Bisfosfonatet për trajtimin e rishikimeve të osteoporozës

Osteoporoza është një sëmundje metabolike kronike metabolike e karakterizuar nga një rënie në densitetin e kockave. Kjo patologji është bërë një problem i vërtetë jo vetëm për të moshuarit. Shenjat fillestare të mungesës së kockave vërehen edhe tek të rinjtë.

Në të gjithë botën, ata janë të shqetësuar për mbizotërimin e osteoporozës, përfshirë në mesin e popullatës së vendeve të zhvilluara.

Problemi kryesor me të cilin përballen pacientët është fraktura. Në kushte të forcës së ulur të kockave, edhe ngarkesat e përditshme dhe në dukje të parëndësishme mund t'i provokojnë ato.

Shkaqet

Zhvillimi i osteoporozës tek të moshuarit mund të konsiderohet në kontekstin e ndryshimeve që lidhen me moshën. Sidoqoftë, shumë pacientë kanë faktorë të tjerë që provokojnë zhvillimin e sëmundjes. Prania e tyre përshpejton zhvillimin e sëmundjes dhe çon në shfaqjen e hershme të saj. Prandaj, duhet të mbahet mend se shkaqet e osteoporozës mund të jenë:

 • Mosha pas 65 vjetësh.
 • Mungesa e estrogjenit në gratë pas menopauzës.
 • Mungesa e kalciumit dhe vitaminës D në ushqim.
 • Marrja e ilaçeve të caktuara (hormonet, antikonvulsantët).
 • Abuzimi me alkoolin.
 • Pirja e duhanit.
 • Jetese e ulur.
 • Trashëgim.

Kombinimi më i zakonshëm i faktorëve, atëherë rreziku i osteoporozës është shumë i lartë. Prandaj, edhe prania e njërës prej tyre kërkon ndërhyrje mjekësore për zbatimin në kohë të masave parandaluese.

Meqenëse restaurimi i kockave është një proces mjaft i gjatë, është mirë që të parandaloni zhvillimin e sëmundjes.

Simptomat

Rreziku kryesor i osteoporozës është kursi asimptomatik. Sëmundja quhet gjithashtu "hajdut i heshtur i kockave", pasi rrallimi i eshtrave ndodh plotësisht në mënyrë të konsiderueshme. Ju madje nuk mund të dyshoni për praninë e sëmundjes deri në frakturën e parë.

Në disa raste, ndjesitë e dhimbjes në shpinë janë të mundshme, të cilat lindin për shkak të një rënie në lartësinë e rruazave dhe ngjeshjes së rrënjëve nervore.

Për të njëjtën arsye, vërehet një rënie e rritjes, një shkelje e sjelljes dhe deformimi i shtyllës kurrizore.

Diagnostics

Meqenëse osteoporoza nuk ka shenja klinike karakteristike, bëhet më e vështirë të dyshoni për sëmundjen në fazat e hershme. Sidoqoftë, identifikimi i ndryshimeve fillestare në indet e eshtrave është baza e korrigjimit në kohë mjekësor. Një grup i metodave moderne të ekzaminimit ndihmon këtë mjek.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Metodat biokimike

Dihet që osteoporoza shoqërohet dhe vazhdon në sfondin e çrregullimeve metabolike në trup. Me rëndësi të madhe në zhvillimin e sëmundjes është metabolizmi i kalciumit – kripërat e këtij elementi (fosfatet, karbonatet) janë baza e kockave. Përveç kësaj, shënuesit biokimikë përdoren aktualisht për të zbuluar mangësinë e kockave. Kështu, përcaktimi i osteoporozës dhe pararendësve të tij do të ndihmojë në përcaktimin e:

 • Kalciumi i serumit (total dhe jonizues).
 • Osteokalcina është një tregues i formimit të kockave.
 • Fosfataza acid rezistente ndaj tartrateve është një shenjë e shkatërrimit të kockave.
 • Izofraksioni kockor i fosfatazës alkaline – një shënues i formimit të kockave.

Këta indikatorë na lejojnë të vlerësojmë dy procese të kundërta të shkëmbimit të eshtrave – formimin dhe shkatërrimin. Ato ndodhin në normë, megjithatë, me osteoporozën, vërehet një zhvendosje e bilancit drejt shkatërrimit të indit kockor. Përdorimi i këtyre shënuesve bën të mundur kryerjen e mëtutjeshme të trajtimit që synojnë lidhje individuale në mekanizmin e zhvillimit të sëmundjes.

Metodat instrumentale

Përdorimi i metodave instrumentale lejon të përcaktohet prania e osteoporozës në pjesë të caktuara të skeletit. Kjo do të sigurojë një mundësi jo vetëm për të parë pamjen e përgjithshme të procesit patologjik, por edhe për të zvogëluar numrin e frakturave në të ardhmen. Përdoren metodat e mëposhtme:

 • Densitometria e kockave.
 • CT scan.
 • Radiografi.
 • Absorptiometry.

Më shpesh, dendësia e kockave vlerësohet nga densitometria. Kjo është një teknikë e thjeshtë për matjen e masës kockore në kalkaneus. Inshtë në strukturë me sfungjer dhe në osteoporozë, siç e dini, këto kocka janë të parat që preken.

Diagnoza e osteoporozës duhet të bëhet sa më shpejt që të jetë e mundur, pasi jo vetëm kohëzgjatja dhe prognoza e terapisë varet nga kjo, por edhe aftësia për ta kthyer pacientin në një jetë aktive pa thyerje.

Trajtimi i osteoporozës me bisfosfonate

Terapia e barnave për osteoporozën përfshin një numër ilaçesh që kanë një efekt kompleks në metabolizmin e kockave. Përdorimi i tyre ju lejon të rivendosni strukturën dhe dendësinë e skeletit, për të parandaluar thyerjet.

Në thelb, ka raste kur ndodh shkatërrimi i zgjeruar i kockave. Prandaj, për ta ngadalësuar, aktualisht përdoret një grup ilaçesh të quajtura bifosfonate.

Këto fonde kanë bazën më të gjerë të provave, ato përfshihen në të gjitha udhëzimet kombëtare dhe ndërkombëtare për trajtimin e osteoporozës. Përdorimi i bisfosfonateve si ilaçe të linjës së parë bazohet në përvojë shumë vjeçare dhe hulumtime klinike.

Ilaçet më të përdorura në mënyrë aktive nga ky grup:

Ekzistojnë ilaçe monokomponent dhe dy përbërës. Përmbajtja e vitaminës D në përgatitje, përveç bisfosfonatit, ka një efekt shtesë pozitiv në metabolizmin e kalciumit. Kjo është si më poshtë:

 • Rritja e përthithjes së kalciumit në zorrët.
 • Ngadalëson sekretimin e tij nga veshkat.
 • Kryerja e impulseve në sinapset neuromuskulare përmirësohet.
 • Kontraktueshmëria e muskujve rritet.
 • Workshtë aktivizuar puna e osteoblasteve (qelizat që formojnë kockën).

Përdorimi i agjentëve të kombinuar mund të përmirësojë efektin e bisfosfonateve dhe të përshpejtojë shërimin.

dëshmi

Përdorimi i bisfosfonateve në osteoporozë është i mundur jo vetëm për trajtim, por edhe me qëllim të parandalimit të zhvillimit të tij, kur akoma nuk ka hollim të indit kockor. Kjo gjendje konsiderohet si osteopenia, e cila në mënyrë të pashmangshme do të çojë në një humbje të mëtejshme të densitetit të skeletit. Ilaçet përdoren në trajtimin dhe parandalimin e këtyre llojeve të osteoporozës:

 • Postmenopausal (në gratë pas 50 vjet).
 • Steroid (gjatë marrjes së kortikosteroideve).
 • Senile (tek të moshuarit).

Për më tepër, caktimi i bisfosfonateve tregohet për tumoret e kockave ose metastazat, kur gjithashtu përmirësohet shkatërrimi i tij.

contraindications

Ekzistojnë kushte në të cilat është e nevojshme të jesh jashtëzakonisht i kujdesshëm në lidhje me përdorimin e bisfosfonateve, dhe është më mirë ta braktisësh plotësisht atë, duke e zëvendësuar atë me mjete të tjera. Përdorimi i tyre mund të shoqërohet me rreziqe dhe komplikime të pajustifikuara. Kjo është e mundur në raste të tilla:

 • Osteoporoza në kombinim me osteomalacinë (zbutja e indit kockor në sfondin e një rritje të vëllimit të saj).
 • Ulçera peptike në fazën aktive.
 • Ulur kalcium në gjak (hipokalcemi).
Lexo artikullin:  Cilat sëmundje trajton një neurolog

Efektet anësore

Përdorimi i bisfosfonateve, si dhe çdo ilaç tjetër, nuk është pa efekte negative. Edhe pse disa prej tyre janë mjaft të rralla, megjithatë është e nevojshme të merret në konsideratë që kur t'i përdorni ato, mund të shihni:

 • Hypocalcemia.
 • Fibrilacioni atrial.
 • Ezofagiti eroziv.
 • Dhimbje muskulore.
 • Skuqje e lëkurës.
 • Konjunktiviti, skleriti.

Prandaj, bisfosfonatet duhet të përdoren vetëm siç drejtohet nga një mjek dhe nën mbikëqyrjen e tij.

Trajtimi i osteoporozës duhet të jetë i gjatë dhe këmbëngulës. Përdorimi i ilaçeve është i domosdoshëm në kombinim me dietën dhe fizioterapinë. Shëtitje të rëndësishme në ajër të pastër, rrezet e diellit. Gjithmonë duhet të mbani mend: osteoporoza është e shërueshme!

Përfitimet dhe dëmet e bisfosfonateve në trajtimin kompleks të osteoporozës


Një nga sëmundjet jashtëzakonisht të dhimbshme dhe të pakëndshme është osteoporoza – brishtësia patologjike e eshtrave, duke çuar në fraktura të shpeshta dhe vështirësi në rikuperimin prej tyre. Grupi i rrezikut – persona pas 50 vjetësh, dhe gratë sëmuren më shpesh se burrat. Që nga fundi i shekullit të kaluar, mjekë nga e gjithë bota kanë përdorur në mënyrë aktive bisfosfonate për të trajtuar osteoporozën. Por ato mund të sjellin jo vetëm përfitime, por edhe të shkaktojnë dëm serioz.

Veprimi farmakologjik i bisfosfonateve

Bisfosfonatet (difosfonatet) quhen kështu sepse molekulat e këtyre substancave përmbajnë dy fosfonate (PO3) Këto komponime kimike janë analoge më të afërt me pirofosfatet natyrale që nuk treten nga enzimat në trupin e njeriut.

Qëllimi kryesor i përgatitjeve farmaceutike të bisfosfonateve është stabilizimi i skeletit në sëmundje të shoqëruara me humbje të shpejtë të masës kockore.

Ne do të kuptojmë se si ndodh kjo. Normalisht, trupi prodhon dy lloje qelizash me funksione të ndryshme:

 1. Osteoklastet – kontribuojnë në resorbimin (shkatërrimin) e qelizave të vjetra të skeletit.
 2. Osteoblastet – marrin pjesë në procesin e formimit të indeve të reja.

Me osteoporozën, këto të fundit thjesht nuk mund të përballojnë detyrën e tyre, ndërsa osteoklastet vazhdojnë të heqin rregullisht qafe qelizat e vjetra.

Parandalimi i osteoporozës dhe trajtimit bazohet në efektin e bisfosfonateve në osteoklastet, i cili konsiston në frenimin e rritjes së tyre dhe fillimin e procesit të vetë-shkatërrimit të tyre, si rezultat i të cilit ndalohet rrallimi i eshtrave. Një pikë tjetër e rëndësishme: ilaçet mbajnë në kockat e tyre kalciumin dhe fosforin, për të cilin u duhen aq shumë.

Për më tepër, bisfosfonatet përdoren në trajtimin e pacientëve me kancer në trajtim dhe me qëllim parandalimin e shfaqjes së metastazave që prekin kockën në kancerin e gjirit, mushkërive, prostatës, veshkave, gjëndrës tiroide.
Hyrja në trup dhe grumbullimi i barnave:

 • zvogëloni kalciumin e lartë të gjakut – hiperkalcemia, e cila është një shenjë shoqëruese e dëmtimit metastatic të kockave;
 • parandalojnë formimin e fokave të reja të sëmundjes – metastazë;
 • kanë një efekt qetësues kundër dhimbjes.

Avantazhi i padyshimtë është se këto ilaçe janë jo-hormonale dhe nuk mbingarkojnë sistemin kardiovaskular. Një pengesë e rëndësishme është tretshmëria e dobët, gjë që e bën të vështirë përvetësimin e trupit.

Grupet e produkteve dhe emrat

Ekzistojnë dy tipe kryesore të bisfosfonateve që ndryshojnë në mënyrën se si ato ndikojnë në osteoklastet:

 • Pa azot, ose produkte të gjeneratës së parë.
  Mjaft aktive nga ky grup, përdoren ilaçe të tilla si Etidronate, Clodronate, Tiludronate. Ata kanë një efekt shkatërrues në osteoklastet për shkak të asimilimit të këtyre të fundit. Etidronate dhe Clodronate përdoren me sukses në trajtimin kompleks të onkologjisë.
 • Aminobisfosfonatet, me një përmbajtje azoti, ilaçe të gjeneratës së dytë.
  Më efektive për shkak të selektivitetit të tyre kur ekspozohen ndaj osteoklasteve dhe veprimit të zgjatur që mund të kenë, sepse nuk përthithen nga osteoklastet, ndryshe nga ato pa azot. Këto janë ilaçe të tilla si Pam>

  Aktualisht, agjentët që përmbajnë azot tashmë janë futur, të cilët ekspertët i atribuojnë gjeneratës së tretë të bisfosfonateve. Substancat e tyre aktive janë acidi ibandronat dhe zolendronik. Nga më të zakonshmet, këto janë ilaçe me emrat: Bonviva, Bondronate, Zometa.

  Zometa (Zoledronate) ka një strukturë molekulare të veçantë (prania e dy atomeve të azotit në zinxhirin anësor), e cila përcakton një potencial më të lartë të acidit zoledronic, dhe çon në një rritje të mprehtë të aktivitetit të ilaçit në krahasim me barnat e gjeneratës së mëparshme .

  Farë duhet të dini kur trajtoni me bisfosfonate

  Siç e dini, gjithçka që përfaqëson një ilaç në një lugë mund të bëhet helm në një filxhan. Prandaj, kur përdorni bisfosfonate, është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet e dozimit dhe të lexoni me kujdes listën e kundërindikacioneve dhe informacioneve të tjera të nevojshme të treguara në shënim. Për këto arsye, vetë-mjekimi është i rrezikshëm.

  Droga mund të përdoret vetëm siç përshkruhet nga mjeku juaj!

  Karakteristikat e pritjes

  Meqenëse bisfosfonatet janë ilaçe mjaft serioze, të mbushura me efekte anësore, rekomandohet të ndiqni rregulla të caktuara kur t'i aplikoni ato:

  1. Ju duhet ta merrni atë në mëngjes në stomak bosh, në të njëjtën kohë me shumë ujë.
   Ushqimi pas kësaj lejohet jo më herët se një orë më vonë.
  2. Pini ekskluzivisht me ujë të pastër të paqartë. Të gjitha pijet e tjera do të pengojnë efektin e ilaçit.
  3. Brenda një ore e gjysmë pas pritjes, nëse është e mundur, mbani një pozicion vertikal. Gjatë kësaj kohe, ilaçi arrin në zorrët, gjë që minimizon efektin e saj irritues në muret e ezofagut dhe stomakut.
  4. Këshillohet që të merrni kalcium ose vitaminë D paralelisht me rrjedhën e bisfosfonatit, megjithatë, ato duhet të konsumohen në përputhje me intervalet kohore dy orëshe. Pritja e njëkohshme e këtyre fondeve është e përjashtuar.

  Bisfosfonatet parnterale administrohen në mënyrë intravenoze nga një rrugë infuzion (rënie) për 2-3 orë.

  Kufizimet për marrjen e bisfosfonateve janë:

  • shtatzënisë,
  • periudha e laktacionit,
  • mosha deri në 18 vjeç
  • intolerancës individuale,
  • dështimi i veshkave
  • sëmundjet e traktit gastrointestinal në fazën akute.

  Nëse ndiqni me kujdes këto këshilla, mund të shmangni komplikimet ose të zbutni efektet anësore të mundshme të barnave gjatë trajtimit.

  Shpesh, kur ndryshoni pozicionin e trupit, tinguj të jashtëm dëgjohen në nyjen e hip: ngërçe dhe klikime. Ndonjëherë shoqërohet me dhimbje. Lexoni në lidhje me arsyet në artikull.

  X-ray konvencionale mund të zbulojë vetëm një shkallë të fortë të rrallimit të indeve të eshtrave, ndërsa densitometria jep rezultate të sakta në lidhje me gjendjen e skeletit, për këtë arsye është kaq e rëndësishme në diagnostikimin e osteoporozës.

  Efektet anësore dhe dëmi

  Ndër pasojat negative që hasen shpesh në marrjen e bisfosfonateve regjistrohen:

  1. në sistemin tretës – acarim i mukozës së stomakut dhe duodenit, gastrit, gjakderdhje, vjellje, dhimbje në stomak, fryrje dhe kapsllëk;
  2. dhimbje koke dhe dhimbje muskulore;
  3. artralgjia;
  4. sëmundjet e veshkave dhe mëlçisë për shkak të akumulimit të substancave toksike;
  5. hipokalcemia – mungesë e kalciumit në gjak;
  6. simptoma alergjike.

  Nëse bisfosfonatet përdoren spontanisht dhe në mënyrë të pakontrollueshme, janë të mundshme pasoja më të rëndësishme të dëmshme, të tilla si fibrilimi – desinkronizimi i kontraktimeve të zemrës, osteonekroza e nofullës dhe frakturat subkolanterike të femurit.

  Sidoqoftë, manifestimi i të gjitha këtyre simptomave të padëshirueshme nuk vërehet te të gjithë pacientët. Një kurs i trajtuar si duhet i trajtuar dhe respektimi i regjimit të administrimit ndihmojnë për të shmangur efektet anësore dhe minimizuar rrezikun e komplikimeve.

  Mimet e drogës

  Bisfosfonatet janë ilaçe të shtrenjta. Mimet varen nga forma e lëshimit dhe prodhuesit. Këtu janë çmimet mesatare për disa ilaçe në farmacitë në Moskë.

  Emri i ilaçitKostoja e paketimit
  Таблетки
  aledronate300-500 RUB
  Binosto840 rubla.
  Ostalon490 rubla.
  ibadronate1590 rubla.
  Bonviva3600 rubla.
  Bondronat13600-15000 RUB
  Флаконы с концентратом для в/в введения
  pamidronate9200 rubla.
  Zometa10600 rubla.
  Bondronat11500 rubla.
  Bonviva, tub shiringë5200 rubla.

  Shqyrtime mbi përfitimet e bisfosfonateve në osteoporozë

  Që nga futja e bisfosfonateve në tregun farmakologjik, këto fonde kanë fituar shumë reagime pozitive nga pacientët dhe specialistët. Këtu janë disa prej tyre.

  Svetlana, 56 vjet:
  "Mjeku e përshkroi Bondronat gjashtë muaj më parë. Tashmë në muajin e parë dhimbja në gjunjë dhe shpinë u qetësua, gjumi u kthye në normalitet. Jam i lumtur me ilaçin, nuk ka asnjë efekt anësor, vetëm një përfitim. "

  Alexandra, 60 vjeç:
  “Gjatë menopauzës, ajo pinte acid zoledronic, përcaktoi mjeku. Për tre ditë muskujt më dhembën dhe koka ime lëndohej, simptomat ishin si në grip. Ruhet me paracetamol. Pashë pilulat siç pritej, sipas regjimit. Asgjë tjetër nuk shqetësohet. "

  Margarita, endokrinologe:
  “Unë përshkruaj rregullisht bisfosfonatet, përfshirë ato për gratë për parandalimin dhe trajtimin e osteoporozës në periudhën pas menopauzës. Drogat e gjeneratës së tretë e kanë provuar veten shumë mirë. Sidoqoftë, ato duhet të përdoren me kujdes, duke ndjekur në mënyrë rigoroze rekomandimet e mjekut për një efektivitet më të madh, në mënyrë që të mos dëmtojnë shëndetin dhe të minimizojnë rrezikun e efekteve anësore. "

  Alexey, reumatolog:
  "Bisfosfonatet janë një ilaç i shkëlqyeshëm për të sëmurët nga osteoporoza. Efekti terapeutik manifestohet në uljen e dhimbjes, forcimin e strukturës së kockave, harmonizimin e proceseve të rimëkëmbjes. "Jo pa efektet e saj anësore, të cilat, megjithatë, në shumicën e rasteve së shpejti do të zhduken me përdorimin e duhur".

  Kështu, bisfosfonatet janë me të vërtetë efektive për trajtimin e osteoporozës, por kërkojnë ndjekje të kujdesshme të të gjitha rekomandimeve të specialistëve dhe janë ilaçe pa recetë.

  bisfosfonatet kush e di se çfarë janë efektive?

  I freskët

  Unë e kuptoj që forumi nuk është i specializuar, por me të vërtetë më pëlqen shumë forumi, sepse me të vërtetë ekzistojnë të mirat nga mjekësia që varen, mbase dikush ndeshet indirekt me bisfosfonatet.
  cilat ilaçe janë më efektive, ekziston një çështje blerjeje, mjekët vendorë të poliklinikës nuk mund të ndihmojnë me zgjedhjen.
  Diagnostikimi i osteoartrozës deformuese, pacienti ka disa probleme të zorrëve

  Anydo mendim i mjekut është i vlefshëm?

  për t'u rikthyer në fillim
  Reklamat
  në linjë
  Anëtar i përhershëm

  Anëtar që nga 20 dhjetor 2010 02:56 am
  Mesazhet: 181
  Nga: Rusia

  artikulli nuk tregon burimin, i cili tashmë është i dyshimtë. Në PubMed: PB ende duhet të konsiderohen ilaçet e linjës së parë për parandalimin dhe trajtimin e osteoporozës. Rezultatet tona duhet të konfirmohen në popullata dhe vende të tjera.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21228901

  Unë gjithashtu rekomandoj që të lexoni rekomandimet për diagnostikimin dhe trajtimin e osteoporozës 2009, mund të shkarkohen këtu http://depositfiles.com/sq/files/7ezhft6fb

  dhe bisfosfonatet është një terapi për osteoporozën, jo osteartrozën (dhe mbiemri deformues nuk përdoret aktualisht)! për osteoatrozën përdoren kondroprotektorët.
  Gjithashtu, para fillimit të terapisë, densitometria (shpina standarde e mesit dhe femuri proksimal) duhet të kryhet dhe të përsëritet pas një viti për të monitoruar efektivitetin e terapisë.

  Redaktuar për herë të fundit nga Jashma 09 maj 2011, 19:55, redaktuar gjithsej 4 herë.

  për t'u rikthyer në fillim
  Kuarc i kuq
  në linjë
  Anëtar i përhershëm

  Anëtar që nga 20 dhjetor 2010 02:56 am
  Mesazhet: 181
  Nga: Rusia

  Bisfosfonatet mund të përdoren si për trajtimin e osteoporozës parësore ashtu edhe atë sekondare.
  Alendronate (ilaçi origjinal është Fosamax, gjenerikët – Ostalon, Tevanat), ibandronate (Bonviva), acid zoledronic (Aklast), rizedronat (Actonel), të cilat janë bisfosfonate që përmbajnë azot, dhe xidiphone janë regjistruar në Rusi.

  contraindications
  Kundërindikimet për përdorimin e bisfosfonateve përfshijnë mbindjeshmërinë ndaj përbërësve të ilaçit, shtatzënisë, laktacionit, fëmijërisë (siguria dhe efikasiteti nuk përcaktohen aktualisht). Kujdes duhet t'u jepet bisfosfonateve për sëmundjet e traktit gastrointestinal në fazën akute (dysfagia, ezofagiti, gastriti, duodeniti, ulçera peptike e stomakut dhe duodenit), struktura të ezofagut, akalazisë së ezofagut, hipokalcemisë, mungesës së vitaminës D
  Meqenëse ilaçet e këtij grupi ekskretohen nga veshkat, përdorimi i këtyre ilaçeve duhet të jetë i kufizuar në pacientët me insuficiencë renale kronike. Dështimi i rëndë kronik i veshkave (CRF) konsiderohet një kundërindikim absolut për caktimin e bisfosfonateve (me pastrim kreatininës më pak se 35 ml / min, rreziku i grumbullimit të ilaçit rritet).
  Në rast të funksionit renal të dëmtuar të butë deri të moderuar (pastrimi i kreatininës më i madh se 30 ml / min), nuk ka nevojë të rregulloni dozën. Me pastrimin e kreatininës më pak se 30 ml / min, vendimi për përdorimin e bisfosfonateve bëhet në bazë të një vlerësimi individual të raportit të rrezikut – përfitimit për një pacient të veçantë.
  Në rast të funksionimit të dëmtuar të mëlçisë dhe për pacientët e moshuar, nuk kërkohet rregullimi i dozës së bisfosfonateve.
  REACIONET E PAVARUR MJEKSORE DHE METODAT E KONTROLLIT TL SIGURIS
  Rastet e zhvillimit të osteonekrozës së nofullës së sipërme dhe të poshtme përshkruhen kryesisht në pacientët me kancer në sfondin e trajtimit antitumor, përfshirë edhe bisfosfonatet. Sëmundjet onkologjike, kimioterapia, rrezatimi, përdorimi i glukokortikideve, higjiena e pamjaftueshme orale dhe proceset lokale infektive dhe inflamatore, përfshirë osteomielitin, konsiderohen si faktorë rreziku për osteonekrozën. Në shumicën e rasteve të përshkruara, pacientët iu nënshtruan ekstraktimit të dhëmbëve gjatë trajtimit me bisfosfonate. Marrëdhënia kauzale e osteonekrozës së nofullave të sipërme dhe të poshtme me administrimin e këtij grupi të barnave nuk është plotësisht e qartë.
  Përdorimi i bisfosfonateve shoqërohet shpesh nga reagimet e mëposhtme të padëshirueshme: çrregullime të gëlltitjes, zhvillimi i ezofagitit dhe formimi i ulcerave të ezofagut dhe stomakut. Në këtë drejtim, është e nevojshme t'i kushtohet vëmendje e veçantë zbatimit të rekomandimeve për përdorimin e drogës (qëndrimi në pozicion ulur ose në këmbë për 60 minuta pas marrjes). Nëse ka shenja dhe simptoma të dëmtimit të mundshëm të ezofagut (shfaqja ose intensifikimi i çrregullimeve të gëlltitjes, dhimbje gjatë gëlltitjes dhe prapa sternumit, urth), duhet të ndaloni marrjen e ilaçeve.

  Redaktuar për herë të fundit nga Яшма në 09 maj 2011, 19:21, redaktuar 1 herë në total.

  për t'u rikthyer në fillim
  Kuarc i kuq
  në linjë
  Anëtar i përhershëm

  Anëtar që nga 20 dhjetor 2010 02:56 am
  Mesazhet: 181
  Nga: Rusia

  Regjistri i Barnave Ruse ka një numër të bisfosfonateve të tjera të strukturave të ndryshme dhe aktivitetit antiresorptiv, të cilat rekomandohen për korrigjimin e hiperkalcemisë osteolitike për shkak të tumoreve malinje metastatike dhe për trajtimin e sëmundjes së Paget. Këto përfshijnë pamidronate, etidronate dhe klodronate. Aktualisht, leja për përdorimin e tyre për trajtimin e primare (postmenopausal dhe senile) dhe osteoporozës dytësore nuk është.

  për Ukrainën, për fat të keq, është e nevojshme të google, nuk e di.

  Redaktuar për herë të fundit nga Яшма në 09 maj 2011, 19:29, redaktuar 1 herë në total.

  për t'u rikthyer në fillim
  Kuarc i kuq
  në linjë
  Anëtar i përhershëm

  Anëtar që nga 20 dhjetor 2010 02:56 am
  Mesazhet: 181
  Nga: Rusia

  zgjedhja e një bisfosfonate të veçantë varet edhe nga dëshira e pacientit: 1 herë në vit (acid zlendronic) ose 1 herë në muaj (acid ibandronik) ose 1 herë në javë (acid alendronik)

  Ranelata e Strontiumit, e cila ka një efekt të dyfishtë, stimulon formimin e kockave dhe shtyp resorbimin e kockave, por ajo ka vetëm osteoporozën postmenopausal në indikacionet e saj.

  gjithashtu mos harroni të merrni kalcium 1000-1500 mg / ditë dhe vitaminë D3 800 IU / ditë

  nëse pacienti ka një lezion osteoporetik të shtyllës kurrizore dhe shqetësohet për dhimbjen, atëherë një ilaç i rreshtit të dytë mund të shtohet në terapinë bisfosfonate për 2-3 muaj për të zvogëluar dhimbjen: kalcitonin salmon (myakaltsik)

  për t'u rikthyer në fillim
  krot79
  në linjë
  parti

  Regjistruar: 23 korrik 2011 00:06 am
  Mesazhet: 37
  Nga: Ukraina

  për t'u rikthyer në fillim
  Kuarc i kuq
  në linjë
  Anëtar i përhershëm

  Anëtar që nga 20 dhjetor 2010 02:56 am
  Mesazhet: 181
  Nga: Rusia

  për t'u rikthyer në fillim
  Natalya_M
  në linjë
  Anëtar i ri

  14 Shtator 2011 12:34 pasdite
  Mesazhet: 1
  Vendndodhja: Obninsk

  për t'u rikthyer në fillim
  Kuarc i kuq
  në linjë
  Anëtar i përhershëm

  Anëtar që nga 20 dhjetor 2010 02:56 am
  Mesazhet: 181
  Nga: Rusia

  megjithëkëtë, ky është një ndërlikim i rrallë dhe më shpesh në pacientët me kancer, por osteoporoza e rëndë duhet të trajtohet, përveç bisfosfonateve, ekziston ende stronciumi si një ilaç i linjës së parë

  Bisfosfonatet për trajtimin e osteoporozës: efektiviteti, të mirat dhe të këqijat, rishikimet

  Bisphosphonates – një grup ilaçesh me aftësinë për të ngadalësuar shkatërrimin e indeve të eshtrave. Fusha kryesore e përdorimit të këtyre ilaçeve është trajtimi i sëmundjeve të shoqëruara nga rritja e brishtësisë dhe brishtësisë së eshtrave – siç është osteoporoza.

  Fosamax është ilaçi i parë i osteoporozës i aprovuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA 10 vjet më parë. Ky bisfosfonat shpejt rikthen indin e eshtrave me një minimum efektesh anësore.

  Bisfosfonatet për trajtimin e osteoporozës së çdo forme (fillore dhe sekondare) përshkruhen si ilaçet kryesore që përdoren kryesisht (ilaçe të linjës së parë). Ato janë të domosdoshme në terapi, dhe efektiviteti i tyre është i lartë dhe provohet klinikisht – marrja e bisfosfonateve me 30-50% zvogëlon rrezikun e frakturave të kockave.

  Le të shqyrtojmë më në detaje se cilat janë bisfosfonatet, si veprojnë, cilat janë tiparet e përdorimit të tyre dhe efektet e mundshme negative të trajtimit.

  Bisphosphonates mori emrin e tyre për shkak të strukturës së molekulës, e cila përfshin dy fosfonate – komponime organike që përmbajnë fosfor.

  Paraqitja skematike e një molekule bisfosfonate

  Pas marrjes së ilaçit, molekulat e substancës aktive lidhen me kalciumin dhe depërtojnë në indet e eshtrave, duke u grumbulluar dhe mbijetuar për një kohë të gjatë në të. Atje bisfosfonatet prishin funksionimin e qelizave speciale – osteoklastet.

  Osteoklastet normalisht janë të përfshirë në proceset fiziologjike të resorbimit dhe shkatërrimit (resorbimit) të indit të vjetër të eshtrave dhe punojnë njëkohësisht me osteoblastet që formojnë inde të reja kockore. Por me osteoporozën, ky ndërveprim është i ndërprerë: osteoblastet "nuk kanë kohë" për të krijuar inde të reja, dhe osteoklastet shkatërrojnë shpejt plakjen, kështu që eshtrat bëhen më të hollë dhe bëhen të brishtë.

  Nëse bisfosfonatet janë ngulitur në indet e eshtrave, ato zvogëlojnë aktivitetin e osteoklasteve, pengojnë rritjen e tyre, stimulojnë procesin e vetë-shkatërrimit të osteoklasteve dhe shtypin sinjalet që nxisin efektin e tyre shkatërrues. Ky është trajtimi i osteoporozës: kockat nuk hollohen dhe kanë kohë të shërohen.

  Klikoni në foto për tu zmadhuar

  Bisfosfonatet në përbërje ndahen në azot që përmbajnë dhe pa azot.

  Ky ilaç është tidronat, tiludronat, klodronat.

  Këto janë ilaçe pamidronate, alendronate, ibandronate. Këto fonde janë më efektive, më e mira në mesin e tyre është zoledronat modern i ilaçeve, i cili përmban dy atome të azotit.

  Zolendronate dhe ibandronate janë të përshtatshme për t'u përdorur – zolendronate duhet të merret vetëm një herë në vit, dhe ibandronate – një herë në muaj (ose mund të futësh ibandronate në mënyrë intravenoze – një herë në tremujor).

  Përgatitjet bicomponente që përmbajnë alendronate dhe kalcium, ose alendronate dhe vitaminë D prodhohen gjithashtu.

  Studime të shumta kanë treguar që përdorimi i zgjatur i bisfosfonateve rrit densitetin e kockave dhe zvogëlon gjasat e një frakture. Ato janë relativisht të sigurta, të toleruara mirë dhe kanë pak efekte anësore negative.

  Por bisfosfonatet ende kanë të meta.

  • Disponueshmëria e ulët e biokarburantit – vetëm një pjesë e vogël e ilaçeve të marra depërtojnë gojarisht në vendin e veprimit.
  • Vështirësia e administrimit: për të zvogëluar rrezikun e efekteve anësore të drogës, është e nevojshme që ta pini atë në mëngjes në stomak bosh, duke pirë shumë ujë (250-400 ml), dhe pasi ta keni marrë për të paktën 40 minuta, nuk mund të hani as të shkoni në shtrat.

  Efekti anësor kryesor është një efekt negativ në traktin gastrointestinal.

  Ilaçi mund të shkaktojë:

  • pezmatimi i mukozës dhe formimi i erozionit në pjesën e poshtme të ezofagut;
  • gastriti, erozioni dhe ulçera e stomakut;
  • gjakderdhje nga trakti i sipërm gastrointestinal;
  • dhimbje stomaku;
  • nauze, ulje e oreksit;
  • urth;
  • fryrje;
  • kapsllëk ose diarre.

  Në sfondin e trajtimit të osteoporozës, mund të shfaqen dhimbje koke, dhimbje në muskuj dhe kocka.

  Skuqjet në lëkurë dhe zhvillimi i reaksioneve alergjike janë të mundshme.

  Trajtimi afatgjatë i osteoporozës me këto ilaçe mund të çojë në hipokalcemi (uljen e niveleve të kalciumit në gjak), kështu që bisfosfonatet duhet të kombinohen me përgatitjet e kalciumit ose vitaminës D (por në periudha të ndryshme të ditës, ndarja e bisfosfonatit dhe kalciumit ose vitaminës D me një interval të paktën 2 orë).

  Bisfosfonatet janë ilaçe efektive për trajtimin e osteoporozës.

  Mos harroni se këto janë substanca të rënda medicinale që kanë një efekt të shumëanshëm dhe ndërhyjnë në proceset komplekse të trupit të njeriut. Ato janë të domosdoshme në trajtim, por në asnjë rast nuk duhet të merren në mënyrë të pavarur dhe të pakontrollueshme. Vetëm mjeku juaj pjesëmarrës duhet të përshkruajë dhe zgjedhë ilaçin optimal, kohëzgjatjen e kursit dhe dozën (kjo mund të jetë një reumatolog, endokrinolog, traumatolog).

  Autori: Svetlana Agrineeva

  • Në kontakt me
  • Facebook
  • Twitter
  • shokët e klasës
  • bota ime
  • Google +

  Në krye të burimit të komenteve janë 25 blloqet e fundit të përgjigjes në pyetje. Unë u përgjigjem vetëm atyre pyetjeve ku unë mund të jap këshilla praktike në mungesë – shpesh pa konsultim personal kjo është e pamundur.

  Përshëndetje! Unë jam 64 vjeç, për trajtimin e osteoporozës, trajtimi i përshkruar nga endokrinologu, përfshirë Bonviva një herë në muaj. Si shumë në moshën time, unë kam sëmundje të ndryshme; pasi lexova për efektet anësore serioze kur e merrni Bonviva, dhe duke pasur parasysh koston e tij të konsiderueshme, dua t'ju pyes: a mund ta marr këtë ilaç për më pak se 3 vjet, për shembull 1 vit, dhe a mund ta ndaloj marrjen e tij të mprehtë nëse ka ndonjë ndryshime të padëshirueshme, në çfarë mund të shndërrohet në? Faleminderit për vëmendjen

  Dashuria, të gjitha ilaçet kanë efekte anësore të caktuara që jo domosdoshmërisht zhvillohen në rastin tuaj. Marrja e ilaçeve është e rëndësishme sipas orarit të dhënë nga mjeku juaj. Nëse shfaqen simptoma të kundërta, këshillohuni me ofruesin e kujdesit shëndetësor për ta zëvendësuar atë me një ilaç tjetër. Në secilin rast, pacienti kalon çdo gjë individualisht.

  Mirmengjesi doktor! Kam osteoporozë. Jam 62 vjec. Kanceri i kryer në 1995 me terapi rrezatimi, në vitin 2000 nyja limfatike submandibulare e djathtë, PCT u hoq, në vitin 2011 rrënja e gjuhës në të djathtë, PCT u rrezatua dhe u hoq. Si rezultat i trajtimit, ekziston një falje e vazhdueshme. Pyetje: si të merren bisfosfonatet me një ezofag të rrezatuar, gjuhë – nuk ka pështymë për shkak të rrezeve. A është e mundur të vendosni një tabletë në një kapsulë dhe ta gëlltisni atë për të zvogëluar efektet anësore? A ka bisfosfonate në kapsula? (Më kanë përshkruar tableta alendronate) apo mund të marr diçka tjetër? Analizat janë të gjitha normale. Densitometria tregoi osteoporozën (2,5) në rajonin e mesit me një rrezik të frakturave. Nuk kam pasur thyerje. Unë shtroj pyetjen për herë të parë.

  Tatiana, bisfosfonatet janë shumë të vështira për t'u shpërndarë në stomak, përveç kësaj, ata irritojnë mukozën e ezofagut dhe provokojnë shfaqjen e erozionit. Disa përfaqësues të këtij grupi të barnave mund të shkaktojnë komplikime serioze të ezofagut. Aktualisht, studimet e ardhshme janë duke u realizuar mbi praninë e një korrelacioni midis bisfosfonateve dhe kancerit të traktit të sipërm gastrointestinal. Bisedoni me mjekun tuaj për marrjen e këtij lloji të drogës.

  ExpertNews Shqipëri