Frakturë transdermale e humerusit me dhe pa zhvendosje te fëmijët

Fraktura transdermale e humerës ndodh gjatë rënies dhe shpesh shoqërohet me zhvendosje të fragmenteve. Kryesisht fëmijët që vuajnë nga një traumë e tillë janë ata, indet e eshtrave të të cilëve nuk janë ende mjaft të pjekur. Nëse dyshoni për një frakturë, duhet të kontaktoni një traumatolog. Ai do të përshkruaj një ekzaminim diagnostik dhe trajtimin e nevojshëm.

Shkaqet dhe tiparet e dëmtimit

Shkaku kryesor i frakturave perikondilare të humerusit tek fëmijët është një rënie në krahun e shtrirë, dora (në këtë rast, fraktura do të jetë ekstensor) ose bërryl me krah të përkulur (frakturë përkulje).

Rrallimi i indeve rreth kondicioneve shpesh sjell dëmtim, gjë që i bën ata të prekshëm ndaj dëmtimit.

Fraktura është e hapur dhe e mbyllur, por opsioni i dytë është më i zakonshëm. Fraktura transdermale e humerusit me zhvendosje te fëmijët është e rrezikshme sepse mund të ndodhin komplikime – trauma në nerva, enët e gjakut dhe këputje të muskujve.

Fraktura transdermale e humerusit pa zhvendosje të llojit të mbyllur tek fëmija është e rrallë. Kjo mund të vërehet vetëm me një sistem të pazhvilluar të muskujve.

6-10 vjet – mosha e fëmijëve në të cilën ata shpesh kanë lëndime të ngjashme (për shkak të zënkave, rënieve, etj.). Djemtë ka më shumë të ngjarë të pësojnë një dëm të tillë sesa vajzat. Shtë gjithashtu interesante që një thyerje transkondilare e mbyllur e humerusit të majtë me një zhvendosje përbën më shumë se gjysmën e të gjitha dëmtimeve.

Simptomat kryesore

 • Dhimbje të forta në zonën e bërrylit, i cili intensifikohet edhe me presionin më të vogël;
 • Një rënie eshtrash u dëgjua gjatë vjeshtës;
 • Edemë e rëndë me një frakturë ekstrakondilare, dora bëhet e nxehtë;
 • Shkelja e konfigurimit në bërryl;
 • Lëvizjet janë të kufizuara dhe të dhimbshme, dëgjohet një tingull i freskët i fragmenteve të eshtrave;
 • Cianoza e pjesës së dëmtuar;
 • Me llojin e hapur të dëmtimit, shfaqet gjakderdhja, pasi kockat që dalin, dëmtojnë enët e gjakut;
 • Pozicioni jo natyral i krahut nën bërryl;
 • Me një thyerje fleksioni, krahu i dëmtuar duket i zgjatur, me një zgjatje – të shkurtuar;
 • Nëse pjesa e thyer e eshtrave drejtohet lart dhe rrotullohet për shkak të tërheqjes natyrale të muskujve, atëherë një frakturë ndërondilare e humerit formohet me një ndërrim. Në këtë rast, pozicioni i shpatullave është në mospërputhje me pozicionin e parakrahut.
Lexo artikullin:  Trajtimi në shtëpi i nevralgjisë okupitale

Aidfarë ndihme e parë mund të jepet për një frakturë ekstrakondilare?

Nëse ka pasur një frakturë të mbyllur, është e nevojshme të imobilizoni krahun dhe, nëse është e mundur, t'i jepni pacientit ilaçe për dhimbje.

Diagnostics

Metoda kryesore e testit diagnostik është rrezet x. Do të bëjë të mundur zbulimin e një frakture kockore dhe tiparet e saj – me ose pa zhvendosje. Shtë gjithashtu e rëndësishme për të diagnostikuar një ndryshim rrotullues në pozicionin e kockave – një kthesë. Studimi me rreze X kryhet në 2 projeksione. Ka situata kur mund të keni nevojë për një goditje të dorës së shëndetshme për krahasim.

Nëse është e nevojshme, tomografia e llogaritur është e mundur, në disa raste do të japë një pasqyrë më të saktë të dëmtimit. Një analizë e përgjithshme e gjakut dhe urinës është dhënë me qëllim të identifikimit të sëmundjeve shoqëruese ose tronditjes traumatike.

Trajtim

Pacientët me fraktura të ngjashme mund të ndahen në tre grupe kryesore. Në përputhje me korrelacionin me një grup specifik, kryhen masa terapeutike.

 1. Ndikohet pa zhvendosje ose me një zhvendosje të lehtë të fragmenteve të eshtrave, e cila nuk kërkon rivendosje (përputhen fragmente të kockave pas një frakture). Trajtimi kryhet në formën e imobilizimit të krahut me një çarje, ndërsa krahu pezullohet në gjendje të përkulur, për rreth 14-21 ditë. Nëse fraktura e kockave ishte e beveluar dhe pa zhvendosje, atëherë deri në fund të javës së parë, duhet të bëhet radiografia për të përjashtuar zhvendosjen pas heqjes së edemës. Nëse zbulohet një paragjykim, fëmija është shtruar në spital, ku ndodh terapia tërheqëse. Nëse nuk ka paragjykim në rreze X, atëherë pas përfundimit të periudhës së veshjes së gomave fillon faza fizioterapeutike dhe funksionale e trajtimit dhe goma mund të hiqet për një kohë.
 2. Pacientët me zhvendosje të fortë të fragmenteve. Avioni i thyerjes është në një pozicion tërthor ose të dhëmbëzuar. Terapia kryhet duke përdorur ripozicionim manual të mbyllur me imobilizim të mëtejshëm të krahut me një çarje gipsi. Në çdo rast, së pari përjashtohet zhvendosja rrotulluese, pas së cilës përjashtohen zhvendosjet anësore dhe gjatësore, dhe në vendin e fundit, zhvendosjet e përparme, të pasme dhe këndore. Enoughshtë mjaft e rëndësishme për të ndjekur sekuencën kur eliminoni llojet e zhvendosjeve. Nëse rotacioni nuk eleminohet me një thyerje të mbyllur transkondilare të humerusit me një zhvendosje, atëherë është e mundur formimi i skajit të mprehtë të zgjatjes në kthesën e bërrylit, i cili do të çojë në traumë në indet e buta, enët dhe nervat. Dhe nëse lejojmë shkrirjen e fragmenteve të eshtrave në këtë pozicion, atëherë nyja e bërrylit nuk do të jetë në gjendje të përkulet-unbend. Ripozicionimi bëhet nën anestezi të përgjithshme.
 3. Pacientët me një zhvendosje mjaft serioze dhe një aeroplan të pjerrët të dëmtimit, gjakderdhje të rëndë ose pas një numri të madh rregullimesh manuale të pasuksesshme, me fraktura të çrregulluara, patologji neurologjike. Viktima të tilla trajtohen të palëvizshëm me tërheqje të vazhdueshme, gjë që ju lejon të eliminoni ngadalë dhe pa dhimbje zhvendosjen. Nëse dëmtimi është zbuluar, goma e gipsit nuk do të jetë në gjendje të rregullojë dhe të mbajë fragmente të vendosura saktë ose të parandalojë rotacionin sekondar. Dhe me gjakderdhje dhe patologji neurologjike, përdorimi i zvogëlimit manual mund të jetë i rrezikshëm. Tërheqja ndodh me ndihmën e gjilpërave të Marksit ose zhurmave të Kirchner, të cilat dërgohen në bazën e bërrylit. Në të njëjtën kohë, ngarkesa nga 2 kg gradualisht arrin në 5 kg. Përafërsisht në ditën e tretë nga fillimi i tërheqjes, duhet të merret një rreze x kontrolli. Me kalimin e kohës, ngarkesa zvogëlohet për të shmangur>

Suksesi i çdo trajtimi varet nga karakteristikat e secilës frakturë. Të gjitha manipulimet duhet të jenë të arsyeshme dhe të buta për fëmijën.

Riaftësim

Rehabilitimi me një frakturë ekstra kondicionale të humerusit me zhvendosje te fëmijët fillon edhe para lëshimit nga spitali.

Të gjitha aktivitetet janë të përqendruara në parandalimin e komplikimeve post-traumatike dhe rivendosjen e funksionit motorik:

 • Marrja e ilaçeve. Kjo përfshin ilaçe anti-inflamatore për të lehtësuar ënjtjen dhe dhimbjen, kondoprotektorët, vitaminat B (ndihmojnë në rivendosjen e indeve të muskujve dhe ligamenteve), përgatitjet që përmbajnë kalcium merren për çdo dëmtim të eshtrave, pasi ato janë elementi kryesor i indit kockor.
 • Fizioterapi sipas indikacioneve: elektroforezë me ilaç, magnetoterapi, rryma dhe aplikime me parafinë. Procedurat fizioterapeutike përmirësojnë mikroqarkullimin e gjakut në një vend të dëmtuar, lehtësojnë dhimbjen dhe lehtësojnë ënjtjen.
 • Ushqimi i duhur me një mbizotërim të ushqimeve që përmbajnë sasi të mëdha të fosforit, kalciumit dhe proteinave.
 • Ushtrimet terapeutike duhet të përqendrohen në dozën e ushtrimeve. Mos bëni ngrohje dhe lëvizje të dhunshme. Filloni ngarkesën me lëvizje të moderuara, duke rritur gradualisht që nga momenti i formimit të kalusit.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri