Sinoviti i nyjës së bërrylit – shkaqet, simptomat, trajtimi

Sinoviti i nyjës së bërrylit është një patologji shoqëruese për dëmtime ose patologji të një natyre infektive. Akumulimi i eksudatit dhe zmadhimi i bashkësisë në madhësi, i shoqëruar me dhimbje, janë shenja karakteristike të patologjisë. Trajtimi me ilaçe dhe procedurat fizioterapeutike do të eliminojë inflamacionin dhe rivendosjen e nyjës së bërrylit.

Farë është sinoviti i nyjës së bërrylit

Lidhja komplekse e bërrylit përbëhet nga tre nyje të vogla që ndodhen në një qese të përbashkët. Predha e brendshme që rreshton sipërfaqen e kapsulës quhet sinoviale, funksioni kryesor i së cilës është prodhimi i lëngut të përbashkët.

Një reaksion inflamator që mbulon membranën sinoviale të bërrylit quhet synovitis. Dhimbja me lëvizje të kufizuar në sfondin e një bërryl të deformuar të zgjeruar është një simptomë karakteristike e inflamacionit të sipërfaqes së brendshme të kapsulës së përbashkët. Me sinovitin, zbrazëtitë në nyje mbushen me rrjedhje të kompozimeve të ndryshme. Sinteza e lëngut sinovial zvogëlohet ndjeshëm, pas së cilës indet pësojnë uri oksigjeni dhe mungesë lëndësh ushqyese.

Shkaqet

Një shkak i zakonshëm i dhimbjes kur lëviz krahun është sinoviti. Inflamacioni i rreshtimit të brendshëm të çantës artikulare zhvillohet si një ndërlikim pas dëmtimeve traumatike, patologjive të një natyre kronike dhe infektive. Për të kuruar sëmundjen, vetëm terapia simptomatike nuk është e mjaftueshme, procedurat duhet të synojnë në eliminimin e shkakut, për shkak të të cilit u shfaq inflamacioni.

Zhvillimi i inflamacionit për shkak të sinovitit gjithmonë paraprihet nga dëmtimi ose acarimi i shtresës sipërfaqësore villoze të membranës synoviale. Shkaku mund të jetë mikrotrauma ose futja e patogjenëve. Një përgjigje manifestohet me edemë dhe shfaqjen e eksudatit, i cili mbush tërë hapësirën e brendshme të çantës artikulare.

Shkaqet kryesore të reaksionit inflamator të synovitit përfshijnë:

 • lëndime në bërryl: bruises, sprains, ligamentet e shqyer, thyerje;
 • sëmundjet që shoqërohen me çrregullime metabolike: përdhes;
 • kur i ekspozohet një agjenti infektiv: tuberkulozi, bajamet në fazën kronike;
 • infeksione parazitare: bruceloza;
 • procese të shoqëruara me çrregullime autoimune: reumatizëm;
 • ndryshime degjenerative në nyje: osteoartroza, spondiliti ankilozues;
 • faktori alergjik: artriti alergjik, alergjia ushqimore, astma bronkiale;
 • sëmundjet seksualisht të transmetueshme: sifilisi;
 • patologjia e organeve të sekretimit të brendshëm: diabeti mellitus, hipertiroidizmi;
 • sëmundjet trashëgimore: hemofili.

Klasifikim

Sinoviti i nyjës së bërrylit dallohet nga disa kritere. Duke pasur parasysh rrjedhën kohore të patologjisë, inflamacioni akut dhe kronik dallohet në praktikën ortopedike. Dhimbja e papritur në bërryl, ënjtja e nyjës, pamundësia për të përkulur ose rregulluar krahun janë të gjitha shenja të një kursi akut. Fotografia e gjallë klinike zbehet shpejt me trajtimin në kohë.

Proceset kronike përparojnë për një kohë të gjatë. Simptomat e sinovitit nuk kanë një ngjyrë të theksuar. Pacienti pëson një dhimbje të dhimbshme të prerë në bërryl, i cili intensifikohet gjatë një përkeqësimi. Akumulimi i eksudatit në zgavrën e përbashkët rrit madhësinë e bashkimit, gjë që kufizon ndjeshëm amplituda e lëvizjes. Procesi kalon në një fazë kronike për shkak të shkatërrimit të ngadaltë të nyjes me artritin deformues ose artritit reumatoid.

Lexo artikullin:  Trajtimi i gishtit të artritit të mjeteve juridike popullore në shtëpi

Bazuar në etiologjinë, synoviti ulnar ndahet në nënllojet e mëposhtme:

  Infektive – një patogjen, duke marrë ins>

Simptomat e sinovitit

Shenjat tipike të sinovitit të nyjës së bërrylit, të cilat janë të pranishme në secilën formë të patologjisë, janë:

 1. dhimbje në bërryl;
 2. një formë sferike e bashkimit, pas palpimit të së cilës ka dhimbje dhe prani të lëngut në qesen e përbashkët;
 3. lëkura sipër nyjës së bërrylit mund të ndryshojë ngjyrën nga roza e zbehtë në vjollcë;
 4. është e pamundur të bëhet një përkulje ose zgjatje e plotë e krahut.

Ashpërsia e figurës klinike varet drejtpërdrejt nga forma e rrjedhës së sëmundjes. Sinoviti jospecifik me eksudat seroz nuk shkakton vuajtje te pacienti.

Manifestimet e sëmundjes janë të moderuara, nyja e bërrylit bymehet pak, lëkura mbi nyje mbetet pothuajse e pandryshuar, sindroma e dhimbjes nuk është me intensitet të lartë.

Shtimi i një infeksioni purulent, kur natyra e rrjedhjes ndryshon nga përmbajtja e kthjellët në jeshile me re, trupi menjëherë reagon me simptoma të dehje. Dhimbja bëhet e mprehtë, pulsuese, një rritje në nyje shoqërohet me hipereminë të rëndësishme. Gjendja e përgjithshme përkeqësohet, temperatura e trupit rritet, zona mbi nyjen e sëmurë bëhet e nxehtë.

Kursi kronik i sinovitit karakterizohet nga një fillim gradual me shfaqjen e shqetësimit të dhimbshëm gjatë përkuljes së krahut. Ndjesitë e pakëndshme lindin me lëvizje monotone. Në fazën fillestare të procesit patologjik, lëvizjet janë pak të kufizuara, me një ngarkesë të vogël, lodhja shpejt shfaqet.

Shenjat specifike të sinovitit përfshijnë një rritje në nyjet limfatike ulnare të vendosura pak sipër bashkimit. Formacione të vogla me madhësi bizele mund të shihen kur tërhiqeni në lëkurë ose palponi me majë të gishtave. Simptoma tregon praninë e inflamacionit aktiv, në të cilin rritet prodhimi i leukociteve në gjak.

Diagnostics

Në takimin me ortopedin, bëhet një ekzaminim fillestar i pacientit për të zbuluar shkakun e sinovitit. Ekzaminimi i nyjës së zmadhuar për praninë e eksudatit kryhet duke ngjeshur kapsulën e përbashkët me dy gishta. Një bashkim i mbushur me efuzion do të reagojë me një impuls të vogël të rezistencës, pasi të zhvishen gishtat. Vlerësimi i gjendjes së përgjithshme, kryerja e testeve motorike për të përcaktuar aktivitetin e ruajtur të motorit.

Ekzaminimi kur kontaktoni një institucion mjekësor konsiston jo vetëm në konfirmimin e diagnozës së inflamacionit, por edhe në përcaktimin e patologjisë kundër së cilës u shfaq sëmundja.

Për ta bërë këtë, përshkruhen një studim laboratorik i gjakut dhe urinës, radiografia, ultratingulli, rezonanca magnetike dhe shpimi diagnostik i nyjës me një gardh të eksuduar për të përcaktuar agjentin shkaktues të sëmundjes.

Lexo artikullin:  Ointment për trajtimin e nxitjes së thembrës

Trajtimi i sinovitit ulnar

Kursi akut i sinovitit të nyjës së bërrylit trajtohet në kushte stacionare, dhe proceset kronike mund të trajtohen në shtëpi. Masat terapeutike në një klinikë të ndritshme kanë për qëllim eliminimin e simptomave dhe shtypjen e inflamacionit.

Paqja absolute është një masë e nevojshme për trajtimin e suksesshëm të synovitit. Imobilizimi arrihet duke aplikuar një kast të suvasë, duke formuar një bandë fashash polimerësh, orthoses me ngurtësi të lartë, si dhe një fashë kerchief për mbështetje të vazhdueshme të krahut në një kënd të duhur.

Zgjedhja e ilaçit bazohet në shkallën e intensitetit të procesit inflamator dhe natyrën e origjinës:

 • Kur konfirmoni praninë e një faktori infektiv, përshkruhen antibiotikë me spektër të gjerë – Azithromycin, Cephalosporin, Amoxicillin. Regjimi i trajtimit për sinovitin zgjidhet nga një specialist mjekësor duke marrë parasysh rastin e veçantë. Vetëm një mjek mund të përshkruajë ilaçe.
 • Barnat anti-inflamatore jo-steroide (Nimesil, Nise, Next, Ketorolac) do të lehtësojnë dhimbjen dhe do të eliminojnë inflamacionin. Normalizoni temperaturën e trupit me dehje të përgjithshme të trupit. Agjenti jo-hormonal përdoret në tabletë, formë injeksioni ose ointments për përdorim të jashtëm.
 • Antihistamines (Tavegil, Suprastin, Citrine) bllokojnë efektin e alergjenit dhe lehtësojnë efektet e desensitizimit të trupit.
 • Kortikosteroidet (prednizoni, hidrokortizoni, diprospani) përdoren për lehtësimin e inflamacionit duke vepruar drejtpërdrejt në membranën sinoviale të nyjës së bërrylit. Gjatë punksionit, eksudati pompohet, pas së cilës nyja mbushet me një zgjidhje medicinale me hormone steroide.
 • Sedativët (Afabozol, Persen, Tenoten) përmirësojnë mirëqenien dhe rivendosin sistemin nervor.
 • Për të shtypur efektet e imunitetit në proceset autoimune, përshkruhen imunosupresantë – Cytosar, Imuran, Natulan.
 • Kondroprotektorët (Structum, Honda, Rumalon) nuk kanë një efekt të drejtpërdrejtë në sinoviti, por ndihmojnë në ndalimin e distrofisë së nyjës së bërrylës.

Në raste të rënda të sinovitit të nyjës së bërrylit, terapia konservatore mund të mos jetë e mjaftueshme. Një efekt i mirë jepet nga një birë për qëllime terapeutike.

Zgavra e përbashkët është çliruar nga lëngu i grumbulluar, pas së cilës pihet duke përdorur antibiotikë (Ceftriaxone, Azithromycin). Hapi i fundit është administrimi intartartikular i hormoneve steroide. Për një rezultat të qëndrueshëm, kryhen disa procedura të tilla.

Në mungesë të efektit të pritshëm të birrës mjekësore, një pjesë e membranës synoviale të prekur ngacmohet. Gjatë operacionit, pacienti është nën anestezi të përgjithshme. Në periudhën pas operacionit, bëhet një trajtim parandalues ​​që mbron sipërfaqen e plagës nga infeksioni.

Në fazën akute të sinovitit, vetëm elektroforeza përdoret nga metodat e fizioterapisë. Si bazë terapeutike, glukortikosteroidet (Deprospan, Dexamethasone) përdoren për efektin anti-inflamator ose analgjezikët (Novocain, Lidocaine) për të lehtësuar dhimbjen.

Magnetoterapia, e cila bazohet në efektin terapeutik të fushës elektromagnetike, do të ndihmojë në rivendosjen e nyjës së bërrylit pas sinovitit. Trajtimi me magnet këshillohet vetëm pasi të ndaloni një periudhë akute. Aplikimet e bëra nga parafina ose ozokerite të aplikuara në bërryl do të sigurojnë furnizimin e elementeve kimike të nevojshme për restaurimin e indit artikular.

Lexo artikullin:  Masazhi si një trajtim për osteokondrozën

Bashkimi i një infeksioni është i mundur me forma të buta të sinovitit me eksudat seroz. Zhvillimi i formave purulente është i mbushur me komplikime të rrezikshme. Sinoviti infektiv mund të përhapet përtej membranës synoviale dhe të shkojë në fazën e artritit purulent.

Në mungesë të një trajtimi adekuat, indet që rrethojnë nyjen preken, me formimin e gëlbazës. Suppurimi i rrezikshëm nuk ka asnjë membranë, dhe mikroorganizmat hyjnë lirshëm në rrjedhën e gjakut, duke shkaktuar sepsë.

Një kurs i ngadaltë kronik i synovitit çon në një mbushje të vazhdueshme të nyjes me eksudat, pasi membrana sinoviale nuk është në gjendje të thithë edhe një sasi të vogël të lëngut mbrapa. Pasoja e këtij simptomë mund të jetë hidrarthrosis (me pika), e cila do të çojë në një dobësim të ligamenteve dhe hipermobilitetit, i cili do të komplikohet nga shfaqja e një dislokimi.

Parandalim

Ju mund të mbroheni nga sinoviti ulnar në mënyrat e mëposhtme:

 • shmangni ngarkesat e tepërta;
 • kur luani sport ose kryeni punë të rënda, vendosni fashë parandaluese që mbrojnë nyjen;
 • siguroni ushqimin e duhur me minerale të mjaftueshme dhe elementë gjurmë;
 • kur shfaqen shenjat e para që tregojnë sinovitin e nyjës së bërrylit, këshillohuni me një mjek për ekzaminim dhe përshkruani trajtimin e saktë.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri