Kur një fashë tregohet pas një frakture të këmbës

Fashë kyçin e këmbës pas një frakture përdoret në praktikë për të zvogëluar kohën e rehabilitimit dhe për të rritur performancën e rikuperimit. Orthoza është një pajisje që është bërë nga një fashë dhe kornizë elastike e specializuar për bashkimin e një këmbë të lënduar në një pozicion. Fashë mbulon këmbën dhe kyçin e këmbës, duke rregulluar të gjitha nyjet e kyçit të këmbës.

Përdorimi i një fashë ndihmon për të mbajtur një gjymtyrë të dëmtuar në një pozicion të caktuar për një kohë të gjatë. Një periudhë qetësie ndihmon në shërimin e shpejtë të një këmbë të dëmtuar për shkak të riparimit të funksioneve të tij të humbura.

Farë është një fashë

Një rrip i bërë nga pëlhura elastike e pajisur me shirita dhe fasteners për fiksimin e gjymtyrëve quhet fashë. Përdorimi i pajisjeve tregohet në situata të tilla:

 • Gjatë shtatëzënësisë;
 • Të zvogëlohet ngarkesa në ekstremet e poshtme me performancën sistematike të punës së rëndë fizike;
 • Për njerëzit që veshin vazhdimisht këpucë me taka të larta ose me thembra të sheshta;
 • Pas ndërhyrjeve kirurgjikale në zonën e legenit;
 • Gjatë rehabilitimit pas dëmtimeve kurrizore ose operacioneve të këtij lokalizimi.

Ekziston një ortozë për rregullimin e këmbës pas një zhvendosjeje ose frakture në nyjen e kyçit të këmbës. Trajtimi i një frakture të kyçit të këmbës duke përdorur një hedhur suva (në varësi të kompleksitetit të dëmtimit) ka një kohëzgjatje prej rreth 3-6 javë. Gjatë periudhës së imobilizimit të plotë, atrofitë e gjymtyrëve të pacientit, pasi nuk ka lëvizje aktive të aparatit të muskujve. Aktiviteti fizik duhet të jetë i moderuar pas heqjes së suvasë ose rrobave të kornizës, ndërsa kryhet gradualisht.

Dëmtimet e ekstremiteteve të poshtme shoqërohen shpesh me një shkelje të integritetit të aparatit ligamentoz në këmbën e poshtme. Fillimi i komplikimeve të tilla lehtësohet nga struktura anatomike e këmbës. Fashë përdoret për të rregulluar gjymtyrën dhe për të parandaluar shkeljet e vendndodhjes së strukturave inerte gjatë periudhës së rehabilitimit.

Fiksuesi për këmbën e poshtme pas thyerjes ka këto karakteristika:

 • I përket grupit të fashave të buta;
 • Të vishesh si çorap, duke e lënë thembra të hapura;
 • Ka një vrimë për gishtat;
 • Në pjesën e sipërme të këmbës, pajisja mbulon vetëm 2/3 e zonës së gjymtyrëve;
 • Për fiksim shtesë është i pajisur me shirita që mbulojnë nyjen e kyçit të këmbës, në analogji me një fashë me tetë formë.

Theelësi i suksesit të trajtimit është zgjedhja e saktë e modelit. Zgjedhja e një korse të këmbëve pas një frakture është e domosdoshme nga standardet individuale pas konsultimit me një specialist. Lloji i orthosis varet nga ashpërsia e dëmtimit.

Lexo artikullin:  Trajtimi interkostal i nevralgjisë në shtëpi

Një model i zgjedhur si duhet do të ndihmojë në rregullimin e sigurt të këmbës, duke zvogëluar periudhën e rikuperimit dhe zvogëlimin e potencialit për komplikime.

Zgjedhja e fashës

Fashë kyçin e këmbës pas një frakture përdoret në kombinim me metodat e tjera të trajtimit terapeutik gjatë periudhës së rehabilitimit. Vetëm një specialist mund të zgjedhë llojin e fiksuesit, duke marrë parasysh të gjithë historinë mjekësore të pacientit. Kur zgjidhni një fashë, duhet t'i kushtoni vëmendje faktorëve të tjerë, për shembull:

 • Pesha dhe mosha e pacientit. Në varësi të këtyre kritereve, natyrisht, zgjedhja e fashës kryhet në përpjesëtim me atë nivelin e mbrojtjes që gjymtyrët e poshtme duhet të sigurojnë pajisjen.
 • Prania e patologjive shoqëruese dhe kronike. Kur identifikoni disa sëmundje, është e nevojshme t'i kushtoni vëmendje ndikimit të fashës në funksionimin e anijeve të ekstremiteteve të poshtme në mënyrë që të zgjidhni pajisjen më të sigurt. Kjo i referohet një kombinimi të nivelit të nevojshëm të fiksimit në mungesë të shtypjes së ekstremiteteve të poshtme.
 • Mekanizmi i dëmtimit. Kur zgjidhni një fashë, është e nevojshme të merret parasysh se cila zonë u dëmtua gjatë frakturës, si dhe prania e komplikimeve. Bazuar në këtë, fiksimi maksimal duhet të përqendrohet në vendin e shkeljes së integritetit të strukturave të kockave.
 • Detyrat e fashës. Kur zgjidhni një orthosis, është e nevojshme të merret parasysh se cila shkallë e fiksimit është e nevojshme të përdoret për fillimin e efektit terapeutik maksimal.

Madhësia e ndeshjes llogaritet duke marrë parasysh karakteristikat e mëposhtme:

 • Vëllimi i kyçit të këmbës. Nëse nuk është e nevojshme të rregulloni tërë shin, fashë është e veshur në atë mënyrë që të mbyllni plotësisht nyjet e kyçit të këmbës. Vëllimi i kyçit të këmbës në këtë situatë matet me një kontur rrethor të një shirit centimetri në rajonin e tendinit të Akilit ("sipër kockës").
 • Madhësia këpucëve. Shtë e nevojshme të merret parasysh prania e ënjtjes së indeve. Shtë e nevojshme të tregoni jo madhësinë aktuale, por pak më shumë (nga 1 ose 2 parametra).
 • Gëzimi i muskujve të këmbës së poshtme të këmbës së poshtme.
 • Distanca nga thembra në nyjet e këmbës së poshtme përmes pikës ku ju duhet të lidhni këpucët.

Fashë kyçin e këmbës pas frakturës së këmbës mund të blihet në farmaci. Madhësitë e shulave zhvillohen duke marrë parasysh parametrat e përshkruar më sipër. Nëse, kur zgjidhni një orthosis, madhësitë tuaja janë mesatare, duhet të ndaleni në një më të vogël (për të siguruar kompresim dhe fiksim më të mirë të gjymtyrëve).

Lexo artikullin:  Trajtimi për një hernie të shpinës lumbare

Para blerjes së një fashë, është e nevojshme të provoni për të përjashtuar shfaqjen e ndjesive të pakëndshme kur përdoren në të ardhmen. Madhësia është shumë më e vogël se sa duhet, mund të shkaktojë komplikime për shkak të rritjes së nivelit të kompresimit.

Fiksimi i pamjaftueshëm i fashës nuk do të sjellë rezultatin e pritur. Pasi të provoni, duhet të vlerësoni gjendjen funksionale të fasteners dhe shiritave për besueshmërinë e fiksimit të orthosis në gjymtyrët.

Modelet e fashave nga një pëlhurë e specializuar janë zhvilluar, fibrat e së cilës heqin lagështinë e tepërt në sipërfaqen e korse. Një funksion i tillë do të jetë i dobishëm për njerëzit me aktivitet të rritur të gjëndrave të djersës në ekstremitetet e poshtme.

Fragra e kyçit të këmbës pas thyerjes mund të ketë një dhomë pneumatike. Një pajisje e tillë ju lejon të kontrolloni nivelin e kompresimit, duke vendosur sasinë e kërkuar të ajrit. Rregullimi ndihmon për të aktivizuar qarkullimin e gjakut në zonën e prekur, në mënyrë që rikuperimi të bëhet relativisht më i shpejtë. Prania e funksioneve shtesë në parantezë ndikon në vlerën e mallrave.

Si të përdorni një fashë

Regjimi i veshjes së ortozës vendoset nga mjeku individualisht. Ekziston një listë e rekomandimeve universale që duhet të ndiqen kur përdorni shulën:

 • Në fillim të rehabilitimit, orthoses për këmbën gjatë një frakture nuk mund të përdoren për një kohë të gjatë. Ju duhet të filloni nga 20-30 minuta, duke rritur gradualisht kohën me 10-15 minuta çdo ditë.
 • Për të parandaluar ngjeshjen e tepërt, rekomandohet të bëni pushime prej 5 minutash pas çdo 15 minutash përdorimi.
 • Koha e përgjithshme e përdorimit të orthosis në ditë nuk duhet të kalojë 6 orë. Një përjashtim është përdorimi i një fashë në periudhën pas operacionit për fiksimin e plotë të gjymtyrëve.
 • Fashë elastike nuk mund të përdoret më vete. Rekomandohet të vishni pajisjen në shputë, dhe këpucët e zakonshme përdoren mbi fashë.

Efektiviteti i trajtimit me përdorimin e një fiksuesi varet nga përmbushja e të gjitha kërkesave dhe rekomandimeve të një specialisti.

contraindications

Ekzistojnë një numër sëmundjesh dhe gjendjes patologjike në të cilat është e pamundur të përdoret një fashë pas një frakture të këmbës. Neglizhimi i rekomandimeve në lidhje me kundërindikacionet ekzistuese mund të shkaktojë komplikime.

Përdorimi i një fashë nuk rekomandohet për njerëzit me sëmundje ose koagulim të dobët të gjakut. Orthoza siguron kompresim të pjesëve të prekura distale të gjymtyrëve të poshtme. Me transmetimin e tyre sistematik, mund të shfaqen probleme me edemën venoze. Nëse një person ka një predispozitë për zhvillimin e venave me variçe, përdorimi i një fashë mund të bëhet një faktor provokues.

Lexo artikullin:  Karakteristikat e një frakture të humerusit dhe vështirësitë në trajtim

Përdorimi i një orthosis është kundërindikuar tek njerëzit me forma të rënda të diabetit. Një rritje e glukozës në gjak mund të provokojë mikroangiopati për shkak të çrregullimeve të qarkullimit të gjakut në enët e vogla të ekstremiteteve distale. Ky është një faktor provokues në lidhje me zhvillimin e nekrozës me shfaqjen pasuese të një "këmbë diabetike". Kompresimi kontribuon në përkeqësimin e mikroqarkullimit, duke kontribuar në zhvillimin e nekrozës.

Mos përdorni një ortozë për frakturë të kyçit të këmbës te njerëzit me dështim të veshkave. Sëmundja është shkaku i rritjes së ënjtjes së ekstremiteteve të poshtme. Kompresimi shtesë në zonën e prekur mund të provokojë shqetësime lokale në funksionimin e gjakut dhe enëve limfatike.

Një nyje e kyçit të këmbës për frakturë të këmbës përdoret gjerësisht në praktikën mjekësore gjatë rehabilitimit. Për ndihmë në zgjedhjen e një pajisjeje, duhet të kontaktoni një traumatolog. Specialisti përcakton individualisht mënyrën e përdorimit të fiksimit dhe kohëzgjatjen e kursit të trajtimit.

Vetë-mjekimi jo vetëm që nuk mund të përmirësojë gjendjen e pacientit, por gjithashtu të shkaktojë komplikime.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri