Shkaqet e zhvillimit dhe metodat e trajtimit të ekzostozës kockore-kockore

Exostoza e kërcit kockor është një neoplazëm beninje në kockën tubulare. Zhvillohet në zonën e rritjes së kockave, e vendosur më afër kokës artikulare.

Ekzistoza e kockave ndodh:

 • Më shpesh në kockat e gjata të kofshës dhe këmbës së poshtme;
 • Mund të formohet në kockat tubulare të duarve;
 • Direkt në duar, nyje të kyçit të dorës ose gjurit;
 • Dhe gjithashtu ndikojnë në shpinë, brinjët, kolarbonat, tehet e shpatullave.

Sëmundja ekzostotike (një emër tjetër – osteokondroma) lind me fillimin e zhvillimit më të shpejtë të sistemit muskulor skeletik në moshën 6-8 vjeç, përparon gjatë rritjes aktive të kockave tek fëmijët dhe venitet ndërsa rritet, gradualisht duke ndalur deri në 18-20 vjet.

Natyra e ekzostozës së kërcit

Degjenerimi i qelizave të shtresës hialuronike, që është vendi i formimit të qelizave të reja kockore që formojnë trupin e kockës tubulare, çon në shfaqjen e një rritjeje. Indet e kërcit që rriten në pllakën epifazike formojnë një trup të ngjashëm me tumorin, i cili mund të ketë një formë të zgjatur (lineare) ose sferike.

Meqenëse neoplazma rritet për shkak të shtresës së jashtme të kërcit, struktura e saj e brendshme gradualisht mineralizohet dhe përvetëson karakteristikat e indit kockor. Në rrezet e x të ekzostozës në një fëmijë, skicat e trupit të rritjes ossified të shkrirë me trupin e kockave janë qartë të dukshme. Në këtë rast, shtresa e kërcit nuk lë hije në roentgenogram, si kërc i zakonshëm.

Shkaqet e fëmijëve

Rritjet e shumta në kocka janë pasojë e një shkelje në aparatin gjen të fëmijës. Kjo sëmundje është e trashëguar dhe nuk mund të shërohet plotësisht.

Lexo artikullin:  Trajtimi i duhur i artrozës deformuese të duarve

Ekzostoza e ndonjë kocke mund të merret për arsye të ndryshme:

 • Si rezultat i dëmtimit ose dëmtimit;
 • Në rast të infeksionit të indit kockor (një shkak i zakonshëm është agjenti shkaktar i sifilisit)
 • Si rezultat i çekuilibrit hormonal;
 • Në prani të indiv>

Osteochondroma mund të rritet deri në 5-6 cm në madhësi.

Në praktikën mjekësore, janë vërejtur disa raste të rralla kur rritjet ndalojnë zhvillimin e tyre derisa puberteti i trupit të përfundojë dhe madje shkrihet gradualisht derisa ato të zhduken plotësisht. Përmenden disa raste të shfaqjes së sëmundjes tek të rriturit. Si rregull, zhvillimi i formacioneve të eshtrave fillon në vendin e frakturave ose lezioneve infektive.

Simptomatologjia

Zbulimi i ekzostozës kërcor shpesh ndodh rastësisht, pasi formimi i një rritje ndodh pa dhimbje. Diagnostifikohet me ekzostozë të kërcit kockor te fëmijët:

 • Gjatë ekzaminimeve parandaluese;
 • Në palpimin ose fluoroskopinë;
 • Si rezultat i sondazheve në lidhje me sëmundje të tjera.

Si ev>

Trajtim

Kur diagnostikohet me ekzostozë kockore-kartilaginoze, mjekimi është i paefektshëm ose i padobishëm. Besohet se çdo efekt fizioterapeutik në fushën e zhvillimit të osteochondroma mund të provokojë procesin e degjenerimit të qelizave të rritjes në një tumor me cilësi të dobët.

Indikacionet për heqjen kirurgjikale të rritjes janë diagnoza:

 • Ekzistoza kockore e nyjes së gjurit;
 • Ekzostoza e nyjes së kyçit të këmbës;
 • Exostosis e hip;
 • Exostoza nga copëzimi i nyjës së bërrylit
 • Rritjet e kockave në shpinë.

Ekzaminimi i ekzostozës margjinale të trupave vertebral, mjeku merr parasysh që kjo është forma më e rrezikshme e sëmundjes. Prandaj, caktimi i operacionit paraprihet nga një studim i plotë dhe i detajuar, i cili përjashton rrezikun e ndërhyrjes kirurgjikale në seksionin vertebral. Metoda më e saktë për përcaktimin e madhësisë dhe vendndodhjes së neoplazmës është fluoroskopia.

Puna e kirurgut kryhet nën anestezi lokale, nëse lokalizimi i rritjes lejon që operacioni të kryhet pa ndërhyrë në strukturat komplekse të nyjes. Me një vendndodhje të thellë të neoplazmës, është i nevojshëm fiksimi i plotë i pacientit, i cili i nënshtrohet anestezisë së përgjithshme.

Rritja e kërcit kockor hiqet së bashku me indet ngjitur. Kjo garanton eleminimin e mundësisë së një rikthimi të sëmundjes.

Periudha pas operacionit për nyjet zgjat të paktën dy javë, gjatë së cilës zona e ndërhyrjes kirurgjikale (veçanërisht e rëndësishme për nyjen e gjurit, e cila bart ngarkesën maksimale kur lëviz) është imobilizuar me ndihmën e një deshire. Në të ardhmen, tregohet se ngarkesat në vendin e funksionimit janë të kufizuara derisa indet dhe aftësitë funksionale të restaurohen plotësisht.

Në shumicën e rasteve, mjekët japin një prognozë të favorshme. Statistikat mjekësore tregojnë se përqindja e rikuperimit pas heqjes kirurgjikale të osteokondromës është shumë e lartë nëse pacienti përputhet plotësisht me të gjitha udhëzimet e mjekut që merr pjesë.

Terapia juridike popullore

Osteokondroma nuk është e ndjeshme ndaj efekteve të barnave. Mjetet shëruese të mjekësisë tradicionale gjithashtu nuk shkaktojnë ndonjë ndryshim të dukshëm në rrjedhën e sëmundjes.

Trajtimi i ekzostozës me mjete popullore në përgjithësi është si më poshtë:

 1. Për të mbajtur trupin në gjendje të shëndetshme;
 2. Rritja e efikasitetit të sistemit imunitar;
 3. Normalizimi i sfondit hormonal në të gjitha fazat e rritjes.

Parandalim

Almostshtë pothuajse e pamundur për të parandaluar shfaqjen e rritjeve të eshtrave. Masat parandaluese konsistojnë në ekzaminime të rregullta, veçanërisht të rëndësishme për fëmijët gjatë formimit të kockave skeletore.

Të rriturit duhet të monitorojnë trupin e tyre pas dëmtimeve serioze të kockave tubulare në mënyrë që të zbulojnë me kohë rritjen e formës në vendin e thyerjes.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri