Sindroma Piriformis Cilat janë shkaqet e shfaqjes dhe trajtimit

Sipas manifestimit klinik të sindromës piriformis, është në regjistrin e neuropative sipërfaqësore më të zakonshme. Ajo manifestohet si shenja e dhimbjes së nervit shiatik, e provokuar nga pinching e tufave nervore shiatike midis kockave të legenit dhe ligamentit inguinal (tuneli nën piriformë), ose për shkak të mosfunksionimeve distrofike në trupin e muskujve vetë. Klinika jo gjithmonë mund të njihet me kohë, për shkak të ngjashmërisë së simptomave klinike me shenja të sëmundjeve të tjera.

Zanafilla dhe mekanizmi i zhvillimit të patologjisë

Sipas klasifikimit – sindroma piriformis ndahet në forma parësore dhe dytësore të manifestimit. Le të përpiqemi të kuptojmë në detaje se cila arsye është në krye të zhvillimit të sëmundjes.

Ky sindromë është i aftë të maskojë veten si një klinikë tjetër patologjike – hernie ndërvertebrale, radikulopati lumbale, sakroileit, nën mosfunksionime patologjike të legenit, ose bursit trofanterik të femurit. Diagnostifikimi i pasaktë ose i parakohshëm mund të çojë në zhvillimin e pasojave të rrezikshme – ndryshime distrofike në strukturën e pleksusit nervor shiatik me zhvillimin e dhimbjes, parestezisë (çrregullimet e ndjeshmërisë), hiperkestezisë (rritjes së ndjeshmërisë), ose gravis të miastenisë (dobësi muskulore). Prandaj, është shumë e rëndësishme të njihen me kohë shenjat e sëmundjes dhe të fillohet terapi adekuate.

Konfigurimi i ngjan një trekëndëshi izosceles. Shtrihet thellë në legen dhe buron nga buza e sipërme e përparme e sakramentit dhe shtrihet në trokhanterin e femurit, duke kaluar nëpër notën e madhe sciatike të legenit, ku shtrihen plexuset nervore të sakrumit dhe venat gjenitale dhe arteriet. Muskuli nuk e mbush tërë zgavrën e nivelit shiatik të legenit, por formon një hendek tunel – në të cilin ndodhen arteriet dhe nervat e mollaqit dhe plexusi i madh i indeve nervore shiatike.

Shumica e anijeve dhe degëve nervore shtrihen në zonën axillary, vetëm 10% e tyre, duke arritur në mollaqe, kalojnë nëpër muskulin piriformis. Ata furnizojnë gjak në muskulin piriformis të arteries gluteal, dhe përtypja e fibrave nervore sigurohet nga degët radikulare kurrizore nga rruazat 1 dhe 2. Funksionet kryesore janë sigurimi i vitheve me aftësi rrotulluese: kthimi nga jashtë, rrëmbimi, rrotullimet nga jashtë, aftësitë e njëkohshme ekstensori dhe rrëmbimi, parandalimi i rrotullimeve të brendshme të shpejta, etj.

Do faktor (i jashtëm ose i brendshëm) mund të çojë në çrregullime funksionale të muskujve.

Natyra e sindromës parësore piriformis është për shkak të faktorëve anatomikë:

 • vendndodhja anormale e plexuseve nervore shiatik;
 • ndarja e degëve të fibrave nervore;

Manifestimet dytësore janë pasojë e:

 • makro dhe mikrotrauma;
 • prania e një ndryshimi në gjatësinë e ekstremiteteve të poshtme në më shumë se 1,5 cm
 • zhvillimi i hipoksisë lokale në zonën e kalimit nervor;
 • ose formimi i efekteve në masë ishemike që provokojnë procese patologjike në muskulin piriformis (ënjtje, formimi i kordonëve dhe vula), duke ngushtuar ndjeshëm kursin nën-piriform dhe provokojnë ngjeshje të nervave dhe enëve të gjakut.

Forma dytësore e sindromës së piriformis manifestohet në më shumë se 85% të pacientëve, kryesisht tek gratë, e cila ka shumë të ngjarë për shkak të strukturës më të gjerë anatomike të legenit.

Në 50% të të gjithë pacientëve, sëmundja manifestohet më shpesh si rezultat i mikrotraumeve gluteale që provokojnë zhvillimin e një procesi inflamator lokal, formimin e spazmës në muskulin piriformis dhe, si rezultat, kompresimin (kompresimin) e shiatikut. plexuse nervore.

Lexo artikullin:  Grupi i aftësisë së kufizuar për indikacionet, skoliozën, përcaktimin dhe qëllimin

Baza e mekanizmit të zhvillimit të sindromës së piriformis janë ndryshimet patologjike në muskulin piriformis, të provokuar nga shumë faktorë, pasojat e të cilave manifestohen nga formimi i shpeshtë i spazmës së muskujve, dëmtimi strukturor i indeve të muskujve, zhvillimi i fibrozës dhe inflamacionit reaksione dhe përhapja e indeve të muskujve.

Ndër shkaqet më të mundshme dhe të shfaqura shpesh, që provokojnë dëmtime dhe formimin e mikrotraumës në muskulin piriformis, duhet të theksohet:

 1. Lëndimet, dëmtimet e mbyllura dhe repozicionimi i pahijshëm i frakturave të eshtrave të legenit me formimin e hematomave, fibrozës ose shqyerjes së fibrave nervore – shkaku mund të jetë lëndimet e vjetra të marra gjatë (një muaj ose më gjatë) përpara se të shfaqen shenjat e para klinike.
 2. Mbingarkesa, si rezultat i vrapimit intensiv sportiv ose zakonit "kronik" të të ulurit në një vështirësi.
 3. Sëmundje të një natyre vertebrogjene, të manifestuara me spazëm refleks të indeve të muskujve, për shkak të acarimit dhe ngjeshjes së degëve nervore (neoplazmat kurrizore dhe vertebrale, osteokondrozat, hernia vertebrale, osteoartriti, patologjia degjenerative artikulare, etj.)
 4. Patologjitë inflamatore në organet e legenit – një lezion inflamator i strukturës mukoze të rezervuarit të fshikëzës, shtojcave, mureve të mitrës ose prostatës.
 5. Patologjitë që formojnë asimetrinë e eshtrave të legenit, e cila manifestohet me rritje të ngarkesave në muskujt piriformis dhe spazmat refleksike (zhvillimi i skoliozës, repozicionimi i gabuar i eshtrave gjatë frakturave, neoplazmat e tumorit në femurin proksimal).

Gjithashtu, hipotermia dhe teknika e gabuar e injeksioneve intramuskulare bëhen një shkak i zakonshëm i zhvillimit të kësaj sëmundje.

Simptomat

Bazuar në pamjen klinike të sindromës piriformis në manifestimin e:

 • shenja lokale;
 • simptoma specifike të provokuara nga një efekt kompresimi në degët dhe enët e nervave shiatik;
 • shenja që karakterizojnë ngjeshjen e kompresionit të arterieve gluteal dhe degëve të nervave shiatik.

Manifestimi i shenjave lokale është për shkak të:

 • Zhvillimi i një natyre të ndryshme të dhimbjes (dhembje, djegie dhe tërheqje) me lokalizim në zonën sakroiliake dhe femorale. Një rritje e simptomave të dhimbjes në çdo pozicion të trupit është karakteristik – ecja, qëndrimi në këmbë, me lëvizjet përparuese të kofshës, në gjysmën e vendit;
 • një ulje e parëndësishme dhe afatshkurtër e dhimbjes në pozicionin e shpinë, ose ulur me këmbë të holluar;
 • prania e një simptome karakteristike të B. Bobrovnikova – mundësia e palpimit të palpimit të vulave në muskul, dhimbje në të cilën provokon tensionin e saj, ndërsa muskuli gluteus maximus është i qetë;
 • zhvillimi i dhimbjes gjatë goditjes (përgjimit) të muskulit gluteal në pikën e projeksionit të degëve të pleksusit shiatik;
 • shfaqja e dhimbjes kur gishtat rrëshqasin nga zona e pështymës;
 • manifestimi i mosfunksionimeve të buta të sfinkterit – pauza të vogla para miktsii (urinim).

Për simptomat e lezioneve të kompresimit të tufës nervore shiatike nervore dhe enëve të gjakut në zonën e hapësirës së dardhës, është karakteristike:

 • hyrja në simptomat e dhimbjes akute të shenjave vegjetative – parestezi (ndjeshmëri e dëmtuar), djegie dhe ftohje;
 • rrezatimi (shpërndarja) e simptomave të dhimbjes, kryesisht përgjatë nervave tibial;
 • refleksi i ulur i kontraktimit të muskujve të viçit – shkelje e përkuljes planare të këmbës në përgjigje të përgjimit, zhvillimi i simptomave të dhimbjes në muskujt viç dhe kyçin e këmbës;
 • dhimbje e lokalizuar e viçit gjatë tensionit të muskujve (testi Laseg) – kufizimi i ngritjes së këmbëve në pozicionin e shpinë.
Lexo artikullin:  Përshkrimi i detajuar i drogës Movasin dhe udhëzimet për përdorimin e tij

Simptomat e kombinimit të kompresimit të kompresionit të arteries së poshtme të rajonit gluteal dhe degëve të nervit shiatik manifestohen nga një spazëm i mprehtë i enëve të gjymtyrës së prekur, gjë që çon në një lëkurë të zbehtë të gjymtyrëve dhe ngërçe kronike të viçit dhimbje në lëvizje, e cila shfaqet pas pushimit, por përsëritet me rifillimin e lëvizjes (klaudikimi i përhershëm).

Ekzaminimi diagnostik

Me sindromën piriformis, diagnoza shoqërohet me vështirësi të caktuara në funksion të shfaqjes së thellë të muskujve dhe ngjashmërive të caktuara, duke shfaqur simptoma karakteristike të patologjive të tjera.

Ekzaminimi fillon me një diagnozë fizike të bazuar në ekzaminim nga një neurolog dhe përdorimin e testeve të ndryshme klinike – Lasseg, Freiberg, Pace, Beatti ose Bobrovnikova.

Diagnoza mund të konfirmohet me injeksion të novokainës në trupin e muskujve piriformis. Një rënie e theksuar e simptomave të dhimbjes brenda 3 minutave pas administrimit të barit, shërben si konfirmim i diagnozës.

Si metoda instrumentale përdorni:

 1. Elektronurografia, e cila vlerëson gjendjen e indeve të muskujve të ekstremiteteve të poshtme dhe aftësinë e përcjelljes nervore.
 2. Ekzaminimi me ultratinguj i organeve të legenit;
 3. X-ray e kockave, ekzaminimi i shtyllës kurrizore nga MRI dhe CT për të zbuluar neoplazmat malinje, për të identifikuar asimetrinë e eshtrave të legenit, ose dëmtimet e një natyre traumatike.

Për të përjashtuar një diagnozë të gabuar, një onkolog, urolog, vertebrolog ose gjinekolog mund të lidhet me diagnozën.

Trajtim

Taktika e trajtimit të sindromës së piriformis përcaktohet vetëm pas konfirmimit diagnostik të sëmundjes dhe identifikimit të shkakut të saj. Trajtimi i drogës zgjidhet individualisht, duke marrë parasysh gjenezën e sëmundjes, ashpërsinë e kursit klinik dhe treguesit individualë të një pacienti të veçantë.

Për të arritur trajtimin më efektiv në terapinë konservatore, ata përdorin një qasje të integruar – një kombinim i trajtimit të ilaçeve me teknika të ndryshme masazhi dhe relaksimi, ushtrime speciale për terapi ushtrimesh, fizioterapi dhe terapi manuale, duke përfshirë:

 • teknikat e masazhit terapeutik, barku, shpina e poshtme, sakrumi dhe ekstremitetet e poshtme;
 • relaksim postizometrik i muskujve dhe relaksim i muskujve ischoikrual në zonat e mësipërme;
 • Terapia e ushtrimeve sipas teknikës Williams;
 • valë shoku dhe akupunkturë, akupunkturë lazer dhe elektroforezë të ilaçeve.

Terapia e drogës për sindromën piriformis përfshin grupe të ndryshme të barnave, simptomatike dhe për të eliminuar patologjinë e sfondit:

 • ilaçe anti-inflamatore (NSAIDs);
 • ilaçe relaksuese të muskujve që eliminojnë spazmin dhe tensionin e muskujve;
 • venotonike, për të rritur efektin e drogës;
 • glukokortikosteroide dhe analgjezikë për bllokadën terapeutike.

Ilaçet përdoren në forma të ndryshme dozimi – tabletë, në formën e ointments, zgjidhje për infuzion, injeksione intramuskulare dhe intravenoze.

 1. Për ndalimin e hipoksisë së indeve, Actovegin (në tableta dhe në formën e një zgjidhje për infuzion) dhe Cerebrolysin janë shumë të efektshëm. Efektiviteti manifestohet edhe në rastet kur ilaçet e tjera nuk tregojnë efektivitet.
 2. Istenoni (tableta dhe droppers), Trental dhe Caviton, kombinimi i Actovegin (pikoj) + Istenone (tableta ose intramuskulare) rivendos hemodinamikën e dëmtuar
 3. Për terapi anti-inflamatore, Xefocam është e përshkruar. Kombinimi i tij me glukozën përdoret gjithashtu për bllokadën intramuskulare. Depos ka një aktivitet të veçantë anti-inflamator që tejkalon Hydrocartisone më shumë se 30 herë. Në doza të ulta, kohëzgjatja e veprimit të tij vërehet brenda një muaji.
 4. Ndër përgatitjet aktuale mund të vërehen ointments Viprotox, Nifluril, Finalgon, Menovazin, etj., Kompresa orale të anestetikëve, glukokortikoideve me Dimexide në zonën e nervit të përflakur.
Lexo artikullin:  Artriti reumatoid tek fëmijët simptoma, shkaqe, metodat e trajtimit për një fëmijë

Vlen të përmendet se emri i ilaçeve është dhënë si një shembull, dhe jo si një udhëzues për veprim. Do ilaç ka një numër "pengesash" të tij dhe kufizime në pranim. Emërimet bëhen vetëm nga një mjek, duke marrë parasysh “parametrat” individualë të trupit. Mos harroni se vetë emërimi është i mbushur me komplikime të paparashikuara.

Si të parandaloni sëmundjen?

Pasi të keni ndalur me sukses simptomat patologjike, ia vlen të rishikoni stilin e jetës tuaj dhe të eliminoni kushtet e rrezikshme që kontribuojnë në zhvillimin e relapsit. Pajtueshmëria me rekomandimet për parandalimin do të zvogëlojë ndjeshëm rreziqet e shfaqjes së sindromës së piriformis në të ardhmen.

 • “Ngurtësimi” i rregullt i trupit me aktivitet fizik të dozuar;
 • Pajtueshmëria dhe mirëmbajtja e qëndrimit të saktë në çdo pozicion (në këmbë, ulur, ecje dhe ngarje).
 • Përjashtim i ngritjes së peshave nga një pozicion i pjerrësisë. Për këtë qëllim, ngritja e peshave është e mundur nëse përkulni gjunjët dhe uleni. Në të njëjtën kohë, shpina duhet të jetë e barabartë, dhe ngarkesa e shtypur kundër trupit, për të siguruar që gjatë ngritjes së ngarkesës trupi të mos "kthej".
 • Nuk duhet të lejohet ngarkesa e tepërt në mollaqe (për një kohë të gjatë, uluni ose shtrihuni, duke bërë presion mbi to).
 • Identifikimi në kohë dhe trajtimi i patologjive vertebrale.

Në kushtet e diagnozës në kohë dhe pajtueshmërisë me të gjitha recetat e terapisë komplekse, sindroma piriformis trajtohet me sukses. Dhe pajtueshmëria me të gjitha rekomandimet për parandalimin, do të harrojë sëmundjen për shumë vite.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri