Ligamentiti shkakton, shenja, diagnozë dhe trajtim

Ligamentiti shpesh shoqërohet me mikrofraksione të ligamentit. Sëmundja prek njerëzit me sëmundje sistemike (diabeti, hipotiroidizmi) dhe patologjitë e aparatit artikular. Simptoma e parë dhe kryesore e ligamentit është dhimbja. Pastaj bashkohen puffiness, ethe dhe skuqje. Lëvizshmëria e nyjës, në zonën e së cilës ndodhet ligamenti i prekur, shpesh shqetësohet. Trajtimi konsiston në përdorimin e ilaçeve anti-inflamatore dhe teknikave fizioterapeutike.

Nga anatomia

Skeleti i një të rrituri ka mesatarisht 206 kocka. Disa prej tyre janë të fiksuara (për shembull, kockat e kafkës ose legenit), ndërsa shumica janë nyje të lëvizshme – nyje.

Vetë rajoni artikular është i paqëndrueshëm. Prandaj, për ta forcuar atë, formacionet e indit lidhës – ligamentet – kanë evoluar në mënyrë evolucionare. Ata janë litarë të dendur që jo vetëm që stabilizojnë nyjen, por gjithashtu drejtojnë ose pengojnë lëvizjen në të.

Karakteristikat e sëmundjes

Natyrisht, ligamentet pësojnë stres të jashtëzakonshëm gjatë aktivitetit fizik. Për këtë arsye, ata lëndohen disa herë më shpesh sesa kockat ose muskujt. Pra, manifestimi klasik i mbingarkesave dhe dëmtimeve të fillesave ligamentoze është inflamacioni i tyre – ligamentiti (nga lat. "Ligamentum" – ligament, "itis" – inflamacion).

Sëmundja provokohet si dëmtim domethënës i ligamenteve (lotëve), dhe mikrotrauma për shkak të ngarkesave ekstreme në nyje. Në disa raste, reaksioni inflamator është një përgjigje ndaj një infeksioni infektiv me brucelozë, leptospirozë ose sifiliz. Sëmundjet somatike kontribuojnë në sëmundjen: diabeti, mosfunksionimi i tiroides, mbipesha dhe patologjitë e ndryshme të nyjeve artriti ose artriti.

Më rrallë, ligamentiti shfaqet tek foshnjat dhe fëmijët. Arsyeja për këtë është një anomali kongjenitale e zhvillimit – formimi i një "nyje" në shtresat ligamentoze që pengon funksionimin e tendinit dhe aparatit të muskujve ngjitur.

Cili është rreziku i ligamentitit?

Një reaksion i zgjatur inflamator provokon një shkelje të metabolizmit lokal në ligament, për shkak të të cilit ligamentiti mund të shndërrohet në ligamentozë.

Një ndërlikim i ngjashëm karakterizohet nga zëvendësimi i ligamenteve me kërc, i ndjekur nga ossifikimi. Procesi patologjik fillon në vendin e ngjitjes së aparatit ligamentoz në kockë, pas së cilës shtrihet në të gjithë kordonin.

Këto shndërrime kufizojnë ndjeshëm gamën e lëvizjes në nyje. Ndërsa me zhvillimin e sëmundjes, ndodh ankiloza – imobilizim i plotë i nyjës kockore, duke kontribuar në paaftësinë e pacientit.

Simptomatologjia

Kordonet lidhëse janë të pasura me mbaresa nervore. Për këtë arsye, simptoma kryesore e ligamentit është dhimbja. Fotografia klinike shoqërohet gjithashtu me fenomene inflamatore: skuqje, ënjtje dhe ethe të indeve përreth. Në këtë rast, funksioni i nyjës së kockave shpesh cenohet, në zonën e të cilit vihet re një proces inflamator.

Simptomat në masë të madhe varen nga lokalizimi dhe forma e sëmundjes. Teorikisht, inflamacioni mund të ndodhë në çdo ligament të trupit. Sidoqoftë, opsionet më të zakonshme janë ligamentiti i furçës interspinoze, gju, plantare dhe stenotike.

Ligamentiti interspinoz karakterizohet nga pezmatimi dhe ngjeshja e ligamenteve midis proceseve spinoze të rruazave (ato mund të ndjehen përgjatë vijës së mesme të shpinës, nëse mbështeteni përpara). Faktorët provokues janë lëndimet kurrizore, sëmundjet infektive dhe aktivitetet specifike profesionale (bashkues, muratorë, hapëse).

Lexo artikullin:  Simptomat e artritit psoriatik dhe trajtimi me metotreksate

Më shpesh, inflamacioni zhvillohet në rajonin e mesit. Pra, pacientët janë të shqetësuar për dhimbjen e dhimbjes ose djegien e dhjamit, të përkeqësuar nga animi i trupit ose ndjenjën e shpinës. Në raste të avancuara, gama e lëvizjeve është e kufizuar, dhe kur kthehet ose përkulet shtylla kurrizore, ndodhin "klikime" karakteristike.

Inflamacioni i izoluar i ligamenteve të shtyllës kurrizore konsiderohet një sëmundje mjaft e rrallë. Shpesh një diagnozë e ngjashme bëhet pas përjashtimit të të gjitha llojeve të patologjive të shtyllës kurrizore (osteochondrosis, spondylosis, spondylitis ankylosing, etj).

Inflamacioni i ligamenteve të gjurit në shumicën e rasteve provokohet nga mikrotraumët. Më shpesh, sëmundja zhvillohet në sfondin e sporteve intensive, duke kërcyer ose bie.

Manifestimet klinike të ligamentit shoqërohen me lot mikroskopik të kordonit ligamentoz. Pra, pacientët janë të shqetësuar nga dhimbje të shurdhër në zonën e gjurit, të rënduar nga palpimi. Vetë kyçi rritet në vëllim për shkak të edemës së indeve përreth. Lëkura mbi gju kthehet e kuqe, dhe temperatura e saj rritet. Shpesh ka fryrje – një “mavijosje”. Shtë e vështirë për pacientin që të përkulet dhe të drejtojë këmbën në nyjen e gjurit. Në të njëjtën kohë, ecja dhe besimi në gjymtyrën e prekur është e vështirë.

Në rrjedhën kronike të inflamacionit, sindroma e dhimbjes është më pak e theksuar, dhe rrezja e lëvizjeve është praktikisht e pakufizuar. Sidoqoftë, me kalimin e kohës, gjendja e pacientit përkeqësohet: litarët ligamentoz bëhen të dendura, duke zvogëluar ndjeshëm lëvizjen e përbashkët.

Mikrodamazhi i ligamenteve të gjurit duhet të dallohet nga këputjet e plota. Në rastin e dytë, do të ketë një “çarje” karakteristike gjatë dëmtimit, si dhe paqëndrueshmëri (“çlirueshmëri”) të nyjës pas.

Dëmtimi i ligamenteve planare mund të ndodhë për shkak të dëmtimeve të mëparshme, çorapeve të këpucëve të pakëndshme, rritjes së stresit ose inflamacionit në indet përreth.

Zakonisht, pacientët shqetësohen nga dhembja e dhimbjes, e cila intensifikohet gjatë lëvizjeve në hap (ecja, vrapimi). Si rregull, dhembja lokalizohet në zonën e kordonit ligamentoz të prekur. Sidoqoftë, në disa raste, dhimbja mund të shpërndahet – dmth. Ndjehet në të gjithë këmbën.

Në fushën e inflamacionit të ligamentitit, shpesh vërehen ënjtje, mpirje ose, përkundrazi, ndjeshmëri e rritur e lëkurës. Shpesh është e vështirë për pacientët të përkulen / unbend, si këmbën vetë dhe gishtat. Në disa raste, besimi te gjymtyrët e prekura është i vështirë.

Nëse një ligament plantar i gjatë është i përfshirë në procesin patologjik, dhimbja mund të vërehet në zonën e thembra, duke imituar fasciitin planar ("nxitje kalkaneale"). Në këtë rast, diagnostifikim shtesë në formën e rrezeve x ose tomografisë së llogaritur.

Stenozimi i ligamentitit të furçës

Ky lloj i inflamacionit çon në ngjeshje të kanaleve të tendinit, kjo është arsyeja pse tre forma janë të mundshme: me humbjen e unazës (sëmundja e Nott), ligamentet tërthor (sindromi i tunelit karpal) dhe kanali i parë i kyçit të dorës (patologji de Curven) .

Lexo artikullin:  Trajtimi për një hernie të shpinës lumbare

Në sëmundjen e Nott, gishti i madh është më shpesh i përfshirë në procesin inflamator, për shkak të të cilit zgjatja e tij normale është e pamundur (gjatë lëvizjes, dëgjohet një tingull karakteristik – "gishti klikues"). Mbikëqyrja e duarve dhe puna në vendin e punës kontribuojnë në sëmundjen (ekspozimi ndaj dridhjeve, etj.).

Patologjia de Kerven karakterizohet nga një ngushtim i tunelit të parë karpal. Si rezultat, baza e gishtit të madh fryrë, lëkura sipër saj bëhet e përflakur – ajo kthehet e kuqe dhe ngrohet. Pacienti përjeton dhimbje në djegie, e cila intensifikohet me rrëmbimin e gishtit të parë, përkuljen ose palpimin e saj.

Në sindromën e tunelit karpal, nervi mesatar është i ngjeshur nga ligamenti tërthor dhe tendonët. Për këtë arsye, ekzistojnë çrregullime neurologjike në formën e dhimbjes, djegies ose mpirjes së gishtit të madh, indeksit dhe gishtërinjve të mesëm. Ekziston edhe një dobësi e përkuljes së dorës dhe ngjeshjes së saj në grusht. Sëmundja konsiderohet një sëmundje profesionale midis interpretuesve të gjuhës së shenjave, artistëve dhe pianistëve.

Diagnostics

Masat diagnostike për ligamentit bazohen në një ekzaminim klinik dhe në përjashtimin e patologjive të njëkohshme (fraktura, thyerje të ligamenteve, etj.). Për këtë qëllim, bëhet radiografia dhe tomografia e llogaritur.

Për vizualizim të drejtpërdrejtë të kordonit ligamentoz, ata përdorin përdorimin e ultratingullit ose rezonancës magnetike bërthamore (ultratinguj, MRI). Me dëmtim të ndjeshëm të ligamenteve, artroskopia mund të kryhet – një procedurë diagnostike dhe trajtimi, gjatë së cilës mikro-mjetet dhe një kamerë futen në zgavrën e përbashkët.

Nëse dyshoni për një proces infektiv, një test shtesë i gjakut është i nevojshëm për praninë e shënuesve të agjentëve të caktuar infektues (reagimi Wasserman për sifilizin, etj.).

Trajtimi i ligamentitit

Masat terapeutike në periudhën akute kanë për qëllim zvogëlimin e dhimbjes. Për këtë qëllim, pacientët duhet të imobilizojnë gjymtyrën e prekur, duke kufizuar të gjitha llojet e ngarkesës në të.

Për të ndaluar dhimbjen dhe për të zvogëluar reagimin inflamator, rekomandohet çdo 4 orë për 10-15 minuta që të aplikoni të ftohtin në lezion në formën e një komprese me akull. Procedurat e tilla duhet të përsëriten për dy ditë, dhe pastaj të zëvendësohen me ngrohje (fasha të ngrohta, banja parafine, etj.).

Barnat anti-inflamatore jo-steroide (Indomethacin, Ketorolac, Analgin, Ibuprofen) mund të përdoren si qetësues për qetësimin e dhimbjeve. Këto substanca gjithashtu përshkruhen në mënyrë topike në formën e ointments (Diclofenac, Ketoprofen, Phenylbutazone).

Me një sindromë të theksuar të dhimbjes, është e mundur të përdoren injeksione me anti-inflamator hormonal (Hydrocortisone) dhe anestetikë (Lidocaine, Procaine).

Si efekt irritues lokal (i ashtuquajturi "terapi shpërqendruese"), përdoren ointments me capsaicin (ekstrakt piper), helmet e bletëve dhe gjarprit.

Një mundësi moderne e trajtimit për ligamentit është përgatitjet e indeve, për shembull, plazma e gjakut e pacientit e pasuruar me trombocitet. Ky agjent futet në lezion në mënyrë që të zvogëlojë përgjigjen inflamatore dhe të përshpejtojë restaurimin e indeve të dëmtuara.

Lexo artikullin:  Ushtrime fizioterapie për osteokondrozën e mesit

Procedurat fizioterapeutike që kontribuojnë në rigjenerimin e litarëve ligamentozë mund të shkurtojnë periudhën e rehabilitimit të pacientit. Zakonisht përshkruajnë një efekt me frekuencë të lartë ose tejzanor. Përdoren gjithashtu aplikacione për baltë dhe ozokerite.

Për të ruajtur lëvizshmërinë e nyjës së kockave, pacientët këshillohen që në mënyrë periodike të kryejnë një kompleks ushtrimesh fizioterapie, të praktikojnë vetë-masazh.

Kirurgjia në rast të inflamacionit të ligamenteve kryhet rrallë. Sidoqoftë, me ligamentit stenotik mund të kërkohet diseksion kirurgjik i ligamentit ose heqje e "nyjeve" kongjenitale të tij.

Parandalim

Masat parandaluese që synojnë parandalimin e inflamacionit të ligamenteve përfshijnë:

  1. Ndryshimi në dietë për të ulur peshën e trupit në normale;
  2. Shmangia e dëmtimeve të nyjeve dhe indeve periartikulare;
  3. Aktiviteti i duhur fizik me përjashtim të një stili jetese të ulur ose sporteve tepër intenzive;
  4. Korrigjimi i sëmundjeve sistemike (diabeti, mosfunksionimi i tiroides, etj.);
  5. Trajtimi i patologjive artikulare – artroza, si dhe artriti për shkak të reumatizmit, psoriasis, përdhes;
  6. Parandalimi i infeksionit me brucelozë, leptospirozë, sifiliz, tuberkuloz dhe infeksione të tjera.

Masat parandaluese janë të rëndësishme në mesin e atletëve, përkthyes të gjuhës së shenjave, bashkues, rrobaqepësues, artistë, sekretarë, shkrimtarë dhe pianistë.

Parandalimi sekondar është parandalimi i përparimit të ligamentitit në ligamentozë. Për këtë qëllim, kryhet trajtimi mjekësor në kohë i reaksionit inflamator dhe korrigjimi kirurgjikal (diseksioni i ligamentit ose heqja e "nodulave" kongjenitale).

Mos harroni, një inflamacion i rrjedhshëm i aparatit ligamentoz kërcënon me oshifikimin e litarëve të indit lidhës. Një "dendësim" i tillë i ligamenteve është shkaku i palëvizshmërisë së nyjes dhe paaftësisë pasuese të pacientit!

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri