A është e mundur të kurohet një hernie e shtyllës kurrizore pa operacion

Njerëzit që vuajnë nga sëmundje të shtyllës kurrizore janë të interesuar nëse është e mundur të trajtohet hernia kurrizore pa operacion. Hernia intervertebrale është një sëmundje mjaft popullore e ditëve tona. Kjo është një pasojë e stilit të jetesës pasiv, të ulur të njeriut modern dhe shumë tendosje në shpinë, duke filluar që nga fëmijëria e hershme.

Kjo sëmundje karakterizohet nga një rrallim i disqeve ndërvertebrale dhe një rënie në distancën midis tyre, si rezultat i së cilës zhvillohet një proces inflamator në indet. Me kalimin e kohës, rruazat humbasin vetitë e tyre të amortizimit dhe madje mund të çojnë në paralizë të gjymtyrëve.

Shkaqet që shkaktojnë këtë sëmundje përfshijnë dëmtimet e shpinës, anomalitë kongjenitale në zhvillimin e shtyllës kurrizore, mbipesha, sjellja e dobët, skolioza, osteochondrosis dhe ngarja e gjatë pas timonit të një makine.

Simptoma e hershme e një hernie ndërvertebrale është dhimbja në pjesë të ndryshme të shpinës. Kjo mund të jetë shpina lumbare, qafës së mitrës ose kraharorit. Shtë e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje shenjave që mund të tregojnë se një person ka pikërisht këtë, dhe jo një tjetër, sëmundje të shpinës. Këto simptoma përfshijnë:

 • dhimbje gjatë lëvizjes së këmbëve;
 • shkelje e lëvizshmërisë së shpinës;
 • shfaqja e dobësisë së muskujve, ulje e ndjeshmërisë së muskujve.

Kirurgjia për të hequr herninë ndërvertebrale tregohet në afro 5% të pacientëve që vuajnë nga kjo sëmundje. Ekzistojnë një numër indikacionesh absolute për zbatimin e tij. Por duhet të kuptoni që ky është një operacion i vështirë, në 4 raste nga 5 pacienti ka komplikime të rënda post-operative. Përveç kësaj, ndërhyrja kirurgjikale përfshin një periudhë të vështirë dhe të gjatë shërimi. Prandaj, para se të kryeni atë, është e nevojshme të provoni të gjitha metodat e trajtimit, të përdorni metoda dhe mjete të ndryshme për të shmangur operacionin.

Në raste të tjera, mund të shpëtoni nga një hernie pa operacion. Trajtimet më të njohura janë terapia e ushtrimeve dhe masazhi. Përveç tyre, klinikat tani ofrojnë një përzgjedhje shumë të gjerë të procedurave dhe teknikave, me të cilat ju mund të trajtoni në mënyrë të efektshme herninë ndërvertebrale të shtyllës lumbare pa operacione. Gjëja kryesore është të përcaktoni dhe zgjidhni për secilin pacient atë që është e përshtatshme dhe më efektive për të.

Në lidhje me sëmundjen

Më e zakonshme në mesin e pacientëve është një hernie e shtyllës lumbosakrale, afërsisht 90%. Kjo është për shkak të faktit se ngarkesa më e madhe bie në pjesën e poshtme të shpinës. Më shpesh, kjo sëmundje diagnostikohet tek burrat 30-45 vjeç. Shpina e mesit është 5 rruaza të lidhura me disqe ndërvertebral. Detyra e këtyre disqeve është të sigurojë amortizimin e rruazave në mënyrë që ngarkesa të shpërndahet në mënyrë të barabartë.

Shfaqja e një hernie ndërvertebrale shkakton mbaresa nervore të pincosura. Në mungesë të trajtimit të duhur në të ardhmen, kjo sëmundje mund të çojë në paralizë të trupit të poshtëm.

Trajtimi jo-kirurgjikal i hernies në pjesën e poshtme të shpinës

Trajtimi i një hernie ndërvertebrale të shtyllës lumbare pa operacion është mjaft e mundur; gjëja kryesore është të gjesh specialistë kompetentë që mund të përcaktojnë me saktësi shkakun e hernisë dhe në cilën fazë të sëmundjes është pacienti. Në varësi të kësaj, një plan trajtimi individual do të zgjidhet për secilin pacient. Tani janë të njohura shumë metoda të trajtimit të aplikuara për pacientë të tillë.

Trajtimi i një hernie ndërvertebrale pa operacione gjatë një përkeqësimi kryesisht përfshin sigurimin e pacientit me pushim në shtrat.

Për të lehtësuar dhimbjen, zakonisht përdoren ilaçe. Ilaçet jo-steroide shpesh përdoren si ilaçe anti-inflamatore, ato largojnë inflamacionin dhe lehtësojnë ënjtjen. Për shkak të kësaj, sindroma e dhimbjes zvogëlohet. Këto ilaçe vijnë në forma të ndryshme, pilulat janë të përshkruara për dhimbje jo shumë të forta, dhe injeksione – nëse dhimbjet bëhen të padurueshme.

Por, si shumë ilaçe, ato kanë efekte anësore dhe me përdorim të zgjatur mund të ndikojnë negativisht në punën e traktit gastrointestinal.

Trajtimi i një hernie vertebrale pa operacion nuk është i kufizuar në marrjen e qetësuesve qetësues. Kur është e mundur të hiqni inflamacionin akut me ilaçe dhe të largoni dhimbjen, mund të vazhdoni në fazën tjetër të trajtimit. Meqenëse vetëm simptomat u hoqën, dhe vetë hernia nuk u largua, trupi do të duhet të përshtatet me të. Për ta ndihmuar atë me këtë, përdoren teknika të ndryshme.

Tani ka një numër të madh klinikash që ofrojnë trajtim të hernisë vertebrale të shtyllës lumbare pa operacion. Metodat efektive dhe të provuara janë terapia e ushtrimeve (një grup ushtrimesh të gjimnastikës terapeutike) për trajtimin e hernisë ndërvertebrale dhe masazhit të përgjithshëm. Ndër teknikat moderne, përdoren këto:

Trajtimi i një hernie të lumbosakrale mund të kombinojë këto metoda së bashku dhe t'i përdorë ato individualisht, në varësi të të cilave janë më efektive për një pacient të veçantë.

Falë këtyre procedurave, është e mundur të tonifikoni muskujt që janë dobësuar, dhe të relaksoheni ato që zvogëlohen nga spazma, të vendosni punën e korseve të muskujve. Kjo është e gjitha e nevojshme për të parandaluar përsëritjen e sëmundjes ose shfaqjen e saj në zona të reja të shtyllës kurrizore.

Trajtimi i shpinës së qafës së mitrës

E dyta më e zakonshme është një hernie e shpinës së qafës së mitrës. Simptoma e tij kryesore është dhimbja e dhembjes, e cila lokalizohet në pjesën e prapme të qafës. Shenja të tjera të kësaj sëmundje përfshijnë:

 • dhimbje koke;
 • mpirje të gishtërinjve;
 • kërcim presioni;
 • dhimbje në qafë kur kthehen ose përkulen.

Komplikimet e një hernie të qafës së mitrës nuk janë më pak të rrezikshme sesa komplikimet e një hernie të shpinës së mesit. Kjo është për shkak të faktit se lidhja e rrënjëve nervore me organet e brendshme (zemra, mushkëritë, mëlçia) kalon në rajonin e qafës së mitrës.

Nëse i injoroni simptomat dhe nuk trajtoni hernie të shpinës së qafës së mitrës, atëherë me kalimin e kohës mund të fitoni radikulit të qafës së mitrës ose goditje në tru.

Kjo sëmundje mund të jetë shkaku i shqetësimeve të qarkullimit të gjakut në tru, dhe dhimbje koke të rënda mund të jenë të pranishme, dhe pacienti mund të ketë kujtesë të dobët. Nëse i injoroni simptomat dhe nuk e kuroni herninë e shpinës së qafës së mitrës në kohën e duhur, atëherë mund të ndodhin komplikime, një nga më të rëndat mund të jetë një shkelje e palcës kurrizore, në këtë rast, si rregull, ndodh paralizë.

Lexo artikullin:  Ultratingulli i hiput tregon vlera normale dhe devijime

Me diagnozën e hershme, trajtimi jo-kirurgjikal i një hernie të shpinës së qafës së mitrës është mjaft e mundur. Gjëja kryesore është të bëni një ekzaminim gjithëpërfshirës me specialistë kompetent dhe të bëni saktë një diagnozë. Më e mira nga të gjitha, një imazh i rezonancës magnetike e bën këtë detyrë.

Trajtimi i një hernie të shpinës së qafës së mitrës pa operacion është e mundur duke përdorur metodat e mëposhtme:

 • injeksione të një kondroprotektori në nyjen e prekur;
 • akupunkturë;
 • terapi e valës së rezonancës.

Kur mund të shpërndahet një operacion?

Ka raste kur është e pamundur të heqësh qafe një hernie ndërvertebrale pa operacion. Për shembull, kur bishti i kalit lëndohet, tufa e mbaresave nervore në shpinë lumbare quhet kështu, ose kur palca kurrizore është e ngjeshur me simptoma të mosfunksionimit të mbaresave nervore lumbare. Përveç dhimbjes së fortë, ekzistojnë një numër simptomash, siç janë:

 • dobësi në këmbë;
 • shkelje e funksionit të organeve të legenit;
 • kontraktimet e pavullnetshme të muskujve të këmbëve;
 • mpirje e perineumit.

Prania e simptomave të tilla është një shenjë se trajtimi pa operacion është i pamundur.

Ndërsa pacienti nuk ka simptoma të tilla, dhe vetëm dhimbja është e pranishme, atëherë mund të përpiqeni të kuroni hernie pa operacion. Ndërhyrja kirurgjikale duhet të shmanget për aq kohë sa të jetë e mundur dhe të provohet të trajtohet duke përdorur metoda të ndryshme, pasi një operacion për të hequr një hernie ndërvertebrale ka një rrezik të lartë për komplikime serioze.

Përafërsisht 80% e pacientëve të operuar pas heqjes së hernisë kanë komplikime.

Një arsye tjetër pse duhet të përpiqeni të shmangni operacionin dhe të trajtoheni në të gjitha mënyrat në dispozicion është se, siç tregon përvoja e pacientëve të operuar, rikthimi i sëmundjes me kalimin e kohës është pothuajse i pashmangshëm. Ato mund të ndodhin si në segmentet e operuar të shtyllës kurrizore, ashtu edhe në ato të reja.

Trajtimi i hernisë ndërvertebrale: si të trajtohet hernia diskale intervertebrale?

Sipas statistikave, sot për çdo 100 mijë njerëz ka 100 raste të hernies së diskut intervertebral. Sidoqoftë, jo të gjithë e dinë se cilat janë simptomat e kësaj sëmundje dhe si të trajtoni një hernie ndërvertebrale pa operacion.

Një mënyrë jetese e ulur me kalimin e kohës mund të shkaktojë shumë sëmundje – përfshirë disqe hernie. Grupi i rrezikut përfshin burra dhe gra nga 25 deri në 50 vjeç, të cilët kryejnë punë që lidhen me ngritjen e peshave (për shembull, ngarkues) ose me ulje të zgjatur (për shembull, në zyrë përpara kompjuterit). Po sikur të duhej të përballesh me këtë sëmundje?

Isfarë është një disk hernie dhe cilat janë simptomat e kësaj sëmundje?

Për të kuptuar se çfarë është një hernie ndërvertebrale, duhet të keni një ide mbi anatominë e shtyllës kurrizore. Disku intervertebral është i rrethuar nga një unazë fibroze. Një hernie ndodh kur unaza fibroze prish për disa arsye, dhe bërthama pulpoze, e cila ndodhet brenda diskut, zhvendoset. Pasi të jetë në kanalin ndërvertebral, ai vepron në qelizat e palcës kurrizore ose rrënjëve nervore, gjë që shkakton dhimbje, ngërçe, mpirje, etj.

Arsyet e shfaqjes së një hernie ndërvertebrale mund të jenë të ndryshme: goditje të forta në shpinë, dëmtime kur bien, një kthesë e mprehtë, ngritje peshe. Veçanërisht gjasat e mëdha për të zhvilluar një hernie tek njerëzit që vuajnë nga osteochondrosis, sjellje të pahijshme ose probleme të tjera me shtyllën kurrizore.

Simptomat e një hernie ndërvertebrale mund të ndryshojnë në varësi të vendndodhjes së saj (në shpinë mesit, kraharorit ose qafës së mitrës), si dhe në varësi të fazës së zhvillimit të saj.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Simptomat e një hernie ndërvertebrale në lumbale

Në fazat e hershme: shfaqen periodikisht dhimbje të shurdhër të poshtëm të shpinës, të cilat mund të përkeqësohen gjatë sportit, kollitjes, teshtitjes.

 • dhimbje më të forta, e cila manifestohet jo vetëm në pjesën e poshtme të shpinës, por gjithashtu i jepet kofshës dhe këmbëve;
 • dhimbje të shtënat pas lëvizjeve të papritura (për shembull, kthimi, ngritja e peshave);
 • mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash (gishtërinjtë, zona e ijëve);
 • shkelja e sistemit urogjenital (mosmbajtja ose mbajtja e urinës, konstipacioni, diarreja, problemet me ereksionin).

Simptomat e një hernie ndërvertebrale në qafën e mitrës dhe kraharorin

Në fazat e hershme: dhimbja që lind nga lëvizjet e papritura, më shpesh dhembja, mund t'i jepet shpatullave dhe krahut.

 • dhimbje e vazhdueshme që është e vështirë të durohet, përfshirë dhimbjen e shpinës;
 • dhimbje koke dhe marramendje;
 • mpirje e gishtërinjve;
 • kërcimi i presionit

Kujdes! Diagnoza duhet të bëhet vetëm nga mjeku pas ekzaminimit. Prandaj, nëse gjeni simptoma, sigurohuni që të kontaktoni një specialist.

Sidoqoftë, mjekët këshillojnë të vizitoni një neurolog të paktën një herë në vit për qëllime parandaluese.

Metodat e trajtimit të hernisë intervertebrale

Në përgjithësi, metodat e trajtimit të një hernie të diskut intervertebral mund të ndahen në dy grupe: operuese (ose kirurgjikale) dhe jo-kirurgjikale (ato quhen gjithashtu konservatore). Nga ana tjetër, trajtimi jo-kirurgjikal mund të jetë ilaç dhe jo-ilaç.

Metodat operative (kirurgjike) për trajtimin e hernisë ndërvertebrale

Kjo metodë zgjidh problemin në mënyrë dramatike: një hernie hiqet kirurgjikale dhe lehtësimi vjen pothuajse menjëherë. Sidoqoftë, kjo metodë ka shumë disavantazhe, kryesore nga të cilat janë:

 • rrezik i lartë i relapsit, vetëm lehtësim i përkohshëm pas operacionit;
 • gjatë operacionit, shpina është lënduar, e cila mund të çojë në një numër komplikimesh, deri në paaftësi.

Specialistët vërejnë se vetëm 2% e operacioneve të tilla kryhen pa pasoja negative. Prandaj, ndërhyrja kirurgjikale përdoret më së miri vetëm si mjeti i fundit, duke provuar më parë metodat jo kirurgjikale.

Metodat konservative për trajtimin e hernisë ndërvertebrale

Gjithnjë e më shumë mjekë sot preferojnë metoda jo kirurgjikale për trajtimin e disqeve hernie. E vërtetë, edhe këtu, kanë karakteristikat e tyre. Pra, për shembull, trajtimi i ilaçeve nuk është gjithmonë efektiv, sepse nuk eliminon shkakun e sëmundjes, por vetëm heq inflamacionin. Sidoqoftë, nëse kjo metodë është e kombinuar me metoda të tjera të trajtimit të një hernie, atëherë gjasat për sukses rriten ndjeshëm.

Lexo artikullin:  Kist në gju

Metodat konservatore përfshijnë akupunkturën dhe akupresurën. Kur ekspozohen ndaj gjilpërave në zonën e hernisë ndërvertebrore, spazmat e muskujve të zhdrejtë hiqen dhe ënjtja zvogëlohet. Duke stimuluar punën e shpretkës dhe gjëndrës tiroide, gradualisht mund të zvogëloni hernie. Përjashtimi i ushqimeve pikante dhe yndyrore gjithashtu do të kontribuojë në restaurimin e diskut intervertebral.

Një metodë tjetër e trajtimit jo-kirurgjikal të hernisë ndërvertebrale është kinesitherapy (trajnimi me biofeedback sipas kinesiologjisë së lëvizjes). Kjo metodë është një term i ri në rehabilitimin modern. Kinesitherapy – trajtim me lëvizje, i shoqëruar nga përdorimi i metodave dhe formave të edukimit fizik. Detyra kryesore e kompleksit është të rivendosë funksionet e humbura dhe aktivitetin motorik të muskujve, ligamenteve, nyjeve. Në këtë rast, gjithçka arrihet me lëvizje natyrore.

Mos harroni: një hernie e diskut intervertebral është e shërueshme, gjëja kryesore nuk është që të filloni sëmundjen, të konsultoheni me një mjek me kohë dhe të zgjidhni metodën më të mirë të trajtimit për ju. Ji i shendetdhem!

Në cilën klinikë mund të shkoj në qoftë se shfaqet një hernie?

Ne kërkuam një përgjigje për këtë pyetje nga Zhang Zitsian, specialist kryesor i Klinikës TAO të Mjekësisë Tradicionale Kineze:

“Një hernie ndërvertebrale është një sëmundje mjaft serioze. Sidoqoftë, mos e humbni shpresën – është më mirë të kërkoni një klinikë të mirë, mjekët e së cilës do të ndihmojnë për të kuruar këtë sëmundje. Një shembull i një objekti të tillë mjekësor është Klinika TAO e Mjekësisë Tradicionale Kineze. Të gjithë specialistët tanë kanë mbaruar universitetet më të mira në Kinë dhe punojnë në Rusi mbi bazën e kontratave. Meqenëse mjekët ushtrojnë praktikë në vend për disa vite (në vend se të vijnë për një kohë të shkurtër), pacientët mund të nënshtrohen procedurave nga një specialist, i cili siguron rehati psikologjike të klientit.

Shërbimet e qendrës sonë mjekësore janë të shumëllojshme: përfshin akupunkturë, ilaç bimor, dhe lloje të ndryshme masazhesh, dhe ndikimin në pikat e akupunkturës me nxehtësi, dhe shumë më tepër. Mjekët në Klinikën TAO mund të ndihmojnë në trajtimin e shumë sëmundjeve pa u drejtuar

PS Në klinikën e mjekësisë tradicionale kineze "TAO" ka një zbritje pesëmbëdhjetë përqind kur paguan kursin e plotë të trajtimit.

Liçensa për veprimtari mjekësore të datës 30 janar 2008 Nr LO-77-01-000911 është lëshuar nga Departamenti i Shëndetit në Moskë.

Si të kuroni një hernie të shtyllës kurrizore pa operacion

Trajtimi i hernies së shtyllës kurrizore pa operacion është një përparësi për zgjedhjen e trajtimit për këtë sëmundje. Kombinimi i metodave të provuara heq dhimbjen, siguron rikthimin më të shpejtë të mundshëm të lëvizshmërisë kurrizore. Për të kuptuar se si të trajtoni një hernie të shtyllës kurrizore pa operacion, duhet të konsultoheni me një mjek që është specialist në trajtimin e osteokondrozës, si dhe për komplikimet e shkaktuara prej saj.

Terapia komplekse e kësaj sëmundje

Metodat e trajtimit kanë për qëllim rivendosjen e integritetit, funksionet e diskut intervertebral. Pacienti përjeton dhimbje prapa, në zonën ku formohet hernia, lëvizja e tij kurrizore është e dëmtuar. Kjo sëmundje karakterizohet nga fakti se dhimbja rrezaton në ekstremet, organet e tjera. Për të hequr qafe simptoma, rivendosni funksionin, ofrohen metodat e mëposhtme të trajtimit.

Para së gjithash, pacienti kërkon një mënyrë të butë lëvizjeje. Të gjitha lëvizjet, përfshirë ato të njohura, bëhen me kujdes, me kujdes. Shtë e nevojshme të heqësh qafe lëvizje të shpejta dhe të mprehta. Shkaqet më të zakonshme kur shfaqet një hernie e shtyllës kurrizore, trajtimi kryhet pa operacion, kjo është një ngarkesë e shtuar në shpinë, çrregullime metabolike, lëndime. Trajtimi jo-kirurgjikal i hernies kurrizore përfshin restaurimin e metabolizmit të duhur me metoda të ndryshme, eliminimin e simptomave të dhimbjes.

Medikamente

Mjeku pjesëmarrës përshkruan ilaçe anti-inflamatore, analgjezikë. Për të rritur efektin e trajtimit të drogës, përdoren vitamina:

Emri i drogësMekanizmi i veprimitdëshmi
Barnat jostoidale anti-inflamatore (NSAIDs)Osteokondrozë, ndryshime degjenerative në kërc, dhimbje
DiclofenacRedukton prodhimin e lirë radikalArtriti, nervi shiatik, osteoartroza, dhimbja
IbuprofenFrenon aktivitetin e enzimave që shkaktojnë inflamacionOsteoartroza, mialgjia, inflamacioni
indomethacinShtyp aktivitetin e ciklooksigjenazës, zvogëlon inflamacionin

Degjenerimi i kërcit, inflamacioni i nyjeve, artroza dhe artriti
Oortofen, xhelFrenon aktivitetin e enzimave inflamatoreOsteokondrozë, dhimbje, mialgji
Ngjitësit e dhimbjeve dhe antispasmodics
diazepamQetësues, antikonvulsant, qetësuesNeuroza, mioziti, tensioni i muskujve
Diklofenac – OintmentAjo vepron në mbaresat nervore të lëkurës, zvogëlon intensitetin e impulseve të dhimbjesArtriti, myalgjia, dhimbja
indomethacinRedukton dhimbjenNeuralgjia, mialgjia, artroza, dhimbja
ketorolacInxhinier i fortë analgjezik, frenues prostaglandinSindromi i dhimbjes, proceset inflamatore
MidokalmEfekt anestezik, pengon kryerjen e impulseve nervoreRritje e tonit të muskujve, artrozë, dhimbje
MovalisShtyp sintezën e prostaglandinave, anestezonArtriti, proceset degjeneruese në kërc
naproxenRedukton dhimbjenArthrosis, myalgia, dhimbje
SirdaludAnestetizues, relaksues i muskujveDhimbje muskulore, sindroma të qafës së mitrës dhe lumbare
TizanidineRelaksues muskulor, shprehur ilaçe për dhimbjenMe spazma të muskujve të shtyllës kurrizore
fenilbutazonRedukton sintezën e prostaglandinës, anestezonArthroza, nevralgjia, dëmtimet e nyjeve
Vitaminat e grupit B
Vitaminat B1, B6, B12Stimuloni proceset e rimëkëmbjesPërmirësimi i funksionimit të sistemeve nervore dhe muskulore

bllokadë

Për analgjezi efektive, përdoren bllokada novokainë, kur injektohet novokaina në zonën e prekur, atëherë efekti i analgjezisë zgjat nga një deri në 3 javë. Novocaine ose lidocaine bllokojnë kryerjen e një impulsi nervor, arrihet një efekt analgjezik i menjëhershëm

Korse

Rekomandohet të vishni një korse të butë, e cila kufizon lëvizjet e mprehta të panevojshme dhe më pas disku intervertebral do të rivendosë formën e tij, si dhe funksionet në tërësi. Korset mendohet të ndryshohen çdo vit nëse fenomenet degjeneruese të indit kartilaginoz të diskut nuk janë zhdukur.

Terapi manuale

Terapia manuale e shpinës së qafës së mitrës, kraharorit, lumbarit. Kiropraktori eliminon zhvendosjen e rruazave; pas seancave të para, gjendja e pacientit përmirësohet. Terapia manuale ndihmon për të rivendosur furnizimin me gjak në pjesët e poshtme të shtyllës kurrizore, në ekstremet e poshtme.

Masazh dhe edukim fizik

Masazhi i muskujve të qafës dhe shpinës ju lejon të relaksoni muskujt, t'i tonifikoni ato, të lehtësoni stresin ekzistues pas shfaqjes së një hernie ndërvertebrale. Masazhi nuk rekomandohet për rrjedhën akute të sëmundjes.

Masazh terapeutik i detyrueshëm, si dhe ushtrime të fizioterapisë sipas një programi të veçantë. Terapia fizike kryhet nga një trainer me përvojë në një dhomë të pajisur posaçërisht.

collars

Përdorimi i kollareve të qafës së mitrës dhe fashave të mesit, ju lejon të relaksoheni tensionin e muskujve, ndihmon për të zvogëluar dhimbjen. Përveç kësaj, jakë dhe fashë zvogëlojnë ngarkesën në disqet e dëmtuar, ndoshta për shkak të kësaj, rimëkëmbja është më e shpejtë.

Cryotherapy

Metoda e kimioterapisë, ftohja me azot të lëngshëm, përmirëson qarkullimin e gjakut të zonave të prekura në shpinë dhe qafë, përshpejton shërimin. Procedura kryhet në një spital.

Tërheqja e shtyllës kurrizore

Seancat shtrirëse të shtyllës kurrizore përshkruhen në pajisje. Efektiviteti i shtrirjes është më efektiv për rajonin e qafës së mitrës, megjithatë, për rajonin e mesit, për shkak të ngarkesës më të madhe në shpinë, seanca të tilla janë më të gjata. Shtrirja është një nga metodat më efektive që trajton një sëmundje.

fizioterapi

Ofrohet një kurs i fizioterapisë, me ngrohjen e zonave të prekura të trupit. Ngrohja bëhet duke përdorur rrymat UHF, rrezatimin infra të kuq.

Trajtimi gjithëpërfshirës, ​​me përdorimin e ilaçeve, fizioterapia japin rezultate pozitive, domethënë, vetë-shërimi i diskut bëhet pa operacion. Një trajtim kompleks mund të përfshijë një spa turistik, me procedura, fizioterapi.

Metodat alternative për trajtimin e hernisë vertebrale

A është e mundur që me ilaçin tradicional të heqin qafe një sëmundje siç është një disk hernizues? Hernia ndërvertebrale mund të mjekohet në shtëpi, nëse ndiqni rregulla të thjeshta:

 • modaliteti i butë i motorit me shmangien e ngritjes së peshës, lëvizjet e lëmuara, të kujdesshme dhe kthesat e trupit është e nevojshme për tu rikuperuar nga një disk hernie;
 • pushimi i shtratit me lëvizshmëri të kufizuar është i lejueshëm për një kohë të shkurtër, me dhimbje të shtuar;
 • përdorimi i kompresave të nxehta dhe të ftohta në zonën e lënduar të shtyllës kurrizore dhe alternimi i tyre relakson muskujt dhe ka një efekt analgjezik;
 • këshillohet të vishni fashë, jakë dhe korse, gjë që zvogëlon ngarkesën në shpinë dhe ndihmon për të rivendosur diskun;
 • në varësi të vendndodhjes së saj, është e mundur të heqësh qafe një hernie të shtyllës kurrizore duke përdorur ushtrime nga arsenali i yogas, të cilat bëhen nën drejtimin e një instruktori;
 • për të kuruar sëmundjen dhe pasojat e saj, siç tregon praktika, është e mundur me ndihmën e akupunkturës në shtëpi, por nën mbikëqyrjen e mjekut që ndjek;
 • seancat e terapisë fizike dhe ushtrimet që synojnë forcimin e muskujve dhe ligamenteve do të ndihmojnë në rivendosjen e integritetit të strukturave kockore dhe kërc të shtyllës kurrizore;
 • si të shpëtoni nga stereotipet e dëmshme motorike që çojnë, në shumicën e rasteve, në sjellje të dëmtuar dhe herniation të shtyllës kurrizore do t'ju them të shikoni në videot mjekësore, duke shpjeguar shkaqet dhe pasojat e kësaj mënyre lëvizjeje.

Si të kurojmë një hernie të shtyllës kurrizore, nëse është formuar si rezultat i pozicioneve të zgjatura statike të trupit në punë për shkak të specifikave të punës? Ekziston një seri rekomandimesh parandaluese që duhet të ndiqen për të forcuar muskujt përgjegjës për pozicionin vertikal të trupit.

Drejtimi kryesor i trajtimit për hernie të shtyllës kurrizore është konservatore, operacionet janë të nevojshme vetëm kur ekziston një kërcënim për palcën kurrizore dhe dhimbja bëhet aq e padurueshme sa që mjeku përshkruan ilaçe kundër dhimbjes opioide. Karakteristikat e indit kërc në disqet ndërvertebrale janë të tilla që ato janë në gjendje të rikuperohen në përputhje me regjimin e trajtimit të përshkruar nga mjeku.

Mirupafshim vizitor!

Faleminderit që na vizituat!

Si të trajtoni herninë ndërvertebrale pa operacion

Si rregull, kur zbulojnë një hernie ndërvertebrale, mjekët rekomandojnë heqjen e saj me ndërhyrje kirurgjikale. Por metoda të tilla shkaktojnë shqetësim tek pacientët, dhe jo pa arsye. Prandaj, shumë po kërkojnë një alternative dhe e gjejnë atë. Trajtimi jo-kirurgjikal i hernisë ndërvertebrale është provuar efektive dhe e sigurt.

Alternativa e funksionimit

Pra, ekzaminimi tregoi praninë e një hernie ndërvertebrale. Nëse në të njëjtën kohë pacienti përjeton dhimbje ngacmuese, gjymtyrët e tij janë të mpirë, dhe ai ka frikë për gjendjen e tij në të ardhmen, atëherë operacioni do ta ndihmojë atë të shpëtoj nga këto probleme. Sidoqoftë, shtylla kurrizore pas operacionit nuk do të jetë kurrë e njëjtë, pasi heqja e formimit, madje edhe me një ndërhyrje kirurgjikale të vogël, shkel integritetin e unazës fibroze. Kjo do të thotë që rreziku i relapsit dhe komplikimeve të tjera rritet.

Nëse gjendja e pacientit lejon, atëherë para së gjithash mund të përpiqeni të trajtoni në mënyrë konservative një sëmundje kaq të rrezikshme.

Terapia e drogës e formacioneve ndërvertebrore është përdorur me sukses për disa dekada. Ilaçet e përdorura në situata të tilla kanë për qëllim rivendosjen e indeve të disqeve ndërvertebrale. Përkatësisht, shkatërrimi i tyre dhe kërkon shfaqjen e hernies në këtë zonë.

Terapia konservatore nënkupton aftësinë për të trajtuar sëmundjen me ndihmën e barnave:

 • ilaçe jo-steroide me efekt anti-inflamator. Ata nuk i kurojnë shkaqet, por lehtësojnë përkohësisht dhimbjen;
 • relaksues të muskujve. Këto ilaçe lehtësojnë tensionin e muskujve, përmirësojnë qarkullimin e gjakut, por jo të gjithë pacientët u përshkruhen ilaçe të tilla. Fakti është se relaksuesit e muskujve gjithashtu zvogëlojnë funksionet mbrojtëse të muskujve;
 • vitaminat e grupit B. Medikamente të tilla mbështesin trupin gjatë periudhës së sëmundjes, lehtësojnë ënjtjen e rrënjëve nervore dhe rritin impulset midis nervave të dëmtuar;
 • bllokada e novokainës. Ky mjet lehtëson gjendjen e pacientëve, pasi lehtëson dhimbjen për një periudhë 1 deri në 3 javë. Sidoqoftë, nuk mund të merret vesh me procedura të tilla, pasi ato mund të çojnë në atrofi të plotë të nervave në një seksion të veçantë të shtyllës kurrizore.

Konsultohuni me mjekun tuaj për barnat specifike të përdorura në trajtimin jo kirurgjik të hernies ndërvertebrale. Vetëm ai mund të vendosë se cilat grupe të barnave mund të përdoren në secilin rast.

Teknika shtesë

Për të kuruar formacionet që janë lindur midis disqeve vertebrale, shpesh vetëm terapia mjekësore nuk është e mjaftueshme. Ka shumë teknika shtesë që ndihmojnë të heqin qafe dhimbjen dhe herninë që i shkakton ato.

Rezultatet e mira tregohen nga fizioterapia në fushat me probleme. Shtë e mundur për të trajtuar patologjinë me ndihmën e magnetoterapisë, ultratingujve, elektroforezës me acid nikotinik dhe procedurave të tjera fizioterapeutike. Sidoqoftë, duhet të jeni të kujdesshëm dhe të monitoroni gjendjen tuaj, pasi në disa raste metoda të tilla shkaktojnë ënjtje të trungjeve nervore.

Cryoterapia rezultoi më e sigurt – trajtimi me azot të lëngshëm. Thelbi i metodës është efekti i temperaturave shumë të ulëta në zonën e prekur të shtyllës kurrizore. Kjo teknikë përmirëson qarkullimin e gjakut, lehtëson ënjtjen, promovon riparimin e indeve, dhe për këtë arsye ndihmon për të kuruar më shpejt herninë ndërvertebrale.

Masazhi është gjithashtu popullor. Sidoqoftë, mund të bëhet vetëm pa përkeqësuar sëmundjen, përndryshe masazhi në zonat e prekura të shtyllës kurrizore do të përkeqësojë situatën. =

Sidoqoftë, nëse hernia e ngjesh nervin, dhe kjo bën që krahët ose këmbët të mpirë, atëherë ato mund dhe duhet të përkulen dhe masazhohen.

Shtë e mundur për të trajtuar një hernie ndërvertebrale me ndihmën e tërheqjes kurrizore. Procedura mund të kryhet vertikalisht, në shiritin horizontal, atëherë kolona kurrizore shtrihet nën peshën e trupit. Shtë gjithashtu e mundur që të prodhohet shtrirje në pozicionin horizontal të pacientit. Në këtë rast, përdoren pajisje speciale. Kjo teknikë është që të rrisë hapësirën midis disqeve kurrizore. Kjo zvogëlon presionin në zonën e përflakur dhe eliminon edemën, kështu, hernia zvogëlohet, nervi lëshohet, dhimbja zhduket.

Gjithashtu, terapia me formacione ndërvertebrale mund të plotësohet me akupunkturë. Gjilpërat futen në pika specifike në trup dhe veprojnë në mbaresa nervore. Kështu, edema zvogëlohet, stresi lehtësohet. Mjerisht, kjo metodë nuk mund të kurojë një hernie. Por lehtëson dhimbjen dhe lehtëson vuajtjet e pacientit.

Në disa raste, rezultate të mira tregohen nga ushtrime fizike që synojnë forcimin e shtyllës kurrizore. Por trajtimi i sëmundjes me gjimnastikë është i mundur vetëm pasi të eliminohet dhimbja.

Kështu, heqja kirurgjikale e hernisë ndërvertebrale nuk është aspak mënyra e vetme për të hequr qafe këtë sëmundje. Sidoqoftë, pacienti duhet të marrë një vendim bazuar në gjendjen e tij dhe ashpërsinë e sëmundjes. Një mjek i mirë gjithmonë do të ndihmojë në zgjidhjen e dilemës – trajtimin e një hernie ndërvertebrale në mënyrë kirurgjike ose konservatore.

ExpertNews Shqipëri