Si të kuroni artritin e të miturve në një fëmijë

Artriti reumatoid i të miturve tek fëmijët është një patologji sistematike inflamatore e indit lidhës me një lezion kryesor të nyjeve. Një sëmundje e tillë çon në ndryshime shkatërruese në sipërfaqet artikulare, të cilat me kalimin e kohës (nëse nuk ka terapi) çon në paaftësi të fëmijës. Përveç kësaj, kjo sëmundje është gjithashtu e rrezikshme nga shfaqja e amyloidosis renale, e cila çon në pasoja fatale (pacientët mund të vdesin nga dështimi i veshkave).

Ky proces reumatik diagnostikohet mesatarisht në 10-20 fëmijë në vit midis 100 personave. Në kontrast me artritin reumatoid të rritur, forma e të miturve të sëmundjes përparon më shpejt dhe më rëndë. Këto tipare shërbyen si një rast për shkencëtarët që të izolojnë këtë patologji në një grup të veçantë dhe ta konsiderojnë atë si një sëmundje të veçantë tek fëmijët.

Sëmundja vazhdon si poliartrit – simptomat tipike vërehen në nyje simetrike në pjesë të ndryshme të trupit. Momentet e inflamacionit aktiv të membranave sinoviale që mbulojnë sipërfaqet artikulare të eshtrave çojnë në erozionin dhe shkatërrimin e tyre. Një inflamacion i zgjatur autoimun në artritin reumatoid të mitur çon në akumulimin e proteinës amiloide në organet e brendshme. Ngushtimi i hendekut të përbashkët, shkelja e strukturës së kërcit bëhet jo vetëm shkaku i dhimbjes së fortë tek fëmija, por edhe arsyeja e lëvizshmërisë së kufizuar të gjymtyrëve. Ankylosis (shkrirja e sipërfaqeve artikulare), që është rezultat i një procesi të gjatë inflamator dhe shkatërrues, çon në një kufizim të plotë të lëvizjeve në nyje.

Shkaqet e sëmundjes

Arsyet e zhvillimit të një sëmundje të tillë tek fëmijët nuk janë përcaktuar saktësisht deri më tani. Studiuesit ishin në gjendje të identifikonin një marrëdhënie midis zhvillimit të këtij procesi patologjik dhe viruseve Coxsackie B, herpesit, gripit A dhe B, entero dhe rotaviruses, dhe një numri të infeksioneve bakteriale. Këta agjentë infektivë shkaktojnë inflamacion jospecifik në nyje, i cili më pas bëhet baza për procesin reumatologjik te një fëmijë.

Kursi i fshehtë i infeksioneve virale dhe bakteriale nuk lejon që prindërit ose mjekët të vërtetojnë as faktin e infektimit të fëmijës. Por me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në dëmtim të përbashkët. Në disa raste, supozohet se pika fillestare për zhvillimin e artritit reumatoid për të mitur janë dëmtimet e shpeshta të sistemit muskuloskeletor.

Prandaj, shumica e shkencëtarëve ende me të drejtë besojnë se ky është një proces idiopatik (d.m.th. arsyeja e tij nuk është e qartë). Por provokohet nga një numër rrethanash (faktorë predispozues):

 1. Predispozita e trashëguar. Nëse të afërmit e afërt të fëmijës kishin raste jo vetëm të mitrës reumatizmale të të miturve, por edhe formave të tjera të patologjive autoimune, rreziku i shfaqjes dhe zhvillimit të sëmundjes është më i lartë.
 2. Hipotermia e trupit. Kjo veçori ishte nga të parat që u vu re. Për një kohë të gjatë besohej se ishte e ftohtë që provokonte zhvillimin e një sëmundjeje të tillë. Sidoqoftë, hipotermia çon vetëm në frenimin e sistemit imunitar, i cili, natyrisht, provokon si zhvillimin e infeksioneve të fshehura në trup, ashtu edhe mosfunksionimin e qelizave imune.
 3. Ekspozimi i tepërt i fëmijës në diell (rritja e insolacionit të trupit). Për analogji me hipoterminë, mbinxehja gjithashtu çon në keqfunksionime të sistemit imunitar.
 4. Ndikimi në trupin e fëmijës nga faktorë të tjerë negativë mjedisorë (rrezatimi, toksinat kimike, etj.). Nuk është vendosur marrëdhënia e saktë (e besueshme) midis veprimit të këtyre faktorëve dhe zhvillimit të një sëmundje siç është artriti reumatoid tek fëmijët. Sidoqoftë, efekti i tyre në gjenomin e trupit, provokimi i mutacioneve në gjen nuk lë asnjë dyshim në zhvillimin e ndonjë patologjie në trupin e fëmijës.

Simptomat e patologjisë

Simptomat e artritit reumatoid zakonisht nuk shprehen, por vetëm në fillim të zhvillimit. Procesi mund të fillojë me humbjen e një nyje, dhe pastaj të kalojë në një formë të përgjithësuar, në të cilën preken pothuajse të gjitha sistemet e trupit të fëmijës. Artriti për të mitur tek fëmijët karakterizohet nga zhvillimi i simptomave të mëposhtme:

 • Dëmi i përbashkët. Sëmundja, duke filluar me një inflamacion të vogël, delikate të një nyje, kalon në humbjen e nyjeve të mëdha, zakonisht të vendosura në mënyrë simetrike (gju, bërryl, shpatull dhe madje edhe hip). Më pak të përfshira janë nyjet e vogla të dorës, si dhe shpina e qafës së mitrës dhe nyjet e nofullës së poshtme. Fëmija do të vërejë dhimbje duke intensifikuar me ngarkesë funksionale, si dhe ngurtësi në mëngjes gjatë lëvizjes në nyjet e prekura.
 • Zhvillimi i atrofisë së muskujve dhe proceseve inflamatore në çantat e kyçeve (bursit) dhe grykët e tendinit (tendovaginitis) të nyjeve të prekura.
 • Ndodhja e dehjes së rëndë të trupit të fëmijëve. Vihet re dobësi e përgjithshme, lodhje, adynamia, pasivitet, shqetësim i gjumit dhe oreks i dobët. Pothuajse të gjithë fëmijët zhvillojnë një rritje të temperaturës së trupit, ndonjëherë deri në numra shumë të çuditshëm (rreth 40-41 gradë).
 • Shfaqja e një skuqje të lëkurës. Ofshtë e ashtuquajtura "natyrë ephemerale" (ajo befas lind dhe gjithashtu kalon menjëherë), lokalizohet në zonën e nyjeve të prekura dhe në sipërfaqen e përparme të trupit.
 • Shfaqja e nyjeve reumatizmale – formacione të dendura nën lëkurë në zonën e nyjeve të prekura.
 • Nyjet limfatike të zgjeruara të të gjitha grupeve, si dhe mëlçisë dhe shpretkës.
 • Dëmtimi i syve dhe organeve të brendshme (mushkëritë, zemrën, veshkat, etj.). Fotografia klinike në këtë rast është shumë e larmishme. Kjo gjë varet nga shkalla e përfshirjes së organeve në procesin patologjik. Zhvillimi i glomerulonefritit dhe dështimi i veshkave për shkak të amyloidosis çon në shfaqjen e një numri simptomash të reja të shoqëruara me dehje të përgjithshme të trupit. Kjo gjendje konsiderohet tejet e pafavorshme për fëmijën.

Më shpesh, sëmundja zhvillohet gradualisht, çdo herë që përfshin gjithnjë e më shumë nyje dhe bëhet më e rëndë.

Diagnoza dhe ndryshimi nga sëmundjet e tjera

Diagnoza e artritit reumatoid të mitur bazohet në testet laboratorike, radiografinë e përbashkët dhe përcaktimin e kritereve diagnostikuese. Këto të fundit janë krijuar me besueshmëri nga një grup shkencëtarësh, i cili ndihmon në eliminimin e subjektivitetit të mjekut në lidhje me identifikimin e kësaj patologjie. Për të konfirmuar te fëmijët formën e të miturve të artritit reumatoid, bëhen ekzaminimet e mëposhtme:

 1. Historia duke marrë dhe zbuluar praninë e simptomave karakteristike të sëmundjes. Një numër i tyre (kohëzgjatja e kursit, numri i nyjeve të prekura, zhvillimi i distrofisë muskulare, skuqjes, etj) lidhen drejtpërdrejt me ashpërsinë e rrjedhës së sëmundjes.
 2. Testi klinik i gjakut. Ndryshimet në të janë zakonisht jospecifike, por një nivel i lartë ESR (40-50 mm / orë), si dhe leukocitoza pa shenja të zakonshme të infeksionit, janë gjithmonë të dyshimtë për mjekun dhe japin arsye për të përshkruar studime shtesë.
 3. Përcaktimi laboratorik i nivelit të imunoglobulinave, komplekseve imunitare në qarkullim (CIC), faktorëve reumatoid dhe proteinave të fazës akute të inflamacionit. Kombinimi i një rritje në nivelin e të gjithë këtyre faktorëve jo vetëm që tregon inflamacion në nyje, por gjithashtu ju lejon të dyshoni në natyrën autoimune të sëmundjes.
 4. X-ray e nyjeve të dëmtuara. Një studim i tillë na lejon të përcaktojmë se sa ndryshojnë sipërfaqet artikulare si rezultat i inflamacionit kronik reumatoid. Shkallët speciale për vlerësimin e ashpërsisë së ndryshimeve të tilla ndihmojnë në vlerësimin e funksionimit të përbashkët. Shkalla e ndryshimit në indet e eshtrave dhe të përbashkët gjithashtu pasqyron ashpërsinë e artritit reumatoid të mitur.
Lexo artikullin:  Dhimbje në gju nga jashtë nga ana - shkaqet, metodat e trajtimit

Meqenëse artriti reumatoid në një fëmijë në moshën 2 vjeç dhe më të vjetër (nën 16 vjeç) mund të ndodhë në mënyra krejt të ndryshme, mjekët përdorin të ashtuquajturat kritere diagnostikuese për formën e të miturve të sëmundjes për të vlerësuar shkallën e përparimit të patologjisë. Nëse sipas tyre fëmija ka vetëm 3 përgjigje pozitive në pyetjet e paraqitura për zgjidhje – diagnoza është e dyshimtë, 4 kritere pozitive sipas rezultateve të ekzaminimit – definitivisht, ne po flasim për artrit reumatoid të mitur, nëse ka 8 ose më shumë e këtyre kritereve, rrjedha e sëmundjes është klasike, dhe diagnoza nuk shkakton dyshime.

Më tej, në varësi të numrit të nyjeve të prekura, përfshirja në procesin patologjik të organeve të brendshme, faktori reumatik pozitiv ose negativ në gjak, faza e rrezeve x, shkalla e përparimit të patologjisë, etj. Bëhet diagnoza përfundimtare.

Trajtimi i artritit reumatoid për të mitur

Artriti kronik për të mitur tek fëmijët kërkon një trajtim kompleks, në varësi të ashpërsisë së patologjisë dhe numrit të nyjeve të përfshira në proces. Grupet e mëposhtme të barnave farmakologjike përdoren për të trajtuar një sëmundje të tillë:

Në asnjë pretekst prindërit e fëmijës nuk duhet të injorojnë simptomat dhe trajtimin e artritit reumatoid të mitur.

Si të kuroni artritin e të miturve në një fëmijë

Shkaqet e artritit reumatoid të mitur tek fëmijët
«

Artriti është, në thelb, inflamacion i nyjeve, dhe lloji i tij i artritit reumatoid është inflamacioni i tyre kronik. Fjala "i ri" i përdorur në emër të sëmundjes do të thotë se është artrit me origjinë të panjohur, shkaku i tij nuk është vërtetuar. Kështu, artriti reumatoid për të mitur është një sëmundje e nyjeve që janë vazhdimisht të përflakur dhe shkaktojnë dhimbje dhe siklet, por është e pamundur të identifikohet një arsye e qartë pse ky lloj artriti prek nyjet e një personi të veçantë.

Shkaqet

Artriti reumatoid i të miturve (JRA) është një sëmundje autoimune, që është, keqfunksionimet e sistemit imunitar, trupi i percepton indet e kyçeve si një rrezik nga jashtë, dhe i refuzon ato, ndikon në vetvete. Pse ndodh kjo? Mjekët nuk kanë përgjigje për këtë. Artriti tek fëmijët e vegjël dhe adoleshentët është, në parim, jo ​​aq i rrallë, por artriti reumatoid i të miturve është lloji më i zakonshëm i sëmundjes reumatike në mesin e popullatës nën 16 vjeç. Frekuenca – afërsisht 1 rast për 10 fëmijë. Kjo është një normë mjaft e lartë.

Sipas mjekëve, kombinimi i faktorëve mund të konsiderohet shkaku i Jura:

 • predispozita trashëgimore (nëse një fëmijë ka një familje të tërë që vuan nga artriti ose reumatizmi, ai është në rrezik);
 • infeksion viral dhe / ose bakterial;

Këto situata, ose më saktë rastësia e tyre, mund të shkaktojnë mekanizmin e zhvillimit të anemisë së të miturve, por askush nuk mund të thotë me saktësi se një faktor i veçantë është bërë një shkak specifik i sëmundjes.

Simptomat

Artriti reumatoid për të mitur më shpesh prek fëmijët nga një vit në pesë. Një nga rreziqet më të mëdha të artritit reumatoid të mitur është se artriti tek fëmijët e vegjël është i vështirë për t’u diagnostikuar, veçanërisht nëse nuk ka ënjtje të dukshme ose skuqje të nyjeve. Ata nuk ankohen për dhimbje në një vend të veçantë, por thjesht bëhen me humor, joaktiv, humbasin oreksin e tyre. Në foshnjat, situata përkeqësohet më tej nga fakti se ënjtja e foshnjave të duarve dhe këmbëve mund të maskojë ënjtjen e dhimbshme. Prindërit duhet të jenë vigjilent nëse fëmija bëhet këmbëngulës, nuk dëshiron të ecë.

Përafërsisht gjysma e rasteve të artritit reumatoid të mitur janë dëmtim i 1-4 nyjeve, nga gjysma e dytë, rreth tre të katërtat e fëmijëve vuajnë nga lezione të shumta, një e katërta vuan një sëmundje sistemike kur sëmundja është në të gjithë trupin, dhe jo vetëm nyjet.

Në artritin akut, fillimi i sëmundjes shoqërohet nga simptomat e mëposhtme:

 • dhimbje, skuqje, ënjtje, lëkurë e nxehtë në zonën e nyjeve kryesore –
 • temperatura në 39-40 gradë –
 • skuqje në krahët, këmbët, torzën
 • dobësi muskulore
 • humbje peshe-
 • nyjet limfatike të fryra, madje edhe mëlçia dhe shpretka.

Lidhjet më të rrezikuara nga sëmundja e të miturve të mitur:

 1. Gju.
 2. kyçin e këmbës
 3. Bandë dore.
 4. Lokteva.
 5. Hip.
 6. Nofullës-temporal.
 7. Shpinë të qafës së mitrës.

Shpesh nyjet preken në mënyrë simetrike. Për fëmijët e vegjël, një regresion në aftësitë motorike është karakteristik, që do të thotë, fëmija, për shembull, filloi të ecë, por përsëri kaloi në zvarritje.

Artriti reumatoid i të miturve është një sëmundje serioze që lë gjurmë në tërë jetën e ardhshme të fëmijës, kështu që kjo diagnozë nuk bëhet hera e parë, veçanërisht kur keni parasysh faktin që simptomat mund të paqartë dhe implicite dhe unë mund të flas për një shumë sëmundje të ndryshme. Mjeku juaj do të përshkruaj teste dhe ekzaminime speciale për të përcaktuar nëse fëmija juaj vuan nga artrit reumatoid të mitur.

Metodat për diagnostikimin e Jura tek fëmijët:

 1. Test i hollësishëm i gjakut.
 2. Rreze-X.
 3. MR.
 4. Tomografia e llogaritur
 5. US
 6. Punksioni i përbashkët.
 7. Testi i gjakut për bakteret.
 8. Testet reumatike.
 9. Testi i virusit.
 10. Testi autoimun.
 11. Skanimi i kockave.

Trajtim

Jura trajtohet në mënyrë gjithëpërfshirëse. Qëllimi i trajtimit është të eliminojë inflamacionin dhe të lehtësojë simptomat akute, të mbajë lëvizshmërinë e përbashkët, mundësinë e stresit në shtëpi, si dhe parandalimin e acarimeve në të ardhmen.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Mjekim

 • Ilaçet anti-inflamatore jostoidale lehtësojnë dhimbjen dhe luftojnë inflamacionin. Ato nuk mund të përdoren për më shumë se dy muaj për shkak të reagimeve anësore.
 • Ilaçet anti-inflamatore hormonale janë efektive, por mund të provokojnë një keqfunksionim në sistemin endokrin, prandaj, fëmijët nën moshën 5 vjeç përdoren vetëm në raste kritike.
 • Imunosupresantët përshkruhen menjëherë posa të diagnostikohet Jura. Këto ilaçe shtypin sistemin imunitar, duke parandaluar kështu që të shkatërrojë indet artikulare.
Lexo artikullin:  Pse zhvillohet një tumor kurrizor dhe si ta trajtojmë atë

Trajtimi jo-ilaç

 • Edukimi fizik i trajtuar. Së pari, mjeku mund t'i japë një rekomandim zyrës së LFK-së tek një specialist, dhe në të ardhmen, prindërit mund të merren me vetë fëmijën. Në rastin e Jures, çiklizmi dhe noti janë të domosdoshëm.
 • Fizioterapi: elektroforezë, parafinë, baltë terapeutike, magnetoterapi, rrezatim infra të kuqe.
 • Masazh. Kur të hiqet periudha akute, masazhi do të përmirësojë qarkullimin e gjakut, do të jetë më mirë të merrni gjak në nyjen e sëmurë, do të bëhet më e lëvizshme.

Vetëm masazhet, terapia e ushtrimeve dhe fizioterapia nuk do të ndihmojnë në trajtimin e artritit reumatoid. Këto janë masa mbështetëse, por shumë të rëndësishme – falë tyre, artriti trajtohet më shpejt, dhe parandalimi i mirë për të ardhmen është duke u zhvilluar.

Shtë e vështirë të rritësh një fëmijë me Jura, është kurse e vazhdueshme e trajtimit, kontroll i vazhdueshëm mbi mënyrën e jetës, por duhet të përpiqesh të mos lëndosh psikikën e fëmijës në mënyrë që fëmija të mos ndjehet i paaftë. Me trajtimin e duhur, gjysma e fëmijëve hyjnë në fazën e faljes së vazhdueshme, e cila do të zgjasë 10 vjet ose më shumë. Rreth një e katërta e pacientëve ende marrin paaftësi për shkak të rrjedhës së rëndë të sëmundjes.

Si i tillë, nuk ka masa specifike parandaluese për të shmangur artritin reumatoid të mitur për shkak të shkaqeve të paqarta të sëmundjes. Vetëm masa të dukshme: mos e mbivendosni një fëmijë, mos ngrohni, vendosni vaksinat në kohë, mbroni kundër infeksioneve, kushtojini vëmendje ndryshimeve në sjellje, në gjendjen fizike dhe emocionale të fëmijës.

Si të kuroni artritin tek një fëmijë?

Sëmundjet reumatike fillojnë në mënyrë implicite, ndodhin për një kohë të gjatë dhe janë të vështira për t'u trajtuar – veçanërisht nëse terapia me ilaçe filloi pas datës së caktuar, kur sëmundja mund të kthehet, dhe koha të humbet. Një rënie e konsiderueshme në cilësinë e jetës së pacientëve (të mëdha dhe të vogla), një rezultat i mundshëm paaftësie, janë duke inkurajuar mjekët të gjejnë gjithnjë e më shumë ilaçe të reja. Për fat të mirë, deri më tani, është arritur një përparim i rëndësishëm në trajtimin e sëmundjeve reumatike. Farë është veçanërisht e pëlqyeshme, disa nga ilaçet miratohen dhe miratohen për përdorim te fëmijët. Cili është afati kohor për ndalimin e përparimit të sëmundjeve të kyçeve dhe si ta bëjmë atë?

Që lindin në mënyrë të pashpjegueshme – a ka ndonjë ilaç për artritin?

Nga grupi i larmishëm i sëmundjeve reumatike, artriti idiopatik i të miturve është më i zakonshmi në fëmijëri. Ky është emri shkencor për sëmundje të përbashkët të një natyre jo infektive që zhvillohet te fëmijët nën 16 vjeç për një arsye të paqartë.

Shumë grupe nyjesh mund të preken menjëherë, vetëm një çift mund të preket – por në çdo rast, sëmundja i jep fëmijës bezdi të konsiderueshme, sepse ai përjeton dhimbje dhe nuk mund të zhvillohet në mënyrë harmonike, duke u shpërqendruar nga siklet gjatë lëvizjeve.

Vlen të përmendet se dëmtimi i nyjeve në artrit nuk zhvillohet papritmas, në mënyrë akute: fëmija nuk fillon të bërtasë nga dhimbja në krah ose këmbë. Por kjo sëmundje është e fshehtë. Prindërit fillimisht mund të mos i kushtojnë vëmendje ankesave të foshnjës për ngurtësi në nyje në mëngjes. Në fund të fundit, fëmijët ndonjëherë flasin me një pamje të fëlliqur të «dhimbshme», «të dhimbshme» edhe kur thjesht duan të tërheqin vëmendjen e të rriturve. Sidoqoftë, nëse fëmija rregullisht tregon në të njëjtin vend, nëse prindërit shohin shenja lokale të inflamacionit – ënjtje të nyjës, ënjtje dhe skuqje të saj, madje edhe kufizim të lëvizjeve pasive – kjo është një arsye e mirë për t’i treguar fëmijës një pediatri , dhe më pas te ortopedi, reumatolog. Për më tepër, sa më shpejt aq më mirë.

Në një studim të kryer në Universitetin e Mjekësisë Pediatrike në Shën Petersburg, mosha mesatare e fëmijëve ishte 3 vjet 9 muaj (1,7-7,8 vjet) – dhe këta ishin fëmijë me një pamje klinike të zhvilluar tashmë të sëmundjes, dhe madje një përvojë e caktuar e terapisë së ilaçeve. Kjo sëmundje nuk kursen as më të vogël. Cila është mënyra, si t’i ndihmojmë fëmijët?

Fakti i sëmundjes së artritit është vendosur – çfarë tjetër?

Pra, kur u konfirmuan dyshimet e nënës, fëmija nuk u ankua vetëm për siklet në nyje, dhe mjeku ekzaminoi një pacient të vogël (bëri teste gjaku dhe një rreze X) dhe u diagnostikua me artrit të mitur. Tofarë të bëni tjetër, çfarë trajtimi do të çojë nëna – nëna përballet me pyetje emocionuese.

Vlen të sqarohet menjëherë se sëmundjet reumatike në fëmijëri mund të reagojnë mirë në terapinë e ilaçeve dhe të kalojnë në falje afatgjatë. Mjekët nuk thonë në raste të tilla "shërohen plotësisht", por përdorin termin "sëmundje joaktive". Por kjo gjithashtu nënkupton një fitore mjaft të madhe – ilaçet heqin procesin inflamator që është në themel të sëmundjes, e cila manifestohet si një përmirësim klinik i rëndësishëm i mirëqenies, dhe një regresion i plotë i simptomave që shqetësojnë fëmijën.

Ekspertët thonë se sa më parë ishte bërë një diagnozë dhe filloi trajtimi, aq më të mëdha janë shanset për një shërim më të shpejtë dhe restaurim të funksioneve të përbashkëta. Koha më e favorshme, "e artë" për reumatologët është dy muajt e parë të simptomave aktive të sëmundjes. Dy muaj është një periudhë mjaft e shkurtër, por mjaft e vërtetë nëse prindërit janë vigjilentë dhe menjëherë kërkojnë ndihmë mjekësore.

Parashikimi në prani të lezioneve shoqëruese

Artriti idiopatik i të miturve mund të ndodhë me përfshirjen në procesin inflamator të membranave të syrit (uveitis), mukozën e zorrëve (enthesiti), gjë që në mënyrë të konsiderueshme komplikon figurën e sëmundjes dhe zgjat kohën e remisionit. Sidoqoftë, me ndihmën e barnave moderne, megjithëse në një periudhë më të gjatë, por këta fëmijë kanë çdo shans të dëgjojnë nga mjeku se "sëmundja nuk është aktive".

Terapia: çfarë ka të re?

Terapia monokomponent nuk përdoret për trajtimin e sëmundjeve reumatike, domethënë, trajtimi i foshnjës nuk do të kufizohet në përshkrimin e një pilulë të vetme. Për më tepër, lista e barnave nuk mund të zvogëlohet ose zvogëlohet në mënyrë të pavarur dozat – kjo do të çojë në faktin se sëmundja do të përparojë dhe koha për të ndaluar procesin patologjik do të humbasë, dhe foshnja do të marrë doza joefektive të barnave (dhe kjo kërcënon zhvillimi i efekteve anësore të barit pa përfitime të prekshme nga aplikimi i tyre).

Lexo artikullin:  Arthoza e simptomave të duarve dhe fotoja e trajtimit

Një përparim i rëndësishëm vitet e fundit ka qenë paraqitja në arsenalin e mjekëve të ilaçeve imunobiologjike – ato ndikojnë në faktorët kryesorë imunitar që shkaktojnë sëmundjen. Por përdorimi i tyre bëhet i mundur dhe i domosdoshëm pas dështimit të trajtimit me një kurs standard të terapisë për artritin e të miturve, duke përfshirë ilaçe anti-inflamatore jo-steroide dhe citostatikë. Kjo është, nëse trajtimi fillestar që synonte eliminimin e simptomave nuk çoi në një rezultat të mirë, është koha për të goditur sëmundjen në thelbin e saj – qelizat përgjegjëse për zhvillimin e inflamacionit në nyje.

Për fëmijët, më domethënës (dhe të studiuar në studime klinike) janë ilaçet që bllokojnë të ashtuquajturin faktori i nekrozës së tumorit-alfa (adalimumab dhe etanercept – vetëm këto dy ilaçe miratohen për fëmijët). Për një periudhë të caktuar të përfshirjes së këtyre barnave në udhëzimet klinike (dhe standardet e kujdesit mjekësor), është fituar një përvojë e caktuar në përdorimin e këtij grupi. Për shembull, një studim rus, i cili përfshin 964 pacientë të vegjël, tregoi rezultatet e mëposhtme: nëse sëmundja e fëmijës zgjat më shumë se dy vjet, adalimumab do të jetë më efektiv sesa etanercepti. Nëse një fëmijë është diagnostikuar me lezione inflamatore të koroidit (uveitis), adalimumab është gjithashtu më i përshtatshëm.

Ilaçet e mëposhtme lejohen gjithashtu për trajtimin e artritit të të miturve në Federatën Ruse: tocilizumab dhe abatacept. Abatacepti përdoret tek fëmijët nga gjashtë vjeç, të gjitha përgatitjet e tjera imunobiologjike – nga dy vjeç.

Datat e vlerësuara për arritjen e faljes

Në studimin e R. Burgos-Vargas, një përmirësim i ndjeshëm i gjendjes së pacientëve të vegjël (përfshirë ato që përfshijnë zorrët në procesin inflamator) filloi tashmë nga java e 12-të e përdorimit të përgatitjeve imunobiologjike. Shkalla e përafërt e arritjes së faljes klinike, sipas studiuesve nga Shën Petersburg, është 12 muaj.

Në këtë rast, forma të ndryshme të artritit shkojnë në recension me shpejtësi të ndryshme. Shkencëtarët kanadezë analizuan bazën e të dhënave të fëmijëve me sëmundje reumatike dhe zbuluan: para futjes së ilaçeve imunobiologjike në praktikë, shëndeti i fëmijëve me artrit psoriatik (91% mbi 2 vjet) ishte më i shpejtë për tu përmirësuar, ndërsa në grupin e artritit reumatoid- falje pozitive për vetëm 2% të fëmijëve arritën të njëjtat 48 vjet.

Aktualisht, prindërit dhe mjekët kanë aleatë të besueshëm në luftën për shëndetin e fëmijëve. Businessshtë biznesi i vogël i prindërve: drejtohuni tek mjekët me kohë dhe ndiqni me kujdes rekomandimet e përcaktuara të mjekëve që ata besojnë.

Kopshti im

Portal informacioni për prindërit dhe kujdestarët

Shkaqet, simptomat dhe trajtimi i artritit të të miturve tek fëmijët

Artriti është një proces inflamator në nyje që shkakton dhimbje dhe ënjtje. Artriti për të mitur (artriti për të mitur tek fëmijët) është një term që përdoret për t'iu referuar artritit tek të rinjtë. Forma më e zakonshme e artritit për të mitur është artriti idiopatik i të miturve (kronikë), i quajtur edhe artrit reumatoid i të miturve.

Cfare eshte?

Artriti është një grup prej më shumë se 100 sëmundjesh. Kjo është vetëm një kategori e sëmundjeve reumatike. Sëmundjet reumatike shkaktojnë dhimbje të forta, ngurtësi lëvizjesh, ënjtje në nyje dhe kocka. Ato gjithashtu ndikojnë në zona të ndryshme të trupit, përfshirë organet e brendshme.

Disa sëmundje reumatike mund të shkatërrojnë indin lidhës. Këto lloje indesh përfshijnë muskuj, tendona dhe ligamente. Llojet e tjera të sëmundjeve reumatike janë shkaktuar nga sistemi imunitar i trupit, i cili sulmon vetë qelizat dhe indet e tij të shëndetshme, duke i marrë ato për të huaj. Fenomene të ngjashme njihen si çrregullime autoimune.

Artriti për të mitur tek fëmijët: shkaqe

Ekspertët nuk e dinë se çfarë shkakton artritin e të miturve dhe sëmundje të tjera reumatike te fëmijët. Në shumë raste, shkaku mund të ndryshojë në varësi të llojit të sëmundjes. Disa faktorë që mund të luajnë një rol në një ose më shumë lloje të këtyre sëmundjeve përfshijnë:

 • sistemin imunitar;
 • gjenet dhe një predispozicion gjenetik për artritin e të miturve;
 • plagosje;
 • infeksion;
 • problemet me sistemin nervor;
 • probleme metabolike;
 • tension dhe stres i tepruar;
 • shkaktues të mjedisit;
 • efekti i hormoneve në trup.

Kush diagnostikohet më shpesh me artrit të mitur tek fëmijët? Artriti i vogël prek fëmijët e çdo moshe dhe çdo origjinë etnike. Por disa lloje janë më të zakonshme tek fëmijët në vijim:

  Reumatumë për të mitur>Secili lloj i sëmundjes reumatike ka grupin e tij të simptomave. Në secilin fëmijë, simptomat manifestohen në mënyra të ndryshme. Por simptomat më të zakonshme të artritit të mitur në të gjitha sëmundjet janë:

 • dhimbje të forta;
 • ënjtje në vende të dhimbshme;
 • vështirësi në lëvizje, e cila zgjat të paktën 1 orë pas zgjimit në mëngjes;
 • shfaqja e çmendurisë;
 • skuqje në nyje;
 • lodhje kronike;
 • temperaturë febrile;
 • nyjet limfatike të zgjeruara;
 • humbje e mprehtë e peshës;
 • dëmtimi i shikimit;
 • nervozizëm në rritje.

Diagnoza e artritit

Procesi i diagnozës fillon me një studim të historisë mjekësore dhe ekzaminimit fizik të pacientit. Janë kryer një seri testesh laboratorike. Kjo perfshin:

 1. Analiza e përgjithshme e gjakut.
 2. Kimi e gjakut.
 3. Një test gjaku për të zbuluar antitrupat antinuklear.
 4. Një test gjaku për kreatininës (përjashtoni k>

Trajtim

Trajtimi do të varet nga simptomat, mosha dhe mirëqenia e përgjithshme e fëmijës, si dhe nga ajo që parashikimi jepet për gjendjen e tij në të ardhmen. Alsoshtë gjithashtu me rëndësi se çfarë lloj sëmundjeje ka fëmija dhe sa e rëndë është gjendja. Plani i trajtimit, përveç terapisë themelore, domosdoshmërisht duhet të përfshijë një konsultë me një reumatolog, ortoped, fizioterapist dhe profesionistë të tjerë mjekësorë.

Si i tillë, artriti për të mitur tek fëmijët nuk sugjeron trajtim. Qëllimi i terapisë është të lehtësojë dhimbjen, të eliminojë simptomat dhe inflamacionin. Organet siç janë sytë dhe zemra shpesh kontrollohen edhe për problemet. Planet e trajtimit përfshijnë si metoda afatshkurtra ashtu edhe ato afatgjata.

Trajtimet për artritin e të miturve afatshkurtër

 1. Ilaçet. Zbutja afatshkurtër e dhimbjes dhe inflamacionit mund të përfshijë qetësues kundër dhimbjeve të tilla si Acetaminophen, Ibuprofen, ose jo-stero>

Ekzistojnë 2 lloje kryesore të operacionit: restaurimi dhe zëvendësimi. Kirurgjia për të riparuar një nyje të dëmtuar mund të përfshijë heqjen e zonave të dëmtuara ose korrigjimin e deformimit të kockave. Nëse nyja pas artritit për të mitur është shumë e dëmtuar, mund të duhet të zëvendësohet me një bashkim artificial.

komplikimet

Nëse preken vetëm disa nyje, artriti për të mitur tek fëmijët rezulton në dëmtime të vogla. Në disa fëmijë, sëmundja mund të çojë në dhimbje të vazhdueshme kronike dhe paaftësi. Komplikime të tjera përfshijnë rritjen e shtanguar, aneminë dhe problemet me sytë ose zemrën.

ExpertNews Shqipëri