Si dhemb menisku

Ka 2 menisk në nyjen e gjurit:

Secila prej tyre, përveç trupit, ka edhe dy brirë: para dhe mbrapa. Në pjesën e përparme dhe të pasme, kërcet me brirët e tyre janë ngjitur në tuberkulat e vendosura në pllajën e tibisë. Përveç kësaj, menisku i brendshëm është i lidhur fort me kapsulën e përbashkët nga buza e jashtme. Montimi i trefishtë kufizon lëvizshmërinë e tij dhe rrit frekuencën e lëndimeve. Një meniskus lateral më i lëvizshëm i nyjës së gjurit është dëmtuar shumë më rrallë. Ligamentet janë gjithashtu të përfshirë në sistemin e fiksimit.

Për të kuptuar se ku është menisku, duhet të shikoni këmbën dhe të mbani mend se ka 4 sipërfaqe:

  front, i vendosur në>>

Vetë meniskët dhe brirët e tyre emërtohen sipas sipërfaqeve të këmbëve të tyre. Trupi i kërcit të jashtëm është në kontakt me sipërfaqen e jashtme-anësore të këmbës, trupi i brendshëm është i vendosur në anën e tij të brendshme. Në përputhje me rrethanat, brirët e përparme janë në sipërfaqen e përparme, dhe brirët e pasëm janë në anën e pasme.

Përmbajtja e artikullit
 1. Strukturë
 2. Si duket menisku?
 3. Funksionet
 4. Biomechanics
 5. Llojet e dëmtimit
 6. Shkaqet e dëmtimit
 7. Simptomat e dëmtimit të meniskut
 8. Simptomat
 9. Trajtim
 10. Trajtimi i meniskut të gjurit
 11. Bëni një takim eshte falas
 12. Shkaqet e dëmtimit të meniskut
 13. Simptomat e dëmtimit të meniskut
 14. Llojet e dëmtimit të meniskut
 15. Farë është dëmtimi i rrezikshëm i meniskut
 16. Reagime për trajtimin
 17. Diagnostifikimi i dëmtimit të meniskut
 18. Trajtimi i meniskut në Workshopin e Shëndetit
 19. Rehabilitimi pas operacionit
 20. Gjimnastikë terapeutike pas operacionit
 21. Si të njohim një këputje të meniskut të nyjës së gjurit, simptoma të patologjisë
 22. Farë është një menisk, dhe si mund të shpërthejë?
 23. Funksionet e meniskut
 24. Format e patologjisë
 25. Shkaqet dhe llojet e boshllëqeve
 26. Shkalla e hendekut
 27. komplikimet
 28. Simptomat
 29. Ndihma e parë
 30. Diagnostics
 31. Inspektimi dhe historia
 32. Trajtim
 33. ilaç
 34. Procedurat shtesë
 35. Kirurgji
 36. Llojet e dëmtimeve të meniskut: tabloja klinike dhe komplikimet
 37. Karakteristikat anatomike të gjurit
 38. Funksionet e meniskut
 39. Shkaqet dhe llojet e dëmeve
 40. Manifestimet klinike
 41. Lacerimet traumatike
 42. Pushime degjenerative
 43. Complicationsfarë ndërlikimesh vërehen
 44. Diagnostifikimi i një gjendjeje
 45. Taktika mjekësore
 46. Trajtimi i meniskut të gjurit
 47. Bëni një takim eshte falas
 48. Shkaqet e dëmtimit të meniskut
 49. Simptomat e dëmtimit të meniskut
 50. Llojet e dëmtimit të meniskut
 51. Farë është dëmtimi i rrezikshëm i meniskut
 52. Reagime për trajtimin
 53. Diagnostifikimi i dëmtimit të meniskut
 54. Trajtimi i meniskut në Workshopin e Shëndetit
 55. Rehabilitimi pas operacionit
 56. Gjimnastikë terapeutike pas operacionit
 57. Thyerje e meniskut të gjurit: si ta njohim dhe trajtosh
 58. Përkufizimi i "lotit menisk"
 59. >
 60. Parakushtet për marrjen e meniskut
 61. Simptomat dhe diagnoza kryesore
 62. Si ta trajtoni këputjen e meniskut

Strukturë

Pothuajse 70-75% e tyre përbëhen nga fibra kolagjenit me orientim multidirectional. Duke gërshetuar, fijet formojnë një strukturë të dendur të fortë dhe të fortë. Kjo strukturë bëri që pads kërc të qëndrueshme ndaj qethjes dhe shqyerjes. Prania e elastinës deri në 0,6% në përbërje i pajisur me elasticitet dhe bëri të mundur që të bëhen elementë të besueshëm që thithin shokun.

Pas kompresimit dhe deformimit që ndodhin gjatë lëvizjes, kërc menjëherë rikuperon formën e tij të humbur.

Me moshën, sasia e kolagjenit zvogëlohet, dhe trajtimi i meniskut të gjurit shpesh shkaktohet nga proceset degjeneruese që ndodhin në të.

Në skajin e jashtëm të kërcit ngjitur me kapsulën e përbashkët, ekziston një zonë e kuqe që përmban enët e gjakut, e cila zë jo më shumë se 25%. Furnizimi me gjak nuk arrin në seksionet pas zonës së kuqe, dhe ushqimi i tyre sigurohet nga lëngu synovial.

Si duket menisku?

E brendshme ka një formë C të zgjatur, më e gjerë në zonën e trupit dhe që bie në brirët. Ajo zë rreth 60% të rrafshnaltës së tibisë dhe ka një lidhje mjaft të ngushtë me kapsulën e përbashkët. Forma e jashtme është e rrumbullakët, i ngjan një unaze të hapur, është më e gjerë dhe më e trashë.

Rreth 5% e njerëzve kanë një strukturë anormale të meniskut lateral – në to ajo ka pamjen e një unaze ose disk. Nëse meniskusi discoid nuk shkakton siklet, nuk ka nevojë për trajtim.

Në rastet kur patologjia shkakton ankthin e pacientit, diagnostikohen shenjat e meniskopatisë (dhimbje të forta, ënjtje, kufizim i lëvizshmërisë së nyjeve), ato drejtojnë në korrigjimin operativ të anomalisë.

Funksionet

Qëllimi i meniskit është mbrojtja e elementeve të artikulacionit nga gërryerja dhe dëmtimi.

Ato zvogëlojnë mundësinë e zhvendosjeve, duke kufizuar amplituda e lëvizjeve në nyje. Gjatë drejtimit dhe hedhjes, ata veprojnë si një jastëk tërheqës i shokut, duke parandaluar përplasjet e sipërfaqeve artikulare.
"Alt =" ">

 • funksionet e zhvlerësimit
 • zbutjen e efekteve negative të kërcimeve të papritura dhe ngarkesave të rënda
 • stabilizimi i artikulacionit
 • kufizimi i amplituda e lëvizjes
 • shpërndarja uniforme e ngarkesës
 • rrëshqitje e përmirësuar për shkak të shpërndarjes uniforme të lëngut synovial
 • ulje e presionit në rrafshnaltën tibiale

Biomechanics

E gjithë pesha e një personi bie në nyjet e gjurit, ata i nënshtrohen një ngarkese të madhe gjatë lëvizjes. Aftësia e pllakave të kërcit për të kthyer menjëherë formën e humbur pas kompresimit, i lejon një personi t'i rezistojë ngarkesave ekstreme pa dëmtuar elementët e artikulacionit.

Gjuri kryen lëvizje rrethore dhe flexion-ekstensore që shkaktojnë zhvendosjen e shtresave intraartikulare. Kur përkulen, meniskët zhvendosen prapa, kur zgjaten, ato lëvizin përpara. Gjatë lëvizjeve rrethore, kërc lëviz përpara dhe prapa në mënyrë të pavarur nga njëri-tjetri. Në dëmtimet, kur meniskusi lëndon, biomekanika është e shqetësuar dhe sfera e lëvizjes së nyjes së gjurit është e kufizuar.

Llojet e dëmtimit

Më shpesh, menisku i gjurit është dëmtuar si rezultat i lëndimeve. Në personat nën 35-37 vjeç, kjo duhet të jetë rënie dhe gunga serioze. Numri më i madh i lëndimeve është karakteristik për atletët, balerinat, minatorët dhe lëvizësit.

Sa i përket zonës së dëmtimit dhe shkallës së saj, kjo varet drejtpërdrejt nga forca e aplikuar dhe zona e dëmtimit (trupi, briri i përparmë ose i pasëm i meniskut medial, etj.). Prandaj, zgjedhja e taktikave për trajtimin e meniskut varet nga vendndodhja dhe natyra e lëndimeve të marra.

Menisku i brendshëm i nyjës së gjurit është i vendosur fort dhe pothuajse i palëvizshëm, prandaj është më i dëmtuar. Për shkak të faktit se menisku lateral nuk është aq i kufizuar në lëvizshmëri, ai përbën jo më shumë se 20% të lëndimeve.

Pjesa e jashtme e jastëkut të kërcit që ndodhet afër kapsulës së kyçeve furnizohet me gjak nga arteriet e saj dhe quhet zona e kuqe. Nëse ka ndodhur një dëmtim i vogël brenda tij, kërc rritet vetë më vete, pa ndërhyrje kirurgjikale. Zonat e ndërmjetme dhe ato të brendshme marrin ushqim për shkak të lëngut intartartikular, prandaj, për të eleminuar boshllëqet e vendosura në to, ato drejtohen në ndërhyrje kirurgjikale.

Shkaqet e dëmtimit

Në etiologjinë e dëmtimit, dallohen 2 mekanizma:

Prishjet traumatike shfaqen si rezultat i goditjeve të forta, rënies, ngarkesave të tepërta. Për shkak të lëvizjes së kufizuar, menisku medial i nyjës së gjurit është më shpesh i dëmtuar. Thyerja e kërcit lateral tek të rriturit është mjaft e rrallë për shkak të lëvizshmërisë së saj të lartë.

Shkëputjet degjenerative që prekin trupin, briri i përparmë ose i pasëm i meniskut medial paraqitet në sfondin e sëmundjeve kronike të nyjes, duke çuar në ndryshime në strukturat e tij. Ata janë karakteristikë për njerëzit pas 45 vjetësh.

Kur struktura e kërcit dobësohet, madje edhe ngarkesa të vogla janë të mjaftueshme për t'i dëmtuar ato.

Simptomat e dëmtimit të meniskut

Injurydo dëmtim duhet të diagnostikohet dhe kurohet në mënyrë që të shmanget zhvillimi i patologjive artikulare në të ardhmen. Shenjat që vijnë nga dëmtimi i meniskut janë të ngjashme me simptomat e zakonshme karakteristike të dëmtimeve të ndryshme të gjurit: dhimbje, ënjtje, skuqje dhe kufizim i lëvizshmërisë së nyjeve. Për të bërë një diagnozë, kryhen teste speciale: Lands, Baykov, Rocher, Brahard, Steiman etj. MRI është e përshkruar.

Rreth 80% e lotëve të meniskut ndodhin si rezultat i dëmtimeve të mbyllura. Nëse loti është i vogël dhe kërc mbetet i paprekur, dhimbja nuk do të jetë shumë e fortë dhe gjuri do të mbetet i lëvizshëm. Një tipar karakteristik është klikimet gjatë rrotullimit të nyjës së gjurit. Me një këputje të plotë të kërcit, fragmenti i shkëputur migron në zgavrën e përbashkët dhe bllokon lëvizjet – ndodh një bllok i përbashkët, i cili shoqërohet me dhimbje të forta.

Me lëndime të rënda, shenjat e hemarthrosis janë gjithmonë të pranishme brenda zonës së kuqe. Nëse bri i pasmë i meniskut medial është i dëmtuar, atëherë dhimbja dhe kufizimi i amplituda shfaqen kur gjuri është i përkulur, dhe kur bri i përparëm është shkatërruar, kur gjuri është i përkulur. Trajtimi i meniskut të gjurit varet nga natyra e dëmtimit, zona dhe vendndodhja e hendekut.

Ashpërsia e simptomave varet nga ashpërsia e dëmtimit. Në të vërtetë, viktima mund të ketë vetëm një dhimbje në gju dhe ai nuk do të dijë për këputjen e meniskut që ka ndodhur. Në mënyrë që të mos bëni një gabim me diagnozën, duhet të takoheni me mjekun tuaj në mënyrë që ai të kryejë një ekzaminim dhe nëse është e nevojshme të përshkruajë trajtim.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Simptomat

 • dhimbje që lokalizohet në pjesën e brendshme ose të jashtme të gjurit, por jo rreth nyjes
 • tumor
 • puffiness sipër patellës
 • kufizimi i lëvizshmërisë së përbashkët deri në bllokimin e tij
 • dhimbje në rritje gjatë përkuljes ose zgjatjes së gjurit
 • hemarthrosis

Shpesh, një brir i pasëm i dëmtuar i meniskut medial shkakton një sindromë kaq të fortë dhimbjeje sa që një person nuk mund të shkelë këmbën e tij. Humbja e bririt të përparmë karakterizohet me zhvillim të shpejtë të ënjtjes së rëndë. Një këputje e meniskut provokon prodhimin e lëngut shtesë të përbashkët, akumulimi i të cilit shkakton ënjtje të gjurit dhe pengon lëvizjen në nyje. Ekudati i akumuluar prish ushqyerjen e indeve artikulare.

Trajtim

Taktikat e zgjedhura varen nga natyra e dëmtimit dhe shkalla e dëmtimit të kërcit. Me pinch, lot të vegjël dhe lot të vegjël në zonën e kuqe, menisku trajtohet pa operacion, por ndërhyrja më e zakonshme kirurgjikale. Bazuar në rezultatet e ekzaminimit, mjeku vendos se cila metodë të zgjedhë.
"Alt =" ">
Me terapi konservatore, eksudati i akumuluar hiqet nga bashkimi duke përdorur birë. Kur bashkohet, meniskusi ripozicionohet (zvogëlohet). Nëse shkaku i bllokimit të nyjës ishte çorbimi i kërcit, atëherë pas ripozicionimit kalon.

Trajtimet e mëtutjeshme përfshijnë:

 1. chondroprotectors
 2. NSA> Një shkallë e rëndë e dëmtimit (këputje e thellë, ndarje e plotë e një pjese të meniskut, copëzimi i saj) shërben si një indikacion për ndërhyrjen kirurgjikale. Për këtë, përdoret operacioni artroskopik, gjatë së cilit boshllëku është i qepur.
  "Alt =" ">
  Nëse një pjesë e vogël është grisur, ajo hiqet dhe buza e kërcit është rreshtuar. Kirurgjia artroskopike kryhet nën anestezi lokale dhe përfshin ndërhyrje minimale.

Trajtimi i meniskut të gjurit

Numrin e telefonit që keni lënë:

Bëni një takim
eshte falas

Numrin e telefonit që keni lënë:

 • Shkaqet e dëmtimit të meniskut
 • Simptomat e dëmtimit të meniskut
 • Farë është dëmtimi i rrezikshëm i meniskut
 • Diagnostifikimi i dëmtimit të meniskut
 • Trajtimi i meniskut në Workshopin e Shëndetit
 • Rehabilitimi pas operacionit
 • Gjimnastikë terapeutike pas operacionit

Bëni një takim

Ekzistojnë dy meniskë në nyjen e gjurit – të jashtëm (lateral) dhe të brendshëm (medial). Ata janë midis kofshës dhe këmbës së poshtme dhe veprojnë si amortizues. Shtresat kartilaginoze në gju zvogëlojnë fërkimin e sipërfaqeve të nyjeve, ngarkesën në nyje kur ecin, vrapojnë dhe kërcejnë. Menisku i brendshëm i nyjës së gjurit është më pak i lëvizshëm se i jashtmi, është i dëmtuar 4-7 herë më shpesh.

Lëndimet e meniskut zënë vendin e parë në mesin e dëmtimeve në nyjen e gjurit dhe shpesh ndodhin si rezultat i dëmtimeve sportive.

Shkaqet e dëmtimit të meniskut

Menisku i nyjes së gjurit është i dëmtuar si rezultat i:

 • lëndime me një kthesë të mprehtë të këmbës së poshtme brenda ose jashtë;
 • një goditje e fortë në gju;
 • bie në gjunjë në një hap;
 • zgjatje e tepruar e gjurit nga një pozicion i përkulur;
 • dëmtimi i drejtpërdrejtë i meniskut, i cili çon në traumë kronike.

Sëmundjet kronike të gjurit paraqesin një kërcënim serioz: trauma e vazhdueshme, një këputje e patrajtuar e meniskut, compression i rëndë. Për shkak të tyre, indi i kërcit bëhet më i hollë, shfaqen exfoliates, erozione, çarje. Struktura e meniskut është shkatërruar, ajo nuk lag më më lidhësin. Shkaqet e problemeve me meniskun përfshijnë mbipeshë, punë në këmbë dhe punë të rëndë fizike.

Rreziku i dëmtimit të meniskut të nyjës së gjurit rritet:

 • okupim profesional nga futbolli, patina me figura, ski, vrapim, kërcim, hokej;
 • artriti ose përdhes;
 • ligamentet e dobëta dhe nyjet tepër të lëvizshme.

Pa trajtim për sëmundjet e meniskut, një person mund të humbasë funksionin e përbashkët të gjurit.

Simptomat e dëmtimit të meniskut

Në sëmundjen e meniskut, dallohen dy periudha – akute dhe kronike.

Simptomat e një dëmtimi të meniskut në periudhën akute:

 • dhimbje në gju
 • lëvizje e kufizuar (bllok): një person nuk mund të përkulet dhe / ose të përkulet gju;
 • nëse dëmtimi ka ndikuar në enët e gjakut, ndodh hemarthrosis – një akumulim i gjakut në nyje;
 • simptomat e këputjes së meniskut manifestohen nga dhimbje të forta – një person nuk mund të shkelë këmbën e tij.

2-3 javë pas dëmtimit të meniskut, fillon periudha kronike e sëmundjes. Gjatë tij, shfaqen simptomat e mëposhtme:

 • dhimbje e theksuar në gju;
 • rul i dhimbshëm në nivelin e hapësirës së përbashkët;
 • efuzion – lëng që lëshohet nga enët e vogla të gjakut gjatë inflamacionit të meniskut të nyjes së gjurit;
 • palëvizshmëri e nyjës së gjurit;
 • atrofia e muskujve të këmbës dhe kofshës së poshtme;
 • një njeri me vështirësi ngrihet dhe zbret shkallët;
 • nyja e gjurit rritet në vëllim;
 • kur përkulni gjurin, dëgjohet një klikim;
 • temperatura në zonën e përbashkët;
 • ushqimi i indeve të muskujve është zvogëluar;
 • ushtrimi shkakton dhimbje.

Dëmtimi i meniskut është i vështirë për t'u diagnostikuar, pasi simptomat e tij janë të ngjashme me shenjat e sëmundjeve të tjera të gjurit – sprains, bruising të rëndë, artrosis. Vetëm një ekzaminim nga një mjek do të ndihmojë për të bërë një diagnozë të saktë.

Llojet e dëmtimit të meniskut

Thyerja e meniskut të nyjes së gjurit është e plotë, e paplotë, erthor, gjatësore, e fragmentuar, pa zhvendosje të pjesës së shqyer dhe me zhvendosje.

Farë është dëmtimi i rrezikshëm i meniskut

Një këputje e meniskut të nyjes së gjurit shkakton paqëndrueshmëri mekanike të nyjes dhe kërkon trajtim urgjent. Kur lëviz, nyja e gjurit mund të bllokohet, ndodh bllokimi i nyjës. Një këputje e meniskut të nyjes së gjurit dëmton kërcin. Sipërfaqet e kyçeve deformohen për shkak të një ndryshimi në boshtin e përkuljes / shtrirjes së bashkimit pa një jastëk mbrojtës, kyçja deformohet.

Dëmtimi i meniskut të nyjës së gjurit edhe pas riparimit mund të krijojë probleme në të ardhmen. Një person me një dëmtim të tillë është i predispozuar për zhvillimin e artrozës së nyjës së gjurit.

Reagime për trajtimin

Unë do të doja të them një falënderim të madh për Alexander Chukaev. Tashmë ka kaluar gjysmë viti pas trajtimit, por vazhdimisht mendoj vazhdimisht se sa e mirë është ajo që i mora atij! Unë erdha ta shoh në dëshpërim. Në atë kohë, unë isha 25 vjeç dhe isha ashpër për shkak të dhimbjes në kofshën e brendshme për 1,5 vjet. Unë jo vetëm që mund të përfshihesha në një lloj aktivitetesh aktive (vrapim, ndonjë lojë në natyrë në natyrë, etj), por edhe thjesht të ecja normalisht. Kam vizituar 5 mjekë para tij, përfshirë klinikën, 122 njësi mjekësore, ku kam arritur në krye të departamentit të traumatologjisë, dhe 3 klinika të paguara. Kam kaluar nëpër të gjitha ekzaminimet (MRI, ultratinguj, x-ray) dhe NOBODY mund të më tregonte se cila ishte çështja. Të gjithë ranë dakord: "kjo nuk është e përbashkët". Të gjithë kanë shkruar disa rekomandime, por nuk ka asgjë konkrete. Kam pasur një kurs të magnetoterapisë, injektova një bllokadë, ilaçe të përshkruara, por asgjë nuk dha as një efekt afatshkurtër. Aleksandri menjëherë përcaktoi diagnozën, shpjegoi gjithçka me detaje të shkëlqyera dhe tregoi në fotografi, u përgjigj të gjitha pyetjeve të mia pa kuptim, përshkroi një trajtim që monitorohej vazhdimisht, dhe pas 2 muajsh pata mundësi të ecja pa u shqetësuar! Tani për të gjitha pyetjet vetëm atij :)

Diagnostifikimi i dëmtimit të meniskut

Diagnoza e sëmundjes së meniskut bëhet duke përdorur një ekzaminim gjithëpërfshirës. Do të lejojë mjekun të dallojë dëmtimin e meniskut nga sëmundjet e tjera dhe të përshkruajë trajtim efektiv. Mjekët e klinikave të seminarit shëndetësor në Shën Petersburg përdorin metodat e mëposhtme diagnostikuese:

Trajtimi i meniskut në Workshopin e Shëndetit

Që nga viti 2003, mjekët tanë trajtojnë meniskun me metoda jo kirurgjikale. Ata ndalojnë zhvillimin e sëmundjes dhe shërojnë trupin.

Mjeku ynë i përshkruan pacientit një kurs të veçantë trajtimi, duke marrë parasysh shkallën e dëmtimit të meniskut, moshën, gjininë dhe karakteristikat e trupit. Trajtimi i meniskut do të zgjasë maksimalisht një muaj e gjysmë. Pacienti i nënshtrohet procedurave 2-3 herë në javë. Dhimbja e gjurit do të kalojë pas javës së parë të trajtimit. Kursi i trajtimit përbëhet nga procedurat e mëposhtme:

Trajtimi i meniskut pa kirurgji në klinikat "Workshop Shëndetësor" në Shën Petersburg jep një efekt afatgjatë:

 • lehtëson dhimbjen, inflamacionin dhe ënjtjen e nyjës së gjurit;
 • rikthen lëvizjen në nyje;
 • përmirëson metabolizmin dhe furnizimin me gjak të nyjes;
 • forcon muskujt dhe ligamentet;
 • rikthen lëvizshmërinë e nyjës së gjurit;
 • parandalon artritin dhe artritin;
 • ju lejon të ktheheni në aktivitet fizik.

Në fund të kursit të trajtimit, mjeku ynë i jep pacientit një manual trajnimi me ushtrime për të forcuar nyjen e gjurit. Mjeku do të këshillojë se çfarë tjetër të bëni vetë, për të parandaluar sëmundjen.

Rehabilitimi pas operacionit

Jo të gjitha lezionet e meniskut trajtohen në mënyrë konservatore. Në disa raste, kërkohet kirurgji.

Pas operacionit në gju, pacienti duhet të kalojë një kurs rehabilitimi. Ne nuk jemi duke kryer një operacion. Por specialistët tanë do të ndihmojnë në rikuperimin pas trajtimit kirurgjik. Mjekët e "Workshopit Shëndetësor" do të krijojnë një seri procedurash për pacientin. Kursi i rehabilitimit në klinikë do të rivendosë lëvizjen e përbashkët, lehtësimin e dhimbjes dhe ënjtjen dhe ndihmon në rivendosjen e të gjitha strukturave të përbashkëta pas operacionit. Rehabilitimi i plotë do të zgjasë nga disa javë deri në 3 muaj.

Gjimnastikë terapeutike pas operacionit

Si pjesë e rehabilitimit për secilin pacient, specialisti i klinikës së Workshopit Shëndetësor formon një plan personal të aktivitetit fizik që synon të rivendosë funksionin e nyjeve të gjurit pas operacionit.

Si të njohim një këputje të meniskut të nyjës së gjurit, simptoma të patologjisë

Shpesh, dëmtimet e gjurit çojnë në shfaqjen e simptomave që tregojnë se menisku i nyjës së gjurit është thyer pjesërisht ose plotësisht. Për më tepër, shumë viktima e nënvlerësojnë ashpërsinë e incidentit. Edhe dëmtimi i vogël i meniskut përfundimisht mund të çojë në shkatërrim të plotë të nyjës së gjurit. Pse ndodh kjo dhe si ta trajtojmë meniskun në mënyrë efektive, është me interes për shumë pacientë që kanë hasur në një problem të tillë.

Farë është një menisk, dhe si mund të shpërthejë?

Menisku është pjesa e bashkimit që duket si një zgavër, ku futet nyja e gjurit. Isshtë ngjitur fort në kockë, por përbëhet nga kërc. Ka dy menisk në gju, njëra prej të cilave është brenda dhe tjetra jashtë. Ata kanë këto ndryshime:

 1. Menisku i brendshëm i gjurit duket si një patkua, dhe i jashtmi është i rrumbullakosur.
 2. E brendshme është mediale më shumë se e jashtmja është anësore.
 3. Menisku i vendosur brenda është plagosur 4 herë më shumë se ai i vendosur jashtë.
 4. Nëse e jashtmja është e dëmtuar, atëherë shërohet më shpejt, pasi është më afër se e brendshme me enët e gjakut që e ushqejnë atë, të cilat ndikojnë në rigjenerimin e shpejtë të indeve.

Ata janë të dy shumë të hollë – deri në 4 mm, dhe nuk kalojnë 8 cm në gjatësi, por janë në gjendje t'i rezistojnë një ngarkese të madhe, si dhe një peshë të madhe. Dihet se menisku me secilën lëvizje në një pozicion të drejtë është i ngarkuar me tërë peshën e një personi.

Funksionet e meniskut

Menisku, edhe përkundër përmasave të tij, kryen një numër funksionesh domethënëse:

 • thithja e shokut;
 • stabilizimi i lëvizjes;
 • shpërndarja e ngarkesës;
 • ulje e stresit të kontaktit, fërkimit;
 • kufizime të tepërta të lëvizjes;
 • përmes receptorëve nervorë të meniskut, truri merr informacione për pozicionin e gjurit.

Katër nga këto funksione janë katër funksionet e para, dëmtimet e meniskut çojnë në prishjen e tyre dhe mund të çojnë në paaftësi në rast komplikimesh.

Format e patologjisë

Sipas formave të traumës së meniskut të nyjës së gjurit mund të ndahen në disa kategori:

 • për shkak të: prishjes ose çrregullimit degjenerues;
 • në vendndodhjen e hendekut: të brendshëm ose të jashtëm;
 • sipas treguesve klinikë: akute ose kronike;
 • për nga natyra e dëmtimit: këputje, shtrydhje, ndarje nga kapsula.

Kur lëndohen, lotët dhe lotët më së shpeshti ndodhin në pjesët e brendshme, dhe duke shtrydhur në meniskun e jashtëm. Ashpërsia e meniskopatisë së nyjes së gjurit mund të jetë për shkak të një procesi të ngadaltë inflamator në formën e degjenerimit të kërcit ose një ngarkese të tepruar të përsëritur rregullisht në të njëjtin vend.

Fact! Forma akute pas një dëmtimi të freskët shpesh jep një pamje të rremë, dhe mund të jetë çorientuese, ndërsa pas 2-3 javësh pas incidentit shfaqet një panoramë më e qartë e patologjisë.

Shkaqet dhe llojet e boshllëqeve

Faktorët e rrezikut për traumën në gju janë:

 • rrotullim i papritur i këmbëve rreth boshtit të tij;
 • mbledhje për një kohë të gjatë;
 • bie në gju me zhvendosjen e jastëkut të gjurit;
 • goditje e gjurit me një objekt nga lart;
 • çdo lëvizje e vështirë në proceset inflamatore.

Shkatërrimi i meniskut shpesh ndikohet nga ngarkesa të rritura në mënyrë të pajustifikueshme që një person merr gjatë stërvitjes dhe klasave në palestër. Shpesh, mbipesha bëhet një faktor që ndikon në ashpërsinë e patologjisë. Të qenit mbipeshë shkakton përfundimisht probleme të meniskut.

Menisku mund të shpërthejë në mënyra të ndryshme. Në ortopedinë, dallohen disa grupe të kësaj patologjie:

 • hendeku në vendin e bashkëngjitjes;
 • këputje me ruajtjen e kapsulës;
 • hendeku i lara-lara.

Në rastin e parë, kërc mund të kurohet duke përdorur pushim, në rastet e dyta dhe të treta vetëm metoda kirurgjikale do të zgjidhë situatën.
Në këtë rast, kategoria e dytë është e ndarë në disa lloje të hendekut:

 • gjatësore;
 • horizontalisht;
 • pjerrët;
 • radiale;
 • kombinuar;
 • hendeku në mes të "dorezës së shportës".

Nëse gjatë diagnostikimit zbulohet një mikrotraumë, pra një këputje e pjesshme, atëherë ajo trajtohet me metoda konservatore nën mbikëqyrjen e një mjeku që është i angazhuar në këtë lloj terapie, një ortoped, pasi që edhe një dëmtim i vogël mund të sillet në mënyrë të paparashikueshme.

Shkalla e hendekut

Sipas shkallës së dëmtimit të meniskut, ekzistojnë disa faza:

 1. Faza zero karakterizohet nga gjendja normale e kërcit.
 2. Faza e parë – trashësia e kërcit përmban një fokus të intensitetit të rritur.
 3. Faza e dytë e zhvillimit të dëmtimit është një fokus linear me intensitet të rritur, nuk shkon përtej trashësisë së rritjes së kërcit.
 4. Faza e tretë në zhvillimin e patologjisë – fokusi arrin sipërfaqen e indit të kërcit.

Shkalla e dëmtimit të indit lidhës përcaktohet në imazhe: rrezet x ose MRI.

Lexoni gjithashtu një artikull tjetër mbi këputjen e ligamenteve.

komplikimet

Një menisk i dëmtuar është një kërcënim për tërë kapsulën artikulare të gjurit. Parregullsitë e saj shkatërrojnë kërc në çdo lëvizje. Nëse nuk e trajtoni meniskopatinë e gjurit, kjo mund të çojë në ndërlikimet e mëposhtme:

Anydo prej këtyre formave mund të çojë në paaftësi, pasi me shkatërrimin e tërë nyjes ekziston një humbje e plotë e aftësisë motorike të gjurit. Kjo mund të çojë në ngecje të të gjitha proceseve hematopoietike në indet e këmbës dhe më tej në humbjen e gjymtyrëve.

Simptomat


Simptomatologjia e patologjisë ndahet në shfaqjen e shenjave akute dhe kronike. Më shpesh këto janë manifestimet e mëposhtme:

 1. Dhimbje e thellë në gju.
 2. Pamundësia për të ngjitur shkallët.
 3. Dhimbje gjatë zbritjes.
 4. Atrofitë e indeve muskulore, toni zvogëlohet.
 5. Lëvizja shoqërohet me një klikim.
 6. Ellingnjtje, skuqje e indeve.
 7. Nxehtësia e mundshme në vendin e dëmtimit.

Në rrjedhën kronike të meniskopatisë, dhimbja mund të ndodhë vetëm gjatë zbritjes. Kjo është një karakteristikë karakteristike e humbjes së kërcit të jashtëm të nyjës së gjurit.

E rëndësishme! Me dëmtimin e një anijeje afër, mund të ndodhë një gjendje e tillë si hemartrosis, mpiksje gjaku që hyjnë në zgavrën e përbashkët. Me një lezion të zgjatur, është e mundur një ndërlikim – sinoviti, lëngu i tepërt synovial.

Ndihma e parë

Sigurimi i ndihmës së shpejtë do të lehtësojë shumë gjendjen e një personi që është plagosur. Për ta bërë këtë:

 1. Vendosni gjymtyrën në mënyrë të barabartë në një pozicion horizontal.
 2. Aplikoni akull jo më shumë se 20 minuta në orë.
 3. Fiksoni bashkimin me një fashë.
 4. Për dhimbje të forta, përdoren analgjezikë.

Masat e tilla do të sigurojnë ndërprerjen e këputjes së mëtejshme të kërcit, do të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes dhe ënjtjes.

Diagnostics

Masat diagnostikuese janë një gamë e tërë studimesh. Para së gjithash, këto janë llojet e mëposhtme të sondazheve:

 • ekzaminimi dhe marrja e historisë;
 • duke testuar;
 • radiografi;
 • MR.

Typedo lloj inspektimi ka karakteristikat e veta.

Inspektimi dhe historia

Pas ekzaminimit, mjeku që merr pjesë zbulon tiparet e situatës në të cilën është marrë lëndimi. Përveç kësaj, ai kryen testet e mëposhtme:

 1. Nyja e hip kontrollohet, pasi dhimbja e legenit mund të rrezatojë deri në gju.
 2. Ekzaminimi i kofshës, toni i muskujve, prania e ënjtjes ose cianozës.
 3. Kryen një provë motorike për zgjatje (Baykova dhe Rocher).
 4. Testi i rrotullimit motorik të nyjes (Steiman-Brahard).
 5. Simulon kompresimin duke shtypur një gisht në zona të caktuara të gjurit.

Ndjesia e dhimbjes që shfaqet në zona të ndryshme të gjurit, ortopedi përcakton vendndodhjen e lotit.

Diagnostifikimi i rrezeve X kryhet në parashikime të ndryshme:

 • pozicioni i këmbës së drejtë;
 • në një gjendje lakimi;
 • anash;
 • më poshtë.

Katër lloje të imazheve ofrojnë pamjen më të plotë të dëmtimit të meniskut, që do të thotë se përshkruhet trajtim adekuat.

Përdorimi i rezonancës magnetike për të vendosur shkallën e këputjes së meniskut. Me një pamje klinike të paqartë, metoda MRI bëhet diferencimi në diagnozën e një kist menisk në nyjen e gjurit, në të cilin menisk i jashtëm është më i ndjeshëm ndaj dëmtimit sesa ai i brendshëm.

Trajtim

Terapia përfshin një formë konservative dhe kirurgjikale të trajtimit të meniskut të nyjes së gjurit. Ndihma kryesore konsiston në hapat e mëposhtëm:

 • medikamente;
 • fizioterapi;
 • metodat popullore;
 • ndërhyrje kirurgjikale.

Ilaçet dhe aplikimi i gipsit përshkruhen në rastet e këputjeve të vogla të meniskut të bririt ose lotëve të vezëve radiale. Në këtë rast, nuk duhet të ketë dhimbje akute, paqëndrueshmëri të nyjes dhe klikimeve kur lëvizni.

ilaç

Tradicionalisht, me dëmtimin e meniskut, përdoren ilaçet e mëposhtme:

 • analgjezike;
 • chondroprotectors;
 • ilaçe anti-inflamatore;
 • vitamina.

Lexoni për strukturën e çantave të përbashkëta këtu.

Në dietë përmbaheni një dietë të fortifikuar, në të cilën rekomandohet të konsumoni ujë mineral.
Ointments ndihmojnë mirë:

Droga të tilla zvogëlojnë dhimbjen dhe lehtësojnë ënjtjen.

Procedurat shtesë

Zakonisht, metodat ndihmëse fillojnë të përdoren pas përfundimit të fazës akute të sëmundjes:

Myostimulimi dhe terapia lazer përdoren për t'u çlodhur dhe për të përmirësuar rrjedhën e gjakut.

Interesante! Trajtimet në shtëpi përdorin ushtrime të thjeshta. Ata përfaqësojnë fiksimin e një topi të vogël nën gju dhe uljen e tij në sipërfaqe. Në këtë rast, ju duhet të jeni në një pozicion horizontal. Zvarritja në dysheme ndihmon shumë.

Kirurgji

Artroskopia është procedura më optimale kirurgjikale për një lezion të meniskut me simptoma akute të dhimbjes. Shtë një operacion pa gjak duke përdorur dy prerje mikro. Në këtë rast, anestezia totale nuk kryhet. Me artroskopi, është e mundur të bëhet jo vetëm qepja e meniskut, por edhe transplantimi i saj.

Me një lot të meniskut të nyjes së gjurit, më të mprehta simptomat, aq më shpejtë është e nevojshme të merren masa të ndihmës së parë, dhe, nëse është e mundur, të kryeni trajtim kirurgjikal para se të fillojë distrofia e përbashkët. Me një ashpërsi të ulët të patologjisë, dëmtimi mund të trajtohet me metoda tradicionale.

Nëse gjeni një gabim, ju lutemi zgjidhni një pjesë të tekstit dhe shtypni Ctrl + Enter.

Llojet e dëmtimeve të meniskut: tabloja klinike dhe komplikimet

Menisku i nyjes së gjurit janë disqe kartilaginozë të vendosur në mes të femurit dhe tibisë. Forma e tyre i ngjan një gjysmëhëne. Menisci janë përgjegjës për qëndrueshmërinë e nyjës, dhe gjithashtu rrisin zonën e kontaktit të sipërfaqeve artikulare. Përveç kësaj, formacionet e kërcit luajnë rolin e amortizatorëve kur ecin dhe kryejnë veprimtari të tjera motorike. Lëndimi i meniskut të nyjës së gjurit për specialistët shpesh shoqërohet me këputjen e tij.

Menisci është natyrisht mjaft i fortë, megjithatë, këputja e tij është një nga dëmtimet më të shpeshta të nyjes së gjurit. Më shpesh vërehet te njerëzit që udhëheqin një jetë aktive përsa i përket aktivitetit fizik. Siç është cekur në statistikat, për 100 mijë njerëz, dëmtimi i formacioneve kërc është vërejtur në 60-70. Deri në moshën 30 vjeç ata kanë një origjinë traumatike, dhe pas 40 vjeç janë pasojë e ndryshimeve kronike në planin degjenerues.

Karakteristikat anatomike të gjurit

Njohja për strukturën e gjurit është e rëndësishme për vlerësimin e saktë të shkaqeve dhe pasojave të dëmtimit të meniskit të nyjes së gjurit.

Ka dy menisk në secilën gju:

 • e jashtme ose anësore, forma e së cilës është e ngjashme me shkronjën latine C;
 • i brendshëm ose medial, forma e tij është gjysmërrethi i saktë.

Secila prej këtyre meniskëve, nga ana tjetër, është e ndarë në tre pjesë të varura anatomikisht:

Menisku formon kërc fibroze. Para dhe mbrapa, ato janë ngjitur në sipërfaqen e tibisë. Menisku medial përgjatë skajit të tij të jashtëm është ngjitur në kapsulën e përbashkët me ligamentin koronar. Montimi i trefishtë e bën meniskun e brendshëm jashtëzakonisht të palëvizshëm. Një pronë e tillë natyrore e tij është shpjegimi kryesor pse ky formacion i veçantë dëmtohet më shpesh.

Menisku, në të cilin nuk vërehet procesi inflamator, përbëhet nga 60-70% kolagjen, 8-13% janë proteina me matricë jashtëqelizore, përqindja e mbetur i përket elastinës. Ajo gjithashtu ka një zonë të mbushur me enë gjaku – zona e kuqe, siç e quajnë ekspertët.

Funksionet e meniskut

Për të kuptuar mekanizmin e zhvillimit të dëmtimit të meniskut, është e rëndësishme të njihni jo vetëm anatominë e nyjës, por edhe funksionet e kryera nga këto struktura nga kërc. domethënë:

 • shpërndarja uniforme e ngarkesës në sipërfaqet artikulare;
 • stabilizimi i përbashkët;
 • amortizimi gjatë vrapimit, ecjes, kërcimit;
 • ulje e stresit në kontakt të drejtpërdrejtë të gjurit;
 • transmetimi në trurin e informacionit në lidhje me pushtimin e një pozicioni të panatyrshëm nga nyja;
 • kufizimi i amplituda e lëvizjeve, gjë që zvogëlon mundësinë e zhvillimit të dislokimeve.

Një shumëllojshmëri funksionesh e bëjnë nyjen e gjurit një nga pjesët më të rëndësishme të sistemit të kockave të njeriut. Dhe gjithashtu – shkakton një rritje në rrezikun e lëndimit.

Interesante: më parë besohej se menisci janë mbetje të muskujve pa asnjë funksionim.

Shkaqet dhe llojet e dëmeve

Simptomat e një traume në meniskun e gjurit varen drejtpërdrejt nga ajo që shkaktoi zhvillimin e gjendjes. Ata përcaktojnë gjithashtu klasifikimin e dëmit. domethënë:

 • thyerje të një natyre traumatike – pasojë e një efekti traumatik. Për shembull, mund të jetë një kërcim, një kthesë, e kryer shumë papritmas; mbledhje të tepërt; lëvizjet rrotulluese;
 • këputjet degjenerative janë pasojë e sëmundjeve kronike të nyjës së gjurit.

Në varësi të vendndodhjes së dëmtimit, një këputje e meniskut mund të ndodhë në njërën nga pjesët e meniskut – bririn e përparmë ose të pasëm, trupin.

Një tjetër klasifikim në thelb ka formën e një loti menisk. Prandaj, dëmi mund të jetë:

 • horizontale – rezultat i degjenerimit cistik;
 • zhdrejtë, radiale dhe gjatësore – e vendosur në kufirin e pasme dhe të tretën e mesme të formimit;
 • e kombinuar – zhvillohet në bri.

Për të përshkruar programin e duhur terapeutik, është e rëndësishme të njihni shkallën e dëmtimit. Mund të instalohet vetëm duke përdorur një makinë MRI. Ekzistojnë katër shkallë të dëmtimit të meniskut:

 • 0 – nuk u gjetën ndryshime patologjike në menisk;
 • I – një sinjal fokal shënohet në trashësinë e formimit;
 • II – një sinjal i tipit linear regjistrohet në trashësinë e meniskut;
 • III – një sinjal intensiv arrin pikën më të lartë të meniskut.

Manifestimet klinike

Simptomat e një traume në meniskun e nyjës së gjurit varen drejtpërdrejt nga lloji i dëmtimit.

Lacerimet traumatike

Në kohën e lëndimit, viktima vëren një dhimbje të mprehtë. Indet e buta fryhen pas një periudhe të shkurtër kohe. Në rastet kur dëmtimi ka ndodhur në zonën e kuqe, gjaku derdhet në zgavrën e përbashkët. Kjo rezulton në hemarthrosis, dmth sipër patellës, vërehen ënjtje dhe ënjtje.

Shkalla e intensitetit të dhimbjes mund të jetë e ndryshme. Disa viktima pësojnë dhimbje kaq të mprehta sa nuk mund të mbështeten në gjymtyrën e prekur. Të tjerët kanë dhimbje vetëm gjatë lëvizjeve të caktuara – duke zbritur shkallët, duke kapërcyer.

Kur plagosni meniskun e brendshëm, çdo përpjekje për tendosje të këmbës përfundon me një dhimbje të mprehtë të shtënave. Fleksioni i gjymtyrëve çon në faktin se përgjatë ligamentit tibial fillon të përhapet. Patella është e imobilizuar. Atrofia e muskujve vërehet në zonën e kofshës së përparme.

Nëse dëmi është i përqendruar në zonën e meniskit të jashtëm, siklet ndodh kur personi i dëmtuar kthen këmbën e poshtme drejt e brendshme. Atrofia e sistemit muskulor vërehet në pjesën e përparme të pjesës femorale të gjymtyrës së prekur.

Thyerja e meniskut sjell lëvizjen e pjesës së shqyer dhe vështirësinë në lëvizjen e nyjes së gjurit. Dëmtimet e vogla shkaktojnë një kufizim të vogël dhe shfaqjen e klikimeve mjaft të dhimbshme. Nëse fragmenti i ndarë është i rëndësishëm, një bllokim i plotë i nyjes së gjurit nuk përjashtohet. Në rastet kur viktima ka një shkelje të fleksionit të këmbës, ekspertët dyshojnë për një çarje të bririt. Nëse gjymtyrja nuk shtrihet, ky është një sinjal i dëmtimit të briut të përparëm dhe trupit të meniskut.

Në traumatologji, ka raste kur një këputje e meniskës së jashtme (më rrallë të brendshme) është e kombinuar me një shkelje të integritetit të ligamentit anësor kryqëzues. Nga pamja e jashtme, kjo manifestohet në formimin e shpejtë të një ënjtjeje, madhësia e së cilës është shumë më e madhe sesa në rastin e një dëmtimi të izoluar, të pavarur.

Pushime degjenerative

Disordersrregullime të tilla vërehen më shpesh te njerëzit mbi 40 vjeç. Faktori traumatik nuk mbizotëron në zhvillimin e figurës klinike. Si rregull, ndodh një hendek kur kryhet aktiviteti i zakonshëm. Për shembull, kalimi nga një pozicion ulur në një pozicion në këmbë.

Klinikisht, gjendja manifestohet në ënjtje dhe dhimbje, e cila nuk ka një përbërës akut. Extremelyshtë jashtëzakonisht e rrallë të zhvillohet bllokim i pjesshëm ose i plotë i funksionit motorik të nyjës së gjurit. Një meniskus degjenerues mund të çojë në një shkelje të integritetit të kërcit që mbulon femurit ose tibinë.

Me thyerje degjenerative, ashpërsia e dhimbjes mund të jetë e ndryshme, si në rastin e dëmtimit traumatik. Në disa pacientë, dhimbja vërehet kur përpiqet të mbështetet në gjymtyrën e prekur, në të tjerët – gjatë kryerjes së një lëvizjeje të caktuar.

Complicationsfarë ndërlikimesh vërehen

Pasojat e një traume në meniskun e nyjes së gjurit mund të jenë shumë të ndryshme. Shumë varet nga korrektësia dhe afati kohor i diagnozës. Në disa raste, mungesa e sindromës së dhimbjes akute bën që pacienti të diagnostikohet jo me dëmtim të meniskut, por me një mavijosje elementare të nyjës së gjurit. Për më tepër, pacienti për shkak të mungesës së dhimbjes mund të mos kërkojë ndihmë mjekësore për një periudhë të gjatë kohore.

Pasoja e një diagnoze të gabuar dhe / ose dështimi i zgjatur i mjekut është shkatërrimi i sipërfaqes së nyjes dhe, si rezultat, gonarthrosis ose artrozë deformuese. Patologjia e zhvilluar më pas bëhet një tregues për endoprostetikën.

Me ndonjë dëmtim të gjurit, pavarësisht nga shkaku i zhvillimit, fenomenet e mëposhtme klinike janë arsye të detyrueshme për të kërkuar ndihmë mjekësore:

 • dhimbje e çdo intensiteti që shfaqet kur lëviz (lart dhe / ose poshtë) lart shkallëve;
 • paraqitja gjatë lakimit të një klikimi të gjymtyrëve, ngërç;
 • raste të vetme ose të shumta të bllokimit të gjurit;
 • ënjtje;
 • ndjesia e një objekti të huaj kur lëviz;
 • mbledhjet e thella bëhen të pamundura.

E rëndësishme: arsyeja për të shkuar te mjeku nuk është vetëm një kompleks i fenomeneve klinike të listuara, por edhe shfaqja e një ose më shumë.

Diagnostifikimi i një gjendjeje

Për të bërë një diagnozë dhe për të përshkruar programin e duhur terapeutik, kërkohet një diagnozë. Fillon me mbledhjen dhe analizën e ankesave të viktimës, rezultatet e një ekzaminimi të jashtëm. Më tej, bëhen teste speciale, saktësia e të cilave është rreth 95%. domethënë:

 • Testet rrotulluese të Steiman;
 • Testet e Rocher dhe Baykov për të përcaktuar shkallën e zgjatjes së nyjës;
 • provë mediolaterale.

Për më tepër, për të konfirmuar diagnozën, kryhen MRI, ultratinguj dhe radiografi. Metoda e parë shpesh përdoret për shkak të përmbajtjes së lartë të informacionit.

Taktika mjekësore

Taktikat terapeutike përcaktohen nga ashpërsia e dëmtimit. Për boshllëqe të vogla, si dhe në rastin e ndryshimeve degjenerative, ato janë të kufizuara në metoda konservatore.

Ndërhyrja kirurgjikale rekomandohet nëse boshllëqet janë të rëndësishme, dhe bllokimi i nyjës së gjurit gjithashtu ndodh.

Trajtimi i meniskut të gjurit

Numrin e telefonit që keni lënë:

Bëni një takim
eshte falas

Numrin e telefonit që keni lënë:

 • Shkaqet e dëmtimit të meniskut
 • Simptomat e dëmtimit të meniskut
 • Farë është dëmtimi i rrezikshëm i meniskut
 • Diagnostifikimi i dëmtimit të meniskut
 • Trajtimi i meniskut në Workshopin e Shëndetit
 • Rehabilitimi pas operacionit
 • Gjimnastikë terapeutike pas operacionit

Bëni një takim

Ekzistojnë dy meniskë në nyjen e gjurit – të jashtëm (lateral) dhe të brendshëm (medial). Ata janë midis kofshës dhe këmbës së poshtme dhe veprojnë si amortizues. Shtresat kartilaginoze në gju zvogëlojnë fërkimin e sipërfaqeve të nyjeve, ngarkesën në nyje kur ecin, vrapojnë dhe kërcejnë. Menisku i brendshëm i nyjës së gjurit është më pak i lëvizshëm se i jashtmi, është i dëmtuar 4-7 herë më shpesh.

Lëndimet e meniskut zënë vendin e parë në mesin e dëmtimeve në nyjen e gjurit dhe shpesh ndodhin si rezultat i dëmtimeve sportive.

Shkaqet e dëmtimit të meniskut

Menisku i nyjes së gjurit është i dëmtuar si rezultat i:

 • lëndime me një kthesë të mprehtë të këmbës së poshtme brenda ose jashtë;
 • një goditje e fortë në gju;
 • bie në gjunjë në një hap;
 • zgjatje e tepruar e gjurit nga një pozicion i përkulur;
 • dëmtimi i drejtpërdrejtë i meniskut, i cili çon në traumë kronike.

Sëmundjet kronike të gjurit paraqesin një kërcënim serioz: trauma e vazhdueshme, një këputje e patrajtuar e meniskut, compression i rëndë. Për shkak të tyre, indi i kërcit bëhet më i hollë, shfaqen exfoliates, erozione, çarje. Struktura e meniskut është shkatërruar, ajo nuk lag më më lidhësin. Shkaqet e problemeve me meniskun përfshijnë mbipeshë, punë në këmbë dhe punë të rëndë fizike.

Rreziku i dëmtimit të meniskut të nyjës së gjurit rritet:

 • okupim profesional nga futbolli, patina me figura, ski, vrapim, kërcim, hokej;
 • artriti ose përdhes;
 • ligamentet e dobëta dhe nyjet tepër të lëvizshme.

Pa trajtim për sëmundjet e meniskut, një person mund të humbasë funksionin e përbashkët të gjurit.

Simptomat e dëmtimit të meniskut

Në sëmundjen e meniskut, dallohen dy periudha – akute dhe kronike.

Simptomat e një dëmtimi të meniskut në periudhën akute:

 • dhimbje në gju
 • lëvizje e kufizuar (bllok): një person nuk mund të përkulet dhe / ose të përkulet gju;
 • nëse dëmtimi ka ndikuar në enët e gjakut, ndodh hemarthrosis – një akumulim i gjakut në nyje;
 • simptomat e këputjes së meniskut manifestohen nga dhimbje të forta – një person nuk mund të shkelë këmbën e tij.

2-3 javë pas dëmtimit të meniskut, fillon periudha kronike e sëmundjes. Gjatë tij, shfaqen simptomat e mëposhtme:

 • dhimbje e theksuar në gju;
 • rul i dhimbshëm në nivelin e hapësirës së përbashkët;
 • efuzion – lëng që lëshohet nga enët e vogla të gjakut gjatë inflamacionit të meniskut të nyjes së gjurit;
 • palëvizshmëri e nyjës së gjurit;
 • atrofia e muskujve të këmbës dhe kofshës së poshtme;
 • një njeri me vështirësi ngrihet dhe zbret shkallët;
 • nyja e gjurit rritet në vëllim;
 • kur përkulni gjurin, dëgjohet një klikim;
 • temperatura në zonën e përbashkët;
 • ushqimi i indeve të muskujve është zvogëluar;
 • ushtrimi shkakton dhimbje.

Dëmtimi i meniskut është i vështirë për t'u diagnostikuar, pasi simptomat e tij janë të ngjashme me shenjat e sëmundjeve të tjera të gjurit – sprains, bruising të rëndë, artrosis. Vetëm një ekzaminim nga një mjek do të ndihmojë për të bërë një diagnozë të saktë.

Llojet e dëmtimit të meniskut

Thyerja e meniskut të nyjes së gjurit është e plotë, e paplotë, erthor, gjatësore, e fragmentuar, pa zhvendosje të pjesës së shqyer dhe me zhvendosje.

Farë është dëmtimi i rrezikshëm i meniskut

Një këputje e meniskut të nyjes së gjurit shkakton paqëndrueshmëri mekanike të nyjes dhe kërkon trajtim urgjent. Kur lëviz, nyja e gjurit mund të bllokohet, ndodh bllokimi i nyjës. Një këputje e meniskut të nyjes së gjurit dëmton kërcin. Sipërfaqet e kyçeve deformohen për shkak të një ndryshimi në boshtin e përkuljes / shtrirjes së bashkimit pa një jastëk mbrojtës, kyçja deformohet.

Dëmtimi i meniskut të nyjës së gjurit edhe pas riparimit mund të krijojë probleme në të ardhmen. Një person me një dëmtim të tillë është i predispozuar për zhvillimin e artrozës së nyjës së gjurit.

Reagime për trajtimin

Unë do të doja të them një falënderim të madh për Alexander Chukaev. Tashmë ka kaluar gjysmë viti pas trajtimit, por vazhdimisht mendoj vazhdimisht se sa e mirë është ajo që i mora atij! Unë erdha ta shoh në dëshpërim. Në atë kohë, unë isha 25 vjeç dhe isha ashpër për shkak të dhimbjes në kofshën e brendshme për 1,5 vjet. Unë jo vetëm që mund të përfshihesha në një lloj aktivitetesh aktive (vrapim, ndonjë lojë në natyrë në natyrë, etj), por edhe thjesht të ecja normalisht. Kam vizituar 5 mjekë para tij, përfshirë klinikën, 122 njësi mjekësore, ku kam arritur në krye të departamentit të traumatologjisë, dhe 3 klinika të paguara. Kam kaluar nëpër të gjitha ekzaminimet (MRI, ultratinguj, x-ray) dhe NOBODY mund të më tregonte se cila ishte çështja. Të gjithë ranë dakord: "kjo nuk është e përbashkët". Të gjithë kanë shkruar disa rekomandime, por nuk ka asgjë konkrete. Kam pasur një kurs të magnetoterapisë, injektova një bllokadë, ilaçe të përshkruara, por asgjë nuk dha as një efekt afatshkurtër. Aleksandri menjëherë përcaktoi diagnozën, shpjegoi gjithçka me detaje të shkëlqyera dhe tregoi në fotografi, u përgjigj të gjitha pyetjeve të mia pa kuptim, përshkroi një trajtim që monitorohej vazhdimisht, dhe pas 2 muajsh pata mundësi të ecja pa u shqetësuar! Tani për të gjitha pyetjet vetëm atij :)

Diagnostifikimi i dëmtimit të meniskut

Diagnoza e sëmundjes së meniskut bëhet duke përdorur një ekzaminim gjithëpërfshirës. Do të lejojë mjekun të dallojë dëmtimin e meniskut nga sëmundjet e tjera dhe të përshkruajë trajtim efektiv. Mjekët e klinikave të seminarit shëndetësor në Shën Petersburg përdorin metodat e mëposhtme diagnostikuese:

Trajtimi i meniskut në Workshopin e Shëndetit

Që nga viti 2003, mjekët tanë trajtojnë meniskun me metoda jo kirurgjikale. Ata ndalojnë zhvillimin e sëmundjes dhe shërojnë trupin.

Mjeku ynë i përshkruan pacientit një kurs të veçantë trajtimi, duke marrë parasysh shkallën e dëmtimit të meniskut, moshën, gjininë dhe karakteristikat e trupit. Trajtimi i meniskut do të zgjasë maksimalisht një muaj e gjysmë. Pacienti i nënshtrohet procedurave 2-3 herë në javë. Dhimbja e gjurit do të kalojë pas javës së parë të trajtimit. Kursi i trajtimit përbëhet nga procedurat e mëposhtme:

Trajtimi i meniskut pa kirurgji në klinikat "Workshop Shëndetësor" në Shën Petersburg jep një efekt afatgjatë:

 • lehtëson dhimbjen, inflamacionin dhe ënjtjen e nyjës së gjurit;
 • rikthen lëvizjen në nyje;
 • përmirëson metabolizmin dhe furnizimin me gjak të nyjes;
 • forcon muskujt dhe ligamentet;
 • rikthen lëvizshmërinë e nyjës së gjurit;
 • parandalon artritin dhe artritin;
 • ju lejon të ktheheni në aktivitet fizik.

Në fund të kursit të trajtimit, mjeku ynë i jep pacientit një manual trajnimi me ushtrime për të forcuar nyjen e gjurit. Mjeku do të këshillojë se çfarë tjetër të bëni vetë, për të parandaluar sëmundjen.

Rehabilitimi pas operacionit

Jo të gjitha lezionet e meniskut trajtohen në mënyrë konservatore. Në disa raste, kërkohet kirurgji.

Pas operacionit në gju, pacienti duhet të kalojë një kurs rehabilitimi. Ne nuk jemi duke kryer një operacion. Por specialistët tanë do të ndihmojnë në rikuperimin pas trajtimit kirurgjik. Mjekët e "Workshopit Shëndetësor" do të krijojnë një seri procedurash për pacientin. Kursi i rehabilitimit në klinikë do të rivendosë lëvizjen e përbashkët, lehtësimin e dhimbjes dhe ënjtjen dhe ndihmon në rivendosjen e të gjitha strukturave të përbashkëta pas operacionit. Rehabilitimi i plotë do të zgjasë nga disa javë deri në 3 muaj.

Gjimnastikë terapeutike pas operacionit

Si pjesë e rehabilitimit për secilin pacient, specialisti i klinikës së Workshopit Shëndetësor formon një plan personal të aktivitetit fizik që synon të rivendosë funksionin e nyjeve të gjurit pas operacionit.

Thyerje e meniskut të gjurit: si ta njohim dhe trajtosh

Lloji më i zakonshëm i dëmtimit të mbyllur të gjurit është loti i meniskut. Sidomos shpesh fitohet gjatë edukimit fizik dhe sportit. Një dëmtim i tillë mund të shkaktohet edhe nga ndryshimet degjenerative-distrofike në përbërjen e kockave, degjenerimi i indit lidhës. Në varësi të shkakut, formës dhe natyrës së dëmtimit, dallohen disa lloje të boshllëqeve. Ky artikull do të flasë për varietetet, simptomat, ashpërsinë e shkeljeve ekzistuese të funksioneve të nyjës së gjurit ose kërcënuese vetëm për zhvillimin, në lidhje me organizimin e ekzaminimit, rehabilitimin, metodat moderne të trajtimit.

Përkufizimi i "lotit menisk"

Për të kuptuar se çfarë është një thyerje e meniskut, është e nevojshme të njihni strukturën e nyjës së gjurit dhe çfarë roli luan ky element në të. Me fjalë të thjeshta, menisku është një strukturë intartartikulare, një lloj copëza kërc në mes tibisë dhe femurit, e cila është përgjegjëse për zbutjen, shpërndarjen në mënyrë të barabartë të ngarkesës, zbutjen e dridhjeve dhe fërkimin e sipërfaqeve artikuluese. Përbëhet nga kërc fibroze, është mjaft i lëvizshëm, ka aftësinë të shtrihet, por elasticiteti natyror nuk e kursen atë nga lotimi në rast të një lëvizjeje të papritur, dëmtimi.

Boshllëku dhe dëmtimi shprehet në kundërshtim me integritetin e strukturës. Një menisk i shqyer humbet aftësinë e tij për të kryer funksionet e saj.

Në vlerësimin e ashpërsisë së efekteve të efekteve traumatike, organizimi i furnizimit me gjak në departamente dhe llojet e meniskit janë të rëndësishme.

Ekzistojnë 2 lloje:

  e jashtme (ngarkesë tërheqëse) – më e lëvizshme, e shkrirë me kapsulën e përbashkët. Kjo është menisku lateral (lateral). Shtë më i madh, më i gjerë dhe më i rrumbullakët. Furnizimi me gjak është për shkak të arterieve të kapsulës. Lëvizshmëria më e madhe zvogëlon shpeshtësinë e dëmtimit traumatik, dhe prania e anijeve ushqyese afër tij kontribuon në një shkrirje të mirë të këputjes së meniskut të jashtëm të nyjes së gjurit; brendshme (ngarkesa e ngjeshjes) – menisku më pak i lëvizshëm, medial (median, më i thellë). Ajo është e lidhur fort në të gjithë me ligamentin e brendshëm lateral të bashkimit. Ky lloj është më i prirur për këputje, dhe kërc shpesh dëmtohet në të njëjtën kohë me ligamentin. Fijet vaskulare ndodhen vetëm në skajin e jashtëm, nuk ka furnizim vaskular në pjesën e brendshme, dhe lëndët ushqyese merren nga lëngu intartartikular. Prandaj, sa më afër qendrës (kjo është zona avaskulare) kishte një lot, aq më shumë probleme kishin shërimin, sepse këto vende furnizohen dobët me gjak. Thyerja e meniskut të brendshëm të nyjës së gjurit shpesh nuk rritet së bashku.

Të dy speciet kanë një formë gjysmëhënës dhe të njëjtën strukturë strukturore. Formacionet kartilaginoze përfshijnë: 2 brirë (para dhe mbrapa) – pjesë fundore të zgjatura, dhe trupi – pjesa e mesme.

>

Ekzistojnë disa opsione të klasifikimit. Pra, në varësi të lokalizimit, ata dallojnë: dëmtimet e izoluara (vetëm meniskja e brendshme është e shqyer ose vetëm meniskja e jashtme), e kombinuar (të dy speciet kanë vuajtur në të njëjtën kohë), të kombinuara (së bashku me gërvishtjen, këputjen e muskujve, kapsulat).

Bazuar në vendin në të cilin copëtohet menisku dhe nga vija e thyerjes, ato dallojnë:

  tipi "lotim mund të trajtojë" – gjatësore vertikale, përgjatë trupit të meniskës, me zhvendosjen e fragmentit qendror të grisur. Ky është rasti më i keq që kërkon trajtim të menjëhershëm. Një shenjë karakteristike e një këputje të tillë të meniskut të nyjës së gjurit është një dhimbje e mprehtë e papritur, duke shkaktuar çakmak, ënjtje. Mund të ketë hemoragji në zgavrën e nyjes së gjurit, bllokim (bllokim) të nyjes, kur bëhet e pamundur të kryhen lëvizje ekstensore, zhvillohen dhimbje kronike, çoroditje; tërthor vertikal (radial) – hendeku është në zonën e brirëve ose trupit pingul me boshtin kryesor, fragmentet e përparme dhe të pasme janë të ndara. Ky është lloji më i zakonshëm; horizontale – gjatësore ose e zhdrejtë, struktura ndahet në sipërfaqe të sipërme dhe të poshtme. Ky lloj i këputjes së meniskut ka pasojat e tij: rrjedhje dhe akumulim të lëngut synovial në aeroplanin e këputjes, i cili provokon formimin e një kisti synovial; punime patch – vërehen fragmente të ngjashme me arna, gjë që tregon shkatërrimin e plotë, rrallimin dhe deformimin e formimit të kërcit. Specie të tilla janë të vështira për t'u diagnostikuar; lloji i kombinuar – një kombinim i disa varieteteve, që zakonisht gjenden në lëndime kronike.

Në gjatësi ato janë të shkurtra (këputje të pjesshme) dhe të gjata. Një këputje e pjesshme e meniskut të nyjes së gjurit është një shkelje e integritetit fokal, në të cilin ruhet forma e shtresës kërc në gju dhe struktura e përgjithshme anatomike. Nëse fibrat e kërcit janë shkëputur plotësisht, atëherë ata po flasin për një pushim të plotë.

Në gjendjen fillestare të kërcit, ndarja e boshllëqeve bazohet në:

  traumatike – për shkak të ngarkesës së tepërt në gju; degjenerative – e shkaktuar nga një ndryshim në kërc për shkak të një procesi patologjik në nyje.

Parakushtet për marrjen e meniskut

Vlen të përmendet se tek fëmijët, një meniskus i grisur në gju është i rrallë, për shkak të elasticitetit të lartë të indeve. Me moshën, ky parametër përkeqësohet, shtohet një kërcënim i ri – sëmundje të përbashkëta të etiologjive të ndryshme. Prandaj, simptomat e këputjes së meniskut të nyjes së gjurit më shpesh vërehen tek të moshuarit, valltarët profesionistë dhe atletët. Lista e arsyeve është e shkurtër dhe shteruese. Një menisk i shqyer mund të jetë rezultat i:

  ndikimi mekanik – ndikimi i pikës së drejtuar, rënia ose kthesa e pasuksesshme, mbledhje të zgjatura ose të koordinuara dobët, rrotullimi në njërën këmbë; kushte patologjike – një proces inflamator në inde, sëmundje metabolike, patologji degjenerative të gjurit, dehje kronike, distrofi e kërcit.

Simptomat dhe diagnoza kryesore

Prania e 2 burimeve të ndryshme të këputjes së meniskut shpjegon imazhin e ndryshëm klinik dhe qasjet e trajtimit. Brenda një jave pas marrjes së një dëmtimi, është e vështirë të përcaktohet se menisku i nyjës së gjurit është thyer. vërehen simptoma karakteristike për çdo dëmtim.

  dhimbje të forta të një karakteri të derdhur; gju rritur në vëllim; temperaturë e rritur në vend; mbështetje e prishur, funksioni motorik.

Faza akute mund të zgjasë deri në 5 javë dhe të kalojë në subakut kur simptomat tashmë janë më pak të dukshme. Simptomat e ashpërsisë më të vogël gjithashtu shkaktojnë dëmtimin e gjurit në një formë të vjetër. Në një kurs degjenerues, shenjat e një këputjeje të meniskut mund të mungojnë për një kohë të gjatë fare ose të shfaqen vetëm gjatë zbritjes ose ngjitjes së shkallëve.

Fakti që menisk është shqyer zakonisht tregohet nga simptoma dytësore:

  dhimbja që ulet në pushim dhe intensifikohet në kohën e lakimit të këmbës, lokalizohet rreptësisht përgjatë vijës së hapësirës së përbashkët; humbja e tonit të muskujve; bllokimi i nyjes së gjurit kur është i fiksuar në një pozicion dhe një ndryshim në pozicion shoqërohet me dhimbje të mprehta; zgjatja e meniskut; kur lakoni gjymtyrën, dëgjohet një klikim ose një tingull i freskët, i cili tregon pinch; dhimbje në gju (në rast të një problemi në meniskun e brendshëm), dhimbje përgjatë ligamentit peroneal të vendosur në pjesën e jashtme të nyjes (kur dëmtohet menisku lateral); efuzion artikular (grumbullimi i lëngjeve në çantën sinoviale), mbushja e nyjes me gjak (hemartrosis).

Si ta trajtoni këputjen e meniskut

Qasja ndaj trajtimit varet nga lloji i dëmtimit të meniskut të nyjes së gjurit. Kur merret menjëherë pas një dëmtimi, pacientit i jepet ndihma e parë – një kompresë e ftohtë, një fashë elastike ose gips, trajtim me një agjent antibakterial. Nëse është e nevojshme, një birë për të hequr efuzionin ose gjakun nga zgavra e përbashkët, një injeksion novokainë dhe zvogëlimi i pjesës së dëmtuar.

Nëse përpjekje të tilla për të eleminuar efektet e bllokadës së përbashkët janë të pasuksesshme, do të kërkohet kirurgji. Nëse gjatë ekzaminimit nuk ka indikacion për ndërhyrje kirurgjikale, pacientit rekomandohen një numër metodash terapeutike dhe profilaktike:

  fiksim me një ortozë ortopedike që siguron lëvizje në nyjen e gjurit për një periudhë 2-3 javësh, e ndjekur nga një kalim në një jastëk elastik të gjurit; terapi me ilaçe – përdorimi i NSAIDs ose glukokortikosteroideve në formën e injeksioneve ose tabletave për dhimbje të forta; fërkim i mëtejshëm i gjurit me xhel ose ointments bazuar në NSAIDs ose substanca irrituese; marrja e barnave kondroprotektive për restaurimin e kërcit; procedurat fizioterapeutike; Teknologjia PR-terapi – një kurs injeksioni i plazmës së pasur me trombocitet, e dizajnuar për të përshpejtuar rigjenerimin; gjimnastikë mjekësore, masazh, kontroll ushtrimesh, këpucë të rehatshme; trajnimi i muskujve të dobësuar përmes notit, yogës, ecjes nordike.

Zgjedhja e taktikave për trajtimin e këputjes së meniskut bazohet në praninë e shenjave të dëmtimit që korrespondojnë me një shkallë të caktuar të ashpërsisë së këputjes. Diagnoza duhet të konfirmohet nga studime të veçanta. Nën lotin nënkuptohet dëmtimi i strukturës së kërcit pa shqyerje të indit ose pa shqyer menisku nga lidhja e tij në kapsulën e përbashkët. Ky është lloji më i lehtë i lëndimit, dhe trajtimi konservativ mund të përshkruhet. Nëse zbulohet një hendek si rezultat i masave diagnostikuese, vërehen bllokada të përsëritura ose sindromi i dhimbjes së vazhdueshme, atëherë operacioni nuk mund të shtyhet. Kjo është e mbushur me mungesë të rezultatit të duhur, duke zgjatur periudhën e rimëkëmbjes.

Trajtimi kirurgjik (shpesh i kushtueshëm) zgjidh detyrat e mëposhtme:

ExpertNews Shqipëri