Parandalimi i artritit reumatoid

Parandalimi i Rheumato>

Artriti reumatoid nuk mund të shërohet plotësisht, dhe për këtë arsye ju duhet të përpiqeni të parandaloni zhvillimin e tij, si dhe zhvillimin e komplikimeve dhe acarimeve në tashmë të sëmurë.

Pasqyrë e artritit reumatoid

Artriti reumatoid është një sëmundje kronike sistemike shumë e rëndë e strukturave të indit lidhës me një lezion mbizotërues të nyjeve të vogla në formën e artritit autoimun eroziv-destruktiv me një etiologji të panjohur. Kjo sëmundje shpesh çon në paaftësi (70% të rasteve) dhe madje edhe vdekje për shkak të zhvillimit të dështimit të veshkave dhe komplikimeve të rënda infektive. Faktorët që kontribuojnë në zhvillimin e artritit reumatoid janë predispozicioni gjenetik, agjentët infektues (virusi i hepatitit B, fruthi, shytat, infeksionet sinkjitale të frymëmarrjes, herpes, citomegalovirus, virusi Epstein-Barr, herpes zoster, retroviruses), endokrinopati, dehje, ilaçe intoksikuese, hiperinsolim , stresi, etj. Ekzistojnë disa hipoteza për patogjenezën e artritit reumatoid, siç janë hipoteza e funksionit të dëmtuar të limfociteve të klasit T, hipoteza e shndërrimit të ngjashëm me tumorin e sinoviociteve, sipas të cilave aktivizohet sinteza e enzimave, duke çuar drejt përparimit të shkatërrimit të përbashkët.

Cilat mund të jenë shfaqjet e artritit reumatoid?

Manifestimi i sëmundjes zakonisht fillon me një proces inflamator në metakarpophalangeal (shpesh indeksi dhe gishtat e mesëm) dhe nyjet e kyçeve. Pacientët ankohen për sëmundje të përgjithshme, ethe për numra subfebrile, gjumë të dobët dhe oreks. Për artritin reumatoid, dëmtimi simetrik i nyjeve është karakteristik. Lidhjet e prekura fryhen dhe bëhen të dhimbshme, shfaqet ngurtësia e mëngjesit (në mëngjes dhimbja është më e fortë dhe lëvizshmëria në nyje është e kufizuar). Sidoqoftë, pas ngrohjes, dhimbja qetësohet dhe deri në mbrëmje praktikisht zhduket. Pastaj nyjet e vogla të këmbëve janë të përfshira në procesin patologjik. Me kalimin e kohës, nyjet më të mëdha (gju, bërryl, etj) mund të preken. Aftësia e kufizuar shpesh çon në deformim të përbashkët me humbjen e funksionalitetit të tyre. Me kalimin e kohës, veçanërisht në mungesë të trajtimit adekuat dhe parandalimit të komplikimeve, nyjet e mëdha preken deri në shtyllën kurrizore. Gjithashtu një nga shenjat e kësaj patologjie janë nyjet reumatizmale – një simptomë ekstraartikulare. Shpesh ato formohen në lëkurë, por mund të formohen edhe në mushkëri (sindromi Kaplan), në sistemin kardiovaskular (perikarditi, vaskuliti), në veshkat (nefriti, amiloidoza), sytë (konjunktiviti, skleriti, keratiti, episkleriti).

Parandalimi parësor i artritit reumatoid

Parandalimi parësor nënkupton një sërë masash që synojnë parandalimin e shfaqjes së kësaj sëmundjeje dhe eliminimin e faktorëve të rrezikut të modifikueshëm. Asshtë si më poshtë:

 • zbulimin dhe trajtimin në kohë të sëmundjeve infektive;
 • rehabilitimi i fokuseve të proceseve inflamatore kronike (përfshirë zgavrat e kariozës së dhëmbëve, bajamet, etj);
 • forcimi i përgjithshëm i imunitetit dhe rritja e mbrojtjeve të trupit (ngurtësim, marrje periodike e përgatitjeve multivitamine, adaptogjene, sporte dhe edukim fizik);
 • mbajtja e një stili jetese të shëndetshëm (aderimi i gjumit dhe zgjimi, ushqimi racional me cilësi, refuzimi i zakoneve të këqija dhe stresi i tepërt fizik dhe psiko-emocional).

Një seri e veçantë e masave për parandalimin parësor të të gjitha sëmundjeve, përfshirë artritin reumatoid, mund të kryhen në nivelin shtetëror (për shembull, mbrojtjen e mjedisit) ose në nivelin e lehtësive të prodhimit (mbrojtjen e punonjësve nga ekspozimi i pafavorshëm në punë).

Parandalimi sekondar i artritit reumatoid

Parandalimi sekondar është një sistem masash që kanë për qëllim parandalimin e zhvillimit të komplikimeve dhe përkeqësimeve në njerëzit që vuajnë tashmë nga artriti reumatoid. Ky lloj parandalimi përfshin si më poshtë:

 • marrja në kohë e ilaçeve të zgjedhura saktë, duke përfshirë kombinimet parandaluese kundër relapsit;
 • terapi fizike, e cila synon të vonojë ose madje të parandalojë zhvillimin e kontraktimeve, imobilizimin dhe deformimet e nyjeve, atrofinë e muskujve (kjo mund të jetë, për shembull, ushtrime aerobike për 30 minuta pesë herë në javë, not, çiklizëm, ecje etj.);
 • pajtueshmëria me rekomandimet dietike të specialistëve (rritja e numrit të manave, arrave, frutave dhe perimeve, përveç solanaceous, në dietë, ulja e konsumit ose eleminimit të bukës së bardhë, makaronave, sheqerit, kafesë nga dieta, si dhe prezantimin e sojës , fara liri, kunguj, rapeseed në vaj dietë, etj)
 • marrja e acideve yndyrore omega-3 (ndihmojnë në uljen e inflamacionit dhe efektet negative të marrjes së glukokortikosteroideve).

Me një sëmundje të tillë si artriti reumatoid, është jashtëzakonisht e rëndësishme të filloni trajtimin në fazën fillestare, në fazën e hershme, pasi trajtimi i ilaçeve dhe rekomandimet për parandalimin sekondar mund të ndalojnë dhe parandalojnë shkatërrimin e nyjeve, dhe, në përputhje me rrethanat, të ruajnë kapacitetin e punës dhe cilësia e jetës së një pacienti të tillë.

Parandalimi parësor dhe sekondar i artritit reumatoid

Artriti reumatoid ndikon në nyje dhe është një sëmundje kronike. Shkenca mjekësore nuk ka mjetet dhe metodat për të eleminuar plotësisht sëmundjen. Më shpesh, prania e saj konstatohet në fazën e zhvillimit aktiv, dhe kjo do të thotë se kursi kryesor i sëmundjes ndodh në mënyrë të konsiderueshme për pacientin. Mjekët këshillojnë marrjen e masave parandaluese. Një grup masash do të shmangin shumë sëmundje.

Sëmundja sistemike

Pse një person zhvillon artritin reumatoid nuk dihet me siguri. Ekspertët kanë disa versione, por ende nuk kanë arritur në një konsensus. Sëmundja është natyrë autoimune, e cila shprehet në faktin se trupi nuk i njeh qelizat e veta dhe kërkon të shkatërrojë ato. Antitrupat e prodhuar sulmojnë indin lidhës të nyjeve, duke e shkatërruar atë gradualisht plotësisht.

Strukturat kërc dhe kocka vuajnë, e cila manifestohet me dhimbje të forta, shfaqet deformimi i nyjeve dhe rritet temperatura e trupit, gjë që tregon inflamacionin kronik. Lidhjet e prekura humbasin funksionalitetin e tyre, dhe i gjithë trupi vuan nga lezione të ndryshme të organeve të brendshme dhe merr komplikime. Deri në 70% të pacientëve me artrit reumatoid marrin një paaftësi me diagnoza shoqëruese të dështimit të veshkave, osteoporozën, amyloidozën dhe komplikime të tjera.

Shkaqet e paraqitjes

Parandalimi i artritit reumatoid është kryesisht i domosdoshëm për njerëzit me një predispozicion gjenetik. Ka disa faktorë të tjerë që shkaktojnë sëmundjen:

 • Viruse – fruthi, liken, hepatiti B, Epstein – Barr, shyta, retrovirus, herpes.
 • Dehje.
 • Subcooling.
 • Hypersolation.
 • Marrja e medikamenteve dhe ilaçeve të caktuara.
 • Stresi.
 • Endocrinopathy.

Në përgjithësi, ende nuk është e mundur të përcaktohet natyra e shfaqjes së sëmundjes.

Grupi i rrezikut përfshin:

 • Gratë, vëmendje e veçantë u kushtohet personave mbi 45 vjeç.
 • Trashëgim.
 • Sëmundjet shoqëruese – përdhes, defekte të sistemit muskuloskeletor të një natyre kongjenitale, infeksion të nazofaringit (përfshirë kariesin).

ngjarjet

Sinjalet e para të shfaqjes së sëmundjes janë procesi inflamator në nyjet në duart e gishtit të madh dhe gishtit të parë, kyçit të kyçit. Një tipar karakteristik i manifestimeve është simetria: nëse nyja në gishtin e dorës së djathtë është e sëmurë, atëherë pothuajse menjëherë e njëjta lezion do të kapërcejë të njëjtin gisht të dorës së majtë. Në fazën e parë, pacienti ndjen dhimbje, lëvizje të kufizuar dhe siklet në mëngjes, deri në mbrëmje situata është e barazuar dhe nyjet lëvizin pa ndonjë vështirësi.

Gjendja e përgjithshme e pacientit përkeqësohet: rritet temperatura e trupit, vjen pagjumësia, shqetësohet oreksi. Gradualisht, procesi i shkatërrimit të indeve të kërcit kap tërë trupin, njëkohësisht duke shkaktuar dëme të pariparueshme të organeve. Funksionaliteti në gju, nyjet e bërrylit është i dëmtuar, shpina është e prekur, procesi i aftësisë së kufizuar është veçanërisht i shpejtë në mungesë të trajtimit adekuat.

Një nga shenjat e jashtme të pranisë së artritit reumatoid është shfaqja e nyjeve në lëkurë, në mushkëri dhe në sistemin kardiovaskular (vaskuliti, perikarditi), dhe ato mund të shihen edhe në veshkat dhe sytë. Detyra kryesore e pacientit, pasi ka zbuluar shenjat e para dhe ndjenjën dhimbje në nyje, nuk është të vetë-mjekojë ose të presë që ajo të kalojë vetë, por të kontaktojë një reumatolog për një diagnozë.

Simptoma të ngjashme shoqërojnë sëmundje të tjera, një diagnozë profesionale do të mbrojë kundër trajtimit të pasaktë dhe të ndihmojë në ruajtjen e sëmundjes. Ekspertët insistojnë në masa parandaluese të sjelljes – parandalimi i artritit reumatoid është mënyra e vetme e përballueshme për të shmangur sëmundjen.

Diagnostics

Në zyrën e mjekut, është e nevojshme të shprehen të gjitha devijimet shqetësuese. Specialisti do të përshkruaj disa teste për të identifikuar shkaqet e sëmundjes: një test biokimik, imunologjik i gjakut dhe një numër studimesh të tjera. Kur zbulohet një sëmundje, vlerësohet faza dhe shkalla e dëmtimit të kyçeve. Për ta bërë këtë, përshkruhet rreze X, artroskopia ose MRI, lëngu i përbashkët mund të merret me birë.

Nëse identifikoni një dëmtim të gjerë të nyjeve dhe përcaktoni fazën e lartë të artritit, mund t'ju duhet të konsultoheni me mjekë të tjerë: një pulmonolog, kardiolog, nefrolog, gastroenterolog, etj.

Nivelet e parandalimit

Trajtimi i sëmundjes është natyror konservativ dhe kryesisht ka për qëllim pengimin e shkatërrimit të nyjeve dhe organeve të brendshme, eliminimin ose zvogëlimin e komplikimeve. Shkenca mjekësore ka zhvilluar dy lloje të metodave parandaluese – parandalimin parësor dhe sekondar të artritit reumatoid.

E para ka për qëllim parandalimin e shfaqjeve të mundshme të sëmundjes, sistemi sekondar përmban një sërë masash që minimizojnë rrezikun e përkeqësimeve, përhapjen e mëtejshme të lezioneve, si dhe eliminimin e komplikimeve të organeve dhe sistemeve të brendshme.

Trajtim

Trajtimi duhet të jetë nën mbikëqyrjen e një mjeku që përshkruan ilaçe me efekte anti-inflamatore dhe antirheumatike. Shumica e produkteve të sintetizuara me përdorim të vazhdueshëm mbart komplikime, kështu që ato nuk mund të merren në mënyrë të pakontrollueshme.

Efekti pozitiv sjell parandalimin. Artriti reumatoid i jep vetes fizioterapi (duke përjashtuar ngrohjen e përbashkët). Metodat efektive janë magnetoterapia, lazeroterapia, masazhi dhe terapia stërvitore. Në raste të rënda, kur nuk ndihmojnë asnjë masë, pacientit i është caktuar një operacion. Gjatë operacionit (artroskopia), indi i përbashkët i prekur hiqet, gjë që ngadalëson ndjeshëm procesin e shkatërrimit.

Për të mbajtur të shëndetshëm

Parandalimi kryesor i artritit reumatoid konsiston në një sërë masash që eliminojnë faktorët e rrezikut për shfaqjen e sëmundjes ose zvogëlojnë ndjeshëm kërcënimin e tyre.

Sistemi përfshin:

 • Trajtimi i të gjitha sëmundjeve infektive.
 • Trajtimi i kariesit, bajametit, herpesit dhe inflamacioneve të tjera kronike.
 • Forcimi i vazhdueshëm i imunitetit, rritja e rezistencës së trupit ndaj sëmundjeve virale (ushqimi i shëndetshëm, ngurtësimi, sporti i moderuar, ecja ose çiklizmi në ajër të pastër, marrja e komplekseve të vitaminave, adaptogjenëve, etj.).
 • Rutina e përditshme, refuzimi i zakoneve të këqija, eleminimi i mbingarkesës psiko-emocionale.

Parandalimi i artritit reumatoid përfshin përmirësimin e gjendjes psikologjike: fuqia, optimizmi dhe mungesa e dëshpërimit ndikojnë pozitivisht në të gjitha sferat e veprimtarisë dhe shëndetit njerëzor në radhë të parë. Kthimi te psikologu ndihmon në zhvillimin e rezistencës në situata stresuese, gjë që eliminon premisat e shumë sëmundjeve.

Linja e dytë e mbrojtjes

Parandalimi sekondar i artritit reumatoid konsiston në një sërë masash. Objektivat kryesore janë parandalimi i komplikimeve të shkaktuara nga sëmundja themelore, masat parandaluese për të ndihmuar në shmangien e sulmeve dhe përkeqësimin e gjendjes së përgjithshme të pacientit.

Parandalimi i artritit reumatoid me një diagnozë të konfirmuar përfshin:

 • Marrja e medikamenteve, sipas rekomandimeve të mjekut sipas skemave të përcaktuara.
 • Aktiviteti fizik i rregullt, në veçanti komplekset e edukimit fizik terapeutik dhe parandalues. Ushtrimet zhvillohen nga specialistë dhe kundërshtojnë imobilitetin e gjymtyrëve, ruajnë tonin e muskujve. Përveç ushtrimeve speciale, aerobika, noti, çiklizmi, ecja, etj. Janë të mirëseardhura. Numri i stërvitjeve duhet të sillet gradualisht deri në 5 herë në javë, kohëzgjatja e tyre duhet të jetë së paku 30 minuta.
 • Ulur peshën e trupit.
 • Dietë. Menuja eliminon enët e skuqura dhe të yndyrshme, bukën e bardhë, makaronat, produktet e rafinuara, ushqime komoditeti, ushqimin e shpejtë, pijet e gazuara të ëmbla dhe zvogëlohet proporcioni i kripës. Baza e dietës është perimet sezonale (me përjashtim të kulturave të natës) dhe frutat, arrat. Gjithashtu, farat e lirit, vaji i rapës dhe soja janë prezantuar si një shtesë shtesë e dobishme. Strictlyshtë rreptësisht e ndaluar>

Një vizitë e hershme te një mjek dhe diagnostikimi i sëmundjes në fazat fillestare jo vetëm që ndihmojnë për të vendosur një diagnozë, por edhe me taktikat e duhura të trajtimit, ata i mbajnë nyjet nga deformimet, dhe kështu nga paaftësia.

Parandalimi parësor i artritit reumatoid tek gratë duhet të fillojë në moshën 30 vjeç. Sipas OBSH-së, gratë kanë më shumë të ngjarë të preken nga kjo sëmundje, dhe rrjedhën e sëmundjes shoqërohet me lezione më të gjera të nyjeve dhe organeve të brendshme.

ethnoscience

Sëmundja reumatike e artritit është e njohur që nga koha kur ilaçi ishte në fillimet e tij, dhe trajtimi bazohej në përdorimin e mjeteve të improvizuara, bimëve dhe dhuratave të natyrës. Për të qetësuar dhimbjen, lehtësimin e inflamacionit në mjekësinë tradicionale, përdorni:

 • Patate. Lani dhe copëtoni zhardhokët me një fuçi të gjelbër me lëvozhgë. Masa e patates e ngrohur në ujë të nxehtë aplikohet në nyjet e përflakur. Kursi minimal i trajtimit është 1 javë.
 • Hudhër. Pritini pesë kokat e qëruara të hudhrës dhe derdhni 0,5 l vodka, lëreni të krijojë në një vend të errët për 10 ditë, duke tundur periodikisht tretësirën. Merrni me gojë para ngrënies, 1 lugë çaji tri herë në ditë. Në rast të perceptimit të dobët, rekomandohet të holloni me ujë të zier.
 • Rekomandohet gjithashtu që të merrni lëng hudhre në dozë prej 10 pika në një kohë tre deri në katër herë në ditë para ngrënies, duke e larë me qumësht të ngrohtë.
 • Përzierja e mëposhtme përdoret si një vaj për nyjet: pluhur nga gjethet e gjirit (6 pjesë), hala dërrmash të grimcuar (1 pjesë), gjalpë (12 pjesë) – përzieni dhe fërkoni në nyje të përflakur.
 • Banjat e bëra nga gjethet e thuprës së steamed me shtimin e kripës së detit dhe hala pishe janë të dobishme për pacientin.
 • Për trajtimin dhe parandalimin, pini sapun thupër, një zierje të luleve të plakave (1 gotë herë në ditë), etj.
 • Mjekësia tradicionale këshillon të aplikoni gjethe të freskëta të rodheve, lakrës së bardhë, kolonave të këmbëve në nyjet e lënduara.

Masat për të parandaluar artritin reumatoid ndihmojnë ose të shmangin fillimin e sëmundjes ose të zvogëlojnë ndërlikimet pas fillimit të sëmundjes. Ruajtja e një jetese të shëndetshme nuk është aq e vështirë, por kjo qasje ndihmon për të shmangur shumë probleme.

Parandalimi i artritit

Parandalimi i artritit është një sërë masash që synojnë parandalimin e çdo sëmundjeje të përbashkët. Pasiviteti fizik modern dhe efektet e faktorëve të tjerë nxitës kanë çuar në një rritje të incidencës së artritit. Në të njëjtën kohë, kjo sëmundje haset edhe tek të rinjtë sot. Të heqësh qafe artritin nuk është aq e lehtë sa mund të duket në shikim të parë. Në praktikë, trajtimi është gjithmonë i gjatë dhe i vështirë. Për më tepër, në rastin e ndryshimeve të pakthyeshme në nyje, mund të mos jetë e mundur aspak. Do të jetë shumë më efektive për të parandaluar sëmundjen sesa ta trajtoni atë. Parandalimi i artritit duhet të fillojë sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që të mos humbasë momentin kur do të jetë e lehtë të heqësh qafe artritin.

Për të kuptuar se si artriti mund të parandalohet, duhet të dini se si funksionon kyçja. Ajo përfaqëson një bashkim të luajtshëm të disa përfundimeve. Midis tyre ndodhet një ind indi kërc ose menisk që mbron nyjen nga veshja. Kryqëzimi mbrohet nga një qese artikulare e tendinave dhe ligamenteve, të cilat vendosin fort në një vend. Lëngu periartikular përmes sistemit të qarkullimit të gjakut jep ushqimin në indet e eshtrave.

Lidhjet janë të ekspozuara vazhdimisht ndaj shumë rreziqeve, nga të cilët më të rrezikshmit janë këto:

 • hypothermia;
 • shkelje e rregullave të ngritjes së peshës;
 • veshur këpucë me këmbë të ngushta që deformojnë këmbën;
 • shkelje e sjelljes;
 • dobësi e muskujve;
 • imunitet i dobët; sëmundje të rregullta virale dhe bakteriale;
 • patologjitë trashëgimore.

Ushtrimi për parandalimin e artritit

Besohet se lidhjet më fleksibile dhe të lëvizshme janë, aq më gjatë mund të zgjasin. Kjo është arsyeja pse aktiviteti fizik mund të quhet një metodë efektive për parandalimin e artritit reumatoid. Sidoqoftë, mos e teproni – lëvizjet duhet të jenë energjike, por në asnjë rast të mprehta. Sportet ideale që parandalojnë sëmundjet e kyçeve janë joga, çiklizmi, noti, stërvitja në peshë, ose në simulatorë speciale. Para stërvitjes, është e domosdoshme të kryeni një stërvitje për ngrohjen e lehtë, pas së cilës shtrirja, pa dështim, pa dhimbje.

Rekomandohet gjithashtu të kryeni gjimnastikë artikulare me rotacion të detyrueshëm të relaksuar të të gjitha nyjeve. Ushtrime efektive për shtyllën kurrizore me kthesë dhe shtrirje të ndryshueshme. Këshillohet të vëzhgoni në të njëjtën kohë gamën maksimale të mundshme të lëvizjes dhe jo të mprehtë. Forconi në mënyrë perfekte muskujt që mbështesin nyjen në një pozicion të caktuar, stërvitja aerobike dhe fitnesi do të ndihmojnë. Muskujt e trajnuar dhe të zhvilluar të trupit mbrojnë shtyllën kurrizore nga mbingarkesat dhe qëndrimin mbështetës, dhe muskujt e kofshëve mbrojnë gjunjët nga artriti. Gjatë orëve të mësimit, kushtojini vëmendje dhimbjes. Nëse dhimbja shqetëson për disa ditë, ngarkesa duhet të zvogëlohet. Kategorikisht nuk mund të luani sport, duke kapërcyer dhimbjen e fortë. Në rast dëmtimi ose shtrirjeje, është më mirë të mos mjekoni vetveten dhe të ndaloni stërvitjen.

 • Detyra kryesore e ushtrimeve sportive nuk është vetëm të heqësh qafe kile shtesë, por edhe t’i bëj nyjet më të shëndetshme. Fatkeqësisht, sot shumë njerëz udhëheqin një mënyrë jetese të ulur, gjë që rrit rrezikun e zhvillimit të artritit me moshën. Mjafton të angazhoheni në gjysmë ore dy herë në javë për të mbrojtur nyjet nga artriti.
 • Zgjedhja e duhur e këpucëve është gjithashtu e rëndësishme.
 • Shtë e dobishme të praktikoni rregullisht yoga dhe të bëni shtrirje, pasi këto ushtrime forcojnë muskujt dhe mbështesin nyjet. Rregullisht është e nevojshme të përfshiheni në sporte në mënyrë që muskujt të bëhen më të fortë, pasi në këtë rast nyjet mund të mbajnë më shumë peshë.
 • Të gjitha dëmtimet duhet të trajtohen në kohën e duhur, sepse edhe pas disa vitesh ato mund ta bëjnë veten të ndjehen dhe të çojnë në artrit. Prandaj, pas lëndimeve, është e nevojshme t'i nënshtroheni një kursi shërimi.
 • Mjekët rekomandojnë gjithashtu të monitorojnë qëndrimin, ndërsa punoni në tryezë për të ushtruar pozicionin e duhur, bëni pushime të shkurtra gjatë të cilave bëni ushtrime fizike.
 • Punëtorët me punë të ulur këshillohen që të ngrihen të paktën çdo gjysmë ore.
 • Një metodë efektive për parandalimin e artritit reumatoid do të jetë ndërprerja e duhanit dhe abuzimi me alkoolin.
 • Emërimet e rregullta me një osteopat gjithashtu do të ndihmojnë. Në veçanti, ndihma e këtij mjeku do të jetë e nevojshme pas dëmtimit. Disa seanca osteopatike do të mbrojnë më tej nga artriti.

Parandalimi i artritit reumatoid: Dieta

Një dietë e ekuilibruar është shumë e rëndësishme në parandalimin e artritit. Për shembull, ekspertët rekomandojnë të hani peshk yndyror që përmban acide omega 3 (ndihmon në lehtësimin e inflamacionit dhe eliminimin e dhimbjeve të nyjeve). Zëvendësoni peshkun me vaj me marrjen e rregullt të vajit të peshkut. Rekomandohet gjithashtu të shtoni më shumë gjizë, djathë, qumësht, perime dhe fruta në dietë. Kalciumi është shumë i rëndësishëm për shëndetin e përbashkët, kështu që merrni rregullisht. Do të jetë e dobishme të shtoni ushqime të pasura me kalcium në dietën tuaj të përditshme: salmon, brokoli, spinaq, tofu, susam, etj. Nëse një sasi e mjaftueshme e vitaminave nuk hyn në trup me ushqim, në këtë rast, mangësia mund të plotësohet me komplekse vitaminash. Onlyshtë e nevojshme vetëm për të marrë vitamina në një mënyrë komplekse, pasi, për shembull, marrja e kalciumit vetëm nuk do të ndihmojë, pasi ajo ose nuk mund të absorbohet nga trupi, ose në rastin më të keq, ajo do të vendoset në nyje në formën e kriperat e tyre. Vitaminat C dhe D janë veçanërisht të rëndësishme për shëndetin e përbashkët. Për shembull, vitamina D është treguar që parandalon artritin reumatoid.

Tregohet të pijë sa më shumë lëng të jetë e mundur. Një nga shkaqet e sëmundjes është patologjia e kërcit. Meqenëse kërc është 70% ujë, artriti mund të parandalohet nëse pini të paktën 2 litra ujë në ditë. Vlen të kujtohet se kafeja, çaji dhe pijet e ëmbla, megjithëse përmbajnë ujë, prapë kanë një veti diuretike, kështu që përdorimi i tyre nuk përbën, por përkundrazi zvogëlon furnizimin me ujë të trupit. Sigurohuni që të monitoroni peshën, pasi paund shtesë konsiderohen një nga faktorët nxitës për zhvillimin e artritit. Këmbët e këmbëve, gjunjët dhe ijet, të cilat përbëjnë një pjesë të madhe të peshës së peshës, janë shumë të ndjeshëm ndaj osteoartritit. Studimet tregojnë se pesha e tepërt herë pas here përkeqëson vetitë rigjeneruese të kërcit. Për më tepër, nëse indi i kërcit bëhet i papërdorshëm shumë më shpejt sesa restaurohet, kjo çon në artrit.

Kur ia vlen të shihni një mjek?

Artriti është një sëmundje shumë e rrezikshme që nuk mund të fillohet, pasi pesë vjet pas fillimit të tij, rreziku i aftësisë së kufizuar arrin në 40%. Indet dhe nyjet e reja janë të përfshira në procesin patologjik, i cili çon në humbjen e të gjithë organizmit. Prandaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme të vini re simptomat e artritit në kohë dhe të parandaloni rëndimin e tij.

Simptomat më të rëndësishme të sëmundjes, pas zbulimit të së cilës ia vlen të konsultoheni me një mjek, janë:

 • dhimbje në nyje, e cila intensifikohet me lëvizje;
 • pezmatimi i mukozave.
 • një ndjenjë e ngurtësisë pas zgjimit, e cila mund të zgjasë deri në mesditë, një ndjenjë e nyjeve pa lëvizje;
 • dobësi e përgjithshme;
 • lodhje;
 • humbje e mprehtë e peshës;
 • skuqje dhe ënjtje e nyjeve;
 • rritje e temperaturës së trupit;
 • shfaqja e skuqjeve në lëkurë.

Shpesh në fillimin e artritit ka siklet gjatë ecjes. Sidoqoftë, me kalimin e kohës, periudhat e dhimbjes intensifikohen dhe mund të ndodhin edhe gjatë gjumit. Në raste të tilla, gjumi zakonisht zgjohet nga dhimbja.

Shtë shumë e rëndësishme të mos humbasësh fazën fillestare të artritit, pasi vetëm në këtë rast ekziston një shans për të parandaluar komplikime serioze që provokojnë shkatërrimin e nyjes. Completelyshtë plotësisht e pamundur të rivendosni një nyje të dëmtuar, megjithatë, ju mund të ndaloni procesin patologjik dhe ta parandaloni atë të ndikojë në të gjithë trupin.

Parandalimi i artritit

Gjatë gjithë jetës, nyjet pësojnë stres, veçanërisht nyjet e gjunjëve dhe kyçin e këmbës vuajnë nga stresi. Gradualisht, indet kërc në nyjet lodhen, me rrjedhën e disa sëmundjeve, proceset përshpejtohen. Së bashku shkaktojnë sëmundje të përbashkët, duke prekur lëvizjen, lëvizjen njerëzore. Parandalimi i artritit reumatoid duhet të jetë qëllimi i çdo personi, veçanërisht i grupit në rrezik. Nëse nuk i kushtoni vëmendje problemit, mund të merrni pasoja të rënda, të kufizoheni në një karrige me rrota.

Parandalimi i artritit përbëhet nga masa, parime të dizajnuara për të parandaluar shfaqjen e sëmundjeve të nyjeve. Për të parandaluar trajtimin kompleks, për të zgjatur rininë, lëvizjen e përbashkët, ia vlen të respektoni parimet, rregullat për të cilat flasin mjekët.

Parimet e Parandalimit

Parandalimi i artritit reumatoid bazohet në parime, me respektimin e trajtimit nuk do të kërkohet:

 • Ushqyerja duhet të jetë e saktë, e shëndetshme për sëmundjet e nyjeve, gjatë gjithë jetës.
 • Rregullisht është e nevojshme të përfshiheni në terapi fizike, është e rëndësishme që ushtrimet të kryhen vazhdimisht.
 • Gjatë gjithë jetës, ia vlen të kontrolloni peshën;
 • Gjatë organizimit të punës, është e nevojshme që në mënyrë korrekte të ndërrohen periudhat e pushimit, punës, pajisja e qetë në një vend pune;
 • Aktiviteti fizik, në një masë më të madhe, duke i dhënë ngarkesë nyjeve, duhet të jetë në një nivel optimal.

Veprimet parandaluese duhet të kryhen nga të gjithë ata që kanë më shumë nevojë, të vendosur në rrezik. Pajtueshmëria me rregulla të thjeshta do të minimizojë mundësinë e zhvillimit të artritit të nyjeve.

Grupet e rrezikut

Vlen të ndalet në kategorinë e njerëzve të prirur për shfaqjen e sëmundjeve të kyçeve. Për ta, parandalimi i artritit është i rëndësishëm:

 • Prania e dëmtimeve që nuk trajtohen plotësisht, veçanërisht atletët;
 • Prania e peshës së tepërt;
 • Shpesh vuan nga sëmundje të frymëmarrjes, infektive;
 • Trashëgimia luan një rol, vë në rrezik të afërmit e pacientëve me artrit;
 • Prania e sëmundjeve autoimune;
 • Personat që kanë një ngarkesë të shtuar në nyje sipas llojit të aktivitetit.

Vlen të tregohet kujdes për shëndetin e nyjeve, të kryhen masa të rregullta parandaluese, përndryshe do të kërkohet trajtim kompleks në të ardhmen.

Nëse organizoni siç duhet dietën, pesha normalizohet, proceset metabolike do të kthehen në normale.

Falë ushqimit, një pjesë e ushqyesve që kontribuojnë në rrjedhën e duhur të proceseve të jetës, hyjnë në trup. Së bashku me elementët e nevojshëm, substancat hyjnë në trupin e njeriut me ushqim, të cilat, përkundrazi, shkatërrojnë indet në trup. Vlen të ndiqni rregullat e thjeshta të ushqimit të shëndetshëm, të cilat përbëjnë bazën e menusë ditore:

 • Ato ndihmojnë në largimin e toksinave, substancave të dëmshme nga perimet e freskëta, frutat me një strukturë të madhe të fibrave;
 • Dëmtimi i kyçeve, shkatërrimi ndihmon kolesterolin, shumë yndyrna shtazore. Vlen të kufizohet konsumi i tyre.
 • Shtë e nevojshme të përjashtohen ushqimet me preservatives nga dieta;
 • Për të mbrojtur qelizat e trupit nga sulmet e radikalëve të lirë, nevojiten acide yndyrore të pangopura, të cilat përmbajnë yndyrna bimore në sasi të mjaftueshme.
 • Efekti mbrojtës jepet nga peshqit që i përkasin varieteteve yndyrore;
 • Vlen të braktiset zakonet e këqija: pirja e duhanit, alkoolizmi.
 • Shtë e nevojshme të kufizoni përdorimin e ëmbëlsirave, sheqeri është i dobishëm në sasi të vogla;
 • Vlen të kushtohet vëmendje e ushqimit me kripë, kripa e tepërt grumbullohet në nyje, duke shkaktuar sëmundje;
 • Për të forcuar kërcin, ia vlen të konsumoni më shumë enët bazuar në xhelatinë, mish të pelte.

Shkencëtarët kanë identifikuar një efekt pozitiv në gjendjen e nyjeve të portokallit. Një frutë në ditë – për një kohë të gjatë nuk mund të njihni sëmundjet e nyjeve. Mekanizmi i efektit të portokallit në nyje nuk është identifikuar.

Ushqimi i duhur nuk konsiderohet një profilaksi e artritit reumatoid, nëse i përmbaheni episodeve. Ushqimi i shëndetshëm duhet të jetë një shoqërues i vazhdueshëm!

gjimnastikë

Ushtrimet e fizioterapisë japin një efekt fizik të moderuar në nyje. Ngarkesa është dizajnuar në mënyrë optimale, nuk konsiderohet as e tepërt dhe as e mbetur.

Ka shumë grupe të ushtrimeve fizike të dizajnuara për situata të ndryshme të jetës. Ekziston një kompleks i veçantë për ekzekutim gjatë ditës së punës, i ulur në tryezën e zyrës përpara kompjuterit. Ushtrimet rekomandohen të kryhen dy herë gjatë ditës. Kushti kryesor për stërvitje është sjellja e saktë. Pasi të ktheheni në shtëpi për të konsoliduar aksionin ia vlen të bëni gjimnastikë të plotë.

Një opsion do të jetë një apel për një trajner sportiv, një fizioterapist që do të ndihmojë në zhvillimin e një kompleksi të veçantë. Kur kryeni ushtrime nuk duhet të ndjeheni dhimbje të forta. Mos e detyroni veten me forcë, është më mirë ta zëvendësoni stërvitjen me një tjetër.

Organizimi i ngarkesës së saktë të nyjeve, klasa të ushtrimeve terapeutike do të ndihmojë për të shmangur paqëndrueshmërinë e përbashkët. Kjo do të ndihmojë sipërfaqet artikulare të bashkëveprojnë siç duhet në lidhje me njëri-tjetrin.

Kushtet e temperaturës

Shëndeti i përbashkët varet nga temperatura e ambientit. Shpesh dhimbja, ngurtësia e lëvizjeve manifestohet në sezonin e ftohtë. Shtë e rëndësishme të sigurohet që zonat problematike, nyjet e gjurit, të izolohen. Nuk është e nevojshme të lejohet që në temperatura të ulëta, në shtëpi, zonat me probleme janë të hapura, të ngrira.

Pads speciale të gjurit ndihmojnë në mbajtjen e ngrohtë në nyjet e gjurit. Efektive janë ato të bëra nga flokët e qenve. Një gamë e gjerë e pads gju janë në dispozicion në dizajne të ndryshme. Ju mund të blini pads për ngrohjen e gjurit, duke rregulluar, kjo është e vërtetë për njerëzit e përfshirë në sport në një nivel profesional. Shtë e rëndësishme të mbani nyjet e ngrohta.

Përjashtimi i dëmtimeve

Shtë e pamundur të mbrosh veten nga lëndimi gjatë gjithë jetës. Mund të përpiqeni të minimizoni marrjen e tyre. Nëse merrni një bruizë, traumë në nyje, mos lejoni shërimin më vete. Trajtimi duhet të jetë i plotë deri në rikuperimin e plotë. Vlen që kjo periudhë të braktisë ushtrimet fizike në sipërfaqet e dëmtuara.

Regjimi ditor

Parandalimi i artritit përfshin vëzhgimin e rutinës së saktë ditore, shumë gjëra ndikojnë në gjendjen e trupit, duke përfshirë mungesën e gjumit, overeating. Nëse doni që sëmundjet e kyçeve të kalojnë, ju duhet të ndiqni rregullat çdo ditë. Një imazh i shëndetshëm do të thotë:

 • Gjumë i plotë;
 • Ushqyerja është e saktë, e ekuilibruar;
 • Shëtitjet e përditshme në rrugë;
 • Gjendja psikologjike ndikon në shëndet, prandaj është e rëndësishme që sfondi emocional të jetë pozitiv;
 • Një njeri duhet ta dashurojë veten, jetën e tij.

Rekomandime të përgjithshme

Përveç këtyre masave parandaluese, ekzistojnë shumë gjëra, zakone që ndikojnë në shëndetin e nyjeve.

 • Këpucët me takë duhet të jenë të rehatshme, të rehatshme, të mos sjellin siklet për pronarin;
 • Mos u ulni shpesh në një pozicion këmbë-këmbë;
 • Nëse dita e punës ishte e vështirë për nyjet e gjurit, ushtrimi “biçikletë” mund të ndihmojë në lehtësimin e stresit;
 • Efekti i jep gjimnastikë në ujë.

Chondroprotectors

Një grup ilaçesh që përdoren në fazat fillestare të artritit. Parandalimi i artritit reumatoid mund të plotësohet prej tyre, vetëm me lejen e mjekut.

Masazh

Procedura të tilla në fushën e zonave problematike, nyjet që i nënshtrohen stresit, mund të jenë masa parandaluese që lehtësojnë lodhjen e përbashkët.

Artriti i referohet sëmundjeve që ndikojnë shumë në lëvizjen e njeriut. Nëse nuk bëni parandalim, mos u shëroni me kohë, mund të bëheni një person me aftësi të kufizuara, të shtruar në shtrat, me rrota. Përdorimi i masave parandaluese do të ndihmojë në mbajtjen e nyjeve në gjendje të shkëlqyeshme për një kohë të gjatë. Masat parandaluese janë të rëndësishme për njerëzit në rrezik nga artriti. Zbatimi i masave parandaluese duhet të jetë i rregullt, i vazhdueshëm, përndryshe ato nuk sjellin përfitime për trupin. Parandalimi është çelësi për shëndetin e mirë.

Shkaqet e mundshme të artritit reumatoid

Mjekët vërejnë se artriti reumatoid konsiderohet të jetë një nga sëmundjet e këtij shekulli, i cili është në gjendje të ndikojë në nyjet e gjymtyrëve, kryesisht të të moshuarve. Kjo është një sëmundje e këtij shekulli, e cila prek kryesisht trupin femëror. Një pikë e rëndësishme është parandalimi i artritit reumatoid, i cili ka nevojë për të kryer për shkak të një shkalle të mundshme trashëgimore të rrezikut.

Sëmundja reumatoid e artritit zgjat me vite. Zbulimi në kohë i kësaj sëmundje mund të ndihmojë në shmangien e komplikimeve. Për të paralajmëruar kundër fillimit të sëmundjes, profilaksia është e nevojshme.

Me kalimin e viteve, lindin patologji, të cilat shprehen në mosfunksionim të organeve. Vlen të dish gjithçka për këtë sëmundje, të marrësh të gjitha informacionet e nevojshme në lidhje me shkaqet e artritit, simptomat kryesore dhe mënyrat për ta parandaluar atë.

Shkaqet

Shkaqet e artritit reumatoid mund të jenë të një natyre të ndryshme. Fatkeqësisht, mjekët thonë se natyra e saj nuk kuptohet plotësisht.

Kjo është një sëmundje autoimune që shfaqet kryesisht tek gratë për arsyet e mëposhtme të rëndësishme të provuara nga shkenca:

 • predispozicion me trashëgimi, sepse nëse kjo sëmundje është e zakonshme në mesin e të afërmve, atëherë pacientë të tillë kanë çdo shans për të pasur artrit;
 • infeksione, në veçanti fruthi, hepatiti B, shytat;
 • Kushtet e pafavorshme jetese, të shoqëruara me hipotermi, ngrënie të substancave të dëmshme, situata stresuese, shtatzëni, menopauzë, karakteristike për trupin e femrës;

Simptomat kryesore

Sëmundja duhet të studiohet dhe kuptohet në mënyrë që të dini se si ta trajtoni atë. Dhe për këtë është e nevojshme të merren parasysh simptomat kryesore. Ato shoqërohen me faktorë të rëndësishëm rreziku për infeksion dhe rrjedhën e sëmundjes:

 • artriti fillon gradualisht, duke prekur nyjet e duarve, këmbëve;
 • ka një ngurtësi të lëvizjeve pas gjumit, kur në mëngjes është e pamundur të marrësh një send ose send shtëpiak, dhe ndonjëherë edhe të ngrihesh;
 • dhimbje lokale ose bllokuese të gjymtyrëve;
 • dëmtimi gradual i grupeve të muskujve të këmbëve dhe kyçeve të këmbëve, duarve dhe parakrahut;

Shkallët e aktivitetit të artritit

Shkalla e parë, fillestare e aktivitetit përfshin ngurtësi në mëngjes dhe karakteristikë në lëvizjet e nyjeve për gjysmë ore. Kjo është zilja e parë për të kërkuar ndihmë dhe konsultë me një mjek, duke kaluar teste dhe duke kaluar një provim.

Shkalla e dytë, e dytë e veprimtarisë karakterizohet nga ngurtësi e vazhdueshme në lëvizje gjatë gjithë ditës. Në këtë rast, do të kërkohet përdorimi i ilaçeve. Metodat konservatore nuk do të jenë në gjendje të parandalojnë rrjedhën e artritit në këtë fazë.

Shkalla e tretë shoqërohet me lodhje të nyjeve të këmbëve dhe duarve. Gjymtyrët bëhen të fryra deri në atë masë saqë ato nuk mund të zgjaten ose të vendosen në lëvizje pa dhimbje. Muskujt shtrëngohen kur ecin ose aktivitet tjetër. Sidoqoftë, megjithë vështirësinë, ato mund të shtrihen. Faktorët e dëmtimit të gjymtyrëve shoqërohen me një rritje të temperaturës së tyre. Kjo fazë kërkon ndërhyrje kirurgjikale dhe përdorim të vazhdueshëm të barnave.

Natyra e dhimbjes në nyje

Sindroma e dhimbjes në vendin e lezionit të artritit ndryshon në natyrë dhe përparim. Në fazën fillestare, si rregull, dhimbja dhe degradimi i nyjeve kalojnë pa u vënë re. Sidoqoftë, me kalimin e kohës, pas palpimit të indeve të gjymtyrëve, dhimbja bëhet e theksuar dhe e zgjatur.

Në fazën e dytë, dhimbja nuk ikën dhe tashmë ndjehet në nyje edhe në pushim. Në një shkallë analoge vizuale, dhimbja mund të karakterizohet si më poshtë. Ky është një sundimtar dhjetë pikësh nga zero. Numri "0" tregon që nuk ka dhimbje fare deri në dhjetë, dhe numri "10" parashikon pikën më të lartë të sindromës së dhimbjes.

Nëse vlerësoni intensitetin e dhimbjes nga pacienti në këtë shkallë, atëherë mjeku do të jetë në gjendje të kuptojë se në cilën fazë është sëmundja, neglizhencën e saj dhe opsionet e trajtimit ose parandalimit në mungesë të sëmundjes. Kështu, shkalla e parë e veprimtarisë shënohet në një shkallë më të vogël se 3 centimetra, shkalla e dytë është nga 3 në 6.

Proceset patologjike të sëmundjes

Proceset patologjike të artritit në trupin e femrës ndodhin nën ndikimin e ndryshimeve të brendshme në sistemin imunitar, në sfondin hormonal. Arsyet këtu mund të jenë të ndryshme, sepse çdo organizëm mund të jetë i ndjeshëm ndaj një sëmundje të tillë të shekullit.

Pra, së pari, shkaqe të tilla luajnë një rol si një faktor i trashëgimisë së rrezikut për shfaqjen e sëmundjes. Shtë mjaft e lartë, sepse në 90 përqind të rasteve gratë nënë janë të sëmurë në familje. Gjithashtu, së dyti, sëmundjet infektive minojnë sistemin imunitar të trupit, duke shkaktuar artrit.

Së treti, shkaku i sëmundjes janë kushtet e pafavorshme të jetesës ose fazat e jetës së një gruaje, ndërprerja e ciklit menstrual, menopauza, çekuilibri hormonal.

artrit

Artriti reumatoid është pasojë e funksionit mbrojtës të qelizës. Ndërsa qelizat e sistemit imunitar sulmojnë nyjen, duke shkaktuar një proces inflamator. Zona e trupit bymehet dhe dhemb në palpim.

Enët e gjakut bëhen të përflakur, gjë që në mënyrë të pashmangshme çon në humbjen e tyre. Si rezultat, qelizat që janë ekspozuar ndaj proceseve imune shkatërrohen. Me kalimin e kohës, tumoret shfaqen dhe ndryshimet në nyje ndodhin.

Masat parandaluese për artritin reumatoid

Shtë e pamundur të thuash pa mëdyshje për shmangien e artritit ose kryerjen e disa masave parandaluese. Duke ditur natyrën autoimune të përmendur më lart të sëmundjes, si dhe duke përmendur shkaqet e shfaqjes së saj, duhet të merret parasysh vetëm dhe të paralajmërohet mundësia e një sëmundjeje trashëgimore në një shkallë ose në një tjetër. Njerëz të tillë kryesisht janë në rrezik dhe mund të rrezikojnë.

Ju mund të parandaloni sëmundjen nëse jeni të përfshirë në parandalimin e shfaqjes së mundshme të shenjave të para. Ekzistojnë masa parandaluese siç janë parësore dhe dytësore. Shtë shumë e rëndësishme të trajtohen që nga ditët e para. Simptomat e vërejtura në kohë mund të parandalohen ose të merren masa për t'i parandaluar ato. Në këtë rast, do të jetë e mundur të ndalohet degradimi i nyjeve, si dhe të ruhet performanca e tyre.

Masat parësore parandaluese

Masat parandaluese përfshijnë një sërë aktivitetesh që synojnë eliminimin e faktorëve të rrezikut. Para së gjithash, aplikimi i tyre është si më poshtë:

 • përcaktimi në kohë i diagnozës;
 • kanalizimet e zonave inflamatore;
 • trajtimi i sëmundjeve infektive;
 • mbështetje e imunitetit dhe funksionit mbrojtës të trupit;
 • kryerja e masave për të braktisur zakonet e këqija;
 • ushqimi i shëndetshëm, refuzimi i aktivitetit fizik;

Ngjarje të tilla luajnë një rol të rëndësishëm në parandalimin e artritit. Trajtimi dhe rehabilitimi në kohë ndihmojnë në mbështetjen e funksioneve mbrojtëse të trupit.

Parandalimi sekondar i artritit reumatoid

Duke përmendur konceptin e parandalimit sekondar, duhet të theksohet se ka për qëllim parandalimin e zhvillimit të sëmundjes në të ardhmen. Ky faktor mund të çojë në një përkeqësim të sëmundjes. Prandaj, veprimet e mëposhtme janë të rëndësishme:

 • përdorimi i ilaçeve me qëllim të parandalimit;
 • klasa të edukimit fizik për përmirësimin e shëndetit;
 • dietë për ekuilibrin e brendshëm;
 • ushqimi racional i produkteve që përmbajnë omega-3;
 • pajtueshmëria me regjimin e gjumit për shëndet të mirë;
 • jetesa e shëndetshme në përgjithësi.

Ilaçet janë ilaçi i vetëm që ndihmon në eliminimin e sëmundjes. Për të qenë në gjendje të shkëlqyeshme dhe për të mos qenë i sëmurë, duhet t’i kushtoni vetes të paktën dhjetë minuta në ditë. Mund të jetë vrapim ose ecje në vend.

Në mënyrë që të përputhet me dietën duhet të zvogëlojë përdorimin e pijeve alkoolike, të ndalojë pirjen e duhanit dhe të eliminojë ushqimet yndyrore dhe pikante. Mundohuni të parandaloni sëmundjen, sesa ta trajtoni atë për shumë vite! Ushtrim dhe stërvitje të moderuar, dhe pastaj të gjithë do të jenë të shëndetshëm! Mos u sëmur!

Parandalimi i artritit reumatoid të nyjeve

Një sulm i gabuar i sistemit imunitar të trupit çon në dëmtimin e membranës sinoviale të sistemit skeletor. Si të mbroheni nga shkatërrimi patologjik i indit kockor kockor, parandalimi i artritit të përbashkët për fëmijë dhe të rritur.

Masat parandaluese

Masat specifike për parandalimin e artritit reumatoid kanë për qëllim parandalimin e zhvillimit të sëmundjes, të treguar kryesisht për njerëzit me një predispozitë trashëgimore, një ngarkesë të vazhdueshme në të njëjtat nyje, me një dietë të pabalancuar dhe të kenë një infeksion të rëndë viral.

Parimet themelore të parandalimit të artritit:

 • Ushqimi i plotë, i shëndetshëm, i ekuilibruar (dietik) – për të rregulluar procesin metabolik në trup, normalizimin e bilancit ujë-kripë, kontrollin e peshës së trupit;
 • Një mënyrë jetese e shëndetshme po heq dorë nga pirja e duhanit, alkooli, droga, overeating, pasiviteti, sepse kur organet e brendshme të një personi janë të shëndetshëm, atëherë gjendja e përgjithshme e pacientit është normale;
 • Aktiviteti i rregullt fizik i moderuar – ushtrime në mëngjes, gjimnastikë, çiklizëm, not, yoga (kontroll i frymëmarrjes, relaksim dhe forcim i muskujve, forcim i sistemit imunitar);
 • Veshja e rehatshme, nëse është e nevojshme, këpucë ortopedike – veçanërisht paralajmërimet zbatohen për gratë që janë me këpucë me takë të lartë për një kohë të gjatë;
 • Eleminimi në kohë i fokuseve infektive – prishja e dhëmbëve, bajametit kronik, inflamacioni i adenoideve dhe çrregullime të tjera akute në trup;
 • Trajtim me cilësi të lartë dhe në kohë të sëmundjeve virale, në mënyrë që të shmanget kalimi i tyre në një formë të rëndë.

Ju nuk mund të toleroni sëmundjen "në këmbët tuaja" ose të ndaloni marrjen e ilaçeve në fazën e investimit në gjendjen e pacientit, kjo mund të çojë në një kurs kronik të procesit patologjik.

Disa lloje të sëmundjeve të nyjeve shoqërohen me një mosfunksionim të sistemit imunitar, dhe për këtë arsye faktorët që provokojnë zhvillimin e formës akute duhet të përjashtohen:

 • Qëndrim i gjatë në të ftohtë, në ujë – hipotermi;
 • Ekspozimi i tepërt ndaj rrezatimit ultravjollcë – mbinxehje;
 • Prania e sëmundjeve autoimune – vaksinimi në kohë.

Parandalimi i artritit dhe artrozës do të jetë veçanërisht i rëndësishëm për personat që janë në rrezik më të lartë të shfaqjes së çrregullimeve të kyçeve – gratë pas 45 vjeç, burra më të vjetër se 50 vjeç, fëmijë me patologji kongjenitale të sistemit muskuloskeletor, njerëzit pas lëndimeve në gju , shpinë, nyje e hip, kërcimtarët dhe atletët.

Profilaksa sekondare e artritit dhe artrozës do të ndihmojë për të shmangur pasojat e rënda dhe përkeqësimin e patologjisë, përfshirë ilaçet në kohë, terapinë fizike (notin, ecjen), parimet dietike dhe marrjen e vajit të peshkut.

Ushqimi i duhur është çelësi për shëndetin e mirë

Artriti dhe artroza mund të shmangen duke rregulluar marrjen e ushqyesve në trup. Shtë e rëndësishme të zgjidhni një dietë që do t'i lejojë sistemet dhe organet t'i rezistojnë ndikimeve të ndryshme negative mjedisore.

Bazat e dietës për parandalimin e çrregullimeve të kyçeve:

 • Pritja e perimeve dhe frutave në natyrë – fibra dhe fibra bimore do të ndihmojnë në heqjen e elementeve toksike nga trupi;
 • Kufizimi i yndyrave shtazore është një burim i kolesterolit të keq, i cili provokon akumulimin e pllakave në anije, duke çuar në një përkeqësim të qarkullimit të gjakut në nyje;
 • Refuzim i plotë i preservatives, pijeve të gazuara;
 • Përdorimi i yndyrnave bimore, produkteve të peshkut është një burim i dobishëm i acideve yndyrore të polenizuara>

Jo vetëm për parandalimin e artritit dhe artrozës, por për të përmirësuar funksionimin e të gjithë organizmit, është e rëndësishme që të hani pjesë të vogla, të vogla, 5-6 herë në ditë, pa u tepruar, të merrni ushqim dhe ujë veç e veç, të pini pjata 30- 40 minuta pasi t’i keni ngrënë. Përdorni komposto me fruta të thata, pije frutash, lëngje të shtrydhura fllad, zierje bimore, smoothie, ujë të pastër akoma.

Shkencëtarët kanë provuar përfitimet e portokallit për përmirësimin e gjendjes së nyjeve – rekomandohet të hani një frutë në ditë, ose të bëni një sallatë me mollë, mjaltë dhe kanellë – një parandalim i shkëlqyeshëm i artritit reumatoid.

Ushtrimi terapeutik

Ushtrimi i rregullt ju lejon të mbani të gjithë trupin në gjendje të mirë, duke zgjatur jetën e sistemit muskuloskeletor. Fëmijët në moshë të re u kërkohet të kryejnë ushtrime çdo ditë, të paktën 10-15 minuta.

Për të rritur funksionalitetin e nyjeve të hip dhe gjurit, është e dobishme të kryeni ushtrimet e mëposhtme çdo ditë:

 • Shtrirë në shpinë, kthesë këmbët, duke simuluar veprimin e një biçiklete;
 • Shtrihuni në shpinë – ngrini dhe ulni këmbët në mënyrë të alternuar, duke u përkulur në gjunjë, mbajeni secilën gjymtyrë në peshë për 10 sekonda;
 • Ulur në një karrige – këmbët e varura, duke rritur amplituda e lëvizjes;
 • Shtrihuni në shpinë, shtrini këmbët në anët, duke u përkulur në gjunjë;
 • Squats – me një vonesë të vogël në një pozicion ulur.

Gjatë gjimnastikës, është e rëndësishme të monitoroni mirëqenien, dhe nëse shfaqen dhimbje në nyje, ndaloni të ushtroheni. Për të parandaluar artritin, ngarkesa në gjymtyrë duhet të rritet gradualisht, numri i qasjeve për secilin ushtrim është të paktën 5. Kohëzgjatja e një mësimi është 15-20 minuta.

Forcimi i imunitetit për parandalimin e artrozës

Për të zvogëluar mundësinë e sëmundjeve virale, është e rëndësishme të forconi imunitetin sezonal, duke rritur funksionet mbrojtëse të trupit. Nën mbikëqyrjen e një mjeku, është e nevojshme të merren komplekse vitaminash-minerale, të cilat përfshijnë një grup vitaminash A, E, C, B5, B6, elementë të tillë kimikë si seleni, bakri dhe silikoni.

Parandalimi i artritit reumatoid përfshin marrjen e komplekseve minerale – glukozamina duhet të jetë e pranishme në to – për të rivendosur proceset në indet e kërcit dhe kondroitinës – merr pjesë në krijimin e kërcit.

Këshillat e specialistëve

Në mënyrë që nyjet të jenë të forta dhe të shëndetshme, është e rëndësishme të shmangni një qëndrim të gjatë në një pozicion, të lëvizni më shumë dhe të mos mbingarkoni gjymtyrët. Kur jeni në kompjuter, mbani nivelin e sjelljes tuaj, kryeni lëvizje të thjeshta me këmbët tuaja, në mënyrë që të shmangni ngecjen e gjakut në enë.

Rekomandime për gratë në parandalimin e artritit dhe artrozës: shumë kohë para menopauzës, është e rëndësishme të ndiqni masa parandaluese, të rritni sasinë e ushqimeve në dietë që përmbajnë kalcium dhe acide yndyrore të pangopura. Me një predispozitë të rritur ndaj sëmundjeve të nyjeve – pini një kurs të ilaçeve që përmbajnë estrogjen.

Shtë e rëndësishme të kontrolloni shëndetin psiko-emocional – përpiquni të shmangni situatat stresuese, të përjashtoni komunikimin me njerëzit armiqësorë, të mësoni të falni veten dhe të tjerët, mos grumbulloni pakënaqësi dhe emocione negative. Shtë e rëndësishme të mësoni të thoni jo në situata të caktuara, ta doni veten në çdo gjendje, t'i rezistoni presionit moral.

Edhe pas dëmtimeve të vogla në ekstremitetet, është e nevojshme t'i nënshtroheni një kursi të plotë të restaurimit dhe rehabilitimit të përbashkët, të kryeni terapi fizike në baza individuale, masazh, banjë baltë dhe parafine.

Ushtrimi për parandalimin e artritit dhe artrozës nuk duhet të shoqërohet me stres të tepërt në nyje. Në kushtet shtëpiake, është e rëndësishme të shmangni veshjen e rëndë në njërën krah, shpatull, është e nevojshme të kufizoni qëndrimin e shtyllës kurrizore në një pozicion për një kohë të gjatë.

Tani ju e dini se si të parandaloni artritin dhe artrozën e nyjeve – masa parandaluese parësore dhe sekondare për fëmijë dhe të rritur. Sigurohuni që të ndiqni këshilla të thjeshta – hani mirë, hiqni dorë nga pirja e duhanit dhe alkooli, trajtoni ftohjet në kohë, forconi imunitetin, vishni këpucë të rehatshme dhe shmangni stresin.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri