Një grup ushtrimesh për nyjen e shpatullave

Shumë pacientë në fazat e hershme të sëmundjes përpiqen të zgjedhin ushtrimet e tyre gjimnastike. Kjo nuk rekomandohet. Fakti është se rezultati mund të merret vetëm nga një kompleks i zgjedhur siç duhet, si dhe nga një ngarkesë që duhet të jetë jo vetëm efektive, por edhe plotësisht e sigurt. Prandaj, është e dëshirueshme që çdo teknikë specifike të zgjidhej nga një specialist.

Ekzistojnë disa rregulla që duhen respektuar gjatë ushtrimeve terapeutike për artrozën e nyjës së shpatullave:

 1. Nëse dhimbja lind gjatë ushtrimeve dinamike, atëherë duhet të braktisni këtë terapi derisa shqetësimi të eliminohet plotësisht nga ilaçet. Sëmundja vetë duhet të hyjë në fazën e periudhës subakut, dhe mirëqenia e përgjithshme e pacientit do të përmirësohet. Vetëm në këtë rast mund të rifillohen aktivitetet fizike.
 2. Gjatë periudhës së rëndimit, ju mund të angazhoheni vetëm në edukim fizik statik, në të cilin të gjitha lëvizjet kryhen pa ndonjë tension në nyjen e sëmurë. Për më tepër, rekomandohet që ata të alternojnë me relaksimin pas izometrisë dhe të kryejnë vetëm ushtrime pasive, siç është lavjerrësi.
 3. Në një temperaturë dhe procese të tjera inflamatore, terapia fizike është rreptësisht e ndaluar.

 1. Nëse dhimbja lind gjatë ushtrimeve dinamike, atëherë duhet të braktisni këtë terapi derisa shqetësimi të eliminohet plotësisht nga ilaçet. Sëmundja vetë duhet të hyjë në fazën e periudhës subakut, dhe mirëqenia e përgjithshme e pacientit do të përmirësohet. Vetëm në këtë rast mund të rifillohen aktivitetet fizike.
 2. Gjatë periudhës së rëndimit, ju mund të angazhoheni vetëm në edukim fizik statik, në të cilin të gjitha lëvizjet kryhen pa ndonjë tension në nyjen e sëmurë. Për më tepër, rekomandohet që ata të alternojnë me relaksimin pas izometrisë dhe të kryejnë vetëm ushtrime pasive, siç është lavjerrësi.
 3. Në një temperaturë dhe procese të tjera inflamatore, terapia fizike është rreptësisht e ndaluar.

Trajtimi i drogës dhe gjimnastika me artrozë të nyjës së shpatullave të shkallës 1 duhet të kryhet në mënyrë gjithëpërfshirëse. Në asnjë rast nuk duhet të lini shpatullat tuaja pa asnjë lëvizje.

Hipodinamia do të provokojë një inflamacion të ri, do ta kthejë rezultatin në fazën fillestare dhe gjithashtu do ta çojë pacientin drejt një ndërhyrjeje të detyruar kirurgjikale. Kjo është arsyeja pse klasa gjimnastike duhet të kryhet rregullisht.

Ekziston një grup i njerëzve me disa sëmundje që janë të ndaluara të përfshihen në terapi fizike:

 1. sëmundje akute infektive;
 2. diabet;
 3. histori kardiologjike, veçanërisht nëse vërehen pasoja rënduese.

Anydo gjimnastikë terapeutike mund të kryhet vetëm nëse personi i përfshirë është në gjendje të mirë shëndetësore dhe nuk pëson dhimbje të forta.

Klasat mund të mbahen si në qendra të specializuara nën mbikëqyrjen e një specialisti ose traineri, ose në shtëpi në mënyrë të pavarur.

Punë në mëngjes

Shtë shumë e dobishme të kryeni një sërë ushtrimesh në mëngjes për të zhvilluar nyjen e prekur dhe për të eleminuar dhimbjen për tërë ditën.

Udhëzimet për zbatim janë si më poshtë:

 1. Uluni në një karrige, vendosni gishtërinjtë tuaj të mëdhenj, vendosni duart në ijet tuaja. Tjetra, ju duhet të merrni frymë thellë dhe në të njëjtën kohë të ngrini supet lartësinë maksimale. Në nxjerrje, përkundrazi, përpiquni t'i ulni ato sa më pak të jetë e mundur. Do të jetë e mjaftueshme për të prodhuar 8-10 përsëritje.
 2. Vendoseni dorën e djathtë në gju të majtë, hiqni dorën tjetër pas kokës. Në frymëzim, është e nevojshme të ktheni pjesën e sipërme të trupit në anën e majtë, dhe në nxitje, të ktheheni në pozicionin e tij origjinal. Ndryshoni duart dhe bëni të njëjtat veprime, por në drejtimin tjetër. Në secilën anë të bëni katër përsëritje.
 3. Për ushtrimin tjetër, është e nevojshme të vendosni gjymtyrën e djathtë në gju, dhe të përkulni gjymtyrën e majtë në një grusht dhe ta vendosni atë pas shpinës, duhet të përpiqeni ta shtrini sa më shumë që të jetë e mundur. Me dorën tjetër, bëni të njëjtat manipulime.
 4. Vendosni pëllëmbën tuaj në gju të kundërt, dhe vendosni dorën tuaj të lirë pas shpinës dhe masazhoni zonën e coccyx për dhjetë minuta. Mjafton të bëjmë dy përsëritje.
 5. Vendosni duart në grushte në mënyrë që gishtërinjtë e tu të jenë në krye. Rregulloni ato në nivelin e plexusit diellor. Bëni një frymë thellë, duke sjellë së bashku blades e shpatullave. Kur lëshoni ajër, shtyni shpatullat përpara. Do të jetë e mjaftueshme për të prodhuar 6-8 ushtrime të tilla.
 6. Gjymtyrët e sipërme të palosura në stomak. Për të thithur, dhe kur nxjerr frymën, bëni një kthesë të vogël, së pari në një, dhe pastaj në drejtim të kundërt. Shtë e nevojshme të përpiqeni të arrini mjekrën deri në shpatull. Përsëriteni lëvizjen pesë herë.
 7. Kryqëzoni krahët dhe masazhoni së pari nyjën e shpatullave, dhe më pas arrini në bërryl, pasi keni bërë katër lëvizje rrethore në gjunjë. Përfundoni duke ushtruar me masazh të këmbës. Sigurohuni që gjymtyrja e sëmurë të jetë gjithmonë poshtë kur kryqëzoni.

Kompleksi i lëvizjeve dinamike

Në fazën e remisionit, terapia fizike lejohet, por të gjitha lëvizjet e kryera duhet të jenë dinamike dhe pa pengesa të mprehta. Më shpesh, përshkruhen lëkundje të cekët dhe manipulime rrethore të duarve.

Ushtrimet e shpatullave, ngritja e tyre dhe ulja ngadalë ndihmojnë mirë. Një kompleks i tillë mund të kryhet në çdo pozicion gjatë uljes dhe qëndrimit në këmbë.

Mund të shtoni disa ushtrime të tjera:

 1. Pëllëmbët janë mbi supe. Mundohuni të bashkoni bladat e shpatullave, dhe më pas lidhni bërrylat në nivelin e gjoksit.
 2. Vendosni njërën dorë pas shpinës nga poshtë, dhe tjetrën nga lart dhe përpiquni të lidhni gishtat. Manipulime të tilla ndihmojnë në përcaktimin e gjendjes së nyjës së shpatullave.

Më shpesh, me një artrozë të shpatullave të shpatullave, një grup ushtrimesh përshkruhen sipas teknikës Popov-Jamaludinov. Një gjimnastikë e tillë ju lejon që së pari të ngrohni muskujt dhe tendonët, dhe më pas të angazhoheni dhe zhvilloni nyje. Gjatë ekzekutimit, është e nevojshme të monitorohet gjendja, në rast të ndonjë ndjesie të pakëndshme, të zvogëloni ngarkesën dhe të zvogëloni amplituda.

Quiteshtë mjaft e mundur të kryeni një stërvitje të tillë fizike në shtëpi, pasi nuk kërkon pajisje ose simulatorë të veçantë.

Gjimnastikë izometrike

Ushtrimet statike mund të kryhen edhe në periudhën akute, por vetëm nëse ilaçet anti-inflamatore lehtësojnë plotësisht dhimbjen, dhe një person nuk përjeton ndonjë shqetësim gjatë ushtrimit.

Të gjitha lëvizjet duhet të kryhen sipas udhëzimeve të mëposhtme:

 1. Të qëndrojë pranë një tryeze ose karrige dhe të mbështetet mbi të. Gjymtyrja e sëmurë në këtë kohë duhet të jetë në gjendje të relaksuar. Bëni valët e saj të lehta dhe të ulëta në drejtime të ndryshme. Me këtë ushtrim filloni dhe mbaroni kompleksin. Kryeni brenda një minutë.
 2. Afrohuni në mur, duke lënë një distancë në duar, prekeni me pëllëmbët dhe shtypni fort mbi të. Shpatullat duhet të qëndrojnë plotësisht të palëvizshme. Qëndroni në këtë pozicion për 10-15 sekonda. Pas çdo veprimi, rekomandohet që të relaksoheni gjymtyrët e sipërme dhe t'i shkundni pak.
 3. Kthejeni shpinën në mur, pushoni kundër tij me duart tuaja dhe bëni lëvizje zmbrapsëse, ndërsa nuk mund të ndihmoni me trupin tuaj. E gjithë ngarkesa duhet të shtrihet ekskluzivisht në gjymtyrët e sipërme.
 4. Përkuleni dorën e sëmurë dhe me ndihmën e sekondës ngrini lart derisa të arrijë në shpinë. Pasi ta shtypësh lehtë. Përsëriteni ushtrimin disa herë.
Lexo artikullin:  Terapia e valës së goditjes për nxitje të thembra

Gjimnastika terapeutike, e krijuar për pacientët me një diagnozë të artrozës së shpatullave, përbëhet nga të gjitha llojet e ushtrimeve. Disa prej tyre kryhen me predha speciale, të tjerët nuk kërkojnë absolutisht asnjë pajisje. Por të gjithë ata kanë për qëllim shpëtimin e një personi nga patologjia, përmirësimin e gjendjes së tij të përgjithshme, si dhe bërjen e nyjeve të sëmura të funksionojnë normalisht.

Një grup ushtrimesh për forcimin e nyjeve të shpatullave
materiale të edukimit fizik në

Lidhja e shpatullave të njeriut në jetën e përditshme është e përfshirë shumë në mënyrë aktive dhe ka lëvizshmëri të konsiderueshme. Kjo bashkim duhet të zhvillohet dhe forcohet në të gjitha drejtimet, prandaj, ushtrimet për forcimin e nyjës së shpatullave nuk duhet të lihen pas dore.

Kur kryeni ushtrime, duhet pasur kujdes në mënyrë që ushtrimet për nyjen e shpatullave të mos shkaktojnë dëm.

Shkarko:

InvestimMasat
kompleks_uprazhneniy_dlya_plech._sustav.docx23.8 KB

Parashikim:

Një grup ushtrimesh për forcimin e nyjeve të shpatullave

 1. Pozicioni fillestar – në këmbë. Ngrini shpatullat lart (sa më shumë të jetë e mundur). Fiksoni pozën për 3-4 sekonda, ulni shpatullat. Për t'u çlodhur. Përsëriteni ushtrimin 5 herë.
 2. Ngrini shpatullat lart, tërhiqni ato prapa, ulini poshtë.
 3. Trupi ulet poshtë. Bëni lëkundje me duar të relaksuara, duke filluar me një amplitudë të vogël dhe duke e rritur gradualisht.
 4. Krahët e drejtpërdrejtë u përhapën. Pak më poshtë nivelit të shpatullave, ngadalë kthejeni krahët përgjatë boshtit, pëllëmbët e jashtme. Mbajeni pozën për 3-4 sekonda, pastaj kthejeni duart lart. Gjithashtu rregulloni pozën për 3-4 sekonda. Ulini duart, relaksohuni.
 5. Ngrini krahët lart në anën e rripit tuaj. Merrni bërrylat sa më shumë që të jetë e mundur. Fiksoni pozën për 4-5 sekonda. Shkundni duart tuaja duke u përkulur mbrapa. Dorezohu. Për t'u çlodhur.
 6. Vendosini pëllëmbët së bashku në nivelin e gjoksit. Mbajini pëllëmbët fort në drejtim të njëri-tjetrit (bërrylat në anët). Fiksoni pozën për 5-8 sekonda, pastaj ulni duart dhe relaksohuni. Përsëriteni ushtrimin 4-5 herë.
 7. Krahët e drejtpërdrejtë janë përhapur në nivelin e shpatullave. Bëni qarqe me amplitudë mesatare 10 qarqe nga vetja, 10 qarqe për veten tuaj.
 8. Merrni krahët drejt e nga njëra anë në anët, ndërsa shtrydhni dhe zhbllokoni gishtat në grusht, pastaj ulni duart.
 9. Gishtat në kështjellë. Ngrini duart lart, duke tërhequr bllokimin në tavan. Fiksoni pozën për 3-4 sekonda, pastaj ulni duart poshtë dhe tërhiqni bllokimin poshtë (në dysheme). Fiksoni pozën për 3-4 sekonda. Përsëriteni ushtrimin 6-8 herë.
 10. Duart në anën. Duke e lënë krahun në anën e tij duke e tërhequr atë në mur (sikur të përpiqeni të arrini murin me gishtat). Merr kthesat me secilën dorë.
 11. Duart e përkulura në bërryla në nivelin e ballit, pëllëmbët e mbyllura së bashku, presioni i palmës mbi njëri-tjetrin. Fiksoni pozën për 5-6 sekonda, ulni krahët poshtë dhe relaksohuni ato.
 12. Këmbët janë me gjerësi të shpatullave, trupi është i përkulur përpara dhe poshtë, krahët kryqëzohen, të përkulur në bërryla, pastaj pjesëtohen duart në anët, duke i drejtuar ato në bërryla. Fiksoni pozën për 4-5 sekonda dhe ulni duart. Përsëriteni ushtrimin 5-8 herë.
 13. Armët shtrihen para jush në nivelin e gjoksit. Dora e djathtë duhet të largohet larg nga ju sa më shumë që të jetë e mundur. Ky ushtrim quhet ndarje e duarve. Fiksoni pozën për 5-6 sekonda. Kthejeni dorën në pozicionin e saj origjinal. Bëni të njëjtën gjë me dorën tjetër. Ulini duart, relaksohuni. Përsëriteni 5 herë me secilën dorë.
 14. Lëvizjet e qetë rrethore të nyjeve të shpatullave. 8 rrathë vetes, 8 qarqe nga vetja.
 15. Krahët e drejta shtrihen para jush në nivelin e gjoksit. Lakimi i krahut të djathtë në bërryl, bëni kthesa me bërryl mbrapa. Kthejeni dorën në pozicionin e saj origjinal. Bëni stërvitjen me dorën tjetër
 16. Krahët e drejta përpara jush në nivelin e gjoksit. Pëllëmba e djathtë rrëshqet përgjatë dorës së majtë në nivelin e shpatullave (ju mund të bëni sipër supit). Shtypni pëllëmbën mbi supe. Fiksoni pozën për 4-5 sekonda, kthejeni mirë dorën në pozicionin e saj origjinal. Përndryshe me secilën dorë. Përsëriteni 5-7 herë.
 17. Butësisht vendoseni trupin në të majtë, duke ngritur dorën e djathtë deri në sqetull. Fiksoni pozën për 3-5 sekonda, pastaj kthehuni në pozicionin vertikal. Butësisht vendoseni trupin në të djathtë, duke e ngritur dorën e majtë lart (në anën) në sqetull.
 18. Trupi ulet poshtë. Mahi me krahë të drejtë. Dora e djathtë përpara, dora e majtë mbrapa, etj.
 19. . Palosni palmën përpara pëllëmbës së gjoksit në pëllëmbë. Shtypni një pëllëmbë në anën tjetër. Duart lëvizin njërën, pastaj tjetrën
 20. Lëvizjet rrethore në nyjet e bërrylit. Së pari nga vetja (5 qarqe), pastaj tek vetja (5 qarqe).
 21. Vendosni pëllëmbët në shpinë të ulët. Merrni bërrylat mbrapa sa më shumë që të jetë e mundur, rregulloni pozicionin për 4-5 sekonda, ulni duart, pushoni. Përsëriteni ushtrimin 3 herë.

Në temën: zhvillimet metodologjike, prezantimet dhe përmbledhjet

Një grup ushtrimesh të përgjithshme zhvillimore për nxënësit e shkollave fillore. Kompleksi zhvillohet në pjesën përgatitore të mësimit të gjimnastikës ose lojërave në natyrë. Kohëzgjatja 10-12 minuta. Unë e kaloj këtë kompleks.

Ushtrimi për të ngrohur nyjën e këmbës.

Ushtrime për zhvillimin e fleksibilitetit dhe lëvizshmërisë së përbashkët. Shtrirja Ato përdoren në ngrohjen në sportet e lojës (dhe jo vetëm).

Një grup ushtrimesh për shkelje të gjendjes (skoliozës). Nr. 1. Ka për qëllim rivendosjen e sjelljes së dëmtuar të studentëve të grupmoshave të ndryshme.

Ky botim përmban një sërë ushtrimesh për frymëmarrjen, forcimin e laringut nga "Primary Vocal" (EM Pekerskaya).

Materiali artikull është i dobishëm për mësuesit dhe prindërit e nxënësve.

Farë është sjellja. Cilat lloje të sjelljes janë atje. Ndërlidhja e muskujve të barkut dhe sjellja. Një grup ushtrimesh për të forcuar muskujt e barkut dhe shpinës.

Trajtimi i artrozës së nyjës së shpatullave me ushtrime

Me artrozën e nyjës së shpatullave ka kufizime të mëdha në lëvizjen e duarve: ngritja e një dore të lartë ose lëvizja e saj pas shpinës ndonjëherë është shumë e vështirë për shkak të dhimbjes. Shpatulla bëhet si e ngrirë. Injeksione me NSAID dhe kortikosteroide lehtësojnë dhimbjen akute dhe inflamacionin, por nuk përmirësojnë vetë lëvizshmërinë e nyjes. Për të rivendosur të gjitha funksionet e shpatullave, gjimnastika është e nevojshme për artrozën e nyjës së shpatullave.

Gjimnastikë me artrozë brachial: video, ushtrime

Për të trajtuar me lëvizje një dhimbje që shfaqet gjatë lëvizjes, duket absurde:

Para terapisë stërvitore, përveç kur shpatulla dhemb dhe gjithçka brenda bën thirrje për paqe. Por është pikërisht kjo paqe që mund të jetë shkatërruese.

Arthroza deformuese çon në ossifikimin e ligamenteve dhe tendinave të nyjes dhe fashimin e saj me osteofitet. Në të ardhmen, mund të ndodhë bashkimi i plotë dhe imobiliteti i bashkimit. Në këtë rast, vetëm lëvizja ende mund të shpëtojë

Pra, për cilën gjimnastikë mjekësore po flasim? Ndoshta atëherë, duke mos kursyer nyjet e dhimbshme, të bëjë një barbër ose karrige lëkundëse – çfarë mund të jetë më mirë për shpatull?

Fakti i çështjes është se ushtrime të tilla nuk janë kategorikisht të përshtatshme këtu:

Gjimnastika terapeutike për nyjen e shpatullave duhet të përjashtojë stresin, domethënë nuk ka asnjë dyshim për ndonjë ngritje peshe dhe ndërtimin e muskujve.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Ushtrime izometrike

Në periudhën e përkeqësimit, vetëm ushtrimet statike janë të lejueshme, duke shkaktuar tension në muskujt e parakrahëve, tehun e shpatullave, furçën radiale, por vetë nyja e shpatullave nuk duhet të lëvizë ose të marrë ngarkesë boshtore.

Një gjimnastikë e tillë quhet edhe gjimnastikë isometrike. Thelbi i saj është që stresi duhet të kombinohet me relaksim (relaksim post-izometrik). Qëllimi është të arrihet relaksimi, në të cilin dhimbja largohet

Varianti i dytë i ushtrimeve izometrike është se ato kryhen ose në një gjendje absolutisht të relaksuar (një dorë e sëmurë mund të varet dhe të lëkundet si lavjerrës), ose një dorë e shëndetshme ndihmon pacientin.

Shembuj të ushtrimeve statike për artrozën brachial

 • Përballeni murit në një distancë nga bërrylja juaj e përkulur
 • Shtypni sa më shumë që të jetë e mundur me pëllëmbët tuaj në sipërfaqen e murit, sikur të doni ta lëvizni
 • Në këtë rast, do të ndjeni tension në parakrahin dhe brezin e shpatullave, ndërsa vetë supet mbesin të palëvizshme
 • Mbajeni forcën për 10 deri në 30 sekonda, pastaj relaksohuni

Shtyj nga muri

 • Ne kthejmë shpinën në mur dhe, duke pushuar pëllëmbët, përpiqemi të shtyjmë nga sipërfaqja e murit
 • Në të njëjtën kohë, ne i rezistojmë kësaj dhe mbetemi në vend
 • Ashtu si në ushtrimet e mëparshme (dhe ato vijuese), relaksimi duhet të jetë në finale
 • Ne mbërthemë parakrahun e lënduar me dorën e kundërt të shëndetshme.
 • Ne mundohemi ta heqim parakrahin në anën, ndërsa e mbajmë me dorën e tij
 • Vendosni gishtat në shpatullën tuaj të lënduar
 • Ngrini shpatullën lart, duke bërë presion mbi të me gishtat
 • Përkulni krahët në bërrylat para jush, dhe duart tuaja në grusht
 • Ne pushojmë me grushta kundër njëri-tjetrit dhe me përpjekje shtyjmë drejt njëri-tjetrit

Një tjetër mundësi për një betejë të tillë me veten:

 • Vendosini të dy bërrylat në tryezë
 • Ne rrëmbejmë pacientin me pëllëmbën e një dore të shëndetshme dhe përpiqemi ta vendosim atë në tryezë
 • Rezistoni me një dorë të lënduar
 • Vendoseni dorën tuaj të shëndetshme në buzë të karriges
 • Tjetri varet lirshëm dhe mbushet si një lavjerrës
 • Në këmbë, lëkundeni torzën me një nyje të qetë dhe të plagosur të shpatullave.
 • Dora si e bashkangjitur dhe ndjek torzën
 • Ngriteni ngadalë amplituda e rrotullimit dhe në një moment hidhni dorën tuaj mbi shpatullën e kundërt
 • Një dorë e shëndetshme duhet të vendoset në muskulin deltoid të shpatullës së prekur, pikërisht nën zgjatjen e shpatullave
 • Me përpjekje shtypim mbi një shpatull dhe e heqim mënjanë, aq sa mundemi.
 • Ne e mbajmë tensionin, si në shembujt e mëparshëm, dhe pastaj pushojmë

Gama e plotë e ushtrimeve izometrike për nyjen e shpatullave është në lidhje në fund të artikullit.

Nëse i kryeni ushtrimet në mënyrë korrekte, rezultati do të jetë një ulje e dhimbjes dhe një zhbllokim gradual i nyjes.

Gjimnastikë e lëvizjeve “të vogla”

Periarthriti i shpatullave dhe artropoza mund të jetë një burim i dhimbjes së zgjatur.

Një mënyrë tjetër për t’u përshtatur me këto kushte, dhe akoma të bëni ushtrime terapeutike, bazohet në parimin e lëvizjeve të vogla të buta, në të cilat ngarkesa në nyje është minimale. Për më tepër, lëvizja në nyje ndodh edhe me ushtrime që në dukje nuk kanë lidhje me nyjet e shpatullave, siç janë. duke ecur në vend ndërsa ulet.

Një gjimnastikë e tillë rekomandohet për të moshuarit dhe me artrozë deformuese në fazën e vonë.

Nëse jeni të interesuar, atëherë shikoni grupin e ushtrimeve nga kjo video:

Video: terapi ushtrimore për periartritit skapuloz shpatullor

Gjimnastikë dinamike

Gjimnastika dinamike me artrozën e nyjës së shpatullave, në të cilën shpatulla përfshihet në lëvizje aktive, kryhet në periudhën subakut dhe gjatë fillimit të faljes.

Kjo mund të përfshijë ushtrimet e mëposhtme:

 • Ngritja e shpatullave dhe shpatullat rrotulluese
 • Sjellja e blades së bashku
 • Lidhja e gishtit në pjesën e prapme të tehut të shpatullave:
  Në këtë rast, dora, e cila është më afër skapulës, vendoset poshtë saj me gishtat lart, dhe krahu i largët është më i lartë me gishtat poshtë
 • Ushtrimet me një shkop gjimnastik janë gjithashtu të domosdoshme, kompleksi me të cilin është dhënë në videon e dytë

Kur bëjmë terapi ushtrimore, nuk duhet të harrojmë se është pjesë e trajtimit gjithëpërfshirës të artrozës dhe është efektiv nëse përdoret së bashku me metodat e tjera të trajtimit:

 • Terapi manuale
 • Masazh
 • Fizioterapi, etj.

Kërkesat për terapi ushtrimore për artrozën brachial

 • Gjimnastika korrigjuese zgjidhet nga një rehabilitolog bazuar në një diagnozë specifike
 • Ajo duhet të shmangë lëvizjet e papritura dhe stresin që mund të dëmtojnë nyjen e shpatullave.
 • Terapia e ushtrimeve nuk kryhet për dhimbje dhe në prani të kundërindikacioneve

Video: terapi ushtrimore me shkop gjimnastikor

Rregulla për kryerjen e gjimnastikës me artrozë brachial: ushtrime për zhvillimin e përbashkët, yoga

Gjimnastika me artrozë të nyjës së shpatullave është një nga elementët e një trajtimi gjithëpërfshirës të patologjisë. Aristoteli gjithashtu tha: "Lëvizja është jetë". Në rastin e artrozës së çdo lokalizimi, kjo deklaratë funksionon 100%. Sëmundja është karakteristike për njerëzit që kanë kapërcyer piketën 40-vjeçare, dhe konsiston në deformim degjenerativ-distrofik të kërcit hialin që mbulon kokat e eshtrave të nyjes artikulare. Arsyeja kryesore është përkeqësimi i furnizimit me gjak dhe, si pasojë, ushqyerja e shtresave kartilaginoze të nyjes.

Përfitim

Mjekët përfshijnë ushtrime terapeutike (terapi ushtrimesh) në të gjitha kurset terapeutike që synojnë lehtësimin ose lehtësimin e simptomave të artrozës. Përfitimet e veprimtarive të tilla janë domethënëse:

 • qarkullimi i gjakut është përmirësuar;
 • rrjedhja e limfave normalizohet;
 • rritet aktiviteti motorik i nyjeve të prekura;
 • forcohen muskujt dhe ligamentet që rrethojnë nyjen e shpatullës;
 • kapaciteti i punës është rikthyer;
 • pacienti ka mundësinë të shërbejë vetë në mënyrë të pavarur (me artrozë të përparuar);
 • atrofia e muskujve është e parandaluar.

Në një shënim. Bërja e gjimnastikës ose shtyrja vendoset nga mjeku që merr pjesë. Disa ekspertë, siç është Dr. Bubnovsky, besojnë se është e nevojshme të jepet një ngarkesë edhe me dhimbje të forta. Sidoqoftë, pjesa dërrmuese e ortopedistëve janë të prirur të besojnë se është më mirë të mos "forcohet" kyçja gjatë një përkeqësimi.

Metodat e autorit

Veçanërisht të njohura janë metodat e Evdokimenko dhe Bubnovsky. Teoria e mikromotion e Dr. Gitt është shumë interesante për pacientët me forma të përparuara të artrozës – mund të praktikoni të paktën gjatë gjithë ditës, pa dhimbje.

Ushtrime Evdokimenko

Dr. Evdokimenko zhvilloi sistemin e tij. Duke studiuar atë, tashmë mund të ndjeheni lehtësim të rëndësishëm pas mësimit të parë:

 1. Ulur. Ngrini një dorë të shëndetshme, kapeni atë me kokën tuaj, duke vendosur pëllëmbën tuaj në vesh nga ana e kundërt. Filloni të ngjitni kokën në anën e kundërt me shpatullën tuaj të lënduar. Ndjeni tensionin e muskujve. Bëni një përpjekje për ta kthyer kokën në normale. Mbajeni në këtë pozicion për 5-7 sekonda. Pastaj relaksohuni dhe tërhiqni kokën pak larg nga shpatulla e lënduar. Mundohuni të ktheheni në normalitet. Dhe përsëritni sekuencën e veprimeve (maksimum 5 përsëritje).
 2. Ulur. Vendosni pëllëmbën e një dore të sëmurë në shpatullën e kundërt. Me një dorë të shëndetshme, mbështesni pacientin nën bërryl. Filloni duke provuar të vendosni pëllëmbën tuaj mbi shpatull, duke shtyrë krahun tuaj të lënduar nën bërryl. Lejohet dhimbje e lehtë gjatë stërvitjes. Tani tendosni krahun e lënduar, duke u përpjekur ta ulni atë përgjatë trupit. Në të njëjtën kohë, një dorë e shëndetshme vazhdon ta shtyjë pacientin nën bërryl. Mos harroni ndjenjën. Qëndroni në këtë pozicion për 5-7 sekonda. Përsëriteni sekuencën e veprimeve – vendosni dorën pak mbi supe, përpiquni të ulni dorën përgjatë trupit, duke mos e lënë të shkojë me dorën tjetër, e cila mbështetet në bërryl (maksimumi 5 përsëritje të sekuencës).

I gjithë kompleksi i ushtrimeve për supet sipas Evdokimenko, shihni videon më poshtë.

Ushtrime Bubnovsky

Mjeku shpiku simulatorë specialë, duke praktikuar mbi të cilat mund të rivendosni lëvizshmërinë në nyjen e shpatullave. Mesazhi kryesor i Bubnovsky – kufizimi i lëvizshmërisë shoqërohet me spazma të muskujve. Kjo e fundit kompreson nyjën e shpatullave me një anësor. Qarkullimi i gjakut përkeqësohet, dhe shkatërrimi i kërcit të hialinës përshpejtohet.

Shtë e qartë se jo të gjithë mund të blejnë një imitues të tillë, por lehtë mund të arrish një zëvendësim për të – një ekspansion. Dailydo ditë përmes dhimbjes, kryeni grupin e mëposhtëm të ushtrimeve fizike (katër zgjerues do të nevojiten në mënyrë që të mos shqetësoni rregullimin në një nivel në nivele të ndryshme):

 1. Fiksoni ekspansionin në nivelin e baseboard. Vishni atë në furçë nga ana ku supi dhemb, dhe imitoni sharrimin e druve të zjarrit – vendosni këmbën përpara në anën e kundërt, pushoni kofshën tuaj mbi hip me dorën tuaj të mirë dhe lëvizni pacientin përpara / prapa, duke shtrirë dhe lëshimin e ekspanseratorit. Në momentin e tërheqjes së pajisjeve sportive, nxirreni në mënyrë të zhurmshme dhe dëgjoni një zë të lartë "Ha".
 2. Mbërtheni ekspansionin në nivelin e belit. Përsëritni hapin e mëparshëm.
 3. Bashkangjit ekspansionin më afër tavanit. Tërhiqeni drejt jush, duke u përpjekur ta shtypni furçën në gjoks.
 4. Merrni expander me të dy duart, me këmbën tuaj hap mbi të në qendër. Ngrini duart lart e poshtë, një nga një. Shoqëroni secilën ngjitje me një zhvarrosje të zhurmshme dhe tingullin "Ha".

Si të zhvilloni një shpatull nëse dhemb, shikoni videon më poshtë.

Bëni disa ushtrime

Vitaliy Gitt është një chiropractor. Metoda e tij e trajtimit të artrozës së shpatullave është e përshtatshme për njerëzit me trajnime minimale fizike dhe madje edhe për pacientët me shtrat. e cila mund të ngrihet dhe të ulet në shtrat.

E gjithë çështja është mikromotion, e cila me përkufizim nuk mund të dëmtojë. Një ngarkesë e tillë mund të kryhet si në reaksion ashtu edhe gjatë acarimeve, me 1 shkallë patologjie dhe me 3.

Kompleksi (i kryer ndërsa është ulur në një karrige) përbëhet nga vetëm dy ushtrime të thjeshta, por efektive:

 1. Vendosini duart në gjunjë (ose ijet). Kryeni swings sinkron të bërrylave me amplituda të ulët. Numri i përsëritjeve – derisa të mërziteni.
 2. Qëndrimi fillestar është i njëjtë me ushtrimin 1. Ngrini dhe ulni shpatullat – lart / poshtë. Bëni për aq kohë sa të keni durimin.

Shihni se si mund të diagnostikoni në mënyrë të pavarur artritin e shpatullave dhe cilat ushtrime të bëni me të, në videon më poshtë.

Disa asana ju lejojnë të bëni një zhvillim të mirë të nyjeve të shpatullave dhe të rimarrni, nëse jo aktivitetin e mëparshëm, atëherë aftësia për të shërbyer siç duhet veten dhe të mos bërtisni çdo herë nga dhimbja, duke provuar të vishni një T-shirt ose krehni flokët tuaj . Praktikisht nuk ka asanë specifike për supet. Sidoqoftë, në joga ka shumë poza ku përfshihet brezi i shpatullave.

 • Dundasana ose "shtytje nga muri". Qëndroni në gjatësinë e krahut nga muri. Përhapni pak këmbët. Vendosni pëllëmbët tuaj kundër murit. Afrohuni ngadalë në sipërfaqe, dhe pastaj shtyjeni nga ajo. Mos i hiqni pëllëmbët nga muri. Numri i përsëritjeve – filloni me 5 herë, pastaj më shumë. Në mënyrë ideale, pas kësaj asana ju duhet të ndjeni pak lodhje. Kundërindikimi – artriti i duarve.
 • Shalabhasana (një nga opsionet). Qëndroni me shpinën drejt, këmbët gjerësia e shpatullave larg, këmbët paralele me njëra-tjetrën, krahët poshtë shpinës të mbyllur në një bllokim. Zgjero gjoksin kur thith – klavikulat e tua duhet të rreshtohen. Merrni shpatullat prapa me një përpjekje dhe përpiquni të prishni bravën. Frymë thellë në atë moment. Pas disa cikleve të frymëmarrjes, pushoni.

Për ushtrime të tjera të shpatullave të yogës, shihni videon më poshtë.

5 minuta në ditë ngroheni

Ushtroni ndërsa qëndroni me këmbët tuaja me gjerësi shpatullash dhe pëllëmbët që mbështeten në bel:

 1. Rrushni shpatullën e majtë, të përbashkët dhe parakrah me të djathtën, dhe të djathtën me dorën e majtë. Lëvizjet duhet të jenë të buta, por në të njëjtën kohë mjaft të dukshme. Kjo do t’i ngrohë muskujt dhe do t’i përgatisë ata për ushtrimet e rradhës.
 2. Ngrini shpatullat tuaja në mënyrë alternative nga pozicioni i fillimit. Bëni atë ngadalë – nuk duhet të ketë siklet. Alternoni ndërsa ngritni / ulni të dy supet.
 3. Kryeni lëvizje rrethore me shpatullat – njëkohësisht prapa (të paktën 5 herë), pastaj përpara. Tani bëni të njëjtën gjë, por në mënyrë alternative – kthejeni përsëri shpatullën e djathtë, pastaj të majtën (të paktën 5 herë). Tani bëni saktësisht të njëjtën gjë, por shkoni përpara.
 4. Nga pozicioni i fillimit, njëkohësisht lëvizni të dy shpatullat mbrapa, duke u përpjekur të prekni tehët e shpatullave. Mbajeni për 5 sekonda. Kthehuni në pozicionin fillestar dhe përsëritni të paktën 5 herë.
 5. Një stërvitje e ngjashme me atë të mëparshmja, por e kryer pak më ndryshe. Nga pozicioni i fillimit, tërhiqni së pari njërën shpatull, pastaj të dytën – ndjeheni të prekin bladat e shpatullave. Kthejeni shpatullat në pozicionin e tyre origjinal. Numri i përsëritjeve është të paktën 5 herë.

Në një shënim. Kryeni kompleksin e përshkruar disa herë në ditë. Edukimi fizik mund të bëhet në shtëpi, në punë dhe madje edhe në natyrë – efektiviteti vetëm do të rritet.


Dobia e gjimnastikës me artrozë të shpatullave është e vështirë të mbivlerësohet. Falë qarkullimit të përmirësuar të gjakut, nyjet fillojnë të marrin më shumë lëndë ushqyese, dhe cilësia e lëngut synovial përmirësohet. E gjithë kjo së bashku i jep një shtysë fillimit të proceseve rigjeneruese. Mjeku vendos për përshtatshmërinë e orëve. Ai mbledh një kompleks individual.

ExpertNews Shqipëri