Trajtimi i këputjes së meniskut të nyjës së gjurit pa operacion

Shumë varet nga vetë pacienti. Disa sëmundje janë vërtet të lehta për tu trajtuar edhe pa operacion. Për ta bërë këtë:

 • Kërkoni kujdes mjekësor në simptomat e para të sëmundjes. Përmirësimet mashtruese maskojnë vetëm rrjedhën e sëmundjes dhe nuk tregojnë aspak shërim magjik. Sa më shpejt të merren masat, aq më efektive do të jenë ato.
 • Vishni këpucët e duhura. Këpucët dhe çizmet e papërshtatshme rrisin ngarkesën në kyç, duke rritur veshin e kërcit.
 • Ndiqni të gjitha rekomandimet e mjekut.
 • Korrigjoni dietën – do të duhet të zvogëloni konsumin e produkteve që ndikojnë negativisht në gjendjen e nyjeve: enët e skuqura dhe të yndyrshme, sode, brumë gjalpë, alkool. Hani perime, fruta, produkte qumështi të papërpunuara.
 • Mos duroni dhembjen. Nëse ju lëndon të hapni këmbën tuaj, nuk keni nevojë. Përdorni paterica ose një shkop për të shkarkuar gjurin.
 • Shmangni vetë-mjekimin dhe të gjitha llojet e "mjeteve juridike popullore" pa rekomandimin e një mjeku.

Trajtimi pa operacionin e këputjes së meniskut të nyjeve të gjurit është një proces i gjatë, pasi çrregullime të tilla rikthehen ngadalë dhe pa dëshirë. Procesi është i komplikuar më tej nga fakti se furnizimi i ushqyesve në kërcin brenda gjurit është i kufizuar për shkak të distancës nga anijet e mëdha, kështu që shërimi ndonjëherë kërkon muaj, apo edhe vite. Shtë e mundur që nyja të mos rikuperohet plotësisht, kështu që për pjesën tjetër të jetës tuaj do të duhet të jeni jashtëzakonisht të kujdesshëm dhe të shmangni dëmtimin e gjurit.

Një rol të madh luhet nga mosha e pacientit. Me të vërtetë ka kuptim që të rinjtë të trajtojnë meniskun pa operacion. Por të moshuarit nuk duhet të shtrihen vetëm nën thikën e kirurgut, por edhe të përdorin protezat artificiale për të rikthyer lëvizshmërinë e gjurit. Për shkak të karakteristikave të lidhura me moshën, metabolizmi dhe rigjenerimi i indeve në to është i ngadaltë.

Kostoja e trajtimit jo-kirurgjikal është dukshëm më e ulët se ajo e bërë me ndërhyrjen kirurgjikale. Mimi përfundimtar varet nga ilaçet e përdorura, metodat e rehabilitimit dhe varion nga 10 në 50 mijë rubla. Artroskopia do të duhet të paguhet në intervalin 15-40 mijë rubla, duke mos llogaritur kostot e rehabilitimit dhe marrjen e ilaçeve për shërim.

Këputja e meniskut të nyjes së gjurit – a është e mundur trajtimi pa operacion?

Injurydo dëmtim ose lëvizje e pasaktë e këmbës mjaft shpesh rezulton në dëmtim të meniskit. Një dëmtim i tillë konsiderohet funksionalitet mjaft serioz dhe kërcënues i gjurit. Mjekët në këtë rast rekomandojnë trajtimin me kirurgji. Sidoqoftë, ka situata kur ju mund ta kuroni problemin pa operacion, ndërsa përdorni metoda konservative dhe mjete juridike popullore.

Kriteret për përcaktimin e metodave për trajtimin e meniskut

Për të kuruar meniskun, është e nevojshme të përcaktohet shkalla e dëmtimit. Për ta bërë këtë, një diagnozë e zgjatur kryhet duke përdorur rreze x, ekzaminime tomografike, si dhe një numër ekzaminimesh fizike dhe, nëse është e nevojshme, birë.

Bazuar në rezultatet, mjekët vendosin se cili trajtim është i përshtatshëm në secilin rast. Mënyra për të rivendosur nyjen e gjurit varet nga vendndodhja dhe shtrirja e dëmtimit të meniskut.

Nëse diagnostikohet një këputje e bririt të meniskës, një ndarje e plotë e kërcit nga trupi i nyjes së gjurit ose shkëputja e një pjese të tij diagnostikohet, nevoja për kirurgji as nuk diskutohet. Një dëm i tillë nuk mund të shërohet me metoda mjekësore ose mjete juridike popullore. Pjesët e grisura që vijnë nga një këputje lëvizin lirshëm në nyje dhe mund të provokojnë një bllokadë ose lëndime të reja.

Varianti i dytë i pasojave të dëmtimit është çoroditja. Pas thyerjes, menisku në të vërtetë ngjitet midis pjesëve të nyjës së gjurit dhe problemet shfaqen me funksionalitetin e tij. Shtë e pamundur të përballosh një problem të tillë vetë. Këtu do t'ju duhet ndihma e një traumatologu ortoped.

Shpesh ka një këputje të pjesshme të meniskut. Dhe madje në këto raste, trajtimi mund të jetë krejtësisht i ndryshëm. Nëse hendeku është mjaft i madh, trajtimi kërkon kirurgji minimale invazive, në të cilën dëmi është i qepur. Në rastin kur ka një lot të lehtë, mund të bëni pa operacion. Lotët mund të provohen për tu kuruar me metoda konservatore, duke e plotësuar trajtimin me metoda ndihmëse dhe mjete juridike popullore.

Kujdes urgjent

Trajtimi i ndonjë dëmtimi në nyjen e gjurit nuk mund të bëhet pa diagnostikim. Sidoqoftë, mund të lëndoheni në situata të ndryshme. Prandaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme që pacienti të sigurojë kujdesin e duhur urgjent përpara se të shkojë te mjeku.

Para së gjithash, pavarësisht nga lloji i këputjes së meniskut, një këmbë e dëmtuar duhet të jetë plotësisht e imobilizuar. Në kushte të imobilizimit, dhimbja zvogëlohet. Përveç kësaj, indet e dëmtuara mund të rikthehen në kushte natyrore.

Nëse ekziston një bllokim i nyjës së gjurit, është e ndaluar të përpiqeni të ndryshoni vetë pozicionin e këmbës. Fiksimi i gjymtyrëve mund të bëhet në një pozicion në të cilin këmba është e bllokuar pas thyerjes.

Në situata të tilla, ju mund të përdorni një splint ose splint të heqshëm.

Një këputje e meniskut shoqërohet zakonisht me dhimbje dhe ënjtje të konsiderueshme. Për të zvogëluar këto simptoma dhe për të parandaluar efuzionin, menjëherë pas dëmtimit, ju mund të përdorni fasha të akullit. Ftohtë ndihmon në uljen e ndjeshmërisë së dhimbjes dhe parandalon ndërtimin e lëngjeve në nyjen e gjurit. Për fasha të tilla, ju mund të përdorni akull, i cili mbështillet në një leckë të dendur ose një jastëk ngrohjeje me lëng të ftohtë me akull. Mbani fasha në hendek mund të jenë jo më shumë se 15 minuta. Procedura të tilla mund të përsëriten deri në disa herë në ditë.

Lexo artikullin:  Si të pini xhelatinë për dhimbje në nyje

Dhimbja e rëndë dhe prania e ënjtjes nuk lejojnë të vlerësohet në mënyrë adekuate shkalla e dëmtimit. Prandaj, është e ndaluar të ngarkoni një këmbë të dëmtuar dhe të kryeni trajtim të pavarur me mjete juridike popullore në momente të tilla.

Vetëm pas ekzaminimit mund të përcaktoni llojin e boshllëkut dhe nevojën për kirurgji.

Kur merrni një dëmtim të kombinuar, si dhe në prani të dhimbjeve mjaft të forta shteruese,

Sa më shpejt të jetë e mundur, këshillohuni me një mjek. Me dëmtime në nyjen e gjurit siç është një këputje e meniskut, është e rrezikshme të vonohet fillimi i trajtimit. Sepse edhe dëmtimet e vogla në mungesë të terapisë në kohë do të duhet të rikthehen me anë të operacionit.

Video

Video – Si të trajtoni një menisk pa operacion

Skema e trajtimit

Nëse konstatohet një hendek i vogël, mjekët përpiqen të shmangin operacionin dhe të kryejnë trajtimin sipas skemës së vendosur.

Para së gjithash, nëse ka ndodhur një bllokim i nyjës së gjurit, ajo eliminohet. Vetëm një specialist me përvojë mund të kryejë manipulime për të eliminuar pinch-in e meniskut. Procedura të tilla mund të kryhen nga traumatologë, ortopedë ose kiropraktorë. Mund të duhen deri në 5 seanca për të çliruar meniskën. Nëse kyçja nuk mund të zhbllokohet, mjekët përdorin pajisje të posaçme për vizatim. Për të kryer një korrigjim të tillë do të duhet më shumë kohë.

Nëse ka një grumbullim të lëngut në nyje që ndodh pas një këputje të meniskut, përdoret birë. Mjeku me një gjilpërë mjaft të gjatë heq të gjithë eksudatin që rezulton nga zgavra e nyjes së gjurit. Kjo procedurë ju lejon të zvogëloni presionin në nyje, gjë që ndihmon për të përballuar dhimbjet e forta. Lëngu i birrës që rezulton dërgohet për ekzaminim. Kjo do të ndihmojë për të përcaktuar praninë e patologjive të njëkohshme dhe komplikimet e këputjes së meniskut.

Për të vazhduar trajtimin për të rikthyer gjurin, duhet të heqni qafe dhimbjen dhe ënjtjen. Për këtë, përdoren ilaçe anti-inflamatore jo-steroide. Në raste të rënda, mjeku mund të rekomandojë ilaçe kortikosteroide që mund të administrohen direkt në nyje.

Bëhet gjithashtu bllokada medicinale e gjurit, për të cilën përdoren analgjezikë, novokainë ose agjentë hormonalë.

Për të hequr qafe dhimbjen, mund të përdorni mjete juridike popullore. Pacientët shpesh aplikojnë fasha dhe aplikime nga gjethet e lakrës, gjethe delli, patatet e bluara dhe lulet e lepujve. Agjentë të tillë shërues ndihmojnë për të përballuar reaksionet inflamatore dhe lehtësimin e dhimbjes.

Pas eliminimit të inflamacionit të rëndë, trajtimi ka për qëllim rivendosjen e integritetit të meniskut. Nëse trajtimi kryhet pa kirurgji, procesi i shërimit të meniskës kërkon një kohë mjaft të gjatë.

Një banjë shëruese me gjethe thupër është një shtesë e shkëlqyeshme për trajtimin kryesor

Në këtë fazë, procedurat fizioterapeutike në formën e ultratingullit, lazerit ose terapisë magnetike mund të kryhen. Ushtrimet e fizioterapisë dhe masazhi përcaktohen përfundimisht.

Në shtëpi, ju mund të plotësoni trajtimin me mjete juridike popullore. Manipulimet e ngrohjes e kanë provuar veten mirë, për të cilën rekomandohet të laheni në banjë, të bëni banja shëruese me ekstrakte halore, bischofite, gjethe thupre, si dhe fasha ngrohëse dhe bluarje alkooli që përmbajnë barëra medicinale, propolis, piper, rrikë. Ngrohja me rërë, kripë ose mustardë gjithashtu do të ndihmojë.

Ata plotësojnë trajtimin në fazën e rehabilitimit me kondroprotektorë, si dhe futjen e përgatitjeve të acidit hialuronik në nyjen e gjurit, gjë që përshpejton rigjenerimin e indeve.

A mund të shërohet një këputje e meniskut pa operacion?

Shumë pacientë janë të shqetësuar nëse trajtimi i meniskut është i mundur pa operacion. Trupi i njeriut përmban një numër të madh nyjesh që i sigurojnë skeletit lëvizshmëri dhe fleksibilitet. Ngarkesat më të mëdha janë në gjunjë. Një person kalon 2/3 e jetës së tij në lëvizje që sigurohen pikërisht nga nyjet. Menisci gjatë ecjes neutralizon ngarkesat dhe gungat. Ato janë të përbëra nga inde kërc dhe nuk kanë mbaresa nervore dhe enë të gjakut.

Thyerja e meniskut medial të nyjes së gjurit mund të ndodhë si në atletë ashtu edhe tek njerëzit që udhëheqin një mënyrë jetese të ulur. Lëvizjet e papritura, rritja e stresit në këmbë ose ndikimi në sipërfaqet e vështira mund të shkaktojnë lot ose lot. Shumica e pacientëve përpiqen të mjekohen në shtëpi pa vizituar mjekun.

Fotografia klinike e lezioneve të meniskut të brendshëm ndryshon nga simptomat e dëmtimeve të jashtme. Pra, me një këputje të kërcit anterior, shfaqen dhimbje të forta kur ecin dhe gërmojnë. Gju fuqishëm fryhet dhe deformohet, muskujt e femurit humbasin forcën.

Thyerja e bririt të pasëm të meniskut medial jep ndjesi pak më të ndryshme. Dhimbja është më pak e fortë, por gjuri nuk përkulet ose përkulet. Shtë në një pozicion, muskujt e kofshëve praktikisht nuk funksionojnë.

Përcaktoni natyrën e dëmtimit në shtëpi nuk do të funksionojë. Në shenjën e parë të dëmtimit, duhet të kontaktoni një institucion mjekësor.

Ndihma e parë për traumën

Nëse ekziston dyshimi se menisk është grisur, çdo ngarkesë në këmbë duhet të përjashtohet. Gjymtyrja është e fiksuar në një gjendje të pajetë me një fashë ose gomë të ngushtë.

Kompresat e ftohta përdoren për të eleminuar dhimbjen dhe ënjtjen. Ata janë:

 • stimulojnë rrjedhjen e limfës;
 • rivendosni qarkullimin e gjakut.

Terapia e pasaktë kontribuon në zhvillimin e komplikimeve, kështu që pas ndihmës së parë, duhet të konsultoheni me një traumatolog.

Metodat e terapisë

Si ta trajtojmë këputjen e meniskut pa kirurgji dhe çfarë duhet të bëhet për të shpejtuar procesin e shërimit? Para se të zgjidhni një regjim terapeutik, është e nevojshme të përcaktoni natyrën e dëmtimit. Ndërhyrja kirurgjikale përshkruhet në raste ekstreme, por masat rehabilituese gjithmonë kryhen.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ilaç

Para së gjithash, është e nevojshme të heqësh qafe simptoma të pakëndshme dhe të rivendosësh lëvizjen në nyje. Për këtë, përdoren qetësuesit dhe ilaçet anti-inflamatore. Kur kërc është i grisur, aplikohet një vaj i bazuar në diklofenak.

Lexo artikullin:  Epikondiliti si të trajtohet

Kondroprotektorët ndihmojnë në rivendosjen e meniskut dhe parandalojnë shkatërrimin e tij.

Injeksione intra-artikulare të acidit hialuronik përdoren në mënyrë aktive. Ata jo vetëm që rivendosin kërcin e shkatërruar, por gjithashtu parandalojnë zhvillimin e artrozës.

Sa kupton një person nga dëmtimi i meniskut të nyjës së gjurit? Kursi i trajtimit mesatarisht zgjat 12-24 javë.

Tearja e nyjes së gjurit trajtohet si me metodat mjekësore ashtu edhe me fizioterapeutike. Terapia është efektive vetëm kur pacienti përputhet me të gjitha recetat e mjekut. Shërimi mund të marrë shumë kohë, kështu që duhet të jeni të durueshëm.

Thyerja e bririt të pasëm të meniskut medial është pothuajse e pamundur të kurohet pa operacion. Një dëmtim i tillë është i vështirë për t'u diagnostikuar, kështu që shpesh bëhet kronik.

Nëse ilaçet kanë eliminuar puffiness dhe rivendosur lëvizjen e përbashkët, ju mund të vazhdoni për përdorimin e metodave të tjera.

Kur zvogëlimi është i nevojshëm

Gju është i drejtuar për të lëshuar meniskun e pinchur. Për këtë, kyçja është tërhequr. Kjo procedurë duhet të kryhet nga një ortopedist me përvojë. Për lëshimin e plotë të meniskut të shtrydhur, do të kërkohen të paktën 7 seanca në ditë. Një terapi e tillë shpejt rikthen lëvizjen e përbashkët.

Nëse teknikat manuale nuk sjellin rezultate, tërheqja kryhet duke përdorur aparate speciale. Kjo metodë kërkon më shumë kohë. Puffiness më shpesh përhapet për shkak të marramendjes ose pinch, kështu që, pas zvogëlimit, mund të vazhdoni me metodat fizioterapeutike.

Teknikat e masazhit

Trajtimi i këputjes së meniskut të nyjes së gjurit pa operacion përfshin masazh të rregullt të zonës së prekur. Eshte ai:

 • rikthen furnizimin me gjak dhe ushqimin e indeve;
 • përshpejton rikuperimin e meniskut.

Masazhi në shtëpi jo vetëm që nuk kontribuon në rimëkëmbjen, por gjithashtu prish funksionet e nyjes së gjurit. Procedura mund të kryhet vetëm pas eliminimit të puffiness. Ata e fillojnë atë duke kryer lëvizje të lehta, të cilat duhet të bëhen më intensive me kalimin e kohës. Për të eliminuar shenjat e dëmtimit të nyjës së gjurit, të paktën 15 seanca janë të nevojshme.

Metoda magnetike dhe lazeri

Nëse këputjet e meniskut, trajtimi mund të kryhet duke përdorur një magnet. Ata trajtojnë zonat e prekura, e sjellin atë në gju dhe e drejtojnë atë në drejtim të akrepave të orës. Seanca duhet të zgjasë së paku 5 minuta. Kjo metodë përdoret në lidhje me masazhin dhe ilaçet.

Terapia me lazer kryhet vetëm në një institucion mjekësor. Kontribuon në shërimin e lotëve dhe rivendosjen e lëvizshmërisë së përbashkët. Terapia me lazer përshkruhet vetëm në mungesë të kundërindikacioneve.

Ushtrime speciale

Terapia fizike është një pjesë integrale e trajtimit të dëmtimeve të nyjës së gjurit. Klasat për lloje të ndryshme të lëndimeve mbahen sipas skemave të ndryshme. Trajnimi i parë është nën mbikëqyrjen e një instruktori me përvojë. Pastaj mësimet mund të vazhdojnë në shtëpi. Nëse shfaqet siklet, stërvitja duhet të ndërpritet.

Pas përfundimit të periudhës së rehabilitimit, është e nevojshme t'i nënshtrohen një ekzaminimi të plotë, i cili do të ndihmojë në vlerësimin e efektivitetit të trajtimit. Rezultati i procedurave do të vërehet vetëm nëse ato kryhen rregullisht dhe në mënyrë korrekte. Pas rikuperimit, gjuri duhet të mbrohet nga ngarkesa e tepërt dhe stresi mekanik.

Si të mjekohet në shtëpi nëse ka një këputje të meniskut në gju?

Mirësevini, vizitorë në faqe! Në këtë artikull do të zbuloj një temë të tillë si këputja e meniskut të nyjës së gjurit, trajtimi pa operacion. Informacioni bazë do të jepet për atë që përbën një gjendje patologjike, si duket fotografia klinike, si ta trajtoni atë pa ndërhyrje kirurgjikale.

Këputja e meniskut dhe simptomat kryesore

Për të filluar, unë dua të përcaktoj se çfarë është vetë menisku, në mënyrë që të keni një pamje të plotë. Kjo është shtresa kërc në brendësi të nyjës së gjurit. Shërben për të zhvlerësuar gjatë ecjes dhe zvogëlon fërkimin midis kokat e eshtrave.

Fotografia klinike ka ndryshime në varësi të sa kohë ka kaluar që nga dëmtimi i meniskut. Në periudhën akute do të ketë dhimbje të forta në gju. Ndoshta zhvillimi i hemarthrosis – akumulimi i gjakut nën lëkurë, nëse enët e gjakut janë lënduar gjatë një lëndimi. Do të ketë ngurtësi lëvizjeje, pasi është e vështirë për një person të përkulet në gju, të ngjitet shkallët, madje edhe vetëm të ecë.

Lexo artikullin:  Si të kuroni artritin e të miturve në një fëmijë

Periudha kronike fillon 14-20 ditë pas prishjes së meniskut. Karakterizohet duke rritur dhimbje në gju. Ju mund të shihni rulin, i cili ndodhet në nivelin e hapësirës së përbashkët. Nëse preket, ajo shkakton një ndjesi të dhimbshme. Brenda nyjes së gjurit është një lëng që përbëhet nga gjaku nga enët e vogla. Nga jashtë mund të shihni një trashje të konsiderueshme, dhe në mënyrë taktike mund të përcaktoni temperaturën e ngritur në këtë zonë të trupit.

Shtë e pamundur të lëvizësh në gju, madje edhe me amplituda të ulët. Meqenëse asnjë lëndë ushqyese nuk hyn në pjesën e poshtme të këmbës dhe muskujt nuk funksionojnë normalisht, zhvillohet atrofia. Nëse përpiqeni të rregulloni gjurin në një drejtim, dëgjoni një klik.

Shkaqet e sëmundjes

Le të mendojmë pse një lot menisk i nyjës së gjurit është i mundur. Ndër arsyet mund të jenë:

 • goditje nga jashtë;
 • kur bie në hapa;
 • zhvendosje e mprehtë e këmbës së poshtme në ose jashtë;
 • shtrirje e fortë.

Faktorët e rrezikut përfshijnë:

 • mbipesha, pasi kjo sjell presion të fortë në nyjet e gjurit;
 • dëmtime të shpeshta të këmbës;
 • dëmtimi i drejtpërdrejtë i meniskut;
 • punë fizike ose ajo që përfshin qëndrimin në këmbë për një kohë të gjatë;
 • një numër i madh i sporteve, duke përfshirë hedhjen, vrapimin, futbollin, skijimin;
 • mosha e përparuar, pasi menisku nuk është aq elastik, nuk merr mjaftueshëm lëndë ushqyese, zhvillohen procese degjenerative;
 • cerma;
 • artrit.

Shumë gjëra mund të çojnë në dëmtimin e meniskut, dhe kjo, nga ana tjetër, në humbjen e plotë të funksionit të nyjës së gjurit. Prandaj, ia vlen të diagnostikoni sëmundjen me kohë.

Diagnostics

A e dini se përveç figurës klinike, ekzistojnë simptoma të veçanta që kontrollon mjeku? Për shembull:

 • bllokadë – me një ngarkesë në një këmbë të dëmtuar, kyçet e kyçeve, bymehet, një person nuk mund ta lëvizë atë;
 • mbindjeshmëria nën gju;
 • nëse i kërkoni pacientit të përkulë këmbën deri në fund, do të ketë një hendek në gju;
 • kur ngrihet një këmbë e drejtuar, atrofia është e dukshme.

Metodat shtesë janë rrezet X me medium kontrasti dhe MRI. Fotografitë tregojnë boshllëkun. Dhe me ndihmën e artroskopisë, mund të futeni në bashkim me një pajisje të veçantë që shfaq imazhin nga brenda. Për diagnozën diferenciale ose për të përcaktuar nëse ekziston një proces inflamator, mund të bëni një birë dhe të dhuroni gjak për analiza.

Trajtimi pa kirurgji

Nëse dëshmoni një këputje të meniskut në një person tjetër, jepni ndihmën e parë. Me manipulime të thjeshta, ju mund t'i siguroni atij një shërim të mëtejshëm të shpejtë. Tani unë do t'ju tregoj se si ta bëni hap pas hapi:

 1. Vendoseni pacientin, minimizoni lëvizjen e këmbës së dëmtuar.
 2. Aplikoni një kompresë të ftohtë në majë. Ju mund të paketoni akull ose ta lagni leckën me ujë.
 3. Isshtë e mundur që një qetësues i dhimbjes nëse personi nuk mund të durojë dhimbjen.
 4. Thirrni një ambulancë.

Dua të vërej se metoda kryesore e trajtimit është një operacion kirurgjikal. Por një trajtim konservator është gjithashtu i mundur. Një terapi e tillë përshkruhet për dëmtim të butë. Ose kur pacienti është në pleqëri, sepse operacioni është gjithmonë një stres për trupin.

Në spital, ata bëjnë një birë për të mbledhur lëng që është grumbulluar. Pastaj ata vendosën gips për rreth 3 javë. Atribuohet pushimi në shtrat.

Mos mendoni se heqja e suvasë së suvasë i jep fund trajtimit. Një rol të rëndësishëm luan periudha e rehabilitimit. Ilaçet jo-steroide anti-inflamatore i atribuohen pacientit në mënyrë që të shmangin shfaqjen e një fokusi infeksioni. Ndër ilaçet:

Mos harroni për përdorimin e kondroprotektorëve në mënyrë që indi i kërcit normalisht të shërohet, zhvillohet dhe funksionon. Përfaqësuesit e këtyre ilaçeve:

 • Glucosamine;
 • Chondroxide;
 • Kondratin sulfat;
 • Arthron.

Mund të aplikoni gjithashtu vaj, xhel, krem, duke fërkuar fushën e dëmtimit:

Paralelisht me përdorimin e ilaçeve, ju duhet të përfshiheni në terapi fizike, në mënyrë që të mos ketë atrofi në gju ose këmbë të ulët. Këtu janë disa ushtrime të dobishme:

 1. Uluni në sipërfaqe në mënyrë që këmbët tuaja të ulen. Vendosni një këmbë të shëndetshme përgjatë asaj të dëmtuar. Lakimi i poshtëm-unbend së bashku me ngarkesën. Bëni me kujdes, pa lëvizje të papritura.
 2. Merrni një top të madh, mbështesni shpinën mbi të, dhe pastaj në mur. Kërceni ngadalë.
 3. Uluni në një biçikletë stërvitje me pedale të shkurtra, kthejeni atë mbrapa dhe me radhë.

Kryerja e të gjitha detyrave të mjekut, është e mundur që të rivendosni plotësisht punën e nyjës së gjurit në 8 javë.

Faleminderit që lexuat këtë artikull. Shpresoj që informacioni të ishte i mjaftueshëm për të kuptuar thelbin e problemit, dhe si ta trajtoni atë. Nëse ka diçka për të ndarë në këtë temë, unë do të isha i lumtur të komentoja. Ndani në rrjetet sociale në mënyrë që miqtë tuaj të mund të plotësojnë njohuritë e tyre, sepse nuk mund të jeni i sigurt se nuk do t'ju nevojiten.

Vlerësimi: 5 nga 5 (1 votë)

Sinqerisht, Vladimir Manerov

Regjistrohuni dhe jini të parët që dini për artikujt e rinj në faqe, menjëherë me postën tuaj:

Komente për artikullin: 1

Nëna ime kohët e fundit kishte një lot menisk. Ndërsa disa mjekë parashikuan vetëm operacionin, ndërsa të tjerë kishin frikë se operacioni ishte i mbushur me pasoja, ne mësuam për procedurën e ngritjes së plazmës. Vetëm tre injeksione plazma nga gjaku i tij dhe lehtësimi erdhi.

ExpertNews Shqipëri