Pse zhvillohet një tumor kurrizor dhe si ta trajtojmë atë

Një tumor kurrizor është një neoplazmë e veçantë patologjike që ndodh në qelizat e segmenteve të caktuara të shtyllës kurrizore. Ndërsa sëmundja përparon, tumori rritet, duke lënë pjesën e brendshme të kanalit kurrizor ose jashtë. Patologjia e këtij plani përfshin lloje të ndryshme të formacioneve të tumorit. Dallimi i tyre qëndron në strukturën e qelizave dhe indeve që përbëjnë tumorin që rezulton.

Pamja dhe shkalla e zhvillimit të tumorit nuk ndikohet nga vendbanimi i pacientit, gjinia e personit nuk ka rëndësi. Arsimi shfaqet me frekuencë të barabartë si tek burrat ashtu edhe tek gratë. Më shpesh, problemi paraqitet mbi moshën 40 vjeç. Sa i përket përqindjes, midis të gjitha llojeve të tumoreve të kockave, problemet me shtyllën kurrizore ndodhin në rreth 15%.

Shkaqet e formacioneve të tumorit

Shkaku i saktë i shfaqjes dhe zhvillimit të problemit nuk është vendosur. Ekziston një supozim zyrtar në lidhje me një predispozicion gjenetik të trashëgueshëm, domethënë praninë e defekteve të ndryshme në gjenetikë që lindin në procesin e ndarjes së qelizave natyrore që ndodhin gjatë zhvillimit të fetusit.

Ekziston një mendim se në një organ të caktuar të trupit dhe në disa inde të secilit person, madje edhe në fazën e zhvillimit të tyre, brenda mitrës është hedhur një program i caktuar i një rruge negative të zhvillimit të qelizave. Me fjalë të tjera, ky është një supozim i veçantë shkencor që shfaqja e fragmenteve atipike ishte hedhur fillimisht në genocode njerëzore, dhe koha kur shfaqet një tumor i shpinës lumbare është vetëm çështje kohe.

Shkaku i vendosur i shfaqjes së një tumori shkatërrues në shpinë është efekti në trupin e një numri të madh faktorësh provokues. Ndër më themeloret prej tyre mund të përmenden:

 • Efekti i rrezatimit;
 • Pirja e duhanit afatgjatë – pasiv ose aktiv;
 • Një shkelje e vazhdueshme e regjimit të ushqyerjes kompetente dhe të shëndetshme – yndyrnat e konsumuara me rresht analfabetë, proteina të shëndetshme dhe karbohidrate që hyjnë në organe;
 • Një vizitë e gjatë dhe mjaft e shpeshtë në sallone moderne për rrezitje ose një qëndrim të gjatë shumë-orë në rrezet e diellit direkte;
 • Shumë vite punë në bimë industriale që punojnë me kimikate – thithja e avujve të zgjidhjeve, bojrave, të gjithë tretësve të mundshëm dhe përbërjeve të ndryshme rrëshire.

Llojet dhe kategoritë e njësive ekonomike

Ekzistojnë shumë klasifikime të subjekteve të tilla. Shpërndarja është e nevojshme për të bërë sa më shpejt diagnozën më të saktë. Sipas llojit të përgjithshëm të strukturës dhe rritjes së numrit të qelizave atipike, tumoret e formuara ndahen në dy lloje kryesore – beninje dhe, sipas parashikimeve, malinje.

E para nuk kërcënon pacientin, nuk metastizon. Edukimi është i mbyllur në një kapsulë të veçantë dhe, nëse është e nevojshme, mund të hiqet pa ndonjë problem. Beninjet ndahen në lloje të tilla si:

 • Përbërja e formacioneve të kërcit, domethënë, kondroma dhe osteoblastoklastoma;
 • Të cilat përbëhen nga indi kockor – osteoma ose osteoblastoma;
 • Krejtësisht i përbërë nga anije – hemangjioma standarde;
 • Nga kategoritë e tjera të indeve – ne po flasim për kordomën, neurofibromën dhe neurilemën.

Mjeku bën një diagnozë të saktë pas kryerjes së ekzaminimeve të specializuara. Ndonjëherë ndërhyrja kirurgjikale përshkruhet në bazë të tyre, por shpesh mjeku vendos që të mos heqë formacionin nëse nuk shkakton ndonjë shqetësim fiziologjik ose estetik.

Formimi malinj është më i rrezikshëm për një person, për jetën e tij. Formacione të tilla rriten me shpejtësi dhe janë në gjendje të metastazohen me shpejtësi në pjesët ngjitur të trupit. Midis kësaj kategorie të formacioneve, mund të dallohen llojet e mëposhtme:

 1. Nga kërc – osteoblastroclastoma ose kondrosarkoma;
 2. Nga indet e palcës kryesore të eshtrave – retikulosarkoma dhe sarkoma e Ewing;
 3. Ekskluzivisht nga indet e eshtrave – osteoma, si dhe osteosarkoma.

Formacionet ndahen në kategori të tilla si tumori malinj parësor dhe sekondar. Në rastin e parë, patologjia e problemit formohet direkt në vetë shpinë. Sa për sekondën, këtu qelizat atipike depërtojnë në segmentet e shtyllës kurrizore pasi metastazat, si rregull, vijnë nga gjëndrat gjitare, kanceri i mushkërive të prekura ose mëlçia. E dyta është jashtëzakonisht malinje dhe jo më shumë.

Lexo artikullin:  Trajtimi i inflamacionit të nyjeve të gishtërinjve të dorës shkakton, statistika, medikamente

Mjekësia moderne konsideron klasifikimin e llojeve të shumta të tumoreve sipas metodës së rritjes së tyre. Këtu mund të vini re kategori të tilla të formacioneve si:

 • Endofitik – një rritje kryhet ekskluzivisht në indet e eshtrave;
 • Ekzofitik – dalja e qelizave përtej kufijve të eshtrave.

Në rastin e dytë, formacionet fillojnë të tejkalojnë kufijtë, ato ndikojnë në anije të shumta, fibra të muskujve dhe strukturat e tjera. Objekte të tilla diagnostikohen shumë lehtë dhe thjeshtë gjatë një ekzaminimi standard ose nga palpimi.

Një formë tjetër e shpërndarjes është klasifikimi i formacioneve sipas shkallës së shpërndarjes së fokave patologjike. Formacionet janë monotopike, domethënë me një përqendrim dhe politopik, nëse ka disa fokale ngjitur në një ose më shumë rruaza.

Tumordo tumor i shtyllës kurrizore ka simptoma rreptësisht individuale. Ju duhet të njiheni me ta në mënyrë që të kërkoni ndihmë profesionale nga një specialist sa më shpejt të jetë e mundur.

Shenjat e një manifestimi të patologjisë

Nëse një tumor beninj zhvillohet në shpinë, simptomat e tij janë pothuajse të padukshme. Një edukim i tillë zhvillohet mjaft ngadalë, domethënë një person mund të mos shqetësohet nga asgjë për shumë vite. Këto formacione praktikisht nuk shkaktojnë komplikime dhe nuk japin pasoja. Në të njëjtën kohë, ata mund të manifestohen klinikisht në një mënyrë ose në një mënyrë tjetër.

Sa i përket rritjeve malinje, ato karakterizohen nga një rritje e shpejtë në madhësi dhe përhapje e shpejtë në indet e tjera. Në këtë rast, një person fjalë për fjalë në disa vjet bëhet me aftësi të kufizuara dhe mund të vdesë. Nëse mjeku vendos një patologji të tillë, atëherë ai do të mbështetet në simptoma mjaft të ndritshme dhe me përparim shumë të shpejtë.

Dhimbja është e vazhdueshme dhe e dhimbshme, në mënyrë periodike bëhet akute dhe e patolerueshme. Shenja të ngjashme janë karakteristike për tumore të ndryshme malinje. Në mungesë të trajtimit, formacione të tilla fillojnë të rriten në indet ngjitur, ngjeshin mbaresa nervore. Në fazat ekstreme të zhvillimit të patologjisë, një person nuk mund të përballojë dhimbjet pa përdorimin e analgjezikëve të fortë.

Ndër shenjat e zakonshme karakteristike të rritjeve standarde malinje dhe beninje, mund të vërehet:

 • Një ndjenjë dobësie në shpinë, veçanërisht kur kryeni ngarkesa;
 • Një tumor i dukshëm në shpinë – hemangioma – manifestohet shumë qartë vizualisht, ka një ngjyrë të veçantë të errët;
 • Disa shkelje të shkallës së përgjithshme të ndjeshmërisë;
 • Zhvillimi i deformimit të kolonës kurrizore – kyfoza, skolioza e rëndë, lordoza, si dhe kombinimi i tyre;
 • Paraliza e një pjese specifike të trupit.

Kufizimi në lëvizshmërinë e përgjithshme lidhet drejtpërdrejt me faktin se tumori fillon të kompresojë qelizat nervore. Kjo është karakteristike për të gjitha llojet e formacioneve. Nëse problemi është malinj, nëse fillon të metastazohet, mund të shfaqen probleme me organet e prekura. Zorrët, fshikëza dhe aorta dështojnë, në varësi të vendit dhe vendit ku depërtuan metastazat.

Simptomat e vendndodhjes së tumorit

Për arsyen se ekziston një vendndodhje e ndryshme e tumorit kurrizor, simptomat e tij mund të ndryshojnë në proporcion të drejtpërdrejtë me këtë faktor. Këtu janë disa vende kryesore të lokalizimit të formacioneve, në bazë të tyre varen drejtpërdrejt shenjat karakteristike të patologjisë. Këtu janë disa faktorë kryesorë të shfaqjes bazuar në vendndodhjen e tumorit.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

shpinë qafës së mitrës

Nëse formacioni shfaqet në këtë pjesë të shtyllës kurrizore, nëse përhapet në indet e saj të brendshme dhe fillon të bëjë presion mbi palcën kurrizore, pacienti mund të hasë probleme të tilla si:

 1. Humbja e reflekseve;
 2. Ulur ndjeshmërinë;
 3. Zhvillimi i parezës së fokusit të poshtëm të patologjisë.
Lexo artikullin:  Trajtimi i këputjes së meniskut të gjurit

Nëse formimi rritet në pjesën e jashtme dhe fillon të bëjë presion në enët e gjakut, pacienti mund të hasë simptoma të tilla si tringëllimë në veshët, marramendje të rënda, errësim periodik në sy, probleme të shikimit, të përzier dhe madje edhe të ligështuar.

Duke përshkruar një tumor të shpinës së qafës së mitrës dhe simptomave, mund të theksohet se relativisht shpesh njerëzit mundohen nga dhimbjet nevralgjike që kërkojnë veprim.

Reparti torakal

Rritjet në këtë seksion të shtyllës kurrizore shoqërohen gjithmonë me shenja dhe simptoma të tilla, të cilat duhet t'i atribuohen një numri të madh të patologjive. Për të diagnostikuar një formacion të tillë është mjaft e vështirë nëse nuk shtrihet nga jashtë dhe nuk bëhet vizualisht i dukshëm.

Ndër shenjat kryesore karakteristike mund të vërehen pareza, paraliza, dhimbja, shpesh duke dhënë në zemër, në bark ose në dorë dhe bërryla.

Seksioni lumbar

Një tumor i palcës lumbare shkakton simptoma që manifestohen me një shkelje të funksionimit të përgjithshëm natyror të organeve të ndryshme të brendshme. Këto janë probleme të tilla si zhvillimi i impotencës dhe mosmbajtjes akute. Në të njëjtën kohë, një person ndjen parestezi në gjymtyrët, në veçanti në këmbë dhe një rënie serioze të ndjeshmërisë.

Gradualisht mjaft ndjesi të dhimbshme shfaqen në zonën jo vetëm të pjesës së poshtme të shpinës, por në mollaqe dhe gjithashtu në këmbë.

Faktorët e zhvillimit dhe shenjat e tumoreve

Studimi i shenjave të formacioneve të tumorit, ia vlen t'i studiojmë ato në mënyrë më të detajuar, bazuar në kategorinë e patologjisë. Secili prej tumoreve karakterizohet nga manifestimet e tij individuale.

Osteoblastoclastoma

Në literaturën moderne mjekësore, kjo patologji përshkruhet si një gigantoma ose një tumor i veçantë qelizor i qelizave. Edukimi dhe rritja e saj fillon ekskluzivisht në kërc. Në afërsisht 1% të situatave, problemi është ekskluzivisht malinje. Në të gjitha rastet e tjera, arsimi është beninj, por në të njëjtën kohë me një rrezik të vazhdueshëm degjenerimi. Pacientët shqetësohen seriozisht për dhimbjen. Ata përpiqen të zënë pozicione të ndryshme trupore të detyruara në mënyrë që të ulin nivelin dhe intensitetin e përgjithshëm të manifestimit.

Chondroma

Kjo është një formë e veçantë e rritjeve beninje që përbëhen nga kërc. Në afërsisht 2% të rasteve, formacioni konvertohet në një malinj më të rrezikshëm, duke fituar pamjen e kondrosarkomës. Në zhvillim, patologjia mund të kompresojë ndjeshëm tërë palcën kurrizore, rrënjët e shumta nervore. Kjo çon në shfaqjen e dhimbjes së fortë, në një shkelje të lëvizshmërisë së përgjithshme, një rënie të ndjeshmërisë dhe deri në paralizë të plotë.

osteoma

Ky tumor i përket kategorisë së beninjeve. Degjenerimi malinje vërehet mjaft rrallë.

Problemi më i zakonshëm me të cilin përballen fëmijët dhe adoleshentët. Një tipar i këtij formacioni është një numër i madh i anijeve. Pacienti shpesh shqetësohet për të gjitha llojet e dhimbjeve.

Nëse nuk mjekohet, problemi vetëm do të përkeqësohet, dhimbja bëhet më e fortë dhe veçanërisht manifestohet gjatë natës.

Osteoblastoma

Kjo është një formë e veçantë e formimit beninj, i cili përbëhet nga indi kockor dhe është i ngjashëm në strukturë me formën e përshkruar më sipër të tumorit. Dallimi i saj është aftësia për të arritur një madhësi mjaft të madhe. Pacientët mund të shqetësohen shumë për dhimbjen e fortë, e cila nuk ndikohet nga koha e ditës.

Në mungesë të terapisë adekuate në kthesat fiziologjike natyrore në kolonën e shtyllës kurrizore, mund të shfaqen deformime të ndryshme. Ndër shenjat më të zakonshme, mund të vërehet një formë e veçantë e zbutjes në pjesën e poshtme të shpinës. Në palpimin e këtij formacioni, pacienti ndjen një dhimbje të fortë.

hemangioma

Kjo është një formë e veçantë e formimit beninj që përbëhet nga anije të shumta. Zhvillohet në trupin e vetë elementëve vertebral. Kjo patologji karakterizohet nga një madhësi e vogël, kjo është arsyeja pse ajo vazhdon plotësisht pa shenja karakteristike.

Lexo artikullin:  Cili është rreziku i osteokondrozës së simptomave të nyjeve të shpatullave dhe trajtimit të sëmundjes

Shumë shpesh, patologjia përhapet në të njëjtën kohë në disa rruaza ose mund të ketë disa fokale të edukimit në një segment menjëherë. Pavarësisht nga pamja e përgjithshme e tumorit, ai manifestohet me dhimbje të vogla në pjesën ku vërehet patologjia.

Shpesh ajo kthehet drejt mbaresave nervore. Në situata relativisht të rralla, shfaqet një hemorragji e lehtë ndër vite, gjë që shkakton automatikisht dhimbje të shtuar.

Chordoma

Një tumor i ngjashëm shfaqet në procesin e zhvillimit të fetusit. Procesi patologjik fillon nga akordi i kolonës kurrizore. Rritja aktive e patologjisë fillon pas rreth dekadës së tretë, dhe lezioni total bie në vendin e sakrumit dhe shtyllës kurrizore. Ndër shenjat kryesore karakteristike mund të vërehen shfaqje të tilla të pakëndshme si humbja e ndjeshmërisë në rajonin e mesit. Dhimbja fillon të shfaqet pas rreth 7 vjetësh nga fillimi i formimit të problemit.

Neurofibroma dhe Neurilemma

Këto janë forma të veçanta të tumoreve vertebrale që zhvillohen në kolonën e shtyllës kurrizore nga qelizat nervore të saj. Të dy patologjitë ndryshojnë ekskluzivisht në nivelin mikroskopik. Sakrumi është më shpesh i prekur, dhe rritja e përgjithshme e tumorit është mjaft e ngadaltë. Fillimisht, formacionet shkaktojnë dhimbje të vogla, por pas rreth 10 vitesh, nëse nuk trajtohen, pacienti është në gjendje të hasë disa dobësi në muskujt e trupit, me një shkelje serioze të ndjeshmërisë dhe me parezën, domethënë paralizë të pjesshme të gjymtyrëve .

Chondrosarcoma

Ky është një tumor i rrezikshëm për njerëzit, i cili formohet ekskluzivisht nga kërc. Ajo është në gjendje të prekë absolutisht çdo pjesë të shtyllës kurrizore – trupin kryesor dhe procese të shumta.

Edukimi rritet me shpejtësi, duke lëvizur në brinjët ngjitur dhe disqet ndërvertebral.

Fillimisht, pacienti mundohet nga siklet mjaftueshëm i fortë i dhimbshëm në shpinë, si dhe ënjtje në vendin e zhvillimit të patologjisë.

osteosarkome

Një formë tjetër e kancerit të shtyllës kurrizore. Problemi prek pjesën e poshtme të shpinës dhe përhapet me shpejtësi në indet ngjitur, duke shkaktuar vdekjen. Një specialist duhet të këshillohet menjëherë kur shfaqen shenja të tilla si dhimbje të forta të shpinës, shkelje të shpeshtë të ndjeshmërisë së përgjithshme në gjymtyrët ose një ndryshim në qëndrimin e saktë.

Sarcoma e Ewing

Kjo është një formë e veçantë e tumorit malinj që më së shpeshti prek fëmijët. Zona e prekur është sakrumi dhe pjesa e poshtme e shpinës. Për të marrë trajtim në kohë, është e nevojshme t'i kushtohet vëmendje shenjave të tilla karakteristike si ethe, dhimbje të forta në zonat karakteristike, paralizë e pjesshme dhe një shkelje e përgjithshme e lëvizshmërisë së përgjithshme.

Prognoza për pacientët

Prognoza për njerëzit që vuajnë nga një plan i ndryshëm i tumoreve kurrizore varet nga faktorë të ndryshëm. Ndër më themeloret prej tyre mund të përmenden:

 1. Kategoria e tumorit – beninje, malinje, lloj i caktuar, parësor ose sekondar;
 2. Vendndodhja anatomike e tumorit, e cila përcakton mundësinë dhe pamundësinë e ndërhyrjes kirurgjikale;
 3. Koha e zbulimit dhe terapisë;
 4. Mosha e pacientit;
 5. Prania e sëmundjeve shtesë akute dhe kronike.

Nëse një pacient diagnostikohet me një tumor malinje, një specialist do t'i kushtojë vëmendje pranisë së metastazave.

Faktori kryesor për parashikimin më të favorshëm është afati kohor i diagnozës dhe respektimi i rreptë i rekomandimeve të mjekut për terapinë e përshkruar prej tij.

Parandalim

Nuk ka mbrojtje të garantuar kundër zhvillimit të një tumori, është e pamundur të mbroheni nga ai, por ju mund t'i përmbaheni rregullave të parandalimit.

Rregulli themelor për të parandaluar probleme të tilla shëndetësore është të ruash stilin e jetës më të lartë të mundshme.

Ndër rregullat themelore të parandalimit mund të përmenden:

 • Kufizimi i kancerogjenit;
 • Përjashtimi nga jeta me rreziqe të ndryshme profesionale;
 • Ndërprerja e plotë e pirjes së duhanit;
 • Aktiviteti fizik dhe shëtitjet në ajër të pastër;
 • Trajtimi më i shpejtë i tumoreve beninje, pasi shumë prej tyre kanë tendencë të degjenerohen.

Pacientët që janë në rrezik për shkak të ekspozimit të hershëm ndaj rrezatimit jonizues, si dhe atyre që kanë një trashëgimi të pafavorshme, u kërkohet të kryejnë një ekzaminim rutinë çdo vit dhe të bëjnë teste speciale të bëra nga onkologu i tyre.

Duke përmbledhur

Nëse keni dhimbje prapa të ndonjë niveli intensiteti, duhet të shihni një mjek. Specialisti do të kryejë një ekzaminim të veçantë dhe do të përshkruajë mundësinë optimale të trajtimit. Vetëm përmes qëndrimit më të kujdesshëm ndaj vetes dhe shëndetit tuaj mund të parandalohen probleme serioze shëndetësore.

ExpertNews Shqipëri