Hip dysplasia

Simptomat e sëmundjes shkaktohen nga një shkelje e strukturës dhe, si pasojë, funksionet e aparatit artikular. Me këtë patologji, çanta e përbashkët është e mbingarkuar, acetabula shpesh deformohet, zgavra është në pjerrësi, thellësia e saj është zvogëluar, aparati ligamentoz nuk është në gjendje të ruajë pozicionin relativisht anatomik të sipërfaqeve artikulare.

Manifestimet kryesore të dysplasia hip:

 • shkurtimi i kofshës në anën e lënduar, për shkak të daljes së kokës së femurit përtej acetabulum;
 • asimetria e palosjeve të lëkurës gluteal, inguinale, popliteale të kofshëve, kur krahasojmë një gjymtyrë dhe gjymtyrë të shëndetshme me dysplasia të dyshuar, ekziston një mospërputhje në formë dhe sasi (palosjet më të theksuara, të thella dhe të shumta të lëkurës janë karakteristike për anën e prekur) ;
 • një simptomë pozitive e rrëshqitjes, ose e klikimit (Marx – Ortolani), e zbuluar gjatë një ekzaminimi objektiv nga një ortoped;
 • vështirësi në rrëmbimin e kofshës së përfshirë, e manifestuar me hollim jo të plotë të gjymtyrëve të përkulur në nyjet e hip dhe gjurit. Normalisht, në fëmijët deri në 3 muaj në këtë rast, sipërfaqja e jashtme e kofshës duhet të prekë sipërfaqen mbi të cilën shtrihet fëmija;
 • rotacioni i jashtëm i gjymtyrës së prekur.

Përveç dysplasia hip, asimetria e palosjeve të lëkurës dhe kufizimi i rrëmbimit të ekstremiteteve të poshtme mund të zbulohet në disa patologji neurologjike të shoqëruara nga toni i muskujve të dëmtuar (dystonia, hipertoniciteti, hipotensioni). Këto mostra janë sa më informuese të jetë e mundur në 2-3 muajt e parë të jetës; pas kësaj, këto metoda nuk demonstrojnë rezultate objektive.

Incidenca e dysplasia hip në vende të ndryshme është nga 2 deri në 10%. Vajzat janë më të ndjeshme ndaj sëmundjes (8 nga 10 raste).

Pasi të keni arritur 1 vit, simptomat e mëposhtme mund të tregojnë patologji:

 • shqetësim karakteristik i ecjes me rënien në këmbë të zhvendosur dhe devijimin e trupit në anën e prekur (simptoma Duchenne me zhvendosje të njëanshme);
 • prirja e legenit drejt lezionit;
 • Rrugë karakteristike "duck" me dëme bilaterale;
 • Simptoma Trendelenburg, e përcaktuar kur qëndroni në një gjymtyrë me një nyje të prekur dhe manifestohet nga prolapsi i palosjes gluteal në anën e kundërt.
Përmbajtja e artikullit
 1. Diagnostics
 2. Trajtim
 3. Komplikime dhe pasoja të mundshme
 4. Parashikim
 5. Cila është dysplasia e mbetur e nyjeve: një përshkrim i sëmundjes dhe metodave të trajtimit
 6. Pasojat e dysplasia mbetur
 7. Trajtimi i dysplasia
 8. Trajtimi konservativ
 9. Kirurgji
 10. Dysplasia e hip në fëmijët
 11. Farë është dysplasia hip
 12. Rreziku i dysplasia e përbashkët në fëmijë
 13. Shkaqet e dysplasia
 14. Si të identifikoni një problem
 15. Farë duhet të bëni kur identifikoni shenjat e dysplasia
 16. Cili duhet të jetë trajtimi për dysplasia
 17. Dr. Komarovsky mbi dysplasia
 18. Shkaqet dhe trajtimi i dysplasia hip në të rriturit
 19. Pse manifestohet: arsyet kryesore
 20. Klasifikim
 21. Simptomat që tregojnë një problem
 22. Shtatzënia me dysplasia
 23. Trajtimi: metodat themelore
 24. Riaftësim
 25. Pasojat e dysplasia hip në të rriturit
 26. Nënat, fëmijëve të të cilëve u jepet dysplasia. Ky artikull më ndihmoi shumë.
 27. Dysplasia e hip në fëmijët – Simptomat dhe trajtimi
 28. nje pershkrim i shkurter i
 29. Klasifikimi i TPA
 30. Shkaqet e dysplasia hip
 31. Simptomat e dysplasia hip në fëmijët
 32. Diagnoza e dysplasia hip
 33. Cilat janë pasojat e dysplasia?
 34. Cilin mjek duhet të shkoj për trajtim?
 35. Displasia e hip në fëmijët deri në një vit – metodat për përcaktimin e masazhit dhe trajtimit
 36. Vonesa në zhvillimin e bebeve
 37. Shkaqet e dysplasia në këmbë tek fëmijët
 38. Dysplasia e dyshuar
 39. Si të kontrolloni dysplasia në shtëpi
 40. Simptomat e dysplasia hip (TBS)
 41. Displazia e gjurit tek fëmijët
 42. Simptomat e dysplasia të gjurit
 43. Diagnostics
 44. Trajtimi dhe parandalimi i dysplasia tek fëmijët

Diagnostics

Diagnoza e dysplasia hip është e mundur vetëm në bazë të një vlerësimi gjithëpërfshirës të të dhënave të marra gjatë një ekzaminimi objektiv të pacientit dhe kryerjes së metodave të tilla instrumentale të hulumtimit:

 • Ekzaminimi me ultratinguj i nyjeve (kontrollimi i detyrueshëm i një të porsalinduri në 1 muaj);
 • radiografi.

Trajtim

Terapia për dysplasia e hip bazohet në dhënien e ekstremiteteve të poshtme një pozicion të detyruar të rrëmbimit të plotë në nyjet përkatëse me përkuljen e tyre në një kënd prej 90º me mbajtjen e lëvizjeve aktive.

Për qëllime korrigjuese, përdoren pajisje të posaçme: pantallona parandaluese, swaddling të gjerë, strijka, goma shter, gaskets dhe jastëkë të llojit Freyka. Përdorimi i fondeve të tilla është i mundur vetëm nëse nuk ka zhvendosje të sipërfaqeve artikulare në lidhje me njëra-tjetrën (subluxation, dislocation); përndryshe, vërehet një rëndim i gjendjes patologjike.

Kushtet e veshjes së mbajtësve me një shkallë të butë dysplasia janë 3-4 muaj, megjithëse në disa raste mund të arrijnë në 8-10.

Pas heqjes së pajisjeve të shkarkimit, është e nevojshme të kryhen një sërë masash rehabilitimi (terapi ushtrimore, masazh, not, magnetoterapi, stimulim elektrik, etj.), Atëherë (pas 2-4 muajsh) lejohet ecja, në muajt e parë – ekskluzivisht në gomën ortopedike të shkarkimit.

Me joefektivitetin e metodave të korrigjimit terapeutik dhe në raste të rënda, tregohet trajtimi kirurgjikal.

Në rastin e diagnozës së paraqitjes së legenit të fetusit, rreziku i dysplasia rritet 10 herë.

Komplikime dhe pasoja të mundshme

Komplikimet e dysplasia hip mund të jenë:

 • dëmtimi i lëvizshmërisë së përbashkët;
 • çalim;
 • coxarthrosis dysplastic;
 • formimi i neoartrozës;
 • dislokimi patologjik i hip;
 • shkelja e sjelljes.

Parashikim

Me diagnozë në kohë dhe trajtim gjithëpërfshirës, ​​prognoza është e favorshme në 100% të rasteve. Fillimi i hershëm i trajtimit me metoda fizioterapeutike në javët e para të jetës, si rregull, siguron shërimin e plotë të fëmijës.

Pas përfundimit të kursit të korrigjimit, është e nevojshme të vëzhgoni një ortopedist deri në moshën 15-17 vjeç.

Video nga YouTube për temën e artikullit:

Arsimi: më i lartë, 2004 (GOU VPO "Kursk University University Medical"), specialiteti "Mjekësi e Përgjithshme", kualifikimi "Doktor". 2008-2012 – Student pasuniversitar, Departamenti i Farmacologjisë Klinike, SBEI HPE "KSMU", kandidat i shkencave mjekësore (2013, specialiteti "Farmakologji, Farmakologji Klinike"). 2014-2015 – rikualifikim profesional, specialiteti "Menaxhimi në arsim", FSBEI HPE "KSU".

Informacioni përpilohet dhe jepet vetëm për qëllime informative. Shihni mjekun tuaj në shenjën e parë të sëmundjes. Vetë-mjekimi është i rrezikshëm për shëndetin!

Cila është dysplasia e mbetur e nyjeve: një përshkrim i sëmundjes dhe metodave të trajtimit

Displazia e mbetur është një pasojë e një patologjie kongjenitale të patrajtuar. Diagnoza dhe trajtimi kompetent i kryer në fëmijërinë e hershme ju lejon të shpëtoni përgjithmonë nga sëmundja. Përndryshe, simptomat përkeqësohen me kalimin e kohës. Për shkak të zhvendosjes së boshtit, ngarkesa shpërndahet në mënyrë të gabuar dhe të pabarabartë në gjymtyrët, për shkak të kësaj, gërshetimi është shtrembëruar, shfaqen dhimbje të muskujve, ngërçe, lodhje.

Sidoqoftë, ka raste kur edhe të rriturit nuk janë të vetëdijshëm për displazionin e tyre të nyjës së hip. Ata lëvizin mjaft aktivisht, madje arrijnë sukses në sport (veçanërisht gjimnastikë), derisa problemi herët a vonë e bën veten të ndihet.

Gjatësi të ndryshme të gjymtyrëve bëhen gradualisht të dukshme, zhvillohet skolioza, çoroditja, shkatërrohen jo vetëm hip, por edhe nyjet e tjera të gjymtyrëve, është e mundur një subluksion i nyjës së dytë të hipit. Procesi mund të çojë në humbjen e lëvizshmërisë dhe nevojën për të zëvendësuar bashkimin.

Pasojat e dysplasia mbetur

Si rezultat i displazisë së përparuar, cilësia e jetës së një personi përkeqësohet ndjeshëm, duke filluar që nga adoleshenca. Lloje të ndryshme të dëmtimeve dhe zhvendosjeve janë të shpeshta, pasi pozicioni i trupit është fillimisht i paqëndrueshëm. Coxarthrosis dysplastic zhvillohet gradualisht, dhe nyja e hip është deformuar. Indi i kërcit thahet dhe bëhet më i hollë, shfaqen mbingarkesa, lëvizshmëria është e kufizuar seriozisht, në sfondin e një simptome të theksuar të dhimbjes. Kapsula e kyçit është e ngjeshur dhe e fibrozuar, vetë nyja është e mbushur me eksudat, aparati ligamentoz është shtrirë.

Për shkak të dhimbjes, një person detyrohet të mbrojë një gjymtyrë të sëmurë, duke minimizuar ngarkesën. Si rezultat, muskujt që mbështesin nyjen gradualisht atrofi, gjë që çon në një skelitje edhe më të skeletit.

Një nga pasojat e displazisë së mbetur është neoartroza – formimi i të ashtuquajturës nyje "false". Për shkak të paravendësimit afatgjatë të pa rregulluar (koka e femurit spontanisht bie nga acetabulum dhe kthehet në të), koka e femurit zhvendoset në krahasim me zgavrën, por nuk shkon përtej pllakës kartilaginoze (limbus). Me kalimin e kohës, muskujt fitojnë tonus, rriten, gjymtyrja tërhiqet dhe zhvendoset, zhvillohet dislokimi. Koka gradualisht ossifikohet me një kolaps të ri. Një bashkim i rremë mund të shihet vetëm me një rreze x.

Trajtimi i dysplasia

Dysplasia që nuk është shëruar në fëmijëri mund të jetë e llojeve të ndryshme dhe ndodh me shkallë të ndryshme të komplikimeve, prandaj metodat konservative janë të zbatueshme në disa raste, por më shpesh vetëm ndërhyrja kirurgjikale mund të ndihmojë.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Trajtimi konservativ

Terapia me ilaçe dhe fizioterapi me dysplasia mbetur në të rriturit është efektive vetëm në rastet kur struktura e kockave nuk është ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme, dhe nyja nuk është deformuar ende.

Përdoren metodat e mëposhtme:

 • Zbutja e dhimbjes dhe inflamacionit me analgjezikë dhe antispazmatikë.
 • Për të rivendosur ushqimin dhe furnizimin me gjak të nyjes, ilaçet vazodilatore administrohen intravenozisht.
 • Me ndihmën e fizioterapisë (elektroforeza, magnetoterapia), ënjtja e indeve hiqet, muskujt spazmodikë janë të relaksuar.
 • Gjimnastika terapeutike dhe noti kontribuojnë në përmirësimin e metabolizmit, forcojnë aparatet ligamento-muskulore dhe përmirësojnë sjelljen.
 • Masazhi lehtëson në mënyrë efektive spazmat, stimulon rrjedhën e gjakut dhe ushqimin, në disa raste, me ndihmën e terapisë manuale, kyçja riparohet.

Trajtimi konservator përmirëson ndjeshëm situatën, por nuk është në gjendje ta rregullojë plotësisht atë. Një person do të duhet të kursejë nyjet gjatë gjithë jetës dhe t'i nënshtrohet kurseve periodike të procedurave mbështetëse.

Kirurgji

Trajtimi konservativ është i paefektshëm në format e rënda të zhvendosjes dhe subluksimit, distrofi muskulore e zhvilluar, paqëndrueshmëri progresive e përbashkët, me deformim multiplanar të kofshës. Bazuar në pamjet dhe analizat e një pacienti me një simptomë të theksuar të dhimbjes, mjeku vendos për përdorimin e metodave kirurgjikale të ndërhyrjes.

 1. Reduktimi i zhvendosjes mund të kryhet në mënyrë të hapur, kur koka e femurit gjatë operacionit detyrohet në acetabulum dhe fiksohet. Pas manipulimit, pacienti kalon ca kohë në një cast, në mënyrë që të shmangë zhvendosjen e përsëritur.
 2. Shpesh përdoret osteotomia e legenit, në të cilën kryhet një kryqëzim i plotë ose i pjesshëm i unazës së legenit (diseksioni i disa eshtrave) në mënyrë që të orientohet saktë kokën e femurit në acetabulum dhe ta mbulojë me besueshmëri.
 3. Një mënyrë për të rregulluar kokën në zgavër është krijimi i një shtrese artificiale për shkak të një autografti. Sidoqoftë, operacioni ka një numër pasojash të pakëndshme në formën e kufizimit të lëvizjes së përbashkët, zhvillimin e proceseve degjenerative në kapsulë, prandaj, mjekët pothuajse kanë braktisur këtë metodë.
 4. Ostotomia korrigjuese intertrochanterike përdoret për dysplasia rrotulluese. Metoda konsiston në ndryshimin e formës së femurit dhe fiksimin e kokës së saj në zgavër duke përdorur një pajisje të veçantë – pllaka LCP.

Metodat e mësipërme përdoren në varësi të llojit të dysplasia dhe moshës së pacientit.

Zëvendësimi i hip për të rriturit është shpesh mënyra e vetme për të rikthyer lëvizshmërinë normale. Me coxarthrosis dysplastic, mjeku duhet të zgjedhë një zgjidhje individuale për secilin pacient, pasi deformimet ndryshojnë. CT jep vlerësimin më të saktë të gjendjes së nyjes: një bashkim skanohet dhe krijohet një model dixhital, sipas të cilit është zgjedhur proteza. Operacionet e këtij lloji kryhen me sukses si në Rusi, ashtu edhe në shumë vende të huaja.

Shumëkush kërkon të marrë trajtim në Izrael ose Gjermani, por cilësia e endoprostetikës dhe rehabilitimi në Republikën Czecheke nuk është inferiore ndaj këtyre vendeve, dhe çmimi është shumë më i ulët. Të gjitha procedurat e regjistrimit janë përpunuar, çmimet janë rënë dakord dhe fikse në kontratë, kështu që pacientët nuk kanë mbivendosje: ata me sukses i nënshtrohen trajtimit dhe rehabilitimit në klinikat lokale dhe qendrat shëndetësore dhe kthehen me nyje të rregulluara mirë.

Dysplasia e hip në fëmijët

"Foshnja juaj ka dysplasia hip" – kjo frazë tingëllon si një fjali për shumë prindër. Por në vend që të panikoni, ju duhet të merrni menjëherë trajtim në mënyrë që të mos fajësoni veten për të gjitha llojet e pasojave në të ardhmen. Në çfarë të bëjmë kur të gjendemi në një situatë të tillë, do ta kuptojmë këtë artikull.

Farë është dysplasia hip

Një problem i tillë tek fëmijët e vitit të parë të jetës është mjaft i zakonshëm. Kjo diagnozë dëgjohet nga shumë prindër. Ata kanë frikë nga kjo aktgjykim, por a është me të vërtetë kaq e rrezikshme?

Dysplasia nuk është një sëmundje, por një tipar i trupit të fëmijës. Një diagnozë e tillë mund të dëgjohet me formimin e pahijshëm të nyjës së hip, si rezultat i së cilës koka e saj është në pozicion të gabuar në acetabulum.

Diagnoza mund të haset kur koka e femurit nuk është e vendosur fort në çantën e përbashkët. Nëse fëmija lëviz gabimisht, ajo lehtë mund t'i largojë ato prej saj. Përveç kësaj, kocka e hip mund të mos jetë në çantën e përbashkët, por të vendosura pak më e lartë.

Lexo artikullin:  Deformimi i hip

Rreziku i dysplasia e përbashkët në fëmijë

Duke zbuluar displazinë e nyjeve të hip në foshnjën, është e pamundur të vonohet në çdo rast. Nga afati kohor i trajtimit varet nga efektiviteti dhe kohëzgjatja e tij. Shumë më shpejt mund të shpëtoni nga problemi nëse u identifikua në gjashtë muajt e parë të jetës sesa kur ndodhi më vonë. Në rastin e parë, fëmija do të duhet deri në një vit për tu rikuperuar, ndërsa në të dytën do të duhen disa vjet.

Trajtimi duhet të jetë i detyrueshëm dhe i përfunduar. Nëse neglizhoni procedurat terapeutike, injoroni rekomandimet e një specialisti, humbasni kohën e vlefshme, duke shtyrë trajtimin për më vonë, ju personalisht mund të kontribuoni në faktin se:

 • Do të ketë inflamacion, të dhimbshëm dhe serioz;
 • Do të ketë një zhvendosje të hip, duke i shkaktuar dhimbje bebes;
 • Shikimi i fëmijës do të ndryshojë me displazi – ai do të çalë.

Shkaqet e dysplasia

Sipas statistikave, një e katërta e fëmijëve të lindur diagnostikohen me dysplasia hip. Disa prej tyre nuk kërkojnë trajtim intensiv. Problemi zgjidhet lehtësisht falë punës së ortopedit dhe kontrollit të tij të vazhdueshëm mbi një pacient të vogël. Nyjet formohen, fitojnë formën e saktë anatomike. Foshnjat e tjera ishin më pak me fat, dhe për t'u shëruar plotësisht, ata kanë nevojë për kujdes intensiv, dhe nganjëherë ndërhyrje kirurgjikale.

Ekziston një shpjegim shkencor se pse kaq shumë bebe lindin me displazi. Sipas tij, pak para lindjes në trupin e nënës, bëhet përgatitja intensive. Ajo ka për qëllim prodhimin e hormonit të nevojshëm në këtë kohë. Relaxshtë relaksuese. Ajo vepron në nyje (femoro-sakrale), duke i bërë ato elastike. Isshtë falë kësaj që legeni femër zgjerohet dhe përgatitet për lindjen e një fëmije.

Përveç faktit që hormoni ndikon në trupin e femrës, ndikon edhe tek fëmija. Vetëm tani formohen kockat dhe ligamentet e një gruaje të rritur dhe asgjë nuk i kërcënon ato, gjë që nuk mund të thuhet për fëmijën.

Mundësia e dysplasia në një foshnjë rritet nëse:

 • Një grua lind për herë të parë. Pregnancyshtë gjatë shtatëzënësisë së parë që prodhimi i relaksit është maksimal;
 • Pesha e fëmijës tejkalon 3,5 kilogramë. Sa më shumë që peshon frutat, aq më shumë nyjet e hipit të tij përplasen me presion;
 • Lindja e vajzës pritet. Natyra u sigurua që kocka femërore tejkalonte kockën mashkullore në elasticitet. Prandaj, në procesin e zhvillimit të fetusit nën ndikimin e relaksimit, zbutet më shumë. Kjo konfirmohet nga statistikat – për 7 vajza me dysplasia, ka vetëm 1 djalë;
 • Diagnosisshtë vendosur diagnoza e paraqitjes së legenit. Në lindjen natyrale të fëmijës, në këtë rast, këmbët dhe prapanica e të porsalindurit shfaqen së pari, dhe vetëm atëherë koka. Prandaj, trupi i poshtëm përballet me një ngarkesë dhe presion më të madh sesa gjatë lindjes normale të fëmijës (së pari kokën). Duke pasur parasysh që kockat janë të buta, shumë shpesh koka e femurit zhvendoset;
 • Në anën e nënës, ka gra që janë dashur të merren me këtë problem. Në këtë rast, probabiliteti i lindjes së një foshnje me dysplasia rritet deri në 4 herë.

Këto arsye janë shumë të ndryshme. Por duke i njohur ata, ju mund ta shpëtoni fëmijën e palindur nga një diagnozë mjaft e pakëndshme. Prandaj, nuk është e nevojshme të thithni ushqime në vëllime të mëdha gjatë shtatëzanisë, në mënyrë që fetusi të mos jetë i madh. Dhe nëse prezantimi i legenit të fetusit u zbulua në një skanim me ultratinguj, atëherë nuk duhet ta rrezikoni, por përkundrazi të mendoni për një seksion cezarian.

Si të identifikoni një problem

Vetëm një specialist ortoped mund të përcaktojë dhe vendosë një diagnozë. Për ta bërë këtë, ai duhet të ekzaminojë një pacient të vogël, të ekzaminojë rrezet X, këndin e kockave dhe shumë më tepër. Kjo pyetje është shumë serioze dhe kërkon të njëjtën qasje.

Por në disa raste, prindërit mund të identifikojnë problemin. Cilat shenja duhet të jenë arsyeja e një thirrje të menjëhershme për një ortoped:

 • Palosje asimetrike (në mollaqe, ijë, ijet). Ju mund ta përcaktoni këtë duke e kthyer fëmijën në bark, dhe duke i rregulluar këmbët. Në këtë pozicion, është e nevojshme të ekzaminoni palosjet në këto pjesë të trupit. Secila prej tyre duhet të ketë palën e vet, të vendosur në afërsisht të njëjtin kënd dhe në të njëjtin nivel. Nëse konstatohen mospërputhje – urgjentisht te një specialist;
 • Lartësia e ndryshme e gjunjëve. Fëmija, i cili është shtrirë në shpinë, përkul me kujdes gjunjët dhe krahason lartësinë e tyre. Nëse është e ndryshme, atëherë mund të jetë sa />
 • Amplituda e ndryshme e bashkimit gjatë shumimit të këmbëve. Foshnja është normale, nëse shtrihet në shpinë, ai lehtë mund të përkul këmbët në gjunjë dhe t'i ndajë ato në anët. Prania e një problemi tregohet nga një amplituda e ndryshme e nyjeve ose një klikim kur zhvendosni ijet në anën.

Farë duhet të bëni kur identifikoni shenjat e dysplasia

Kur prindërit dyshojnë se diçka nuk është në rregull me fëmijën e tyre, gjëja më e mirë që ata mund të bëjnë është të konsultoheni me një specialist. Kjo duhet të bëhet jo vetëm duke identifikuar shenjat e mësipërme, por edhe me qëllim të parandalimit. Per cfare?

Shumë specialistë kryesorë, përfshirë doktor Komarovsky, në mënyrë të përsëritur kanë ngritur çështjen e dysplasia hip në fëmijët deri në një vjeç. Nëse i analizojmë të gjitha më lart, mund të konkludojmë se:

 • Mungesa e shenjave të një problemi nuk tregon mungesën e saj. Në fund të fundit, devijimet në zhvillimin e bashkimit mund të jenë bilaterale dhe nuk është aq e thjeshtë t'i identifikosh ato;
 • Prania e shenjave nuk tregon ende se problemi ka prekur foshnjën.

Ju mund të kujdeseni për shëndetin e foshnjës, funksionimin normal të sistemit të tij muskul-skeletik në të ardhmen duke vizituar rregullisht një ortoped pediatrik.

Ai do të ekzaminojë fëmijën dhe do të përshkruajë procedura për të identifikuar problemin:

 • Diagnostifikimi me anë të ultrazërit. Fundi është analiza e shqyrtimit. Isshtë përshkruar tek foshnjat e moshës 1 deri në 3 muaj. Nëse flasim për fëmijë, mosha e të cilëve është më shumë sesa tregohet, atyre u caktohet një rreze x;
 • Roentgenography. Një pengesë e rëndësishme e kësaj procedure është se një pacient i vogël duhet të jetë i palëvizshëm gjatë procedurës. Dhe në disa raste, është nga sfera e trillimit. Prandaj, është më mirë ta kryeni atë në një kohë kur fëmija po fle. Përndryshe, ortopedi mund të ketë nevojë për ndihmë prindërore. Përveç kësaj, kockat e foshnjës nuk janë gjithmonë qartë të dukshme në imazhin që rezulton, sepse ato nuk janë mjaft të dendura.

Cili duhet të jetë trajtimi për dysplasia

Para se të vazhdoni me metodat e trajtimit të dysplasia, duhet të kuptoni se çfarë duhet të synohet. Gjithçka është shumë e thjeshtë këtu – koka e femurit duhet të hyjë në zgavrën artikulare dhe të fiksohet atje me ndihmën e ligamenteve. Kjo do t'i lejojë asaj të qëndrojë gjithmonë në vend me çdo lëvizje të foshnjës. Në mënyrë që kjo të ndodhë, kërkohet një kohë e caktuar.

Metodat efektive terapeutike përfshijnë:

 • Swaddling të gjerë me dysplasia. Dorezat e foshnjës mund të tunden fort, kështu që ai nuk do të zgjohet vetë gjatë gjumit. Por këmbët duhet të shpërndahen. Në asnjë rast nuk duhet të drejtohen. Për këtë qëllim, mund të përdoren brekë speciale ose pelena.
 • Pajisjet speciale ortopedike. Ata ju lejojnë të rregulloni këmbët e foshnjës në pozicionin e saktë – të përkulur dhe të divorcuar. Lista e pajisjeve të tilla përfshin një gomë, e cila paraqitet në formën e një ndarës midis këmbëve, një korse plastike dhe fiksuesit me bazë gipsi. Më të efektshmet janë trazirat e Pavlikut. Pajisja mori këtë emër për nder të krijuesit të saj, ortopedistit çek.
 • Gjimnastikë terapeutike ose masazh. Të gjitha ushtrimet e nevojshme duhet të kryhen nga një specialist, nga i cili prindërit mund të adoptojnë bazat dhe të kryejnë procedurën në shtëpi.
 • Elektroforeza – me ndihmën e një rryme me tension të ulët, futet një ilaç tek fëmija. Kjo ju lejon të përqendroni ilaçin e injektuar në një vend.
 • Trajtimit të ngrohjes. Për këtë, parafina e bardhë dhe okeriti (dylli malor) përdoren më shpesh. Aplikimet bëhen në bazë të tyre. Ato rekomandohen për të rritur efektin e masazhit ose ushtrimeve terapeutike.

Këto janë metodat kryesore të trajtimit të dysplasia hip në foshnjat deri në një vjeç. Por mjeku duhet të zgjedhë vetëm opsionin e duhur. Përveç kësaj, ai do t'ju tregojë se si të shpejtoni procesin e shërimit (noti ndihmon shumë, veshja e një pelenë është 2 madhësi më të mëdha, gjë që nuk do të lejojë që i porsalinduri të rreshtojë këmbët).

Dr. Komarovsky mbi dysplasia

Shkaqet dhe trajtimi i dysplasia hip në të rriturit

Displazia e hip-së manifestohet në të rriturit me dëmtim të rëndë funksional në sistemin muskuloskeletor. Shkaku i sëmundjes është moszhvillimi kongjenital i nyjes së luajtshme. Nëse një person në fëmijërinë e hershme nuk eliminoi simptomat e displazisë, atëherë në moshën madhore mund të ndodhin kufizime në lëvizje, të cilat shpesh çojnë në paaftësi. Sëmundja zhvillohet në nyjen e hipit të majtë ose të djathtë. Për tu përballur pjesërisht me patologjinë dhe për të rikthyer funksionin motorik, kërkohet terapi terapeutike dhe fizioterapi.

Pse manifestohet: arsyet kryesore

Të rriturit rrallë diagnostikohen me "dysplasia hip" (DTBS) sepse patologjia zakonisht gjendet në vitet e para të jetës. Kryesisht nyja e luajtshme në zonën e legenit është e dëmtuar tek gratë, burrat kanë më pak të ngjarë të pësojnë një shkelje të tillë. Arsyeja kryesore për zhvillimin e dysplasia hip në të rriturit është trashëgimia.

Kur mbani një fëmijë në trupin e femrës, mund të ndodhë sindromi i kromozomit të 13-të, si rezultat i të cilit nyjet e legenit në fetus do të formohen gabimisht. Ka arsyet e mëposhtme që çojnë në zhvillimin e dysplasia në moshën e rritur:

 • çekuilibri hormonal gjatë shtatëzanisë,
 • madhësi të mëdha të fetusit, si rezultat i të cilave ekziston një aktivitet i pamjaftueshëm,
 • lëvizshmëri e dobët në foshnjëri,
 • zhvendosja e hip në fëmijërinë e hershme,
 • sëmundjet e etiologjisë gjinekologjike te gratë gjatë shtatëzanisë.

Shtë e pamundur të rrëshqitni një fëmijë në muajt e parë të jetës, pasi dysplasia e nyjeve të hip mund të shfaqet në të ardhmen.

Klasifikim

Ekzistojnë lloje të ndryshme të dysplasia hip në të rriturit, të cilat kërkojnë masa të ndryshme terapeutike. Tabela tregon llojet kryesore të devijimeve, duke pasur parasysh natyrën dhe shtrirjen e shkeljeve:

klasifikimetPamjekarakteristika
Për nga natyra e dështimeve anatomikeAcetabularRrafshim i rrotullimit
Zhvendosja e hollimit ose e gjymtyrëve
Ndryshimi i kokës femoraleNdryshimi në korrespondencën anatomike të sipërfaqeve të nyjeve
Shkelja e këndit midis qafës dhe kockës së legenit
RrotulluesNdryshimet ndikojnë në gju dhe këmbën e poshtme
Gjymtyrja e poshtme është vendosur brenda
Nga ashpërsiaParashikimGjetja e kokës në acetabulumin e nyjës së luajtshme të hip
subluxationDalja e pjesshme e kokës përtej zgavrës artikulare
përmbysjeHumbje e plotë e kokës së përbashkët

Simptomat që tregojnë një problem

Displazia e bllokut të femurit manifestohet nga një kompleks simptomash të ndryshme, të cilat mund të eliminohen me sukses në fazat e hershme të zbulimit. Shkelja shoqërohet me simptoma të tilla:

 • Gjatësi të ndryshme të ekstremiteteve të poshtme. Në anën ku dëmtohet nyja e hip, këmba do të jetë më e shkurtër.
 • Vendosja e të gjithë gjymtyrëve të sëmura brenda.
 • Kufizimi kur ngrini këmbët në anën. Të rriturit me dysplasia nuk mund të heqin plotësisht gjymtyrën, këndi i rrëmbimit të këmbës së dëmtuar është shumë i ndryshëm nga ai i shëndetshëm.
 • Shëtitje e ndryshuar në të cilën pacienti po çalon.
 • Klikimi dhe shtypja gjatë lëvizjes.
 • Lodhje, e cila vërehet edhe pas shëtitjeve të shkurtra.

Në të rriturit, dysplasia e nyjës së hip të djathtë është shumë më pak e zakonshme se e majta. Në shkelje, mbaresat nervore shpesh ngjiten, për shkak të së cilës këmba është e mpirë, ënjtja dhe këputja ndjehen në kyçin e këmbës dhe kofshën. Shpesh, pacientët me një devijim janë të shqetësuar për zhvendosjen kronike kongjenitale. Nëse pozicioni i hip nuk është i saktë, enët e gjakut janë ngjitur, duke rezultuar në inflamacion dhe vdes të indeve të buta. Në mënyrë që një i rritur me dysplasia të lëvizë normalisht dhe shpejt, ai ka nevojë për mbështetje ose një kallam.

Shtatzënia me dysplasia

Ka pohime se gratë me patologji janë kundërindikuar në mbajtjen e një fëmije dhe lindjen e fëmijëve. Nëse sëmundja u zbulua në një vajzë në moshë të re, atëherë mjekët rekomandojnë që menjëherë të mos e zëvendësoni një nyje të dëmtuar me atë artificial. Manipulimi kirurgjik këshillohet të kryhet pas lindjes, pasi nyja artificiale nuk është mjaft elastike. Në këtë rast, një grua duhet të ndjekë rreptësisht recetat mjekësore gjatë gjithë periudhës së lindjes së një fëmije. Rregullat e mëposhtme ndiqen për një shtatëzani të suksesshme dhe lindje të fëmijëve me dysplasia hip:

Me displazinë e mbetur, përdoren osteopatia dhe metoda të tjera diagnostikuese. Sa më shpejt që një person i drejtohet mjekut, aq më e madhe është mundësia për të rikthyer funksionin motorik. Një osteopat me dysplasia hip mund të ekzaminojë një gjymtyrë të dëmtuar dhe mbledh një histori të plotë. Pastaj përshkruhen provime shtesë, përfshirë:

Shpesh, një pacient i rritur caktohet një konsultë me një traumatolog ortoped.

Trajtimi: metodat themelore

Në fazat e hershme, është shumë më e lehtë për të kuruar dysplasia e hip në të rriturit se sa në raste të rënda. Përdoren metoda të kombinuara terapeutike, përfshirë ilaçet, fizioterapinë, mjetet juridike popullore. Displazia e kondilave të femurit në fazën e fundit eliminohet me operacion. Terapia konservatore përfshin veprimet e mëposhtme:

 • Lehtësimi i dhimbjes. Për këtë qëllim, një i rritur është përshkruar ilaçe antispazmatike dhe analgjezik.
 • Administrimi intravenoz i agjentëve vazodilues. Në këtë mënyrë, normalizohet qarkullimi i gjakut në nyjen e hip.
 • Procedurat fizioterapeutike. Terapia përfshin elektroforezën, magnetoterapinë. Ju gjithashtu mund të heqni qafe manifestimet e sëmundjes me anë të masazhit të rregullt, në të cilin muskujt pushojnë dhe ënjtja eliminohet.
Lexo artikullin:  Veprimi dhe përdorimi i antibiotikut Ampicillin

Tabela tregon medikamentet efektive të përdorura në patologji:

Grupi i barnaveemër
NSAIDsMovalis
Ortofen
Ilaçet kondroprotektiveTeraflex
"Don"
Relaksues të muskujveMidokalm
Tolizor
Përmirësimi i mikrocirkulacionit dhe rigjenerimi i qelizaveSolcoseryl
Trental

Ju mund të eliminoni dhimbjen me ndihmën e një jastëku ngrohjeje, i cili vendoset në zonën e lënduar ose duke bërë banjot me kripë. Pacientët e rritur me dysplasia hip të nyjës së luajtshme rekomandohet të vizitojnë pishinën dhe të kryejnë ushtrime terapeutike që synojnë zhvillimin e ekstremiteteve të poshtme. Shtë e nevojshme të përdorni vitamina dhe minerale që forcojnë kockat, tendonet dhe nyjet. Kur metodat konservatore të trajtimit të dysplasia nuk sjellin rezultatin e duhur, atëherë kryhet një operacion. Në operacion, një nyje e dëmtuar e hip zëvendësohet me një artificial.

Riaftësim

Pasi të eliminohet dysplasia e përbashkët në të rriturit, pason një periudhë rikuperimi. Shtë e nevojshme në mënyrë që të minimizohen ndryshimet patologjike në korse muskulore të gjymtyrëve të poshtme. Për secilin pacient, mjeku zgjedh gjimnastikë individuale dhe procedura të tjera. Rehabilitimi pas trajtimit kirurgjikal të dysplasia është veçanërisht i rëndësishëm. Ai përfshin ilaçe dhe fizioterapi. Pas terapisë, një i rritur u përshkruhet procedurat e mëposhtme:

 • elektroforeza duke përdorur kalcium dhe kalium,
 • not,
 • masazh,
 • terapi magnetike dhe lazer,
 • ecën.

Procedurat e rehabilitimit përcaktohen vetëm pas rrezeve të përsëritura dhe suksesin e trajtimit të dysplasia.

Pasojat e dysplasia hip në të rriturit

Patologjia e pazbuluar me kohë e nyjës së hip përfshin një strukturë të gabuar të skeletit dhe funksion të dëmtuar të shtyllës kurrizore. Pacientët me dysplasia shpesh manifestojnë skoliozën, osteokondrozën. Një pasojë negative e patologjisë që ndikon në jetën normale të pacientit janë këmbët e sheshta. Një formë e rëndë e dysplasia çon në koxarthrosis dhe vdekje aseptike të kokës së nyjes së hip.

Nënat, fëmijëve të të cilëve u jepet dysplasia. Ky artikull më ndihmoi shumë.

Fëmijët e mi të parë me një diagnozë të dysplasia hip (TBC) ishin pesë fëmijët e mi. Tani ata kanë tashmë fëmijët e tyre. Vajza më e madhe u diagnostikua 23 vjet më parë, kishte një takim – stuhi. Edhe atëherë, unë nuk u pajtova se kjo ishte mënyra e vetme e trajtimit. Kjo më bëri që të shikoja për metoda alternative të trajtimit dhe të zhvilloja teknikën time për foshnjat. Tani mund të them me besim se ekziston një mënyrë e tillë. Rezultatet e shumë viteve punë, statistika dhe histori mjekësore e konfirmojnë këtë. Do të ishte më e saktë të quhet kjo teknikë parandaluese, e cila është absolutisht e nevojshme për të gjithë fëmijët. Trajtimi parandalues ​​menjëherë pas lindjes ju lejon të heqni qafe shumë sëmundje shoqëruese me sëmundjen e scoliosis dhe osteochondrosis në moshën e rritur. Dhe, megjithëse shumë prindër besojnë se skolioza nuk mund të shmanget, unë mund të them me besim se fëmijët e mi dhe pacientët që filluan trajtimin që nga foshnjëria rriten të shëndetshëm, të guximshëm dhe të bukur. Por të gjithë kanë të drejtë të vendosin se cila metodë e trajtimit të zgjedhë.

Farë është dysplasia?
Displazia është moszhvillimi i një organi ose indi.
Displazia e hip (TBS) është një patologji e zakonshme e sistemit muskuloskeletor në të porsalindurit dhe foshnjat, karakterizohet nga moszhvillimi, zhvendosja, jo-përqendrimi, asimetria e elementeve TBS: acetabulum, koka e femurit me muskuj rrethues, ligamente, kapsulë.

Ekzistojnë tre lloje të dysplasia hip:
1) parashikim
2) subluxation
3) zhvendosja e hip.
Para-disociimi dhe subluximi ndodh në çdo 2-3 fëmijë, ai është i njëanshëm dhe të dyanshëm të ardhura pothuajse pa dhimbje në fëmijëri, ndërsa fëmija është i lirë të ecë, të vrapojë dhe madje të kërcejë, prindërit nuk vërejnë pothuajse asnjë devijim, përveç këpucë klubi, ndalesa volus, sjellje skoliotike.
Me para-zhvendosje – koka e femurit mund të zhvendoset lirshëm brenda bashkimit, ndërsa ligamentet që rrethojnë nyjen dobësohen, formohet paqëndrueshmëria.
Subluxation – koka e femurit mund të shfaqet dhe të kthehet në vendin e saj në nyje, dhe, si rregull, dëgjohet një klikim i shurdhër.
Zhvendosja është një dukuri jashtëzakonisht e rrallë; për 1000 fëmijë të lindur, një ka një patologji të tillë. Me një zhvendosje, koka e femurit shtrihet jashtë nyjes.

Shkaqet e displazisë së hip (dysplasia TBS):
1) Paraqitja glutale e fetusit, kur këmbët janë të përkulura në nyjet e hip dhe të pabazuar në gju, këmbët janë në shpatulla (shpesh rezultati i lindjes së fëmijës është një prerje cezariane).
2) Ndërtimi i kordonit intrauterine.
3) Lëndimet e lindjes dhe pas lindjes
4) Sëmundjet gjinekologjike në nënë, të cilat mund të pengojnë lëvizjen intrauterine të fëmijës.
5) Predispozicion gjenetik, nëse kjo patologji është vërejtur te të afërmit.
6) disordersrregullime hormonale tek gratë gjatë shtatëzanisë.
7) Bebet e parakohshme.
Ekspozimi ndaj faktorëve të jashtëm mjedisorë.

Nga vjen dysplasia?
Në këtë rast, terminologjia është e domosdoshme. Ne përshkruajmë një nga mekanizmat e origjinës së dysplasia tek fëmijët. Me bllokim funksional në shpinë të qafës së mitrës (e cila ndodh gjatë lindjes së fëmijës dhe pas saj), lobi i sipërm i muskujve të trapezit është i tendosur, në të njëjtën kohë, tensioni ndodh edhe në lobin e poshtëm, dhe më pas ndodh bllokimi në nyjet lumbosakrale dhe iliac në palcën e kraharorit. Si rezultat i kësaj, kreshti iliac ngrihet më lart nga njëra anë, legeni është i skuqur (legen i shtrembëruar). Ajo që pengon në këtë rast mund të thuhet nëse nga njëra anë këmba duket më e shkurtër se tjetra. Prandaj, koka e femurit është e vendosur asimetrike në lidhje me tjetrën. Anydo ngarkesë dinamike në këtë rast është e dhimbshme. Dhe asnjë masazh dhe asnjë pajisje ortopedike nuk do ta korrigjojë këtë situatë. Humbur çdo orë, çdo ditë, për të mos përmendur javë dhe muaj. Dhe nëse kujtojmë zhvendosjen në rajonin e qafës së mitrës (lexoni rreth torticollis) – e cila çon në dëmtimin e qarkullimit cerebral dhe kujtojmë hipotalamusin, i cili rregullon prodhimin e hormoneve nga gjëndrat e tjera, përfshirë prodhimin e hormoneve përgjegjës për rritjen normale dhe zhvillimin e plotë, bëhet me frikë.
Siç mund ta shihni, trajtimi duhet të jetë gjithëpërfshirës, ​​falë përdorimit të metodave dhe terapisë diagnostikuese manuale, shumë probleme mund të korrigjohen me sukses pa pritur që procesi të përkeqësohet.

Simptomat.
Shouldfarë duhet të paralajmërojë prindërit.
Deri në 1 muaj. Toni i rritur i muskujve të shpinës, vizualisht njëra këmbë është më e shkurtër se tjetra, një dele shtesë në mollaqe, asimetri e palosjeve glutale dhe mollaqe, hollim jo i plotë i këmbëve, me gjunjë të përkulur. Pozicioni i trupit të fëmijës është në formë C, mban kokën në njërën anë, shpesh nga njëra anë fëmija mban një grusht të kapur.
3 deri në 4 muaj. Kur këmbët janë të përkulura në nyjet e gjurit dhe hip, shpesh dëgjohet një klikim, një këmbë me këmbë të sheshtë (thembra nuk është në të njëjtën linjë me këmbën e poshtme). Një këmbë është vizualisht më e shkurtër se tjetra.
6 muaj e më të vjetër. Zakon i ngritjes dhe ecjes në gishta, ndërsa shëtisni me gishtat e një ose dy këmbëve të kthyera brenda ose jashtë, në këmbë. Lakimi i tepërt i shtyllës kurrizore në lumbale – legenit horizontal, ecje, "si një rosë". Lakim vizual i vogël i shpinës, heqje. Një këmbë është më e shkurtër se tjetra për shkak të legenit të beveluar.

Trajtim.
Trajtimi konvencional për dysplasia hip
Edhe në mesin e kirurgëve ortopedikë, traumatologëve dhe kirurgëve, nuk ka konsensus dhe mirëkuptim për dysplasia. Dysplasia manifestohet në të gjithë fëmijët ndryshe dhe nuk përcaktohet gjithmonë menjëherë pas lindjes. Lidhjet mund të jenë "normale" gjatë lindjes dhe në muajt e parë të zhvillimit, por më vonë diagnostikohen si anormale-patologjike nga 6-12 muaj.
Në ekzaminimin fillestar menjëherë pas lindjes, edhe një ortopedist me përvojë nuk mund të japë një diagnozë të saktë, megjithëse një predispozicion për dysplasia hip mund të parashikohet që nga dita e parë. Nëse i kushtoni vëmendje torticollis, në të cilën fëmija vazhdimisht e mban kokën në një drejtim.

Childdo fëmijë është individual dhe zhvillohet sipas karakteristikave gjenetike të prindërve. Prindërit nuk kanë frikë nga fakti se fëmija në 7-8 muaj ende nuk ka dhëmbë dhe, për shembull, fontanel i madh nuk u mbyll "me kohë". Prindërit janë të sigurt se dhëmbët do të rriten dhe fontanel do të ngurtësohet, megjithëse këto dy kushte mund të krahasohen me "dysplasia e gojës" dhe "dysplasia kafkës".
Por shenjat e dysplasia nyjeve të hip duhet të monitorohen vazhdimisht, sepse në fakt, displazia tek fëmijët është një zhvillim i dobët, jo i plotë i nyjes, në shumicën e rasteve është një tipar natyror i trupit të një fëmije të vogël, dhe shumë më rrallë një shenjë e sëmundjes – një zhvendosje e vërtetë.
Gjatë 30-40 viteve të fundit, asgjë nuk ka ndryshuar në trajtimin e dysplasia hip, me përjashtim të pajisjeve të ndryshme ortopedike dhe testimin e tyre tek fëmijët. Prurjet e Pavlikut, goma e Freyk, CITO, Rosen, Volkov, Shneiderov, aparatet e Gnevkovsky. – këto pajisje ortopedike janë të nevojshme vetëm me një zhvendosje të vërtetë të hip. Dhe ato u përshkruhen pothuajse çdo fëmije nga një muaj në një vit i veshjes së vazhdueshme, me përjashtim të larjes. Shpesh psikika e fëmijës shqetësohet – në fillim ai është i shquar, i shqetësuar, dhe më pas depresion, depresion, i mbyllur, indiferent ndaj gjithçkaje. Fëmijët më kanë sjellë vazhdimisht tek unë në aparate në moshën 2,5 vjeç, ata janë shumë të ndryshëm në zhvillimin fizik dhe mendor. Edhe pse kishte nga ata që u përshtatën dhe u hodhën dhe vrapuan në një makinë garash me bashkëmoshatarët.

Trajtimi modern i dysplasia në fëmijët me ilaç manual

Për të bërë një takim me një mjek, duhet të merrni fotokopje të ekstrakteve nga spitali, përfundimet dhe konkluzionet e ortopedit, një rreze X ose ultratinguj dhe një fotokopje të përshkrimit të tyre.
Nëse i qasemi problemit të dysplasia tek foshnjat në një mënyrë të re, duhet të pranojmë: trajtimi tradicional shpesh mundon vetëm bebet. Për të vërtetuar shkakun rrënjësor, pavarësisht nëse bëhet fjalë për një zhvendosje, një subluksim ose një subluksion. Në fazën më të hershme, nuk duhet ta mundoni fëmijën me pajisje ortopedike. Daydo ditë, fëmija duhet të mësojë botën, të provojë ngarkesa dinamike në nyjet e hip, në të cilat qarkullimi i gjakut përmirësohet, restaurohen të gjitha funksionet, ndodh zhvillimi normal fiziologjik i nyjeve të hip dhe indeve që rrethojnë atë.
Ata i qasen këtij problemi njëanshmërisht vetëm nga ana e ortopedisë, duke konsideruar vetëm shkelje në nyjet e hip, duke harruar integritetin e të gjithë organizmit, pasi një sistem i vetëm funksional është i pamundur.
Shumica e specialistëve të ngushtë janë shumë kritikë për risitë e trajtimit – përdorimi i mjekësisë manuale, besoj se nëse teknika funksionon, atëherë duhet të aplikohet. U befasova mirë kur vizitova Konferencën Ndërkombëtare të Terapisë Manuale në 2002 se nuk jam vetëm në kundërshtimin e trajtimeve të vjetruara për displazinë. Tashmë ka ortopedë që po mësojnë teknika të terapisë manuale, por në Ukrainë kjo është ende çështje e së ardhmes.
Terapia manuale në duart e një "jo specialisti" mund të shkaktojë dëm të pariparueshëm për shëndetin e pacientit.
Ekziston një zgjedhje – masazh dhe pajisje ortopedike. Për shembull, strijka të ndryshme, shtrojë nga këmbët e sheshta, pajisjet – korse nga skolioza, një jakë "shansi", rripa korse nga radikuliti, paterica dhe karroca.
Ose ilaç manual, por duhet të mbani mend se çdo ditë e humbur në fëmijëri është e pazëvendësueshme. Në secilën fazë të zhvillimit të fëmijës, të dy organet dhe indet vazhdimisht formohen. Mos lejoni që trupi të përshtatet me problemet – kërkoni mënyra për t'i zgjidhur ato. "Një tabletë për gjuhën është më e thjeshta." Lëvizja është jeta. Dhe nëse diçka nuk është në rregull në biomekanikë, atëherë kjo duhet të eleminohet, jo të anestezohet dhe të vonohet. Trupi do t'ju tregojë në fazën e parë me dhimbje akute, të cilat fëmija nuk mund t'i thotë, por kjo mund të përcaktohet nga tensioni i muskujve tonik. Kërkoni arsyen nga vjen kjo dhimbje dhe mos e shtypni këtë dhimbje.
Në raste të rënda – një zhvendosje e vërtetë e kofshës – Unë jam që trajtimi të kryhet në mënyrë gjithëpërfshirëse, duke përdorur terapi manuale dhe ortopedikë së bashku, në raste ekstreme dhe kirurgji.
Të gjithë zgjedhin rrugën për zgjidhjen e problemit, d.m.th., trajtimin, vetë. Dhe ajo që u vendos në fëmijëri do të rritet. Në këtë rast të veçantë, ne po flasim për fëmijë, prindërit zgjedhin, pasi askush nuk merr parasysh mendimin e foshnjës. Ai mund të bërtasë për ca kohë, të rregullojë netë pa gjumë, duke e bërë të qartë se ai nuk pajtohet me këtë, por nuk mund të ndryshojë asgjë – prindërit vendosin.
Nëse ju thuhet se një fëmijë me dysplasia nuk do të ecë ose do të vrapojë, atëherë kjo nuk është kështu. Probabiliteti i çmendurisë është vetëm me një formë ekstreme të dysplasia – me një zhvendosje të vërtetë të hip. Pjesa tjetër e fëmijëve ecin normalisht dhe nga jashtë praktikisht nuk ndryshojnë nga moshatarët e tyre deri në një moshë të caktuar. Por këtyre fëmijëve u garantohet jo më pak sëmundje më e tmerrshme – skolioza, osteokondroza me të gjitha sëmundjet shoqëruese. Fatkeqësisht, skolioza i pret ata fëmijë që u torturuan, duke mbajtur stuhi në fëmijëri, pajisje të ndryshme, ata bënë masazhe, ultraforezë, bënë not dhe nuk morën vërtet trajtimin e duhur, d.m.th që ata fillimisht nuk e eleminuan arsyen pse ndodhi e gjitha.

Dysplasia e hip në fëmijët – Simptomat dhe trajtimi

Farë është ajo – keqformime kongjenitale të shkaktuara nga patologjitë e sistemit muskuloskeletor, të cilat janë elementë të nyjës së hip, quhen në ilaç – dysplasia hip (TPA).

Në një farë mase, të gjithë elementët e tij mund të preken nga defektet:

 • acetabulum;
 • koka e femurit dhe kapsula;
 • moszhvillimi i muskujve dhe ligamenteve përreth.
 • Lexo artikullin:  Magnetoterapia e gjurit

  nje pershkrim i shkurter i

  Roli i nyjeve të hip është shumë i madh, ata përjetojnë ngarkesën kryesore kur një person ecën, vrapon ose thjesht ulet. Kryeni një larmi të madhe lëvizjesh.

  Kyçja është një kokë sferike e vendosur në një acetabulum të thellë në formë drapri. Ajo lidh pjesën tjetër të qafës me një qafë. Funksionimi normal, kompleks i nyjës së hip sigurohet nga konfigurimi dhe struktura e brendshme e saktë e të gjithë përbërësve të saj.

  Violationsdo shkelje në zhvillimin e të paktën një prej komponentëve të lidhjes së shprehur:

 • patologji dhe një ndryshim në formën e kokës së femurit, një mospërputhje në madhësinë e saj me madhësinë e zgavrës;
 • shtrirja e kapsulës së përbashkët;
 • jo thellësia normative dhe struktura e vetë zgavrës, përvetësimi i saj i një forme elipsoide, të sheshtë, trashje të pjesës së poshtme ose pjerrësisë së "çatisë";
 • patologjia e kërcit – gjymtyrë;
 • shkurtimi i qafës së femurit me një ndryshim në këndin e tij antivversionit dhe diafizës;
 • ossifikimi i elementeve të artikulacioneve artikulare;
 • patologjitë e aparatit ligamentoz të kokës, të manifestuar nga hipertrofia ose aplasia
 • E cila çon në dëmtim të zhvillimit funksional të tërë "aparatit" të hip, i cili është një sëmundje e TPA. Në varësi të natyrës së patologjisë, dysplasia e hip është e ndarë në lloje të ndryshme.

  Klasifikimi i TPA

  Tre lloje kryesore karakterizojnë patologjinë e TPA.

  1) Tek displazia acetabulare përfshijnë një shkelje në strukturën dhe patologjinë në vetë acetabulum, kryesisht patologji në kërcin e gjymtyrëve, përgjatë skajeve të zgavrës. Nën presionin e kokës, ajo deformohet, nxitet jashtë ose mbështillet brenda bashkimit. Ajo që kontribuon në shtrirjen e kapsulës, zhvillimin e ossifikimit të kërcit artikular dhe një rritje të zhvendosjes së kokës së femurit.

  2) Displazia e majerit ose epifizia – karakterizohet nga ossifikimi i pikut të kërcit, duke shkaktuar ngurtësi të përbashkët, dhimbje dhe deformim të këmbëve. Humbja e femurit proksimal, e shprehur me ndryshime patologjike në pozicionin e qafës së femurit të dy llojeve – dysplasia për shkak të një rritje në këndin e pjerrësisë, ose dysplasia me një ulje të këndit diafizor.

  3) Displazia rrotulluese – karakterizohet nga zhvillimi i vonuar i artikulacionit dhe patologjitë, të shprehura me shkelje të dukshme në pozicionin relativ të eshtrave në lidhje me rrafshin horizontal. Në vetvete, një situatë e tillë nuk konsiderohet displazi, ka shumë të ngjarë, ajo të jetë një shtet kufitar.

  Shkalla e zhvillimit të sëmundjes varet nga ashpërsia e procesit patologjik.

 • Shkalla e 1, e butë e TPA quhet para-disociacion – karakterizohet nga devijime të vogla për shkak të qosheve të bezuara acetabulare të çatisë së acetabulumit. Në këtë rast, pozicioni i kokës së femurit që ndodhet në zgavrën e përbashkët është zhvendosur paksa.
 • Shkalla e 2 – subluxation – në zgavrën e përbashkët është vetëm një pjesë e kokës së femurit. Në lidhje me zgavrën, ajo zhvendoset nga lart dhe lart.
 • Zhvendosje 3 – shkallë, e karakterizuar nga një dalje e plotë e kokës nga zgavra lart.
 • Shkaqet e dysplasia hip

  Arsyet e formimit të proceseve patologjike artikulare në nyjet e hip janë për shkak të disa teorive:

  1) Teoritë e trashëgimisë – sugjerojnë trashëgiminë në nivelin e gjeneve;

  2) Hormonal – një rritje në nivelin e progesteronit në fazat e fundit të shtatzënisë shkakton ndryshime funksionale dhe strukturore në strukturat muskulore-skeletore të fetusit, shprehur paqëndrueshmëri në zhvillimin e aparatit hip.

  3) Sipas teorisë multifaktoriale, disa faktorë ndikojnë në zhvillimin e TPA menjëherë:

 • pozicioni gluteal i fetusit;
 • mungesa e vitaminave dhe elementëve gjurmë;
 • lëvizja e kufizuar e fëmijës në mitrën e mitrës – zakonisht, lëvizshmëria e këmbës së majtë të fëmijës është e kufizuar duke shtypur atë në murin e mitrës, kështu që nyja e hipit të majtë preket më shpesh.
 • Si rezultat i një studimi të gjatë, është vërtetuar një marrëdhënie e drejtpërdrejtë midis zhvillimit të sëmundjes dhe rrahjes së fëmijëve. Për shembull, në vendet afrikane dhe aziatike, fëmijët mbahen në shpinë pa tundje, ndërsa ruajnë lirinë relative për funksionet e tyre motorike.

  Duke e marrë këtë si bazë, japonezët shkelën themelet e tyre të moshës së vjetër (swaddling të dendur gjatë TPA). Rezultatet goditën edhe shkencëtarët më të pabesueshëm – rritja e sëmundjes u ul me pothuajse dhjetë herë në krahasim me zakonisht.

  Simptomat e dysplasia hip në fëmijët

  Diagnoza e dysplasia hip

  Diagnostifikimi i dysplasia e hip përcaktohet gjatë një ekzaminimi ortopedik gjatë një ekzaminimi të profilit, shpesh para moshës gjashtë muaj. Diagnoza bazohet në një ekzaminim fizik të foshnjës, përdoren teste të caktuara dhe simptoma të shoqëruara.

  Në konfirmimin e kushteve ambulatore, përdoret ultratinguj, më rrallë radiografi.

 • 1) Ultratingulli ka një avantazh në mesin e shumë metodave të tjera të kërkimit, pasi përdoret nga lindja. Methodshtë metoda më e sigurt (jo-invazive) e disponueshme dhe e ripërdorshme.
 • 2) Metoda e rrezeve x nuk është inferior në besueshmëri, por ka një numër karakteristikash. Së pari, rrezatimi nuk rekomandohet për fëmijët nën një vjeç (me përjashtim të rasteve kur diagnoza e ultrazërit është në dyshim ose jo e mundur). Së dyti, është e nevojshme ta vendosni fëmijën nën aparat në përputhje me simetrinë, e cila është e vështirë në fëmijëri.
 • 3) Imazhe të rezonancës kompjuterike ose magnetike përdoret kur ekziston një pyetje në lidhje me trajtimin kirurgjikal. Jep një pamje më të plotë, të strukturuar.
 • 4) Arthografia dhe artroskopia përdoren për të plotësuar pamjen e plotë kur bëni një diagnozë me kushte të përparuara. Metodat janë invazive, kryhen nën anestezi të përgjithshme dhe nuk janë w>Në ortopedinë e fëmijëve, ekzistojnë shumë metoda për trajtimin e dysplasia hip në një fëmijë.

  Secili mjek zgjedh individualisht një program trajtimi për pacientin e tij të vogël, bazuar në ashpërsinë e sëmundjes. Këto janë metoda, që nga swaddling fillestar fillestar, deri tek foshnja gips.

  Kështu që. Me qëllim të disa metodave të trajtimit të dysplasia.

  1) W>

  Metodat shtesë të trajtimit të dysplasia, ato gjithashtu mund të jenë ato kryesore, kur bëhet fjalë për papjekurinë e elementeve artikulare, ose parandalimi i TPA në fëmijët me një predispozitë përfshijnë:

 • masazh i përgjithshëm me theks në TBS;
 • gjimnastikë e të porsalindurit;
 • fizioterapi (duke përdorur vitaminë, me lidaza, me kalcium);
 • terapi parafine, aplikime për rajonin TBS;
 • nxehtësia e thatë, terapia me baltë.
 • Parimi kryesor i trajtimit është afati dhe përshtatshmëria e metodës së zgjedhur.

  Cilat janë pasojat e dysplasia?

  Fëmijët me dysplasia nuk kërcënohen me një mënyrë jetese të penduar, por ata fillojnë të ecin shumë më vonë se moshatarët e tyre. Ecja e tyre është e paqëndrueshme, e çalë. Fëmijët ringarkohen si rosat dhe këmbët e klubit.

  Fillon formimi i skicave të reja të nyjeve dhe gropave, formimi i një nyje false, e cila nuk mund të jetë e plotë, pasi nuk është në gjendje të përmbushë funksionin e mbështetjes dhe rrëmbimit të këmbëve të plota. Zhvillimi – Neoartrosis

  Komplikimi më serioz është formimi i koksartrozës dysplastike, në të cilën kirurgjia për të zëvendësuar nyjen është e pashmangshme. Nëse trajtimi i dysplasia në fazat e hershme zgjat maksimumi gjashtë muaj, atëherë trajtimi pas dymbëdhjetë vjet mund të zgjasë njëzet vjet.

  Cilin mjek duhet të shkoj për trajtim?

  Nëse, pasi të keni lexuar artikullin, supozoni se keni simptoma karakteristike të kësaj sëmundje, atëherë duhet të kërkoni këshillën e një terapisti.

  Displasia e hip në fëmijët deri në një vit – metodat për përcaktimin e masazhit dhe trajtimit

  Përmbledhje e artikullit:

  Vonesa në zhvillimin e bebeve

  Një nga sëmundjet më të zakonshme tek të sapolindurit është displazia e nyjeve të këmbëve, ijëve ose gjurit.

  Shkaqet e dysplasia në këmbë tek fëmijët

  Shëndeti i foshnjës së ardhshme në masë të madhe varet nga nëna. Kindfarë lloj jetese ajo drejton. Si po shkon shtatzënia? Zhvillimi i mëtutjeshëm i shëndetshëm i fëmijës varet nga zhvillimi i duhur i fetusit në mitër.

  Arsyeja kryesore për zhvillimin e displazisë së këmbëve tek fëmija është mungesa e kalciumit në gjakun e nënës. Prandaj, nëna e ardhshme duhet të hajë mirë, të marrë vitamina, të kalojë shumë kohë në ajër të pastër, as të jetë nervoz, as të pijë alkool dhe të mos pijë duhan.

  Dysplasia e dyshuar

  Ekziston një aforizëm i tillë "është më mirë të qëndrosh zgjuar". Në mënyrë që foshnja të mos ketë probleme serioze shëndetësore në të ardhmen, është e nevojshme të diagnostikoni dhe të filloni trajtimin për dysplasia deri në moshën gjashtë muajsh, në raste ekstreme derisa fëmija të fillojë të ecë.

  Ju mund ta identifikoni vetë vonesën e zhvillimit, patologjia e frenave të gjurit është qartë e dukshme. Ju nuk mund të thoni për dysplasia hip, ndihma e një kirurgu ortopedik është e nevojshme këtu.

  Si të kontrolloni dysplasia në shtëpi

  Prindërit e kujdesshëm janë shumë të vëmendshëm ndaj foshnjës dhe mund të kontrollojnë në shtëpi nëse foshnja ka një vonesë zhvillimore.

  Për të kontrolluar nyjen e gjurit, vendosni fëmijën në bark dhe këmbët e përkulur në gjunjë, shtypni atë në bark. Normalisht, dele duhet të jetë simetrike dhe e barabartë. Patologjia menjëherë do të jetë e qartë.

  Për të kontrolluar nyjen e hip, vendoseni fëmijën në anën e pasme, shtypni këmbët të përkulura në gjunjë pak në bark, dhe butësisht lëvizni vithet në anët në një lëvizje rrethore.

  Normalisht, nyjet lëvizin në mënyrë simetrike, lehtësisht, me përsëritje të vazhdueshme, këmbët duhet të prekin sipërfaqen mbi të cilën shtrihet fëmija. Në rast patologjie, vithet nuk mund të ndahen dhe nëse shikoni këmbët e zgjatura, mund të rezultojë se ato janë me gjatësi të ndryshme. Lidhjet gluteal dhe femorale nuk do të përputhen.

  Nëse prindërit kanë dyshime dhe dyshime, është më mirë të kërkoni ndihmë nga një specialist.

  Simptomat e dysplasia hip (TBS)

  Displazioni i nyjeve të hip të fëmijës ka tre faza:

  • para-dislokimi – koka e femurit nuk kufizohet me zgavrën e nyjës;
  • subluksacioni – koka e femurit është e lidhur pjesërisht me depresionin e nyjes;
  • zhvendosje – koka e femurit nuk është e përqendruar me zgavrën e nyjes (një rast shumë i vështirë).

  Ekzistojnë tre simptoma kryesore të moszhvillimit të TBS:

  1. vithet rrethore nuk mund të bëhen;
  2. mollaqe asimetrike, inguinale dhe palosje të këmbëve;
  3. këmba në të cilën preket kyçja është më e shkurtër se relativisht e shëndetshme.

  Simptomat e mësipërme janë të zakonshme. Casedo rast është individual. Vetëm një mjek mund të japë një vlerësim të kualifikuar duke parë fëmijën dhe duke bërë një diagnozë të urës.

  Displazia e gjurit tek fëmijët

  Displazia e gjurit është një deformim i patellës. Ajo lind si rezultat i një shkelje në zhvillimin e kërcit dhe strukturës kockore të nyjes, muskujve dhe ligamenteve. Moszhvillimi i shtrëngimit të gjurit është shumë i zakonshëm tek të sapolindurit. Nëse merrni 1000 fëmijë, atëherë 6 prej tyre lindin me patologji. Në mungesë të trajtimit të nevojshëm, ekziston rreziku i paaftësisë.

  Simptomat e dysplasia të gjurit

  Nëse flasim për fëmijë të porsalindur, vërejmë gjashtë simptoma:

  • gotat e gjunjëve janë asimetrike;
  • gjatësi të ndryshme të këmbëve (në faza të rënda të sëmundjes);
  • fëmija fillon të ecë vonë; Si rezultat, formohet një ecje "duck", duke ecur në gishta, me ton të rritur;
  • gishtërinjtë e shtrembëruar ose brenda ose jashtë;
  • Lakimi i ngjashëm me X ose O-të këmbëve;
  • dhimbje

  Diagnostics

  Diagnostifikimi i dysplasia në fazat e hershme është shumë i vështirë, por i mundur. Pas lindjes, në ditën e dytë fëmija ekzaminohet nga një kirurg ortoped. Nëse ekziston dyshimi për një vonesë zhvillimore, lindje të vështirë ose ndonjë rrezik tjetër, mjeku mund ta përshkruaj fëmijën me një diagnozë ultratinguj të TBS.

  Në ditët e sotme, kjo është një metodë plotësisht e padëmshme që mund të japë një diagnozë prej 80% nëse është e zhvendosur ose para zhvendosjes së nyjeve të hip.

  Ekzaminimi tjetër i planifikuar i mjekut kryhet kur fëmija është 1 muaj. Gjatë kësaj periudhe, për fëmijët me një rrezik të shtuar të vonesës së zhvillimit, emërimi i një ultratingulli të nyjeve të hip është një parakusht.

  Vizita e tretë te mjeku – një ortoped kryhet kur fëmija është 3 muajsh. Gjatë kësaj periudhe, tashmë është e mundur të bëhet një rreze X e TBS, e cila 100% do të konfirmojë ose hedhë poshtë diagnozën e displazionit të njërës prej tre fazave (zhvendosje, nën-zhvendosje, para-zhvendosje).

  Pse është një diagnozë e tillë për një njeri të vogël? Isshtë e mundur për të përcaktuar dhe diagnostikuar "zhvendosjen" vetëm duke bërë një fotografi të veçantë, pasi kjo fazë është asimptomatike.

  Një mjek ultratinguj shikon stabilitetin, zhvillimin, këndin e prirjes së majës së zgavrës artikulare, përcakton shkallën e stabilitetit. Bazuar në këto rezultate, mjeku bën një diagnozë, përshkruan parandalimin ose trajtimin e dysplasia.

  Trajtimi dhe parandalimi i dysplasia tek fëmijët

  Ndoshta shumë njerëz e dinë që në foshnjat në muajin e parë kokën e femurit mund të vetë-korrigjohet në zgavrën e përbashkët. Për këtë, është e nevojshme vetëm një kusht – më shpesh këmbët e fëmijës duhet të ndahen. Meqenëse swaddling nuk është i nevojshëm tani, foshnja ka çdo shans të përballojë në mënyrë të pavarur prezantimin e moszhvillimit TBS, nëse ka.

  Dhe gjithashtu për të zhvilluar pjerrësinë e telit të përbashkët të hip. Parandalimi kryesor është lëvizshmëria dhe funksionimi, si dhe mosha e foshnjës, aq më shpejt aq më mirë. Një metodë e mirë e parandalimit është të bëni shumica e mishit të gjerë, hips rrethor shumimi çdo ditë.

  Në këtë moshë, kockat dhe kërc janë shumë fleksibël, kështu që vendndodhja e saktë e thërrimeve është shumë e rëndësishme. Sigurohuni që ta forconi fëmijën me Aquadetrim Vitaminë D3.

  Nëse flasim për trajtimin e moszhvillimit të nyjës së hip, ekzistojnë shumë lloje të gomave devijuese, jastëkëve, në mënyrë që këmbët të jenë në pozicionin e shumimit. Në rast të sëmundjes së gjurit, foshnja duhet të vesh pads gju. Detyra kryesore nuk është që të pengohet lëvizja e fëmijës në maksimum. E detyrueshme për të përdorur rrëmbimin rrethor të masazhit të vitheve dhe terapisë ushtrimore.

  Nëse metodat konservatore janë të pafuqishme, mjekët kryejnë kirurgji. Një operacion kryhet, koka e femurit është e përqendruar në zgavrën e përbashkët, duke formuar një zgavër normale për mbështetje të fortë. Sigurohuni t'i përmbaheni regjimit ortopedik.

  Dysplasia është duke u trajtuar! Gjëja kryesore është të diagnostikoni dhe të merrni masat e nevojshme në kohë!

  ExpertNews Shqipëri