Si të trajtoni nevralgjinë torakale

Për të kuptuar problemin dhe për të dini se si të kuroni nevralgjinë, duhet të kuptoni përafërsisht se çfarë përbëhet nga sektori i kraharorit. Departamenti përfshin 12 rruaza në formën e një c-formë. Brinjët janë bashkangjitur në trupat vertebrorë duke përdorur kërc. Zemra kraharori me brinjë lidhet nga sternum dhe formon kafazin e brinjëve. Dhjetë palë brinjë janë bashkangjitur në sternum, dhe pjesa tjetër janë në një pozicion të lirë.

Shkaqet e nevralgjisë torakale

Shkaku i shfaqjes së nevralgjisë është një nerv i shtypur në vendet e kalimit të tij, në vendin e pjekur kraharor ndodh në hapësirat ndërkostale. Mund të ketë shumë faktorë për kompresimin e nervave, siç janë tumoret, proceset inflamatore në indet përreth ose një hernie e shtyllës kurrizore. Shkaqet kryesore të patologjisë janë si më poshtë:

 • Struktura jo e duhur e shtyllës kurrizore, siç është lakimi i shpinës dhe patologjia e strukturës së brinjëve;
 • Dëmtimet e këtij departamenti, dhimbja mund të ndihet menjëherë, ose edhe pas nja dy vjet;
 • Hipotermia ose draftet;
 • Aktiviteti i tepërt fizik ose qëndrimi i zgjatur i trupit në një pozicion;
 • Lëvizjet e papritura gjithashtu mund të çojnë në nerva të shtypur;
 • Infeksione të mëparshme të frymëmarrjes ose infeksione të tilla si gripi, herpesi dhe tuberkulozi;
 • Hernia ndërvertebrale torakale dhe osteokondroza;
 • Sëmundjet e sistemit nervor: skleroza e shumëfishtë dhe poliradikuloneuriti;
 • Sëmundja kardiovaskulare: presioni i lartë i gjakut, anemia, arterioskleroza;
 • Depozitimi i kripërave në shpinë;
 • Diabeti mellitus i çdo lloji.

Nëse e marrim sëmundjen "nevralgji" në përgjithësi, atëherë shkaqet kryesore të kësaj sëmundje mund të jenë hipotermia në kombinim me ushtrimin e tepruar fizik, si rezultat i ekspozimit ndaj këtyre faktorëve, formohen mikrotraumët e pjesëve të nervit ose të tërë bagazhin nervor. . Efektet e toksinave, që vijnë nga përdorimi i alkoolit ose ilaçeve, dhe infeksioni gjithashtu kontribuon në shfaqjen e patologjisë.

Shenjat karakteristike të nevralgjisë së gjirit dhe simptomat e tij

Shenja e parë e nevralgjisë torakale është një dhimbje karakteristike në këtë zonë, e cila shpesh mund të ngatërrohet, veçanërisht nëse fillon të lëndojë në anën e majtë, me sëmundje të zemrës. Zakonisht në fillim të sëmundjes ka një ndjesi djegieje në gjoks dhe dhemb dhimbje rreth fokusit të nervit të pinchur. Sindroma e dhimbjes zakonisht rritet me lëvizje të caktuara, kthesat e trupit, si dhe kollitjen. Nervat ndërkostal në strukturën e tyre kanë shumë degë që ushqejnë organet jetësore, kjo është për shkak të faktit se kur nervi ngjitet, dhimbja mund të shkojë në zemër, tehun e shpatullave ose në stomak. Në vendin e patologjisë, vërehet një ndjeshmëri e zvogëluar e lëkurës. Dhimbja në rajonin e kraharorit mund të provokojë një rritje të presionit të gjakut, ethe të shkallës së ulët dhe ndërprerje në punën e zemrës, të tilla si ekstrasystole ose takikardi. Më shpesh, sëmundja fillon të shfaqet pas një spazmi akut në muskuj, gjë që mund të rezultojë në një kthesë të mprehtë të trupit ose një pozicion të pakëndshëm gjatë gjumit.

KUJDES! Për dhimbje të kësaj natyre, duhet të konsultoheni me një mjek për të përjashtuar një sëmundje të zemrës ose organeve të tjera.

Megjithatë, nevralgjia torakale ka shenja dalluese, siç janë:

 • Një sulm i nevralgjisë manifestohet ashpër, pavarësisht nëse një person është i shëndetshëm apo jo. Sidoqoftë, më shpesh sindroma e dhimbjes manifestohet me një ndryshim të mprehtë në pozicionin e trupit, si një prirje ose rotacion. Dhimbja shfaqet kur kollitet, teshtitni ose merrni frymë thellë. Një ndjesi e pakëndshme mund të provokojë frymëmarrje të shpejtë pas vrapimit ose ushtrimit fizik;
 • Sulmet e dhimbjes së mprehtë vërehen në zonën e hapësirave midis brinjëve;
 • Koha e dhimbjes mund të zgjasë nga disa minuta deri në disa ditë;
 • Ekziston një mpirje e zonës së lëkurës dhe një ndryshim në ngjyrën e tij, e cila ndodhet sipër nervit të pinchur
 • Dhimbja nuk shkon pas marrjes së nitroglicerinës dhe mund të zgjasë për një periudhë të gjatë kohore;
 • Zona me pika dhimbjeje mund të ndihet midis brinjëve dhe pjesëve të tjera të gjoksit.

REFERIMI! Vlen të kujtohet se simptomat e nevralgjisë së kraharorit mund të ndodhin tek secili person në mënyra të ndryshme dhe ndryshojnë në intensitetin e dhimbjes.

Praktika mjekësore tregon se tek gratë shenjat e sëmundjes manifestohen kryesisht në rajonin e zemrës, dhe në gjysmën mashkullore vendi i dhimbjes është në anën e majtë në fund të brinjëve.

Diagnostics

Neuralgjia e kraharorit është e vështirë për t'u diagnostikuar, pasi mund të ngjasojë me simptomat e sëmundjeve të tjera. Për të bërë një diagnozë, duhet t'i nënshtrohen një ekzaminimi gjithëpërfshirës. Kur kontaktoni një mjek, duhet të merret parasysh kohëzgjatja e kursit të dhimbjes, rezultatet e një ekzaminimi të palpimit nga një mjek, si dhe analiza. Ekzistojnë dy metoda diagnostikuese, të tilla si laboratorike dhe instrumentale. Teknika laboratorike përfshin:

 • Test i përgjithshëm i gjakut (bëhet për të përjashtuar inflamacionin e përgjithshëm në trupin e pacientit);
 • Test i hollësishëm i gjakut (biokimik);
 • Kampionimi i mukusit nga nazofaringulli (njollosja);
 • Një test gjaku që identifikon infeksione të caktuara.

Teknikat instrumentale përfshijnë:

Vlen të dihet se nevralgjia ndërnjerëzore, në simptomat e saj, mund të jetë e ngjashme me sëmundjet e tjera. Patologjia shpesh maskohet si sëmundje e organeve të brendshme. Simptomat e nevralgjisë mund të ngjajnë me dhimbje barku në veshka, pleurit, angina pectoris dhe një sëmundje të fshikëzës së tëmthit, si kolecistiti. Pacientët shpesh ngatërrojnë nevralgjinë e muskujve me dhimbje në zemër, dhe fillojnë të frikësohen. Karakteristika kryesore dalluese e dhimbjes në zemër është se dhimbja në nevralgji intensifikohet me një frymëmarrje të thellë ose kollë, në krahasim me problemet e zemrës.

Neuralgjia torakale

Neuralgjia muskulare e gjoksit kryhet në disa faza, pasi dhimbja duhet të eliminohet së pari, dhe vetëm atëherë të vazhdohet me trajtimin e vetë nevralgjisë. Si të lehtësoni dhimbjen dhe tensionin në këtë fushë është e njohur vetëm për mjekun që paraprakisht bën ekzaminimin dhe përshkruan trajtim. Ekzistojnë metoda të ndryshme trajtimi, siç janë:

  Terapia e ilaçeve. Barnat që duhet të ndalojnë dhimbjen dhe të eliminojnë vetë sëmundjen duhet të jenë vetëm mjek. Për të qetësuar dhimbjen te një pacient, qetësuesit e dhimbjes nga NSA>

Prognoza dhe parandalimi

Dhimbja e kraharorit mund të parandalohet, për këtë ju duhet të përmbaheni këshillave për parandalimin e kësaj sëmundjeje:

 • Mbani një qëndrim të barabartë ndërsa ecni dhe punoni në kompjuter;
 • Gjatë kryerjes së një pune të njëtrajtshme, bëni pushime ose ndryshoni pozicionin e trupit në mënyrë që të mos tejkaloni muskujt ndërkostal;
 • Në sezonin e ftohtë, është e ngrohtë të vishen për të shmangur hipoterminë, gjithashtu duhen shmangur skicat;
 • Merrni vitamina për të forcuar imunitetin;
 • Shkoni në pishinë dhe shkoni në not;
 • Në mënyrë korrekte të trajtoni sëmundjet shoqëruese që shpesh çojnë në nevralgji;
 • Vëzhgoni gjumin dhe pushimin;
 • Shmangni pirjen e duhanit dhe pirjen e tepërt;
 • Hani më shumë perime dhe fruta;
 • Hani ushqime proteinike si viçi, peshku dhe produktet e qumështit;
 • Për të ngrënë ushqim mesatarisht jo të shëndetshëm, dhe është më mirë të refuzoni krejt.

Patologjia ka një kurs shumë të dhimbshëm, dhe me një trajtim adekuat ka një prognozë të mirë për shërim.

Lexo artikullin:  Grupi i aftësisë së kufizuar për indikacionet, skoliozën, përcaktimin dhe qëllimin

Edhe pse nevralgjia e shpinës dhe kraharorit të kraharorit nuk është e dëmshme për shëndetin e njeriut ose jetën, ajo mund të dëmtojë ndjeshëm cilësinë e jetës. Shtë e nevojshme të ndiqni në mënyrë rigoroze rekomandimet kur trajtoni këtë jo-hark, dhe është më mirë të mos e lejoni atë – duke kryer masa parandaluese.

Shkaqet, simptomat dhe trajtimi i nevralgjisë torakale

Neuralgjia torakale është një proces patologjik që manifestohet në formën e inflamacionit të mbaresave nervore dhe shoqërohet me dhimbje të forta. Shenjat e sëmundjes shpesh ngatërrohen me një sulm në zemër. Para përshkrimit të trajtimit, mjeku duhet t'i referohet pacientit në një ekzaminim të hollësishëm diagnostik.

Neuralgjia torakale ndodh në sfondin e pinch dhe acarim të nervave të vendosura midis brinjëve në zonën e gjoksit. Kjo gjendje shoqërohet me dhimbje. Sëmundja mund të ndodhë pa arsye të dukshme, por nën ndikimin e një numri faktorësh. Kjo perfshin:

 • patologji në punën e enëve të gjakut;
 • mungesa e vitaminës B;
 • hypothermia;
 • problemet me metabolizmin;
 • dehje nga alkooli;
 • stresi mendor;
 • ushqyerja e pahijshme.

Më shpesh, një devijim i tillë vërehet tek të rriturit dhe të moshuarit. Tek fëmijët, një gjendje patologjike është jashtëzakonisht e rrallë.

Zëvendësimi ose pinshimi i nervave mund të ndodhë si rezultat i zhvillimit të kushteve patologjike, kështu që trajtimi i nevralgjisë duhet të ketë për qëllim eliminimin e shkakut rrënjësor. Shkaqet kryesore të sëmundjes:

 • sëmundje virale ose infektive;
 • hernia ndërvertebrale;
 • hipertensioni i muskujve;
 • defektet e lindura të kraharorit;
 • osteokondrozën e kraharorit dhe qafës së mitrës;
 • dëmtimi kurrizor;
 • problemet e qarkullimit të gjakut;
 • sklerozë të shumëfishtë;
 • gastrit;
 • ulçerë;
 • sëmundjet e sistemit kardiovaskular;
 • sëmundja e veshkave;
 • ushtrime të mëdha fizike pa përgatitje paraprake;
 • mosbalancimi hormonal;
 • prania e depozitave të tepërta të kripës në trup.

Shumë shpesh, nevralgjia diagnostikohet në gratë shtatzëna. Kjo është për shkak të ndryshimeve të plota hormonale në trup, shfaqjes së edemës dhe një rritje të konsiderueshme të ngarkesës në trupin e femrës.

Me mbajtje të pahijshme, patologji mund të ndodhë në një foshnjë të porsalindur. Neuralgjia mund të zhvillohet si rezultat i një hipotermie të lehtë të trupit.

Simptoma kryesore e nevralgjisë së kraharorit është dhimbja, e cila ndodh në zonën ku ka ndodhur ngjeshja nervore. Më shpesh lokalizohet nën tehët e shpatullave, midis brinjëve, në pjesën e prapme ose të shpinës së poshtme. Sulmet e dhimbjes shfaqen mjaft rrallë, por zona e pinching është vazhdimisht e dhemb. Simptomat kryesore të nevralgjisë së gjirit:

 • ngërçe muskulore;
 • dhimbje të shtuar gjatë kollitjes, teshtitjes ose lakimit;
 • mpirje e lëkurës në zonën e nervit të shtypur;
 • zbehje ose skuqje e lëkurës;
 • djersitje e tepruar.

Nëse shfaqen shenjat e para të devijimit, menjëherë duhet të konsultoheni me një mjek. Trajtimi duhet të jetë gjithëpërfshirës dhe të ketë për qëllim eliminimin e shkakut rrënjësor.

Gjatë terapisë, jo vetëm shenjat e dëmtimit janë ndalur, por sëmundja që shkaktoi gjendjen patologjike gjithashtu eliminohet. Isshtë e mundur për të trajtuar nevralgjinë interkostale të gjoksit me ndihmën e ilaçeve, efekteve fizioterapeutike dhe ndërhyrjes kirurgjikale. Në disa raste, mund të përdoren metoda të mjekësisë tradicionale.

Fillimisht, mjeku eliminon dhimbjen, dhe vetëm atëherë ai trajton sëmundjen, kundër së cilës ka pasur pinching. Brenda 3-4 ditëve, pacienti duhet t'i përmbahet pushimit të shtratit. Shtrati duhet të ketë një sipërfaqe të vështirë. Një mburojë e fortë mund të vendoset nën dyshek.

Këto grupe të barnave janë të përshkruara:

 • anesthetizing;
 • relaksues të muskujve;
 • vitamina;
 • sedatives.

Anestetikët nga grupi NSAID jo vetëm që ju lejojnë të ndaloni dhimbjen, por gjithashtu lehtësoni inflamacionin. Nëse pacienti ka dhimbje të forta, atëherë mjeku mund të përshkruaj bllokadën e lidokainës.

Relaksuesit e muskujve mund të eliminojnë spazmën e muskujve, duke përmirësuar kështu gjendjen e përgjithshme të pacientit. Futja e vitaminave B është e përshkruar. Ato kanë një efekt pozitiv në strukturat nervore. Në disa raste, përshkruhen qetësues.

Për të rivendosur pozicionin anatomik të departamenteve të qafës së mitrës dhe kraharorit, rekomandohet një kurs i procedurave fizioterapeutike. Ai përfshin:

 • terapi lazer;
 • akupunkturë;
 • masazh;
 • ekspozimi manual;
 • akupunkturë;
 • fizioterapi.

Nëse trajtimet konservatore kanë qenë joefektive, atëherë përdoren metoda kirurgjikale.

Mjeku mund të përshkruajë përdorimin e ointments me efekt analgjezik, anti-inflamator dhe ngrohje. Këto mund të jenë ilaçe të bazuara në helmet e insekteve. Rekomandohet përdorimi i suva speciale të specave, të cilët kanë një efekt ngrohjeje.

Për të marrë efektin maksimal terapeutik, mjekët shpesh përshkruajnë jo vetëm ilaçe, por edhe një kurs fizioterapie.

Mjekësia tradicionale mund të përdoret si shtesë. Para përdorimit të tyre, duhet të konsultoheni me një specialist. Rekomandohet të pini tretësira nga bimët e mëposhtme medicinale:

Këto bimë kanë një efekt qetësues dhe analgjezik. Ato janë veçanërisht efektive gjatë përkeqësimit të një gjendje patologjike.

Për të përmirësuar mirëqenien, pacientit rekomandohet të bëjë një kompresë në zonën e prekur. Përbërja medicinale do të ngrohë, lehtëson ënjtjen e indeve të muskujve dhe dhimbjen. Për fasha, mund të përdorni:

Përzierja e trajtimit duhet të aplikohet në zonën e prekur dhe të mbulohet me një shall prej leshi. Kursi terapeutik duhet të zgjasë rreth 2 javë. Një mulli i bazuar në vodka dhe vaj hudhër është mjaft efektiv. Mjeti duhet të fshihet periodikisht në lëkurën e prekur.

Në neurologji, mjekësia tradicionale shpesh përdoret, pasi ato ndihmojnë për të eliminuar shpejt dhimbjen pa pasoja negative për trupin. Sidoqoftë, recetat alternative do të jenë efektive vetëm në fazën fillestare të sëmundjes; ato nuk mund të zëvendësojnë plotësisht terapinë tradicionale. Vetë-trajtimi në shtëpi mund të çojë në një përkeqësim të rëndësishëm dhe zhvillimin e komplikimeve të rrezikshme.

Për të parandaluar zhvillimin e nevralgjisë, duhet të merren masa të thjeshta parandaluese. Shtë e nevojshme të shpërndani me saktësi aktivitetin fizik. Shtë e rëndësishme të shmangni mbitensionin dhe dëmtimin e fortë. Hartimet dhe hipotermia mund të jenë të rrezikshme.

Shtë e nevojshme të drejtoni një mënyrë jetese aktive, si dhe çdo ditë për të kryer ushtrime të gjimnastikës parandaluese dhe terapeutike, të cilat do ta mbajnë trupin në gjendje të mirë. Disa herë në vit rekomandohet të merrni pjesë në masazhe të përgjithshme terapeutike. Trajtimi në kohë i ftohjeve dhe sëmundjeve infektive ndihmon në parandalimin e zhvillimit të përkeqësimit.

Pa vëmendjen e duhur mjekësore, mund të ndodhin komplikime. Kjo perfshin:

 • hipoksi e nervave dhe rrënjëve nervore;
 • lëvizshmëri minimale në zonën e prekur;
 • nevralgji kronike;
 • shkelje e përcjellshmërisë së impulseve nervore në organe;
 • patologjia e sistemit të frymëmarrjes;
 • arrestimi i frymemarrjes.

Forma kronike e nevralgjisë së kraharorit është se pacienti vazhdimisht ndjen dhimbje, ai ka një ndjenjë të rëndë në gjoks.

Neuralgjia e gjirit sjell siklet të madh. Fillimisht, mjeku ndalon dhimbjen, dhe vetëm atëherë përshkruan një trajtim terapeutik. Vetë-mjekimi mund të jetë i rrezikshëm dhe shpesh çon në komplikime serioze. Shtë e rëndësishme të merrni jo vetëm ilaçe, por edhe të merrni pjesë në procedurat e përshkruara fizioterapeutike. Në raste veçanërisht të avancuara, kryhet operacioni.

Karakteristikat e nevralgjisë torakale

Një dhimbje e mprehtë, shpuese në zonën e gjoksit, që çon në humbjen e aftësisë për të marrë frymë normalisht, mund të trembë këdo. Për herë të parë të përballur me simptoma të tilla, një person kryesisht ka frikë nga një sulm në zemër. Por mos u frikësoni, eksitimi mund të përkeqësojë ndjeshëm gjendjen. Në shumicën e rasteve, shkaku i dhimbjes së fortë në gjoks mund të mos jetë një sëmundje veçanërisht e rrezikshme, nevralgjia e shpinës së kraharorit. Trajtimi në kohë do të heqë qafe dhimbjen mjaft shpejt.

Me nevralgji, manifestohen shenja të sëmundjeve të tjera më formuese: pneumoni akute, pectoris angina dhe infarkt miokardi. Vetëm një mjek mund të bëjë një diagnozë të saktë dhe të përshkruajë trajtimin e duhur!

Përkufizimi i sëmundjes

Fjala "nevralgji" vjen nga bashkimi i dy fjalëve latine neuron dhe algos, dhe fjalë për fjalë përkthehet si "dhimbje nervore". Neuralgjia ndërkostale është një shkelje, ngjeshje ose acarim i nervave që rrjedhin në hapësirën ndërkostale.

Lexo artikullin:  Shqyrtime mbi përdorimin e drogës Ortofen

Sëmundja shoqërohet me një simptomë të fortë dhimbjeje. Dhimbja e kraharorit është paroxysmal. Dhimbje akute dhe djegieje mund të shoqërohet me mpirje në zona të caktuara ose ndjesi shpimi gjilpërash dhe madje edhe djegie.

Një nerv i shtypur i shpinës së kraharorit, i cili provokon dhimbje, mund të jetë i një natyre të ndryshme:

 • traumatik (i shkaktuar nga dëmtimi i nervit);
 • ngjeshja (që lind për shkak të ngjeshjes së nervit);
 • inflamator (u shfaq për shkak të inflamacionit dhe edemës së nervit dhe indeve të afërta).

Nervi i shtypur pushon të kryejë funksionet e tij të shëndetshme, bëhet i përflakur dhe shkakton shumë ndjesi të pakëndshme.

Neuralgjia ndërkostale është një sëmundje e të rriturve dhe të moshuarve. Fëmijët nuk preken nga ajo.

Diagnostics

Një neurolog do të jetë në gjendje të përcaktojë diagnozën, nevralgjinë e gjoksit. Gjatë ekzaminimit të pacientit, specialisti do të jetë në gjendje të dallojë simptomat e nevralgjisë nga sëmundjet e tjera dhe të përshkruajë trajtimin e saktë.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Ankesat kryesore të pacientëve

Ankesat e pacientëve që vuajnë nga nevralgjia përqendrohen në dhimbje. Kjo nuk është për t'u habitur, dhimbja me nevralgji është akute dhe djegie. Në mënyrë që të mos provokojë një sulm të ri, pacienti ka frikë të lëvizë dhe madje të thith.

Shenjat karakteristike të sëmundjes

Simptomat kryesore

Ekzistojnë një numër shenjash kryesore të sëmundjes:

 • lokalizimi i burimit të dhimbjes në pjesën e sipërme të shpinës, zona e gjoksit;
 • dhimbja shfaqet befas, personazhi është shumë i mprehtë;
 • simptomat e dhimbjes janë të vazhdueshme ose paroxysmal në natyrë;
 • rrezatim: dhimbja mund të përhapet përgjatë gjithë gjatësisë së nervit të prekur, dhimbja akute në gjoks mund të heqë dorë në rajonin e zemrës, skapulit dhe madje edhe k>

Simptoma shtesë

Gjithashtu, ankesat e pacientit, siç janë:

 • mpirje e një pjese të trupit që ndodhet në zonën e nervave të përflakur;
 • ndjesi shpimi gjilpërash ose djegieje;
 • "Zvarritje zvarritëse" në zonën e gjoksit, krah.

Dallimet nga sëmundjet e tjera

Dhimbja që shfaqet me nevralgji ndërkostale shpesh i jep zemrës, gjë që e bën sëmundjen të duket si një sulm në anginë. Shtë e vështirë të dallosh nevralgjinë ndërnjerëzore nga sëmundjet e zemrës, por kjo mund të bëhet nëse i dini shenjat specifike të saj.

Intensiteti kundrejt zhvendosjes

Intensiteti i dhimbjes gjatë një sulmi në zemër nuk varet nga lëvizja e pacientit, nuk rritet me frymëmarrje të thellë, teshtitje ose kollitje. Dhimbja, shkaku i së cilës, nevralgjia e muskujve, përkeqësohet ashpër duke e anuar ose kthyer trupin.

Aritmia kardiake dhe presioni i gjakut

Aritmia dhe luhatjet në presionin e gjakut janë karakteristikë e dhimbjes në zemër. Simptoma të tilla nuk janë të pranishme nëse pacienti ka nevralgji ndërnjerëzore.

Varësia e morbiditetit nga marrja e nitroglicerinës

Në sëmundjet e zemrës, pacienti ndjen lehtësim të dukshëm pas marrjes së nitroglicerinës. Nitroglicerina nuk ka asnjë efekt në dhimbjen e shkaktuar nga nevralgjia ndërnjerëzore.

herpes

Një sëmundje në të cilën zhvillohen të gjitha simptomat e nevralgjisë ndërkostale. Së bashku me ta, skuqjet karakteristike shfaqen në lëkurë. Trajtimi për këtë sëmundje është dukshëm i ndryshëm nga trajtimi i nevralgjisë.

Mundësia e një kursi atipik të sëmundjes

Me shenja të thjeshta, ju mund të përcaktoni në mënyrë të pavarur natyrën e sëmundjes. Por vetëm një specialist mund të diagnostikojë dhe të përshkruajë trajtim.

Në praktikën mjekësore, ekzistojnë patologji të ndryshme që shoqërojnë simptomat atipike dhe vetëm një mjek me përvojë mund të përcaktojë shkakun e vërtetë të gjendjes së sëmundjes. Kjo do të kërkojë ekzaminime shtesë klinike:

 • për të përjashtuar sëmundjet e zemrës, kryhet një studim i EKG;
 • për të vlerësuar gjendjen e shtyllës kurrizore, kryhet një ekzaminim me rreze X të shpinës së kraharorit;
 • testet e gjakut janë të përshkruara për të diagnostikuar proceset inflamatore.

Nëse dyshoni për dështim të zemrës, patjetër që duhet të konsultoheni me një mjek. Extremelyshtë jashtëzakonisht e rrezikshme të kryhet vetë-diagnostikim dhe vetë-trajtim.

Shkaqet

Shkaku i nevralgjisë është ngjeshja e nervit të shpinës së kraharorit. Presioni i tepërt në nerv është rezultat i patologjive të ndryshme. Disa ekspertë nuk e konsiderojnë nevralgjinë një sëmundje të pavarur, por vini re atë si një simptomë të patologjive të tjera. Në varësi të natyrës së shkaqeve të nevralgjisë, trajtimi i tij zgjidhet.

Patologjia e shtyllës kurrizore

Shkaqet më të zakonshme të nevralgjisë ndërnjerëzore janë sëmundje të ndryshme të shtyllës kurrizore. Këto mund të jenë kthesa kongjenitale ose të fituara, osteokondrozë, hernie dhe gjendje pas traumatike.

Nëse nuk i trajtoni këto sëmundje, ato mund të çojnë në deformim patologjik të hapësirave interkostale dhe mund të provokojnë zhvillimin e tumoreve, inflamacioneve dhe shfaqjes së nevralgjisë.

Spazma e muskujve

Një nerv mund të shtrydhur si rezultat i spazmës së muskujve. Situatat e mëposhtme mund të çojnë në shfaqjen e saj:

 1. trauma;
 2. theksoj;
 3. tendosje e fortë fizike;
 4. sëmundje infektive të transferuara;
 5. pezmatimi i muskujve i shkaktuar nga hipotermia ose infeksioni.

Në disa raste, nevralgjia e gjirit mund të jetë pasojë e pneumonisë.

komorbiditete

Sëmundjet e organeve të brendshme

Prania e sëmundjeve të traktit gastrointestinal, diabet mellitus, gjëndrës tiroide dhe sistemit nervor mund të shërbejë si shkaqe shtesë të nevralgjisë interkostale.

Qëndrimi i pasaktë

Sëmundja shfaqet shpesh te njerëzit që udhëheqin një mënyrë jetese të ulur, duke pasur sjellje të dobët, ose në ata që duhet të punojnë për një kohë të gjatë në një pozitë të pakëndshme.

kritik

Gjendja e rruazave të rajonit të kraharorit dhe hapësirave interkostale ndikohet nga fillimi i menopauzës. Ndërsa trupi plaket, kockat humbasin kalciumin. Ky proces aktivizohet gjatë ndryshimeve hormonale të lidhura me moshën tek gratë.

Metabolizmi i dëmtuar i indeve

Shkaku mund të jetë helmimi nga metali i rëndë, si dhe mungesa e vitaminave B. Këto rrethana çojnë në një prishje të metabolizmit normal në indet e trupit dhe provokojnë zhvillimin e patologjive të ndryshme, duke përfshirë nevralgjinë e gjirit.

Trajtim

Terapia e nevralgjisë torakale përbëhet nga disa faza. Pas konfirmimit të diagnozës së nevralgjisë interkostale, terapia kryhet me qëllim lehtësimin e dhimbjes. Pasi pacienti ka hequr simptomat e dhimbjes, ata fillojnë terapinë që synojnë trajtimin e sëmundjes që provokoi një sulm të nevralgjisë.

Trajtimi duhet të jetë gjithëpërfshirës. Emërimi i shtojcave me vitaminë-minerale për të mbushur mungesën e vitaminave dhe mineraleve në trupin e pacientit do të jetë e përshtatshme.

Trajtimi i nevralgjisë është shumë i dhimbshëm, veçanërisht për vitaminën që injektojnë. Vitaminat në grup përgjithësisht tolerohen shumë dobët. Dhe NSAIDs konvencionale tani nuk janë shumë efektive, veçanërisht për diklofenak.

Jam plotësisht dakord, ai emërohet vetëm nga specialistë me mendje të ngushtë, megjithëse është i lirë natyrisht. Por pika? Prej tij, stomaku i të gjithëve dhemb shumë, të paktën. Tani neurodikloviti shpesh përshkruhet, ai përmban diklofenak, dhe të njëjtat vitamina që injektohen veçmas. Të gjitha në një kapsulë, të përshtatshme, pa dhimbje. Përveç kësaj, ilaçi është efektiv. Dhe në mënyrë që të zgjasë reaksionin, menjëherë pasi është më mirë të pini më shumë vitamina, vetëm në një përqendrim terapeutik. Ashtu si te neuromultiviti. Vetë u trajtua në këtë mënyrë, dhe për një kohë të gjatë nuk pati përkeqësime.

Dhimbja është e çuditshme me nevralgjinë, nuk e kuptova menjëherë se ishte nerv. Kam menduar për asgjë, por jo kaq.

Me të drejtë thuhet se të gjitha sëmundjet nga nervat, pas kaq shumë stresi isha aq e nxehtë dhe e djegur sa nuk mund të merrja frymë thellë. Nerva u shtyp. Epo, vajza ime filloi të më bënte injeksione për të vënë atë që mjeku e përcaktoi, neuromultiviti i prirur për të rritur efektin e NSAIDs. Më futën shpejt në këmbë dhe dhimbja u largua. Si do të ishte më pak nervoz tani.

Emilia, më thuaj sa shpesh keni bërë injeksione, përndryshe nevralgjia ime nuk do të iki deri në fund.

Olga, një mjek përshkroi një neuromultivit për mua sipas një skeme të caktuar injeksioni – për një javë çdo ditë ju duhet t'i bëni ato, dhe pastaj dy herë në javë në total. Por përsëri, kjo është përveç NSAID-ve.

Neuralgjia torakale

Me zhvillimin e nevralgjisë të shpinës së kraharorit, pacienti ka një sulm të ndritshëm dhimbjeje. Në procesin anormal të përfshirë nervat që janë midis brinjëve. Kompleksi i simptomave në këtë gjendje është i ngjashëm me manifestimet e infarktit të miokardit. Ju gjithashtu mund të ngatërroni nevralgjinë me pneumoni akute. Prandaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme të diferencohen saktë këto patologji. Në shenjën e parë të nevralgjisë, duhet të bëni një takim me një terapist ose neurolog. Nëse sindromi i dhimbjes është aq intensiv sa pacienti nuk mund të lëvizë normalisht, rekomandohet të telefononi një ambulancë.

Simptomat e nevralgjisë torakale

Shenja kryesore e patologjisë është dhimbja. Ajo ka karakteristika karakteristike, prandaj, nuk është e vështirë për një mjek të kualifikuar të dallojë nevralgjinë e rajonit të kraharorit nga problemet e tjera. Shenjat e zakonshme të një gjendje patologjike janë:

 • mpirje e zonës së trupit, e cila është e vendosur mbi nervat e përflakur;
 • dhimbje të mprehta kur kthehen, kthesë trupin;
 • siklet të rëndë në hapësirat ndërkostale.

Nëse zhvillohet nevralgjia e rajonit të kraharorit, atëherë simptomat e saj zakonisht ndodhin në sfondin e shëndetit relativ të pacientit. Shpesh dhimbja intensifikohet me teshtitje, kollitje. Siklet intensiv mund të ndodhë për shkak të frymëmarrjes së shtuar pas ushtrimit fizik. Sindroma e dhimbjes zgjat nga disa minuta deri në disa ditë.

Neuralgjia ndërkostale e rajonit të kraharorit ndryshon nga patologjitë e zemrës në atë që në rastin e parë, dhimbja bëhet më intensive me një ndryshim në pozicionin e trupit, teshtitje, kollitje. Për anginë pectoris, shenja të tilla janë jokarakteristike, më shpesh me dhimbje në zemër, një rënie të presionit në arteriet, një shkelje e ritmit të rrahjes. Vetë-diagnoza ju lejon të dalloni problemet, megjithatë, duhet të konsultoheni me një mjek për trajtim.

Shkaqet

Në hapësirat ndërkostale vërehet shkelje patologjike e nervit. Ata mund ta shtrydhin atë:

 • neoplazmes;
 • zgjatje, hernie;
 • edemë inflamatore e indeve ngjitur.

Shpesh çojnë në shkelje të ndërprerjeve në furnizimin me gjak. Kequshqyerja potencialisht e rrezikshme. Si të trajtoni nevralgjinë e gjoksit mund të shpjegohet vetëm nga një mjek me përvojë. Regjimi terapeutik përcaktohet kryesisht nga shkaqet kryesore të gjendjes jo të shëndetshme. Midis tyre:

 • Sëmundjet e përvetësuara dhe kongjenitale të palcës së kraharorit. Më shpesh këto janë kthesa anormale, osteokondrozë.
 • Lezione traumatike. Neuralgjia mund të shfaqet menjëherë pas një dëmtimi dhe madje edhe pas disa vitesh.
 • Hipotermia e zgjatur lokale ose e përgjithshme.
 • Pozicion i detyruar. Ky faktor shpesh shoqërohet me karakteristikat e vendit të punës.
 • Aktivitet i mprehtë dhe i tepërt fizik.

Simptomat në të cilat zhvillohet nevralgjia torakale mund të zhvillohen si rezultat i sëmundjeve të kaluara të sistemit të frymëmarrjes. Në shumicën dërrmuese të rasteve, patologji të tilla shoqërohen nga një kollë.

Cili mjek trajton sëmundjen?

Simptomat e mungesës mund të preken nga një mungesë e vitaminave, kryesisht grupi B. Alkoolizmi, diabeti mellitus dhe sëmundjet e traktit gastrointestinal gjithashtu përkeqësojnë gjendjen e pacientit. Ashtu si me një kompleks problemesh, dhe në prani të vetëm nevralgjisë, ndihma e një specialisti është i nevojshëm. Diagnostifikon dhe përshkruan trajtim:

Shpesh, kërkohen konsulta me një gastroenterolog, kardiolog dhe kirurg. Në specialistin e pritjes:

 1. analizon ankesat dhe historinë e pacientëve;
 2. kryen një ekzaminim fizik, palpon zonën e prekur;
 3. drejton drejt diagnostikimit instrumental dhe laboratorik.

Si ta trajtojmë nevralgjinë ndërnjerëzore në mënyrë sa më efikase, mund të thuhet vetëm pas analizës së rezultateve të studimit të përfunduar. Për të konfirmuar diagnozën dhe për të marrë një tablo objektive të gjendjes së shëndetit, përshkruhen një EKG, radiografi, MRI ose CT. Sa i përket metodave laboratorike, ato kryesisht përdorin një test gjaku. Mos i lini pas dore rekomandimet e mjekut pjesëmarrës për ekzaminim. Ata do të lejojnë të përjashtojnë patologjitë e fshehura, sëmundjet e muskujve të zemrës dhe të vlerësojnë shkallën e dëmtimit nervor.

Trajtime efektive

Shtë e rëndësishme të konsultoheni me një mjek në shenjën e parë të një patologjie. Terapia në kohë do të ndihmojë për të lehtësuar gjendjen shumë më shpejt. Si të trajtoni nevralgjinë e dhimbshme të gjoksit:

 • marrja e ilaçeve;
 • përdorimi i fizioterapisë;
 • duke bërë ushtrime terapeutike.

Kur konfirmoni diagnozën, para së gjithash, dhimbja duhet të eliminohet, procesi inflamator të ndalet dhe të hiqet ënjtja. Paralelisht me këtë, është përshkruar trajtimi i shkakut rrënjësor të nervit të shtypur. Më shpesh këto janë lëndime, osteokondrozë, lakim i kolonës kurrizore.

Si ta trajtojmë sëmundjen nevuralgjinë torakale ndërkostale? Një rezultat i mirë arrihet me përfshirjen e metodave jo të drogës në regjimin e përgjithshëm terapeutik. Kjo është kryesisht një teknikë e ndikimit fizik. Në mungesë të kundërindikacioneve, shpesh shtohen metoda jokonvencionale, të cilave u caktohet një efekt i përgjithshëm forcues dhe një efekt pozitiv në sistemin imunitar.

Deri në shërimin e plotë, pacienti duhet të monitorohet nga mjeku që merr pjesë. Nëse terapia është e pasaktë ose nuk është e përshkruar fare, atëherë sulmet e përsëritura të pinch të rrënjës nervore mund të çojnë në vdekjen e saj. Dhimbja zhduket, por patologjia kalon në një formë tjetër. Forma e lënë pas dore e nevralgjisë interkostale e rajonit të kraharorit karakterizohet nga gulçim me intensitet të ndryshëm, si dhe nga rëndimi në gjoks.

Si të trajtohet?

Baza e terapisë është administrimi i ilaçeve. Grupet kryesore janë:

 • anti-inflamator;
 • qetësues për dhimbjet ose injeksione;
 • relaksues të muskujve;
 • sedatives.

Tregohet gjithashtu terapi me vitaminë. Shpesh përshkruar një kurs të vitaminave B.

Nëse qetësuesit e qetësuesve janë të paefektshëm, atëherë pacientit i ofrohet bllokimi i hapësirave ndërkostale. Si ta trajtojmë një pacient me një diagnozë të nevralgjisë ndërnostale në mënyrë jo-drogore? Një efekt pozitiv arrihet për shkak të:

 • elektroforeza;
 • acupressure;
 • akupunkturë;
 • Terapia e ushtrimeve.

Për të hequr qafe jo vetëm manifestimet, por edhe shkakun e sëmundjes, është e rëndësishme që të kaloni plotësisht një kurs terapeutik. Pas përfundimit të tij, një seri studimesh përsëriten për të konfirmuar rikuperimin. Atëherë rekomandohet të zbatohen masat parandaluese. Ato përfshijnë një mënyrë jetese të shëndetshme, aktivitet fizik të rregullt të moderuar.

ExpertNews Shqipëri