Gishti i mesëm dhemb

Më shpesh, dhimbjet në gishta shkaktojnë:

 • poliosteoartroza e gishtërinjve;
 • artrit rheumatoid;
 • artriti psoriatik;
 • përdhes, ose artriti përdhes;
 • tenosynovite nga Querven;
 • Risrtrosis.

Përveç kësaj, dhimbjet në gishta (së bashku me mpirjen e tyre) shkaktojnë sindromën e tunelit karpal dhe sindromën Raynaud. Në total, sindroma e tunelit karpal dhe sindroma Raynaud japin afërsisht 30-35% të rasteve të dhimbjes në gishta.

Ndoshta, pasi të keni lexuar të gjithë listën e gjerë më sipër, tani jeni tmerruar kur mendoni se do të jetë shumë e vështirë të kuptoni kaq shumë sëmundje dhe të kuptoni se cilat prej tyre janë shkaktuar nga dhimbja në gishta. Por në të vërtetë nuk është kështu. Nuk do të jetë shumë e vështirë për tu kuptuar.

Për shembull, dy sëmundje dallohen menjëherë nga lista e përgjithshme – sindromi i tunelit karpal dhe sindromi Raynaud, ato gjithmonë ndodhin me mpirje të duarve.
Prandaj, nëse dhimbjet në gishtat kombinohen me mpirjen tuaj, lexoni artikuj mbi sindromën e tunelit karpal dhe sindromën Raynaud.

Nëse keni dhimbje në gishta, por nuk ka mpirje të dukshme në duart tuaja, ju mund të fikni me siguri sindromën e tunelit karpal dhe sindromën Raynaud nga lista në fjalë. Sëmundjet e mbetura të gishtërinjve kanë simptoma kaq karakteristike sa që dallimi i një sëmundjeje nga një tjetër është më shpesh shumë e lehtë. Dhe më poshtë do t'ju tregoj për këto simptoma karakteristike. Thjesht duhet të lexoni dhe krahasoni me kujdes ndjenjat tuaja me përshkrimet e mia. Kështu që:

Poliosteoartroza e gishtërinjve, "gishtat e nyjës"

Polostostoartroza e gishtërinjve jep rreth 40% të të gjitha rasteve të dhimbjes në gishta. Njerëzit janë të sëmurë jo më të ri se 40-45 vjeç (njerëzit më të vegjël se 40 vjeç vuajnë nga kjo sëmundje në raste jashtëzakonisht të rralla), por sidomos njerëzit e moshës 50-55 vjeç e më të vjetër vuajnë nga polostostoartroza e gishtërinjve. Gratë sëmuren shumë më shpesh sesa burrat.

Poliosteoartroza e gishtërinjve karakterizohet nga shfaqja e nyjeve speciale (të ashtuquajturat nyje Heberden) në sipërfaqet e pasme ose anësore të atyre nyjeve që janë më afër thonjve. Nyjet e Heberden më së shpeshti zhvillohen në mënyrë simetrike, domethënë në të djathtën dhe duart e majta njëkohësisht dhe në të njëjtat vende. Në të njëjtën kohë, ato mund të formohen në çdo gisht, nga gishta të mëdhenj në të vegjël.

Gjatë formimit të nodules Heberden në nyje, nën to mund të ndodhin djegie dhe dhimbje; ndonjëherë këto nyje fryhen dhe skuqen. Por në një të tretën e pacientëve, formimi i nodules Heberden ndodh asimptomatikisht, pa dhimbje dhe djegie.

Përveç nodules Heberden, në rast poliostooartrosis, nodulet pa dhimbje shfaqen në ato nyje që ndodhen afërsisht në mes të gishtërinjve (nyjet proximal interfalangeal). Këto janë nyjet e Bouchard. Ata kanë një formë fusiforme, zhvillohen shumë ngadalë dhe, me përjashtime të rralla, pothuajse nuk dëmtojnë.

Artrit rheumatoid

Artriti reumatoid – afërsisht 5-7% e të gjitha rasteve të dhimbjes në gishta. Njerëzit e çdo moshe janë të sëmurë, por më shpesh ata mbi tridhjetë. Gratë sëmuren rreth 5 herë më shpesh sesa burrat. Sëmundja zhvillohet, si rregull, pas stresit të rëndë ose pas gripit, ftohjeve të rënda, infeksioneve ose hipotermisë.

Artriti reumatoid më së shpeshti fillon me inflamacion dhe ënjtje të nyjeve metakarpofalangeal të indeksit dhe gishtërinjve të mesëm (d.m.th. me inflamacion të nyjeve të vendosura në bazën e këtyre gishtërinjve në rajonin e eshtrave të zgjatur të një grushti të grumbulluar). Inflamacioni i nyjeve metakarpophalangeal në shumicën e rasteve është i kombinuar me inflamacion dhe ënjtje të nyjeve të kyçeve.

Inflamacioni i gishtërinjve dhe nyjeve të kyçeve me artrit reumatoid është simetrik, d.m.th nëse nyjet në dorën e djathtë preken, atëherë të njëjtat nyje në dorën e majtë preken pothuajse me siguri. Në shumicën e pacientëve, nyjet e tjera të gishtërinjve dhe gishtërinjve, si dhe nyje të mëdha – gju, bërryl, kyçin e këmbës, etj., Shpesh janë të përfshirë në proces.

Në të njëjtën kohë, ritmi inflamator i dhimbjes është më tipik për artritin reumatoid: dhimbja e nyjeve intensifikohet në gjysmën e dytë të natës, në mëngjes. Dhimbjet e ditës dhe të mbrëmjes zakonisht ulen disi.

Shumë shpesh, simptomat e listuara shoqërohen në pacientët reumatoid nga një ndjenjë dobësie, ethe, humbje peshe dhe të dridhura, domethënë, sëmundja shpesh çon në një përkeqësim të përgjithshëm të mirëqenies së pacientit.

Artriti psoriatik

Artriti psoriatik – më pak se 5% e të gjitha rasteve të dhimbjes në gishta. Sëmundja më shpesh prek njerëzit e moshës 20-50 vjeç. Në shumicën e rasteve (por jo gjithmonë), sëmundja zhvillohet tek njerëzit që tashmë kanë manifestime psoriatike të lëkurës – njolla të thata të kuqe të kuqe në trup ose në lëkurën e kokës (pllaka psoriatike).

Për humbjen e gishtërinjve në artritin psoriatik, karakteristik është i ashtuquajturi “inflamacioni boshtor, kur të gjitha nyjet e tij fryhen menjëherë në njërën gisht. Gishti vetë bëhet i kuq dhe bëhet si sallam. Një patologji e ngjashme quhet gishti "si sallam".

Në artritin psoriatik, inflamacioni aksial mund të ndodhë në çdo gisht. Por vini re se me këtë sëmundje, pezmatimi i gishtërinjve në dorën e djathtë dhe të majtë është më shpesh asimetrike, domethënë, gishtat në njërën krah zakonisht preken; dhe nganjëherë nga dy duar njëherësh, por pastaj nga njëra anë njëra gishtërinj dhe nyje bëhen të përflakur, dhe nga ana tjetër – ato krejtësisht të ndryshme.

Për më shumë rreth artritit psoriatik, shihni Kapitullin 19.

Përdhes, ose artriti përdhes

Përdhes, ose artriti përdhes – më pak se 5% e të gjitha rasteve të dhimbjes në gishta.

Njerëzit zakonisht e quajnë deformim të përdhes të gishtit të madh, i cili zakonisht zhvillohet tek gratë. Por në fakt, kjo nuk është përdhes, por artriti i shputës së madhe. Por përdhes "klasik", i vërtetë (artriti i përdhes) më shpesh ndodh tek burrat. Gratë vuajnë nga përdhes disa herë më pak.

Dhe megjithëse përdhesja e vërtetë me të vërtetë shpesh (por në asnjë mënyrë gjithmonë) fillon me gishtërinj të gjatë të vuajtur, ajo mund të ndikojë në çdo nyje, si në krahë dhe këmbë.

Artriti i përdhes zakonisht ndodh midis moshave 20-50 vjeç. E para, siç është përmendur tashmë, shpesh janë nyje të përflakur të gishtërinjve ose nyjeve të gjurit ose kyçit të këmbës. Në duar, nyjet e gishtërinjve janë të përflakur më shpesh se të tjerët (por çdo gishtërinj tjetër mund të bëhet i përflakur – si në njërën krah, ashtu edhe në të dy).

Inflamacioni i nyjeve me përdhes ndodh në formën e konfiskimeve. Në shumicën e rasteve, një sulm i përdhes ndodh plotësisht papritur: zakonisht fillon kundër një sfondi të shëndetit të plotë, më shpesh gjatë natës. Dhimbja e nyjeve në një sulm të përdhes është shpesh shumë e mprehtë: sipas pacientëve, "kjo ju bën të dëshironi të ngjiteni në mur". Lidhja e prekur reddens gjatë një sulmi të tillë, lëkura sipër saj bëhet e kuqe e ndritshme ose e kuqërremtë dhe e nxehtë në prekje.

Edhe pse në disa pacientë, veçanërisht në gratë, sulmet janë më të buta, pa skuqje të nyjeve dhe pa dhimbje të tilla akute. Por në çdo rast, një sulm me përdhes ndodh papritur dhe zgjat nga 3 deri në 10 ditë; atëherë ai papritmas kalon, sikur asgjë të mos kishte ndodhur. Sidoqoftë, pas një kohe, sulmi gjithashtu përsëritet papritmas përsëri.

Kjo rrjedhë paroxysmal e sëmundjes është shenjë dalluese e artritit të përdhes.

Kervena tenosynovit

Tenosynovitis de Querven – afërsisht 5% e të gjitha rasteve të dhimbjes në gishta. Kjo është një inflamacion i ligamenteve dhe muskujve "të vegjël" në zonën e gishtit të madh ekskluzivisht. Gishtat e tjerë me tenosynovitis të de Kervin nuk bëhen të përflakur.

Tenosynovitis i De Kervin mund të ndodhë në çdo moshë si tek burrat ashtu edhe tek gratë. Simptomat karakteristike: dhimbje në bazën e gishtit të madh dhe nën të, ku gishti i madh është në kontakt me nyjen e kyçit të dorës.

Dhimbja mund të ndodhë në mënyrë spontane, "nga blu", por më shpesh ato shfaqen kur ngarkesa është në gishtin e madh, kur përpiqeni të shtyni gishtin e madh mbi diçka, ose kur përpiqeni të kapni diçka me gishtin e madh dhe gishtin e madh. Përveç kësaj, dhimbja intensifikohet kur gishti i madh shtrihet në vetvete, dmth drejt bërrylit.

Për më shumë informacion mbi tenosynovite de Kerven, shihni Kapitullin 6.

Rhizarthrosis – artroza e gishtit të madh

Rhizarthrosis – afërsisht 5% e të gjitha rasteve të dhimbjes në gishta. Rhizarthrosis prek nyjën e vendosur në bazën e gishtit të madh dhe lidh kockën metakarpale të gishtit të madh me nyjen rrezatuese.

Rhysarthrosis është zakonisht një nga manifestimet e polostostoartrozës së gishtërinjve, dhe pastaj nuk është e vështirë të bësh një diagnozë. Por në rreth 20-30% të rasteve, rizaroza paraqitet si një sëmundje e pavarur, zakonisht te njerëzit që janë vazhdimisht të ngarkuar rëndë ose një herë tepër të mbingarkuar me gishtin e madh. Në këtë rast, është mjaft e vështirë të dallosh rizizozën nga tenosynovitis de Kerven, pasi simptomat e këtyre sëmundjeve përkojnë me pothuajse 90%.

Në këtë situatë, do të na ndihmojë të dallojmë rizarthrosis nga tenosynovitis i de Kervin, deformimi i eshtrave të nyjes së sëmurë, e cila është qartë e dukshme gjatë ekzaminimit dhe është e fiksuar qartë në imazhin me rreze X (me tenosynovitis de Kerven në X -ray, vetëm një ndryshim në indet e buta mbi bashkim mund të zbulohet – dhe madje edhe atëherë është jashtëzakonisht e rrallë).

Për më shumë rreth rizarrozës, shihni kapitullin mbi polostostoartrozën e gishtërinjve.

Një artikull nga Dr. Evdokimenko © për librin Dhimbje dhe ngulfatje në duar, botuar në 2004. Redaktuar në 2011.

Gjeni pse m>Duart janë pjesët më të lëvizshme dhe funksionale të trupit. Shkelja e funksionalitetit të tyre përkeqëson ndjeshëm jetën e një personi dhe ndërlikon zbatimin e punëve të thjeshta shtëpiake. Fillimi i procesit të dëmtimit të ndonjë pjese të trupit është dhimbja.

Edhe ndjesitë e vogla të pakëndshme të ekstremiteteve të sipërme mund të ndikojnë shumë negativisht në veprimtarinë dhe veprimtarinë e një personi.

Në këtë artikull, ne do të shpjegojmë pse gishti i mesëm në krah mund të dëmtojë.

Sindromi i tunelit të kyçit të dorës

Një nga llojet e patologjisë së sistemit nervor periferik është sindroma e tunelit karpal. Quhet edhe sindromi i tunelit karpal. Ky problem zhvillohet për shkak të kompresimit të nervit mesatar dhe më së shpeshti shfaqet tek ata që për disa orë në ditë nuk lëshojnë një miun kompjuterik nga duart e tyre ose janë të zënë në prodhim me përdorim intensiv të duarve. Sipas statistikave, gratë vuajnë nga kjo sëmundje 10% më shpesh se burrat.

Lexo artikullin:  Tofarë duhet të bëni nëse pas stërvitjes në gjunjë lëndojnë shkaqet dhe mënyrat më të mira për të hequr qafe dhimbjen

Irina Martynova. Ka mbaruar Universitetin Shtetëror të Mjekësisë në Voronezh. NN Burdenko. Praktikant klinik dhe neurolog BUZ VO Poliklinika e Moskës. Bëni një pyetje >>

Reumatolog – Poliklinika e Qytetit, Moskë. Edukimi: FGBNU NIIR me emrin VA Nasonova, Akademia Mjekësore Shtetërore Astrakhan.

Ngushtësia kongjenitale e kanalit, dëmtimet dhe proceset inflamatore në duar mund të ndikojnë në këtë.

Nëse gishti i mesëm në dorën e djathtë dhemb, atëherë shkaku mund të jetë sindromi i tunelit. Ky problem prek të gjithë gishtat, përveç gishtit të vogël. Ndjesitë e pakëndshme mund të shfaqen në formën e ndjesi shpimi gjilpërash, djegieje dhe madje edhe dhimbje të forta. Për të trajtuar këtë sëmundje, duhet të kontaktoni një neurolog. Në një rast shumë të avancuar, ndihma e një kirurgu mund të jetë e nevojshme.

Sindroma e Raynaud-it

Ftohja, mpirja dhe dhimbja në duar mund të tregojnë sindromën e Raynaud. Kjo sëmundje mund të jetë rezultat i sëmundjeve vaskulare dhe reumatike, si dhe disa sëmundjeve të gjakut. Sindroma e Raynaud gjithashtu paraqitet në rastet e helmimit me klorurin vinyl dhe ilaçe të caktuara. Ekziston një manifestim i tillë i mosfunksionimit të trupit me sindromën e tunelit karpal dhe hipertensionit parësor pulmonar.

Një ngushtim i mprehtë i enëve shkakton mungesë të furnizimit me gjak, i cili, nga ana tjetër, çon në formimin e ulcerave trofike dhe deri në dhimbje.

Për të trajtuar sindromën e Raynaud, është e nevojshme të identifikoni shkakun dhe ta eliminoni atë. Meqenëse reumatizmi më shpesh luan këtë rol, ata trajtojnë këtë sëmundje.

Polyosteoarthrosis

Nëse kyçja e gishtit të mesëm të dorës së djathtë dhemb, atëherë kjo mund të jetë një nga simptomat e poliosteoartrozës. Kjo sëmundje kronike prek nyjet dhe kockat, shkakton deformimin e tyre dhe komplikon lëvizshmërinë. Nëse kjo sëmundje është filluar, atëherë ajo mund të çojë në shkatërrimin e nyjeve dhe paaftësi. Poliosteoartroza prek disa nyje njëherësh dhe tregon keqfunksionime të rënda në trup. Në gishta, dhimbja më së shpeshti lokalizohet afër gozhdës.

Shkaqet e kësaj sëmundjeje konsiderohen sot ushtrime të rënda fizike, një stil jetese i ulur, ndryshime të lidhura me moshën në trup, peshë të tepërt dhe lëndime.

Sot ilaçi nuk merret për të përmendur shkakun e saktë të zhvillimit të kësaj sëmundje. Shumë shpesh, kjo sëmundje transmetohet gjenetikisht nga një brez i grave në familje në një tjetër. Poliosteoartroza është e theksuar veçanërisht gjatë menopauzës.

Kjo sëmundje gjithashtu zhvillohet në njerëzit me funksion të dëmtuar të tiroides dhe diabetit. Metodat moderne lejojnë trajtimin e kësaj sëmundje duke përdorur si metoda konservatore ashtu edhe kirurgjikale.

Rhizarthrosis

Nëse nyja e bazës së gishtit të madh dhemb, atëherë kjo mund të sinjalizojë zhvillimin e rizarrozës. Kjo formë e artrozës është e rrallë, por mund të shkaktojë probleme të mëdha, përfshirë ndryshimet e deformimit në kërcin e gishtit.

Një shenjë e rizarrozës është një ndryshim në pozicionin e nyjës, si dhe shfaqja e dhimbjes dhe ënjtjes në vendin e specifikuar.

Me përparimin pasues të sëmundjes, kërc është shkatërruar dhe lëvizshmëria e tij është e kufizuar.

Në fazat fillestare të sëmundjes, mjetet juridike tradicionale janë të mira: fërkimi dhe fasha nga zierjet e bimëve medicinale. Përgatitjet speciale për ushqimin e lëngut artikular dhe masazh ndihmojnë për të ndaluar përparimin e rizarrozës.

Artrit rheumatoid

Një sëmundje tjetër që mund të ndikojë në nyjet e duarve është artriti reumatoid. Ndodh në mënyrë simetrike në të dy duart dhe karakterizohet nga një kurs me onde, kur kulmi i acarimit zëvendësohet nga një përmirësim i gjendjes së nyjeve të prekura. Shkaku kryesor i kësaj sëmundje është një mosfunksionim në sistemin imunitar të trupit. Gjithashtu, artriti reumatoid mund të zhvillohet pasi të vuajë sëmundje autoimune dhe infektive.

Mjekësia moderne ka bërë përparim të konsiderueshëm në trajtimin e kësaj sëmundje. Nëse gishti i mesëm në dorën tuaj dhemb kur përkulet, atëherë ky problem duhet të trajtohet menjëherë. Për ta bërë këtë, ndryshoni dietën në favor të ushqimeve proteinike. Dhe sheqeri dhe yndyrnat duhet të ulen ndjeshëm.

Epo ndihmon për të përballuar këtë sëmundje ushtrime terapeutike për nyjet.

Artriti i përdhes

Inflamacioni i kyçeve për shkak të depozitimit të kripërave të acidit urik në to quhet artrit i gjendrës. Kripërat shkatërrojnë kërc dhe indet e afërta. Tek gratë, kjo sëmundje kalon në një formë më të butë sesa te burrat, prandaj diagnostikohet më keq, gjë që mund të çojë në probleme në trajtim.

Një dietë e pahijshme, marrja e barnave të caktuara dhe faktorët trashëgues mund të çojnë në këtë sëmundje.

Kjo sëmundje trajtohet me mjete dhe dietë të veçantë.

Artropatia psoriatike

Arthropatia psoriatike gjithashtu mund të ndikojë negativisht në punën e gishtërinjve. Kjo sëmundje është shkaktuar nga inflamacion kronik i nyjeve, i cili zhvillohet si rezultat i psoriasis. Fatkeqësisht, mjekësia moderne nuk mund ta kurojë plotësisht këtë sëmundje. Trajtimi zbret në ndalimin e sindromës së dhimbjes dhe lehtësimin e inflamacionit.

Për këtë, përdoren ilaçe jo-steroide, glukokortikoide dhe droga të tilla si Methotrexate, Azathioprine, dhe Sulfasalazine.

Sëmundja vibruese

Ekspozimi i zgjatur ndaj dridhjeve gjithashtu mund të ndikojë negativisht në duart dhe gishtat. Sëmundja e dridhjes është një sëmundje profesionale e atyre që janë të përfshirë në ndërmarrje që përdorin punë manuale të mekanizuar, duke përdorur instrumente të goditjes. Më shpesh, minatorët, stërvitësit, specialistët e shërbimit rrugor, etj. Vuajnë prej tij. Kjo sëmundje shpesh shoqërohet me tërheqje dhe dhimbje në gjymtyrë.

Mënyra kryesore për t'u rikuperuar nga një sëmundje vibruese është të eliminoni faktorin që shkakton këtë sëmundje, dhe ju duhet ta bëni këtë sa më shpejt që të jetë e mundur.

kriminel

Një sëmundje tjetër që lokalizohet në kockat e gishtërinjve është panaritium. Kjo është një sëmundje që shoqërohet nga një formë e rëndë e inflamacionit purulent dhe mund të çojë në vdekjen e një tendoni. Nëse lezioni prek të gjithë gishtin, atëherë sëmundja merr formën e pandaktilitit. Një patologji e tillë zhvillohet si rezultat i një dëmtimi: një birë e gishtit, prerje dhe një trup i huaj (çarje) që hyn në plagë. Trajtohet me antibiotikë dhe procedura fizioterapeutike.

Me formën e përparuar të sëmundjes, përdoren metoda kirurgjikale të trajtimit.

Dhimbja në nyjet e duarve mund të shoqërohet me përdhes. Për dallim nga artriti, kjo sëmundje prek më shumë burrat. Me përdhes, fokusi i inflamacionit është brenda të njëjtës nyje. Disa lloje të kësaj sëmundje nuk manifestohen fare nga simptoma të dukshme, dhe zbulimi i sëmundjes ndodh vetëm për shkak të pranisë së një përqendrimi të madh të acidit urik në gjak.

Shkaku kryesor i kësaj sëmundje është një mosfunksionim në trup. Ushqimi i tepërt dhe konsumimi i tepërt i pijeve alkoolike gjithashtu mund të provokojnë këtë sëmundje. Në rast të çrregullimit metabolik, më shumë acid urik gjendet në gjak sesa është e nevojshme, për shkak të të cilit kripërat e tij futen në nyje, duke shkaktuar shkatërrimin e indit të kërcit.

Më shpesh, kjo sëmundje manifestohet me inflamacion të shputës së madhe.

Por sëmundja mund të ndikojë në gishtërinjtë dhe krahët e mbetur. Dhimbjet e kyçeve mund të kenë shkallë të ndryshme dhe shoqërohen me inflamacion dhe ethe.

Probleme të tjera

Probleme të tjera në trup mund të ndikojnë në sëmundjet e gishtërinjve dhe duarve. Njëra prej tyre është një ndryshim në sfondin hormonal, për shkak të të cilit metabolizmi i trupit është ndërprerë, dhe indet e eshtrave dhe të kërcit pushojnë të marrin sasinë e duhur të ushqyesve.

Lëndimet e duarve dhe disa infeksione kronike gjithashtu mund të shkaktojnë problemet e përshkruara më lart.

Sigurohuni që të shikoni videon tjetër të lidhur

Nëse dhimbja shoqërohet me shfaqjen e puffiness dhe procesin inflamator, atëherë duhet të konsultoheni me një mjek pa dështuar. Fatkeqësisht, jo të gjithë e konsiderojnë dhimbjen në duar dhe siklet në këtë pjesë të gjymtyrëve të sipërme deri te sëmundjet serioze. Por, siç tregon praktika, është mirë që ta luani atë të sigurt dhe të vizitoni një specialist. Në fund të fundit, një mosfunksionim i gishtërinjve mund të çojë në pasoja të rënda, duke përfshirë paaftësinë.

Ndryshimet patologjike në nyjet e gishtërinjve të duarve, të treguara nga siklet dhe dhimbje, në mungesë të ndihmës së nevojshme mund të çojnë në paaftësi.

Dhimbje fleksioni në nyjet e gishtërinjve

Një person i shëndetshëm pothuajse asnjëherë nuk ka gishtër të lënduar kur përkulet. Nëse duart janë të dhimbshme dhe është e vështirë të përkulni gishtat, mbase vihet re zhvillimi i një procesi patologjik. Arsyet për të cilat duart mund të lëndojnë janë të ndryshme.

Për shembull, kjo mund të ndodhë edhe në sfondin e mbingarkesës fizike të zgjatur. Në këtë rast, pjesa tjetër do të ndihmojë. Ndjesitë e pakëndshme në gjymtyrët e sipërme shkaktohen gjithashtu nga sëmundje të ndryshme, kështu që pacienti ka nevojë për trajtim urgjent, atëherë sëmundja nuk do të bëhet kronike, komplikimet nuk do të ndodhin.

Shkaqet

Dhimbja në duar shkaktohet nga proceset inflamatore të indeve artikulare. Duart mund të jenë të ftohta, të bëhen cianotike, hiperemike, kështu që shfaqet dhimbja. Kur nyja e kyçit është plagosur, shtrydhur, dhimbja do të shfaqet në mënyrë paroxysmally. Në dhimbje akute, prerëse, pacienti do të ndiejë se një rrymë elektrike kalon nëpër gishta. Simptoma të tilla mund të tregojnë ndryshime osteokondrotike në segmentin vertebral të qafës së mitrës.

Kohëzgjatja e simptomave varet nga shkaqet e patologjisë. Me një qëndrim indiferent ndaj shëndetit tuaj, duke injoruar siklet në gishta, pëllëmbë, lëvizshmëria e duarve do të përkeqësohet. Me kalimin e kohës, gjasat për deformime të pakthyeshme artikulare janë të larta, pacienti bëhet me aftësi të kufizuara, do të shfaqen komplikime të rrezikshme.

Mungesa e masave terapeutike në një rast të rëndë do të çojë në:

 • Ndryshimet e kockave nekrotike.
 • Proceset purulente kockore nekrotike.
 • Resorbimi i plotë i strukturave të eshtrave.
 • Infeksion i përgjithësuar purulent.

Pse me dhembin gishtat? Ekspertët e reumatologjisë ndajnë artralgjinë e ekstremiteteve të sipërme në mekanike, inflamatore. Me natyrën inflamatore të sindromës së dhimbjes, nyjet janë zinxhirë në mëngjes, dhimbja manifestohet për më shumë se një orë. Do të ulet me aktivitetin motorik të duarve. Dhimbjet inflamatore karakterizohen nga:

 • hiperemia artikulare;
 • puffiness;
 • lëvizje e zvogëluar;
 • kufizim.

Dhimbja mekanike mund të shoqërohet me shenja të një procesi inflamator lokal. Një inflamacion i tillë është i parëndësishëm, shpesh pacienti as nuk e vë re atë.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Artrit rheumatoid

Patologji sistemike autoimune që ndodh në mënyrë kronike, në të cilën preken nyje të vogla dhe të mëdha me organe të brendshme. Procesi inflamator i nyjeve metakarpophalangeal ndodh, indeksi, gishti i mesëm në të djathtë, dora e majtë është prekur. Indet e kyçeve bëhen edematoze, hyperemike, pas palpimit ato janë të nxehta. Lidhjet preken në mënyrë simetrike, lëndohen në mëngjes, natën, dora bëhet e shtrënguar, në mbrëmje siklet zhduket.

Lexo artikullin:  Farë është sinoviti dhe si ta trajtojmë atë

Artriti psoriatik

Me këtë patologji, lëkura është e prekur, nyjet e phalanges distal të gjymtyrëve të sipërme janë të dhimbshme. Emashtë vërejtur edemë me hipereminë, cianozë të lehtë. Shtë e vështirë për pacientin të zgjasë duart, gishtërinjtë.

Artriti infektiv

Simptomat me këtë lloj të inflamacionit të nyjeve mund të mos shfaqen. Por dhimbja mund të shfaqet në mënyrë akute, disa orë zgjat ose një person do të lëndohet për disa ditë. Në palpim, nyja e prekur është e nxehtë, ndonjëherë pacienti do të ketë hipertermi, do të dridhet.

Pacientët që janë më shumë se 50 vjeç shpesh vuajnë. Sëmundja zhvillohet për shkak të një metabolizmi të shqetësuar të acidit urik, i cili do të ekskretohet dobët nga trupi. Depozitimi ndodh në indet e kyçeve, pacienti vuan nga dhimbje të forta të një natyre të djegur.

Osteoarthritis

Me këtë patologji, nyjet deformohen, trashësohen, bëhen të ngurta, shpesh ky proces patologjik vërehet tek gratë në moshë pensioni. Ndryshimet e osteoartritit ndodhin për shkak të trashëgimisë së ngarkuar, metabolizmit të dëmtuar, mbingarkesës fizike të zgjatur dhe të vazhdueshme dhe arsyeve të tjera. Pacienti ka një dhimbje të përbashkët në gisht gjatë përkuljes, ënjtje, nyjet vërehen nën lëkurë. Pjesa e mesme e gishtërinjve është e trashë, ato kanë një pamje fusiforme.

Ligamentiti stenozues

Kjo sëmundje është e ngjashme me ndryshimet artritike, artritike. Diagnostifikohet me diagnostifikim me rreze x. Kur kompresoni ose zgjatni gishtat e pëllëmbës së dorës, pacienti do të jetë i pakëndshëm, furça mund të bllokohet. Kur lëviz me një furçë, mund të dëgjohet se plas në nyje.

Rhizarthrosis

Gishti i madh në krah është i dhimbshëm për faktin se:

 • Kyçja është i mbingarkuar.
 • Pacienti pësoi një sëmundje infektive.
 • Ka intoksikim.
 • Gishti i madh është i dëmtuar.

Dhimbja në gisht do të intensifikohet kur një person kthen çelësin, hap kapakët, rrotullohet doreza e derës. Në fazën fillestare të procesit patologjik, gishti i madh në krah është i dhimbshëm pas mbingarkesës fizike, me kalimin e kohës, siklet do të manifestohet në një gjendje të qetë. Zgjatjet, kthesat e gishtërinjve janë të vështira, nyja është deformuar, bëhet e palëvizshme.

Sindromi i tunelit

Kthesa e palmës është e dhimbshme, pacienti ndjen siklet në gishtin e vogël dhe gishtat e tjerë për shkak të faktit se dora shtrydh miun e kompjuterit për një kohë të gjatë. Me përparimin e patologjisë, simptomat vërehen gjatë gjithë ditës. Forca është e humbur në dorë, gishtat përkulen dobët, është e vështirë për një person të kap objekte të vogla. Me kalimin e kohës, pa trajtim, furçat e mikrofibrave mund të atrofizojnë, ndjeshmëria e gishtërinjve është e dëmtuar.

Nëse një grua është shtatzënë

Kur një grua shtatzënë u përkul, drejtoi ndonjë gisht të dorës, ajo po përjeton dhimbje, atëherë kjo ndodh për shkak të:

 • Patologjia e indeve artikulare.
 • Hormoni i relaksuar i zgjeruar, ligamentet zbutëse.
 • Nervi median i mbytur.
 • Mungesa e kalciumit.
 • Fibromialgjia e shkaktuar nga një gjendje depresive.

Dhimbja mund të kalojë shpejt ose të fillojë të rritet me çdo ditë. Simptoma të tilla vërehen në tremujorin e tretë për shkak të rritjes së peshës, kështu që mbaresat nervore të dorës janë të ngjeshura. Edhe pëllëmbët do të digjen, kruhet, do të ndodhë një dhimbje e mprehtë e papritur në parakrah, duart mund të bëhen të mpirë.

Diagnostics

Për të konfirmuar diagnozën, pacienti duhet të ekzaminohet. kryer:

 • X-ray, ultratinguj.
 • CT, MRI.
 • Ekzaminimi elektrospondilografik.
 • Diskografia e kontrastit.
 • Testi i gjakut, lëngu cerebrospinal synovial.

Trajtim

Si ta trajtoni dhimbjen në gishta? Kur bëhet një diagnozë, atëherë trajtimi me ilaçe, indikohet procedurat fizioterapeutike. Ilaçet mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes nga inflamacioni. Për këtë, përdoren ilaçe jo-steroide që lehtësojnë inflamacionin, frenuesit e ciklooksigjenazës. Në proceset patologjike autoimune, indikohen steroidet. Nëse trupi preket nga një infeksion bakterial, atëherë ai trajtohet me antibiotikë.

Për të eleminuar inflamacionin, hiperterminë, dhimbjen, ato trajtohen me coxibs, tregohet Celecoxib. Shtë e nevojshme t'i përmbaheni dozës, përndryshe pacienti do të jetë i përgjumur, funksioni i tij i frymëmarrjes do të depresionohet, ai do të fillojë të lëndojë në zonën epigastrike, madje edhe koma është e mundur. Ilaçi nuk përdoret për gratë shtatzëna, gratë pleqsh, astmatikët, pacientët me patologji vaskulare, me ulcerë peptike.

Indikohet terapia Nimesil. Ky ilaç anti-inflamator jo-steroidal merret pas një vakti. Një mbidozë shkakton një ulje të hemoglobinës, trombociteve në gjak, pacienti do të fillojë të lëndojë dhe të bëhet marramendje. Mos e përdorni ilaçin për patologjitë e traktit të zorrëve, proceset hemorragjike.

Nëse dëshironi të arrini një efekt imunosupresiv, hiqni procesin inflamator, manifestimet e alergjisë, atëherë indikohet terapia Prednisolone. Ilaçi administrohet në mënyrë intravenoze, intramuskulare. Një efekt anësor karakterizohet nga mosfunksionimi endokrin, mbajtja e lëngjeve, ulja e përqendrimit të kaliumit, rritja e peshës dhe pasojave të tjera. Mjeti nuk përdoret për patologjitë e gjakut, infeksionin viral, presionin e lartë të gjakut, sifilizin, herpesin dhe sëmundjet e tjera.

Efektet Desensitizuese, anti-shoku, anti-toksike, anti-inflamatore arrihen me terapi dexamethasone. Në rast të një mbidozimi të një personi, ai do të ndjehet i sëmurë, të vjella, rrahjet e zemrës së tij do të ngadalësohen, do të ndodhë mosfunksionim endokrin.

Me ndihmën e kondroprotektorëve, indet e kërcit gradualisht do të shërohen. Tregohet terapia Donoy, kursi i trajtimit do të jetë nga 4 deri në 12 javë, ajo përsëritet pas nja dy muajsh. Një mbidozë do të çojë në përçueshmëri të dëmtuar të zemrës, dridhje, mpirje të zgavrës me gojë, gjuhë. Nëse pacienti vuan nga fenilketonuria, dështimi i zemrës, mosfunksionimi renal, hepatik, atëherë ilaçi nuk përdoret.

Terapia me teraflex që përmban kondroitinë, përbërësit e glukozaminës zgjat të paktën gjashtë muaj. Në rast të një mbidozimi, një person do të vuajë nga fryrje, kapsllëk, diarre, dhimbje në zonën e barkut. Mos e përdorni këtë kondroprotektor për mosfunksionimin e veshkave, shtatzëninë, ushqyerjen me gji.

fizioterapi

Në mënyrë që pacienti të shërohet më shpejt, nuk ka pasur komplikime, simptomat janë ulur, janë përdorur procedurat fizioterapeutike.

 • electrophoresis
 • Ultratinguj.
 • Ekspozimi i mikrovalës.
 • Brotherpy.
 • Baltë, squfur hidrogjeni>

Sëmundjet e kyçeve, sëmundje të tjera – Gishti i mesëm dhe unazë në të djathtë ose në të majtë dhemb: shkaqet e dhimbjes

Gishti i mesëm dhe unaza në dorën e djathtë ose të majtë dhemb: shkaqet e dhimbjes – Sëmundjet e nyjeve, sëmundjet e tjera

Dhimbja në gishta është një sëmundje shumë e zakonshme, e cila mund të tregojë praninë e artritit reumatoid, dëmtimin e rajonit të qafës së mitrës ose sindromën e tunelit karpal.

Pse gishti i mesëm në të djathtë ose në të majtë dhemb, vetëm një mjek mund ta zbulojë. Ekzistojnë disa simptoma karakteristike që ndihmojnë të kuptoni se dhimbja është patologjike. Shtë e rëndësishme të zbuloni shkaqet e dhimbjes në gishtin e mesëm të dorës së djathtë.

Dhimbja në gisht ka origjinë të larmishme. Shkaku më i zakonshëm i shqetësimit te njerëzit pas 45 vjetësh është sindroma e tunelit karpal. Kërkohet të analizohen simptomat shoqëruese të patologjisë.

Sindromi i tunelit të kyçit të dorës

Kjo sëmundje karakterizohet nga dhimbje në djegie dhe ndjesi shpimi gjilpërash, e gjithë kjo bëhet më e fortë me ushtrimin fizik. Si rregull, katër gishtat e dorës së majtë ose të djathtë vuajnë menjëherë, dhe vetëm gishti i vogël dhemb shumë më pak. Ndër të tjera, një person zhvillon ënjtje dhe mpirje, e cila lokalizohet në sipërfaqen e palmës.

Në këtë rast, dhimbja shfaqet në shumicën e rasteve gjatë natës. Praktikisht nuk ka shenja të jashtme të sëmundjes. Ka vetëm një ënjtje të lehtë në zonën e furçës dhe disa cianozë.

Eliminimi i ndjesive të tilla mund të kryejë vetëm një trajtim gjithëpërfshirës anti-inflamator. Ndonjëherë mjeku merr një vendim në lidhje me operacionin. Kur përdoret trajtimi konservativ:

Dëmtimi i qafës së mitrës

Ky problem prek si burrat ashtu edhe gratë. Në rast të dëmtimit të shpinës së qafës së mitrës, të gjithë gishtat lëndohen, ndonjëherë shfaqet mpirje, pasi një ose disa fije nervore dëmtohen.

Një tipar dallues i sëmundjes është se një person ndjen dhimbje vetëm në të majtë ose vetëm në dorën e djathtë, kjo varet nga vendndodhja e mbaresave nervore të prekura.

Zhvendosja e gishtërinjve

Një tjetër shkak i zakonshëm i dhimbjes në këtë zonë është zhvendosja. Simptoma kryesore shoqëruese – gishti fillon të fryhet nga nyja.

Me këtë dëmtim, dhimbja zakonisht është e mprehtë. Shtë e vështirë për një person të lëviz një gisht të prekur. Më shpesh se të tjerët, nuk është unaza e mesme apo unazë, por gishti i madh që dhemb.

Për të hequr fenomenet e pakëndshme, zhvendosja e gishtit përfshin veprimet e mëposhtme:

 1. ulje e nyjes
 2. imobilizim javor
 3. fizioterapi,
 4. ilaçe për dhimbje: ibuprofen, paracetamol ose të tjerët.

Artrit rheumatoid

Një sëmundje e tillë si artriti reumatoid, përveç ndjesive të dhimbshme, karakterizohet nga skuqje, ënjtje dhe inflamacion në nyje. Ky lloj artriti formohet njëkohësisht si në dorën e djathtë ashtu edhe në atë të majtë. Lëkura në zonën e prekur është zakonisht e thatë dhe e pajetë.

Në shumë raste, artriti reumatoid fillon procesin e tij patologjik me dëmtim simetrik të nyjeve. Për shembull, gishtat e mesëm të të dy duarve preken njëkohësisht. Siklet shfaqet, shprehur me dhimbje dhe ngurtësi, veçanërisht në mëngjes.

Artriti reumatoid zhvillohet brenda një kohe të shkurtër, kështu që është e rëndësishme të mos vononi fillimin e trajtimit kur shfaqen simptoma të vogla. Artriti i tillë ka pasoja vizuale – lakimi i gishtërinjve dhe madje edhe i duarve.

Terapia e zgjedhur siç duhet në fazat e hershme mund të çojë në një shërim të plotë. Përdoren ilaçe antimetabolike dhe hormonale: metotreksate, prednisone dhe të tjerët.

Artriti i përdhes

Ky lloj artriti prek jo vetëm këmbët, por edhe kockat e gishtërinjve. Artriti i përdhes mund të diagnostikohet te gratë, por sëmundja është më së shpeshti tek burrat. Gratë tolerojnë artritin e përdhes shumë më lehtë.

Me sëmundjen, zhvillohet një sindromë e dhimbjes akute, e cila është shumë e vështirë për t'u hequr. Përveç dhimbjes, artriti i përdhes shkakton një rritje të temperaturës lokale, inflamacion, ndonjëherë mund të vërehet mpirje e lëkurës. Shpesh pacientët ankohen për një ndjesi djegieje.

Artriti i përdhes rritet me përdorimin e ushqimeve shtazore dhe ilaçeve për hipertension. Për të identifikuar sëmundjen, duhet të bëhet një diagnozë për të përcaktuar sasinë e acidit urik.

Artriti psoriatik

Sëmundje shumë e rrallë. Përafërsisht 5% e numrit të përgjithshëm të personave që erdhën te mjeku me dhimbje gishti diagnostikohet me artrit psoriatik. Për një sëmundje, dëmtimi i të gjitha nyjeve në një gisht në një kohë është karakteristik.

Mesi dhe gishti i madh preken, dhe dhimbja është dhemb dhe shoqërohet me inflamacion.

Në terapi, agjentët e fuqishëm antipsoriatikë dhe hormonalë, për shembull, evetrex ose metotrexate, përdoren më shpesh.

Osteoarthritis

Kur kërc muskulor artikulon, mpirje dhe dhimbje në gishta shfaqen. Para së gjithash, mesi dhe gishti i madh i dorës së majtë ose të djathtë vuan. Kur gishtat janë të përkulur, fillon një spazmë. Dihet që gratë vuajnë nga osteoartriti shumë më shpesh sesa burrat.

Shumë njerëz nuk ndjejnë djegie pseudo dhe dhimbje gjatë formimit të nyjeve të osteoartritit. Por një numër i caktuar pacientësh deklarojnë thjesht një simptomatologji të tillë.

Për të hequr dhimbjen në osteoartrit nuk do të thotë të eliminoni plotësisht sëmundjen – është e rëndësishme të përballoni të gjitha simptomat. Si rregull, ilaçet me bazë paracetamoli dhe ushtrimet terapeutike lehtësojnë dhimbjen.

Sëmundjet vaskulare

Patenta vaskulare dhe shpejtësia e gjakut që lëviz përgjatë tyre zvogëlohet. Dhimbja shfaqet edhe në gishta. Disordersrregullimet e qarkullimit të gjakut shkaktojnë:

 • rëndim në duar dhe zbehje të lëkurës,
 • dobësi,
 • trashje e thonjve,
 • mpirje e gishtërinjve.

Shkaku i fenomeneve të tilla është përpjekja e tepruar fizike që prodhojnë gishtat. Shpesh ngarkesa të tilla përjetohen nga gishtat e mëdhenj, unazorë dhe të mesëm.

Një sëmundje e tillë provokohet nga një infeksion që fitohet për shkak të heqjes së pahijshme të kutikulës, si dhe gjatë ndarjes ose traumës. Me panaritium, majat e gishtave vuajnë.

Simptomat tipike të panaritiumit të gishtit janë:

Kjo sëmundje mund të ndikojë në unazë, të mesme, më rrallë gishtin tjetër. Kur shfaqen këto shenja, një person duhet të këshillohet menjëherë me një mjek, në mënyrë që të mos fillojë sepsë. Në një strukturë mjekësore, një abscesi hapet dhe thahet menjëherë. Antibiotikë të tillë si ciproleti dhe amoxylav përdoren në trajtim.

Me sëmundjen, numri i trombociteve, leukocitet dhe qelizat e kuqe të gjakut rritet, rritet dhimbja në gishta. Një shenjë e vazhdueshme e një shkelje të tillë janë këshilla të mprehta të gishtit të mesëm ose unazë. Kjo simptomë shoqërohet me një rritje të viskozitetit të gjakut dhe vëllimit të tij. Manifestimet e poliketemisë mund të vërehen si në të majtë, ashtu edhe në dorën e djathtë.

Nëse dhimbjet në gishta dhe duar janë në natyrë paroxysmal, ndërsa pads zbardhen, domethënë një rast për të folur për sindromën e Raynaud. Ky fenomen manifestohet kundër një sfondi të stresit, hipotermisë ose traumës.

Për të diagnostikuar sindromën Raynaud, duhet të keni të paktën tre raste të habitshme të shoqëruara me një ndryshim të ngjyrës së lëkurës kur ekspozohet ndaj të ftohtit. Këto manifestime duhet të jenë të pranishme për dy vjet.

Ky simptomë karakterizohet nga manifestime simetrike. Patenta e arteries radiale duhet të ruhet. Ekzistojnë kritere të caktuara klinike diagnostikuese që konfirmojnë diagnozën:

 • Testi i Allenit,
 • analiza e imazhit termik,
 • ekzaminimi mikroskopik i gishtërinjve nën thonj.

Sindroma e Raynaud është një sëmundje që është e vështirë të njihet. Vetëm mjeku i profilit mund të bëjë një përfundim përfundimtar në lidhje me shfaqjen e sindromës, e cila konfirmohet nga videoja në këtë artikull.

Shkaqet e dhimbjes në nyjet e gishtërinjve

Dhimbja fizike është një sinjal që tregon praninë e patologjisë në trup. Shkaku mund të jetë një gamë e tërë problemesh që ndërhyjnë në funksionimin e jo vetëm organeve të brendshme, por edhe gjymtyrëve njerëzore. Në këtë artikull do të analizojmë arsyet pse ka dhimbje në nyje në gisht.

Në asnjë rast nuk duhet të injorohet ky simptomë, duke u mbështetur në faktin se "ajo do të kalojë vetë". Mosveprimi kërcënon me pasoja të rënda që do të ndikojnë në standardin e jetës tuaj dhe cilësinë e tij.

Përveç humbjes së lëvizshmërisë dhe ndjeshmërisë, gjërat mund të përfundojnë shumë më keq. Meqenëse nyjet luajnë një rol vendimtar në kontrollin e trupit tuaj, humbja e një ose më shumë phalanges për shkak të kujdesit dhe trajtimit të pahijshëm nuk përfshihet në planet e askujt.

Shtë e domosdoshme të kuptohen shkaqet e një shenje të rrezikshme të dhimbjes dhe, në varësi të situatës dhe sëmundjes së diagnostikuar, të vazhdoni me trajtimin e menjëhershëm.

Shkaqet e dhimbjes në nyjet e gishtërinjve

Para se të filloni të veproni, duhet të kuptoni me kujdes shkaqet e simptomës. Përveç kësaj, ekzistojnë disa lloje të dhimbjes dhe ato mund të vendosen në gjymtyrë të ndryshme.

Një reumatolog është përgjegjës për diagnostikimin e problemeve me nyjet. Në mjekësi, ekzistojnë dy dallime kryesore midis dhimbjes artikulare – ato janë mekanike dhe inflamatore.

Simptomat e procesit inflamator përfshijnë siklet, i cili ka një efekt të ftohtë në mëngjes dhe zgjat një deri në dy orë.

Nëse zhvendosni phalanges, atëherë dhimbja do të fillojë të ulet. Inflamacioni gjithashtu manifestohet si skuqje, ënjtje, mungesë fleksibiliteti dhe pamundësi e lëvizjes normale.

Dëmtimi mekanik gjithashtu mund të shkaktojë inflamacion, por praktikisht nuk ka simptoma dhe nuk shkakton shumë shqetësim, përveç dhimbjes.

Ka disa sëmundje që shkaktojnë simptomat në fjalë:

 • Artriti reumatoid është një sëmundje që prek jo vetëm pjesët e vogla artikulare, por gjithashtu kërcënon shumë organe të brendshme dhe gjymtyrë të mëdha. Sëmundja ka një karakter autoimun. Kur gishtat e mesëm në të dy duart lëndojnë, artriti reumatoid diagnostikohet në pesë ose shtatë përqind të rasteve. Shtë ai që shkakton ndjesi identike në të njëjtat phalanges. Duhet të theksohet shfaqja e ënjtjes së rëndë, skuqjes dhe ndjenjës së ngrohtësisë në vendin e artikulacionit me furçën. Pacienti shpesh thjesht nuk mund të lëvizë gishtat ose t'i fusë në grusht. Dhimbjet ndjehen më të forta në orët e mëngjesit ose para fillimit të saj. Pasdite, një person ndjen lehtësim.
 • Artriti psoriatik – ndikon më shumë në lëkurë, duke ndikuar në dhimbjen e sipërme, falanksin distal. Shkakton ënjtje të rëndë dhe skuqje të gishtërinjve dhe duarve. Pacienti ka një tumor, duke i bërë gjymtyrët e tij të duken si dy salcice të fryrë ose salcice. Ngjyra e epidermës ka një nuancë të kuqe të ndritshme me elementë cianotikë.
 • Artriti i shkaktuar nga zhvillimi i infeksionit është një simptomë e vogël, pasi kjo sëmundje shkakton dhimbje të forta të mprehta që zgjasin jo vetëm për orë të tëra, por edhe për ditë. Kur ndjeni nyjën, ju mund të ndjeni nxehtësinë. Shoqërohet gjithashtu nga ethe dhe të dridhura të tmerrshme. Prandaj, nëse kockat në gishta lëndojnë, ju duhet t'i kushtoni vëmendje gjendjes tuaj të përgjithshme – virusi mund të japë komplikime në çdo pjesë të trupit dhe trupit.
 • Sulmi i përdhes është një shenjë e një sëmundje të zakonshme të quajtur përdhes. Në shumicën e rasteve, shfaqet te njerëzit mbi moshën pesëdhjetë vjeç. Metabolizmi i shqetësuar i acidit urik, i cili depozitohet në nyje për shkak të sekretimit të dobët, shkakton shfaqjen e kësaj sëmundje. Simptoma kryesore është një dhimbje e djegur në nyje në gisht.
 • Nëse kockat në gishta lëndojnë, mund të jetë osteoartriti, një sëmundje që përparon te gratë për shkak të mungesës së estrogjenit të hormonit. Më të ndjeshëm janë gratë në moshë të përparuar, që vuajnë nga çrregullime metabolike, si dhe kanë një predispozicion gjenetik ose tendosje të shpeshtë në duar. Karakterizohet gjithashtu nga formimi i nyjeve dhe edemave nën lëkurë. Theseshtë këto deformime që nuk janë inflamatore në natyrë ato që formojnë trashje dhe krijojnë një pamje të përgjithshme të gishtit.
 • Stenozimi i Ligamentitit është një sëmundje e ngjashme në shenjat e tij ndaj patologjive artritike dhe artritike. Dhimbjet gjenden në zonën e nyjeve të gishtërinjve dhe dorës gjatë përkuljes dhe zgjatjes. Ndezja e gjymtyrëve gjithashtu mund të ndodhë – pamundësia e çdo lëvizjeje.

Një arsye tjetër përse phalanges e gishtërinjve është e dëmtuar është rizaroza. Ndodh për disa arsye – mbivendosje, shfaqja e infeksionit, dëmtimi ose intoksikimi i rëndë.

Edhe pas ekzaminimit fillestar, reumatologu do të jetë në gjendje të bëjë diagnozën e saktë, sepse sëmundja shkakton dhimbje vetëm gjatë zbatimit të lëvizjeve specifike: qëllimi për të hapur kapakun, kthimin e çelësit ose dorezën e derës.

Në fillim, një person ndjen siklet vetëm nën ngarkesë, dhe pastaj vazhdimisht. Në fazat e fundit, pritet deformimi i plotë dhe pamundësia e aktivitetit.

Reumatizmi – nëse pacienti ankohet se nyja e gishtit të mesëm të dorës së majtë dhemb, atëherë në shumicën e rasteve kjo përcakton praninë e kësaj sëmundje. Shenja të tjera të reumatizmit përfshijnë skuqje, ethe, ënjtje, skuqje dhe paaftësi për të kryer veprime të caktuara.

Sindromi i tunelit – për fat të keq, më shpesh gjendet në popullatën e re, i cili ankohet se nyja në gishtin tregues të dorës së majtë dhemb. Puna e vazhdueshme në një kompjuter personal çon në zhvillimin e sëmundjes – shumë specialistë që përdorin pajisjen vazhdimisht më pas, drejtohen te mjekët me një problem të tillë.

Nëse nyja në gisht dhemb – faktorët e rrezikut dhe simptomat

Si çdo patologji, sëmundjet e kyçeve kanë disa faktorë rreziku për zhvillim në trup:

 • çrregullime hormonale;
 • mosfunksionimi ose sistemi imunitar i dobët;
 • predispozicion gjenetik;
 • metabolizëm i dëmtuar;
 • prania e hipotermisë konstante;
 • me një ushtrim të fortë fizik në nyjet e gishtërinjve.

Mos mjekoni në asnjë rast, pasi vetëm një reumatolog ose traumatolog mund të diagnostikojë saktë dhe me kohë praninë e një patologjie, llojin, formën dhe fazën e zhvillimit të saj.

Nëse kyçja dhemb në gishtin tregues të dorës ose në gjymtyrën tjetër gjatë fleksionit, kjo mund të tregojë praninë e problemeve siç janë:

 • Dëmtimi ose nervi kurrizor i dëmtuar.
 • Zhvillimi i artrozës, sindromës së tunelit ose osteoartrozës.
 • Një rritje e inflamacionit të quajtur tenosynovitis ose ligamentit stenotik.

Ndjesitë e mëposhtme, të cilat manifestohen vazhdimisht dhe në mënyrë sistematike, mund të bëhen shenja të problemit në diskutim:

 • Formacionet nodulare në nyje, të cilat ndjehen gjatë palpimit;
 • Krijimi i tingullit kur përkulet;
 • Dhimbje të vazhdueshme, nganjëherë qetësuese, pa asnjë arsye ose kur shtypen;
 • Ton i kuq i lëkurës dhe shfaqja e edemës;
 • Pamundësia për të bërë disa ose të gjitha lëvizjet;
 • Zbulimi i temperaturës së lartë;
 • Deformim artikular;
 • Përcaktimi vizual i formacioneve tumorale ose inflamacioneve;
 • Vetëm pasi të vizitoni një mjek, mund të zbuloni saktësisht shkakun e patologjisë dhe të vazhdoni me trajtimin e saj.

Diagnostifikimi

Më shpesh, kur viziton një reumatolog ose traumatolog, pacienti përshkruhet disa lloje ekzaminimesh. Vetëm në këtë mënyrë mund ta kuptojmë shkakun e saktë dhe ta eliminojmë atë me kohë pa pasoja praktikisht. Përndryshe, pacienti do të përballet vetëm me mundime dhe komplikime të gjendjes.

Ndër ngjarjet do të jenë:

 • Test i laboratorit të gjakut – analiza për biokimi, analiza e përgjithshme e gjakut, si dhe urina. Një analizë që identifikon faktorin reumatoid, ose një sasi anormale e purines ose infeksionit streptokoksik, gjithashtu mund të përshkruhet.
 • Vizitoni një dhomë me rreze x për të marrë një pamje të krahut të lënduar.
 • Nëse cilësia është e dobët ose për arsye të tjera, mjeku mund të urdhërojë tomografinë e llogaritur.
 • MRI tregohet për shkaqe të pashpjegueshme të anomalive artikulare.

Duhet të dini që sikleti i zakonshëm kur bën kërrusjet e phalanges mund të çojë në një humbje të plotë të aktivitetit, si dhe pasoja të tjera të tmerrshme që kërcënojnë paaftësinë.

Mpirje primitive e gishtërinjve ose shfaqja e dhimbjes fleksive janë shenjat e para të një sëmundjeje progresive. Mos hezitoni – vizitoni urgjentisht një spital ose klinikë.

Nëse nuk e dini pse phalanges e gishtërinjve lënduar, shkoni urgjent te një specialist.

Në cilin rast është thjesht e nevojshme?

 • Analgjetikët dhe qetësuesit e tjerë nuk ndihmojnë – nëse i morët ilaçet, por ato nuk e larguan sikletin.
 • Në prani të faktorëve të tjerë të rrezikshëm për shëndetin, një skuqje, ethe, shfaqja e konjunktivitit, etj., Vijnë së bashku me dhimbjen.
 • Dhimbja nuk zvogëlohet në asnjë rrethanë – veçanërisht nëse u shfaq pas lëndimit, për shkak të së cilës shfaqen edemë dhe deformim.
 • Nuk bëhet më lehtë pas një jave.

Duhet të përsëritet dhe të theksohet se vetëm një specialist i kualifikuar mund të trajtojë çdo devijim të mundshëm. Dhe emërimi i ilaçeve duhet të bëhet vetëm pasi të zbuloni shkakun rrënjësor të problemit. Në procesin inflamator, mjeku do të përshkruajë një kurs të antibiotikëve, ilaçeve anti-inflamatore jo-steroide dhe hormoneve.

Nëse lezioni është natyror distrofik, së pari duhet t’i jepet ndihmë kërcit të dëmtuar. Kjo ndihmohet shumë nga kondoprotektorët, terapia manuale, masazhi i specializuar, si dhe fizioterapia.

Asnjëherë nuk duhet të injoroni sinjalet e trupit tuaj, edhe nëse ju duket se ato janë të parëndësishme. Në thirrjet e para të alarmit, duhet të kontaktoni një institucion mjekësor.

ExpertNews Shqipëri