Simptomat dhe trajtimi i artritit reumatoid

Shkaku kryesor i dëmtimit të nyjeve nuk është gjithmonë shkatërrimi i indeve të kërcit kockor. Tonziti banal mund të provokojë dhimbje të forta të nyjeve që përkeqësojnë në mënyrë dramatike cilësinë e jetës së një personi. Kjo është saktësisht se si shfaqet artriti reumatoid, faktori kryesor në zhvillimin e të cilit është reagimi i dhunshëm i sistemit imunitar ndaj infeksionit nga një bakter – streptokoku beta-hemolitik. Mikroorganizmi ndikon në traktin e sipërm të frymëmarrjes dhe, me trajtimin në kohë, shpejt vdes, pa shkaktuar komplikime të pakëndshme. Sidoqoftë, në rast mosrespektimi të pushimit të shtratit, refuzimi për të marrë antibiotikë, formohen komplekse imune që ndikojnë në nyje.

Artriti reumatoid është një sëmundje e burrave dhe grave të reja, më së shpeshti shfaqet para moshës 45 vjeç. Sëmundja është kronike, vazhdimisht përsëritet pas një infeksioni të ftohtë ose hipotermi. Komplekset imune, megjithë trajtimin mbështetës, janë në trup për tërë jetën, duke shkaktuar në mënyrë periodike përkeqësime me dhimbje të forta. Sidoqoftë, masat terapeutike kontribuojnë në një përmirësim të konsiderueshëm të cilësisë së jetës gjatë shumë dekadave.

Fillimi dhe simptomat kryesore

Streptokoku beta-hemolitik i bakterit ka një tropizëm vetëm në traktin e sipërm të frymëmarrjes, duke shkaktuar faringjit, ethe shalle ose bajamet. Por, në sfondin e taktikave të gabuara për trajtimin e këtyre sëmundjeve, në trup formohen komplekse imune që prekin kockat dhe kërcin, zemrën, veshkat dhe sistemin nervor. Një sëmundje e formuar gjatë një reaksioni autoimun quhet reumatizëm. Një nga manifestimet e kësaj patologjie është dëmtimi i nyjeve – artriti reumatoid.

Problemi lind larg nga të gjithë ata që kanë pasur dhimbje të fytit. Kjo është pjesërisht për shkak të faktit se shumë mikroorganizma ndikojnë në bajamet, dhe jo vetëm streptokoket. Por shumë më të rëndësishëm janë faktorët që fillojnë fillimin e përgjigjes inflamatore të nyjeve. Kjo perfshin:

 • predispozicion gjenetik, i shprehur në pamundësinë e indit kartilagjinoz të kockave për t'i rezistuar agresionit të komplekseve imune;
 • dëmtimet traumatike të nyjeve të mëdha;
 • vizita të parregullta te dentisti, pasi bakteret shumohen në smaltin e dhëmbit të dëmtuar;
 • trajtimi jo korrekt i anginës;
 • dobësi kongjenitale ose e fituar e sistemit imunitar;
 • aborte të shpeshta;
 • operacioni i përbashkët në të kaluarën.

Fillimi i sëmundjes është gjithmonë akut. Disa ditë pas një ftohjeje, përfshirë dhimbje të fytit, faringjit ose një ftohje të zakonshme, ndodh dëmtim i rëndë i nyjeve. Ai përfshin:

 • ethe e theksuar deri në 40 gradë dhe madje edhe më e lartë;
 • dhimbje akute në nyjet e prekura;
 • ënjtje e mprehtë e nyjeve;
 • skuqja e lëkurës mbi fokusin e inflamacionit;
 • dobësi e rëndë.

Dhimbja është aq e fortë dhe shpërthejnë sa që një person ulërin, duke u ngjitur në një nyje të përflakur në dëshpërim, ndonjëherë ndodh humbja e vetëdijes. Situata përkeqësohet me rritjen e temperaturës, e cila ngatërrohet dobët nga analgjezikët e thjeshtë. Funksioni i nyjeve për shkak të dhimbjes është plotësisht i ndërprerë, kështu që shpesh pacienti është i shtruar në shtrat.

Simptomat kryesore të artritit reumatoid zgjasin rreth 2 javë. Sëmundja karakterizohet nga:

 • gjithnjë një fillim akut;
 • dhimbje të forta të ndaluara dobët nga qetësuesit e qetësuesve;
 • mosfunksionim i plotë i bashkimit të dëmtuar;
 • edemë serioze dhe hyperemia e lëkurës mbi fokusin e inflamacionit;
 • vetëm nyjet e mëdha dhe simetrike preken gjithmonë;
 • paqëndrueshmëria e simptomave – dhimbja dhe inflamacioni papritmas zhyten në disa nyje, por pastaj shfaqet me të njëjtën forcë në të tjerët.
Lexo artikullin:  Inflamacioni i gishtit

Në sfondin e trajtimit intensiv, të gjitha simptomat zhduken plotësisht në 14-16 ditë. Sidoqoftë, edhe pa ndërhyrjen e një mjeku, manifestimet e sëmundjes me siguri do të prishen, por pas një muaji. Funksioni i përbashkët është restauruar plotësisht, dhe gjatë faljes, pacienti ndihet plotësisht i shëndetshëm.

Farë është ethe reumatike e rrezikshme

Megjithë dhimbjen më të fortë dhe ndryshimet e jashtme në nyjen e përflakur, të gjitha fenomenet zhyten plotësisht pa gjurmë. Rreziku i zhvillimit të deformimeve në moshë të re është minimale, por sa më i vjetër bëhet një person, aq më të theksuar janë ndryshimet kockore të kockave të lidhura me moshën. Artriti reumatoid, pa shkaktuar deformim të kyçeve, bëhet një shkas për përparimin e shpejtë të artrozës deformuese të moshës. Nëse, në kushte të zakonshme, kalojnë vite dhe nganjëherë dekada përpara formimit të kontrakturës, atëherë me inflamacionin ekzistues autoimunik ekzistues, këto procese përshpejtohen shumë herë.

Por situata më e rrezikshme për një person është që artriti i patrajtuar nuk vazhdon asnjëherë në izolim. Për shkak të qarkullimit të komplekseve imune, shumë organe dhe sisteme vuajnë. Si rezultat, formohen kushtet e mëposhtme të dhimbshme:

 • endokardit;
 • defektet e zemrës;
 • nefropatia – dëmtim i pakthyeshëm i veshkave;
 • manifestime të lëkurës në formën e nyjeve reumatike ose eritemë unazore;
 • lezione viscerale: pleurit, perikarditi;
 • dëmtimi i sistemit nervor – korea.

Artriti reumatoid shfaqet së pari pas formimit të një reaksioni autoimun ndaj streptokokut beta-hemolitik. Ky është një lloj sinjali trupor për futjen e baktereve. Me trajtimin e duhur të artritit reumatoid, pacienti do të jetë në gjendje të shmangë shumë komplikime të pakëndshme.

Dallimet kryesore nga sëmundjet e tjera të kyçeve

Roli më i rëndësishëm në identifikimin e sëmundjes nuk luhet në asnjë mënyrë nga ekzaminimet e shtrenjta, por nga interpretimi i saktë i simptomave klinike. Karakteristikat kryesore diagnostikuese të sëmundjes:

 • fillimi akut pas dhimbjes së fytit ose faringjit;
 • preken vetëm nyje të mëdha;
 • paqëndrueshmëria dhe simetria e inflamacionit;
 • nuk ndodh deformim;
 • të gjitha manifestimet kalojnë pa gjurmë maksimumi një muaj.

Edhe ARTRITIS “i lënë pas dore” mund të shërohet në shtëpi! Vetëm mos harroni ta njollosni atë një herë në ditë.

Me artrit reumatoid, nyjet e vogla të duarve nuk preken kurrë. Nëse ka një deformim të dukshëm në nyjet ndërfalangale, atëherë kjo është një patologji.

Për më tepër, përdoren metodat e mëposhtme diagnostikuese:

 • test i gjakut – një rritje e mprehtë në treguesit e fazës akute gjatë një përkeqësimi;
 • biokimi – përmbajtje e rritur e antistreptolizinës (ky parametër nuk rritet me lezione të tjera të nyjeve);
 • radiografi – nuk zbulohet ndonjë deformim i dukshëm, por një zgjerim i mprehtë i hapësirës së përbashkët gjatë një përkeqësimi për shkak të akumulimit të eksudatit është i mundur;
 • MRI dhe CT nuk do të tregojnë ndryshime të rëndësishme kockore-artikulare – vetëm inflamacioni akut do të jetë i dukshëm;
 • Ultratinguj i zemrës dhe zgavrës së barkut për të identifikuar defektet dhe lezionet e organeve të brendshme.

Gjatë periudhës së faljes, një person praktikisht nuk zbulon anomali në analizat ose gjatë radiografisë. Sidoqoftë, në prani të fokave të inflamacionit kronik në bajamet të shkaktuara nga streptokoku beta-hemolitik, bakteri mund të zbulohet duke ekzaminuar njollosjen nga kultura në median e kulturës. Një studim i tillë është përfshirë në standardin për diagnostikimin e të gjithë pacientëve që dyshojnë për këtë patologji.

Lexo artikullin:  Rehabilitimi pas operacionit kurrizor termat, metodat dhe perspektivat

Simptomat dhe trajtimi

Edhe pse sëmundja shkon pa pasoja për nyjet, trajtimi është i detyrueshëm. Parimet kryesore të trajtimit të artritit reumatoid:

 • lehtësim efektiv i dhimbjes;
 • lufta kundër edemës dhe inflamacionit;
 • trajtimi etiopatogjenetik;
 • detoksifikimin;
 • parandalimi i relapsit;
 • lehtësim simptomatik.

Masat mjekësore kryhen jo vetëm gjatë periudhës së acarimit, por edhe gjatë faljes, por intensiteti i tyre është shumë i ndryshëm. Anestezia maksimale kërkohet vetëm në kohën e inflamacionit akut të kyçeve, atëherë doza e analgjezikëve zvogëlohet. Për të lehtësuar dhimbjet akute, aplikoni:

 • ilaçe dhe ilaçe ekuivalente: Promedol, Tramadol, Morphine;
 • analgjezikë të thjeshtë: Analgin, Paracetamol për të rritur efektin e barnave të tjera;
 • NSAIDs – i gjithë arsenali;
 • ilaqet kundër depresionit – për të lehtësuar reagimet emocionale dhe për të përmirësuar gjendjen shpirtërore;
 • qetësuesit – për të rritur efektivitetin dhe kohëzgjatjen e veprimit të analgjezikëve tek njerëzit që janë shumë emocionalisht tolerojnë dhimbjen.

Roli kryesor si në përkeqësim ashtu edhe gjatë faljes luhet nga ilaçet anti-inflamatore jo-steroide. Tabela më poshtë përshkruan barnat kryesore, dozat e tyre dhe metodat e administrimit në faza të ndryshme të artritit reumatoid.

Droga / KarakteristikatDoza e acarimitDoza e mirëmbajtjesMetoda e administrimit gjatë përkeqësimit / faljes
Diclofenac150 mg50 mgIntramuskular / oral
ketoprofen300 mg100 mgNë mënyrë intravenoze ose intramuskulare / gojore
ketorolac60 mg20 mgIntramuskular / oral
nimesulide400 mg100 mgBrenda
Dexketoprofen100 mgNuk aplikohetVetëm parenterale për përkeqësim
Aceclofenac400 mg200 mgVetëm brenda

Për ata pacientë që nuk mund të marrin NSAIDs brenda, ekziston një alternative për përdorimin e rektumit. Sidoqoftë, braktisja plotësisht e përdorimit të ilaçeve anti-inflamatore josteroide është e lejueshme në prani të kundërindikacioneve absolute, pasi këto barna përshpejtojnë ndjeshëm heqjen e përkeqësimit.

Medikamentet hormonale kërkohen për të zvogëluar ënjtjen dhe inflamacionin. Ato përshkruhen për një periudhë të shkurtër në periudhën e rëndimit. Dexamethasone ose prednisone zakonisht përshkruhet si një infuzion intravenoz në kripur. Për trajtimin e mirëmbajtjes, këto ilaçe përdoren rrallë, vetëm me acarime të zgjatura.

A janë të nevojshme antibiotikët? Kjo çështje është e diskutueshme, pasi vetë bakteret nuk shumohen në zgavrën e përbashkët. Artriti reumatoid është një reagim autoimun ndaj mikroorganizmave që shfaqet kur ato janë të pranishme në traktin e sipërm respirator. Sidoqoftë, dhimbja akute e nyjeve ndodh për shkak të faktit se streptokoku beta hemolitik nuk u shkatërrua plotësisht gjatë infeksionit akut të frymëmarrjes.

Prandaj, me përkeqësimin e artritit reumatoid, veçanërisht në kombinim me endokardit, rekomandohen antibiotikë me spektër të gjerë. Cefalosporinat dhe penicilinat e mbrojtur janë më efektivët. Në të ardhmen, parandalimi i acarimeve kryhet nga administrimi profilaktik i penicilinave me veprim të gjatë në mënyrë intramuskulare.

Elsefarë tjetër mund të ndihmojë pacientin? Më poshtë janë opsionet shtesë të trajtimit për njerëzit me artrit reumatoid:

 • detoxification. Sigurohuni që të lehtësoni inflamacionin është përshkruar një pije e bollshme dhe zgjidhje që zëvendësojnë plazmën në mënyrë intravenoze;
 • vitamina. Përdoret në terapi komplekse për të stimuluar mbrojtjen e trupit;
 • chondroprotectors. Meqenëse deformimi i përbashkët nuk ndodh, përdorimi justifikohet vetëm tek njerëzit mbi 45 vjeç për parandalimin e ndryshimeve të lidhura me moshën;
 • gjimnastikë. Terapia e ushtrimeve për artritin reumatoid gjatë periudhës së rëndimit nuk përdoret, pasi pushimi në shtrat është i dëshirueshëm për heqjen e shpejtë të dhimbjes. Gjatë faljes, ushtrimet e fizioterapisë ndihmojnë në stimulimin e muskujve në mënyrë që të shmangen atrofia e tyre me acarime të shpeshta;
 • fizioterapi. Për të lehtësuar dhimbjen, përdoret një UHF ose lazer në nyjen e prekur;
 • manipulimet kirurgjikale. Nga ndërhyrjet kirurgjikale, vetëm shpimi i përbashkët është i zbatueshëm për të hequr eksudatin.
Lexo artikullin:  Sinoviti i nyjës së bërrylit - shkaqet, simptomat, trajtimi

Vetë-mjekimi është i papranueshëm, pasi një sindrom i fortë i dhimbjes duhet të ndalet për të zvogëluar reagimin negativ të sistemit nervor dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës.

Parandalimi dhe rezultati i artritit reumatoid

Patologjia i referohet atyre sëmundjeve që mund të shmangen. Për ta bërë këtë, duhet të:

 • trajtojnë rrënjësisht ftohjet, veçanërisht dhimbjet e fytit;
 • sanifikoni periodikisht zgavrën me gojë, dhe pasi të vizitoni dentistin kur kryeni manipulime komplekse, merrni një herë antibiotikë;
 • në kohë dhe me kompetencë të trajtojë acarimet e sëmundjeve kronike infektive;
 • kurrë mos vetë-mjekoni edhe një ftohje të lehtë – gjithmonë kërkoni ndihmë nga një specialist;
 • me infeksione të zgjatura – ekzaminoni një shtupë nga fyti për praninë e streptokokut.

Nëse sëmundja u shfaq, është e lehtë të kontrollohet për të shmangur përkeqësime të rënda. Për ta bërë këtë, duhet të merrni rregullisht NSAID dhe të bëni injeksione të antibiotikëve me veprim të gjatë. Rezultati i artritit reumatoid është i parashikueshëm – nyjet nuk do të pësojnë deformim derisa të ndodhin ndryshime natyrore përfshirëse. Por lezionet e njëkohshme të zemrës, mushkërive dhe organeve të brendshme do të përparojnë në mënyrë të qëndrueshme pa një trajtim të veçantë, i cili në mënyrë të pashmangshme do të zvogëlojë jetëgjatësinë e një personi.

Prognoza për artritin reumatoid me respektim të rreptë të recetave të mjekut është i favorshëm. Për shumë dekada, funksioni i përbashkët nuk do të vuajë përtej periudhës së acarimit. Një reumatolog është i përfshirë në trajtimin dhe monitorimin e pacientëve me ethe reumatike.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri