Simptomat dhe trajtimi i artrozës deformuese të këmbës

Dëmtimi i nyjeve me artroza është një nga problemet më të vështira dhe më të vështira për tu zgjidhur në artritologjinë moderne. Disordersrregullimet degjenerative-distrofike në indin kërc të sipërfaqeve artikulare mund të ndikojnë në çdo pjesë të sistemit muskuloskeletor. Një shqetësim i madh për ekspertët mjekësorë është humbja e nyjeve të mëdha.

Arthroza deformuese e nyjes së kyçit të këmbës (DOA, osteoartroza) është një lloj i zakonshëm i sëmundjeve të sistemit muskulor skeletik, kur jo vetëm kërc në vetvete, por edhe i gjithë kyçja me pjesët periferike të gjëndrës pineale, ligamentet, muskujt dhe sinovial është i përfshirë në patologji që ndryshon strukturën morfologjike dhe biokimike të guaskës së artikulacionit artikular.

Thelbi i problemit

Deri kohët e fundit, deformimi i artrozës së këmbës në vende të ndryshme përshkruhej nga specialistë në mënyra të ndryshme. Në Gjermani, ajo ishte përcaktuar më parë si artrit deformues, në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe ekspertët mjekësorë të Britanisë së Madhe përcaktuan çrregullime patologjike si osteoartriti hipertrofike, në Francë – reumatizëm degjenerues i këmbëve, ose artrit i thatë i këmbës.

Shkencëtarët rus përdorin përkufizimin e "artrozës deformuese të nyjës së këmbës" pas një përshkrimi të hollësishëm të sëmundjes në 1911 nga traumatologu gjerman dhe ortopedisti Thomas Muller.

Pjesa e luanit (rreth 80%) e patologjisë klinike bie në moshën e pacientëve më të vjetër se 65 vjeç, dhe 2/3 prej tyre janë gra. Sidoqoftë, shenjat e para radiologjike të sëmundjes zbulohen te të rinjtë, mosha e të cilëve nuk kalon 30-35 vjet.

Ndër shkaqet më të mundshme të formimit të artrozës deformuese të nyjës së këmbës, përcaktohen faktorët e mëposhtëm etiologjik:

Anydo nga faktorët shkakorë të listuar ka një formë arsimore fillore dhe / ose të mesme.

Artriti deformues parësor formohet për shkak të një ngarkese të gjatë, shumëvjeçare, uniforme në nyjen e kyçit të këmbës, sëmundje të ndryshme bashkohore; ka një shkelje të metabolizmit mineral në segmentet artikulare dhe kockore.

Arthoza post-traumatike e nyjes së kyçit të këmbës, si një formë dytësore e osteoartritit, vërehet tek atletët profesionistë dhe njerëzit, puna e të cilëve është e lidhur me një rrezik dëmtimi.

Matrica e kërcit përbëhet nga shumë fibra kolagjenesh, të cilat janë të mbushura me komponime komplekse proteinike me molekulë të lartë – proteoglikane, të cilat japin forcë dhe elasticitet në segmentet kockore-artikulare.

Me artrozë deformuese, numri i agregateve proteoglikane zvogëlohet, gjë që çon në hollimin e fibrave, një rënie në karakteristikat e forcës së kërcit artikular. Si rezultat, defektet formohen në sipërfaqen artikulare në formën e brishtësisë, parregullsive, çarjeve, të cilat, kur lëvizin, çojnë kërcin në abrazion edhe më të madh.

Kursi i sëmundjes

Në diagnostifikimin laboratorik, me anë të skanimit me rreze x, përcaktohet ashpërsia e përgjithshme e deformimit artikular:

 1. Zgavra e përbashkët është e trashë, e kufizuar në një sasi minimale të lëngut synovial.
 2. Talus është zmadhuar, ka një ngjyrë të kaltërosh-cyan, përgjatë skajit të sipërfaqes kërcit ka formacione pannus (patchwork).
 3. Plafondi kërcor i talusit është i përafërt, ka grooves të thella, është i holluar, i ngjeshur në vendet me ngarkesën më të madhe.
 4. Blloku i kërcit në tibia e këmbës ka deformime të ngjashme.

Shenjat simptomatike të zakonshme të artrozës deformuese:

 • dhimbje në pushim ose gjatë aktivitetit fizik;
 • dhimbje nate në nyje;
 • ngurtësi në mëngjes;
 • kufizimi i lëvizshmërisë;
 • formimi i iluministëve cistikë në gjëndrën pineale kockore;
 • formimi i rritjeve margjinale – osteofitet;
 • ngushtimi i hapësirës së përbashkët;
 • skleroza artikulare subkondrale.

Shenjat simptomatike të përparimit të osteoartritit deformues mund të ndahen në tre shkallë.

Arthroza deformuese e nyjes së kyçit të këmbës së shkallës 1 karakterizohet nga një kurs i moderuar i sëmundjes. Në pushim, sindroma e dhimbjes praktikisht mungon. Dhimbja dhe ënjtja e lehtë e indeve të buta formohen pas një ushtrimi të vogël fizik me lokalizimin përgjatë vijës së hapësirës së përbashkët nga sipërfaqja e përparme e nyjës deri tek pjesa anësore dhe kyçin e këmbës. Një skanim me rreze X tregon një ngushtim të lehtë të hapësirës së përbashkët, pa ossifikim dhe rritje të kockave.

Lexo artikullin:  Injeksione të artritit

Arthroza deformuese e nyjes së kyçit të këmbës së shkallës 2 është një kufizim i lëvizshmërisë artikulare me simptoma të theksuara të dhimbjes. Dhimbja është e pranishme edhe në pushim, shfaqet një ngërç gjatë lëvizjes, ekziston një kufizim i lëvizjeve pasive në nyje, shfaqet çmenduri. Gjatë ekzaminimit me rreze X, vërehet një rritje e rritjeve të eshtrave, ngushtimi i hendekut të përbashkët tejkalon normën e lejuar për 2-3 herë, formohen seksione të nekrozës subkondrale, kushte të tjera distrofike.

Arthroza deformuese e nyjes së kyçit të këmbës të shkallës 3 ka një kontraktim të theksuar artikular, duke kufizuar plotësisht aktivitetin motorik. Deformimi i përbashkët ndikon në pjesën distale me ënjtje të theksuar. Konfirmimi me rreze X është mungesa e një hendeku të përbashkët me rritje të shumëfishtë margjinale, deformim të sipërfaqeve artikuluese. Përcaktohen iluminist kist, osteoporoza, një shkallë e theksuar e sklerozës subkondrale të sipërfaqes artikulare.

Një shkallë e veçantë (nga 0 në 100), e zhvilluar në Institutin Rus të Kërkimit të Traumatologjisë dhe Ortopedisë. RR Vredina, ju lejon të përcaktoni në terma numerikë ashpërsinë e manifestimeve klinike të osteoartrozës deformuese.

Numri i përgjithshëm i pikëve të një personi të shëndetshëm në shkallën RosNIITO është 0 pikë. Me një rritje të simptomave simptomatike, shtrirja e shkallës zgjerohet, e cila përcakton ashpërsinë e artrozës deformuese të nyjes së kyçit të këmbës. Trajtimi i sëmundjes zgjidhet bazuar në treguesit klinikë.

Metodat terapeutike

Në thelb, trajtimi i DOA i këmbës bazohet në terapi të drogës dhe jo-ilaçeve. Vetëm në raste të rralla, një formë e rëndë e sëmundjes eliminohet me anë të operacionit.

Trajtimi i artrozës deformuese të këmbës ka tre objektiva kryesore terapeutike:

 1. Zgjedhja taktike e ilaçeve që ndihmojnë në eliminimin e simptomave të dhimbjes, përmirësimin e gjendjes funksionale të sistemit osteoartikular duke përdorur grupe të ndryshme anti-inflamatore jo-steroide, analgjezikë dhe ilaçe lokale anestezike.
 2. Një qëllim tjetër strategjik është parandalimi i dekompozimit degjenerues të sipërfaqes artikulare, restaurimi i indeve të dëmtuara me ndihmën e stimuluesve biogjenikë, kondroprotektorëve dhe alkaloidëve të quinoline.
 3. Periudha e rehabilitimit dhe rehabilitimit është një program i procedurave fizioterapeutike, ushtrimeve gjimnastike, masazh terapeutik dhe përdorimit të ilaçit tradicional.

Faza e fillimit, ose artrozë deformuese e shkallës 1 të nyjes së kyçit të këmbës, nuk kërkon ndërhyrje serioze mjekësore. Në këtë fazë të sëmundjes, masat parandaluese të trajtimit janë të mjaftueshme.

Përdorimi i ilaçeve analgjezik, anti-inflamator dhe analgjezik është shumë i efektshëm.

Emri i ilaçitefekti farmakologjik
Arthra® msm forte (tab.)Përbërja kontribuon në frenimin e përparimit të osteoartritit, shtypjen e shkatërrimit dhe stimulimin rigjenerues të kërcit. Ilaçi ka një efekt analgjezik dhe anti-inflamator, përmirëson qarkullimin e gjakut në kockën nënkondrale, zvogëlon nevojën për stimulim jo-steroide.
Alflutop® (zgjidhje për injeksion)Komponenti aktiv i agjentit farmakologjik është një përqendrim bioaktiv nga peshq të detit të vegjël që përmbajnë aminoacide, mucopolysaccharides dhe grupe minerale. Ilaçi parandalon shkatërrimin e makrostrukturave të indeve, stimulon restaurimin e indit ndërqelizor, indin e sipërfaqes së kërcit artikular
Kondoksidi® maksimal (krem d / jashtë përafërsisht)Përbërësi kryesor aktiv – glukozamina sulfat – ndihmon në rivendosjen e zonave periferike të sipërfaqes artikulare, pengon formimin e radikalëve të superoksidit dhe formacioneve enzimë, duke çuar në shkatërrimin e bazës së indit të nyjes.
Teraflex® m (krem d / i përafërt i jashtëm)Përbërja medicinale e barit përmirëson rigjenerimin e kërcit dhe ka një efekt anti-inflamator. Teraflex® m ka një efekt antiseptik dhe mesatarisht anestezik

Edhe ARTROZ i “lënë pas dore” mund të shërohet në shtëpi! Vetëm mos harroni ta njollosni atë një herë në ditë.

Ilaçet që përmbajnë acid nikotinik dhe vitamina të grupeve D dhe B do të ndihmojnë në përmirësimin e qarkullimit në nyje. Në fazën fillestare të artrozës deformuese, fizioterapia, lazer terapia dhe masazhi terapeutik do të jenë efektive.

Arthroza deformuese e shkallës së 2-të të nyjës së kyçit të këmbës kërkon terapi më intensive të ilaçeve.

Kombinimet anti-inflamatore josteroide vijnë në shpëtim, për shembull:

  ilaçi për administrim intramuskular është Amelotex®. Një jo-stero>

Trajtimet e listuara janë siguruar vetëm për qëllime edukative. Actionsdo veprim i vetë-mjekimit mund të ketë pasoja të dëmshme. Vetëm një mjek përcakton ashpërsinë e sëmundjes dhe përshkruan trajtimin e nevojshëm.

Fiksimi i kyçit të këmbës

Pas trajtimit të artrozës deformuese, pajisjet e posaçme ortopedike korrigjuese do të ndihmojnë në rivendosjen e funksioneve muskulore, të cilat ndihmojnë për të shmangur efektin e ushtrimit fizik në rajonin e dëmtuar të kyçit të këmbës, kontribuojnë në forcimin e vetive jastëk, stabilizimin e qendrës së gravitetit.

Lexo artikullin:  Hygroma në dore si ta heqësh qafe atë

Fiksimi i këmbës rekomandohet në rrethanat e mëposhtme:

 • gjatë rehabilitimit rehabilitimi pas operacionit;
 • me dëmtim mekanik të aparatit ligamentoz të tendinit;
 • me patologji kongjenitale të këmbës;
 • në mënyrë që të parandalohen dëmtimet tek atletët.

Ekzistojnë disa lloje kapësesh për qëllime të ndryshme:

 • fiksuesit korrigjues në formën e ortozave të ngurtë ose gjysmë të ngurtë do të ndihmojnë për të siguruar pozicionin e saktë anatomik me anomali kongjenitale ose me artrozë komplekse deformuese;
 • një fashë medicinale e mbarsur me një përbërje të veçantë do të jetë efektive në rivendosjen e sipërfaqeve të indeve artikulare;
 • një frenë e këmbës imobilizuese për artrozën deformuese është e përshkruar për shkallët 2 dhe 3 të lezionit.

Zgjedhja e një fiksuesi korrigjues do t'ju ndihmojë mjekut-reumatolog ose ortopedist.

Gjimnastikë e përbashkët dhe ndihma e mjekësisë tradicionale

Me gradat 1 dhe 2 të osteoartrozës deformuese, është e dobishme të përdorni profilaksinë terapeutike. Si një terapi alternative në shtëpi, përveç kursit kryesor të përshkruar nga mjeku që merr pjesë, ju mund të vazhdoni trajtimin e artrozës deformuese të nyjës së këmbës me mjete juridike popullore, dhe të kryeni ushtrime të thjeshta për nyjen e kyçit të këmbës.

Gjimnastikë e përbashkët për kyçin e këmbës:

 • duke ecur në gishta të lartë. Gjunjët janë drejt, këmbët mbi gishtërinjtë. Përndryshe, ne i ngremë këmbët e drejtuara paralelisht me sipërfaqen e dyshemesë, këmba e dytë është në gishtërinjtë. Ushtrimi përsëritet 8 herë;
 • duke ecur në thembra. Sa më shumë që të jetë e mundur ulim një këmbë, pa e ulur një këmbë poshtë. Ushtrimi për të bërë 8 herë;
 • duke ecur në pjesën e prapme të këmbës 8 herë, një ushtrim i ngjashëm në këmbën e brendshme;
 • rrotullon nga këmbët në thembra dhe mbrapa. Këmbët në gishtërinjtë dhe pak të përkulur në gjunjë. Në mënyrë alternative duke ulur thembra me dy këmbë, kthehemi në pozicionin e fillimit. Qasja gjimnastike përsëritet 8 herë;
 • pozicioni fillestar – ulur “në turqisht”. Me forcën e duarve, pranvera gjunjët në anët. Përsëriteni 8 herë;
 • pozicioni fillestar – ulur. Këmbët janë të lidhura, dhe qendra e gravitetit transferohet në thembra. Duke u mbështetur në duar, ne kryejmë lëvizje pranverore me gjunjët në anët. Përsëriteni ushtrimin 8 herë;
 • ulur në dysheme, këmbët u drejtuan në gjunjë. Zgjatni maksimalisht këmbën mbrapa dhe me radhë, duke përsëritur secilën lëvizje 8 herë.

Në rast dhimbjeje, kompleksi i ushtrimeve gjimnastike duhet të ndalet menjëherë.

Trajtimi i DOA i nyjës së këmbës me metoda alternative është një masë parandaluese që ndihmon në lehtësimin e simptomave të dhimbjes, por nuk eliminon shkakun e gjendjes.

Receta popullore për mjekësinë tradicionale për osteoartritin e nyjës së kyçit të këmbës:

 • një gotë me rrënjë të thatë luledielli derdhet në 3 litra ujë, të ziera jo më shumë se 5-7 minuta. Ilaçi përdoret për 3 ditë me ndarjen e përzierjes shëruese në përmasa të barabarta. Një trajtim i tillë i siguron trupit trupit më të shpejtë të larjes së kripës. Kursi i trajtimit përcaktohet nga një specialist këshillimi;
 • një gotë e një përzierje të kalendulës së thatë, gjetheve të thuprës dhe hithrës në pjesë të barabarta piqet në 250 ml ujë të valë. Përzierja e përgatitur është mbivendosur në nyjen e lënduar. Ajo është e mbuluar me një film celofan dhe një leckë të ngrohtë leshi. Ju duhet të mbani një kompresë të tillë për të paktën 2-2.5 orë. Për shkak të kësaj përbërje, qarkullimi i gjakut përmirësohet, gjë që ndikon në mënyrë të favorshme në punën funksionale të sipërfaqeve artikulare. Kursi i trajtimit përcaktohet nga një mjek;
 • Frutat e gështenjës së kalit (10 copë) janë copëtuar, derdhen me 0,5 l vodka ose alkool të holluar. Një agjent shërues injektohet për tre javë. Aplikoni nga jashtë, duke fërkuar përzierjen në nyje të dhimbshme. Për përdorim të brendshëm, 1 lugë çaji tri herë në ditë është e mjaftueshme. Kursi i trajtimit përcaktohet nga mjeku;
 • 10 gram gjethe të gjirit të thatë derdhen me ujë, zier 5-7 minuta. Një zierje rekomandohet për përdorim të brendshëm 3 herë në ditë. Kohëzgjatja e trajtimit është 2-3 javë.
Lexo artikullin:  Dhimbja e shpatullave shkakton dhe trajtimin

Një kompresë nga patatet e papjekura të bluara, gjethet e lakrës së bardhë, një përzierje e shkumës së grimcuar (50 g) dhe kosit të bërë shtëpi (100 ml) do të ndihmojë në lehtësimin e ënjtjes së nyjeve dhe zvogëlimin e dhimbjes. Aplikime të tilla për kompresim kryhen mundësisht përpara gjumit.

Ju mund të eliminoni simptomat e dhimbjes së pakëndshme me një kompresë të kripës së detit ose një përzierje të uthullit të mollës së mollës (50 g), terpentinë (50 ml) dhe të verdhës së vezës. Treatmentdo trajtim alternative duhet të aprovohet nga një mjek dhe të mos shkaktojë një reaksion alergjik. Kundërindikimet ndaj mjekësisë tradicionale janë sëmundje kronike të traktit gastrointestinal, dështimi i veshkave dhe / ose mëlçisë.

Parandalimi DOA

Komponentët shkakorë të çrregullimeve degjenerative distrofike në nyjen e kyçit të këmbës janë displazia (inferioriteti kongjenital i nyjës), inflamacioni dhe trauma.

Për të siguruar biomekanikën me cilësi të lartë të elementeve artikulare në periudhën para lindjes, nëna e pritur duhet të kujdeset për një dietë ushqyese me një përmbajtje të mjaftueshme të përbërësve minerale dhe vitaminave, ndiqni të gjitha udhëzimet e përshkruara nga një specialist këshillimi.

Në një moshë të re, të mesme dhe më të vjetër, një person duhet në çdo mënyrë të mundshme të shmangë efektet në nyjet e ngacmuesve patogjenë të një natyre infektive, të cilat kontribuojnë në formimin e proceseve inflamatore në rajonin muskuloskeletal dhe artikular të sistemit mbështetës.

Për këtë, është e nevojshme të ruani vetitë mbrojtëse imune të trupit, të shmangni zakonet e këqija (pirja e duhanit, alkooli, etj.), Për të ngopur plotësisht trupin me substanca minerale. Një zonë e veçantë rreziku përfaqësohet nga njerëz me mbipeshë, funksione metabolike të dëmtuar të sistemit endokrin.

Një përqindje e madhe e incidencës së artrozës deformuese vërehet te njerëzit me një shkelje të integritetit anatomik të nyjeve, domethënë, pacientë me ndërlikim post-traumatik. Prandaj, kur luani sporte ose aktivitete ekstreme, duhet të mbani mend për pasojat e mundshme.

Si një profilaksë terapeutike, rekomandohet trajtimi vjetor sanatorium-vendpushim i sistemit muskulor dhe skeletit në vendpushimet e specializuara shëndetësore.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri