Simptomat dhe trajtimi i artritit të përkohshëm

Artriti i TMJ (nyja tempordibibulare) është një sëmundje inflamatore që prek nyjën që lidh kockën e përkohshme të kafkës me nofullën e poshtme. Kjo sëmundje mund të prekë njërën anë dhe nyjet e përkohshme përkohshme. Periudha akute e sëmundjes karakterizohet nga manifestime në formën e dhimbjeve të mprehta të lokalizuara në nyjen e prekur, si dhe rrezatimin e tyre në tempull, vesh, etj.

Përveç dhimbjes, artriti TMJ mund të ndodhë:

 • ënjtje dhe skuqje e lëkurës mbi nyje;
 • rritja e temperaturës totale të trupit të pacientit;
 • kufizimi i hapjes së gojës dhe pamundësia për të mbyllur plotësisht dhëmbët.

Diagnoza e proceseve inflamatore që prekin TMJ konsiston në analizën e historisë mjekësore të pacientit, ekzaminimin e palpacionit të zonës së nyjes, si dhe rezultatet e radiografisë dhe CT të nyjes së prekur. Taktikat terapeutike që synojnë eliminimin e kësaj sëmundje përfshin përdorimin e imobilizimit të nofullave, terapi komplekse antibakteriale, kondroprotektorë, procedurat fizioterapeutike, injeksione intraartikulare të kortikosteroideve, si dhe gjimnastikë muskulore.

Kjo sëmundje përfaqësohet nga një formë akute dhe kronike e kursit, ndonjë prej formave shoqërohet me çrregullime jofunksionale të TMJ. Në mesin e të gjitha sëmundjeve të nyjes tempordibibibulare, lezionet inflamatore zënë rreth 18%. Kategoria e popullsisë që vuan shpesh nga kjo sëmundje janë të rinjtë dhe moshat e mesme. Bazuar në faktorët etiologjikë që kontribuojnë në zhvillimin e kësaj sëmundje, reumatologët, dentistët dhe traumatologët mund të merren me të.

Anatomikisht, TMJ përfaqësohet nga nyja e çiftuar e kockës së mandibulës dhe e përkohshme, funksioni i saj kryesor është të sigurojë lëvizshmëri të nofullës së poshtme. Vetë kyçja përbëhet nga koka e bashkimit të tuberkulës së mandibulës, artikulacionit, fosës mandibulare të kockës së përkohshme, diskut artikular, aparatit ligamentoz dhe kapsulës së përbashkët. Në fillim të sëmundjes, indet periartrikulare dhe kapsula e përbashkët i nënshtrohen një procesi patologjik. Në procesin e gradimit të sëmundjes, inflamacioni përhapet në sipërfaqen e nyjes, membranës synoviale dhe zonave të strukturave të kockave, të shoqëruara nga deformimi i kërcit dhe shfaqja e indit lidhës në zgavrën e përbashkët. Kjo sëmundje mund të jetë e komplikuar duke deformuar artritin, kontraktimet e muskujve ose ankylosën e kockave të nyjes temodibibulare.

Klasifikimi i artritit TMJ

Natyra e rrjedhës së artritit nënkupton praninë e një forme akute dhe kronike. Forma akute e kësaj sëmundje karakterizohet nga një kurs seroz dhe purulent. Ekziston edhe një klasifikim i artritit TMJ, në varësi të origjinës etiologjike:

 • artriti traumatik;
 • artriti infektiv (jo specifik dhe specifik);
 • artrit rheumatoid;
 • forma të tjera të rralla (artrit reaktiv dhe të tjerët).

Inflamacionet specifike infektive të TMJ përfshijnë: sifilit, tuberkulozi, aktinomikotik, gonorre, etj.

Parashikimi dhe parandalimi i artritit TMJ

Kjo sëmundje kërkon vëmendje të menjëhershme mjekësore, pasi parashikimi i mëtutjeshëm për kurimin varet nga kjo. Trajtimi në kohë i artritit akut të TMJ lejon shmangien e komplikimeve në formën e deformimit të nyjeve, supurimit, fistulës dhe ndryshimeve të tjera që shpesh zhvillohen në proceset inflamatore kronike të këtij lokalizimi.

Për të parandaluar këtë sëmundje, është e nevojshme të minimizoni rreziqet e dëmtimit të nyjeve, mos e hapni gojën tuaj shumë të gjerë gjatë ngrënies, yawning, etj., Riparoni në kohë fytyrat e infeksionit kronik të vendosura pranë nyjës së përkohshme të tempullit, trajtoni infeksionin akut sëmundjet, dhe parandalimin dhe trajtimin e infeksioneve specifike. Nëse dyshoni për artrit TMJ, duhet menjëherë të kërkoni ndihmë të kualifikuar mjekësore. Vlen gjithashtu të jetë i vëmendshëm dhe i kujdesshëm në lidhje me shëndetin tuaj dhe rregullisht t'i nënshtrohen ekzaminimeve profesionale.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Shkaqet e artritit TMJ

Etiologjia e artritit TMJ mbulon një numër mjaft të madh të faktorëve që kontribuojnë në zhvillimin e kësaj sëmundje. Në një formë infektive të inflamacionit të TMJ, patogjeni patogjen hyn në zgavrën e përbashkët përmes një rrugë të drejtpërdrejtë, hematogjene ose kontakti.

Rrugë hematogjene

Depërtimi i agjentit infektues përmes rrugës hematogjene ndodh nëse pacienti ka sëmundje të zakonshme infektive (fruthi, gonorre, ethet e kuqalave, bajamet, difteria, bruceloza, tifoja, etj.).

Rruga e kontaktit

Rruga e kontaktit për infeksion është diagnostikuar me periodontit purulent, otitis media, mastoiditis, osteomyelitis të nofullës së poshtme ose kockave të përkohshme, furunculosis e kanalit të jashtëm auditor, abscesi ose gëlbazë e rajonit përtypës. Gjithashtu, infeksioni mund të ndodhë si rezultat i një frakture të hapur të nofullës së poshtme, shkeljes së rregullave antiseptike gjatë punksionit TMJ, një plagë me armë zjarri ose një dëmtimi tjetër.

Zhvillimi i artritit reaktiv të TMJ është i mundur në rastin e ureoplazmozës, klamidisë, hepatitit viral, infeksionit meningokoksik, enteritit, etj. Me këtë formë të sëmundjes, agjenti infektues nuk depërton direkt në nyje, por ekziston një lidhje me infeksioni.

Artriti reumatoid karakterizohet nga dëmtimi i njëkohshëm jo vetëm i TMJ, por edhe i nyjeve të tjera (hip, shpatull, kyçin e këmbës, etj.), Shkaqet e shfaqjes së tij janë në fazën e studimit, por dihet që bazohet në reaksione autoimune.

Shkaku i inflamacionit akut traumatik të TMJ do të jetë një efekt mekanik. Shkaqet më të zakonshme të zhvillimit të kësaj forme të artritit TMJ janë një fryrje, një goditje e drejtpërdrejtë e nofullës së poshtme, një hapje e tepruar e gojës, etj.

Shkaku i artritit kronik TMJ është zakonisht mungesa e masave terapeutike në kohë në lidhje me formën akute të inflamacionit të TMJ.

Simptomat e artritit TMJ

Një simptomë karakteristike e artritit akut të TMJ është një ndjesi e theksuar e dhimbjes në nyjen e prekur. Në shumicën e rasteve, pacientët vërejnë dhimbje direkt në zonën e nyjes së përflakur, por ndonjëherë rrezatohet në pjesën e pasme të kokës, tempullit, veshit, gjuhës.

Pacienti ka vështirësi të përpiqet të hapë gojën; në procesin e hapjes së gojës, nofulla e pacientit lëviz drejt bashkimit të përflakur. Gjithashtu, ka skuqje të lëkurës në zonën e TMJ të përflakur, ënjtje të indeve të buta, dhimbje të shtuar gjatë palpimit. Ndonjëherë përmbajtja seroze grumbullohet në zgavrën e përbashkët, manifestimi klinik i këtij procesi mund të jetë paaftësia për të mbyllur dhëmbët dhe një ndjenjë e mbushjes në nofull.

Përveç simptomave të mësipërme të mësipërme të kësaj sëmundje, ekzistojnë një numër shenjash, prania e të cilave është karakteristikë e formave specifike të artritit të nyjës së përkohshme temibibibrare.

Simptomat e artritit purulent të TMJ

Për shembull, me një formë purulente të artritit TMJ, ndodhin shqetësime në gjendjen e përgjithshme të pacientit, të cilat shprehen me ethe, keqtrajtim, si dhe me manifestime lokale – hiperemia, hipererestezia e lëkurës dhe prania e infiltratit të dendur në zonë të fokusit të inflamacionit. Pacienti mund të ketë ulje dëgjimi dhe marramendje të rastit. Absceset mund të formohen që hapen në pjesën e jashtme të dëgjimit të jashtëm ose të rajonit parotid.

Lexo artikullin:  Ushtrime terapeutike për osteoartritin e gjurit

Simptomat e artritit kronik të TMJ

Për një proces inflamator kronik në TMJ, simptomat më pak të theksuara janë karakteristike, në veçanti dhimbje më pak të forta. Ankesat kryesore me këtë formë të sëmundjes janë:

 • ngurtësi në nyjen e prekur dhe ngurtësia e saj;
 • zhurma në vesh;
 • glossalgia;
 • duke klikuar tinguj kur hapni gojën.

Deformimi i përbashkët si rezultat i inflamacionit kronik mund të jetë i ndërlikuar nga zhvendosja e nofullës.

Simptomat e artritit traumatik

Artriti traumatik shoqërohet me dhimbje të mprehta në kohën e dëmtimit, pas së cilës ekziston një trismë dhe vështirësi gjatë lëvizjes së nofullës. Ndonjëherë dëmtimi është më i rëndë dhe i ndërlikuar nga hemorragjia në zgavrën e përbashkët ose këputja e ligamenteve, si rezultat i së cilës mund të zhvillohet ankylosis i TMJ.

Inflamacionet specifike të nyjës së përkohshme të tempullit përfaqësohen nga një kurs kronik. Ato mund të komplikohen nga formimi i fistulave dhe lidhja e një infeksioni sekondar.

Diagnoza e artritit TMJ

Kjo diagnozë bëhet në bazë të analizës së të dhënave të marra gjatë mbledhjes së historisë mjekësore, ekzaminimit të pacientit, palpimit të nyjeve, testeve laboratorike dhe metodave shtesë të hulumtimit (X-ray e TMJ, CT).

Pika të rëndësishme për të bërë një diagnozë të saktë është diagnoza diferenciale, qëllimi i së cilës është të përjashtoni patologji të tjera me simptoma të ngjashme (otiti media akute, nevralgji trigeminale, perikoroniti, etj.).

Diagnoza laboratorike ju lejon të identifikoni procesin inflamator (duke kryer një test klinik të gjakut) dhe të sqaroni diagnozën e artritit reumatoid (bazuar në rezultatet e një testi reumatik).

Trajtimi i artritit TMJ

Gjëja e parë me të cilën fillon trajtimi për çdo lloj artriti TMJ është të qetësoni nyjen e përflakur duke imobilizuar nofullën e poshtme. Periudha e imobilizimit zgjat rreth tre ditë, gjatë gjithë kësaj kohe pacienti duhet të hajë ushqim ekskluzivisht të lëngshëm. Në disa raste, së bashku me imobilizimin, bëhet kanalizimi i zgavrës me gojë dhe korrigjimi i kafshimit. Taktikat e mëtutjeshme të trajtimit varen nga forma e inflamacionit të TMJ.

Trajtimi i artritit traumatik

Në procesin inflamator të etiologjisë traumatike, diapazoni i masave terapeutike përfshin përdorimin e qetësuesve të dhimbjeve, një ulje lokale e temperaturës në fokusin e inflamacionit (akulli në zonën e dëmtuar) për 2-3 ditë. Gjatë periudhës së rehabilitimit, rekomandohen procedurat fizioterapeutike.

Trajtimi purulent i artritit

Prania e inflamacionit purulent në nyjën e tempordibibibular është një tregues i detyrueshëm për kirurgji (hapja e një fokusi purulent dhe vendosja e kullimit), si dhe terapia pasuese me antibiotikë. Në përfundim të terapisë së ilaçeve, tregohet një kurs i fizioterapisë: nxehtësia e thatë, UHF, elektroforeza, diateria.

Trajtimi i artritit reumatoid dhe reaktiv

Me artrit reumatoid dhe reaktiv, trajtimi kryhet me ndihmën e ilaçeve (ilaçe anti-inflamatore jo-steroide, chondroprotectors, antibiotikë, antihistamines). Për të trajtuar këto forma të artritit TMJ, është e nevojshme të përfshini një specialist në fushën e reumatologjisë.

Artriti i nyjes tempordibibulare

  12 qershor 2016 13272

Farë është artriti i nyjës së përkohshme të përkohshme

Arthriti i nyjes temodordibulare është një sëmundje inflamatore ose inflamatore-distrofike e nyjes temorbolibulare.

Lidhja e përkohshme përkohshme është një bashkim i kombinuar. Sipërfaqet e saj artikulare janë të mbuluara me kërc fibroze. Kyçja formohet nga koka e nofullës së poshtme dhe fossa mandibulare e kockës së përkohshme. Sipërfaqja artikulare e fosës mandibulare është 2-3 herë më e madhe se koka e nofullës së poshtme. Sipërfaqja është eliptike në formë. Mospërputhja (mospërputhja e sipërfaqeve të kontaktit) midis kokës dhe fosës nivelohet për shkak të diskut artikular dhe ngjitjes së kapsulës së përbashkët në kockën e përkohshme.

Shkaqet e zhvillimit dhe simptomat e artritit të nyjes temodordibulare

Me artritin e nyjes tempordibibibulare shfaqen ankesa për dhimbje me intensitet të ndryshëm, duke filluar nga ndjenja e bezdisjes, siklet në nyjen e prekur dhe deri sa funksioni i tij të jetë plotësisht i fikur. Një nga simptomat e hershme dhe të vazhdueshme të artritit inflamator është ngurtësia e mëngjesit. Ngurtësia gjithashtu ndodh në raste të tjera të ditës pas një periudhe pak a shumë të zgjatur të pushimit të nofullës.

Një ankesë tjetër karakteristike e pacientëve është zhurma artikulare. Mund të ketë karakterin e fërkimit, crepitation (rustling), shtypje, klikim.

Artriti infektiv dhe traumatik dallohet në varësi të shkakut të sëmundjes, dhe akut dhe kronik për nga natyra e kursit. Artriti infektiv mund të jetë jo specifik dhe specifik. Artriti traumatik rezulton nga dëmtimi mekanik.

Artriti akut i nyjes së tempordibibibulal të një natyre traumatike ndodh si rezultat i stresit të fortë mekanik: tronditje, fryrje, hapje të tepërt të gojës, etj.

Ka ankesa për dhimbje të mprehtë në nyje në kohën e dëmtimit të saj. Kur përpiqeni të hapni gojën, dhimbja shfaqet, mjekra zhvendoset drejt bashkimit të dëmtuar. Edema e indeve të buta zhvillohet në zonën e nyjës së dëmtuar.

Artriti akut me origjinë infektive zakonisht zhvillohet përkundër sfondit të bajameve akute, hipotermisë, gripit, etj. Artriti reumatoid dhe reumatoid janë rezultat i infeksionit hematogjen ose përhapjes së infeksionit së bashku me otitis media, mastoiditin, osteomielitin e degës së nofullës, purulent shytat, etj.

Dhimbje të forta në nyje shfaqen, përkeqësuar nga një përpjekje për të bërë lëvizje me nofullën. Ndonjëherë dhimbja mund të rrezatojë (përhapet) në vesh, gjuhë, tempull, qafë. Hapja e gojës është e kufizuar në 3-5 mm. Ekziston ind i butë anterior ndaj tragusit të veshit, me palpimin e kësaj zone ka dhimbje, lëkura është e kuqërremtë.

Zhvillimi i artritit purulent shoqërohet me formimin e infiltratit (ngjeshjes) në zonën e kyçeve, hiperezhesinë (ndjeshmëri të dëmtuar) të lëkurës, është e tensionuar, e kuqërremtë. Mishi i jashtëm auditor është ngushtuar: ka një rënie të mprehtësisë së dëgjimit, marramendje. Kur shtypni gishtin në mjekër përpara dhe lart, dhimbja intensifikohet. Temperatura e trupit u rrit në 38 ° C. Me artritin reumatoid, dëmtimi në të dy nyjet është i mundur, megjithëse është shumë më pak i zakonshëm. Pacienti zakonisht zbulon sëmundje të zemrës: defekte, sëmundje reumatike të zemrës, etj.

Në artritin reumatoid, si rregull, preket njëra nga nyjet tempordibibulare, por dhimbja mund të vërehet edhe në nyje të tjera: shpatull, hip ose gju. Në të njëjtën kohë, nyja temporomandibulare rrallë preket së pari. Ndryshime të dukshme në zemër te pacientët nuk janë gjetur.

Artriti kronik karakterizohet kryesisht nga dhimbja e dhimbjes në nyje, ngurtësi, shtypje, ngurtësi në mëngjes dhe pas një gjendje pushimi pak a shumë të zgjatur. Dhimbje spontane ndodhin, të vazhdueshme, të rënduara nga lëvizja e nofullës së poshtme. Goja hapet në 2-2,5 cm. Hapja e gojës shoqërohet nga një krizë e moderuar, dhe nganjëherë një e fortë, ndërsa mjekër zhvendoset drejt bashkimit të prekur. Ngjyra e lëkurës ngjitur me të mund të mos ndryshohet, por palpimi i nyjes gjithmonë shkakton dhimbje të shtuar.

Gjendja e përgjithshme mbetet e kënaqshme, temperatura e trupit është normale. Me një përkeqësim të procesit, kursi i artritit përvetëson karakterin e inflamacionit akut.

Artriti specifik infektiv është relativisht i rrallë. Ekzistojnë gonorre, tuberkulozi, artriti aktinomikotik, sifilitik, etj. Ato lindin si rezultat i përhapjes së infeksionit nga vazhdimi ose depërtimi i infeksionit në nyje nga hematogjene (me rrjedhje gjaku) ose rrugë limfogjene.

Metodat për trajtimin e artritit të nyjes temodordibulare

Trajtimi i artritit akut fillon me prehje në nyje. Kjo arrihet duke përdorur një salcë të bërë në mënyrë individuale dhe pllakën e kafshimit të copëzimit interdental ose copë litari, e cila aplikohet në anën e prekur për një periudhë prej 2-3 ditësh. Ushqimi duhet të jetë i lëngshëm.

Trajtimi për artritin traumatik kryhet me qëllim të lehtësimit të dhimbjes, arritjes së resorbimit të gjakut të derdhur në nyje në datën më të hershme të mundshme dhe për të arritur restaurimin e plotë të funksionit të nofullës së poshtme. Rekomandoni analgjezikë (analgin 0,25 g 3 herë në ditë) dhe hipotermi lokale për 2-3 ditë, e ndjekur nga terapia UHF për 10-15 minuta në ditë për 6 ditë, elektroforeza e jodidit të kaliumit dhe novokainës (në mënyrë alternative). Në të njëjtën kohë, mund të rekomandohen fasha me terapi me ronidazë, parafinë ose ozokerite, dhe terapi baltë. Me dhimbje të vazhdueshme, përcaktohen rrymat diadinamike të Bernardit (2-3 seanca).

Kur artriti traumatik transferohet në fazën kronike, përshkruhen terapi me ultratinguj, terapi parafine dhe ozokerite, masazh i muskujve mastikë, elektroforezë e helmit të bletëve, biliare mjekësore, përgatitje të jodit. Myogymnastics jep një rezultat të mirë: ata bëjnë një hapje të matur të gojës pa zgjatur nofullën e poshtme. Për ta bërë këtë, pacienti ulet në një karrige, duke mbështetur kokën drejt murit dhe me grushtin e tij shtyp mbi mjekër kur hap dhe mbyll gojën. Ushtrime të tilla pacienti i bën vetë çdo ditë në mëngjes dhe një tjetër 2-3 herë gjatë ditës për 3-5 minuta për 4-6 javë.

Lexo artikullin:  Oointments efektive për chondrosis se si të përdorni, një përmbledhje e ilaçeve më të mirë

Trajtimi i artritit reumatik dhe reumatoid kryhet me mjete konservatore dhe domosdoshmërisht së bashku me një reumatolog. Kompleksi i trajtimit të përshkruar përfshin ilaçe anti-inflamatore jo-steroide, antibakteriale, steroidale. Sanitimi i zgavrës me gojë të pacientit dhe protetika racionale kryhet për të normalizuar lartësinë e kafshimit.

Me artrit purulent, trajtimi kirurgjik tregohet: hapja dhe kullimi i fokusit të inflamacionit, i cili kryhet në një spital. Në fazën e kujdestarisë, përshkruhet trajtimi fizioterapeutik: nxehtësia e thatë, terapia UHF, elektroforeza, diateria, fasha.

Me një trajtim të parakohshëm dhe të pamjaftueshëm të plotë, artriti akut purulent dhe traumatik mund të komplikohet nga ankiloza, veçanërisht në fëmijët. Kursi i artritit akut reumatik dhe reumatoid mund të marrë një formë kronike.

Artriti temporomandibular

Nëse artriti i nyjës së përkohshme të tokës është zhvilluar në anën e majtë, atëherë me kalimin e kohës patologjia gjithashtu do të ndikojë në nyjen e djathtë. Nëse nuk mjekohet, inflamacioni provokon artrozën dhe një dëmtim serioz të funksionit të përbashkët. Si rezultat, pacienti humbet aftësinë për të mbyllur dhëmbët dhe për të hapur gojën. Mos u përpiqni ta përballoni vetë sëmundjen. Eleminoni dhimbjen, dhe lehtësimi i inflamacionit është i mundur vetëm pasi të keni identifikuar shkakun e sëmundjes.

Cila është shkaku i patologjisë?

Sipas statistikave, artriti i nyjes tempordibibulale diagnostikohet më shpesh te të rinjtë dhe njerëzit e moshës mesatare.

Në rrezik janë njerëzit që shpesh pësojnë situata stresuese. Për shkak të tensionit nervor, ndodh një spazmë e muskujve të fytyrës, gjë që rrit ngarkesën në nyjen e nofullës. Zakoni i kafshimit të thonjve ndikon negativisht në gjendjen e nyjeve. Përveç kësaj, shkaqet e artritit janë:

 • ushtrim intensiv;
 • gabime në instalimin e mbushjeve dhe kurorave dentare;
 • varësia nga çamçakëzi;
 • mbështetje e shpeshtë e faqes;
 • hapja e gojës për një kohë të gjatë;
 • bruxism.

Klasifikim

Patologjia mund të ketë një natyrë akute dhe kronike të kursit. Në varësi të shkakut të zhvillimit, artriti i nyjes së mandibulës ka këto forma:

 • Infektive. Ndodh nën ndikimin e mikroflora patogjene që ka depërtuar në nyje.
 • Traumatike. Procesi inflamator formohet në mënyrë aseptike, pa pjesëmarrjen e patogjenëve. Indet e dëmtuara gjatë traumës refuzohen nga trupi, duke shkaktuar inflamacion.

Artriti infektiv ka varietetet e mëposhtme:

 • Kontaktit. Mikroflora patogjene depërton në nyje nga indet e buta përreth me kontakt të drejtpërdrejtë.
 • Hematogjene. Infeksioni sillet në artikulacion me rrjedhjen e gjakut nga përqendrimi ekzistues i inflamacionit në trup.
 • Drejt. Zhvillimi i sëmundjes ndodh si rezultat i depërtimit të drejtpërdrejtë të mikroflora patogjene në TMJ gjatë një frakture nofullore ose gjatë procedurës së birë.

Simptomat kryesore

Artriti akut nuk është i vështirë për tu zbuluar. Shenjat kryesore të sëmundjes janë dhimbja dhe kufizimi i lëvizshmërisë. Dhimbja shfaqet papritur dhe është shumë e fortë. Pacienti është i pakëndshëm në zonën e nyjes së prekur, megjithëse dhimbja mund të përhapet në vesh, tempull, gjuhë dhe pjesën e pasme të kokës. Në një formë akute të patologjisë ose një përkeqësim të procesit kronik, nyja e përkohshme përkohshme humbet lëvizshmërinë e saj. Shpesh sëmundja nuk lejon që pacienti të hapë gojën më gjerë se 0,5 cm. Përveç kësaj, vërehen simptomat e mëposhtme:

 • Skuqje e lëkurës mbi nyjen e sëmurë.
 • Zhvillimi i edemës. Indet e kyçeve bëhen më të dendura, formimi i ënjtjes.
 • Palpim i dhimbshëm. Me presion në TMJ, sindroma e dhimbjes intensifikohet.
 • Ndjenja e plotësisë. Nëse një vëllim i madh i lëngut grumbullohet në nyje, pacienti e ndjen atë.

Me artrit purulent, vërehet një rritje e temperaturës së trupit, si dhe humbje e plotë ose e pjesshme e dëgjimit nga pala e prekur.

Diagnostifikimi i artritit temkordibibular

Në fazën fillestare të kërkimit për shkakun e sëmundjes, bëhet një ekzaminim i përgjithshëm. Pacienti është i përshkruar të bëjë një test të përgjithshëm të gjakut dhe teste reumatike. Mjeku tërheq vëmendjen në rritjen e madhësisë së nyjeve limfatike, lezionin shoqërues të nyjeve të tjera të vogla, formimin e nyjeve reumatizmale. Për të vlerësuar gjendjen e bashkimit, bëhet një ekzaminim i pajisjeve. Metodat kryesore të diagnostikimit:

 • Roentgenography. Mënyra më e përballueshme për të studiuar nyjet. Tregon madhësinë e hapësirës së përbashkët, por nuk jep informacionin e nevojshëm në lidhje me gjendjen e indeve të buta.
 • CT Ajo lejon të dallohen indet periartikulare, por është më e përshtatshme për diagnostikimin e artrozës.
 • Ultratinguj Akumulimi i lëngut brenda bashkimit zbulohet.
 • MRI Siguron të dhëna për statusin e të gjitha indeve. I përket metodave më të gjata dhe më të shtrenjta diagnostikuese.

Treatmentfarë trajtimi përdoret?

Artriti kronik i TMJ eliminohet duke përdorur fizioterapi. Forma akute e inflamacionit kërkon një qasje të integruar. Përveç lehtësimit të dhimbjes, ënjtjes dhe ngurtësisë, është e rëndësishme të eliminoni shkakun e patologjisë. Lidhja e përkohshme përkohshme mbështetet duke aplikuar një salcë speciale, dhe transferimin e pacientit në një dietë që përfshin të hahet vetëm ushqim i lëngshëm.

Imobilizimi i përbashkët

Në fazat e hershme të zhvillimit të artritit të nyjes mandibulare trajtohet me sukses. Faza e parë e trajtimit është imobilizimi i nofullave. Nëse shkaku i patologjisë ishte trauma, është e nevojshme të përjashtohet prania e një frakture. Në periudhën akute, pacientit i jepet një fashë në formë hobe, e cila është e bashkangjitur në kurorën e kokës dhe në bazën e kokës. Kjo rregullon nyjen e prekur, por pacienti nuk do të jetë në gjendje të flasë. Ushqimi në këtë kohë duhet të jetë i lëngshëm.

Terapia e mjekimit

Ilaçet i përshkruhen pacientit për të eleminuar inflamacionin dhe lehtësuar dhimbjen. Për këtë qëllim, përdoren ilaçe anti-inflamatore jo-steroide dhe analgjezikë. Më shpesh përdoren "Diclofenac", "Nimesil". Nëse artriti është reumatoid në natyrë, terapia zgjidhet individualisht, duke marrë parasysh nevojën për të ruajtur muskujt e zemrës.

Terapia juridike popullore

Shtë e mundur për të trajtuar inflamacionin e nyjës së tempordibibibular në shtëpi me ndihmën e kompresave të ngrohjes, por ato duhet të përdoren vetëm pas konsultimit me mjekun që merr pjesë. Mjekësia tradicionale mund të eliminojë simptomat e artritit, të lehtësojë gjendjen e përgjithshme të pacientit, të shpejtojë procesin e shërimit. Më të njohurit janë mjetet e mëposhtme:

 • Vaj bredhi. Duhet të fërkohet në nyjen e sëmurë.
 • Një përzierje prej 1 lugë. mjaltë, 50 g vodka dhe 3 lugë gjelle. l lëng rrepkë e zezë. Produkti që rezulton fshihet në nyje disa herë në ditë për një javë.

fizioterapi

Për trajtimin e artritit të nyjës së mandibulës, procedurat e fizioterapisë si:

 • terapi parafine;
 • terapi ozokerite;
 • ekspozimi me ultratinguj;
 • elektroforeza;
 • gjimnastikë e fytyrës dhe masazh.

Ndërhyrja kirurgjikale

Në rastin e një procesi purulent, kryhet një autopsi dhe kullimi i kapsulës së përbashkët. Pacienti është i përshkruar një ilaç i përgjithshëm antibakterial dhe kundër qetësuesve. Indikacionet për trajtimin kirurgjik janë:

 • frakturë e përbashkët;
 • këputje e ligamentit;
 • shkelja e integritetit të çantës artikulare.

Pasojat e mundshme

Nëse keni ndonjë simptomë që tregon inflamacion të nyjës, gjithmonë duhet të konsultoheni me mjekun. Në varësi të rrjedhës specifike të artritit të nyjës tempordibibulare, ndërlikimet e mëposhtme mund të zhvillohen:

 • helmimi nga gjaku (me një proces purulent);
 • gyp;
 • ankylosis;
 • zhvendosja e bashkimit;
 • arthrosis;
 • contracture;
 • deformimi i përbashkët.

Parandalim

Artriti i nyjës temodordibulare është një sëmundje serioze që mund të eliminohet vetëm nga një mjek në bazë të rezultateve të ekzaminimit. Për të parandaluar patologjinë, është e nevojshme të trajtoni me ndërgjegje çdo sëmundje infektive, të shmangni mavijosjet dhe dëmtimet dhe të parandaloni zhvillimin e fokave kronike të infeksionit në trup që mund të përhapet në të gjithë trupin.

Trajtimi i artritit të nyjes maksilofaciale

Proceset shkatërruese të indeve të kërcit në kryqëzimin e eshtrave shkaktojnë çrregullime patologjike, kufizime në funksionet motorike. Shenjat kryesore të sëmundjes do të ndihmojnë në diagnostikimin me kohë të artritit të nyjës maksilofaciale, simptomat dhe trajtimi i të cilave janë të lidhura ngushtë me anamnezën dhe etiologjinë e sëmundjes. Grupi i rrezikut përfshin njerëz të moshës 25-40 vjeç.

Përkufizimi i patologjisë

Inflamacioni i nyjes tempordibibibale është për shkak të ndryshimeve strukturore në zonën e bashkimit të kërcit. Dëmtimi i fibrave dhe indeve provokon dhimbje akute edhe me lëvizje të lehtë. Kjo gjendje karakterizohet nga një formë e ndryshme e rrjedhës (kronike, akute). Përkeqësimi i procesit çon në inflamacion të rëndë të membranës sinoviale, indeve të eshtrave. Si rezultat, kërc në zgavrën e përbashkët pëson shkatërrim, i ndjekur nga zëvendësimi me fibra lidhës.

Lexo artikullin:  Jakë Shantsa për të sapolindurit se si të veshin, përshkrimin e produktit, çmimin

Pasojat dhe komplikimet e artritit të nofullave janë ndryshime të pakthyeshme, humbja e elasticitetit të indeve, deformimi, kontraktimi, ankiloza. Ndjesitë e dhimbjes çojnë në ngurtësi të lëvizjeve, duke shkaktuar vështirësi gjatë ngrënies, artikulim. Funksionimi i dëmtuar i bashkimit mund të ndodhë për shkak të dëmtimit mekanik, infeksionit ose inflamacionit të rrjedhës sistemike.

Në varësi të faktorëve etiologjikë, tabloja klinike e artritit të nyjës së tempordibibibular (TMJ) dhe simptomave të gjendjes së sëmundjes kanë dallime të konsiderueshme.

Simptoma të përgjithshme

Lëndimi mund të shkaktojë këputje të ligamenteve, dëmtim të kapsulës së përbashkët, kockave, hemorragji. Një reagim inflamator çon në vazodilim, akumulimin e lëngjeve dhe formimin e ënjtjes. Më pas, ndodh kompresimi i indeve, gjë që zvogëlon funksionet motorike të zonës së prekur.

Faktorët e shfaqjes së artritit TMJ janë dukuritë purulente në organet e ENT, sëmundjet infektive (bajamet, fruthi, ethet e kuqe), tuberkulozi, sifilisi. Mosarritja e vetive imune të trupit gjithashtu mund të provokojë zhvillimin e një gjendje patologjike. Artriti maxilar shpesh diagnostikohet me artrozë (reumatoid, reaktiv), përdhes.

Simptoma të përgjithshme të inflamacionit të nofullës:

 1. kufizimi i funksioneve motorike. Ashpërsia varet nga intensiteti i proceseve patologjike. Fillimisht, ndjehet një ngurtësi e lehtë. Forma akute karakterizohet nga ënjtje dhe mungesë e plotë e aktivitetit motorik të nyjës së nofullës;
 2. sindromi i dhimbjes. Përkundër faktit se shenjat deformuese shfaqen në fazat e vona të sëmundjes, ndryshimet strukturore janë të dukshme fillimisht. Proceset degjeneruese shkaktojnë sulme spazmatike të dhimbjes. Simptomat e para të dhimbshme nuk mund të injorohen. Kërkohet që menjëherë të kërkoni ndihmë nga një institucion mjekësor. Dhimbja që lind në mëngjes pas gjumit mund të tregojë zhvillimin e inflamacionit të nofullës dhe indeve ngjitur;
 3. siklet palpimi. Prekja në zonën e zonës së dëmtuar shkakton shqetësim, shpesh me dhimbje rrezatuese në tempull;
 4. ënjtje. Akumulimi i eksudatit purulent në kapsulën e përbashkët çon në ndryshime të jashtme në ovale të fytyrës. Inflamacioni i mukozës orale është gjithashtu i mundur. Mjeku do të përcaktojë origjinën e supurimit, duke përjashtuar fluksin, problemet e dhëmbëve;
 5. hiperemia e lëkurës. Një ndryshim në ngjyrën e dermës është një manifestim i zakonshëm i proceseve patologjike në inde. Vëmendje e veçantë i kushtohet hijes së lëkurës. Një hije e errët e kumbullës është karakteristike për përdhes, lezione infektive zakonisht shoqërohen me shfaqjen e ulcerave;
 6. deformimi. Për të identifikuar ndryshimet patologjike në indet e kërcit do të ndihmojë në kryerjen e studimeve me rreze x. Në fazat e hershme, është e mundur të diagnostikohen madje anomali të vogla strukturore në lumenin ndër-artikular. Gjatë kursit akut, duke përdorur hulumtime, mund të përcaktoni shkallën e procesit shkatërrues. Shenjat e jashtme përfaqësohen nga zhvendosja e nofullës së poshtme në drejtim të TMJ;
 7. vula. Formimi i rritur i lëngut synovial ndodh në sfondin e sëmundjeve infektive të transmetuara më parë. Një rreze x e bashkimit të fytyrës do të ndihmojë në përcaktimin e natyrës së patologjisë.

Diagnostifikimi diferencial do të përcaktojë natyrën e sëmundjes duke krijuar një burim infektiv, ose natyrën sistemike të patologjisë. Ashpërsia e simptomave të inflamacionit varet nga faza e lezionit. Dalloni midis formës akute dhe kronike të gjendjes së sëmundjes. Shkaqet e zakonshme të artritit akut të TMJ janë dëmtimet ose infeksionet.

Karakteristikat kronike

Artriti kronik i TMJ formohet pas rënies së periudhës akute të inflamacionit. Ka një ulje graduale të sasisë së eksudatit në zgavrën e përbashkët. Mosfunksionimi i mëvonshëm i përbashkët është për shkak të formimit të indeve lidhës të rinj që zëvendësojnë strukturat e kërcit.

Artriti i nyjes maksimale të një kursi kronik përcaktohet nga shenjat:

 • ënjtje e moderuar;
 • dhimbje prerëse;
 • hipertermia lokale ose e përgjithshme;
 • migrene, ngërçe muskulore;
 • ndjesi të pakëndshme që rrezatojnë në qafë;
 • çarje karakteristike, klikime në nofullën e poshtme;
 • kërcëllimë, kërcitje e dhëmbëve gjatë gjumit;
 • asimetria, mosveprimi dhe zhvendosja e lidhjes;
 • bllokimi, funksioni i dëmtuar i dëgjimit.

Proceset inflamatore të një natyre infektive përbëjnë një kërcënim për përhapjen e mikroorganizmave patologjike me rrjedhën e gjakut. Fazat purulente të artritit të nofullës manifestohen nga hiperemia e rëndë e indeve epiteliale, hipertermia e trupit, e cila është e vështirë të korrigjohet. Studimet laboratorike përcaktojnë shkallën e sedimentimit të qelizave të kuqe të gjakut, analiza për proteina reaktive C.

Pasoja e një forme purulente të sëmundjes është sepsë. Afërsia e vendndodhjes së nofullës së poshtme me trurin mund të çojë në përhapjen e shpejtë të fokusit të infeksionit dhe vdekjes. Një kurs kronik me periudha të rëndimit të artritit nofull shpesh shkakton formimin e një forme reumatizmale. Patologjia karakterizohet nga lezione të gjera të fibrave të kyçeve, muskujve dhe kockave me imobilizim të plotë të nofullës.

Terapi konservatore

Trajtimi i inflamacionit të nyjës së nofullave nënkupton një qasje të integruar, duke kombinuar përdorimin e ilaçeve, fizioterapinë dhe përdorimin e mjeteve juridike popullore. Fillimisht, ju duhet të siguroni prehje në zonën e përflakur, duke imobilizuar maksimalisht nyjen. Veshja është e veshur me pllaka, është instaluar pllaka për fiksimin e kafshimit. Pritja e ushqimit ekskluzivisht të lëngshëm bëhet përmes një tubi.

Bazuar në kundërindikacionet e mundshme, shkaqet etiologjike të sëmundjes, natyrën e inflamacionit të nyjës së nofullës, simptomat, trajtimi zgjidhet individualisht:

 1. forma infektive. Zhvillimi mund të jetë për shkak të sëmundjeve të organeve të ENT (bajamet, otit media, osteomieliti). Një faktor kontribues është sëmundjet e transferuara më parë (gripi, otiti media). Masat prioritare terapeutike kanë për qëllim eliminimin e shkakut rrënjësor të gjendjes patologjike;
 2. pamja reumatike. Në sfondin e lezioneve të shumta të nyjeve të gjurit, shpatullës, dorës, pamja e artritit TMJ është e natyrshme. Trajtimi është i ngjashëm me terapinë reumatizmale;
 3. pamja traumatike. Dëmtimet mekanike (zhvendosjet, çarjet, thyerjet) shoqërohen shpesh me ënjtje të rënda dhe simptoma të dhimbshme. Trajtimi kërkon fiksimin e nofullës. Për më tepër, sindroma e dhimbjes është eliminuar, aplikohet një kurs i ilaçeve anti-inflamatore;
 4. artriti purulent. Manifestimet e theksuara të dhimbjes, hipertermia, humbja e dëgjimit kërkojnë heqjen e menjëhershme kirurgjike të ngjeshjes;
 5. specifike infektive. Forma e diagnostikuar e inflamacionit është pasojë e formave të avancuara të sëmundjeve (tuberkulozi, gonorrea, sifilisi);
 6. pamje reaktive. Lezioni jo purulent shfaqet pas sëmundjeve infektive të transferuara më parë (hepatiti, klamidia, enteriti).

Edhe ndryshimet distrofike në nofullën do të ndihmojnë në shpërndarjen e barabartë të ngarkesës kur përtypni. Shtë gjithashtu e nevojshme që të eliminohen me kohë problemet dentare të një natyre inflamatore. Mungesa e terapisë adekuate mund të çojë në deformime të pakthyeshme të nyjës së nofullës.

Parimet e trajtimit të ilaçeve

Teknika për të luftuar inflamacionin e nofullës bazohet në shtypjen e sulmeve të dhimbjes, eliminimin e simptomave akute dhe restaurimin e funksionimit të përbashkët. Pavarësisht nga historia dhe etiologjia e sëmundjes, terapia me ilaçe përfshin përdorimin e qetësuesve, ilaçeve anti-inflamatore (Nimesil, Diclofenac). Analgjezikët përshkruhen nga mjeku, duke pasur parasysh historinë individuale të pacientit. Specialisti përcakton gjithashtu mundësinë e përdorimit të bllokadës së novokainës.

Pas zbulimit të inflamacionit akut (infektiv, purulent) të nyjës së nofullës, trajtimi bazohet në një kurs të antibiotikëve. Studimet e nevojshme laboratorike të mikroflora patogjene mbi rezistencën ndaj efekteve të barnave kryhen paraprakisht. Spektri i synuar i barnave antibakteriale ju lejon të minimizoni mundësinë e efekteve anësore. Prania e proceseve reumatike mund të kërkojë emërimin e ilaçeve steroide (prednisoni, një grup agjentësh citostatikë ose antitrupa monoklonal).

Trajtimi lokal me agjentë topik (ointments, gels) bazuar në bletë, helmi i gjarprit do të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të dhimbshme me një diagnozë të artritit maksilofacial. Germimi i kompresave do të ndihmojë në eliminimin e inflamacionit dhe dhimbjes.

Nuk rekomandohet të vetë-mjekoni. Në rastin e një lezioni infektiv të një natyre purulente, nxehtësia mund të provokojë një riprodhim intensiv të baktereve dhe të çojë në një përkeqësim të gjendjes.

Ndërhyrje radikale

Artriti purulent TMJ paraqet një kërcënim për jetën dhe kërkon trajtim kirurgjik. Kusht për një prognozë të favorshme dhe rehabilitim të suksesshëm është që të gjendeni në një spital nën mbikëqyrjen e një mjeku. Kirurgu kryen një autopsi të kapsulës purulente, vendos një kullim.

Pas operacionit, përshkruhen antibiotikë. Zgjidhen formulime injeksionale me spektër të gjerë (Ceftriaxone). Si qetësues për dhimbjet, Morfina mund të përdoret. Në të ardhmen, përdoren ilaçe jo-steroide (Indomethacin, Celecoxib, Ketorolac).

Trajtimi kirurgjik tregohet gjithashtu për artritin traumatik, në rast frakture të nyjeve, këputje të ligamenteve, kapsulë të përbashkët. Metodat pasuese të terapisë pas ndërhyrjes radikale përcaktohen nga mjeku bazuar në gjendjen e pacientit.

fizioterapi

Në fazën e rikuperimit, pas eliminimit të simptomave akute të inflamacionit të nyjes së mandibulës, tregohet përdorimi i fizioterapisë. Metodat e pajisjeve UHF, elektroforeza, fonoforeza (me hidrokortizon) dhe terapia diadinamike përdoren gjerësisht. Për më tepër – terapi baltë, krioterapi, terapi parafine, akupunkturë dhe masazh.

ExpertNews Shqipëri