Dhimbje në qafë, shkaqe të shpeshta, simptoma, diagnoza, trajtimi

Dhimbja në qafë është një problem i pakëndshëm që mund të prishë gjendjen shpirtërore dhe cilësinë e jetës. Simptoma shfaqet në 30-40% të popullsisë, mund të çojë në humbje të lëvizjes dhe paaftësi.

Bazuar në arsyet, metodat e trajtimit ndryshojnë. Diagnostifikimi i hershëm dhe trajtimi me cilësi të lartë, të filluar pas zbulimit të një problemi, do të ndihmojnë të harrojmë këtë simptomë të pakëndshme.

Pse mund të lëndojë qafën?

Etiopatogjeneza (mekanizmi i zhvillimit) i dhimbjes ndahet në tre grupe kryesore:

Kjo përfshin dhimbje në dëmtimet dhe inflamacionet, proceset ishemike dhe dëmtimin mekanik të indeve.

Ndodh me një shkelje të strukturës dhe funksionit të sistemit nervor qendror dhe periferik.

Në këtë rast, faktorët psikologjikë dhe social luajnë një rol. Aktiviteti emocional mund të provokojë tkurrje të muskujve refleks, gjë që çon në dhimbje.

Dhimbja mund të jetë akute ose kronike. Nëse qafa lëndon në mënyrë akute – ka shumë të ngjarë, ky është një reagim i zakonshëm ndaj dëmtimit. Në mënyrë që dhimbja të ndalet, është e nevojshme të prisni shërimin e plotë të indeve ose të përshpejtoni këtë proces. Dhimbja kronike ka një mekanizëm të ndryshëm zhvillimi – dëmtimi ndodh vazhdimisht dhe shfaqet keqformimi. Trupi nuk mund të përballojë vetëm një faktor dëmtues.

Shkaqet e dhimbjes ndahen në dy grupe kryesore: vertebrogjene (ato që lidhen me shpinë) dhe jo-vertebrogjenikë. Ato mund të zhvillohen si nga mekanizmat somatogenik ashtu edhe nga neuropatët. në rastin e parë, strukturat e shtyllës kurrizore dhe muskujve janë të përfshirë në proces, dhe në të dytën – rrënjët e nervave kurrizorë, mbaresa nervore periferike. Mekanizmi psikogjenik ndizet pak më vonë dhe përkeqëson situatën aktuale.

Dhimbja vertebrogjenike në qafë mund të ndahet në subspecie të tilla:

Dhimbja shfaqet kur muskujt janë shtrirë ose shtrydhur. Gjithashtu, një tkurrje e zgjatur e fibrave të muskujve mund të jetë shkaku.

Dëmtimi ndodh në nyjet që lidhin rruazat. Distanca midis elementeve strukturorë të shtyllës kurrizore zvogëlohet, ndodh dëmtim i përhershëm reciprok, i cili provokon dhimbje.

Ndodh me zgjatje të disqeve, zhvendosjen e tyre dhe formimin e hernies.

Shkaku i dhimbjes në këtë rast është dëmtimi i strukturave të rruazës, indeve ose proceseve të tij. Ky mund të jetë një proces shkatërrues ose një neoplazmë vëllimore që vepron nga jashtë.

Qafa dhemb për shkak të ngjeshjes së rrënjës ose mbarimit nervor. Arsyet mund të jenë një neoplazmë vëllimore, hernie ose hipertrofi e strukturave individuale.

Dhimbja në qafë e një natyre jo vertebrogjene ndahet në:

 • sindromi miofascial;
 • dhimbje të shkaktuara nga faktorë psikologjikë;
 • rrezatimi i dhimbjes gjatë një procesi patologjik në pjesë të tjera të trupit;
 • simptomat e proceseve inflamatore.

Ne do të shqyrtojmë disa nga shkaqet e sindromës së dhimbjes më poshtë, por tani për tani, shikoni faktorët e rrezikut që mund të shkaktojnë këtë simptomë:

 • pozicioni i pasaktë gjatë punës;
 • mungesa e pozicionit anatomik të shtyllës kurrizore gjatë gjumit;
 • niveli i ulët i aktivitetit fizik;
 • shumë stres në shpinë;
 • mbipesha;
 • mungesa e një qasje racionale për ushqimin;
 • regjimi i pirjes së shqetësuar;
 • stresi i shpeshtë;
 • zakone të këqija (pirja e alkoolit, nikotina).

Shkaqet e dhimbjes në qafë

Konsideroni shkaqet kryesore të dhimbjes dhe mekanizmin e zhvillimit të simptomave në këto kushte.

Me këtë patologji, nyjet midis nyjeve të shtyllës kurrizore janë të trazuara, ndodh zgjatja e disqeve dhe formohet hernias. Gjendja shfaqet tek ata që kanë një predispozitë trashëgimore, nuk monitorojnë sjelljen, ushqimin dhe stilin e jetës. Përveç qafës dhemb, një person ndjen dobësi të përgjithshme dhe tringëllimë në veshët. Ndodhin dobësim dhe vetëdije të dëmtuar. Dhimbja mund të përgjigjet në krahë, në qafë dhe në zonën midis fshikëzave të shpatullave. Lidhjet mund të bëjnë një krizë kur kthen kokën, mpirja ndihet.

Lexo artikullin:  Këputja e ligamenteve të simptomave të nyjeve të gjurit

Dhimbja në këtë sëmundje është kronike dhe dhemb. Mund të arrijë në një intensitet të tillë sa të bëhet e vështirë të biesh në gjumë. Në fazat e hershme, procesi mund të korrigjohet lehtë, por sa më tej përparon patologjia, aq më e vështirë është korrigjimi i tij.

Osteoartroza e shpinës së qafës së mitrës

Sëmundja ka një natyrë destruktive – nyjet ndërvertebrale janë shkatërruar, struktura e tyre është e prishur dhe ndodhin rritje të kockave. Qafa mund të dëmtojë nga njëra anë, dhimbja rrezaton edhe në gjymtyrën e sipërme, gjoks.

Shkelja e enëve të gjakut dhe mbaresa nervore çon në dëmtim të dëgjimit dhe shikimit, një person lodhet më shumë, ndjen një rënie të kujtesës dhe shpërqendrim. Mungesa e një trajtimi efektiv mund të çojë në komplikime dhe paaftësi.

Herniation disk intervertebral

Patologjia fillon me fryrjen e përmbajtjes së diskut, dhe pastaj – duke shkuar përtej pozicionit të tij normal anatomik. Edhe një zhvendosje e lehtë mund të shfaqet si një simptomë e theksuar. Kanali kurrizor është i ngushtë dhe të gjitha rrënjët nervore janë në afërsi të njëri-tjetrit. Sapo fillon të shfaqet një hernie, qafa dhe shpina lëndohen. Nëse pacienti përpiqet të eliminojë dhimbjen me qetësues konvencionale, simptoma zhduket, por problemi mbetet dhe me kalimin e kohës, kujton përsëri veten.

Pothuajse të gjithë u përballën me këtë problem – tensioni afatgjatë i shpinës së qafës së mitrës ose trajnimi intensiv pas një kohe reflektuan dhimbje të forta në muskuj. Dhimbja shfaqet në mënyrë akute, shpesh fillon të shqetësojë pas gjumit. ënjtja dhe ënjtja janë të dukshme në anën e dëmtuar të qafës. Kthesat e kokës janë të vështira, pacienti përpiqet t'i japë kokës pozicionin më të rehatshëm në mënyrë që të mos ndiejë dhimbje. Dhimbja do të kalojë në vetvete, është e nevojshme vetëm t'i jepet pushim zonës së dëmtuar. për të lehtësuar situatën, këshillohuni me një mjek: ai mund të këshillojë një kompresë ose një vaj të pastër me një analgjezik.

Sëmundja është një ndërlikim i osteokondrozës që nuk mund të mjekohet. Sëmundja është serioze dhe mund të çojë në një kufizim të aktivitetit motorik të një personi. Përveç osteokondrozës, spondiloza mund të shkaktojë dëmtim. Pacienti ndjen dhimbje vazhdimisht, mund të shkojë në pjesën e pasme të kokës dhe zonës së jakës. Ndonjëherë, qafa dhemb në mënyrë pulsuese, e shoqëruar nga ngurtësi dhe një shkelje e kthesave të kokës.

Për të eliminuar sëmundjen, kërkohet trajtim kompleks, i cili ndërthur efektin në shkakun dhe simptomat individuale të sëmundjes.

Pacienti ka një qafë të lënduar në këtë rast për shkak të ngushtimit të kanalit kurrizor. Për të njohur patologjinë në kohë, është e nevojshme t'i kushtohet vëmendje simptomave të mëposhtme: pacienti ndjen dobësi, mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në gjymtyrët. Gjendja shoqërohet me të folur të dëmtuar, koordinim dhe ekuilibër. Shikja bëhet e lëkundshme, pozicioni i trupit në hapësirë ​​është i shkelur. Nëse, kohët e fundit, lëndime, rënie, aksidente janë vërejtur – ka shumë të ngjarë, kjo është mielopatia.

Në këtë rast, qafa dhemb si rezultat i dëmtimit të indeve të buta. Mekanizmi i shfaqjes është lakimi i fortë dhe shtrirja pasuese. Pacienti zakonisht ndjen dhimbje pas një rënieje ose rrahje. Trauma mund të njihet nga kjo simptomë: koka zgjat disi dhe kthesat fiziologjike të shpinës së qafës së mitrës janë të shqetësuar.

Lexo artikullin:  Trajtimi konservativ i hernisë intervertebrale lumbare

Shkaqet e dëmtimit janë shoku, aksidenti, zhytja e pasuksesshme. Pacienti ndjen dhimbje të dhimbshme në qafë dhe qafë. Aktiviteti motorik është mjaft i kufizuar, indet e buta fryhen, shfaqen hematoma dhe bruizione.

Një reagim inflamator, i cili është një përgjigje ndaj një sëmundje infektive, çon në dhimbje akute. Mekanizmi i zhvillimit është një rritje e nyjeve limfatike. enët limfatike, të cilat shtypin në muskuj dhe çojnë në spazëm të tyre. Kjo gjendje vërehet me anginë, rubeolë.

Një sëmundje infektive për të cilën dhimbja në qafë është një simptomë kryesore është meningjiti. Patologjia shoqërohet nga tensioni në muskujt e qafës, pacienti nuk mund të përkul kokën dhe është në një pozicion të panatyrshëm të padenjë.

Sëmundjet e organeve të brendshme

Disa kushte të organeve të brendshme mund të çojnë në rrezatimin e dhimbjes në qafë. Kjo lehtësohet nga veçoritë e mekanizmave të intrigimit dhe të refleksit. Pra, dhimbja në fshikëz e tëmthit, ezofag, zemra mund të rrezatojë në qafë. Gjithashtu, dhimbja vërehet me patologji të gjëndrës tiroide, laringut, faringut.

Disa nga patologjitë mund të ndodhin zakonisht dhe janë lehtësisht të shërueshme. Por, ndonjëherë, qafa dhemb me patologji serioze që kërkojnë kujdes urgjent.

Qafa mund të dëmtojë pasi pacienti ka qenë në një draft ose ka qenë shumë i ftohtë. Kjo çon në spazëm të muskujve, i cili shoqërohet me dhimbje. Ndodh gjithashtu që një person thjesht "shtrihet" kur fle në një pozitë të pakëndshme. Pas punës së zgjatur, stresit ose stërvitjes intensive, kjo simptomë gjithashtu mund të shfaqet.

Llojet e dhimbjes në qafë

Kjo simptomë mund të ndahet në specie të tilla:

Kjo është një dhimbje e mprehtë dhe kufizim i lëvizjeve, të cilat njihen gjithashtu si "lumbago e qafës së mitrës".

Dhimbje në qafë me një sëmundje të organeve të brendshme, shpinë dhe shkaqe të tjera. Ju mund të ndani dhimbjen në varësi të shkakut, siç përshkruhet më lart. Gjithashtu, lloji i dhimbjes varet nga natyra e tij: akute ose kronike. Ekziston një komision i veçantë për të studiuar dhimbjet në qafë.

Ajo sugjeroi të theksoheshin këto lloje dhimbjes, në varësi të fazës:

Qafën e mitrës afatshkurtër, e cila pushon pasi ca kohë ka kaluar vetë ose pas modifikimit të mënyrës së jetesës. Nuk ka simptoma që tregojnë dëme strukturore. Metodat shtesë të diagnostikimit dhe trajtimit nuk janë të nevojshme.

Nuk ka shenja të shkeljeve serioze të strukturave anatomike, megjithatë, aktiviteti i përditshëm i pacientit është i dëmtuar: ekziston nevoja për qetësues. Kushti është i përshtatshëm për korrigjim pas modifikimit të stilit të jetës dhe disa ushtrimeve.

Simptomat neurologjike shfaqen, nevojiten diagnostifikime shtesë dhe trajtim kompleks.

Shfaqen shenjat e lezioneve organike. Pacienti shqetësohet për dhimbje të forta të forta që korrespondojnë me tumoret, myelopatinë ose patologjinë sistemike. Kërkon diagnostikim gjithëpërfshirës me cilësi të lartë dhe trajtim të specializuar.

Parimet themelore për trajtimin e dhimbjes në qafë

Si ta trajtoni dhimbjen në qafë – varet nga situata specifike dhe mekanizmat e sëmundjes. Gjithashtu, faza e procesit, natyra e tij, ndikon në zgjedhjen e metodës. Mjeku që merr pjesë mund të përcaktojë taktikat pas një ekzaminimi të plotë dhe metodave shtesë diagnostike.

Fillimi i çdo trajtimi është një modifikim i mënyrës së jetës. Kjo gjë varet vetëm nga pacienti dhe përcakton suksesin e procedurave të tjera të trajtimit.

Lexo artikullin:  Rekomandime për rehabilitimin pas një frakture thembra

Këto metoda zbatohen për masat parandaluese për të parandaluar dhimbjen në qafë:

 • gjimnastikë dhe një ngrohje për muskujt e qafës, i cili heq tensionin në muskuj;
 • forcimi i përgjithshëm i korse muskulore të shpinës;
 • pozicioni i saktë në tryezë, gjatë punës dhe pushimit;
 • nëse jeni duke bërë punë ulurëse – ngrihuni në mënyrë periodike, bëni ushtrime të thjeshta;
 • vendoseni rulin nën shpinë gjatë uljes së zgjatur;
 • rregulloni pozicionin e monitorit në mënyrë që të mos tendosni qafën. Kjo vlen si për kompjuterin ashtu edhe për telefonin;
 • nëse shpesh flisni në telefon – përdorni një kufje ose altoparlant;
 • kur punoni me dokumente, përdorni stendën në mënyrë që letra të jetë në nivelin e syve;
 • kushtojini vëmendje shtratit tuaj – jepni përparësi një dysheku dhe jastëku ortoped.
 • përdorni gjithmonë një rrip sigurimi kur udhëtoni – kjo është parandalimi i dëmtimeve dhe spërkatjeve të muskujve të qafës;
 • sigurohuni që dieta juaj të jetë e ekuilibruar dhe e arsyeshme. Përveç kombinimit normal të proteinave, yndyrave dhe karbohidrateve, ushqimi duhet të përmbajë elementë gjurmë, minerale dhe vitamina;
 • pini shumë ujë të pastër përveç çajit, kafesë dhe lëngjeve;
 • shmangni stresin ose mësoni se si t'i përgjigjeni saktë;
 • hiqni dorë nga nikotina dhe nga zakonet e tjera të këqija.

Trajtimi i dhimbjes duhet të jetë gjithëpërfshirës, ​​të ndikojë jo vetëm në simptoma, por edhe në shkakun e zhvillimit. Nëse qafa dhemb, përdoren metoda konservative, medikamente, fizioterapi. Në faza të rënda të kushteve të caktuara, rekomandohet trajtimi kirurgjikal.

Ilaçet që përdoren për të trajtuar dhimbjen:

  jo-Paisje zëri>

Metodat fizioterapeutike janë gjithashtu efektive kur qafa dhemb. Së pari është e nevojshme të konsultoheni me një mjek, sepse këto metoda përdoren në varësi të fazës së procesit.

Metodat e mëposhtme konsiderohen efektive:

 • masazh;
 • Terapia e ushtrimeve;
 • akupunkturë;
 • banja terapeutike;
 • dush terapeutik;
 • terapi baltë

Trajtimi i dhimbjes në qafë duhet të jetë në kohë dhe me cilësi të lartë – vetëm atëherë mund të mbështetemi te suksesi dhe eliminimi i dhimbjes.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri