Osteoartriti i simptomave të gjurit, diagnoza dhe trajtimi

Arthoza e nyjes së gjurit është një patologji që shkatërron elementet strukturore të anatomisë së gjymtyrëve të poshtme. Me kalimin e kohës, kjo sëmundje mund të çojë në paaftësi. Ndihma efektive është e mundur vetëm me një kuptim të shkaqeve të patologjisë, tipareve të kursit të saj, dallimeve karakteristike të sëmundjes në faza të ndryshme. Trajtimi përbëhet nga ilaçe dhe përdorimi i mjeteve juridike popullore.

Karakteristikat kryesore të sëmundjes

Arthrosis quhet shkatërrimi i kërcit dhe deformimi i strukturave artikulare. Ky është një proces degjenerimi që është kronik. Patologjia sjell siklet të konsiderueshme, dhimbje dhe funksionim të dëmtuar të gjymtyrëve. Nëse trajtimi shtyhet deri më vonë – ekziston rreziku i marrjes së imobilizimit të plotë të gjymtyrëve.

Sëmundja është më e zakonshme tek gratë, karakteristike për moshën mbi 40 vjeç. Sëmundja mund të jetë e natyrës bilaterale ose të prek vetëm një këmbë. Ndër faktorët e rrezikut janë ngarkesa të ndryshme, sëmundjet vaskulare. Arthroza e gjurit shoqërohet me zbutjen e indit të kërcit, delaminimin e tij. Nëse shembet dhe nuk mund të kryejë funksionet e saj, kocka është e ekspozuar, ushqimi dhe metabolizmi i tij janë ndërprerë dhe funksioni i amortizimit zvogëlohet.

Osteoartriti i gjurit ka një frekuencë mjaft të lartë. Sipas disa raporteve, ndodh në çdo pacient të pestë të rritur.

Pse shfaqet artroza e gjurit?

Arthroza e gjurit nuk ka një shkak të vetëm. Më shpesh sesa jo, efekti i kombinuar i faktorëve të rrezikut kontribuon në këtë.

Këto përfshijnë si më poshtë:

 • Lëndime dhe lëndime në gjunjë. Mund të jetë një frakturë, zhvendosje ose mavijosje. Shkaqe të tilla shkaktojnë sëmundje të gjurit tek pacientët e rinj. Artroza post-traumatike ndodh për shkak të lëvizjes së dëmtuar në disa akse të nyjes. Imobilizimi i gjymtyrëve, i cili ndërlikon rrjedhën e gjakut në strukturat e gjymtyrëve, gjithashtu kontribuon në ndryshime patologjike.
 • Dëmtimi i meniskut. Ky dëmtim është marrë veçmas, pasi në shumicën e rasteve çon në artrozë dhe kërkon vëmendje të veçantë nga pacienti dhe mjeku që merr pjesë. Patologjia mund të ndodhë kur këputen këto inde ose pas heqjes së tyre.
 • Barra e tepërt në gjunjë. Arthrosis është një shoqërues i shpeshtë i ushtrimit të shtuar fizik, stërvitjes intensive dhe ushtrimeve. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ata që vendosin të sjellin shpejt në formën e tyre fizike të dëshiruar dhe ta bëjnë këtë pa u këshilluar me mjekun. Ndonjëherë, nyjet nuk i rezistojnë ngarkesave dhe fillojnë të deformojnë. Kështu fillon faza e parë e sëmundjes. Veçanërisht e rrezikshme për gju janë ushtrimet dhe mbledhjet. Nëse një person nuk e llogarit ngarkesën, angazhohet me këpucë të pahijshme dhe në sipërfaqe të gabuar – pjesa e luajtshme e bashkimit fshihet, bëhet e hollë. Mikrotraumë të tillë nuk shoqërohen me simptoma të prekshme. por ato grumbullohen dhe përkeqësojnë gjendjen e trupit. Kur zgjidhni një program për ushtrime fizike, është e nevojshme të merren parasysh mosha dhe gjendja e indeve. Dhe gjëja më e mirë është të drejtoheni te një profesionist, përndryshe trajnimi vetëm do të sjellë dëm.
 • Rritja e peshës së trupit. Një faktor tjetër i traumës është mbipesha. Një ngarkesë e vazhdueshme në gjunjë çon në traumë tek menisku edhe pa lëndime dhe gunga. Dëmtimi i tillë është i vështirë për t’u riparuar dhe pothuajse gjithmonë çon në sëmundje. Shpesh, me mbipesha, një person ka venat me variçe. Kombinimi i këtyre kushteve çon në një kurs të rënduar të sëmundjes.
 • Patologjia e ligamenteve të gjunjëve. Kjo gjendje vërehet me lëvizshmëri të lartë në akset e nyjes. Kjo mund të vlerësohet si një fenomen pozitiv, sepse një person mund të kryejë ushtrime të ndryshme fizike. Në fakt, kjo karakteristikë ka një anë tjetër – kyçja i nënshtrohet mikrotraumatizimit, gjë që çon në formimin e fokusit të sëmundjes. Kjo gjendje e ligamenteve ka një karakteristikë më shumë: një person ka një prag të rritur të dhimbjes. Kjo është, kur ndodh trauma, ajo nuk shoqërohet me simptoma tipike dhe komplikon diagnozën.
 • Sëmundjet kronike të indit të përbashkët. Osteoartriti i gjunjëve mund të zhvillohet përkundër sfondit të një patologjie ekzistuese. Për shembull, artriti është shpesh një ndërlikim i artritit. Mund të shoqërojë një formë reumatike, reaktive, psoriatike të sëmundjes. Shkatërrimi i kërcit, në këtë rast, ndodh në sfondin e akumulimit të lëngjeve dhe ënjtjes së strukturave të përbashkëta.
 • Patologjia metabolike. Kjo është një mungesë e vitaminave, mineraleve dhe elementëve të tjerë. Problemi mund të jetë në marrjen e pamjaftueshme të këtyre substancave ose në patologjinë e stomakut ose zorrëve. Nëse pacienti ka sëmundje të zorrëve të vogla – substancat e dobishme kalojnë nëpër trup në tranzit dhe indet nuk marrin elementët e nevojshëm, gjë që çon në shkatërrimin e tyre gradual. Mund të ketë gjithashtu një konsum të shtuar të ushqyesve, gjë që kërkon konsumin e tyre të rritur nga jashtë.
 • Stresi i rregullt. Nëse pacienti po përjeton vazhdimisht eksitim, duke përjetuar dhe pësuar stres, kjo ndikon negativisht në të gjitha proceset në trup. Qarkullimi i gjakut dhe metabolizmi vuan.
Lexo artikullin:  Isfarë është një jastëk coccyx i dobishëm për dhe si ta përdorni

Siç mund ta shihni, ka shumë shkaqe të sëmundjes dhe të gjitha ato direkt ose indirekt ndikojnë në inde. Për shfaqjen e patologjisë, ekspozimi i tyre i zgjatur është i nevojshëm.

Sëmundja fillon gradualisht dhe në fazat e hershme nuk ka shenja klinike. Pacienti nuk i vëren ndryshimet dhe nuk merr masa për t'i eleminuar ato. Kjo çon në zhvillimin e sëmundjes dhe fazat e mëtutjeshme të saj.

Simptomat

Simptomat e patologjisë varen nga faza e artrozës së nyjes së gjurit. Lidhja e gjurit mund të kompensojë shkatërrimin për një kohë të gjatë, por gradualisht, megjithatë, ekzistojnë manifestime që e detyrojnë pacientin të konsultohet me një mjek dhe janë baza për të bërë një diagnozë.

Simptoma e parë është dhimbja dhe siklet. Në fillim, ato shfaqen shumë dobët dhe praktikisht nuk e shqetësojnë pacientin. Përveç kësaj, dhimbja shfaqet shumë rrallë, pas një përpjekje të konsiderueshme, dhe zhduket pas pushimit. Pacientët ngatërrojnë simptomat klinike të sëmundjes me punën e zakonshme të zakonshme dhe nuk u kushtojnë asnjë rëndësi atyre. Gradualisht, dhimbja bëhet më e fortë dhe shfaqet më shpesh.

Ajo mund të shoqërojë vrapimin, ecjen dhe ngarkesa të tjera dhe, si rezultat, bëhet konstante. intervalet kohore të nevojshme për të ndaluar dhimbjen po zgjasin më shumë. Pacienti refuzon shëtitjet e gjata, ndalon ngritjen e peshave dhe kufizon lëvizshmërinë e tij të përditshme. për të mos u përballur më me këtë dhimbje.

Deformimi i strukturave të gjurit mund të shoqërojë sëmundjen në faza të ndryshme. Në fillim – kjo është një ënjtje e lehtë. Me kalimin e kohës, ajo rritet dhe bëhet e dukshme për të tjerët.

Inflamacioni i strukturave periartikulare është një karakteristikë e zakonshme e artrozës. Deformimi i vazhdueshëm i bashkimit çon në disa procese inflamatore. Lëngu grumbullohet në zgavrën e përbashkët, kompreson mbaresat nervore dhe tufat vaskulare. Ndonjëherë, inflamacioni i qeses së përbashkët çon në shfaqjen e një kist Baker. Ky është një ndërlikim që shoqëron artrozën e nyjës së gjurit dhe mund të mjekohet vetëm me operacion.

Krizë në indet e nyjeve është një shenjë e fazave të mëvonshme të artrozës. Kjo është një tingull i mprehtë që shfaqet njëkohësisht me ndjesi të dhimbshme dhe ndryshon nga një krizë fiziologjike me përkulje të fortë të gjurit.

Dëmtimi i funksionit të përbashkët është rezultat i pamjes klinike të artrozës së gjurit. Pacienti nuk mund të prodhojë lëvizje fleksibile dhe ekstensore për shkak të dhimbjeve të forta në nyje. Në kombinim me deformimin dhe dhimbjen, kjo simptomë tregon fazën përfundimtare të sëmundjes. Gradualisht, lëvizjet bëhen gjithnjë e më të kufizuara dhe, si rezultat, pacienti humb plotësisht aftësinë për të lëvizur.

Klasifikimi i artrozës së gjurit

Para së gjithash, ekzistojnë disa lloje të artrozës së gjurit, në varësi të arsyeve që e kanë shkaktuar atë. Sëmundja mund të jetë parësore dhe dytësore.

Artroza primare prek gjurin, i cili më parë nuk ishte i përfshirë në procesin patologjik. Kjo ndodh gradualisht, në sfondin e patologjisë kryesore ose proceseve të caktuara në trup. Por gonarthrosis sekondare është një gjendje që natyrshëm vazhdon rrjedhën e patologjisë artikulare ose traumës.

Në lidhje me lokalizimin, artroza mund të jetë e njëanshme ose bilaterale. Nëse patologjia prek një gju – ka shumë të ngjarë, shkaku është dëmtimi. Patologjia e sfondit përfshin të dy gjymtyrët në proces. Sidoqoftë, vlen të përmendet se edhe artriti dypalësh mund të ndodhë në mënyrë të pabarabartë. Ndonjëherë, nga njëra anë, vërehet një fazë e hershme e sëmundjes, dhe nga ana tjetër, më e rëndë.

Në varësi të anatomisë së artrozës, llojet e saj dallohen:

 • anësore, e cila është e lokalizuar në pjesën e jashtme të nyjës së gjurit;
 • medial – e vendosur në pjesën e brendshme;
 • dëmtimi në vendin e poshtëm të nyjës (koka e tibisë);
 • shkatërrimi i faqes së sipërme (kondilja e femurit);
 • sëmundja e patelës;
 • përfshirja e të gjitha strukturave të gjurit në sëmundje.
Lexo artikullin:  Skolioza kongjenitale mund të shërohet

Fazat e sëmundjes ndahen në fillim, të zgjeruar dhe vonë:

 1. Faza 1 quhet gjithashtu fillestare. Ajo shoqërohet me manifestime të moderuara. Në këtë fazë, shkatërrimi i strukturës së kërcit është vetëm fillimi. Karakteristikat e tij po ndryshojnë gradualisht, megjithatë mekanizmat e kompensimit nuk kërkohen ende. Në këtë fazë, një person ndjen siklet të butë, dhimbje periodike. Ndihet edhe ngurtësia e lëvizjeve, veçanërisht në fillim të ecjes.
 2. Faza 2 shoqërohet me simptoma të rënda. Degjenerimi i kërcit përparon dhe fillon shkatërrimi i kockave, membranës synoviale dhe strukturave të tjera artikulare. Mechanismshtë aktivizuar një mekanizëm kompensimi që zëvendëson veprimtarinë funksionale të bashkimit. Dhimbja bëhet e rëndë dhe e fortë. Ekziston një ndryshim në indet e muskujve, lëvizshmëri të kufizuar. ngërçe karakteristike. Ndryshimet inflamatore ndonjëherë ndodhin – gjuri bëhet i ngrohtë në prekje. lëkura sipër saj bëhet e kuqe, vërehet ënjtje.
 3. Faza 3 manifestohet nga simptoma të rënda. Kocka deformohet në mënyrë të pakthyeshme dhe mekanizmat e kompensimit nuk janë më në gjendje të rimbushin aktivitetin funksional të strukturës. fillon faza e dekompensimit.

Do fazë ka shenjat e veta tipike radiologjike. Kjo është e rëndësishme për diagnostikimin dhe trajtimin.

Fotografia tregon një ngushtim të hendekut midis sipërfaqeve artikulare, rritjen e osteofiteve dhe varfërimin e indeve të eshtrave. Në varësi të skenës. ashpërsia e këtyre shenjave ndryshon.

Në varësi të natyrës së rrjedhës së sëmundjes, dallohen fazat e mëposhtme:

Të gjitha këto lloje të artrozës përshtaten në natyrën kronike të sëmundjes dhe ndodhin në mënyrë alternative. Përkeqësimi shoqërohet me simptoma më të rënda, dhimbje të forta dhe funksion të dëmtuar. Gjatë faljes, simptomat nuk e shqetësojnë pacientin; përmirësohet lëvizshmëria. Detyra e trajtimit të artrozës së gjurit është zvogëlimi i numrit të acarimeve dhe zgjatja e periudhës së faljes.

Metodat moderne të trajtimit të artrozës së gjurit

Trajtimi i artrozës gjithashtu konsiston në terapi konservatore, ndërhyrje kirurgjikale, trajtim jo-ilaç. Zgjedhja e metodës varet nga faza e patologjisë, sëmundjet e sfondit, mosha e pacientit dhe natyra e sëmundjes.

Ilaçet që përdoren për këtë sëmundje ndahen në grupet e mëposhtme:

 • Analgesics. Ato përdoren për të eleminuar dhimbjen. Ato janë terapi simptomatike. Këto përfshijnë analgin, paracetamol.
 • Barnat jostoidale anti-inflamatore. Ky grup përfshin diklofenak, aceclofenac, etoricoxib, meloxicam, lornoxicam, nimesulide, diacerein. Ka ilaçe për administrim oral dhe për injeksion. Ilaçet lehtësojnë ënjtjen dhe ënjtjen, zvogëlojnë dhimbjen dhe siklet.
 • Chondroprotectors. Ato përdoren për të përmirësuar strukturën dhe funksionin e kërcit. Grupi përmban ilaçe të tilla si kondroitina sulfate dhe glukozaminë sulfat. Mund të përdoren kombinime të tyre. Ekzistojnë forma të tabletave, si dhe zgjidhje për injeksion.
 • Analgjezikë narkotikë. Ato përdoren për dhimbje të forta. Ilaçi është tramadol. Zbut dhimbjet e forta të forta dhe përmirëson gjendjen e pacientit.
 • Medikamente shtesë. Ato përdoren për të përmirësuar gjendjen e pacientit dhe kanë një efekt simptomatik. Për këtë, përdoret një vaj i bazuar në diklofenak, triamcinolone, acetat betamethasone.

Trajtimet jo-ilaçe

Marrja e medikamenteve nuk ka kuptim pa rregulluar mënyrën e jetës. Për pacientët me artrozë në gju, gjërat e mëposhtme janë jashtëzakonisht të rëndësishme:

 • fizioterapi;
 • modifikimi i peshës së trupit;
 • përdorimi i pajisjeve speciale. të cilat zvogëlojnë ngarkesën në bashkim;
 • kufizimi i ngarkesës;
 • masazh dhe vetë-masazh;
 • fizioterapi.

Trajtimi kirurgjik i artrozës përdoret në fazat e mëvonshme. Ai përfshin zëvendësimin e përbashkët. Gjatë praktikës afatgjatë të metodës, ajo u studiua dhe u përmirësua me kujdes. Sigurisht, alternativa më e mirë është të filloni trajtimin me kohë në fazat e hershme dhe të shmangni operacionin. Por, nëse nuk ka mundësi tjetër. vonimi i ndërhyrjes nuk ia vlen.

Operacioni konsiston në zëvendësimin e bashkimit tuaj me një pajisje mekanike. Kryen lëvizje në akse të ndryshme të gjurit, siguron aktivitetin e tij funksional dhe ndihmon t'i rezistojë ngarkesave të ndryshme.

Një operacion për artrozën e gjurit kryhet pasi përjashtohen kundërindikacionet ndaj tij. Vetëm një traumatolog ortopedik duhet të operojë në një dhomë të specializuar operimi. Periudha pas operacionit përfshin rehabilitimin, fizioterapinë dhe fizioterapinë. Gradualisht, pacienti pushon të ketë vështirësi në lëvizje dhe përsëri mund të lëvizë në mënyrë aktive, duke harruar dhimbjen.

Trajtimi i artrozës së gjurit është një proces i gjatë, i cili duhet të përfshijë metoda të ndryshme të ekspozimit. Shtë gjithashtu një parandalim sekondar që eliminon komplikimet dhe përmirëson cilësinë e jetës së pacientit.

ethnoscience

Metodat e mjekësisë tradicionale nuk luajnë një rol kryesor në procesin e trajtimit. Fakti është që artroza është më shumë një proces mekanik. i cili kërkon metoda radikale dhe substanca mjaft të efektshme. Sidoqoftë, si një terapi simptomatike, mund të përdoren disa mjete juridike popullore. Shtë më mirë t'i drejtoheni atyre gjatë faljes, midis periudhave të rëndimit. Përndryshe, është një humbje kohe dhe një përkeqësim gradual i gjendjes së indeve. Para se të filloni një trajtim të pavarur, këshillohuni me mjekun tuaj. Disa receta mund të përmbajnë alergene, dhe nganjëherë janë kundërindikuar në faza të caktuara të sëmundjes.

Lexo artikullin:  Gjuri im dhemb vërtet

Për të lehtësuar gjendjen e pacientit, përdoren agjentë të tillë nga bimët medicinale dhe substanca të tjera:

 • për të bluar është e nevojshme të mblidhen lakrat e patates. që shfaqen në patate në pranverë. Lakër të mbledhur duhet të lahen dhe pastrohen nga papastërtitë. Vendosini ato në një tas të pastër dhe derdhni vodka në mënyrë që të mbulojë lakër. Tre javë zgjidhja injektohet, pas së cilës duhet të filtrohet. Fërkoni gjurin me tretësirën që rezulton gjatë një sulmi dhimbjeje.
 • Merrni një kokë hudhër dhe 200 ml vaj vegjetal. Hudhra e copëtuar, insistoni në vaj për një javë. Aplikoni në lëkurë dhe lëreni brenda natës.
 • Një tjetër bluarje, e cila është e efektshme për ndjesi të dhimbshme, përbëhet nga pluhur mustardë, kamfor, vezë e bardhë dhe vodka. Të gjithë përbërësit duhet të përzihen dhe përdoren për bluarje 2 herë në ditë. Kursi i përdorimit është 2 javë.
 • Përziejini argjilën kozmetike (ju mund të blu) me kefir deri në një masë kremoze homogjene. Ngrohni përzierjen dhe përdorni për një kompresë gjatë natës. ndihmon për të qetësuar dhimbjen.
 • Shpërndani vezën e pulës në thelb uthull. Kjo do të zgjasë disa ditë. Tjetra, në përzierjen që rezulton, shtoni 100 g gjalpë. Vendoseni në një vend të errët të freskët për 5 ditë. Përdorni për fasha që duhet të aplikohen natën. brenda 7 ditëve.

Ju lutemi vini re se përbërësit për recetat popullore duhet të jenë miqësore me mjedisin, në përputhje me standardet sanitare dhe higjienike. Përdorni vegla të pastra për ruajtje, mos lini përzierje të gatshme në dritë ose të ngrohtë, dhe gjithashtu mbroni ato nga fëmijët.

Përdorimi i metodave popullore kërkon kurse të gjata. Nëse pacienti është i vendosur të kryejë rregullisht procedurat, kombinoni ato me vetë-masazh të gjurit të sëmurë – ata do të kenë një efekt. Gjëja kryesore është një qëndrim pozitiv dhe besim në shërim.

Parandalim

Siç mund ta shihni, ndalimi i procesit të degjenerimit të kërcit është shumë i vështirë. Artriti i gjurit do të përparojë gradualisht dhe do të çojë në përkeqësim të gjendjes së pacientit. Qëllimi i trajtimit është të ndalojë procesin e degjenerimit dhe të ruajë gamën maksimale të lëvizjes. Pacienti duhet të jetë përgjegjës për sëmundjen e tij dhe të ndjekë të gjitha rekomandimet e mjekut. Apeli i parakohshëm për ndihmë – aftësia për të mbajtur veprimtarinë funksionale të nyjes dhe strukturën e saj, për të shmangur operacionin dhe paaftësinë.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri