Kolarbon i mavijosur

Dëmtimi i mbyllur i strukturave të eshtrave që lidh sternumin me skapulën është brusja e klavikulës. Në këtë rast, ne po flasim për dëme të mbyllura që nuk provokojnë ndonjë ndryshim strukturor. Në 70% të rasteve, muskujt, lëkura dhe shtresat nënlëkurore preken, domethënë ato që janë afër sipërfaqes. Ju duhet të mësoni më shumë rreth simptomave të një dëmtimi të tillë, metodave të ndihmës së parë dhe nuancave të tjera të rëndësishme.

Shenjat karakteristike të dëmtimit

Kërcitja e klavikulës shoqërohet me simptoma specifike, për shembull, dhimbje dhimbjeje, të cilat përkeqësohen nga çdo lëvizje e gjymtyrëve të sipërme. Karakteristikat karakteristike janë gjithashtu të tilla si:

 • ënjtje e vendit të dëmtuar, një ënjtje e lehtë ose më e gjerë (i ngjan një procesi inflamator);
 • rënie e shpatullave ose thjesht paaftësi për ta lëvizur plotësisht atë;
 • një mavijosje ose hematoma e gjerë, e cila formohet për shkak të faktit se gjaku grumbullohet në fibra nën lëkurë për shkak të dëmtimit të enëve të gjakut;
 • shkelje e shkallës së zakonshme të ndjeshmërisë nëse preken strukturat nervore.

Në një fëmijë ose të rritur, simptomat e paraqitura shfaqen me dëmtimin më të rëndë të zonës.

Nëse flasim për një kontuzion të pakomplikuar, kocka mbetet e paprekur, ose integumenti i lëkurës ose shtresa nën lëkurë dhe strukturat e muskujve janë të dëmtuara. Identifikohet një këputje e enëve të gjakut, gjë që çon në hemoragji dhe shfaqjen e bruizave. Në këtë rast, gjymtyra e sipërme funksionon plotësisht, ndërsa simptomat e dhimbshme kalojnë në mënyrë të pavarur me kalimin e kohës.

Nëse strukturat nervore janë dëmtuar, dhe aq më tepër vetë kocka, nyjet ose muskujt – kjo çon në dhimbje të forta në pjesën e sipërme të shpatullave dhe funksionimin problematik të krahut. Një nga llojet më të zakonshëm të dëmtimit të klavikulës duhet të konsiderohet një zhvendosje e skajit të tij akromial. Lëndimi ndodh për shkak të faktit se goditja ra pikërisht në rajonin e shpatullave. Në këtë rast, vërehet dëmtimi i sipërfaqes artikulare të kokës së humerusit, si dhe zgavrës së skapulës.

Zhvendosja karakterizohet nga simptoma të ndryshme, për shembull, dhimbje të forta, si dhe destabilizim i lëvizjes në nyjen e shpatullave. Puffiness dhe asimetri e dukshme në zonën e rajonit të dëmtuar të shpatullave mund të zhvillohet.

Ndihma e parë

Pavarësisht se si është marrë lëndimi, është e rëndësishme të siguroni ndihmën e parë menjëherë pas një ndikimi. Kushtojini vëmendje faktit që:

 1. Duhet të imobilizoni një gjymtyrë. Për ta bërë këtë, ata e varnin në një shall të dendur të gjerë ose e lidhin atë me një trup të përkulur në bërryl. Shtë e dëshirueshme që këndi të mos jetë më shumë se 90-100 gradë.
 2. Shtë e rëndësishme të aplikoni të ftohtin në zonën e problemit – mund të jetë një shishe me ujë të nxehtë me ujë akull ose thjesht me akull. Për të përjashtuar shfaqjen e një hematoma, për të neutralizuar sindromën e dhimbjes pas dëmtimit të rëndë, rekomandohet të aplikoni Riciniol në zonën e prekur të shpatullave.
 3. Nëse dhimbja bëhet e padurueshme, rekomandohet t'i jepni viktimës një ilaç të fortë për dhimbjen (Ibuprofen, Diclofenac). Ju gjithashtu mund të drejtoheni në një injeksion intramuskular.

Sigurisht, e gjithë kjo bëhet më së miri në shtëpi. Nëse kjo nuk është e mundur, rekomandohet të siguroni ndihmën e parë në një stol ku do të jetë e mundur të akomodohen dhe të kryhen çdo manipulim pa probleme.

Therapies

Kursi i kursit të rimëkëmbjes mund të ndryshojë në varësi të shkallës së dëmtimit, moshës dhe shëndetit të viktimës. Para së gjithash, do të duhet të paktën shtatë ditë për të siguruar gjymtyrët e prekura 100% pushim. Për këtë, përdoret një salcë ortopedike, e cila do të sigurojë fiksimin në një pozicion optimal.

Gjatë dy ditëve të ardhshme nga data e dëmtimit, rekomandohet të aplikoni të ftohtë në zonën e dëmtuar. Kjo duhet të bëhet për rreth 10 minuta me një interval prej dy deri në tre orë. Trajtimi i një shpatull të dëmtuar gjithashtu konsiston në:

  aplikoni Movalis, Celebrex dhe jo-stero>Kur përmirësimi vërehet pas një rënie, dhe kursi mjekësor i klavikulës së mavijosur ka përfunduar, mund të drejtoheni në fizioterapi. Për këtë, UHF, magnetoterapi dhe madje edhe elektroforezë përdoren.

Për të arritur rezultatin më të mirë, pacientit rekomandohet të ndjekë në mënyrë rigoroze të gjitha rekomandimet e mjekut që merr pjesë. Shtë e rëndësishme që të vizitoni në mënyrë periodike një specialist dhe të bëni diagnostifikim, i cili do të sigurohet që nuk ka ripozicionim dhe komplikime të tjera të mundshme.

shërim

Me një formë të rëndë të mavijosjes së klavikulës, ndërhyrjet kirurgjikale shpesh kryhen për të korrigjuar pozicionin e kockës së zhvendosur ose, për shembull, për të rivendosur ligamentet. Më pas, aplikohet një fashë e ngushtë, dhe për të normalizuar qarkullimin e gjakut, lejohet ngrohja e zonës së problemit me një jastëk ngrohjeje ose thjesht kompresa të ngrohjes. Duhet mbajtur mend gjithashtu se:

 • ngarkesat e plota në gjymtyrën e sipërme të prekur mund të kryhen vetëm pas lejes së mjekut që merr pjesë;
 • kohëzgjatja e periudhës së rimëkëmbjes dhe shërimit zgjat nga 10 deri në 15 ditë;
 • nëse dëmtimi shoqërohet me dëmtim të kapsulës së përbashkët, atëherë periudha e rikuperimit do të zgjasë nga një deri në tre muaj.

Si pjesë e rikuperimit dhe për parandalimin e komplikimeve, rekomandohet përdorimi i metodave të provuara të trajtimit popullor, për shembull, kompresat me mjaltë, aloe dhe përbërës të tjerë tonikë.

Pasojat e mundshme

Në situata të caktuara të vështira, komplikime të tilla si hemarthrosis ose synovitis mund të zhvillohen. E para është mbushja e zgavrës së përbashkët me gjak pas një dëmtimi, i cili provokon dhimbje të forta kur përpiqeni të lëvizni, dhe e dyta është mbushja e zgavrës së nyjes së dëmtuar me një lëng të verdhë për shkak të procesit inflamator. Do të duhet të pompohet në të ardhmen. Pasojat e tjera kritike të edemës dhe kontuzionit duhet të merren parasysh:

 • hematoma e gjerë nënlëkurore ose intramuskulare;
 • procese inflamatore që u zhvilluan për shkak të dëmtimit të rajonit të uritur me lëng sinovial;
 • formimi i artrozës për shkak të traumës;
 • këputja e tendinave në zonën e manshetës rrotulluese të shpatullave.

Përveç kësaj, zhvillimi i dëmtimit që kalon nën arteriet klavikulare dhe mbaresat nervore të shpatullave ka të ngjarë. Pasoja më e pakëndshme e kësaj është pamundësia e zgjatur për të kryer lëvizje me një dorë problematike, për shembull, fotografimi ose shkrimi. Nisur nga e gjithë kjo, mavijosja e karbonit në asnjë rast nuk duhet të injorohet, pasi një trajtim i plotë do të rivendosë lëvizshmërinë dhe funksionalitetin e gjymtyrëve në kohën më të shkurtër të mundshme.

Kolarbon i mavijosur

Klavikulat janë kocka të lakuara tubulare rreth 15 cm të gjata që lidhin tehet e shpatullave me sternum dhe forcojnë brezin e shpatullave. Jashtë, ata janë të rrethuar në inde të fuqishme të muskujve (5 muskuj të ndryshëm). Kocka në vetvete përbëhet nga pjesët e sternumit, të mesëm dhe akromial (afër shpatullës). Pjesët më të trasha në skajet janë të lidhura në sternum dhe skapula. Përveç funksioneve mbështetëse dhe lidhëse, klavikula gjithashtu ka një rol mbrojtës – strukturat më të rëndësishme qarkulluese, limfatike dhe nervore janë të vendosura afër, arteria dhe vena e plexusit brachial kalojnë nën të. Struktura e nyjes akromioclavikulare nuk është e thjeshtë, një mavijosje serioze e klavikulës mund të shkaktojë aktivitet motorik të dëmtuar të gjymtyrëve të sipërme.

Kodi i dëmtimit ICD 10

Sipas Klasifikuesit Ndërkombëtar të Sëmundjeve (ICD 10), mavijosja e klavikulave klasifikohet si klasa S40 "Dëmtimi sipërfaqësor i brezit të shpatullave dhe i shpatullave". Lëndime më të rënda traumatike të klavikulës janë kodet S41-S49 "Plagosje në brezin dhe shpatullën".

Shkaqet

Një mavijosje kolarboni nuk është e vështirë për t'u marrë, shkaku i këtij dëmtimi mund të jetë:

 • bie pa sukses në shpatull, në shpatull ose në nyje bërryl, ose në krahun e tërhequr,
 • greva të drejtpërdrejta në klavikul.

Lëndimet më të zakonshme të nyjes akromioklavikulare (ACS) – bashkimi i brezit të shpatullave që lidh klavikulën me skapulën.

Fëmijët të paktën të rriturit marrin lëndime të klavikulës për shkak të aktivitetit të tyre, pakujdesisë dhe papjekurisë së skeletit.

Simptomat

Me një kolarbon të mavijosur, pacientët zakonisht ankohen për simptomat e mëposhtme që kërkojnë trajtim:

 • dhimbje të natyrës dhemb, të rënduar nga lëvizjet e gjymtyrëve,
 • ënjtje e vendit të mavijosur, ënjtje e dhimbshme si rezultat i procesit inflamator,
 • rënie e shpatullave
 • bruizë ose hematoma e rëndë – gjaku grumbullohet në indin nënlëkuror për shkak të dëmtimit të enëve të gjakut,
 • shkelja e ndjeshmërisë së lëkurës nëse preken strukturat nervore.
Lexo artikullin:  Si të trajtojmë polostostoartrozën e nyjeve të vogla të duarve dhe këmbëve

Këto simptoma janë gjithashtu karakteristike për dëmtim më serioz të klavikulës, por në rastin e një kontuzioni të pakomplikuar, kocka mbetet e paprekur, zakonisht dëmtohen vetëm lëkura, shtresa nënlëkurore dhe indet e muskujve. Këputja e enëve të gjakut, duke çuar në hemoragji dhe bruizim. Në të njëjtën kohë, dora funksionon, dhe ndjesitë e dhimbshme kalojnë vetë me kalimin e kohës. Rastet e dëmtimit të strukturave nervore, vetë kockës dhe nyjeve të saj çojnë në dhimbje të forta në rajonin e sipërm të shpatullës dhe funksionimin e dëmtuar të krahut.

Një nga dëmtimet e zakonshme të kolarbonit me një mavijosje është një zhvendosje e skajit të tij akromial (shpesh një pasojë e faktit se goditja ra në shpatull). Në këtë rast, dëmtohet sipërfaqja artikulare e kokës humeral dhe zgavra artikulare e skapulës. Për zhvendosje, karakteristikë janë dhimbjet e forta, lëvizja e dëmtuar në nyjen e shpatullave, edema, asimetria e pjesës së dëmtuar të shpatullës.

Kontuzion i indeve të buta

Në prani të lëvizshmërisë së nyjës së shpatullave nuk ka zhvendosje, ose ka pasur një zhvendosje të skajit të dytë në sternum. Në këtë rast, ajo dëmton shumë në zonën e gjoksit, ndodh ënjtje, kocka mund të fryhet drejt gjoksit ose shpinës.

Nëse ndodh një frakturë, simptomat e mësipërme mund të shtohen zgjatja e krahut, deformimi i klavikulës dhe një tingull karakteristik i brishtë kur përpiqeni të lëvizni.

Në rastin e mavijosjes së rëndë të klavikulës tek fëmija dhe shfaqjes së një mavijosje, rekomandohet që menjëherë të shihni një traumatolog pediatrik, pasi fëmijët kanë një skelet të dobët dhe thyerjet e eshtrave të klavikulës janë të mundshme.

Me ndonjë prej këtyre shenjave, është më mirë të kontaktoni një institucion mjekësor për të sqaruar diagnozën, në mënyrë që të lehtësohen të gjitha rreziqet shëndetësore.

Ndihma e parë

Ndihma e parë për një kolarbon të mavijosur është si më poshtë:

 1. imobilizoni krahun e dëmtuar pas një dëmtimi – kërkohet një fashë fiksimi në rast të një frakture, (mund të varni krahun tuaj të përkulur në bërryl në një fashë leckë ose ta lidhni atë në trup),
 2. aplikoni diçka të ftohtë në lëkurë në vendin e dëmtimit (një enë me ujë të ftohtë ose akull, sende nga frigorifer) për të parandaluar ënjtjen dhe fryrje, si dhe për të zvogëluar simptomën e dhimbjes,
 3. në rast të dhimbjes së padurueshme, merrni ilaçe për dhimbje (gojore ose intramuskulare).

Pas këtyre veprimeve, rekomandohet që të kontaktoni traumatologun ose kirurgun sa më shpejt të jetë e mundur. Vetë-mjekimi mund të bëjë dëm.

Ndihma e parë për mavijosje me dëmtim të vetëm indeve të buta përfshin vetëm masa për ftohjen e vendit të mavijosjes, anestezimin dhe trajtimin e plagës.

Diagnostifikimi dhe trajtimi

Tofarë duhet të bëni nëse pas një mavijosje kolarboni dhemb? Një dëmtim i mbyllur i klavikulës konsiderohet një dëmtim i mbyllur i indeve të buta në zonën e klavikulës. Një rreze x me një dëmtim të tillë nuk do të tregojë ndonjë anomali.

Nëse ka një kolarbon të mavijosur të rëndë, është më mirë të mos vetë-mjekoni në shtëpi, por sigurohuni që të konsultoheni me një mjek me përvojë të traumës, i cili mund të përcaktojë nëse kjo është një mavijosje, zhvendosje, fryrje e aparatit të përbashkët të klavikulës ose një frakturë. Mjeku do të ekzaminojë, palpimin. Një rreze X është e nevojshme për të kontrolluar integritetin e kockave dhe për të konfirmuar diagnozën. Me fryrje të rënda, është përshkruar një MRI. Kjo metodë e hulumtimit zbulon këputje të nervave, enëve të gjakut, ligamenteve. Për më tepër, metodat e provimit mund të përshkruhen:

 • Skanimi CT,
 • procedura me ultratinguj,
 • angiografia (kontrolloni patentën vaskulare)
 • artrografia (kontrolloni integritetin e kapsulës së bashkimit të mavijosur të klavikulës)
 • artroskopia (duke përdorur një sondë me kamera video, nyjet akromiale dhe sternoklavikulare ekzaminohen për dëmtim),
 • teste laboratorike (teste të gjakut dhe lëngjeve synoviale).

Bazuar në rezultatet e ekzaminimit dhe marrjes në pyetje të viktimës, mjeku pjesëmarrës përshkruan një regjim trajtimi. Diagnoza e klavikulës së mavijosur shpesh bazohet vetëm në ekzaminim dhe rreze x, duke përjashtuar të gjitha ekzaminimet e listuara.

Si të kurohet shpejt një kolarbon i mavijosur? Këputje të lehta largohen, zakonisht brenda dy javësh. Me komplikime, mund të duhen disa muaj.

Shtë e nevojshme të siguroni pushim dhe palëvizshmëri në nyjet klavikulare për të paktën një javë – të vishni një salcë ortopedike. Ditët e para nuk do të jenë të tepërta për të aplikuar ftohjen deri në 15 minuta çdo dy orë. Ekspozimi ndaj të ftohtit ndihmon që enët të kontraktohen dhe në këtë mënyrë zvogëlon sasinë e hemoragjisë. Do të ketë më pak hematoma dhe edemë, që do të thotë shërimi është më afër.

Nëse është e nevojshme, ju mund të përdorni ilaçe për të lehtësuar inflamacionin (Movalis, Nise, Celebrex) dhe xhel, kremra, ointments të jashtëm (Diclofenac, Voltaren, Denebol, Febrofid, vaj Heparin, Lyoton).

Në lëndime të rënda (zhvendosje ose frakturë), operacionet shpesh kryhen: ato rivendosin pozicionin e kockave, qepin ligamentet. Pastaj aplikoni një fashë të ngushtë për të imobilizuar duart.

Pas mjekimit, rekomandohet fizioterapi: UHF, elektroforezë, magnetoterapi. Me ndihmën e tyre, dhimbja dhe ënjtja me mavijosje ka më shumë të ngjarë të kalojë. Për të përmirësuar qarkullimin e gjakut, ju gjithashtu mund të angazhoheni në trajtim në shtëpi – të bëni ngrohjen e vendit të mavijosur duke përdorur një jastëk ngrohjeje, ngrohjen e fasha.

Komplikimet dhe pasojat

Në disa raste të rënda, ndërlikimet e mëposhtme mund të zhvillohen:

 • hemarthrosis (menjëherë pas lëndimit, enët e dëmtuara mbushin zgavrën e përbashkët me gjak, si rezultat i këtij ndërlikimi ka dhimbje akute gjatë lëvizjeve),
 • sinoviti (lëngu i verdhë për shkak të inflamacionit të nyjës së dëmtuar mbush zgavrën e tij – duhet të pompohet),
 • hematoma e rëndë nënlëkurore ose intramuskulare (hemorragji),
 • procesi inflamator për shkak të dëmtimit të zgavrës me lëng sinovial,
 • zhvillimi pas një dëmtimi të artrosis,
 • këputje e tendinave të manshetës rrotulluese të shpatullës,
 • dëmtimi i arterieve dhe strukturave nervore të brezit të shpatullave që kalojnë nën klavikulën (pasoja është pamundësia për të kryer lëvizje me një dorë të sëmurë).

Diagnoza me ultratinguj mund të zbulojë edhe të ashtuquajturën mioziti – inflamacion i muskujve pranë shpatullës së mavijosur për shkak të infeksionit.

Kështu, pas fryrje të rëndë të klavikulës, mund të ndodhin shumë komplikime. Për të shmangur efektet negative të shëndetit të dëmtimeve, duhet të shihni një mjek në kohën e duhur dhe të ndiqni me kujdes të gjitha rekomandimet pasuese.

Collarbone dhemb pas goditjes dhe shfaqet një mavijosje

Kolarboni është një kockë tubulare dhe e lakuar, gjatësia e të cilit është afërsisht 12-15 cm, ato forcojnë brezin e shpatullave dhe lidhin shamitë e shpatullave me gjoksin. Jashtë, sipërfaqja e tyre është e mbuluar dhe mbrojtur nga 5 lloje të fibrave të muskujve, e cila siguron një dëmtim të rrallë në këtë zonë.

Simptomat e një klavikul të mavijosur

Kolarboni ka një strukturë mjaft komplekse, kështu që me traumën periudha e rehabilitimit dhe pasojat mund të jenë mjaft të paparashikueshme. Një nga detyrat kryesore kur lëndohet është të përpiqeni të diagnostikoni patologjinë përpara mbërritjes së ekipit mjekësor të urgjencës dhe të ofroni kujdes mjekësor.

Pacientët me një kolarbon të mavijosur shpesh ankohen për simptomat e mëposhtme:

 • Nëse preken nervat, një person mund të humbasë ndjeshmërinë e lëkurës në zonën e dëmtimit.
 • Dhimbje të dhembeve dhe / ose të mprehta që kufizojnë lëvizshmërinë e gjymtyrëve.
 • Formimi i një hematoma të madhe ose mavijosje në klavikul është për shkak të akumulimit të gjakut në indin nënlëkuror për shkak të një shkelje të integritetit të enëve.
 • Ellingnjtje e vendit të mavijosur, si dhe ënjtje e dhimbshme, që tregon zhvillimin e procesit inflamator.
 • Rënia e shpatullës.

Nëse kolarboni lëndon pas një goditje në një fëmijë, rekomandohet të konsultoheni me një traumatolog pediatrik, pasi strukturat e kockave tek fëmijët nuk janë ende mjaft të fortë dhe probabiliteti i një frakture është i lartë.

Shkaqet e mavijosjes

Si rregull, faktorët e mëposhtëm janë shkaku i një dëmtimi të klavikulës:

 • greva direkte që bien në këtë zonë;
 • rënia e pasuksesshme në anën e krahut, bërrylën ose nyjen e shpatullave, si dhe direkt në shpatull.

Më shpesh, diagnostikohen dëmtimet e nyjes akromioclavikulare. AKS është bashkimi i brezit të shpatullave që lidh klavikulën me skapulën.

Për shkak të papjekurisë së skeletit, veprimtarisë së tyre dhe pakujdesisë, fëmijët kanë më shumë të ngjarë të marrin këtë lloj dëmtimi.

Ngarkesat e goditjes në klavikul dhe organet e brendshme të afërta mund të shkaktojnë dëme në shkallë të ndryshme të kompleksitetit. Vetëm një profesionist i kualifikuar mjekësor është në gjendje të bëjë diagnozën e saktë bazuar në rezultatet e studimeve instrumentale.

Së pari a>Para së gjithash, pasi të keni marrë një fryrje të trupit, duhet të bëni imobilizimin e trupit, pasi çdo lëvizje mund të shkaktojë dhimbje të forta, dhe në prani të frakturave ose çarjeve, indet e buta mund të lëndohen gjithashtu, gjë që është e mbushur me pasoja të paparashikueshme.

Duart rekomandohet të lidhen me trupin ose të lidhen me një shall, në mënyrë që gjymtyrja të jetë plotësisht e imobilizuar. Në këtë rast, nyja e bërrylit duhet të jetë e përkulur, të jetë në pozicionin fiziologjikisht të saktë.

Për të zvogëluar ënjtjen dhe dhimbjen, si dhe për të ndaluar rrjedhjen e gjakut nga nyja e dëmtuar, kërkohet një kompresë e ftohtë që të aplikohet në zonën e dëmtuar. Ju mund të merrni çdo produkt të ftohtë nga frigoriferi ose akulli, ta mbështillni atë në një copë leckë dhe të aplikoni.

Lexo artikullin:  Hygroma në tiparet e trajtimit të fëmijëve

Nëse pacienti përjeton dhimbje të forta, mund të merrni një ilaç të butë për dhimbjen, për shembull, Ketorol ose Analgin. Shtë e rëndësishme të vëzhgoni dozën e saktë dhe të siguroheni që nuk ka reagim alergjik ndaj përbërësve të ilaçit.

Pasi të keni ofruar ndihmën e parë, kërkohet që menjëherë të kontaktoni një traumatolog. Vetë-mjekimi mund të ketë një efekt të dëmshëm në shëndetin dhe mirëqenien e një personi.

Trajtimi i kontuzionit dhe zhvendosja e klavikulës në shtëpi ose në spital kërkon një qasje të integruar. Periudha e rehabilitimit kërkon shumë kohë. Pacienti duhet të përqëndrohet sa më shumë që të jetë e mundur në shërimin e plotë dhe gradualisht, ngadalë, të kthehet në mënyrën e tij të zakonshme të jetës. Në varësi të karakteristikave të dëmtimit, ata përdorin metoda konservative dhe kirurgjikale të trajtimit. Kursi terapeutik bazohet në parimet e mëposhtme:

 • lehtësim dhimbjeje nëse është e nevojshme;
 • zvogëlimi i procesit inflamator dhe heqja e puffiness;
 • parandalimi i infeksionit bakterial;
 • normalizimi i brendësimit dhe qarkullimi i gjakut në zonën e dëmtuar;
 • zvogëlimi i skajit të shpërndarë të klavikulës;
 • fiksim i besueshëm i gjymtyrëve të sipërm në gjoks;
 • stimulimi i sistemit imunitar.

Kërkohet që të fillohet zbatimi me kohë i masave rehabilituese: masazh, gjimnastikë mjekësore.

Diagnostifikimi dhe komplikimet e mundshme

Një dëmtim i mbyllur i indeve të buta konsiderohet një bruizë. Në mungesë të çarjeve dhe thyerjeve, rrezet X nuk do të tregojnë devijime. Doktor, ai së pari do të palpojë për të kontrolluar integritetin e eshtrave.

Në rast të dëmtimit serioz, një MRI mund të përshkruhet. Kjo metodë do të zbulojë shkelje të integritetit të ligamenteve, enëve të gjakut dhe nervave. Për më tepër, llojet e mëposhtme të ekzaminimeve instrumentale mund të caktohen:

 • marrja e ujit synovial dhe një test biokimik i gjakut;
 • Skanimi i CT;
 • artroskopia: një sondë e pajisur me një aparat fotografik ekzaminon nyjet për dëmtim;
 • ultrosonografi;
 • artrografia: metoda ju lejon të verifikoni integritetin e kapsulës së bashkimit të dëmtuar të klavikulës;
 • angiografia: inspekton patentën vaskulare.

Kursi terapeutik zhvillohet në bazë të rezultateve të ekzaminimit dhe përgjigjeve të ekzaminimeve.

Simptomat nuk duhet të injorohen. Trajtimi i dobët ose mungesa e tij mund të shkaktojë sëmundje serioze.

  • Shkelja e integritetit të strukturave nervore dhe arterieve të vendosura nën kolarbon. Kjo do të çojë në imobilitet të plotë të gjymtyrëve dhe dhimbje të forta.
  • Hemarthrosis është një gjendje patologjike e shoqëruar me mbushjen e gjakut të zgavrës së përbashkët, e cila çon në ndryshime strukturore në inde dhe dhimbje të forta.
  • Këputja e tendinit të manshetës rrotulluese të shpatullës. Kjo patologji trajtohet në mënyrë operative, kërkon shumë kohë, përpjekje dhe financë.
 • Sinoviti është një sëmundje e shoqëruar nga formimi i lëngut të verdhë si rezultat i inflamacionit që mbush zgavrën e përbashkët. Për të shmangur komplikimet dytësore, lëngu duhet të pompohet.
 • Hemorragji ose hematoma nënlëkurore e fuqishme ndër-muskulare.
 • Pas dëmtimeve, në mungesë të trajtimit të duhur, pacientët shpesh diagnostikohen me artrozë.

Kërcitja e karbonit është një gjendje patologjike që mund të ndodhë në mënyra të ndryshme, në varësi të karakteristikave të dëmtimit dhe karakteristikave individuale të trupit. Për të parandaluar zhvillimin e komplikimeve, nuk mund të vetë-mjekoni dhe shtyni udhëtimin te mjeku.

Manifestimet dhe trajtimi i dëmtimit të klavikulës

Kërcitja e karbonit është një dëmtim relativisht i rrallë që ndodh kur dëmtohet indi i butë, por nuk ka plagë të hapura. Ngarkesa kryesore bie në muskujt dhe lëkurën, si dhe në ligamentet dhe shtresat nënlëkurore. Mund të ndodhin lëndime në anijet e afërta dhe mbaresa nervore aty pranë. Kjo provokon zhvillimin e hematomave dhe sindromës së dhimbjes me intensitete të ndryshme.

Ky dëmtim mund të jetë i dy llojeve – i drejtpërdrejtë dhe i tërthortë. Në rastin e parë, efekti mekanik është drejtpërdrejt në zonën e klavikulës. Mund të jetë një hit apo rënie.

Lloji i dytë ndodh kur goditja bie në krahun, shpatullën, kraharorin ose bërrylën e shtrirë. Shtë mjaft e vështirë për të diagnostikuar një dëmtim të tillë, kështu që ju mund të bëni me saktësi një diagnozë pas një ekzaminimi me rreze X.

Veçanërisht e rrezikshme është një kolarbon i mavijosur në një fëmijë, në të cilin shkelet integriteti i enëve ose dëmtohet indi nervor. Pa sigurimin e kujdesit mjekësor në kohë, mund të zhvillohet një hematoma e madhe, e cila në fund shpesh dëbohet. Ndonjëherë ka çrregullime neurologjike, e cila shoqërohet me funksionim të dëmtuar të gjymtyrëve të prekura.

ngjarjet

Simptomat e klavikulit të mavijosur janë mjaft të theksuara. Para së gjithash, viktima do të ankohet për dhimbje, e cila do të rritet ndjeshëm gjatë një përpjekje për të lëvizur shpatullën ose në kohën e ngritjes së dorës.

Për shkak të procesit inflamator të zhvilluar, edema fillon mjaft shpejt. Ndërhyn në diagnozën, pasi ndonjëherë nuk lejon të dallosh një mavijos nga një frakturë, dhe vetëm radiografia mund të ndihmojë këtu.

Gradualisht, mavijosja do të fillojë të ndryshojë ngjyrën e saj, e cila do të tregojë fillimin e procesit të resorbimit të tij. Nëse kjo nuk ndodh dhe mavijosja për një kohë të gjatë do të jetë e purpurt, dhe gjithashtu madhësia e saj do të jetë mjaft e madhe, është e nevojshme të hiqni gjakun e mpiksur nga hapësira nënlëkurore kirurgjikale. Përndryshe, do të ketë suppuration, e cila mund të shkaktojë osteomielit ose sepsë.

Reflektivisht i dëmtuari do të përpiqet të shtypë dorën sa më afër trupit të tij dhe të bëjë më pak lëvizje me të. Kjo është një nga simptomat e një frakture, kështu që nëse është e pamundur të bëhet një diagnozë e saktë në vendin e ngjarjes, viktimës duhet t'i jepet ndihma e parë dhe të dërgohet në një qendër traumatike.

Ndihma e parë

Tofarë duhet të bëni nëse ka ndodhur një fryrje e rëndë e klavikulës? Para së gjithash, krahu duhet të jetë i imobilizuar, pasi me çdo lëvizje dhimbja do të jetë mjaft e rëndë, dhe në prani të një frakture, zhvendosja e kockave mund të ndodhë.

Dora duhet të jetë e varur në një shall ose thjesht e lidhur me trupin në mënyrë që të mos mund të lëvizë. Duhet mbajtur mend se nyja e bërrylit duhet të jetë e përkulur, domethënë të jetë në një pozicion fiziologjikisht të saktë.

Për të zvogëluar dhimbjen, ënjtjen dhe gjithashtu për të ndaluar rrjedhjen e gjakut nga një enë e dëmtuar, ftohja duhet të aplikohet në vendin e dëmtimit. Mund të jetë çdo send i ftohtë, përfshirë produkte nga frigoriferi, ose një peshqir i zhytur në ujë të ftohtë.

Nëse dhimbja është shumë e rëndë, viktimës mund t'i ofrohet një ilaç anestezik – analgin, ketorol, ose të tjerët. Gjëja më e rëndësishme është të zbuloni nëse viktima ka një alergji ndaj këtij ilaçi dhe të vëzhgoni dozën.

Pas kësaj, sigurohuni që të kontaktoni një specialist. Vetë-mjekimi mund të ndikojë negativisht në shëndetin e mëtutjeshëm. Dhe të hutoni një bruizë dhe një frakturë pa një edukim mjekësor është shumë e thjeshtë.

Diagnostics

Simptomat e një kolarboni të mavijosur nuk tregojnë mungesën e një frakture. Prandaj, është e nevojshme të kryhen procedura diagnostikuese dhe vetëm pas kësaj të filloni trajtimin.

Mënyra më e thjeshtë dhe më e zakonshme është radiografia. Përdoret kudo dhe është e mundur të zbulohet mungesa ose prania e dëmtimit të indit kockor në periudhën më të shkurtër kohore.

Nëse është e nevojshme, mjeku mund të bëjë një skanim MRI, i cili kryhet për të zbuluar çarje të mbaresave nervore dhe enëve të dëmtuara.

Si të merrni r>Trajtimi për një dëmtim të klavikulës zgjat nga një deri në tre javë, në varësi të ashpërsisë, dhe zhvillohet pa pasoja.

Për dy javë është e nevojshme të vëzhgoni paqen për dorën, e cila duhet të fiksohet në të vetmin pozicion të saktë. Pas një dëmtimi, aplikoni të ftohtin në 48 orët e para – çdo herë për 5 deri në 10 minuta me një interval të mëtejshëm prej 30 minutash.

Procesi inflamator mund të ndalet me ndihmën e ointments, të cilat i përkasin grupit NSAID. Në raste të rënda, kur sindroma e dhimbjes është veçanërisht e rëndë, bllokada e novokainës mund të ndihmojë.

Trajtimi i dëmtimit të klavikulës, nëse dëshironi, mund të kryhet në shtëpi, por vetëm nëse respektohen të gjitha rekomandimet e mjekut. Pas terapisë së ilaçeve, rekomandohet të kaloni një kurs të elektroforezës ose UHF.

Trajtimi i nyjeve

Vend i përbashkët

Kolarbon i mavijosur

Klavikulat janë kocka të lakuara tubulare rreth 15 cm të gjata që lidhin tehet e shpatullave me sternum dhe forcojnë brezin e shpatullave. Jashtë, ata janë të rrethuar në inde të fuqishme të muskujve (5 muskuj të ndryshëm). Kocka në vetvete përbëhet nga pjesët e sternumit, të mesëm dhe akromial (afër shpatullës). Pjesët më të trasha në skajet janë të lidhura në sternum dhe skapula. Përveç funksioneve mbështetëse dhe lidhëse, klavikula gjithashtu ka një rol mbrojtës – strukturat më të rëndësishme qarkulluese, limfatike dhe nervore janë të vendosura afër, arteria dhe vena e plexusit brachial kalojnë nën të. Struktura e nyjes akromioclavikulare nuk është e thjeshtë, një mavijosje serioze e klavikulës mund të shkaktojë aktivitet motorik të dëmtuar të gjymtyrëve të sipërme.

Kodi i dëmtimit ICD 10

Sipas Klasifikuesit Ndërkombëtar të Sëmundjeve (ICD 10), mavijosja e klavikulave klasifikohet si klasa S40 "Dëmtimi sipërfaqësor i brezit të shpatullave dhe i shpatullave". Lëndime më të rënda traumatike të klavikulës janë kodet S41-S49 "Plagosje në brezin dhe shpatullën".

Lexo artikullin:  Rrikë për trajtimin e efektit të nyjeve, kundërindikacioneve, përbërjes dhe recetave

Shkaqet

Një mavijosje kolarboni nuk është e vështirë për t'u marrë, shkaku i këtij dëmtimi mund të jetë:

 • bie e pasuksesshme në shpatull, në shpatull ose në bërryl ose në krahun e rrëmbyer;
 • greva të drejtpërdrejta në klavikul.

Lëndimet më të zakonshme të nyjes akromioklavikulare (ACS) – bashkimi i brezit të shpatullave që lidh klavikulën me skapulën.

Fëmijët të paktën të rriturit marrin lëndime të klavikulës për shkak të aktivitetit të tyre, pakujdesisë dhe papjekurisë së skeletit.

Simptomat

Me një kolarbon të mavijosur, pacientët zakonisht ankohen për simptomat e mëposhtme që kërkojnë trajtim:

 • dhimbje e natyrës dhemb, e rënduar nga lëvizjet e gjymtyrëve;
 • ënjtje e vendit të mavijosur, ënjtje e dhimbshme si rezultat i procesit inflamator;
 • ulja e shpatullës;
 • bruizë ose hematoma e rëndë – gjaku grumbullohet në indin nënlëkuror për shkak të dëmtimit të enëve të gjakut;
 • shkelja e ndjeshmërisë së lëkurës nëse preken strukturat nervore.

Këto simptoma janë gjithashtu karakteristike për dëmtim më serioz të klavikulës, por në rastin e një kontuzioni të pakomplikuar, kocka mbetet e paprekur, zakonisht dëmtohen vetëm lëkura, shtresa nënlëkurore dhe indet e muskujve. Këputja e enëve të gjakut, duke çuar në hemoragji dhe bruizim. Në të njëjtën kohë, dora funksionon, dhe ndjesitë e dhimbshme kalojnë vetë me kalimin e kohës. Rastet e dëmtimit të strukturave nervore, vetë kockës dhe nyjeve të saj çojnë në dhimbje të forta në rajonin e sipërm të shpatullës dhe funksionimin e dëmtuar të krahut.

Një nga dëmtimet e zakonshme të kolarbonit me një mavijosje është një zhvendosje e skajit të tij akromial (shpesh një pasojë e faktit se goditja ra në shpatull). Në këtë rast, dëmtohet sipërfaqja artikulare e kokës humeral dhe zgavra artikulare e skapulës. Për zhvendosje, karakteristikë janë dhimbjet e forta, lëvizja e dëmtuar në nyjen e shpatullave, edema, asimetria e pjesës së dëmtuar të shpatullës.

Në prani të lëvizshmërisë së nyjës së shpatullave nuk ka zhvendosje, ose ka pasur një zhvendosje të skajit të dytë në sternum. Në këtë rast, ajo dëmton shumë në zonën e gjoksit, ndodh ënjtje, kocka mund të fryhet drejt gjoksit ose shpinës.

Nëse ndodh një frakturë, simptomat e mësipërme mund të shtohen zgjatja e krahut, deformimi i klavikulës dhe një tingull karakteristik i brishtë kur përpiqeni të lëvizni.

Në rastin e mavijosjes së rëndë të klavikulës tek fëmija dhe shfaqjes së një mavijosje, rekomandohet që menjëherë të shihni një traumatolog pediatrik, pasi fëmijët kanë një skelet të dobët dhe thyerjet e eshtrave të klavikulës janë të mundshme.

Me ndonjë prej këtyre shenjave, është më mirë të kontaktoni një institucion mjekësor për të sqaruar diagnozën, në mënyrë që të lehtësohen të gjitha rreziqet shëndetësore.

Ndihma e parë

Ndihma e parë për një kolarbon të mavijosur është si më poshtë:

 1. imobilizoni krahun e dëmtuar pas një dëmtimi – kërkohet një fashë fiksimi në rast të një frakture (ju mund të varni krahun tuaj të përkulur në bërryl në një fashë leckë ose ta lidhni atë në trup);
 2. aplikoni diçka të ftohtë në lëkurë në vendin e dëmtimit (një enë me ujë të ftohtë ose akull, sende nga ngrirësi) për të parandaluar ënjtjen dhe fryrje, si dhe për të zvogëluar simptomën e dhimbjes;
 3. në rast të dhimbjes së padurueshme, merrni ilaçe për dhimbje (gojore ose intramuskulare).

Pas këtyre veprimeve, rekomandohet që të kontaktoni traumatologun ose kirurgun sa më shpejt të jetë e mundur. Vetë-mjekimi mund të bëjë dëm.

Ndihma e parë për mavijosje me dëmtim të vetëm indeve të buta përfshin vetëm masa për ftohjen e vendit të mavijosjes, anestezimin dhe trajtimin e plagës.

Diagnostifikimi dhe trajtimi

Tofarë duhet të bëni nëse pas një mavijosje kolarboni dhemb? Një dëmtim i mbyllur i klavikulës konsiderohet një dëmtim i mbyllur i indeve të buta në zonën e klavikulës. Një rreze x me një dëmtim të tillë nuk do të tregojë ndonjë anomali.

Nëse ka një kolarbon të mavijosur të rëndë, është më mirë të mos vetë-mjekoni në shtëpi, por sigurohuni që të konsultoheni me një mjek me përvojë të traumës, i cili mund të përcaktojë nëse kjo është një mavijosje, zhvendosje, fryrje e aparatit të përbashkët të klavikulës ose një frakturë. Mjeku do të ekzaminojë, palpimin. Një rreze X është e nevojshme për të kontrolluar integritetin e kockave dhe për të konfirmuar diagnozën. Me fryrje të rënda, është përshkruar një MRI. Kjo metodë e hulumtimit zbulon këputje të nervave, enëve të gjakut, ligamenteve. Për më tepër, metodat e provimit mund të përshkruhen:

 • Skanimi i CT;
 • ultrosonografi;
 • angiografia (kontrolloni patentën vaskulare);
 • artrografia (kontrolloni integritetin e kapsulës së bashkimit të mavijosur të klavikulës);
 • artroskopia (duke përdorur një sondë me një kamerë video, nyjet akromiale dhe sternoklavikulare ekzaminohen për dëmtim);
 • teste laboratorike (teste të gjakut dhe lëngjeve synoviale).

Bazuar në rezultatet e ekzaminimit dhe marrjes në pyetje të viktimës, mjeku pjesëmarrës përshkruan një regjim trajtimi. Diagnoza e klavikulës së mavijosur shpesh bazohet vetëm në ekzaminim dhe rreze x, duke përjashtuar të gjitha ekzaminimet e listuara.

Si të kurohet shpejt një kolarbon i mavijosur? Këputje të lehta largohen, zakonisht brenda dy javësh. Me komplikime, mund të duhen disa muaj.

Shtë e nevojshme të siguroni pushim dhe palëvizshmëri në nyjet klavikulare për të paktën një javë – të vishni një salcë ortopedike. Ditët e para nuk do të jenë të tepërta për të aplikuar ftohjen deri në 15 minuta çdo dy orë. Ekspozimi ndaj të ftohtit ndihmon që enët të kontraktohen dhe në këtë mënyrë zvogëlon sasinë e hemoragjisë. Do të ketë më pak hematoma dhe edemë, që do të thotë shërimi është më afër.

Nëse është e nevojshme, ju mund të përdorni ilaçe për të lehtësuar inflamacionin (Movalis, Nise, Celebrex) dhe xhel, kremra, ointments të jashtëm (Diclofenac, Voltaren, Denebol, Febrofid, vaj Heparin, Lyoton).

Në lëndime të rënda (zhvendosje ose frakturë), operacionet shpesh kryhen: ato rivendosin pozicionin e kockave, qepin ligamentet. Pastaj aplikoni një fashë të ngushtë për të imobilizuar duart.

Pas mjekimit, rekomandohet fizioterapi: UHF, elektroforezë, magnetoterapi. Me ndihmën e tyre, dhimbja dhe ënjtja me mavijosje ka më shumë të ngjarë të kalojë. Për të përmirësuar qarkullimin e gjakut, ju gjithashtu mund të angazhoheni në trajtim në shtëpi – të bëni ngrohjen e vendit të mavijosur duke përdorur një jastëk ngrohjeje, ngrohjen e fasha.

Komplikimet dhe pasojat

Në disa raste të rënda, ndërlikimet e mëposhtme mund të zhvillohen:

Ende keni pyetje? Kërkojuni atyre tek mjeku ynë me kohë të plotë, menjëherë në këtë faqe interneti. Ju patjetër do të merrni një përgjigje! Bëni një pyetje >>

 • hemarthrosis (menjëherë pas lëndimit, anijet e dëmtuara mbushin zgavrën e përbashkët me gjak, si rezultat i një ndërlikimi të tillë ka dhimbje akute gjatë lëvizjeve);
 • sinoviti (një lëng i verdhë për shkak të inflamacionit të bashkimit të dëmtuar mbush zgavrën e tij – duhet të pompohet);
 • Hematoma e rëndë nënlëkurore ose intramuskulare (hemoragji);
 • procesi inflamator për shkak të dëmtimit të zgavrës me lëng sinovial;
 • zhvillimi pas një dëmtimi të artrozës;
 • këputje e tendinave të manshetës rrotulluese të shpatullës;
 • dëmtimi i arterieve dhe strukturave nervore të brezit të shpatullave që kalojnë nën klavikulën (pasoja është pamundësia për të kryer lëvizje me një dorë të sëmurë).

Diagnoza me ultratinguj mund të zbulojë edhe të ashtuquajturën mioziti – inflamacion i muskujve pranë shpatullës së mavijosur për shkak të infeksionit.

Kështu, pas fryrje të rëndë të klavikulës, mund të ndodhin shumë komplikime. Për të shmangur efektet negative të shëndetit të dëmtimeve, duhet të shihni një mjek në kohën e duhur dhe të ndiqni me kujdes të gjitha rekomandimet pasuese.

Të nderuar lexues të 1MedHelp, nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me këtë temë, ne do të jemi të lumtur t'u përgjigjemi atyre. Lini përshtypjet, komentet, ndani histori se si keni pësuar një dëmtim të ngjashëm dhe keni përballuar me sukses pasojat! Përvoja juaj e jetës mund të jetë e dobishme për lexuesit e tjerë.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri