Tenosynovitis – çfarë është Llojet, simptomat dhe trajtimi

Tenosynovitis është një proces inflamator akut ose kronik që shtrihet në mbështjellësin e tendinit. Sëmundja është rezultat i dëmtimeve të shpeshta, stresit të zgjatur në lloje të caktuara të muskujve, sëmundjeve infektive. Ajo manifestohet si dhimbje e fortë, kufizim i funksionit motorik, në disa raste ka një kurs të fshehur. Diagnoza është me anë të ultrazërit dhe MRI. Trajtimi konservativ me përfshirjen e ilaçeve, fizioterapinë dhe terapinë ushtrimore.

Farë është tenosynoviti?

Formacionet e qëndrueshme të indit lidhës që shërbejnë për ngjitjen e muskujve në kockë quhen tendin. Në vendet më të ndjeshme ndaj shtrirjes, tendinat rrethohen nga një mbështjellës, i cili në funksionet dhe strukturën e tij është i ngjashëm me membranën sinoviale të nyjes. Për të zvogëluar dëmtimet dhe lehtësinë e rrëshqitjes, prodhohet lëngu.

Me ndikimin e faktorëve predispozues në zgavrën (mbështjellësin e tendinit), shfaqet inflamacioni, i cili çon në stenozë të kanalit, një rënie në prodhimin e sekretimit sinovial. Në momentin e përfshirjes së muskujve skeletorë, ndodh fërkimi, i cili manifestohet me dhimbje të forta.

Shkaqet

Zhvillimi i procesit inflamator lehtësohet nga faktorë të ndryshëm. Në rrezik janë atletët që çdo ditë pësojnë stres të fortë të muskujve, si dhe njerëz të moshës së përparuar, të cilët kanë një përkeqësim të cilësisë së proceseve metabolike, dhe ka ndryshime përfshirëse.

Arsyet si rezultat i të cilave zhvillohet tenosynoviti:

 • dëmtimi mekanik si pasojë e dëmtimit (bruges, sprains, lot të plotë ose të pjesshëm);
 • kafshimi i kafshëve i ndjekur nga infeksioni i plagës;
 • mbingarkesa e rregullt e kordonit lidhës gjatë ekzekutimit të të njëjtit lloj lëvizjeje çon në mikrokritje të fibrave të kolagjenit;
 • sëmundjet e nyjeve (bursiti, sinoviti, artriti, shndërrime shkatërruese);
 • infeksione dhe viruse specifike (tuberkulozi, sifilisi, herpesi);
 • prishja e gjëndrave endokrine (patologji endokrine);
 • ulje në mbrojtjen e trupit;
 • sëmundjet autoimune (reumatizma);
 • desensitizimi i trupit (ndjeshmëria ndaj reaksioneve alergjike);
 • administrimi intravenoz i drogës çon në inflamacion të tendinës biceps;
 • predispozicion gjenetik.

Në sistemin muskulor dhe skeletik të një personi, gjithçka është e ndërlidhur. Prandaj, në prani të një procesi inflamator pranë tendonit, patogjeni lehtë mund të hyjë në çantën e tendinit. Me kalimin e kohës, tenosynoviti shkakton ngurtësi të tendinit dhe ënjtje. Në prani të depozitave mikrokristaline në tendonet, shkatërrimi i fibrave të kolagjenit (ndarja në fije të veçanta) zhvillohet gradualisht.

Klasifikim

Ekzistojnë disa parametra me të cilët patologjia është e ndarë në lloje. Gjatë kohëzgjatjes së kursit, ekzistojnë:

 1. Tenosynoviti akut është forma më e zakonshme, e karakterizuar nga një shfaqje e shpejtë, e cila më së shpeshti shoqërohet me lëndime traumatike.
 2. Tenosynoviti kronik është një kurs i zgjatur me periudha të reaksioneve dhe acarimeve, është një ndërlikim i procesit akut me trajtim të pahijshëm, ose është rezultat i mos shkuarjes te mjeku.

Duke pasur parasysh etiologjinë e sëmundjes, tenosynoviti është infektiv kur një mikroorganizëm patogjen vepron si provokator i reagimit inflamator.

Lexo artikullin:  Dhimbje në këmbë pse shfaqen simptomat, diagnoza, trajtimi

Rruga e infeksionit mund të jetë kontakti – përmes plagëve të infektuara, dhe gjithashtu hematogjene – me gjak, limfë me infeksione të gjeneralizuara dhe foci kronike mund të jenë gjithashtu një burim.

varieteteve

Sipas llojit të reaksionit inflamator, tenosynoviti është i ndarë në tre lloje:

 1. Stenozimi i tenosynovitit – ndikon në tendinat e muskujve të fleksorëve dhe ekstensorët e nyjeve të mëdha të ekstremiteteve të sipërme dhe të poshtme. Përveç kësaj, inflamacioni shpesh gjendet në zonën e gishtit të madh. Sëmundja vazhdon në sfondin e ënjtjes dhe një rënie në lumen e zgavrës së tendinit. Në rastin e kalimit të inflamacionit në fazën kronike, plagët formohen në indin lidhës, i cili përfundimisht çon në kontraktim me ankylosën e përbashkët të mëvonshme.
 2. Tenosynoviti tuberkuloz – inflamacioni shkakton mykobakterium (bacilin e Koch) në sfondin e infeksionit të përgjithshëm me tuberkuloz. Lokalizimi i preferuar i këtij lloji është duart. Patologjia manifestohet me edemë të rëndë dhe mosfunksionim motorik. Një tipar dallues i kësaj specie është mungesa e dhimbjes.
 3. Tenosynoviti kronik është një kurs i gjatë, i karakterizuar nga acarime të rralla që ndodhin kundër një sfondi të dhimbjes së butë. Shpesh ky lloj tenozynoviti shoqërohet me artrit reumatoid, i cili mund të shkaktojë ose të rezultojë në inflamacion të tendinit.

Përveç formave të njohura të sëmundjes, ekziston një gjë e tillë si një patologji e paspecifikuar, e cila diagnostikohet kur është e pamundur të përcaktohet shkaku i procesit inflamator, i cili ndodh mjaft shpesh.

Simptomatologjia

Në shumicën e rasteve, inflamacioni i tendinit ka një fillim asimptomatik. Një person nuk ndjen dhimbje të forta, nuk i kushton vëmendje pak siklet, duke vazhduar të udhëheqë një mënyrë jetese të njohur. Si rezultat, reaksioni inflamator shkon në një fazë kronike dhe gradualisht çon në imobilizim të nyjes. Për të parandaluar komplikimet, është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun në simptomat e para.

Shenjat e para të tenosynovitis:

 • shfaqja e ënjtjes në tendin;
 • kur përpiqeni të bëni një lëvizje, dhimbja shfaqet nëse një muskul me inflamacion të prekur është i përfshirë në proces;
 • hiperemia e rëndë gjatë rrjedhës së inflamacionit;
 • kufizimi i amplituda e lëvizjes.

Përveç simptomave karakteristike, ka shenja dalluese që manifestohen në varësi të vendndodhjes së procesit inflamator.

Dëmtimi i këmbës manifestohet rrallë nga dhimbje të mprehta në pjesën e përparme të saj ose në rajonin e tendinit të Akilit, nganjëherë një impuls dhimbje përhapet në të gjithë këmbën. Një sasi e madhe e lëngut grumbullohet në zonën e inflamacionit, i cili ndikon në ecje. Një person fillon të çalojë, duke u përpjekur të mos mbështetet në një këmbë të lënduar. Dhimbja paraqitet pas një ngarkese të zgjatur statike në një pozicion ulur ose në këmbë. Shkelja e biomekanikës kur ulni harqet e këmbës (këmbët e sheshta) mund të provokojë një rritje të dhimbjes.

Lexo artikullin:  Artriti reumatoid i gishtërinjve - simptomat e para, metodat e trajtimit

Tenosynoviti afër gjurit shfaqet si një patologji sekondare në sfondin e synovitit. Një gju i fryrë është pararojë e parë e procesit inflamator. Në të njëjtën kohë, lëvizjet për të përkulur këmbën pengohen në mënyrë të konsiderueshme për shkak të efuzionit të akumuluar dhe dhimbjes së fortë. Patologjia ndikon negativisht në cilësinë e jetës, duke privuar një person nga lëvizja e pavarur.

Kreu i bicepsit të shpatullës

Rreziku i zhvillimit të inflamacionit në zonën e bicepsve ekziston tek njerëzit që merren me not ose sporte të tjera kur lëvizjet e shpeshta kryhen me krahët e ngritur sipër kokës. Inflamacioni manifestohet me dhimbje gjatë aktivizimit të muskulit të tepërt; në gjendje të qetë, dhimbja mungon. Ellingnjtja dhe hiperemia janë të përqendruara në pjesën e sipërme të shpatullës, në pjesën e brendshme të saj. Në mungesë të masave terapeutike, procesi mund të kalojë në nyjen e bërrylit.

Procesi patologjik me tenosynovitis zhvillohet në gishtin e madh. Shkaku i inflamacionit të tendinit është ekzekutimi i të njëjtit lloj lëvizjesh të furçave nga rrobaqepëset, programuesit, ndërtuesit dhe specialitetet e tjera. Manifestimi kryesor është një dhimbje e mprehtë përgjatë gishtit të madh me rrezatim përgjatë parakrahit drejt bërrylit. Puffiness dhe skuqje janë vërejtur, dhimbja rritet ndjeshëm nëse pacienti përkul gishtin e madh drejt pëllëmbës së dorës, vendos të gjitha gishtat e tjerë në majë, duke ngjitur grushtin e tij dhe tërheq furçën drejt bërrylit.

Diagnostics

Ortopedi është përgjegjës për identifikimin e shkakut dhe konfirmimin e diagnozës së "tenosynovitis", nëse dyshohet një faktor infektiv – një specialist i sëmundjes infektive dhe artriti reumatoid – një reumatolog. Një diagnozë prezumuese vendoset në bazë të manifestimeve klinike, palpimit të zonës së përflakur.

Për një ekzaminim objektiv me tenosynovitis, përshkruhen këto:

 • testi i gjakut laboratorik – konfirmon inflamacionin (rritje të ESR, leukocitozën), si dhe praninë e faktorit reumatoid;
 • ekzaminimi me ultratinguj do të ndihmojë për të kuptuar në detaje ndryshimet në indin lidhës, të mësoni për praninë dhe sasinë e difuzionit;
 • për të konfirmuar një tuberkuloz ose një lloj tjetër të infeksionit, kryhet një analizë bakteriologjike e lëngut të marrë duke përdorur birë diagnostikuese;
 • Imazhet e rezonancës magnetike tregojnë shkallën e përgjigjes inflamatore.

Bazuar në rezultatet, merret një vendim mbi taktikat e mëtutjeshme të trajtimit.

Veprimi terapeutik

Bërja e diagnozës së duhur ndikon drejtpërdrejt në prognozën pas shërimit. Masat e marra në kohë do të ndihmojnë në ruajtjen e gamës së plotë të lëvizjes në nyje dhe eliminimin e komplikimeve. Trajtimi kompleks i tenosynovitis përfshijnë:

 1. Ilaçet për të eleminuar inflamacionin, dhimbjen dhe ënjtjen. Për të ndaluar procesin patologjik, NSAIDs janë të përshkruara (Indomethacin, Diclofenac), me efektivitet të dobët, mund të jetë e nevojshme një kurs i glukokortikosteroideve – Kortizon, Dexamethasone. Për përdorim topik, lejohet të përdorni xhel ftohës – Dolobene, Nise, të cilat do të eliminojnë jo vetëm dhimbjen, por gjithashtu do të heqin puffiness.
 2. Procedurat fizioterapeutike kryhen pas heqjes së fazës akute për të rikthyer plotësisht qarkullimin e gjakut dhe tonin e muskujve. Magnetoterapia, elektroforeza, UHF, ekspozimi ndaj trarëve me lazer përshkruhen kurse çdo 6 muaj.
 3. Gjatë një periudhe të recensionit të vazhdueshëm, rekomandohet terapi masazhesh dhe një kurs i terapisë ushtrimore. Ushtrimet zgjidhen nga mjeku dhe kryhen rregullisht në shtëpi. Sesionet ndihmojnë në përmirësimin e aktivitetit motorik dhe në ruajtjen e gamës maksimale të lëvizjes në nyje.
Lexo artikullin:  Si të zgjidhni pads gju për artrozën e nyjes së gjurit

Parandalim

Për të parandaluar tenosynovitis, mjafton të ndiqni rregulla të thjeshta:

 • për të dozuar ngarkesën në nyje,
 • kur kryeni veprime që mund të provokojnë një proces inflamator, vendosni një fashë ortopedike për të parandaluar mbitensionin;
 • trajtoni në kohë sëmundjet somatike dhe infektive;
 • për të kryer gjimnastikë për duar me performancë afatgjatë të punës që përfshin aftësi të shkëlqyera motorike;
 • nëse ka shenja të inflamacionit të nyjeve (artriti, synoviti), kërkoni ndihmë të kualifikuar mjekësore;
 • forcojë imunitetin me ushqimin e duhur dhe shëtitjet në natyrë;
 • trajtoni plagët me një zgjidhje antiseptike, e ndjekur nga një salcë aseptike.

Nëse siklet dhe ënjtje shfaqen në rajonin periartikular, këshillohuni me një mjek për të përjashtuar inflamacionin e tendinit. Diagnoza e hershme dhe veprimi i duhur terapeutik do të ndihmojnë në mbajtjen e shëndetshme të nyjeve.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri