Sëmundje përdhes e mjaft, simptome, shkaqe dhe trajtim

Përdhes është një patologji që zhvillohet në sfondin e një përmbajtje të rritur të acidit urik në gjakun e pacientit. Një përkeqësim në formën e një sulmi të dhimbjes intensive me dëmtimin e nyjës së gishtit të parë është një nga shenjat karakteristike së bashku me tofuse. Trajtimi i kryer shpejt rikthen pacientin, duke ruajtur kapacitetin e plotë për punë. Patologjia antike, e njohur që nga koha e Hipokratit, vazhdon të mahnisë njerëzit moderne në kohën e përparimit teknologjik.

Doesfarë do të thotë diagnoza: përdhes?

Ndryshimet e gjendrave që zhvillohen në nyjet e një personi të sëmurë çojnë në ngacmim të sulmeve të dhimbjes dhe ndryshime të vazhdueshme për shkak të rrjedhës së gabuar të proceseve metabolike në trup. Dështimi i metabolizmit sjell çrregullime metabolike, të cilat gradualisht çaktivizojnë të gjithë sistemin muskuloskeletor. Shkaku i shfaqjes së përdhes është më së shpeshti një predispozicion gjenetik dhe vetë personi që nuk respekton normat e ushqyerjes së duhur. Një sëmundje e shoqëruar me akumulimin e acidit urik në gjakun e një personi quhet përdhes. Ky devijim shfaqet me një kurs të pasaktë të reaksioneve të këmbimit. Normalisht, tek një i rritur, acidi urik nuk duhet të kalojë 360 mikrom / litër tek gratë dhe 420 mikromole / litër për popullatën mashkull.

Tejkalimi i vlerave të lejuara çon në vështirësinë e eliminimit të veshkave të tepërta. Acidi urik është dobët i tretshëm, kështu që një sasi e madhe fillon të depozitohet në zgavrën e përbashkët në formën e kristaleve të kripës së natriumit. Me kalimin e kohës, "rëra" nga monourate natriumi mbush nyjen, duke e deformuar atë dhe duke shkaktuar dhimbje të forta me një sulm të përdhes në pacient.

Përdhesi i referohet një sëmundje kronike të përsëritur. Futja e vazhdueshme e përbërjeve purine me ushqim në trupin e njeriut është një burim i hiperuremisë (akumulimi i acidit urik në trup).
Ndryshimet në nyje "për shkak të përdhes" çojnë në inflamacion, i cili është një reagim mbrojtës ndaj depozitave patologjike.

Pak për tofus

Artriti shoqërohet me shfaqjen e tofusit, të cilat janë një manifestim karakteristik i përdhes. Ngjeshja e indit nënlëkuror, si reagim ndaj hiperuremisë, formohet nëse një person ka qenë i sëmurë për më shumë se pesë vjet. Ndryshimet e vazhdueshme të shoqëruara me depozitimin e granulomave shpesh ndikojnë në nyjet e vogla të këmbëve dhe duarve. Lokalizimi më i zakonshëm i patologjisë është nyja e gishtit të madh.

Përdhesi është regjistruar në më shumë se dhjetë përqind të popullsisë së botës, një pjesë e madhe e rasteve ndodhin tek popullata mashkullore. Përfaqësuesit e seksit më të fortë vuajnë nga përdhes kryesisht në moshën mbi dyzet vjeç. Gratë sëmuren tre herë më pak, përdhes merret pas fillimit të menopauzës, e cila shoqërohet me ndryshime hormonale në trup.

Historia e përdhes daton qindra vjet. Përmendjet e para në kronikat antike gjenden që nga mbretërimi i faraonëve. Një sulm i përdhosur i tmerroi ata përreth tij dhe u prit nga pasuri të pasur që mund të përballonin me bollëk për të ngrënë mish dhe për të pirë verë të kuqe.

Në përshkrimet e tyre, shëruesit e lashtë vunë re një lidhje midis konsumit të tepërt të ushqimit dhe alkoolit me shfaqjen e përdhes. Përshkrimet e para të sulmit u krahasuan në aspektin e forcës së ndikimit me një kafshim qensh ose shtrëngimin e një nyje në një vese.

Klasifikimi i patologjisë

Fazat fillestare të përdhes, kur procesi i kristalizimit të acidit nuk ka arritur një maksimum, sëmundja është e ngjashme në manifestimet e saj me simptomat e poliartritit. Me manifestimet karakteristike të një sulmi të përdhes, patologjia ka një patogjenezë që ndryshon nga njëra-tjetra.

Përdhesi në manifestimet e tij klinike është i ndarë në shtatë forma të kursit:

 1. Artriti akut i gjendrës, duke vazhduar sipas skenarit klasik: karakterizohet nga sulme që ndodhin në mënyrë periodike me simptoma karakteristike të përdhes. Një dhimbje e mprehtë në nyjen e prekur shfaqet papritmas dhe tërhiqet plotësisht pas disa ditësh. Procesi shoqërohet me shenja të inflamacionit: ënjtje të indeve të buta, skuqje të lëkurës mbi nyje, rritje të temperaturës lokale.
 2. Forma infektive-alergjike shfaqet si një ndërlikim pas sëmundjeve infektive. Një faktor shtesë që rrit inflamacionin është reagimi i trupit ndaj futjes së proteinave të huaja të mikroorganizmave që janë agjentë shkaktarë të infeksioneve. Sëmundja i referohet shërueshëm shpejt pa praninë e proceseve të pakthyeshme.
 3. Poliartriti subakut është një formë e sëmundjes me simptoma të buta, më e zakonshme tek gratë e moshuara. Manifestimet janë të kufizuara në dhimbje në nyjen e gishtit të madh në këmbë, nyjet e tjera në këtë kurs mbeten të shëndetshme.
 4. Forma reumatoid karakterizohet nga lezione të shumta të nyjeve të vogla. Një çrregullim autoimun, që çon në një periudhë më të gjatë të një sulmi dhimbje, i është bashkangjitur shkaqeve kryesore të përdhes.
 5. Varianti pseudoflegjik zhvillohet në një bashkim të vetëm, manifestimet e inflamacionit janë të theksuara. Dhimbje të mëdha shfaqen në sfondin e temperaturës së lartë të trupit të pacientit, të dridhura, dobësi të përgjithshme dhe depresion. Të gjitha simptomat janë të ngjashme me zhvillimin e një procesi purulent të etiologjisë infektive.
 6. Kursi asthenik nuk ndryshon në simptoma të gjalla dhe nuk shkakton shumë vuajtje për pacientin. Një sulm i përdhes vazhdohet pothuajse në mënyrë të konsiderueshme me hipereminë të lehtë rreth qeses së përbashkët dhe një sindromë të dobët dhimbjeje.
 7. Forma periartrike ndikon në tendinat e nyjeve, të cilat mbesin në një gjendje të shëndetshme. Më shpesh ka një ngjeshje të tendinit të thembra, i shoqëruar me dhimbje dhe inflamacion.
Lexo artikullin:  Trajtimi i skoliozës së pishinave

Si manifestohet sëmundja

Shenjat e para të përdhes, pacienti vëren kur ka një sulm të dhimbjes karakteristike të kësaj sëmundje. Proceset fillestare që vijnë nga çrregullimet metabolike janë asimptomatike. Më pas, sa më gjatë të zgjatet procesi, aq më e theksuar është pamja klinike e sëmundjes.

Specialistët mjekësorë dallojnë tre faza të zhvillimit të përdhes:

Faza premorbid është periudha fillestare e përdhes. Në gjak, shfaqet një përmbajtje e rritur e acidit urik, i cili vazhdon të sintetizohet me sjellje të pahijshme të ngrënies. Pacienti nuk vëren ndryshime në trup, ndonjëherë ka dhimbje në veshkat. Kjo simptomë mund të shfaqet kur formohet rëra në legenin renal, që është pasojë e depozitimit të kristaleve të acidit urik, të cilat veshkat nuk mund t'i përballojnë.

Faza e parë mund të zgjasë me vite, kalimi i procesit në një fazë më të theksuar të përdhes varet nga karakteristikat individuale të trupit dhe sasia e komponimeve purine me ushqim që hyn në trupin e të sëmurit. Fillimi i periudhës akute mund të diskutohet me shfaqjen e sulmit të parë të përdhes.

Faza e ndërprerjes karakterizohet nga alternimi i fazës asimptomatike dhe sulmeve të inflamacionit akut në nyjen e prekur. Periudha e acarimit fillon papritmas, më shpesh gjatë natës. Një dhimbje e mprehtë e ngutshme e shtrëngon pacientin gjatë gjithë kohës ndërsa sulmi i përdhes zgjat.

Kohëzgjatja e përkeqësimit të përdhes mund të jetë nga dy ditë në javë. Dhimbja e fortë ka qenë e pranishme gjatë gjithë procesit, me inde të buta që ënjten rreth nyjes së prekur. Rritja e temperaturës lokale shoqërohet me hipereminë të rëndë, ndonjëherë duke arritur një nuancë kaltërosh. Lëkura është kështu e shtrirë dhe me shkëlqim.

Në fund të sulmit, dhimbja ndalet po aq shpejt sa filloi. Brenda disa ditësh, ënjtja qetësohet, dhe lëkura përvetëson një ngjyrë të shëndetshme. Sedimentimi i kokrrizave të acidit urik më së shpeshti ndodh në nyjen e parë tarsale të sipërme të gishtit të madh. Nën ndikimin e proceseve degjenerative të shkaktuara nga kristalizimi i acidit urik, kyçja deformohet, duke ngjasuar me një “gungë” në këmbë.

Pas sulmit të pacientit, asgjë nuk shqetëson gjatë periudhës së faljes. Në vitet e para, dhimbja shfaqet një maksimum dy herë në vit, përkeqësimi i procesit ndikon në cilësinë e jetës së pacientit. Një sulm i përdhes zgjat më shumë, periudhat e përgjumjes janë shkurtuar, kyçja mund të kujtojë vetë dhimbjen midis acarimeve.

Simptoma të tilla tregojnë një kalim gradual në fazën kronike të përdhes. Tofuse të vetme shfaqen në trup, me një studim laboratorik në gjak, konfirmohet një përmbajtje e rritur e acidit urik.

Procesi i lënë pas dore, kur përdhes ka vazhduar me vite, quhet kronik. Akumulimi i acidit urik dobët të tretshëm në trup arrin një maksimum karakteristik në të cilin veshkat nuk mund të përballojnë ekskretimin.

Kristalet e acideve zënë jo vetëm nyje, por zona të dendura që ngjajnë me pllaka të vogla të verdha fillojnë të shfaqen në trup. Tofuset shfaqen në shtresën e yndyrës nënlëkurore, në të cilën acidi i modifikuar është i përqendruar.

Nëse përdhes ka qenë i pranishëm në jetën e njeriut për shumë vite, tofuset shfaqen jo vetëm në rajonin periartikular, formacionet patologjike lokalizohen në auricles, në sy dhe në organet e brendshme.

Kur situata është përkeqësuar, formohen fistula në tofuse, në të cilat mund të shihni masën e bardhë kërpudhore, e cila mund të rrjedhë jashtë.

Pse shfaqet sëmundja

Arsyeja e shfaqjes së përdhes mund të izolohet, por në shumicën e rasteve, disa faktorë provokues kontribuojnë në zhvillimin e patologjisë:

Arsyeja kryesore është futja e bazave të purinës në trupin e pacientit, të cilat ndikojnë drejtpërdrejt në proceset metabolike, si dhe reagimet biokimike gjatë të cilave formohet acidi urik:

 1. Abuzimi i ushqimit që përmban purina në sasi të mëdha: mish i kuq, mëlçi, mushkëri, peshk yndyror, bishtajore, çokollatë, çaj, kafe, alkool, pirja e birrës është veçanërisht e rrezikshme, e cila përfshin xanthine dhe guanosine, gjatë reagimit të së cilës formohet acidi urik ;
 2. Pranimi i agjentëve farmakologjikë për qëllime terapeutike: ciklosporina, aspirina, ilaçe që përmirësojnë urinimin;
 3. Disordersrregullime metabolike në sëmundjet autoimune;
 4. Dështimi i metabolizmit pas aplikimit të terapisë antitumor.

Sëmundje që shkaktojnë një rrezik shtesë të përdhes:

 • patologjitë e veshkave që çojnë në dështimin e veshkave;
 • tension i lartë;
 • një rënie në shkallën e reaksioneve metabolike në prani të peshës së tepërt;
 • me helmim prej metali të rëndë;
 • pasojë e dëmtimit;
 • sëmundje dermatologjike e etiologjisë së panjohur – psoriasis.

Predispozita gjenetike luan një rol të rëndësishëm për shfaqjen e përdhes. Faktorët provokues lehtësisht shkaktojnë zhvillimin e patologjisë.

Një sulm i dhimbjes së përdhes më së shpeshti zhvillohet pas një feste të bollshme me një sasi të madhe alkooli, e cila ndikon drejtpërdrejt në sintezën e derivateve të acidit urik. Ndonjëherë agjërimi provokon një reagim të ngjashëm të trupit kur rritet sasia e komponimeve ketone në gjak, e cila nga ana tjetër shkakton një gjendje në të cilën acidi urik nuk mund të ekskretohet lirshëm në urinë.

Shkaku i një sulmi të përdhes mund të jetë ushtrimi i rëndë fizik ose futja e një produkti medicinal për qëllime terapeutike ose diagnostikuese.

Komplikime të mundshme të përdhes

Formimi sistematik i një numri të madh të urateve në gjak çon në komplikime serioze që ndikojnë në shëndet. Me kalimin e viteve, depozitat e akumuluara kristaline prishin funksionimin e sistemit gjenitourinar dhe muskul-skeletik:

 • Nga nyjet e lëvizshme të kockave, vërehet një deformim i qëndrueshëm. Me një proces të zgjatur, ndjesitë e dhimbshme shfaqen jo vetëm gjatë sulmit, por edhe në interval. Zhvillimi i artritit çon në procese distrofike që prishin lëvizshmërinë dhe aktivitetin motorik të nyjeve. Nëse përdhes zgjat më shumë se gjashtë vjet, nyjet e prekura shndërrohen në nyje të ngurta dhe të dhimbshme që kanë humbur funksionalitetin e tyre. Në një masë më të madhe, lokalizimi i patologjisë në nyjen e gishtit të madh ndodh, më rrallë, uratet formojnë grupe në kyçin e dore, bërryl dhe gju. Lidhjet jo funksionale pushojnë së përmbushuri funksionin e tyre, duke krijuar një ngarkesë shtesë në të gjithë sistemin muskulor skeletik.
 • K>

Si të identifikoni përdhesin?

Përcaktimi i formulimit të saktë të diagnozës kryhet nga një specialist i kualifikuar mjekësor, i cili është në gjendje të dallojë përdhesin nga sëmundjet me manifestime të ngjashme. Saktësia e trajtimit varet nga saktësia e përcaktimit të problemit, duke çuar në një shërim të shpejtë.

Masat diagnostike për përdhes të dyshuar:

 • inspektimi vizual i nyjeve për deformime dhe formacione tofus;
 • marrja e historisë dhe predispozita trashëgimore;
 • Ekzaminimi me rreze X: në figurë, ju qartë mund të shihni proceset shkatërruese në nyje në formën e njollave, pasi uratet nuk i lejojnë rrezet X;
 • testi i gjakut laboratorik për zbulimin e acidit urik "të tepërt";
 • marrja e lëngut synovial për ekzaminim nën një mikroskop për të zbuluar kokrrat e urinës;
 • përshkrimi i pacientit për një sulm të përdhes, pas së cilës sindromi i dhimbjes zhduket plotësisht, niveli i acidit urik në gjak bie ndjeshëm, gjë që e komplikon shumë diagnozën kur bëni një test gjaku;
 • fenomene inflamatore zhyten pas përdorimit të një ilaçi specifik (kolchicine);

Organizata Botërore e Shëndetit ka identifikuar simptoma të mundshme që konfirmojnë zhvillimin e përdhes, si rezultat i dëmtimit të metabolizmit:

 • një sulm i sulmit akut është vërejtur më shumë se një herë;
 • pezmatimi i rajonit të kyçeve arriti një kulm menjëherë pas fillimit të dhimbjes;
 • shenjat e artritit vërehen në një nyje të lëvizshme të eshtrave;
 • zona hiperemike të lëkurës në zonën e inflamacionit;
 • ndryshime të theksuara në bashkimin e gishtit të parë;
 • simptoma të përdhes në njërën këmbë;
 • Hyperuricemia;
 • prania e tofusit;
 • ënjtje e pabarabartë në gishtin e përflakur të gjymtyrëve të poshtme;
 • identifikimi në fotografinë me rreze x të cistave intraosseous me një membranë të përcaktuar qartë;
 • mungesa e gjurmëve të mikroorganizmave patogjenë në lëngun e përbashkët.

Nëse një person i sëmurë me përdhes ka gjashtë nga simptomat e mësipërme, diagnoza konfirmohet.

Përdhesi mund të jetë i ngjashëm me patologjitë e tjera, të cilat janë të nevojshme për tu dalluar për shërimin efektiv:

 • sepsë – një infeksion i përgjithshëm i gjakut mund të shoqërojë përdhes;
 • kondrocalcinoza – depozitimi i kripërave të kalciumit në indet e kërcit, më shpesh njerëzit sëmuren në pleqëri;
 • artrit rheumatoid.

Aktivitetet terapeutike

Për të arritur rezultatin maksimal dhe të qëndrueshëm të trajtimit të përdhes, fillimisht pacienti duhet të ndryshojë plotësisht dietën e tij dhe të heqë qafe zakone të këqija. Normalizimi i ushqimit konsiston në ndjekjen e një diete që synon të zvogëlojë sintezën e acidit urik.

Terapia dietike përfshin përjashtimin e produkteve të mëposhtme:

 • mëlçisë, veshkave dhe ndërprerjeve të tjera;
 • mish i kuq;
 • mish me yndyrë të lartë dhe supë peshku;
 • thjerrëzat, bizelet, fasulet;
 • spinaq, lulelakër, sorre, domate, asparagus;
 • produkte çokollate;
 • kafe ose çaj;
 • produktet e alkoolit.

Për të përmirësuar cilësinë e reaksioneve biokimike, rekomandohet të konsumoni një sasi të mjaftueshme të ujit të pastër, si dhe lëng boronicë ose pije medicinale alkaline.

Trajtimi i drogës për përdhes konsiston në ndalimin e një sulmi akut dhe uljen e përqendrimit të urateve në trup. Eleminimi paralel i acidit urik të tepërt është çelësi për të parandaluar zhvillimin e mëtutjeshëm të përdhes. Zgjedhja e ilaçit të përshtatshëm për një pacient të veçantë duhet të adresohet nga mjeku që merr pjesë.

Barnat e përshkruara për përdhes:

  Kolchicina (Colchicum, Colchimine) është një alkalo>

Terapia operative

Ndërhyrja kirurgjikale tregohet për ato kategori për të cilat terapia konservatore nuk sjell rezultate të rëndësishme. Vulat e ngjashme me toofin mund të rriten në një madhësi mbresëlënëse me kalimin e kohës dhe të bëjnë presion mbi nyjen, duke shkaktuar dhimbje të pakëndshme nga stresi mekanik.

Formacionet patologjike në rast të efekteve negative në nyje nxirren me ndihmën e instrumenteve kirurgjikale. Një operacion kryhet me anestezi lokale. Depozitat e urateve hiqen plotësisht nëse kristalet nuk mbulojnë indet afër tendinit dhe ligamentit. Në këtë rast, tofusi hiqet lehtë dhe plotësisht.

Më pak optimist është parashikimi për mbirjen e tofusit në indet e afërta. Në këtë rast, urati nuk mund të hiqet plotësisht; një pjesë e formimit mbetet në indet ngjitur. Me sjelljen e duhur, pas rekomandimeve, periudha pas operacionit vazhdon pa komplikime, por infeksioni sekondar mund të jetë i mundur, i cili mund të provokojë zhvillimin e helmimeve të përgjithshme të gjakut.

Kohëzgjatja e shërimit varet nga numri i elementeve të hequr, aftësia individuale për të rigjeneruar indet, si dhe gjendja e sistemit imunitar të njeriut. Formimi i mbresë primare ndodh gjatë dymbëdhjetë ditëve të para, kështu që qepjet hiqen dy javë pas operacionit.

Si të shpëtojmë nga një sulm akut?

Kur shfaqen simptomat e para të një sulmi fillestar të përdhes, terapia ndaluese duhet të fillohet menjëherë:

 1. Kolchicina duhet të merret çdo 2 orë në 1 mg derisa të arrihet përmirësimi. Ky ilaç shtyp efektet negative të një rritje të mprehtë të acidit urik dhe ndihmon në eliminimin e manifestimeve inflamatore. Kolchicina ka një numër efektesh anësore, në të cilat trakti gastrointestinal preket kryesisht. Nëse përdorni ilaçin për administrim intravenoz, trakti tretës nuk vuan, por me këtë metodë mund të zhvillohet një reagim alergjik me ashpërsi të ndryshme, deri në tronditje anafilaktike. Pavarësisht ndërlikimeve të mundshme, kolchicina është mënyra më e efektshme për të eleminuar një sulm të përdhes në mjekësinë moderne.
 2. Paralelisht me alkaloidin me origjinë natyrale, përshkruhen ilaçe anti-inflamatore nga grupi farmakologjik i NSAIDs – Naproxen, Etoricoxib, Indomethacin. Trajtimi kryhet gjatë një sulmi dhe nuk ndalet pas zhdukjes së shenjave të inflamacionit. Doza dhe emri i ilaçit përcaktohet nga mjeku që merr pjesë, bazuar në rastin specifik të sëmundjes.
 3. Ulja e ngarkesës në nyjen e përflakur, duke siguruar pushim ortopedik me ndihmën e ortozave të ngurtë ose ndalimin e përkohshëm të shkeljes në këmbën e lënduar.
 4. Për të zvogëluar ënjtjen dhe lehtësuar dhimbjen nga përdhes, duhet të aplikoni të ftohtë.
 5. Një rol të rëndësishëm luhet nga dieta e rekomanduar për të ndaluar marrjen e purines me ushqim.

Inflamacioni i dhimbshëm qetësohet pas nja dy ditësh, zhduket plotësisht brenda disa ditësh.

Ekzistojnë një numër masash parandaluese që parandalojnë shfaqjen e një kursi akut të përdhes:

  gjyshi>

Përdorimi i recetave të mjekësisë tradicionale

Recetat antike të shëruesve tradicionalë do të ndihmojnë për të përballuar manifestimet e përdhes dhe pastrimin e nyjeve. Përdorimi i mjeteve të thjeshta në dispozicion plotëson trajtimin kryesor.

 1. Përdorimi i lëngut nga rrepka e zezë do të ndihmojë në largimin e akumulimeve patologjike të kripërave dhe forcimin e mureve të enëve të gjakut. Para se të hani, duhet të pini lëng të shtrydhur fllad. Doza fillestare është pesë mililitra, duke u rritur gradualisht në gjysmë gotë. Kursi i trajtimit është dy javë, pas së cilës është e nevojshme të bëni një pushim për të shmangur efektet negative në qelizat e mëlçisë.
 2. Konet e reja të bredhit pastrojnë nyjet. Një kon e hapur e mesme pihet me dy gota ujë të valë dhe lihet gjatë natës. Pija e birrës është e ndarë në tre servings dhe pihet para ngrënies.
 3. Përdorimi i gjethes së gjirit ndikon në mënyrë të favorshme në gjendjen e pacientit: supë është gatuar mbi nxehtësi të ulët për pesë minuta. Disa gjethe majdanozi derdhen në një gotë me ujë të nxehtë dhe mbahen në nxehtësi të ulët. Ilaçi që rezulton ftohet në temperaturën e dhomës dhe sasia e supës që rezulton konsumohet brenda një dite.
 4. Për ekspozimin e jashtëm, përdoren fasha nga kripa e detit. Gjysmë kilogram kripë shpërndahet në një litër ujë dhe avullohet mbi nxehtësi të ulët, derisa të shfaqen kristalet. Kripa që rezulton përzihet me glicerinë, në një shumë prej 200 gram, dhe përdoret për aplikimin e një shtrese të trashë në nyjen e prekur në formën e një komprese, duke fiksuar në mënyrë të besueshme përzierjen e trajtimit me një film plastik.
 5. Mbushja me peshk të freskët nuk është një mjet shumë i këndshëm, por efektiv. Peshku i copëtuar vendoset në zonën e dhimbshme dhe mbështillet me film ngjitës. Për të krijuar një efekt termik, mbështillni një këmbë me një leckë të leshtë dhe lëreni brenda natës. Mund të kryeni manipulime për dhjetë ditë. Një kundërindikacion absolut është prania e proceseve inflamatore në nyje.
 6. Banjat e relaksimit të këmbëve me jod dhe bikarbonat natriumi janë të dobishme: është e nevojshme të mbushni një legen me gjashtë litra me ujë të nxehtë dhe të shtoni dy e gjysmë mililitra jod dhe pesëmbëdhjetë gram sodë buke. Zhyt këmbën e sëmurë në zgjidhje dhe mbajeni derisa uji të ftohet. Duke përsëritur procedurën për një javë, pacientët shënuan përmirësim.
 7. Banjat e kontrastit me përdorimin alternative të ujit me temperaturë të lartë dhe të ulët përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe lehtësojnë dhimbjen në gjymtyrën e prekur.
 8. Mjaltë i freskët, mustardë e thatë dhe sode buke janë të përziera në përmasa të barabarta dhe aplikohen në zonën e prekur, duke u mbështjellur në mbështjellës plastik. Duke e mbuluar me një batanije të ngrohtë, kompresa lihet për tetë orë. Përsëritni manipulimet e trajtimit për 14 ditë për efektivitetin më të mirë.
 9. Qymyr i aktivizuar është një ilaç pa çmim i përballueshëm që mund të blihet në çdo farmaci. Dhjetë tableta janë tokë dhe përzihen me një sasi të vogël uji deri në një gjendje të mykur. Kur shfaqet dhimbja, përzierja aplikohet dhe fiksohet me një film. Ju mund ta lini kompresën brenda natës duke e mbështjellur këmbën në një leckë të ngrohtë.

Para fillimit të terapisë ndihmëse me recetat në shtëpi, duhet të merrni lejen e një mjeku që do të marrë parasysh të gjitha efektet anësore. Mënyra më e mirë për të mbrojtur veten nga zhvillimi i përdhes dhe shfaqja e sulmeve të përdhes është ushqimi i duhur dhe një mënyrë jetese e shëndetshme.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri