të tendosen. Drejtuar 3 herë.
 5. Pushoni dhe shtypni në pëllëmbën e kokës me pjesën e prapme të kokës, në mënyrë që muskujt e qafës gjithashtu të forcohen. 3 herë.
 6. Për të bërë të njëjtën procedurë me pëllëmbë ndërsa shtypni tempullin e djathtë dhe të majtë. 3 herë.

Kompleksi i shtrirë

Pozicioni fillestar për kompleksin: shtrirë në shpinë, këmbët të drejtuara, krahët përgjatë trupit.

 1. Nga pozicioni i fillimit (IP), ngrini kokën pak dhe qëndroni në pozitë për rreth 5 sekonda. Për të ulur kokën. Përsëriteni 3 herë.
 2. Vendosini duart mbi supet, kryeni lëvizje rrotulluese të bërrylave në të dy anët 4 herë. Përsëriteni 3 herë.
 3. Nga IP ngrini një këmbë dhe përkuleni atë në gju. Pastaj ndërroni këmbët. Imitoni të ecni në vend ndërsa shtriheni. Kryeni 3 herë për 30 sekonda.
 4. Ngrini krahët sipër jush dhe shkulni alternativisht ato në tavan, ndërsa heq tehun e shpatullës nga dyshemeja. Për secilën dorë 6 herë.
 5. Përhapni krahët në anët dhe lart, ndërsa merrni frymë. Ndërsa nxehni, ngrini gjurin dhe tërhiqeni drejt gjoksit. Mos e heq kokën nga dyshemeja. Përsëriteni ushtrimin 5 herë.
 6. Të shtrirë në shpinë, vendosni duart në bel. Me frymëzim ne i ngremë këmbët dhe përkulemi në gjunjë. Ndërsa nxjerrni lart, përkulni gjunjët dhe pushoni këmbët. Drejtuar 5 herë.
 7. Duke qenë në IP, sillni bladat e shpatullave dhe shtypni ato në dysheme. Mbajeni në pozitë për 3 llogari. Shtë e nevojshme të kryeni 5 herë.

Kompleks nga një pozicion ulur

Uluni në një karrige të vështirë. Kjo është IP-ja juaj

 1. Ulur në një karrige, shtyni gjurin e majtë në gjurin e majtë për 3 sekonda. Ne bëjmë të njëjtën ushtrim me dorën e djathtë. Pastaj i shtyjmë në gjunjë me të dy duart. Ne kryejmë 5 herë.
 2. Tërhiqeni shpatullën e majtë drejt veshit të majtë. Mbajeni për 3 sekonda. Me shpatullën e djathtë kryejmë të njëjtën ushtrim. Atëherë ne përpiqemi t'i tërheqim të dy supet në vesh. Sipas 5 qasjeve.
 3. Ne kryejmë lëvizje rrotulluese me shpatullën e majtë, pastaj djathtas, dhe pastaj me të dy supet. 7 herë për secilën shpatull.
 4. Ngrini këmbët paksa të përkulura në gjunjë. Ushtrimi "biçikletë".
 5. Zgjatni krahët ndërsa thithni; gjatë nxjerrjes, mbështillni krahët rreth shpatullave.
 6. Uluni në anën e majtë të karriges. Ne kryejmë ushtrimet e mëposhtme:

6.1 Ngrini dhe ulni dorën e majtë;

 • Lëvizjet e duarve përpara dhe mbrapa, sikur të shihet dru zjarri;
 • Kryeni lëvizje rrethore në një drejtim të akrepave të akrepave të orës, pastaj në drejtim të akrepave të sahatit;
 • Ngrini dorën lart, hidhni poshtë dhe shkundni.

6.2 Transferoni në anën e djathtë të karriges dhe kryeni të njëjtin kompleks.

 • Uluni drejtë në karrige. Në thithje, ngrini duart lart. Mbërtheni gjunjët kur nxjerrni. Përsëriteni 3 herë.

I gjithë kompleksi i ushtrimeve kryhet ngadalë deri në dhimbje të lehta.

Terapi ushtrimore për përkeqësim

Nëse sëmundja përparon, dhe përkeqësimi ndodh, është e rëndësishme të respektoni rregullat e sjelljes shtëpiake. Ato përfshijnë:

 • Të flini dhe të shtriheni vetëm në një dyshek të fortë;
 • Vendosni një jastëk ose një rul nën gjunjë. Kështu që ju largoni tensionin e tepërt nga shtylla kurrizore;
 • Kryeni ushtrime të veçanta për të relaksuar muskujt e shtyllës kurrizore.
Lexo artikullin:  Indikacione për terapi ushtrimore për skoliozën tek fëmijët

Kur kryeni edukim fizik në kohën e acarimit, është e rëndësishme të bëni të gjitha ushtrimet ngadalë, duke u ulur para pasqyrës dhe të kontrolloni me kujdes të gjitha ndjesitë tuaja.

IP ulur në një karrige të fortë, këmbët së bashku, duart në gjunjë, kokën drejt, mjekër paralel me dyshemenë.

 1. Kthejeni kokën shumë ngadalë së pari djathtas, pastaj majtas. Mjekër duhet të jetë paralel me dyshemenë. 3 herë.
 2. Ktheni kokën në shpatullën tuaj të djathtë, pastaj në të majtë. Shpatullat janë të fiksuara në një pozicion dhe nuk ngrihen drejt kokës. 3-4 herë.
 3. Tërhiqni kokën poshtë me mjekër kundër gjoksit. Mos e hidhni kokën fort pas kur ktheheni në IP Run 3 herë.
 4. Shumë ngadalë shtrini mjekrën tuaj në kolonën e djathtë, pastaj në mes dhe në klavikulën e majtë. 4 herë.
 5. Uleni kokën poshtë në mënyrë që mjekra të arrijë në gjoks, duke bërë ngadalë lëvizje në formën e një gjysmërrethi nga njëra shpatull në tjetrën. Drejtuar 4 herë.
 6. Shtrijeni qafën lart, mbajeni pozicionin për 3 sekonda dhe ndërsa nxirrni, kthehuni në IP
 7. Pushoni ballin në pëllëmbën e dorës, zgjatuni për 3 pika, pastaj prehni kokën në pëllëmbën e kokës, gjithashtu për 3 sekonda, dhe ndaloni tempullin e djathtë dhe të majtë në pëllëmbë për 3 sekonda.

Kundërindikimet për terapi ushtrimore

Ka shumë pak kundërindikacione për kryerjen e ushtrimeve terapeutike. Më shpesh, këto nuk janë kundërindikacione, por rekomandime për kufizimin e klasave në një periudhë të caktuar kohore. Me osteochondrosis, rekomandohet të mos përfshiheni në terapi ushtrimore në periudhën e përkeqësimit dhe dhimbjeve të forta. Por ka kundërindikacione të përgjithshme. Kjo perfshin:

 • Ethe;
 • Dhimbje të forta në çdo pjesë të trupit;
 • Shfaqja e neoplazmave malinje;
 • Sëmundjet inflamatore dhe infektive;
 • Tensioni i lartë i gjakut;
 • Në rast të shkeljes së gjendjes mendore, pacientit nuk i është caktuar terapi ushtrimore;
 • Gjakderdhja ose gjasat e saj;
 • Grupe të gjakut
 • Prania e sëmundjeve progresive të pashërueshme.

Kur hartoni një kurs të trajtimit për osteokondrozën, si dhe çdo sëmundje që kërkon ushtrime fizike për secilin mjek, është e rëndësishme të përcaktoni mundësinë e indikacioneve ose kundërindikacioneve për ushtrimet e fizioterapisë. Prandaj, kompleksi është pikërisht një specialist në këtë fushë.

Rekomandime për parandalimin

Nëse një qasje e arsyeshme për parandalimin e osteokondrozës, atëherë mund të shmanget plotësisht. Rekomandimet kryesore nuk janë të komplikuara:

 • Kryeni një seri ditore të ushtrimeve të fizioterapisë;
 • Merrni ilaçe;
 • Lëvizni më shumë;
 • Heqni qafe zakone të këqija;
 • Shikoni dietën tuaj;
 • Kontrolloni shëndetin tuaj rregullisht.

Parandalimi është mënyra më e mirë për të parandaluar një sëmundje, dhe trajtimi i efekteve të tij është mjaft i vështirë. Nëse shkoni te mjeku në fazën e saj të parë, ndiqni rekomandimet për trajtim dhe mos të jeni dembel, atëherë mund të harroni për dhimbjen në dy muaj.

Një grup ushtrimesh për osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës

Therapies

Trajtimi i sëmundjeve

Lajmet e fundit

Një grup ushtrimesh për osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës

Për të përmirësuar ndjeshëm gjendjen e pacientit me osteokondrozën e qafës së mitrës, shpesh përdoren ushtrime fizioterapie (LFK). Ndihmon për të hequr qafe shumë simptoma të kësaj sëmundje të pakëndshme.

Si ju ndihmojnë saktësisht ushtrimet?

Terapia e rregullt fizike për osteokondrozën e qafës së mitrës i bën muskujt më të fortë, lehtëson ngërçet e muskujve, forcon qarkullimin e gjakut, përmirëson gjendjen e disqeve ndërvertebrale. Nëse zgjidhni grupin e duhur të ushtrimeve, do t'ju ndihmojë të heqni qafe siklet që shpesh shoqëron osteokondrozën e qafës së mitrës. Kjo është një dhimbje koke, dhimbje në shpatulla dhe krahë, marramendje.

Nuk është gjithmonë e mundur të konsultoheni me një specialist. Në parim, nuk është problem të përfshini ushtrime fizioterapie më vete. Ushtrime të tilla mund të kryhen lehtësisht në shtëpi. Ekzistojnë grupe të thjeshta ushtrimesh që një fillestar mund të trajtojë. Një nga këto komplekse do të paraqitet më poshtë.

Farë nuk duhet të harrohet kur kryeni terapi ushtrimore për osteokondrozën e qafës së mitrës
Kur kryeni ushtrime nga kompleksi i ushtrimeve të fizioterapisë për osteokondrozën e qafës së mitrës, mos harroni rregullat e mëposhtme. Kjo është e rëndësishme për sigurinë tuaj. Ushtrimet do të jenë efektive vetëm nëse i kryeni ato në mënyrë korrekte. Përveç kësaj, ushtrimi i pahijshëm mund të shkaktojë dëm serioz në shpinë.

Kundërindikimet për terapi ushtrimore në osteokondrozë

 1. Ju nuk mund të kryeni ushtrime në fazën akute të osteokondrozës. Shtë e papranueshme të kryhen ato përmes dhimbjes.
 2. Kryeni lëvizje ngadalë, mos bëni lëvizje të papritura.
 3. Mos harroni se nëse keni osteokondrozë të qafës së mitrës, nuk mund të bëni lëvizje rrethore të kokës. Gjithashtu, mos e hidhni kokën mbrapa.
 4. Mos u tundoni të reklamoni pajisje për tërheqje të rruazave të qafës së mitrës. Nuk është e sigurt të përdorni pajisje të tilla pa u këshilluar me një specialist. Pakujdesia e thjeshtë mund të shkaktojë lëndime serioze.
 5. Nëse keni zbuluar hernie ndërvertebrale, është e papranueshme të kryeni këto dhe ushtrime të tjera pa u konsultuar me mjekun!

Kompleksi i terapisë shembullore të ushtrimeve për osteokondrozën e qafës së mitrës në një fazë akute

Filloni me një ngrohje. Ju mund të përdorni ecje të rregullt në vend si një ushtrim ngrohjeje. Do të jetë efektive në fillim në ndalesë të plotë, dhe më pas në çorape dhe thembra. Në këtë rast, duart duhet të jenë të qeta, të varni lirshëm, supet duhet të drejtohen dhe pak të ulen poshtë. Kohëzgjatja e ngrohjes është 2-3 minuta.

1. Ushtrimi që synon të relaksojë muskujt e qafës

Getohu drejt. Duart duhet të varen lirshëm përgjatë trupit. Shtrëngoni grushtat, tendosni duart. Në të njëjtën kohë ulni shpatullat dhe shpatullat tuaja dhe rregulloni shpinën. Mbajeni tensionin për 30 sekonda. Atëherë relaksohuni dhe lërini duart të tunden lirshëm.

2. Kullohuni kokën anash

Ky ushtrim mund të kryhet si në këmbë ashtu edhe në ulje.

Ktheni me kujdes kokën tuaj në anën (uljen e veshit në shpatull). Ndjeheni që muskujt e qafës shtrihen. Thith për 10-15 sekonda. Pastaj ngadalë merrni pozicionin tuaj fillestar dhe ngjitni kokën në anën tjetër. Shtë shumë e rëndësishme të kryeni këtë ushtrim sa më shumë të jetë e mundur, për të mos lejuar dhimbje.

3. Kthimi i kokës në anën

Ky ushtrim mund të kryhet si në këmbë ashtu edhe në ulje.

Tërhiqeni kokën poshtë. Mundohuni të prekni zgavrën jugulare me mjekrën tuaj. Kthejeni kokën në të djathtë, sikur të rrëshqitni mjekrën tuaj përgjatë majën të sternumit. Mbajeni në këtë pozicion për 3 deri në 6 sekonda. Pastaj kthehuni ngadalë në anën tjetër. Përsëriteni këtë ushtrim në secilin drejtim 5 deri në 7 herë.

4. Ngrini dhe ulni shpatullat

Ju mund ta kryeni këtë ushtrim si në këmbë ashtu edhe në ulje.

Ngrini shpatullat sa më lart që të jetë e mundur, mos i lëvizni përpara. Ulët, tërhiqeni pak, sikur t'i përhapni ato. Përsëriteni 6 deri në 8 herë.

5. Ne i lëvizim supet përpara dhe prapa.

Ky ushtrim mund të kryhet si në këmbë ashtu edhe në ulje.

Pozicioni fillestar – supet të drejtohen dhe ulen lirshëm. Ngrini supet, zhvendosni ato përpara. Atëherë duhet të ktheheni në pozicionin fillestar. Merrni shpatullat prapa, përpiquni të mbyllni briskat e shpatullave. Kthehuni në pozicionin fillestar. Përsëriteni ushtrimin 6 deri në 8 herë.

6. Tilt kokën përpara

Ky ushtrim mund të kryhet edhe në këmbë dhe në ulje.

Përkulni qafën përpara, butësisht ulni mjekrën në gjoks. Atëherë duhet të ngadalësoni. Përsëriteni ushtrimin 6 deri në 8 herë. E rëndësishme: mbajeni shpinën drejt!

7. Duke tundur duart mbrapa

Kryeni këtë ushtrim gjatë qëndrimit në këmbë ose ulur.

Shtrije krahët në anët, uli shpatullat. Shtypni briskat e shpatullave në pjesën e pasme. Krahët e drejta të zgjatura do të lëvizin pak mbrapa. Kthehuni në pozicionin fillestar. Përsëriteni ushtrimin 6-8 herë. Kur kryeni këtë ushtrim, duhet të lëvizni krahët në minimum, dhe të përpiqeni të përdorni vetëm muskujt e shpinës.

8. Rrotulloni furçën

Duart në anët, ulni shpatullat. Përkulni bërrylat, shtrydhni duart në grushta. Bëni 4 rrotullime rrethore në nyjen e kyçit të dorës, pa ulur bërrylat, në një drejtim, pastaj 4 herë – në tjetrin. Përsëriteni 4-6 herë në çdo drejtim.

Lexo artikullin:  Shqyrtime mbi përdorimin e drogës Ortofen

9. Rrotulloni bërrylat

Pozicioni fillestar është i njëjtë si në dy mëparshëm. Bëni 4 rrotullime rrethore në bashkimin e bërrylit në njërën dhe anën tjetër. Bërrylat nuk kanë nevojë të ulen. Përsëriteni 4-6 herë në çdo drejtim.

10. Rrotulloni shpatullat

Shtrije krahët në anët, uli shpatullat. Kryeni 4 rrotullime në nyjen e shpatullave në secilin drejtim. Përsëriteni 4 deri në 6 herë.

11. Ne i ngremë – i ulim duart

Ne pushojmë supet dhe krahët. Ngrini duart lart, pastaj lëshoni lirisht poshtë. Frymëmarrja duhet të jetë e lirë dhe e qetë. Përsëriteni 4-6 herë.

Lexoni më shumë rreth trajtimit të osteokondrozës së qafës së mitrës këtu.

Ushtrime për osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës

Qafa është një nga fushat kryesore të trupit tonë. Qëllimi i tij nuk është i kufizuar në mbajtjen dhe kthimin e kokës, është në qafë që organe të tilla të rëndësishme janë të vendosura: palca kurrizore, arteriet që furnizojnë trurin, nervat që funksionojnë gjymtyrët, zemrën, sistemin e frymëmarrjes dhe mushkëritë.

Një shumëllojshmëri faktorësh mund të çojnë në osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës. Mund të jetë: ngarkesa e rritur ose e pabarabartë, mungesë lëvizshmërie, hipotermi ose dëmtim. Këto shkaqe janë më të zakonshmet në procesin e fillimit të sëmundjes.

Simptomat e sëmundjes

Simptoma kryesore që tregon osteokondrozën është siklet dhe dhimbja progresive në shpinë të qafës së mitrës.

Gjithashtu manifestimet e sëmundjes përfshijnë:

 • marramendje e shpeshtë;
 • nauze dhe të vjella;
 • mpirje e gjymtyrëve;
 • dhimbje në pjesën okupitale të kokës;
 • dhimbje e mprehtë, e fortë kur përkuleni dhe kthen kokën (dhimbje shpine);
 • mund të ndodhin kërcime në presionin e gjakut;
 • përkeqësimi i përgjithshëm i mirëqenies.

Përveç trajtimit të detyrueshëm të drogës, gjimnastikë speciale me osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës do të jetë në gjendje të zvogëlojë simptomat, të zgjasë reaksionin dhe të përshpejtojë procesin e shërimit.

Shkaqet e osteokondrozës

Dhjetë vjet më parë, një sëmundje e tillë si osteokondroza u konsiderua një sëmundje ekskluzivisht e lidhur me moshën. Simptomat e kësaj sëmundje u kërkuan kryesisht nga njerëzit, mosha e të cilëve tejkaloi 60 vjet. Deri më tani, manifestimi i sëmundjes është gjetur gjithnjë e më shumë tek të rinjtë e moshës 25 vjeç.

Ekspertët janë të prirur të shpjegojnë një "përtëritje" të tillë të osteokondrozës nga pasiviteti dhe mënyra e jetesës jo të shëndetshme. Gjithashtu faktorët kryesorë të zhvillimit të sëmundjes përfshijnë:

 • hipotermi e rëndë ose e rregullt;
 • lëndime në shpinë dhe konkretisht shpinë të qafës së mitrës;
 • obeziteti;
 • ngarkesa të tepërta të pabarabarta;
 • lakimi i shtyllës kurrizore dhe qëndrimi i dëmtuar;
 • predispozita trashëgimore;
 • përkeqësimi i proceseve metabolike në trup.

Gjithashtu, shpesh është aktiviteti profesional i një personi që bëhet shkaku i zhvillimit të sëmundjes. Punë sedentare, monotone, joaktive ose ngarkesa të rritura në shpinë – një rrugë e drejtpërdrejtë për osteokondrozën në çdo moshë.

Efektiviteti i ushtrimeve terapeutike

Ekspertët thonë: zvogëloni rrezikun e zhvillimit të një sëmundjeje dhe siguroni një dinamikë pozitive, nëse ka, do të ndihmojë ushtrime terapeutike për qafën me osteokondrozën e shtyllës kurrizore. Gjimnastika është perfekte si për parandalimin e sëmundjes, ashtu edhe për trajtimin, pas ndalimit të fazës akute.

Një grup ushtrimesh ndihmon: zvogëloni proceset inflamatore, zvogëloni efektin e dhimbjes, forconi muskujt e shpinës së qafës së mitrës dhe parandaloni rrezikun e komplikimeve.

Efektiviteti i ushtrimeve të fizioterapisë do të varet nga rregullsia dhe korrektësia teknike e secilit ushtrim, prandaj rekomandohet fillimi i kompleksit në qendra të specializuara nën mbikëqyrjen e një profesionisti. Një trainer i terapisë fizike do t'ju ndihmojë të mësoni teknikën e kryerjes së gjimnastikës dhe t'ju them se cilat ushtrime do të jenë më të dobishme në çdo fazë të sëmundjes.

Rregullat themelore për tu ndjekur

Kur performoni, nuk duhet të ketë dhimbje të forta. Lejohet vetëm shqetësimi i vogël dhe stresi nga ngarkesa.

 1. Kompleksi i trajtimit, gjatë periudhës së sëmundjes, lejohet të kryhet vetëm gjatë periudhës së faljes. Në fazën akute të osteokondrozës, çdo aktivitet fizik duhet të hidhet poshtë.
 2. Extremelyshtë jashtëzakonisht e rëndësishme, gjatë gjimnastikës, të monitoroni gjendjen dhe pozicionin e shpinës, pasi rezultati përfundimtar i marrë nga trajnimi varet nga kjo.
 3. Kompleksi duhet të kryhet në një ritëm të matur, të paduruar. Nuk lejohen lakime të mprehta, të shpejta dhe kthesat e kokës, kjo mund të dëmtojë, të shkaktojë komplikime dhe të intensifikojë dhimbjen në rajonin e qafës së mitrës.
 4. Në stërvitje, duhet të kaloni mesatarisht 20-30 minuta, tre herë në ditë.

Meqenëse rregullsia e ekzekutimit është një nga komponentët më të rëndësishëm për marrjen e rezultateve pozitive, është e pamundur të kalosh klasat. Pas ca kohësh, ushtrime të tilla të thjeshta, por shumë të efektshme do të ndihmojnë në sjelljen e shtyllës kurrizore në një gjendje të shëndetshme dhe të rivendosni funksionin, integritetin dhe strukturën e zonave të prekura.

Kompleksi ndryshon në varësi të fazës së sëmundjes. Në periudhën e rikuperimit pas fazës akute dhe gjatë faljes, duhet të kryhen ushtrimet e mëposhtme.

Një grup ushtrimesh të dizajnuara për periudhën pas acarimeve

Ushtrimi 1

Nga një pozicion ulur ose në këmbë, është e nevojshme të bëni kthesat e ngadalta të kokës në anët e djathta dhe të majta. Duart duhet të vendosen saktësisht përgjatë trupit, pjesa e pasme është e drejtë.

Kthesat duhet të bëhen në mënyrë alternative në një drejtim dhe në tjetrën, duke respektuar me kujdes ndjesitë. Nëse shfaqet dhimbja, ekzekutimi duhet të ndërpritet.

Ushtrimi 2

Pa ndryshuar pozicionin e fillimit, është e nevojshme të ktheni kokën përpara. Kur ngjiteni, përpiquni të prekni mjekrën e gjoksit. Ushtrimi kryhet në një ritëm të matur, të paduruar. Mundohuni të bëni pauzë pas çdo pjerrësi.

Ushtrimi 3

Pozicioni fillestar është i njëjtë, por shpatet tani duhet të tërhiqen përsëri. Thisshtë ky ushtrim në kohën e acarimit që mund të shkaktojë siklet më të madh, kështu që duhet të kryhet posaçërisht me kujdes.

Nëse shfaqet dhimbja, ekzekutimi duhet të përfundojë dhe të konsultohet me një specialist.

Ushtrime për një formë kronike të sëmundjes

Ky kompleks është krijuar posaçërisht për pacientët të cilët diagnostikohen me një formë kronike të osteokondrozës.

Ushtrimi 1

Pozicioni fillestar – ulur ose në këmbë. Ushtrimi ka për qëllim rezistencën, e cila forcon muskujt e shpinës së qafës së mitrës. Pëllëmba e hapur e dorës duhet të vihet me pjesën e prapme në ballë dhe me përpjekje për të shtyrë. Në këtë kohë, duhet të përpiqet të ngjit kokën përpara, duke i rezistuar kështu dorës.

Ushtrimi 2

Pa ndryshuar pozicionin fillestar, pëllëmbët e të dy duarve duhet të shtypen në mënyrë alternative në pjesën e djathtë dhe të majtë të pjesës së përkohshme. Koka, si në ushtrimin e parë, duhet të rezistohet.

Ushtrimi 3

Pozicioni fillestar është i njëjtë me ushtrimin e mëparshëm. Drejtoni shpinën, mjekër është rreptësisht paralel me dyshemenë, ngrini ngadalë shpatullat, përpiquni t'i prekni ato në veshët. Mbajeni këtë pozicion për 10 sekonda, pastaj relaksohuni muskujt e brezit të shpatullave dhe qafës.

Ushtrime për parandalimin e osteokondrozës

Ky kompleks është krijuar posaçërisht për njerëzit me një predispozitë ndaj sëmundjes. Grupi i rrezikut përfshin pacientë që kanë: një predispozitë trashëgimore, punë pa lëvizje, një mënyrë jetese të ulur, si dhe ata që kanë peshë të konsiderueshme të tepërt ose veprimtaria profesionale e të cilëve është e lidhur me ngarkesa të tepërta, të pabarabarta.

Ushtrimi 1

Pozicioni fillestar – ulur. Pëllëmbët e të dy duarve duhet të shtypen në ballë, dhe koka në të njëjtën kohë duhet të sigurojë rezistencën maksimale të mundshme.

E rëndësishme! Koka dhe duart duhet të mbeten pa lëvizje, presioni duhet të ndihet drejtpërdrejt në muskujt e qafës.

Ushtrimi 2

Pa ndryshuar pozicionin fillestar, presioni me pëllëmbët duhet të kryhet në rajonin okupital. Tensioni duhet të ndihet gjithashtu në rajonin e qafës së mitrës, koka në këtë rast mbetet absolutisht jo e luajtshme.

Ushtrimi 3

Nga një pozicion ulur, kapni kokën me dorën tuaj nga lart, në mënyrë që pëllëmba të jetë në pjesën e kundërt përkohshme. Më tej, si në ushtrimin e mëparshëm, ju duhet të ushtroni presion maksimal, duke u përpjekur në këtë kohë të ngjitni kokën në krahasim me dorën tuaj.

Për të shmangur shfaqjen dhe rikthimin e osteokondrozës, kompleksi duhet të kryhet rregullisht, madje edhe në mungesë të simptomave të sëmundjes. Para fillimit të klasave, sigurohuni që të këshilloheni me një specialist.

ExpertNews Shqipëri