Lordoza e simptomave të shpinës së kraharorit, shkaqeve, trajtimit

Lordoza e shpinës së kraharorit nënkupton një përkulje të panatyrshme përpara, një devijim i fortë mund të çojë në shkelje të fibrave nervore. Sëmundja shfaqet tek të posalindurit dhe pacientët e rritur, kërkon një vizitë në kohë te mjeku dhe një kurs të plotë të trajtimit. Injorimi i shenjave klinike çon në forma të përparuara të sëmundjes dhe nevojën për ndërhyrje kirurgjikale.

Përmbledhje

Lordoza e gjirit nënkupton lakimin e panatyrshëm të shtyllës kurrizore. Mjekët dallojnë dy variante të patologjisë sipas faktorit etiologjik:

 1. Kongjenitale – sëmundja shoqërohet me anomalitë e zhvillimit intrauterine ose trauma në lindjen e fëmijëve. Si rezultat i deformimit, gjoksi është ngushtuar, i cili manifestohet gjatë periudhës së rritjes, dhe çon në një përkeqësim të mirëqenies. Seksioni pulmonar, kardiak i nënshtrohet kompresimit, i cili i referohet kërcënimeve të drejtpërdrejta për jetën e pacientit.
 2. Fituar – në fazat fillestare ka një ndryshim të vogël në lakimin në kolonën kurrizore në nivelin e rajonit të kraharorit. Fillimisht, lakimi ka tendencë në zero, ekziston një shtrirje e shtyllës kurrizore. Në të ardhmen, formohet një kthesë përpara jo standarde, në raste komplekse, devijimi është i dukshëm gjatë inspektimit vizual.

Ndarja sekondare e sëmundjes bëhet në përputhje me arsyet që e provokuan atë: Lloji primar – problemi shoqërohet me procese patologjike që ndodhin në kolonën kurrizore.

Këto përfshijnë shkatërrimin e kërcit, indit kockor. Lloji sekondar – një sëmundje ndodh me dëmtime të vendeve të tjera, pushim të zgjatur në shtrat. Në disa pacientë, patologjia shoqërohet me një shkelje të funksionit të përkuljes së nyjeve, duke kufizuar lëvizshmërinë e tyre.

Ndarja sipas shenjave simptomatike:

 • formë jo fikse – lezion i butë, me ruajtje të plotë të lëvizshmërisë, aktivitetit fizik;
 • pjesërisht të fiksuara – devijimet provokojnë kufizime kur përkulen në ndonjë drejtim;
 • fikse – sëmundja nuk lejon të mbajë pozicionin standard të trupit, shumica e pacientëve kërkojnë kujdes kirurgjikal.

Ndarja sipas ashpërsisë së procesit është paraqitur:

 • hiperlordoza – me një lakim të rëndësishëm të shtyllës kurrizore;
 • hipolordoza – një devijim i lehtë nga standardet standarde.

Simptomatologjia

Manifestimet klinike të lordozës së shpinës së kraharorit janë qartë të dukshme në fazat e fundit të zhvillimit të sëmundjes – pamja, postura kanë ndryshime të theksuara, janë të dukshme me një ekzaminim të thjeshtë.

 1. Një zgjatje e lehtë e kokës përpara, duke shkurtuar shtyllën kurrizore të qafës së mitrës;
 2. Rrumbullakimi i barkut, rrafshimi i gjoksit;
 3. Përparimi përpara i shpatullave;
 4. Ndryshimet në ecje, kur uleni, gjymtyrët e poshtme në mënyrë të pavullnetshme lëvizin veçmas në gjunjë.
Lexo artikullin:  Recetat më të mira për mjetet juridike popullore për trajtimin e hernisë së shtyllës kurrizore

Me kalimin e kohës, sindroma e dhimbjes rritet, lëvizje e kufizuar ndodh në zonën e prekur. Kur përpiqeni të lëvizni, një qëndrim të gjatë në një pozicion statistikor, shqetësimi intensifikohet.

Burimet e zhvillimit

Lordoza e kraharorit mund të shkaktohet nga një sërë arsyesh. Burimet kryesore të zhvillimit të sëmundjes përfshijnë:

 • ndryshime degjenerative-distrofike në kockat e nyjës së hip, nyjet, indet e muskujve;
 • Funksioni kompensues – një devijim patologjik formohet nën ndikimin e lakimit të pjesëve të tjera të trupit;
 • rritje e mprehtë – e natyrshme në fëmijëri;
 • qëndrim i vazhdueshëm i pasaktë, lëndime të ndryshme të shtyllës kurrizore;
 • spazma e strukturave të muskujve, shkatërrimi i kërcit, kockave, muskujve të organeve;
 • aktivitet i pamjaftueshëm motorik – me një mënyrë jetese të ulur, pasivitet fizik;
 • procese inflamatore që prekin indet përreth kolonës kurrizore;
 • neoplazmat e çdo etiologjie;
 • ndryshimi i vendndodhjes së nyjeve, pavarësisht nga departamenti;
 • Kufizimet e lëvizshmërisë – sëmundja shpesh gjendet në pacientët e paralizuar.

Periudha e lindjes së një fëmije, gjatë shtatëzënësisë ka një zhvendosje në qendër të gravitetit, gjendja është fiziologjike dhe kalon spontanisht pas lindjes së foshnjës.

Diagnostics

Një ekzaminim rutinë standard i fëmijëve dhe adoleshentëve zbulon lordozën torakale në fazat fillestare të lakimit. Pacientët e rritur trajtohen me një problem në rast të shqetësimit, dhimbje në shpinë, gjoks. Pas mbledhjes së anamnezës dhe bërjes së një diagnoze paraprake, mjeku drejton pacientin për procedurat e veçanta diagnostikuese:

 • Imazhet me rreze X – të kryera në dy kënde, ndihmojnë në përcaktimin e shkallës së lakimit, zhvendosjen e artikulacionit, dëmtimin e indeve të eshtrave;
 • MRI, CT – ju lejon të identifikoni nivelin e dëmtimit në zonën e problemit, fibrat nervore të shtypura, të përcaktoni shkaqet e sëmundjes.

Trajtim

Masat terapeutike për trajtimin e lordozës së shpinës së kraharorit kanë dy qëllime kryesore:

 • shtypja e ndjesive të pakëndshme, të dhimbshme;
 • eleminimi i burimit që shkaktoi zhvillimin e procesit patologjik.

Manipulimet e mëposhtme janë përfshirë në trajtimin kompleks:

 1. Terapia e ilaçeve;
 2. Seanca masazhi me një cikël relaksues dhe tonik;
 3. LFK – një grup i ushtrimeve zgjidhet individualisht për secilin pacient;
 4. Terapia me baltë, banjot;
 5. Akupunktura – është e nevojshme për të zvogëluar dhimbjen, për të rivendosur funksionalitetin e mbaresave nervore.

Conductedshtë realizuar edhe një kurs i trajtimit të sëmundjeve sekondare të departamentit muskuloskeletal.

Ilaçet dhe trajtimi kirurgjikal

Terapia e drogës është e përshkruar për të shtypur reaksionet inflamatore, dhimbjen, përshpejtimin e shërimit të indeve të dëmtuara, stabilizimin e proceseve metabolike.

NSAIDs – ilaçet kanë spektër veprimi anti-edematoz, anti-inflamator, analgjezik. Trajtimi kryhet nga Ibuprofen, Celecoxib, Artoxib, Denebol.

Mjetet juridike lokale – lehtësojnë inflamacionin, ënjtjen, shqetësimin në vendet e aplikimit të drejtpërdrejtë. Ilaçet e rekomanduara paraqiten nga Fastum-gel, Voltaren, Diclofenac.

Lexo artikullin:  Deformimi i spondilozës së simptomave kurrizore mesit dhe trajtimit

Komplekset multivitamine – ilaçet përmirësojnë proceset metabolike, aktivizojnë sistemin imunitar: Neurovitan, Neurorubin, Vitaxone, Combigamma, Nerviplex, Nevrolek.

Glukokortikosteroidet – ilaçet hormonale përshkruhen në mungesë të efektivitetit të NSAIDs, shkallëve të rënda të dëmtimit. Trajtimi kryhet nga hidrokortizoni, prednizoni, deksametazoni, betaspan, Kenalog.

Kondroprotektorët – ndihmojnë në rivendosjen e qelizave të kërcit: Kondroitin sulfat, Glukosaminë, Adgelon, Teraflex.

Kirurgjia për lordozë në shpinë kraharore kryhet në raste veçanërisht komplekse. Gjatë operacionit, strukturat metalike speciale futen në zonën e problemit që e mbajnë shtyllën kurrizore në një pozicion normativ. Periudha e rehabilitimit është e gjatë, paralelisht me procedurat fizioterapeutike të pacientit, përshkruhen trajtime manuale, seanca masazhesh, ushtrime fizioterapie.

Seanca masazhesh, terapi ushtrimore

Ushtrimet e fizioterapisë përfshihen në programin e trajtimit të detyrueshëm për lordozën. Trajnimet e para mbahen së bashku me instruktorin, pasi masterojnë kursin, pacienti kryen ushtrime në shtëpi. Detyrat kryesore të gjimnastikës përfshijnë:

 • restaurimi i elasticitetit të humbur;
 • lehtësim i shqetësimit;
 • parandalimi i spazmave të korseve të muskujve;
 • rritje e tonit të muskujve;
 • normalizimi i qarkullimit të gjakut.

Rivendosja e këtyre funksioneve çon në një përmirësim të proceseve metabolike, në zhdukjen e dhimbjes. Ushtrimet shtrënguese janë të ndaluara për dhimbje të forta, të gjitha stërvitjet kryhen sipas skemës më të butë: pacienti nuk duhet të jetë i lodhur, me punë të tepërt.

Seancat e masazhit tregohen për të gjithë pacientët me patologji të shtyllës kurrizore. Gjatë 10-15 procedurave, qarkullimi i gjakut në zonën e problemit është stabilizuar, proceset metabolike normalizohen. Masazhi përshkruhet në disa kurse – për të konsoliduar rezultatin.

Pritjet ortopedike

Produktet korrigjuese zgjidhen nga mjeku që merr pjesë në varësi të shkallës së lakimit, ashpërsisë së procesit patologjik. Kur veshni korse, fashë ose korrigjues të pozicionit, është e nevojshme të ndiqni rekomandimet e prodhuesit – përdorim i paarsyeshëm i gjatë, fiksimi i pahijshëm mund të shkaktojë përkeqësim, përparim të përshpejtuar të sëmundjes.

Komplikime të mundshme

Format e lëna pas dore të lordozës së kraharorit mund të çojnë në formimin e pasojave të ndryshme:

 • një rënie e ndjeshme e vëllimit të mushkërive – provokon probleme me frymëmarrjen;
 • shqetësime në punën e zemrës – kompresimi mekanik çon në një rritje të presionit të gjakut, paqëndrueshmëri të kontraktimeve të zemrës;
 • mosveprimi i njërës ose të dy veshkave – pasoja është mosfunksionimi i prodhimit të urinës;
 • sindromi i dhimbjes – për shkak të deformimit të brinjëve;
 • Zhvlerësimi jo i plotë kur lëviz;
 • intoleranca ndaj ushtrimit fizik, fillimi i shpejtë i lodhjes;
 • shkelja e përcjelljes në indet nervore.
Lexo artikullin:  Si të trajtoni nevralgjinë ndërnjerëzore në të majtë

Për të shmangur zhvillimin e komplikimeve, është e nevojshme të kërkoni ndihmë në kohën e duhur.

Masat parandaluese

Masat parandaluese përfshijnë dispozita standarde për parandalimin e problemeve me shtyllën kurrizore:

 1. Hyrje në regjimin ditor të aktivitetit motorik, fizik – sa më shumë që të jetë e mundur dhe forca e trupit. Shtë e nevojshme të shmangni mbingarkesat, dëmtimet, të monitoroni vazhdimisht sjelljen.
 2. Respektimi i rregullave të sigurisë gjatë punës lidhur me lëvizjen e vazhdueshme të sendeve të rënda. Kur jeni i zënë në zyrë, duhet të organizoni një ngrohje çdo orë, të ecni nëpër zyrë. Pacientët duhet të mbajnë mend për sjelljen e saktë, refuzimin e qëndrimit të zgjatur në një pozicion statistikor.
 3. Kontrolloni peshën tuaj trupore, nëse jeni mbipeshë, kaloni në një dietë me mjaft lëndë ushqyese. Mos harroni për terapinë e vitaminave sezonale – ajo kryhet me komplekse multivitamine me sasinë maksimale të vitaminave dhe mineraleve.

Lordoza e kraharorit i përket grupit të patologjive me përparim fazor. Duke lindur nën ndikimin e faktorëve negativë, sëmundjet ndryshojnë në shenjat karakteristike simptomatike, gjë që ju lejon të kapni ato në fazat fillestare të zhvillimit. Trajtimi në kohë ju lejon të zgjidhni problemin me metoda konservatore, pa korrigjim kirurgjikal.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri