Tendovaginitis Itfarë është shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Tendovaginitis zhvillohet pas dëmtimeve të përsëritura të vogla, patologjive infektive dhe sëmundjeve të një natyre reaktive. Inflamacioni i mbulesës së brendshme të vaginës së tendinit manifestohet me dhimbje gjatë lëvizjes, ënjtje të tendinit dhe një kufizim të mprehtë të lëvizjes në gjymtyrën e prekur. Trajtimi konsiston në vëzhgimin e pushimit në shtrat, ekspozimit të nxehtësisë në formën kronike dhe aplikimin e të ftohtit në fazën akute të patologjisë. Dhimbja dhe inflamacioni me tenosynovitis lehtësohet me ndihmën e NSAIDs dhe kortikosteroideve; gjatë periudhës së rehabilitimit, terapia e ushtrimeve përshkruhet me një rritje graduale të ngarkesës terapeutike.

Përshkrimi i sëmundjes

Inflamacioni i membranës sinoviale që shtron mbështjellësen fibroze të tendinit quhet tendovaginitis. Patologjia zhvillohet si rezultat i degjenerimit të tendinit pas lëvizjeve aktive, infeksioneve ose anomalive autoimune.

Një sindromë karakteristike e dhimbjes shoqëron lëvizjen ose ndjehet gjatë palpimit të zonës së prekur. Kursi kronik është i rrezikshëm duke zëvendësuar indet e shëndetshme mbresë, duke çuar në palëvizshmëri të gjymtyrëve të sipërm ose të poshtëm.

Një tendë është një formim i dendur i indit lidhës që siguron lidhjen terminale të muskujve të strijuar dhe kockave të skeletit. Formimi ka një strukturë të dendur, në mënyrë që tendoni të jetë i fortë dhe praktikisht nuk shtrihet.

Në kufirin me fijet e muskujve, tendoni formon një trashje në formën e një tuneli fleksibël të quajtur mbështjellësja e tendinit. Sipërfaqja e brendshme e çantës vaginale është e mbuluar me një membranë sinoviale, e cila prodhon një sasi të vogël të lëngut që siguron lëvizje të butë të tendinit gjatë procesit motorik.

Gjatë mikrodamazheve të përsëritura ose ndikimit të një ngacmuesi infektiv, shfaqet një reagim inflamacioni në procesin e dëmtimit të qelizave. Në sipërfaqen e membranës së përflakur, reagimet metabolike shqetësohen, gjë që është shkaku i nekrozës së indeve. Kur përpiqeni të bëni një lëvizje në kryqëzimin e kordonit lidhës dhe fibrave të muskujve, ndodhin dhimbje dhe vështirësi në lëvizjen e mëtejshme.

Një e treta e rasteve të diagnostikimit të tenosynovitis regjistrohen nga dëmtimi i muskujve të përfshirë në përkuljen e ekstremiteteve të sipërme ose të poshtme. Më shpesh, tendonet e muskujve të shpatullave, doreve, bërrylave, gishtërinjve, rajonit popliteal, tendoni i Akilit bëhet i përflakur.

Shkaqet e tenosynovitis

Tenozynoviti inflamator më së shpeshti zhvillohet te njerëzit në moshë të përparuar, kur ka shkelje të tendinave trofikë. Në sfondin e ndryshimeve distrofike, një mikrotraum që përsëritet rregullisht me të njëjtin lloj lëvizjeje ose dëmtim të rëndë si rezultat i një dëmtimi të vetëm shkakton inflamacion parësor.

Rastet e diagnostikimit të tendovaginitit tek të rinjtë mund të nxiten nga faktorët e mëposhtëm:

 1. Lëvizje të shpeshta me tension, të kryera përgjatë një trajektore për një kohë të gjatë gjatë kryerjes së detyrave profesionale me lëvizës, ndërtues, pianistë, sekretarë dhe specialitete të tjera;
 2. Ushtrime të disiplinave sportive: skiatorë, lojtar hokej, skater figurash, tenistë;
 3. Lëndime me ashpërsi të ndryshme;
 4. Ndikimi i patogjenit me osteomielit, inflamacion septik i nyjes, abscesi, panaritium;
 5. Infeksione specifike: gonorrea, bruceloza, tuberkulozi, ngacmuesi kalon rrugën drejt tendinit përmes gjakut ose enëve limfatike;
 6. Rreziku i tenosynovitis rritet me reumatizëm, sëmundje të Reiterit, përdhes, artrit reaktiv, spondilit ankiloz, skleroderma sistemike;
 7. Rritja e glukozës në gjak (diabeti mellitus);
 8. Shkelje e metabolizmit të proteinave me depozitim në indet e amilos>

Format e patologjisë

Në praktikën mjekësore, tenosynoviti klasifikohet në varësi të etiologjisë, kohëzgjatjes së sëmundjes dhe shenjave klinike. Inflamacioni mund të jetë akut dhe kronik. Forma akute karakterizohet nga shfaqja e papritur e dhimbjes intensive, zhvillimi i shpejtë i një tabloje të gjallë klinike. Kursi kronik është një proces i ngadaltë inflamator pa simptoma të rënda me faza alternative të reaksioneve dhe relapses.

Për shkak të origjinës së tenosynovitit, ekzistojnë:

 1. Format infektive, të cilat ndahen në: specifike, si rezultat i infeksioneve specifike (tuberkulozi, gonorrea); jospecifik, që shfaqet në trup për shkak të infeksioneve purulente.
 2. Aseptike, e zhvilluar pa ndërhyrjen e mikroorganizmave patogjenë: profesionistë në atletë dhe punëtorë, puna e të cilëve është e lidhur me të njëjtin aktivitet fizik; reaktive, e shkaktuar nga patologjitë autoimune.

Natyra e lezionit inflamator të tenosynovitis ndikon në përbërjen e difuzionit, i cili mund të grumbullohet në vaginën e përbashkët. Me këtë lloj, mund të dallohen format seroze, seroze-fibroze dhe purulente të tenosynovitit. Kursi akut shpesh shoqërohet me eksudat seroz, i cili është një lëng i qartë në të cilin nuk zbulohet asnjë faktor infektiv.

Format purulente të tenosynovitis sinjalizojnë fillimin e infeksionit, i cili në mënyrë të konsiderueshme përkeqëson gjendjen e një personi. Procesi kronik i inflamacionit kontribuon në shfaqjen e një strukture seroze-fibroze të difuzionit me sintezën e filamenteve proteinike, të cilat më pas mund të formojnë një shtresë fibroze në tendinin sinovial.

Klinika e sëmundjes

Simptomat e tenosynovitit janë të ndryshme dhe varen nga etiologjia e patologjisë. Shenjat e zakonshme përfshijnë dhimbjen e lëvizjes së muskujve që përfshin një tendin të sëmurë, ënjtje vërehet me një akumulim të difuzionit në vaginën e tendinit, ngurtësi në lëvizjet e një gjymtyrë të sëmurë, nëse klikoni në një zonë të përflakur, shfaqet një dhimbje e mprehtë. Në mungesë të efuzionit në tendin, crepitus është i pranishëm, i cili mund të dëgjohet me një stetofonendoskop.

Formë akute jo specifike

Dhimbja e papritur në një tendon të përflakur shfaqet me një ënjtje të theksuar të vaginës së tendinit, e cila përcaktohet lehtësisht nga palpimi i dorës. Gradualisht, edema përhapet në indet e afërta, duke përjashtuar tërë gjymtyrën nga procesi i lëvizjes.

Lokalizimi më i shpeshtë i formës jo-specifike akute të tenosynovitit është ana e jashtme e duarve dhe këmbëve, më rrallë tendonat e vendosura në gishta janë të përflakur. Kur dora është e dëmtuar, puffiness kalon në parakrah dhe në shpatull, me inflamacion në këmbë, këmbën e poshtme dhe kofshë vuajnë.

Format purulente të tenosynovitis përkeqësojnë ndjeshëm gjendjen, duke shkaktuar dehje të përgjithshme të trupit në sfondin e një gjendje febrile. Manifestimet e inflamacionit intensifikohen, hiperemia shfaqet mbi zonën e prekur, dhimbja është pulsuese.

Forma akute e karakterit aseptik

Dallimi kryesor midis formës aseptike të tenosynovitis është mungesa e eksudatit dhe shfaqja e një tingulli të krepitusit në një vend të lënduar. Ky kurs shpesh zhvillohet në duar dhe në nyjen e shpatullave. Një shfaqje e papritur me dhimbje akute shoqërohet me ënjtje në tendonin e përflakur, pas palpimit të së cilës një tingull i freskët është qartë i dëgjueshëm. Gishtat humbasin lëvizshmërinë e tyre, lëvizjet shoqërohen me dhimbje të forta. Forma aseptike mund të shkaktojë një proces kronik.

Inflamacioni i tenosynovitis merr një kurs kronik me dëmtim mekanik të përsëritur të tendinit në të njëjtin vend, ose si një gjendje e komplikuar pas një forme akute të etiologjisë jo infektive. Pacienti ka dhimbje të vazhdueshme, e cila rritet me lëvizje. Në zonën e tendonit të prekur, formohet një formacion i zgjatur, i cili ka një strukturë elastike.

Kjo simptomë vërehet më shpesh me sindromën e tunelit karpal me tendovaginitin e tendinave të muskujve të dorës. Rrjedha e gjatë e fazës kronike në formimin e tumorit mund të ndjehet për formime të dendura, të ashtuquajturat "organe orizi". Kur shtypni në tendin me dy pads gishtërinj nga anët e kundërta, ndihet një shtytje, që tregon akumulimin e lëngut në kanalin e tendinit.

Diagnoza e sëmundjes

Diagnoza e Tendovaginitis bazohet në simptoma, teste specifike të dhimbjes, metoda të goditjes dhe palpacionit, si dhe një ekzaminim të jashtëm të pacientit. Nga studimi instrumental, MRI përdoret për të përjashtuar thyerjet e tendinit dhe ultrazërit për të zbuluar inflamacionin.

Shenjat diagnostikuese të inflamacionit të tendinit:

 • Tendovaginiti rrotullues i manshetës: dhimbja intensifikohet në zonën e shpatullave me lëvizjen aktive të krahut drejt më shumë se dyzet shkallëve dhe me lëvizjen e lirë të gjymtyrëve të sipërme drejt gjoksit.
 • Dëmtimi i bicepsit të shpatullës: dhimbje në rritje vërehet me lëvizje përkuljeje ose kthesë të parakrahit me pjesën e sipërme.
 • Inflamacioni i tendinave flexor: sëmundja vazhdon në një formë latente pa shenja klinike të dukshme, dhimbja ndjehet në pëllëmbën e dorës, kur gishtat zgjaten, kyçja mund të bllokohet, dhe kur të ktheheni në gjendjen e drejtuar, një klik karakteristik.
 • Lokalizimi në muskul gluteal: dhimbja vërehet kur shtypet në rajonin e trochanter më të madh, ka një ndryshim në ecje (çmendje).

Trajtimi i tenosynovitis

Masat terapeutike fillojnë me sigurimin e pjesës tjetër të gjymtyrëve. Kjo mund të arrihet me respektim të rreptë të pushimit në shtrat ose imobilizim me produkte fiksimi të ngurtë ortopedik.

Format akute të tenosynovitis kërkojnë ftohje të sipërfaqes së përflakur, kjo mund të bëhet me ndihmën e produkteve të ngrira, një shishe me ujë të nxehtë ose paketën hipotermike Snezhok, e cila mund të blihet në një farmaci. Kursi kronik trajtohet me procedurat e ngrohjes në formën e fasha terapeutike ose ointments.

Terapia e drogës për tenosynovitis, të cilën do të përshkruajë mjeku juaj, zgjidhet sipas klinikës së sëmundjes nga mjeku trajtues:

 • Ilaçet jo-inflamatore anti-inflamatore (Ketaprfen, Diclofenac, Ibuprofen), të përshkruara në doza të larta për një kohë të gjatë.
 • Kolchicina ose indomethacin përdoret nëse patologjia provokohet nga përdhes.
 • Me dhimbje të forta që nuk mund të hiqen nga NSAIDs, glukokortikosteroidet (Betamethasone, Triamcinolone) futen në zgavrën e tendinit të përflakur. Kjo procedurë kryhet sipas indikacioneve të rrepta, pasi procedura mund të çojë në këputje të tendinit.
 • Antibiotikët (Ampicilin, Omoxicillin) përdoren për format infektive të inflamacionit për të luftuar patogjenët.
 • Trajtim specifik mund të jetë i nevojshëm në rastet e dëmtimit të mushkërive me bacilin e Koch ose infeksionet seksualisht të transmetueshme.

Trajtimi kirurgjik i tendovaginitis mund të jetë i nevojshëm për dhimbje të vazhdueshme dhe lëvizje të kufizuar, shpesh në nyjen e shpatullave. Gjatë operacionit, indi mbresë është i ngacmuar, i ndjekur nga sutura e tendinit. Në periudhën e rehabilitimit, ushtrimet e fizioterapisë tregohen për të rikthyer funksionin e tendinit.

Trajtimi konservativ i tenosynovitis plotësohet nga një kurs i masazhit, UHF dhe trajtimi me ultratinguj. Rëndësi e veçantë i jepet notit dhe zbatimi i një grupi të veçantë ushtrimesh në ujë, i cili përpilohet nga një specialist mjekësor duke marrë parasysh fazën e sëmundjes dhe gjendjen funksionale të pacientit.

Terapia fizike kryhet duke marrë parasysh ngarkesën terapeutike në gjymtyrën e sëmurë. Seti i ushtrimeve po ndryshon vazhdimisht për të rritur ngarkesën në tendin. Dozimi i saktë i intensitetit të lëvizjeve përcakton shpejtësinë e restaurimit të indeve të prekura. Përpjekjet e tepërta mund të anulojnë të gjithë trajtimet e mëparshme.

Parandalimi i tenosynovitis

Ju mund të parandaloni zhvillimin e tenosynovitis ndërsa respektoni rregullat e njohura të një jetese të shëndetshme:

 • Lëvizni më shumë, drejtoni një mënyrë jetese aktive, por shmangni ngarkesat e rënda
 • Hani si duhet për marrjen e substancave të nevojshme për funksionimin optimal të organeve dhe sistemeve të brendshme
 • Mbani gjurmët e peshës, parandaloni shfaqjen e paund shtesë
 • Nëse është e nevojshme, kryeni lëvizje që provokojnë lëndime, vishni pajisje ortopedike për parandalim
 • Trajtoni me kohë sëmundjet kronike dhe infeksionet në zhvillim
 • Ndaloni pirjen e duhanit dhe pirjen e alkoolit

Kur shfaqen simptomat e para të tendovaginitit, këshillohuni me një mjek për diagnozën dhe përshkruani trajtimin e saktë.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri