Ushtrimi për gju pas operacionit

Kirurgjia në nyjen e gjurit është një manipulim kompleks. Pasi kërkon një rehabilitim të gjatë dhe të mundimshëm. Rimëkëmbja pas operacionit përfshin përdorimin e fizioterapisë dhe fizioterapisë.

Komponenti kryesor i kthimit të shpejtë të funksionalitetit të humbur pas operacionit në nyjen e gjurit është terapia e ushtrimeve. Me ndihmën e tij, arrihet një restaurim i plotë i lëvizshmërisë dhe performancës natyrore të bashkimit të operuar. Performanca e rregullt e ushtrimeve speciale ndihmon në përmirësimin e rrjedhës sistemike të gjakut, eliminimin e dhimbjes, rritjen e tonit të muskujve dhe lëvizshmërinë e nyjeve.

Specifikimi, kompleksiteti dhe intensiteti i klasave përcaktohet nga mjeku dhe varet nga shkalla e dëmtimit dhe lloji i ndërhyrjes kirurgjikale.

Përmbajtja e artikullit
 1. Periudha e imobilizimit
 2. Periudha e rehabilitimit pas mobilizimit
 3. Periudha funksionuese e rehabilitimit: ushtrime
 4. Shërimi i hershëm
 5. Shërimi i vonë
 6. Video e dobishme – Kompleksi LFK për rehabilitimin e gjurit
 7. Shembuj ushtrimesh
 8. Gjimnastikë terapeutike pas artroskopisë së nyjës së gjurit (video)
 9. Memo e Lëndimit të Meniskut
 10. Nuancat e zhvillimit të një nyje të gjurit pas operacionit
 11. Pse të krijojmë një bashkim?
 12. Parimet që duhen ndjekur
 13. Si të zhvillohet një nyje në shtëpi pas artroskopisë?
 14. Ushtrime pas artroplastikës
 15. Whatfarë simulatorësh mund të përdor?
 16. Sa zgjat rehabilitimi?
 17. Ushtrime pas operacionit në gju, me një dëmtim të gjurit
 18. Pse është e rëndësishme të zgjasni dhe përkulni këmbën pas një dëmtimi ose operacioni?
 19. Ushtrime pas operacionit në gju, me një dëmtim të gjurit
 20. 1. Zhvillimi i nyjës së gjurit: ushtrime izometrike për të forcuar kuadratet
 21. 2. Forcimi i bicepsit të kofshës: ngritja e këmbës së drejtë
 22. 3. Zhvillimi i nyjeve të gjurit: ushtrimi i përkuljes së gjurit
 23. 4. Zhvillimi i nyjës së gjurit, forcimi i muskujve dhe ligamenteve: një ushtrim në lakimin e gjurit në një pozicion ulur
 24. 5. Zhvillimi i përbashkët i gjurit: lëvizje e shëndetshme e këmbëve
 25. 6. Zhvillimi i përbashkët i gjurit, forcimi i muskujve, parandalimi i tromboembolizmit: ushtrimi i Biçikletës
 26. 7. Zhvillimi i përbashkët i gjurit, forcimi i muskujve, profilaksia e tromboembolizmit: biçikletë e palëvizshme
 27. 8. Shtrirja e bicepsit të kofshës dhe zhvillimi i gjurit në pozicionin e shpinë
 28. Një grup ushtrimesh pas artroskopisë së gjurit
 29. Programi i Terapisë Fizike për Mobilizimin e Gjurit
 30. Grupi fillestar i ushtrimeve fizike (3-7 ditë pas operacionit)
 31. Ushtrim i ndërmjetëm (2-3 javë pas operacionit)
 32. Ushtrime pas operacionit në gju, me një dëmtim të gjurit
 33. Pse është e rëndësishme të zgjasni dhe përkulni këmbën pas një dëmtimi ose operacioni?
 34. Ushtrime pas operacionit në gju, me një dëmtim të gjurit
 35. 1. Zhvillimi i nyjës së gjurit: ushtrime izometrike për të forcuar kuadratet
 36. 2. Forcimi i bicepsit të kofshës: ngritja e këmbës së drejtë
 37. 3. Zhvillimi i nyjeve të gjurit: ushtrimi i përkuljes së gjurit
 38. 4. Zhvillimi i nyjës së gjurit, forcimi i muskujve dhe ligamenteve: një ushtrim në lakimin e gjurit në një pozicion ulur
 39. 5. Zhvillimi i përbashkët i gjurit: lëvizje e shëndetshme e këmbëve
 40. 6. Zhvillimi i përbashkët i gjurit, forcimi i muskujve, parandalimi i tromboembolizmit: ushtrimi i Biçikletës
 41. 7. Zhvillimi i përbashkët i gjurit, forcimi i muskujve, profilaksia e tromboembolizmit: biçikletë e palëvizshme
 42. 8. Shtrirja e bicepsit të kofshës dhe zhvillimi i gjurit në pozicionin e shpinë
 43. Rehabilitimi dhe ushtrimet pas operacionit në gju
 44. Plani i rehabilitimit
 45. Fazat e rehabilitimit
 46. Faza e rikuperimit të hershëm
 47. Rimëkëmbja e funksionit të përbashkët
 48. Faza e rikuperimit të vonë
 49. Ushtrime fizioterapie në periudha të ndryshme shërimi

Periudha e imobilizimit

Rehabilitimi pas operacionit në nyjen e gjurit fillon menjëherë pas aplikimit të suvasë. Periudha e imobilizimit të përkohshëm është fillimi i restaurimit të nyjës së gjurit, i cili kryhet duke përdorur teknika gjimnastike.

Në këtë kohë, ju duhet të kryeni ushtrimet e mëposhtme:

 • Lëvizja e duarve, qafës dhe trupit për të parandaluar ngecjen;
 • Lëvizjet statike dhe dinamike me këmbë të shëndetshme (përpiquni të "përdorni" të gjitha nyjet);
 • Ushtrime të tensionit aktiv dhe izometrik në zonat e shëndetshme të gjymtyrës së operuar;
 • Lëvizjet mendore: pacienti imagjinon sesi një gju i dëmtuar ndjek udhëzimet e tij mendore.

Në këtë fazë të rehabilitimit, lejohet ecja e patericës me mbështetje. Kohëzgjatja e ngarkesës rritet gradualisht.

Periudha e rehabilitimit pas mobilizimit

Pas heqjes së gipsit, është e nevojshme të filloni ushtrime aktive, duke rritur gradualisht ngarkesën. Mos harroni se ju duhet të bëni ushtrimet ngadalë, duke dëgjuar ndjesitë e trupit tuaj. Pika të mprehta ose lëvizje tepër të mëdha do të provokojnë një kthim të dhimbjes dhe parehati.

Një grup ushtrimesh fizike fillon me lëvizje pasive për të minimizuar rrezikun e presionit të panevojshëm në indet e dëmtuara. Pastaj ngarkesa në bashkim është rritur, duke vazhduar në një trajnim aktiv.

Në periudhën pas imobilizimit, përdoren ushtrimet e mëposhtme:

 • Përdorimi i mbështetjes (krahët, shiritat, këmbët e shëndetshme), përkulni dhe zhbllokoni nyjen e gjurit;
 • Tensioni i muskujve të kofshëve në pozicionin e shpinë (ushtrime izometrike);
 • Fleksimi dhe rrotullimi i këmbës së këmbës së operuar;
 • Lënia në krah dhe kthimi në pozicionin fillestar të këmbës së lënduar;
 • "Puna" me gishtërinjtë: përkulje dhe zgjatje, kapja e objekteve të vogla.

Complexdo kompleks në periudhën fillestare të rimëkëmbjes kryhet në 3 faza:

 1. Gënjen ose ulur;
 2. Duke qëndruar në këmbë;
 3. Përdorimi i sendeve të peshimit dhe simuluesve.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Periudha funksionuese e rehabilitimit: ushtrime

Masat e rikuperimit pas operacionit në nyjen e gjurit kryhen në disa faza. Periudha funksionale fillon nga dita e dytë pas ndërhyrjes së kirurgëve. Ushtrimet kryhen në sekuencën vijuese:

 1. Dita 2 – një izometri që synon të zvogëlojë indin muskulor të kofshës dhe ngadalë të ngrihet këmbën e drejtuar.
 2. 3-5 ditë – lëvizje të rendit pasiv dhe aktiv, të kryera nga një pozicion i shtrirë ose i ulur. Paralelisht me ushtrimet, seancat e masazhit zhvillohen për të stimuluar rrjedhën e gjakut dhe për të rritur tonin e muskujve pa përfshirë vetë bashkimin e operuar.
 3. Pas 14 ditësh – ndërlikimi i kompleksit të trajtimit: futja e lëvizjeve aktive të kryera nga një pozicion në këmbë. Gradualisht, ecja e ngadaltë i shtohet palestrës. Bashkangjit një ngarkesë të butë në biçikletën e palëvizshme.
 4. Gjatë periudhës së fundit të shërimit, trajnimet përfshijnë trajnime për simulatorët, ecje, çiklizëm dhe not.
 5. Faza e fundit e rehabilitimit përfshin klasa në palestër, përfshirë ngritjen e peshës. Aktivitetet në pishinë, çiklizmi dhe ecja vazhdojnë.

Gjaku ose efuzioni në zgavrën e përbashkët është një fenomen pas operacionit që konsiderohet një ndërlikim, kështu që prania e tyre është një kundërindikacion për trajnimin.

Gjatë kthimit të funksionalitetit në gjurin e operuar, pacienti gjithmonë do të ndiejë siklet, dhimbje dhe siklet.

Sidoqoftë, nëse dhimbja intensifikohet dhe ënjtja e rëndë shfaqet në vendin e operuar, treguesit e temperaturës lokale dhe të përgjithshme rriten – ky është një rast për të ndaluar ushtrimin. Shenja të tilla tregojnë zhvillimin e komplikimeve.

Komplekset e ushtrimeve në çdo fazë funksionale duhet të zhvillohen vetëm nga një mjek, pasi ato do të ndryshojnë në varësi të llojit të operacionit të kryer.

Shërimi i hershëm

Qëllimi i terapisë stërvitore në fazat e hershme është parandalimi i proceseve të ndenjura në nyje, normalizimi i qarkullimit të gjakut dhe trajtimi i procesit inflamator. Menjëherë pas operacionit, fillon forcimi i butë i indit të muskujve të kofshës.

2 javët e para të rehabilitimit kryejnë dy lloje të ushtrimeve:

 • Izometrikë, të cilat përfshijnë punë statike të muskujve;
 • Dinamik, në të cilin vetë kyçja përfshihet drejtpërdrejt.

Këtu janë shembuj të ushtrimeve izometrike në një fazë të hershme të rehabilitimit.

 1. Pacienti, i shtrirë në shtrat, shtrëngon në masë të madhe muskujt e kofshës, duke zgjatur në këtë pozicion për 10-15 sekonda.
 2. Ajo kryhet e shtrirë ose ulur. Duke u ndalur në një gjymtyrë dhe krahë të shëndetshëm, thembra është hequr nga shtrati dhe këmbën e marrin në anën sa më shumë që të jetë e mundur. Pastaj e sjellin përsëri.
 3. Këmba e operuar ngrihet me 15 cm. Mundohuni ta mbani në këtë pozicion për 3-5 sekonda, pastaj të relaksoheni. Përsëriteni ushtrimin 10 herë.
 4. Gënjen, me ndihmën e duarve, tërheq këmbën drejt teje, duke e përkulur ngadalë në gju.

Të gjitha ushtrimet në këtë fazë kryhen në një jastëk të veçantë për gjunjë për të rregulluar nyjen që nuk është shëruar akoma. Kompleksi bëhet 5-6 herë në ditë, duke kryer çdo stërvitje nga 5 deri në 10 herë.

Shërimi i vonë

Periudha e vonë e rehabilitimit ka këto objektiva:

 • Eliminimi i kontraktimit që rezulton ose parandalimi i tij;
 • Rivendosja e funksionalitetit të bashkimit;
 • Kthimi i një ecje "të sigurt";
 • Forcimi i indit muskulor rreth nyjes së operuar.

Në këtë kohë, shfaqen klasat e udhëhequra nga instruktorët, noti, çiklizmi dhe shëtitjet e gjata.

Deri në fund të periudhës së rehabilitimit, nuk mund të vraponi dhe përdorni ushtrime mbledhjeje.

Një grup i ushtrimeve të zgjedhura si duhet dhe ekzekutimi i tij i rregullt është një garanci për një shërim të shpejtë dhe kthim në mënyrën e zakonshme të jetës së pacientit.

Video e dobishme – Kompleksi LFK për rehabilitimin e gjurit

Shembuj ushtrimesh

Pas heqjes së meniskut ose ndërhyrjes tjetër kirurgjikale në nyjen e gjurit, përshkruhen ushtrimet e mëposhtme.

 1. Uluni në shtrat. "Vendos një gjymtyrë të shëndetshme" nën atë të operuar. Drejtoni një këmbë të lënduar, duke e “siguruar” atë të shëndetshëm. Ngadalë kthehuni në pozicionin fillestar.
 2. Ngrihu. Iseohuni ngadalë në gishtat e këmbëve. Në këtë pozicion, mbajeni për 3-4 sekonda dhe ulni tërë këmbën.
 3. Squat duke përdorur topin. Shkoni në mur. Vendoseni topin midis murit dhe shpinës së poshtme. Përplasni ngadalë, duke u kujdesur që të mos lëshoni topin. Squat, bëni jo më shumë se 90 gradë, në mënyrë që të mos tendosni shumë nyjen e gjurit që është akoma i dobët.
 4. Duke ecur në një rutine. Ecja duhet të fillojë me një shpejtësi prej 1 km në orë. Sigurohuni që të mbani parmakët gjatë kryerjes së lëvizjes, duke siguruar mbështetje për nyjen e brishtë. Mbajeni këmbën sa më drejt që të jetë e mundur gjatë ecjes.
 5. Do t'ju duhet një hap për të përfunduar ushtrimin. E quajtur kështu një “hap” i vogël, i cili përdoret në gjimnastikë. Në fillim të klasave, përdoret një hap jo më shumë se 10 cm në lartësi. Gjatë trajnimit, lartësia e tij gradualisht rritet. Ngrihuni lart dhe poshtë nga hapi, duke kontrolluar pozicionin e këmbës së poshtme: duhet të jetë sa më e drejtë.
 6. Si një inventar, përdoret një shirit gome me dy metër. Detyra e saj është të rregullojë këmbët në një objekt të palëvizshëm. “Vendosja” e shiritit në një këmbë të shëndetshme, kryeni lëkundje të qëndrueshme të gjymtyrës së operuar.
 7. Hidhen mbi një vijë ose kasetë të vizatuar. Ndërsa intensiteti i stërvitjes rritet, kaseta zëvendësohet me një stol të vogël, duke u hedhur nëpër të.
 8. Për të kryer ushtrimet, ata përdorin një platformë të veçantë që bën lëvizje lëkundëse. Detyra e pacientit është të ruajë ekuilibrin mbi të.
 9. Puna në një biçikletë stërvitje. Vëmendje e veçantë i kushtohet pozicionit të drejtpërdrejtë të këmbës së poshtme gjatë "udhëtimit".
 10. Kërcimi kryhet në fazën e fundit të rehabilitimit. Filloni duke kërcyer në një këmbë, pa lënë vendin. Pastaj lëvizja është e ndërlikuar duke përdorur një hap. Ju mund të hidheni në një rreth.
 11. Ecja nëpër qarqe duke përdorur një hap hapi. Ky ushtrim jep një rezultat të mirë nëse e kryeni në ujë.

Të gjitha ushtrimet kryhen deri në shfaqjen e ndjesive të pakëndshme ose të dhimbshme në gju.

Ngarkesat që lidhen me përdorimin e simulatorëve ose pajisjeve fillojnë pas konsultimit me mjekun pjesëmarrës dhe në mungesë të komplikimeve dhe kundërindikacioneve.

Gjimnastikë terapeutike pas artroskopisë së nyjës së gjurit (video)

Memo e Lëndimit të Meniskut

Në mënyrë që periudha e rehabilitimit të kalojë shpejt dhe pa komplikime, gjatë kryerjes së gjimnastikës mjekësore, duhet të dëgjoni rekomandimet e mjekëve:

 • Ushtrimi në spital dhe pas shkarkimit rregullisht;
 • Përdorimi gjatë periudhës së rikuperimit të trajnimit në ujë të ngrohtë;
 • Mos bëni procedura termike për këmbën e operuar;
 • Monitoroni me kujdes cilësinë e ushqimit për të rregulluar peshën;
 • Menyja ditore duhet të jetë produkte në të cilat fibër të lartë dhe kolagjen;
 • Rritja e sasisë së produkteve të qumështit dhe ushqimeve të detit të konsumuar;
 • Ka shumë perime pa trajtim të ngrohjes;
 • Kufizoni karbohidratet dhe yndyrnat me origjinë shtazore në dietë;
 • Në periudhën vjeshtë-verë, ngop trupin me vitamina natyrale përmes perimeve dhe frutave të freskëta;
 • Në periudhën dimër-pranverë, merrni komplekse multivitamine.
Lexo artikullin:  Osteoartroza e nyjes së shpatullave - si manifestohet Fazat, trajtimi, parandalimi

Pacientët duhet të kuptojnë se profesionalizmi i mjekëve dhe një operacion i suksesshëm janë vetëm gjysma e suksesit në rivendosjen e funksionalitetit të nyjës së gjurit. Qëndrimi përgjegjës i pacientit ndaj emërimeve të mjekut, zbatimi i rregullt i një grupi të caktuar ushtrimesh terapeutike në të gjitha fazat e rehabilitimit do t'ju lejojë të përfundoni me shpejtësi trajtimin që ka filluar pas një ndërhyrjeje mjekësore.

Nuancat e zhvillimit të një nyje të gjurit pas operacionit

Zhvillimi i nyjës së gjurit pas operacionit është faza më e rëndësishme në restaurimin e funksioneve të gjymtyrëve. Në periudhën pas operacionit, është e nevojshme të kryeni terapi fizike dhe gjimnastikë. Kjo ndihmon për të përshpejtuar rigjenerimin e indeve, duke zvogëluar numrin e komplikimeve të hershme dhe të vona pas operacionit.

Ne përzgjodhëm ushtrimet që ju duhet të filloni t'i përdorni që nga dita e parë pas operacionit dhe deri në restaurimin përfundimtar të funksionit të nyjës së gjurit.

Duke iu përmbajtur skemës së rimëkëmbjes të përshkruar në artikull, do të rrisni ritmin e rimëkëmbjes me 25-30%. Nëse përveç kësaj përdorni fizioterapi dhe farmaceutikë, atëherë koha e rehabilitimit mund të zvogëlohet për 2 herë.

Pse të krijojmë një bashkim?

Në periudhën pas operacionit, pacienti nuk duhet të ngarkojë nyjën për 5-10 ditët e para. Por nëse pacienti shtrihet në shtrat dhe nuk bën asgjë, do të ndodhë atrofi e muskujve, rrjedhja e gjakut arterial do të ulet dhe, në përputhje me rrethanat, rrjedhja venoze do të ngadalësohet. Kjo do të çojë në shfaqjen e edemës, dhimbjes, rekreacionit të ngadaltë dhe një rënie të përgjigjeve imune.

Mpiksjet e gjakut shfaqen me një pozicion të zgjatur pasiv pa lëvizje. Nëse ngriheni ashpër nga kjo pozitë, atëherë trombi i formuar mund të fiket.

Ushtrime për zhvillimin e gjurit në fund të dytë, fillimi i periudhës së tretë.

Pas endoprostetikës, zhvillimi është i domosdoshëm për zhvillimin e palcës së eshtrave dhe forcimin e muskujve të kofshës dhe këmbës së poshtme. Kjo është mënyra e vetme për të arritur lëvizshmërinë maksimale të gjurit gjatë periudhës së rehabilitimit.

Me ndihmën e zhvillimit, duke filluar nga java e dytë, ju mund të rritni amplituda e lëvizjeve pa frikë se dëmtoni plagën pas operacionit.

Lexoni më shumë rreth rehabilitimit pas operacionit në meniskun e nyjës së gjurit këtu.

Parimet që duhen ndjekur

Të gjitha lëvizjet duhet të jenë sa më të qetë të jetë e mundur. Kthesat e mprehta dhe fleksionet çojnë në traumë në ligamentet dhe muskujt rreth kyçit. Nëse ënjtja dhe skuqja nuk largohen në javën e parë pas operacionit, duhet të mendoni për bashkimin e infeksionit dhe shtyni ushtrimet derisa të sqarohen arsyet.

Në anën e operuar, është e pamundur të vazhdoni menjëherë në zhvillimin e gjurit. Së pari bëni një stërvitje të këmbës dhe legenit. Kryeni ushtrime të frymëmarrjes (të paktën 3-4 herë në ditë). E gjithë kjo kontribuon në qarkullimin normal të gjakut dhe korrigjimin e metabolizmit në periudhën e hershme pas operacionit.

Ushtrimet ndahen rreptësisht sipas periudhës. Në periudhat e hershme, ushtrimet nga periudhat e mëvonshme nuk mund të kryhen, por në periudhat e mëvonshme, ushtrime nga periudhat e mëparshme mund të bëhen.

Në periudhën e dytë dhe të tretë të rehabilitimit pas klasave, rekomandohet të bëni banjot me kontrast për gju. Dallimet e temperaturës kanë një efekt të mirë në funksionimin e kapilarëve. Për shkak të kësaj, rrjedhja limfatike është rritur dhe edemë është eliminuar.

Metodat shtesë të shërimit pas operacionit përfshijnë përgjimin ose fiksimin e jashtëm. Me ndihmën e majave, mund të kryeni më shumë lëvizje, ato nuk dëmtojnë ligamentet e jashtme dhe kryqëzuese të nyjes.

Si të zhvillohet një nyje në shtëpi pas artroskopisë?

Pas artroskopisë, ushtrimet janë më parandaluese në natyrë. Por çdo ndërhyrje brenda artikulare mund të çojë në dëmtimin e kërcit. Në mënyrë që indet e kërcit të shërohen më mirë, duhet të pësojnë ngarkesa shtesë të dozuara. Të gjitha ushtrimet bëhen në shtëpi, mund të përdorni pajisje shtesë në formën e zgjeruesve dhe shiritave gjimnastikë.

Për informacion të detajuar mbi të gjitha metodat për zhvillimin e nyjeve të gjurit pas artroskopisë, lexoni këtë artikull. Ajo gjithashtu ka një video të dobishme se si të ngarkoni.

Ju lutemi vini re se rigjenerimi pas operacionit plastik PCS kërkon ushtrime speciale. I gjithë rehabilitimi ndahet në periudha:

Nga 1 ditë në 2 javë. Ushtrimet janë të buta, kushtoni më shumë vëmendje të ngarkesës statike, punës në nyjet e këmbëve dhe hip. Ushtrimet bëhen në shtrat ose ulur, kufiri i ngarkesave vertikale.

 • Nga 2 javë në 2-3 muaj. Detyra e kësaj periudhe është zhvillimi gradual i lëvizjeve në gju. Nëse kjo nuk është bërë, atrofia është e garantuar të ndodhë, funksioni i përbashkët do të dëmtohet, dhe ligamentet mund të mos rriten plotësisht së bashku. Ndonjëherë dhimbja do të shfaqet gjatë lëvizjeve. Gjatë kësaj periudhe, ngarkesat vertikale të dozuara lejohen. Shpesh përdorni not dhe fizioterapi.
 • Periudha e rikuperimit funksional (nga muaji i dytë deri në 6-9 muaj). Koha varet nga sasia e operacionit dhe mosha e pacientit. Sa më i ri të jetë pacienti, aq më shpejt shërim. Tek personat e moshuar pas 45 vjetësh, proceset e rehabilitimit janë të ngadalta, rreziku i mpiksjes së gjakut është më i lartë. Prandaj, gjatë kësaj periudhe, ata angazhohen në çiklizëm, ecje, shkojnë në palestër për stërvitje në simulatorë pa ngarkesë boshtore.
 • Ushtrime pas artroplastikës

  Për dallim nga operacioni i ligamentit kryq, sasia e ndërhyrjes është shumë më e madhe dhe kërkon një shërim më të gjatë. Të gjitha ushtrimet kanë për qëllim përshpejtimin e formimit të palcës së eshtrave, e cila do të rregullojë me siguri endoprostezën. Ushtrimi bëhet që nga ditët e para pas operacionit. Kjo stimulon rrjedhën e gjakut, zvogëlon rrezikun e komplikimeve të hershme në formën e trombozës dhe infeksionit.

  Për informacion të detajuar mbi të gjitha ushtrimet me analiza dhe rekomandime të hollësishme, lexoni këtë artikull.

  Periudhat e rehabilitimit ndahen në të njëjtën mënyrë si me artroskopinë, ndryshimi i vetëm është koha e rehabilitimit.

  1. Periudha e hershme pas operacionit (10-14 ditë). Ata trainojnë muskujt me kontraktime statike të vitheve, bëjnë ushtrime të frymëmarrjes dhe lëvizje aktive dinamike në një gjymtyrë të shëndetshme. Nga 5-8 ditë, ata gradualisht ngarkojnë këmbën duke ecur me mbështetje.
  2. Periudha e zhvillimit të lëvizjeve (zgjat nga 14 ditë deri në 3-4 muaj). Nëse nuk ka komplikime, deri në muajin e katërt të gjitha lëvizjet në nyje do të jenë të mundshme, me përjashtim të ngarkesave të plota vertikale.
  3. Periudha e rikuperimit maksimal (zgjat nga 4 muaj deri në 1 vit). Në këtë kohë, ata janë të angazhuar në ndërtimin e masave të muskujve të kockave të kofshëve, forcojnë tendonet dhe përfshihen në sporte aktive: çiklizëm, not, ski, ecje. Mund të shkoni në palestër.

  Whatfarë simulatorësh mund të përdor?

  Shtë e nevojshme të kufizoni klasat në palestër me ngarkesë boshtore. Ndalohet kryerja e një shtypi në stol, ngordhje, trainimi i një biceps dhe një delta në këmbë.

  Klasat në simulatorët janë të përshtatshme për 3 periudhat e rimëkëmbjes. Thenshtë atëherë se ndërtimi i muskujve ka një rëndësi parësore për rivendosjen e funksionit të gjurit.

  Përparësi u jepet simuluesve dhe ushtrimeve të mëposhtme.:

  Orbitrek. Një mënyrë e shkëlqyeshme për të shtrirë dhe pompuar gjunjët pa ngarkesë të konsiderueshme boshtore. Për shkak të faktit se këmbët vazhdimisht janë në këmbë, nuk ka ngarkesë shtesë si gjatë vrapimit. Angazhuar në të për 4-8 minuta.

 • Biçikletë stërvitje. Stimulon rritjen e muskujve të kofshës dhe këmbës së poshtme, por nuk ka ngarkesë boshtore. Përdorni për ngrohje ose në fund të një stërvitje.
 • Stepper. Ju lejon të pomponi gjunjët pa ju bërë presion atyre. Ata janë të angazhuar në të sipas të njëjtit model të zhvillimit të nyjës së gjurit si në simuluesit e mëparshëm.
 • Alpinist. Nuk disponohet në të gjitha palestrat. Ky është një analog i një rutine, por me imitim të hapave. Në vend që të stërviteni për një imitues të tillë, thjesht mund të ecni lart e poshtë shkallëve. Ju mund ta bëni këtë nga 6-7 muaj.
 • Zgjatja e nyjeve të gjurit në një pozicion ulur. Bëni së pari me një peshë të vogël (10-15 kg). Rriteni gradualisht në 40 kg. Në vend të peshës, atëherë shtoni numrin e përsëritjeve.
 • Flexion e gjurit në pozicionin e shpinë. Zhvillimi zhvillohet sipas të njëjtave parime si në ushtrimin e mëparshëm.
 • Trajnim i bilancit gjysmërrethor. Gjysmë-rrethore të tilla janë në çdo palestër. Ushtrimet për ekuilibrin bëhen nga 5 muaj në mungesë të simptomave të dhimbjes.
 • Klasat në palestër pas operacionit duhet të jenë pa dhimbje, nuk duhet të ketë siklet në nyjet e gjurit pas stërvitjes. Nëse ai shfaqet, prisni edhe 1-2 muaj. Gjatë kësaj periudhe, jepni përparësi ushtrimeve dinamike pa peshë ose zhvillimit të gjunjëve me ndihmën e zgjeruesve, bandave gjimnastike.

  Sa zgjat rehabilitimi?

  Zhvillimi pasiv i gjurit

  Rehabilitimi i plotë gjatë ushtrimit dhe respektimi i të gjitha rregullave zgjat 9 muaj. Duke pasur parasysh tiparet e rigjenerimit dhe dëmtimeve shtesë, kjo periudhë mund të rritet deri në 1 vit.

  Në 12 muaj, bëhet një rikuperim i plotë, domethënë, një person mund të ngarkojë një këmbë, ski, dëborë, të hipë një biçikletë dhe të shkojë në shëtitje.

  Rimëkëmbja pa terapi ushtrimore dhe gjimnastikë mund të zgjasë 15-18 muaj ose më shumë nëse komplikimet postoperative shfaqen në formën e kalusit të paqëndrueshëm, atrofisë së muskujve ose infeksionit të plagës pas operacionit.

  Ushtrime pas operacionit në gju, me një dëmtim të gjurit

  Ushtrimet pas operacionit në gju ose pas një dëmtimi në gju ndihmojnë në rivendosjen e funksionalitetit të këmbës duke rritur amplituda e përkuljes dhe zgjerimit të nyjeve, duke rritur tonin e muskujve dhe forcimin e ligamenteve që rrethojnë nyjen e gjurit.

  E rëndësishme: rekomandohet të filloni rehabilitimin aktiv të nyjës së gjurit vetëm pas lejes së mjekut, në mënyrë që të shmangni komplikimet e mundshme. Në fazën fillestare, rekomandohet përdorimi i metodave pasive të rehabilitimit të gjurit (për shembull, mekanoterapia duke përdorur pajisjet Arthromot, Kinetek, Oksitsikl).

  Me rëndësi të madhe me trajtimin jo-ilaç është mënyra e duhur e motorit dhe terapia e rregullt fizike (terapi fizike). Lidhjet kanë nevojë për lëvizje, dhe ngarkesa kryesore gjatë terapisë ushtrimore duhet të ketë për qëllim lëvizjet ciklike në nyje dhe forcimin e muskujve të gjymtyrëve. Këto mund të jenë ushtrime të thjeshta të kryera në shtëpi – ecja, noti, ngritja në mënyrë të përsëritur e këmbës së drejtë, ndërsa shtrirë në shtrat, përkulja-shtrirje në nyjen e gjurit, ngritja e këmbëve dhe ushtrime më të specializuara në simulatorët ciklike, dhe me një instruktor. Në këtë rast, ngarkesat boshtore të theksuara në këmbë, vrapimi, ngritja e peshës, kërcimi, lëvizjet e pakoordinuara duhet të shmangen.

  Pse është e rëndësishme të zgjasni dhe përkulni këmbën pas një dëmtimi ose operacioni?

  Një nga ndërlikimet më të pakëndshme për shkak të mosveprimit të bashkimit është formimi i kontraktimeve paaftësi. Një qëndrim i gjatë në gips shkakton ngjitjen e indeve të buta, të cilat madje mund të ngjiten dhe të rriten së bashku. Mungesa e lëvizjes zvogëlon metabolizmin lokal, dhe indet e buta, në fakt, rikthehen saktësisht në pozicionin në të cilin këmbën e kaloi një kohë të gjatë. Në të ardhmen, është gjendja e indeve të buta që mund të ndërhyjnë shumë në mosbërjen dhe lakimin e këmbës. Edhe me një operacion rindërtues të kryer në mënyrë të përsosur ose me një thyerje të përkryer të shkrirë, kontraktimet vazhdojnë të kufizojnë ndjeshëm amplituda e lëvizjes së përbashkët. Mësoni më shumë rreth kontraktimit

  Ushtrime pas operacionit në gju, me një dëmtim të gjurit

  Udhëzimet e përgjithshme: shpejtësia dhe suksesi i rimëkëmbjes suaj varet nga motivimi dhe këmbëngulja juaj. Instalimi në shërim, toleranca për disa shqetësime që shfaqen gjatë procesit të rehabilitimit dhe veprimet tuaja që synojnë të kthehen në aktivitetin tuaj të mëparshëm do të shpejtojnë ndjeshëm procesin e rikuperimit. Më poshtë ju ofrojmë ushtrime pas operacionit në gju dhe dëmtimeve që do të ndihmojnë në kthimin në aktivitetin para-traumatik.

  Rritni gradualisht shpeshtësinë e ushtrimit, pasi muskujt dhe nyjet bëhen më të forta. Në fillim të orëve të mësimit, mund t'ju kërkohet të ju ndihmojnë, por rezultati i klasave duhet të jetë ekzekutimi i pavarur i të gjitha ushtrimeve. Noti është gjithashtu një mënyrë e shkëlqyeshme për të rikthyer funksionin motorik, ju mund të filloni ushtrime në pishinë pasi mjeku largon kastrat ose shëron prerjet pas operacionit. Disa nga ushtrimet e mëposhtme mund të jenë edhe më efektive nëse kryhen në ujë.

  Nëse nyja e gjurit ose i hipit nuk përkulet mjaftueshëm dhe nuk lejon kalimin në ushtrime në pishinë ose në simulator, mjekët rekomandojnë që gradualisht të rritet këndi i përkuljes dhe zgjatjes në aparatin e mekanoterapisë Arthromot ose Kinetek.

  1. Zhvillimi i nyjës së gjurit: ushtrime izometrike për të forcuar kuadratet

  Pozicioni fillestar – ulur në një sipërfaqe të sheshtë me këmbë të drejta. Shtrëngoni gjurin tuaj pa lëvizur këmbën.

  Lexo artikullin:  Si ta trajtoni bursitin dhe me cilin mjek duhet të kontaktoni

  Një tjetër version i këtij ushtrimi është se personi tjetër e vendos dorën nën gju. Shtypni në dorën tuaj, duke u përpjekur të rregulloni gjurin. Relaksohuni dhe përsërisni ngadalë, duke e mbajtur gjunjën të tensionuar për 2 sekonda çdo herë. Përsëriteni këtë ushtrim të paktën 25 herë në çdo orë kur jeni zgjuar. Ky ushtrim gjithashtu mund të kryhet në çdo kohë të përshtatshme (për shembull, kur udhëtoni si pasagjer në një makinë, ose uleni në një tryezë, etj.). Ky ushtrim ndihmon në forcimin e ligamenteve të gjurit.

  2. Forcimi i bicepsit të kofshës: ngritja e këmbës së drejtë

  Pozicioni fillestar – i shtrirë në shpinë me këmbët drejt e drejt, gjunjët tuaj janë drejt dhe shtrihen në një qëndrim të ngurtë (për shembull, një headboard ose karrige). Ngadalë ngrini thembrën nga shtrati. Ngrini këmbën aq lart sa të keni mundësi. Ngadalë uleni këmbën drejt në shtrat. Përsëriteni dhjetë herë. Kryeni 3 herë në ditë.

  3. Zhvillimi i nyjeve të gjurit: ushtrimi i përkuljes së gjurit

  Ngrini këmbën e drejtë lart, si në numrin e ushtrimit 2. Mbështetni kofshën e poshtme menjëherë nën gju me duart tuaja të kapura në kyç. Relaksoni muskujt e gjurit dhe lejoni që pesha e këmbës tuaj të përkulet në gju. Pas kësaj, pa përpjekje shtesë, drejtojeni gjurin në pozicionin e tij origjinal. Përsëriteni çdo herë të njëpasnjëshme duke lejuar që gjuri të përkulet pak më shumë.

  4. Zhvillimi i nyjës së gjurit, forcimi i muskujve dhe ligamenteve: një ushtrim në lakimin e gjurit në një pozicion ulur

  Pozicioni fillestar – ulur në një shtrat, karrige ose tavolinë, vë një jastëk nën gjunjë dhe këmbë në mënyrë që ata të ulen. Drejtoni këmbën e dëmtuar duke përdorur këmbën e një këmbë të shëndetshme, lëreni të bie nën gravitetit. Pas tendosjes për tu përkulur. Nëse keni dhimbje, ndihmoni të shtyni këmbën tjetër mbi këmbën e këmbës së dëmtuar. Kjo do të ndihmojë për të rritur pa dhimbje amplituda e lakimit. Përsëriteni.

  5. Zhvillimi i përbashkët i gjurit: lëvizje e shëndetshme e këmbëve

  Pozicioni fillestar – ulur mjaft lart (në një shtrat ose tavolinë). Këmba e dëmtuar varet me mbështetje minimale ose pa të fare, ne shtririm muskujt dhe tendinat e pjesës së pasme të kofshës. Përdorni këmbën tjetër për të përkulur gradualisht këmbën e dëmtuar për shkak të presionit të aplikuar në pjesën e sipërme të këmbës.

  6. Zhvillimi i përbashkët i gjurit, forcimi i muskujve, parandalimi i tromboembolizmit: ushtrimi i Biçikletës

  Shtrihuni në shpinë me këmbët lart, kryeni lëvizjet sikur të hipni në biçikletë. Simuloni lëvizjet sikur pedaloni. Drejtoni këmbën në ajër sa më shumë që të jetë e mundur, ndërsa njëkohësisht shtypni këmbën tjetër sa më fort që të jetë e mundur në gjoks.

  7. Zhvillimi i përbashkët i gjurit, forcimi i muskujve, profilaksia e tromboembolizmit: biçikletë e palëvizshme

  Zhvilloni nyjen tuaj të gjurit në një biçikletë të palëvizshme ose Simulator biçikletë tip Oxycycle III.

  Nëse gjuri përkulet mjaft mirë (më shumë se 110 gradë), këshillohet që të plotësoni ushtrimet pas operacionit në gju me punën në një imitues të biçikletave. Ju mund të përdorni një biçikletë të rregullt me ​​një rrotë të pasme të fiksuar në mënyrë që biçikleta të jetë e palëvizshme. Bëni ushtrime në një shalë të fiksuar në pozicionin më të lartë. Kur mund ta ulni shalën, rrisni ngarkesën derisa gjuri të përkulet në 110 gradë. Rritni gradualisht gjatësinë e kohës në biçikletë. Kur mund të punoni me lehtësi në biçikletë për 20 minuta, mund të rritni rezistencën.

  8. Shtrirja e bicepsit të kofshës dhe zhvillimi i gjurit në pozicionin e shpinë

  E shtrirë në stomak, përkulni gjurin e dëmtuar duke tërhequr këmbët nga sipërfaqja. Ju mund të ndihmoni gjunjën të përkulet duke e tërhequr atë me një peshqir të mbështjellë ose kasetë të hedhur në një lak rreth këmbës. Tërhiqeni butësisht "lakin" drejt jush derisa të ndjeni presion në gju dhe mbajeni në këtë pozicion për 2-5 sekonda. Pas kësaj, lëreni këmbën butësisht të ulet në pozicionin e tij origjinal nën ndikimin e peshës së vet, por duke e mbajtur atë me ndihmën e një "lak" dhe duke mos lejuar që ajo të bjerë shumë shpejt.

  Sigurohuni që të konsultoheni me mjekun tuaj në lidhje me metodat e trajtimit dhe rehabilitimit të përshtatshme për situatën tuaj. Artikulli "Ushtrime pas operacionit në gju, me një dëmtim të gjurit" ka për qëllim vetëm të informojë në lidhje me sëmundjen, trajtimin dhe taktikat e rehabilitimit të saj.

  Një grup ushtrimesh pas artroskopisë së gjurit

  Programi i Terapisë Fizike për Mobilizimin e Gjurit

  Për të rivendosur lëvizshmërinë në nyjen e gjurit dhe forcën e muskujve, duhet të ushtroni rregullisht. Në shumicën e rasteve, kompleksi i ushtrimeve të fizioterapisë (renditur më poshtë) mund të kryhet në shtëpi për 20-30 minuta 2-3 herë në ditë. Nëse intensiteti i trajnimit është shumë i lartë, atëherë mund të ndjeni një përkeqësim të përkohshëm. Nëse nyja e gjurit bëhet e fryrë dhe e ngrohtë, atëherë duhet të zvogëloni stresin ose të ndaloni ushtrimet derisa të ndjeheni më mirë. Gjatë periudhës së përkeqësimit, masat e mësipërme duhet të zbatohen përsëri: pushim, të ftohtë, fashë presioni dhe pozicion i ngritur i këmbës. Nëse pas 2-3 ditësh ënjtja e nyjës nuk zvogëlohet, atëherë duhet të paraqitet kirurgu.

  Grupi fillestar i ushtrimeve fizike
  (3-7 ditë pas operacionit)

  Ushtrimi 1. Tkurrja e pjesës së pasme të muskujve të kofshës.

  Pozicioni – shtrirë në shpinë. Përkulni gjunjët sa më shumë që të jetë e mundur pa dhimbje. Shtypni thembrat në dysheme, duke shtrënguar muskujt e pjesës së pasme të kofshës. Mbajeni për 5 sekonda, pastaj relaksohuni. Përsëriteni ushtrimin 10 herë.

  Ushtrimi 2. Tkurrja e grupit muskulor anësor.

  Pozicioni – i shtrirë në stomakun e tij. Nën këmbë – një rrotull peshqirësh të mbështjellë. Shtypni këmbën në rul, duke e rregulluar këmbën sa më shumë që të jetë e mundur. Mbajeni për 5 sekonda, pastaj relaksohuni. Përsëriteni ushtrimin 10 herë.

  Ushtrimi 3. Ngritja e një këmbë të drejtë.

  A. Pozicioni – shtrirë në shpinë. Një këmbë e shëndetshme është e përkulur në gju, ajo e operuar shtrihet në dysheme.

  B. Drejtoni këmbën e operuar në gju, duke tendosur grupin e muskujve të përparëm të kofshës dhe ngrini ngadalë rreth 30 cm nga dyshemeja. Mbajeni këmbën në peshë për 5 sekonda. Pastaj uleni ngadalë në dysheme dhe relaksohuni. Përsëriteni 10 herë.

  Ushtrimi 4. Tensioni i muskujve gluteal.

  Pozicioni – shtrirë në shpinë. Përkulni këmbët në gjunjë, duke mbështetur këmbët në dysheme. Shtrëngoni muskujt tuaj gluteal dhe mbajeni tension për 5 sekonda, pastaj relaksohuni. Përsëriteni 10 herë.

  Ushtrimi 5. Ngritja e një këmbë të drejtë.

  A. Pozicioni – duke qëndruar përballë murit. Mbështetni veten me dorën tuaj, dilni jashtë. Nëse është e nevojshme, dhe ngrini ngadalë këmbën drejtuar në gju rreth 45`. Mbajeni këmbën në peshë për 5 sekonda, pastaj ngadalë uleni në pozicionin e tij origjinal. Përsëriteni 10 herë.

  B. Përsëriteni këtë ushtrim me këmbën e jashtme.

  Ushtrim i ndërmjetëm
  (2-3 javë pas operacionit)

  Ushtrimi 6. Zgjatja aktive e këmbës në gju.

  A. Pozicioni – shtrirë në shpinë me një rrotull peshqir nën nyjen e gjurit.

  B. Të mbështetur në rul, drejtojeni këmbën në gju sa më shumë që të jetë e mundur dhe mbajeni atë për 5 sekonda. Ngadalë kthehuni në pozicionin fillestar. Përsëriteni 10 herë.

  Ushtrimi 7. Ngritja e një këmbë të drejtë.

  A. Qëndrimi në shpinë. Këmba e shëndetshme është e përkulur në gju, ajo e operuar drejtohet dhe shtrihet në dysheme.

  B. Ngadalë ngrini këmbën në 45`, duke e mbajtur atë në peshë për 5 sekonda çdo 15 cm të ngritjes. Vazhdoni të ngrini këmbët në interval 15 cm, duke e mbajtur atë për 5 sekonda çdo herë. Kthejeni ngadalë këmbën në pozicionin e saj origjinal. Ndiqni 3 grupe të 10 reps. Pushimi midis grupeve është rreth 1 minutë.

  Ushtrimi 8. Gjysmë-mbledhje pranë karriges.

  A. Pozicioni – në këmbë. Vendosni një karrige para jush me shpinë në drejtim të largësisë prej rreth 30 cm.

  B. duke mbajtur duart tuaja në pjesën e pasme të karriges, uluni jo më shumë se në një kënd të drejtë. Mbajeni mbledhjen për 5-10 sekonda. Pastaj kthehuni ngadalë në pozicionin fillestar. Mundohuni të mbani shpinën drejt gjatë ushtrimit. Përsëriteni 10 herë.

  Ushtrimi 9. Shtrirja e grupit të muskujve të përparmë të kofshës.

  Qëndrimi – duke qëndruar para një karrige. Qëndroni në këmbë të shëndetshme dhe mbështetuni në pjesën e pasme të karriges. Përkulni këmbën e operuar në gju dhe kapni këmbën me të njëjtën dorë.

  Ngadalë tërheq këmbën në mollaqe, mbajeni atë për 5 sekonda, duke ndier shtrirjen e sipërfaqes së përparme të kofshës. Pastaj uleni ngadalë këmbën në dysheme. Përsëriteni ushtrimin 10 herë.

  Ushtrimi 10. Gjysmë-mbledhje në njërën këmbë.

  Pozicioni – duke qëndruar me mbështetje në anën e pasme të një karrige me duar. Përkulni një këmbë të shëndetshme në mënyrë që gishtat tuaj të prekin dyshemenë për stabilitet. Uluni në këmbën e operuar në një kënd prej rreth 120-100`, mbajeni mbledhjen për 5 sekonda, pastaj kthehuni ngadalë në pozicionin e fillimit. Përsëriteni ushtrimin 10 herë.

  Ushtrimi 11. Hap një shkallë.

  Pozicioni – duke qëndruar para një stol me lartësi 15-20 cm. Qëndroni në stol me këmbën tuaj të operuar, transferoni peshën e trupit tek ajo dhe drejtojeni. Kthehuni në pozicionin fillestar. Përsëriteni 10 herë.

  Ushtrimi 12. Hapat në një hap në krah.

  Pozicioni – duke qëndruar me këmbën e operuar pranë stolit me një lartësi 15-20 cm. Qëndroni në stol me këmbën e operuar, transferoni peshën e trupit në të dhe drejtojeni. Kthehuni në pozicionin fillestar. Përsëriteni 10 herë.

  Ushtrimi 13. Zgjatja në nyjen e gjurit.

  Pozicioni – ulur në një karrige, këmba e operuar shtrihet në karrigen e dytë. Vendosni një qese me rërë që peshon 1-2 kg në gju. Drejtoni këmbën në gju sa më shumë të jetë e mundur dhe mbajeni tensionin për 5-10 sekonda. Atëherë relaksohuni. Përsëriteni 10 herë.

  Ushtrimi 14. Shtrirja e muskujve të kofshës.

  Pozicioni – i shtrirë në shpinë para murit. Ngrini këmbën dhe prehni thembrën tuaj në mur, lëvizni legenin tuaj më afër murit. Drejtoni këmbën në gju derisa të ndjeni tensionin e muskujve nën gju. Mbajeni tensionin për 5 sekonda, pastaj relaksohuni. Përsëriteni ushtrimin 10 herë.

  Ushtrimi 15. Shtrirja e muskujve të kofshës.

  A. Pozicioni – shtrirë në shpinë. Përkulni këmbën në nyjet e hip dhe gjurit, duke mbështetur kofshën mbi gju me duart tuaja.

  B. Drejtoni ngadalë këmbën në gju dhe mbajeni për 5 sekonda. Atëherë relaksohuni. Përsëriteni ushtrimin 10 herë.

  Ushtrimi 16. Biçikletë.

  Nëse gama e lëvizjes në nyjen e gjurit ju lejon të plotësoni ciklin e plotë të pedalimit, atëherë mund të filloni të ushtroheni në një biçikletë të palëvizshme 2-4 javë pas operacionit. Filloni orët e mësimit 10 minuta në ditë me rezistencën e pedaluesve "të lehtë". Rritni kohëzgjatjen e klasave me 1 minutë në ditë, duke e çuar atë në 20 minuta. Rritni gradualisht rezistencën e pedalit ndaj rëndë.

  Ushtrimi 17. Stërvitje në këmbë.

  Ju mund të filloni të ecni ose të ecni në rutine 2 javë pas operacionit. filloni të ecni për 10 minuta në ditë, duke rritur gradualisht kohëzgjatjen dhe shpejtësinë e ecjes. Reagimi i përbashkët është një kontroll i nivelit të ushtrimit fizik: pas stërvitjes, nuk duhet të ketë ënjtje dhe dhimbje të shtuar në nyje.

  Ushtrimi 18. Drejtimi.

  Shmangni vrapimin për 6-8 javë nga koha e operacionit. Ngarkesat e goditjes në nyjen e operuar, të cilat në mënyrë të pashmangshme ndodhin gjatë vrapimit, ndikojnë negativisht në gjendjen e kërcit artikular, të dobësuar nga edema e përbashkët e inflamacionit pas operacionit. Trajnimi ndër-shtet duhet të fillojë gradualisht. Dozoni ngarkesën, duke dëgjuar ndjesitë tuaja. Trajnimi fizik nuk duhet të çojë në përkeqësim të gjendjes së nyjës së operuar të gjurit.

  Ushtrime pas operacionit në gju, me një dëmtim të gjurit

  Ushtrimet pas operacionit në gju ose pas një dëmtimi në gju ndihmojnë në rivendosjen e funksionalitetit të këmbës duke rritur amplituda e përkuljes dhe zgjerimit të nyjeve, duke rritur tonin e muskujve dhe forcimin e ligamenteve që rrethojnë nyjen e gjurit.

  E rëndësishme: rekomandohet të filloni rehabilitimin aktiv të nyjës së gjurit vetëm pas lejes së mjekut, në mënyrë që të shmangni komplikimet e mundshme. Në fazën fillestare, rekomandohet përdorimi i metodave pasive të rehabilitimit të gjurit (për shembull, mekanoterapia duke përdorur pajisjet Arthromot, Kinetek, Oksitsikl).

  Me rëndësi të madhe me trajtimin jo-ilaç është mënyra e duhur e motorit dhe terapia e rregullt fizike (terapi fizike). Lidhjet kanë nevojë për lëvizje, dhe ngarkesa kryesore gjatë terapisë ushtrimore duhet të ketë për qëllim lëvizjet ciklike në nyje dhe forcimin e muskujve të gjymtyrëve. Këto mund të jenë ushtrime të thjeshta të kryera në shtëpi – ecja, noti, ngritja në mënyrë të përsëritur e këmbës së drejtë, ndërsa shtrirë në shtrat, përkulja-shtrirje në nyjen e gjurit, ngritja e këmbëve dhe ushtrime më të specializuara në simulatorët ciklike, dhe me një instruktor. Në këtë rast, ngarkesat boshtore të theksuara në këmbë, vrapimi, ngritja e peshës, kërcimi, lëvizjet e pakoordinuara duhet të shmangen.

  Lexo artikullin:  Trajtimi i bursit në gju

  Pse është e rëndësishme të zgjasni dhe përkulni këmbën pas një dëmtimi ose operacioni?

  Një nga ndërlikimet më të pakëndshme për shkak të mosveprimit të bashkimit është formimi i kontraktimeve paaftësi. Një qëndrim i gjatë në gips shkakton ngjitjen e indeve të buta, të cilat madje mund të ngjiten dhe të rriten së bashku. Mungesa e lëvizjes zvogëlon metabolizmin lokal, dhe indet e buta, në fakt, rikthehen saktësisht në pozicionin në të cilin këmbën e kaloi një kohë të gjatë. Në të ardhmen, është gjendja e indeve të buta që mund të ndërhyjnë shumë në mosbërjen dhe lakimin e këmbës. Edhe me një operacion rindërtues të kryer në mënyrë të përsosur ose me një thyerje të përkryer të shkrirë, kontraktimet vazhdojnë të kufizojnë ndjeshëm amplituda e lëvizjes së përbashkët. Mësoni më shumë rreth kontraktimit

  Ushtrime pas operacionit në gju, me një dëmtim të gjurit

  Udhëzimet e përgjithshme: shpejtësia dhe suksesi i rimëkëmbjes suaj varet nga motivimi dhe këmbëngulja juaj. Instalimi në shërim, toleranca për disa shqetësime që shfaqen gjatë procesit të rehabilitimit dhe veprimet tuaja që synojnë të kthehen në aktivitetin tuaj të mëparshëm do të shpejtojnë ndjeshëm procesin e rikuperimit. Më poshtë ju ofrojmë ushtrime pas operacionit në gju dhe dëmtimeve që do të ndihmojnë në kthimin në aktivitetin para-traumatik.

  Rritni gradualisht shpeshtësinë e ushtrimit, pasi muskujt dhe nyjet bëhen më të forta. Në fillim të orëve të mësimit, mund t'ju kërkohet të ju ndihmojnë, por rezultati i klasave duhet të jetë ekzekutimi i pavarur i të gjitha ushtrimeve. Noti është gjithashtu një mënyrë e shkëlqyeshme për të rikthyer funksionin motorik, ju mund të filloni ushtrime në pishinë pasi mjeku largon kastrat ose shëron prerjet pas operacionit. Disa nga ushtrimet e mëposhtme mund të jenë edhe më efektive nëse kryhen në ujë.

  Nëse nyja e gjurit ose i hipit nuk përkulet mjaftueshëm dhe nuk lejon kalimin në ushtrime në pishinë ose në simulator, mjekët rekomandojnë që gradualisht të rritet këndi i përkuljes dhe zgjatjes në aparatin e mekanoterapisë Arthromot ose Kinetek.

  1. Zhvillimi i nyjës së gjurit: ushtrime izometrike për të forcuar kuadratet

  Pozicioni fillestar – ulur në një sipërfaqe të sheshtë me këmbë të drejta. Shtrëngoni gjurin tuaj pa lëvizur këmbën.

  Një tjetër version i këtij ushtrimi është se personi tjetër e vendos dorën nën gju. Shtypni në dorën tuaj, duke u përpjekur të rregulloni gjurin. Relaksohuni dhe përsërisni ngadalë, duke e mbajtur gjunjën të tensionuar për 2 sekonda çdo herë. Përsëriteni këtë ushtrim të paktën 25 herë në çdo orë kur jeni zgjuar. Ky ushtrim gjithashtu mund të kryhet në çdo kohë të përshtatshme (për shembull, kur udhëtoni si pasagjer në një makinë, ose uleni në një tryezë, etj.). Ky ushtrim ndihmon në forcimin e ligamenteve të gjurit.

  2. Forcimi i bicepsit të kofshës: ngritja e këmbës së drejtë

  Pozicioni fillestar – i shtrirë në shpinë me këmbët drejt e drejt, gjunjët tuaj janë drejt dhe shtrihen në një qëndrim të ngurtë (për shembull, një headboard ose karrige). Ngadalë ngrini thembrën nga shtrati. Ngrini këmbën aq lart sa të keni mundësi. Ngadalë uleni këmbën drejt në shtrat. Përsëriteni dhjetë herë. Kryeni 3 herë në ditë.

  3. Zhvillimi i nyjeve të gjurit: ushtrimi i përkuljes së gjurit

  Ngrini këmbën e drejtë lart, si në numrin e ushtrimit 2. Mbështetni kofshën e poshtme menjëherë nën gju me duart tuaja të kapura në kyç. Relaksoni muskujt e gjurit dhe lejoni që pesha e këmbës tuaj të përkulet në gju. Pas kësaj, pa përpjekje shtesë, drejtojeni gjurin në pozicionin e tij origjinal. Përsëriteni çdo herë të njëpasnjëshme duke lejuar që gjuri të përkulet pak më shumë.

  4. Zhvillimi i nyjës së gjurit, forcimi i muskujve dhe ligamenteve: një ushtrim në lakimin e gjurit në një pozicion ulur

  Pozicioni fillestar – ulur në një shtrat, karrige ose tavolinë, vë një jastëk nën gjunjë dhe këmbë në mënyrë që ata të ulen. Drejtoni këmbën e dëmtuar duke përdorur këmbën e një këmbë të shëndetshme, lëreni të bie nën gravitetit. Pas tendosjes për tu përkulur. Nëse keni dhimbje, ndihmoni të shtyni këmbën tjetër mbi këmbën e këmbës së dëmtuar. Kjo do të ndihmojë për të rritur pa dhimbje amplituda e lakimit. Përsëriteni.

  5. Zhvillimi i përbashkët i gjurit: lëvizje e shëndetshme e këmbëve

  Pozicioni fillestar – ulur mjaft lart (në një shtrat ose tavolinë). Këmba e dëmtuar varet me mbështetje minimale ose pa të fare, ne shtririm muskujt dhe tendinat e pjesës së pasme të kofshës. Përdorni këmbën tjetër për të përkulur gradualisht këmbën e dëmtuar për shkak të presionit të aplikuar në pjesën e sipërme të këmbës.

  6. Zhvillimi i përbashkët i gjurit, forcimi i muskujve, parandalimi i tromboembolizmit: ushtrimi i Biçikletës

  Shtrihuni në shpinë me këmbët lart, kryeni lëvizjet sikur të hipni në biçikletë. Simuloni lëvizjet sikur pedaloni. Drejtoni këmbën në ajër sa më shumë që të jetë e mundur, ndërsa njëkohësisht shtypni këmbën tjetër sa më fort që të jetë e mundur në gjoks.

  7. Zhvillimi i përbashkët i gjurit, forcimi i muskujve, profilaksia e tromboembolizmit: biçikletë e palëvizshme

  Zhvilloni nyjen tuaj të gjurit në një biçikletë të palëvizshme ose Simulator biçikletë tip Oxycycle III.

  Nëse gjuri përkulet mjaft mirë (më shumë se 110 gradë), këshillohet që të plotësoni ushtrimet pas operacionit në gju me punën në një imitues të biçikletave. Ju mund të përdorni një biçikletë të rregullt me ​​një rrotë të pasme të fiksuar në mënyrë që biçikleta të jetë e palëvizshme. Bëni ushtrime në një shalë të fiksuar në pozicionin më të lartë. Kur mund ta ulni shalën, rrisni ngarkesën derisa gjuri të përkulet në 110 gradë. Rritni gradualisht gjatësinë e kohës në biçikletë. Kur mund të punoni me lehtësi në biçikletë për 20 minuta, mund të rritni rezistencën.

  8. Shtrirja e bicepsit të kofshës dhe zhvillimi i gjurit në pozicionin e shpinë

  E shtrirë në stomak, përkulni gjurin e dëmtuar duke tërhequr këmbët nga sipërfaqja. Ju mund të ndihmoni gjunjën të përkulet duke e tërhequr atë me një peshqir të mbështjellë ose kasetë të hedhur në një lak rreth këmbës. Tërhiqeni butësisht "lakin" drejt jush derisa të ndjeni presion në gju dhe mbajeni në këtë pozicion për 2-5 sekonda. Pas kësaj, lëreni këmbën butësisht të ulet në pozicionin e tij origjinal nën ndikimin e peshës së vet, por duke e mbajtur atë me ndihmën e një "lak" dhe duke mos lejuar që ajo të bjerë shumë shpejt.

  Sigurohuni që të konsultoheni me mjekun tuaj në lidhje me metodat e trajtimit dhe rehabilitimit të përshtatshme për situatën tuaj. Artikulli "Ushtrime pas operacionit në gju, me një dëmtim të gjurit" ka për qëllim vetëm të informojë në lidhje me sëmundjen, trajtimin dhe taktikat e rehabilitimit të saj.

  Rehabilitimi dhe ushtrimet pas operacionit në gju

  Interventiondo ndërhyrje kirurgjikale në nyje, pavarësisht nga vëllimi dhe shkalla e kompleksitetit, domosdoshmërisht kërkon rehabilitim. Shtë një gabim i madh të mendosh se një operacion i suksesshëm tashmë ka zgjidhur të gjitha problemet. Pa rehabilitimin e duhur pas operacionit, gjuri nuk do të rivendosë gamën e plotë të lëvizjeve dhe herët a vonë do të fillojë të lëndojë.

  Plani i rehabilitimit

  përpiluar për secilin pacient individualisht nga një rehabilitolog, duke marrë parasysh shumë faktorë, siç janë:

  1. Kompleksiteti dhe fushëveprimi i operacionit.
  2. Shkalla e mosfunksionimit të nyjes.
  3. Prania ose mungesa e komplikimeve.
  4. Sëmundje shoqëruese.
  5. Shkalla e fitnesit fizik.

  Shtë e rëndësishme të kuptohet që rehabilitimi duhet të jetë gjithëpërfshirës, ​​d.m.th. të përfshijë sa vijon:

  • Një dietë e ekuilibruar me një përmbajtje të mjaftueshme të acideve yndyrore të pangopura, proteina, zink, kalcium dhe selen në ushqime.
  • Një konsum shtesë i kondroprotektorëve që ndihmojnë në rivendosjen e kërcit (glukozamina + kondroitina).
  • Ushtrime speciale, masazh, aktivitet fizik i dozuar.
  • fizioterapi

  Fazat e rehabilitimit

  E gjithë periudha e rehabilitimit mund të ndahet në fazat vijuese:

  1. Shërimi i hershëm
  2. Rimëkëmbja e karakteristikave
  3. Shërimi i vonë

  Kohëzgjatja e secilës prej tyre varet nga vëllimi dhe kompleksiteti i ndërhyrjes kirurgjikale dhe gjendja e vetë pacientit.

  Faza e rikuperimit të hershëm

  Kohëzgjatja e saj është deri në 2 javë pas ndërhyrjes. Në këtë kohë, ata kryejnë terapi antibakteriale dhe analgjezike, aplikojnë akull, bëjnë presione sterile, një fashë. Pas një dite, nën mbikëqyrjen e një mjeku, mund të filloni ushtrimet e para të ngrohjes. Ushtrimet po zgjerohen gradualisht, por për ngarkesat normale, koha nuk ka ardhur ende. Le të themi, ngjitja e shkallëve duhet të bëhet me një hap të shtuar.

  Rimëkëmbja e funksionit të përbashkët

  Faza zgjat nga 2 javë në një muaj e gjysmë.

  Gjatë kësaj periudhe, një rritje graduale dhe e matur e ngarkesës në bashkimin e operuar është shumë e rëndësishme. Terapia fizike kryhet disa herë në ditë. Për të rregulluar nyjen, është e nevojshme të përdorni një jastëk gju. Ekziston një adaptim psikologjik.

  Faza e rikuperimit të vonë

  Zgjat mbi 45 ditë. Operacioni do të kërkojë jo vetëm ndryshime të përkohshme, por korrigjim të mënyrës së jetesës së pacientit. Edhe pas restaurimit të plotë të funksionit motorik të nyjës, do t'ju duhet të kryeni një grup ushtrimesh ditore, të hani saktë dhe rregullisht të vizitoni një mjek.

  Ushtrime fizioterapie në periudha të ndryshme shërimi

  Lëvizjet e para në nyje fillojnë jo më parë se 12 orë pas operacionit. Ato duhet të bëhen nën mbikëqyrjen e një rehabilitologu ose instruktori të gjimnastikës terapeutike. Si rregull, kompleksi fillestar përbëhet nga ushtrimet e mëposhtme.

  1. Shtrihuni në shpinë. Kryeni ngadalë lëvizjet e këmbëve drejt jush, atëherë larg prej jush. Takat nuk duhet të copëtohen nga sipërfaqja e shtratit.
  2. Shtrihuni në shpinë. Këmba e operuar është e drejtë, e shëndetshme – e përkulur në gju. Nën thembra është një rul i bërë nga një peshqir. Për 5-7 sekonda, shtypni thembrën në rul, duke tendosur ligamentet dhe muskujt nën gju, sikur të përpiqeni të përkulni këmbën.
  3. Shtrihuni në shpinë. Përkulje e shëndetshme e këmbës në gju. Ngadalë ngrini këmbën e drejtuar drejt në një distancë prej 15-20 cm. Mbajeni për 5 sekonda dhe uleni me kujdes.
  4. Shtrihuni në shpinë. Përkulni të dy këmbët në gjunjë me mbështetje në thembra. Shtrëngoni muskujt e kofshës për 10 sekonda.

  Pas disa ditësh, kompleksi mund të zgjerohet me ushtrimet e mëposhtme.

  • Qëndrimi kundër një muri ose karrige (për siguri). Butësisht ngrini këmbën e drejtuar drejt dhe rregulloni atë në një kënd prej 45 gradë për 5-7 sekonda. Butësisht më i ulët.
  • Pozicioni në këmbë, i mbështetur me të dy duart në anën e pasme të një karrige. Butësisht ngrini këmbën e sëmurë në anën, duke e ngritur paksa. Mbylle për 5 sekonda dhe butësisht më të ulët.

  Ndjenja e një shqetësimi të vogël në gju nuk është një arsye për të refuzuar ushtrimin. Nëse nyja nuk është e zhvilluar, atëherë rreziku i ngjitjes dhe kontraktimeve rritet ndjeshëm (kufizim i vazhdueshëm i lëvizshmërisë së përbashkët).

  Nëse ënjtja ndodh kur madje edhe ushtrime të lehta fizike kryhen në gju, pacientit i caktohet një masazh i veçantë kullimi.

  Në periudhën e dytë të rehabilitimit, ngarkesa mund të rritet gradualisht.

  1. Pozicioni – duke qëndruar i mbështetur të dy në pjesën e pasme të një karrige. Kryeni squats me një ritëm të ngadaltë. Këndi i përkuljes në nyjen e gjurit duhet të jetë më pak se 90 gradë. Mbrapa është drejt. Numri i squats gradualisht rritet në 10 herë.
  2. Shtrihuni në shpinë. Vendosni një rul nën gju të operuar. Mbështetur në rul, unbend këmbën sa më shumë të jetë e mundur dhe rregulloni atë për 5 sekonda. Butësisht më i ulët. Kryeni 10 herë.
  3. Pozicioni – duke qëndruar në këmbë, duke mbështetur duart pas shpinës së një karrige. Përkulni këmbën e operuar dhe kapni këmbën me të njëjtën dorë. Tërhiqeni butësisht këmbën në mollaqe dhe mbylleni për 5 sekonda. Butësisht uli këmbën. Sillni numrin e përsëritjeve në 10 herë.
  4. Pozicioni – duke qëndruar para një platforme me lartësi 15-20 cm. Hidhni një hap në platformë me këmbën tuaj të operuar dhe pa probleme transferoni peshën e trupit në të. Drejtoni shpinën. Bëni 10 përsëritje. Ju mund të përdorni shkallët për të përfunduar këtë ushtrim.
  5. Pozicioni – ulur në një karrige. Vendoseni këmbën e sëmurë në karrigen e dytë. Në kofshën ngjitur me gju, vendosni një ngarkesë (qese rërë) që peshon 1-2 kg. Drejtoni plotësisht këmbën në gju dhe rregulloni për 5-10 sekonda. Relaksohuni pa probleme. Përsëriteni deri në 10 herë.
  6. Ecja ose ecja në një rutine. Ju duhet të filloni nga 1-10 minuta në ditë me një ritëm të ngadaltë, duke rritur gradualisht ritmin dhe kohëzgjatjen e ecjes. Pas ngarkesës, nuk duhet të ketë ënjtje të nyjes dhe dhimbje të shtuar!

  Në periudhën e vonë të rimëkëmbjes, rekomandohet të kryeni rregullisht ngarkesat e mëposhtme:

  • Klasat në një biçikletë të palëvizshme. Modaliteti i pedalimit është "i lehtë". Fillimi i klasave nga 1-2 minuta në ditë me një rritje graduale të kohëzgjatjes në 20 minuta dhe rezistencë ndaj pedalit në nivelin e "rëndë"
  • Not në pishinë dhe aku-gjimnastikë.

  Gjatë gjithë rehabilitimit, pacienti ka nevojë për një humor për të punuar me mjekët, pasi efektiviteti i rivendosjes së funksioneve të përbashkëta varet kryesisht nga përgjegjësia dhe disiplina e vetë personit.

  ExpertNews Shqipëri