Fizioterapi në gju

Osteoartriti i nyjes së gjurit është një lezion jo-inflamator i nyjeve, i cili karakterizohet nga patologjia e kërcit, deformimi dhe një rënie në gamën e lëvizjes në nyjen e prekur. Sëmundja mund të jetë simetrike ose e njëanshme.

Më shpesh sëmundja diagnostikohet tek gratë pas dyzet vjetësh. Shkaqet e artrozës së nyjës së gjurit janë të shumta. Këto përfshijnë formimin e pahijshëm të sipërfaqeve të nyjeve që nga rinia, traumat, ngarkesën e tepërt në nyje, çrregullimet metabolike, trajtimin kirurgjikal të një historie të përbashkët, etj.

Osteoartriti i gjurit përparon ngadalë. Në një fazë të hershme, shenjat klinike nuk janë të theksuara ose plotësisht mungojnë. Me kalimin e kohës, nuk shfaqen dhimbje të forta dhe / ose siklet në nyjet e gjurit. Në fazën e dytë të artrozës së gjurit, dhimbja dhe siklet janë përkeqësuar nga çdo ngarkesë shtesë, lëvizje, ndryshime të motit, etj. Lëvizja në nyjen e gjurit është e kufizuar dhe mund të shoqërohet me një "ngërç". Përparimi i mëtutjeshëm i sëmundjes karakterizohet nga shfaqja e dhimbjes dhe në pushim. Sindromi i dhimbjes është i theksuar dhe intensiv. Ndryshimet e kursit, lëvizjet në nyje janë të kufizuara ndjeshëm, siklet është konstante.

Nëse shkaku i zhvillimit të artrozës së gjurit ishte një lezion traumatik, sëmundja përparon më shpejt, dhe simptomat janë më të theksuara.

Të dhënat diagnostikuese sigurojnë një metodë me rreze x të hetimit dhe rezonancës magnetike.

Trajtimi për artrozën e gjurit varet nga skena. Por kirurgjik, mjekësor dhe fizioterapi përdoret për artrozën e nyjës së gjurit. Terapia mund të mos ketë për qëllim trajtimin e artrozës, por në ndalimin e simptomave.

Komplikimet e artrozës së nyjes së gjurit mund të jenë sëmundje inflamatore, deformime, degjenerim, etj.

Në Spitalin Yusupov, mjekët diagnostikohen dhe trajtohen çdo ditë për një sërë sëmundjesh. Profili i gjerë i spitalit Yusupov është i lidhur me dëshirën për të ndihmuar të gjithë dhe të gjithë. Osteoartriti i nyjeve të gjurit është një sëmundje mjaft e zakonshme, por diagnoza dhe trajtimi i vonuar çon në përkeqësim të nyjeve dhe përkeqësim të simptomave.

Për diagnozë, spitali Yusupov ka të gjitha pajisjet e nevojshme. Dhe trajtimi në nivelin më të lartë kryhet në kushte të rehatshme. Dhomat e spitalit Yusupov janë single, dy, tre dhe katër lokale. Fizioterapia për artritin e nyjes së gjurit kryhet nën mbikëqyrjen e një specialisti me përvojë, duke përdorur pajisje me cilësi të lartë, simulues modern, etj.

Konsultimi me një specialist në Spitalin Yusupov do të ndihmojë pacientët të kuptojnë etiologjinë dhe patogjenezën e sëmundjes. Mjekët do të përgjigjen në të gjitha pyetjet dhe do të hartojnë një plan të menaxhimit të pacientit që përfshin procedurat diagnostikuese, taktikat e trajtimit dhe menaxhimin e periudhës së rikuperimit. Regjistrimi për konsultë përmes telefonit ose në internet kryhet rreth orës.

Fizioterapi e gjurit

Fizioterapia e nyjës së gjurit ju lejon të merrni një efekt pozitiv. Fizioterapia për artritin e nyjës së gjurit ka për qëllim ndaljen e sindromës së dhimbjes, arritjen e remitimit afatgjatë, etj.

Metodat e fizioterapisë që përdoren për artrozën e nyjës së gjurit:

 • Rrezatimi ultravjollcë me valë të mesme. Në vendin e ekspozimit ndodh eritema. Metoda lejon të ulet pragu i ndjeshmërisë në zonën e rrezatimit, i cili ndikon në qendrën e dhimbjes në tru. Seancat e rrezatimit ultravjollcë me valë të mesme kryhen çdo ditë ose çdo ditë tjetër.
 • Terapia me infra të kuqe lazer. Kjo metodë ju lejon të zvogëloni ndjeshmërinë, të përmirësoni ushqimin dhe rrjedhën e gjakut, të zvogëloni stresin. Seancat mbahen çdo ditë.
 • Terapia me frekuencë ultra të lartë me intensitet të ulët, e cila bën të mundur uljen e dhimbjes dhe nuk lejon që procesi të përhapet në indet e afërta. Kjo metodë ju lejon të përmirësoni ushqimin e nyjes, rigjeneroni indet, zvogëloni ënjtjen.
 • Terapi me intensitet të lartë centimetër me valë. Metoda lejon të vendoset furnizimi me gjak, të përmirësohet ushqimi i kërcit.
 • Terapia me ultratinguj. Redukton procesin inflamator, përmirëson trofizmin, tregon një efekt të shkëlqyeshëm rigjenerues.
 • Magnetotherapy. Redukton edemën, aktivizon aftësitë rigjeneruese të kërcit, trofizmi normalizohet.

Një kurs fizioterapie për lehtësinë e pacientit kryhet më së shpeshti gjatë qëndrimit në spital.

Indikacionet dhe kundërindikimet për fizioterapinë e nyjës së gjurit

Indikacionet për fizioterapi janë artroza e nyjes së gjurit të shkallës 1, 2, 3, pa acarim, sepse ky lloj trajtimi në fazën akute mund të shkaktojë akumulimin e qelbës ose lëngut.

Fizioterapia e artrozës së nyjës së gjurit është e kundërindikuar në:

 • Sëmundje malinje e çdo lokalizimi;
 • Faza aktive e infeksionit të tuberkulozit;
 • Prania e epilepsisë;
 • Faza e tretë e hipertensionit;
 • Fazat përfundimtare të zemrës, mëlçisë, dështimi i veshkave;
 • hipertermia;
 • Anoreksia, etj.

Në çdo rast, para fillimit të trajtimit, pacienti duhet të ekzaminohet për kundërindikacione.

Trajtimi me ultratinguj, magnetoterapi dhe elektroforezë e gjurit

Metodat më të zakonshme të trajtimit fizioterapeutik janë trajtimi me ultratinguj, magnetoterapia dhe elektroforeza e nyjes së gjurit. Elektroforeza është një metodë trajtimi në të cilën ilaçet veprojnë si grimca të ngarkuara pozitivisht dhe lëvizin me pjesëmarrjen e një fushe elektromagnetike të krijuar midis elektrodave. Kalimi i rrymës promovon depërtimin e një substance të drogës thellë në zonën patologjike, duke krijuar një përqendrim të ilaçit atje. Kjo metodë e trajtimit ju lejon të merrni një efekt pothuajse të menjëhershëm. Aspektet pozitive të përdorimit të elektroforezës janë ruajtja e integritetit të lëkurës dhe efekti vetëm në pikën e ekspozimit.

Terapia me ultratinguj gjithashtu ka shumë karakteristika pozitive. Një tipar i ultrazërit është përmirësimi i trofizmit dhe aktivizimi i metabolizmit, ndërsa kyçja bëhet rezistente ndaj ndikimeve të jashtme. Qëllimi i terapisë me ultratinguj është ruajtja e sëmundjes në këtë fazë, duke parandaluar përparimin e sëmundjes.

Magnetoterapia, si një lloj fizioterapie, përdoret gjithnjë e më shumë në trajtimin e artrozës së nyjeve të gjurit, pasi ka shumë avantazhe dhe efekte pozitive. Këto përfshijnë një efekt të dobishëm në vetitë reologjike të gjakut, përmirësimin e tonit vaskular, limfatik dhe gjak, riparimi aktivizohet, etj. Ky lloj i fizioterapisë mund të aplikohet në vend dhe në të gjithë trupin.

Disa metoda të fizioterapisë mund të kombinohen, disa duhet të kryhen në mënyrë alternative. Trajtimi fizioterapeutik duhet të përshkruhet nga një specialist.

Specialistët më të mirë të Moskës punojnë në spitalin Yusupov. Spitali Yusupov operon njëzet e katër orë në ditë, shtatë ditë në javë. Spitali është i pajisur me të gjitha pajisjet e nevojshme për ofrimin e shërbimeve diagnostikuese dhe trajtuese në nivelin më të lartë. Emërimi me telefon dhe në internet.

Metodat e fizioterapisë për gju

Gjunjët mbajnë ngarkesa të mëdha përgjatë gjithë jetës së tyre, kjo është arsyeja pse ata janë të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të ndryshme degjenerative. Për trajtimin e artritit, artrozës dhe patologjive të tjera të indeve lidhës, përdoret terapi komplekse, e cila përfshin marrjen e medikamenteve, dietat dhe mirëmbajtjen e një stili jetese të shëndetshëm. Fizioterapia e gjurit ndihmon në ngadalësimin e shkatërrimit të kërcit dhe lehtësimin e dhimbjeve.

Terapia UVT (IVT)

Gjatë terapisë me valë shoku, nyja e gjurit është e ekspozuar ndaj valëve të shokut akustik me frekuencë supersonike. Kjo është një metodë relativisht e re e trajtimit të sëmundjeve të sistemit muskuloskeletor, rrit përshkueshmërinë e membranave qelizore, stimulon metabolizmin në indet e prekura dhe zbërthen depozitat e kalciumit nga një tronditje pulsi.

UVT trajton në mënyrë efektive:

 • Osteoarthritis;
 • Dëmtimi i ligamenteve dhe nyjeve;
 • tendonitis;
 • Tendinosis;
 • Dhimbje pas zëvendësimit të përbashkët.

Neoplazmat onkologjike, prania e një kardiak, problemet me mpiksjen e gjakut, infeksionet dhe përkeqësimet e sëmundjeve kronike dhe shtatzënia janë kundërindikacione për fizioterapinë e nyjes së gjurit.

Terapia me valë pulsi për nyje nuk kryhet për fëmijët nën 18 vjeç, në mënyrë që të mos ndikojë negativisht në formimin e skeletit.

Si rezultat i fizioterapisë, mund të shfaqen fryrje të vogla, hematoma, si dhe ënjtje dhe skuqje. Kjo nuk është një kundërindikacion për trajtim të mëtutjeshëm. Pas procedurave të para, pacienti ndjen lehtësim të simptomave.

Terapia kryhet në një kurs prej 5-10 procedurash. Së pari, mjeku përcakton zonën e prekur nga palpimi, aplikon një xhel të veçantë në të gjithë zonën për transmetim të qetë dhe të vazhdueshëm të valëve. Në varësi të gjendjes fillestare të pacientit, shpeshtësia dhe koha e ekspozimit ndaj valëve rregullohen, aplikuesi sillet në pjesën e prekur të trupit, dhe koha e ekspozimit ndizet për 10-15 minuta.

Kostoja e një procedure ndryshon në spitale dhe vendpushime të ndryshme, çmimi mesatar është rreth 500 rubla.

Terapi SUV

Rrezatimi ultravjollcë me valë të mesme tregohet për osteoartritin, artritin dhe përdhes. Fizioterapia ndihmon për të përshpejtuar metabolizmin qelizor dhe lehtësimin e dhimbjes, rritjen e qarkullimit të gjakut në gjymtyrën e prekur.

Thelbi i terapisë: gjuri i ekspozohet një llambë ultravjollcë nga një distancë prej 15-20 cm, gjatësia e valës është 280-320 nm, indet e shëndetshme mbrohen me një peshqir, kursi i trajtimit përbëhet nga 4-6 procedura. Pas rrezatimit, zona e trajtuar kthehet në të kuqe për disa ditë.

Kundërindikimet për terapinë SUV:

 • Photodermatosis;
 • Patologjia e k>

Elektroforeza dhe Galvanizimi

Kjo metodë e fizioterapisë është përshkruar kryesisht për diagnostikimin e artrozës së nyjës së gjurit. Thelbi i metodës është i thjeshtë: nën ndikimin e një rryme elektrike, ilaçet futen në indet e prekura që lehtësojnë dhimbjen dhe inflamacionin, qarkullimi i gjakut përmirësohet, dhe indet e kyçeve marrin substanca më të dobishme me rrjedhën e gjakut.

Indikacionet për galvanoforesis:

Procedura nuk kryhet për gratë shtatzëna, me inflamacion dhe alergji, sëmundje të lëkurës dhe shkelje të integritetit të epitelit në fushën e aplikimit të elektrodave. Gjithashtu një kundërindikacion është intoleranca individuale e barnave për elektroforezën.

Kohëzgjatja e procedurës është 20-30 minuta, gjatë së cilës rryma e furnizuar zvogëlohet gradualisht. Pacienti nuk duhet të ndjeni siklet dhe djegie në gju.

Elektroforeza me hidrokortizon në nyjen e gjurit përdoret për trajtimin e artrozës dhe pas protetikës së nyjes.

Përgatitjet enzimë – elektroforeza me karipazim heq në mënyrë efektive inflamacionin. Produkti shitet në formën e një pluhuri, këshillohet që ta përzieni me dimexide dhe ta aplikoni atë në gju – kjo do të ndihmojë në forcimin e efektit të ilaçit. Trajtimi duhet të përshkruhet nga një fizioterapist. Kursi i trajtimit të nyjeve me rrymë përbëhet nga 15-20 seanca.

Terapi me frekuencë ultra të lartë

Kjo metodë e fizioterapisë përfshin ekspozimin ndaj një nyje të sëmurë të gjurit me një fushë elektrike. Terapia UHF përdoret për sinovitin, artritin dhe artrozën. Trajtimi lehtëson ënjtjen, aktivizon rigjenerimin e indeve, rrit rrjedhjen e gjakut.

Ekspozimi ndaj një nyje të dhimbshme mund të ndodhë edhe përmes veshjeve.

Para procedurës, pacienti ulet në një shtrat prej druri, zgjat këmbët. Nga dy anët, një jastëk i ndjerë ose i ndjerë i trashë 2-4 cm i trashë aplikohet në gju dhe elektrodat vendosen në majë. Pastaj ata rregullojnë pajisjen, duke u përqëndruar në ndjesitë e pacientit – duhet të ndihet ngrohtësia e këndshme. Kohëzgjatja e seancës është 5-12 minuta, ato kryhen çdo ditë për 1-2 javë. Trajtimi mund të kombinohet me injeksione hormonale intra-artikulare, prandaj, terapia UHF është e ndaluar për gratë shtatzëna, me çrregullime mendore dhe presion të ulët të gjakut.

Magnetotherapy

Rrymat magnetike kanë një efekt pozitiv në artritin dhe artrozën e nyjës së gjurit. Gjatë procedurës, proceset metabolike stimulohen, dhe shkatërrimi i indit lidhës ngadalësohet. Falë një ngrohje të këndshme, ënjtja dhe dhimbja largohen.

Manipulimet mund të bëhen në shtëpi ose në spital. Lidhja e gjurit është e mbështjellur me një peshqir, dhe vetë aparati aplikohet nga lart, kyçja ndizet dhe ngrohet në fuqinë e kërkuar. Një seancë zgjat 15 minuta, në total duhet të ketë 12 për të gjithë kursin e trajtimit.

Ndalohet kryerja e magnetoterapisë gjatë shtatëzanisë, sëmundjet e sistemit nervor dhe një vendosje kardiak për pacientin.

Terapia me lazer

Efektet pozitive të rrezatimit infra të kuq janë të dukshme në trajtimin e sinovitit, artrozës, artritit dhe ndryshimeve patologjike në nyje. Kur kaloni nëpër lëkurë, rrezja lazer shndërrohet në nxehtësi, për shkak të së cilës aktivizohet qarkullimi i gjakut dhe rigjenerimi i indeve, sindromi i dhimbjes zhduket.

Pacienti shtrihet ose ulet dhe shtrin këmbët, aplikuesi aplikohet në pikat biologjikisht aktive në këmbë: ato janë të vendosura përgjatë anës së gjurit dhe në zgavrën e popliteal. Do pikë rrezatohet për 5 minuta, vetë procedura zgjat rreth gjysmë ore.

Trajtimi me lazer infra të kuqe është i kundërindikuar në pacientët me diabet mellitus, me onkologji dhe tuberkuloz. Ndalohet gjithashtu që t’i nënshtrohet procedurës për gratë shtatzëna.

Për parandalimin, terapia me lazer kryhet dy herë në vit, kursi i trajtimit konsiston në 10-15 seanca.

Ekspozimi me ultratinguj

Terapia me ultratinguj është e përshkruar për pacientët me artrit dhe artrozë, përdhes, pezmatim të membranave sinoviale, si dhe me dëmtime të nyjes së gjurit. Pas procedurës, ënjtja dukshëm zvogëlohet, metabolizmi qelizor aktivizohet, për shkak të të cilit riparimi i indeve është më i shpejtë.

Duke përdorur një aparat special, gjenerohen valë tejzanor që veprojnë në nyje, duke shkaktuar dridhje të lehtë. Manipulimi zgjat vetëm 12 minuta, 10-12 procedura janë të mjaftueshme për një efekt të qëndrueshëm.

Ndalohet përdorimi i terapisë me ultratinguj me presion të ulët të gjakut, osteoporozë, me depozitimin e gurëve në veshkat dhe fshikëzën e tëmthit, si dhe sëmundjet e sistemit nervor.

Aplikime Ozokerite

Për të lehtësuar simptomat e sëmundjeve degjenerative të nyjeve, kryhen aplikime ozocerite dhe fasha. Ozokeriti pasurohet me minerale dhe elementë të dobishëm gjurmësh, kështu që efekti i tij përmirëson ushqimin e kërcit, aktivizon rrjedhën e gjakut, ngroh gju, lehtëson dhimbjen.

Procedura nuk mund të kryhet në prani të inflamacionit në çantën e përbashkët. Ekspozimi termik mund të përkeqësojë gjendjen e pacientit.

Vlerësime

Ekzistojnë rishikime të ndryshme në fizioterapinë e gjurit. Shtë vërtetuar se procedurat më efektive janë në trajtimin kompleks.

Ka kohë që e shqetëson gjurin, por nuk i kushtoi vëmendje derisa dhimbja të bëhej e padurueshme. Unë duhej të vrapoja te mjeku. Pas ekzaminimit dhe bërjes së një fotografie, mjeku tha që kam artrozë deformuese të shkallës 2 dhe se trajtimi duhet të fillohet menjëherë. Më përshkruanin shumë pilula, nga të cilat u ndjeva më mirë për një kohë shumë të shkurtër. Atëherë më këshilluan të këshillohem me një fizioterapist. Ai tha se fizioterapia ndihmon për të ndaluar rrjedhën e sëmundjes dhe për të eleminuar inflamacionin dhe dhimbjen. Zgjedhja ra në elektroforezë me qetësuesin e dhimbjeve, pas procedurës së parë, vura re që sikleti u bë më pak, dhe pas 5 seancave u zhduk plotësisht. Në total u kryen 15 procedura dhe për 4 muaj, pasi harrova dhimbjen, së shpejti do të më duhet të bëj një kurs për parandalim, në mënyrë që gjuri të mos vuajë.

Eugene, 64 vjeç, Gelendzhik.

Që nga rinia ime u mundova me gjunjë, dhe pas 50 vjeç ata përgjithësisht dhembin. Siç doli – artriti. Për shkak të këmbëve të dhimbshme, nuk mund të drejtoja një jetë të zakonshme, një shëtitje e gjatë ishte rraskapitëse dhe zhgënjyese. Kohët e fundit, një mik i imi sugjeroi që ka aparate speciale për fizioterapi të përdorura në shtëpi. Vendosa të provoj magnetoterapi dhe nuk u pendova. Më në fund, dhimbja nuk u zhduk, por gjendja u bë shumë më e mirë. Tani unë mund të duroj shëtitjet më të gjata me pothuajse asnjë siklet.

Boris, 57 vjeç, Kaliningarad.

Fizioterapia për nyjen e gjurit është e domosdoshme për trajtimin kompleks të sëmundjeve degjenerative të sistemit muskuloskeletor. Ka mënyra të ndryshme për të eleminuar simptomat e pakëndshme dhe për të ngadalësuar proceset e shkatërrimit të indeve. Ai përdor efekte infra të kuqe, tejzanor në bashkim, si dhe rryma elektrike dhe magnetike, efekte termike – të gjitha me qëllim që të rikthejë aftësinë e një personi për të udhëhequr një mënyrë jetese aktive.

Llojet e fizioterapisë për artrozën e gjurit: a ndihmojnë ata dhe si shkojnë?

Fizioterapia për artrozën e gjurit përfshin procedura të ndryshme që prekin nyjet e kyçeve të prekura nga sëmundja. Qëllimi i trajtimit është të përdorni lazerin, valët magnetike, rrezatimin ultravjollcë, rrymat për të përshpejtuar metabolizmin dhe rrjedhën e gjakut në indet e prekura, për të ndihmuar në rivendosjen e kërcit dhe eshtrave.

Në tregun mjekësor mund të gjeni aparate për fizioterapi në shtëpi. Para se të praktikoni vetë-mjekimin, është e nevojshme të konsultoheni me një ortoped, i cili do t'ju tregojë se cila pajisje për fizioterapi në shtëpi do të japë një efekt pozitiv dhe nuk do të shkaktojë dëm.

përshkrim i përgjithshëm

Metodat fizioterapeutike të trajtimit janë efektive në fazat fillestare të artrozës së nyjeve të gjurit. Nëse sëmundja është filluar, dhe kërc është shkatërruar, mjekët i drejtohen ndërhyrjes kirurgjikale.

Me artrozën 1 dhe 2 shkallë të fizioterapisë ndihmojnë:

 • ndaloni procesin inflamator;
 • lehtëson dhimbjen dhe ënjtjen;
 • aktivizoni metabolizmin dhe qarkullimin e gjakut në nyjen artikulare.

Para se të përshkruani fizioterapi, për shembull, terapi me lazer, një person duhet t'i nënshtrohet një ekzaminimi të plotë për kundërindikacionet. Nëse pacienti ka një histori të sëmundjeve të sistemit kardiovaskular, trajtimi me lazer mund të përkeqësojë gjendjet shëndetësore.

E rëndësishme. Secila metodë fizioterapeutike ka indikacionet dhe kundërindikimet e veta, për të cilat mjeku dhe ortopedi që merr pjesë do të njoftojë personin.

Terapia me lazer

Ka një efekt pozitiv:

 • zvogëlon dhimbjen;
 • lehtëson inflamacionin;
 • lehtëson ënjtjen.

Ekspozimi me lazer rikthen funksionin motorik në nyjen e gjurit. Më së shpeshti përdoret për artrozën e shkallës 1. Procedurat fizioterapeutike përshpejtojnë metabolizmin dhe stimulojnë shërimin dhe rigjenerimin e indit kërc të nyjeve.

Numri optimal i procedurave është 10-15, secila prej të cilave zgjat jo më shumë se një çerek ore.

Vlen të përmbaheni nga përdorimi i lazerit nëse një person ka:

 • sëmundjet onkologjike;
 • infeksion akut;
 • sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut;
 • tuberculosis;
 • sëmundja e mëlçisë.

Në një shënim. Procedurat mund të kryhen vetëm me rekomandimin e mjekut që merr pjesë.

Magnetotherapy

Efekti i një fushe magnetike në nyjen e prekur është i ngjashëm me terapinë me lazer. Metoda fizioterapeutike rrit efektin e ilaçeve, ointments ose gels që aplikohen në nyje artikulare artikuluar menjëherë para procedurës.

Magnetoterapia ka një numër kundërindikacionesh, të cilat përfshijnë:

 • onkologji;
 • problemet me koagulueshmërinë e gjakut;
 • sëmundjet kardiovaskulare;
 • sëmundjet infektive;
 • një rritje në temperaturë që shoqëron proceset akute inflamatore;
 • hipotension;
 • shtatzënia në çdo kohë;
 • semundje mendore.

Për përdorim shtëpiak, mund të blini pajisjen Almag 01, por mund të përdoret vetëm me lejen e mjekut që merr pjesë.

Kjo pajisje ka një efekt terapeutik në gjurin e prekur me një fushë magnetike pulsante. Sipas udhëzimeve të prodhuesit Almag:

 • eliminon në mënyrë efektive dhimbjen;
 • ndalon proceset inflamatore;
 • promovon restaurimin e aparatit artikular;
 • mund të përdoret si një profilaksi e artrozës ose me sëmundje 1 shkallë.

Pajisja përbëhet nga një furnizim me energji elektrike dhe 4 induktorë, të cilët janë të lidhur në formën e një kasetë, e cila mbështillet rreth gjurit të sëmurë. Procedura e parë duhet të zgjasë jo më shumë se 10 minuta. Koha e seancës rritet gradualisht, duke arritur 20 minuta. Përdorni Almag dy herë në ditë për 10-20 ditë.


Një pajisje tjetër për përdorim në shtëpi, pajisja Ultraton, ka një efekt në rrezatimin elektromagnetik. Tonifikon enët e gjakut dhe shpejton metabolizmin në indet e prekura. Ultraton nuk mund të përdoret për njerëzit me kancer, patologjitë kardiovaskulare, ndonjë sëmundje infektive në fazën akute.

Terapia e valës së goditjes

Kocka dhe indi i kërcit të nyjes artikulare të prekur ndikohet nga pulset akustike me frekuencë të ulët të një amplituda të konsiderueshme. Terapia e valës së goditjes ndihmon për të shpejtuar metabolizmin në zonën e prekur, promovon shërimin e indit të dëmtuar të kërcit. Procedurat janë të përshkruara në fazat fillestare të artrozës së nyjeve të gjurit.

Kundërindikimet për përdorimin e terapisë me valë shoku janë:

 • fëmijë, adoleshencë;
 • shtatzënisë;
 • infeksion akut i shoqëruar nga ethe;
 • deformimi i përbashkët.

Ekspozimi ndaj valëve akustike është i ndaluar nëse një person ka një histori të kancerit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe gjithashtu probleme me sistemin nervor.

Ekspozimi vibroakustik i pajisjes Vitafon mund të përdoret në shtëpi, pas konsultimit me mjekun tuaj. Pajisja përmirëson mikroqarkullimin në indet e bashkimit dhe përshpejton rigjenerimin e kërcit.


Përbëhet nga një kohëmatës dhe vibrofonet që janë montuar në zonën e gjurit. Kohëzgjatja e procedurës nuk duhet të kalojë 15 minuta. Me skadimin e kohës së caktuar në timer, Vitafon shkëputet vetvetiu.

electrophoresis

Ekspozimi ndaj një gjuri të prekur nga goditja elektrike ndihmon në lehtësimin e inflamacionit dhe ënjtjen e indeve. Elektroforeza me hidrokortizon jep ilaçin brenda nyjes artikulare, eliminon në mënyrë efektive simptomat e artrozës dhe rikthen lëvizshmërinë tek një person.

Kundërindikimet – sëmundje kardiovaskulare, kardiake, alergji ndaj ilaçeve.

Akupunkturë

Nuk ka asnjë provë shkencore që metoda alternative e mjekësisë ndihmon në eliminimin e simptomave të artrozës së gjurit, dhe mjekët dyshojnë në efektivitetin e akupunkturës. Sidoqoftë, sipas pacientëve që kanë provuar këtë trajtim, procedura:

 • jep një efekt të vazhdueshëm analgjezik;
 • lehtëson spazmën e muskujve;
 • përmirëson metabolizmin.

Për të arritur lehtësimin, procedura duhet të kryhet nga një specialist me përvojë.

Akupunktura është kundërindikuar në kancer, infeksione akute, reumatizëm të nyjeve. Ju nuk mund të zhvilloni një seancë nëse një person është i ngazëllyer ose i dehur, është nën ndikimin e drogës.

terapi ozoni

Injeksione intra-artikulare të ozonit janë përdorur kohët e fundit si një trajtim për artrozë. Gazi përshpejton proceset metabolike dhe ka një efekt të përgjithshëm forcues në trup.

2-3 injeksione kryhen në javë. Kursi i trajtimit zgjat 21 ditë.

Terapia me ozon është kundërindikuar në rast të një reaksioni alergjik ndaj gazit, një tendencë për konvulsione, sulme në zemër, goditje dhe sëmundje të tjera kardiovaskulare.

ultratingull

Metoda e kombinuar fizioterapeutike është ndikimi në nyjet e prekura të gjurit me ultratinguj me hidrocortizon. Kjo mënyrë:

 • lehtëson në mënyrë efektive dhimbjen;
 • lehtëson inflamacionin;
 • zvogëlon ënjtjen e indeve përreth nyjes së gjurit të prekur.

Ultratingulli është kundërindikuar nëse një person është diagnostikuar me një sëmundje akute infektive, dhe ka abscese në trup. Kundërindikimet e tjera përfshijnë:

 • sëmundjet onkologjike;
 • patologji kardiovaskulare;
 • astma bronkiale;
 • shtatzënisë.

E rëndësishme. Mos e kryeni procedurën nëse ka plagë, gërvishtje, gërvishtje në zonën ku aplikohen sensorët.

Aplikuesi Kuznetsova

Mund të përdoret në shtëpi për masazh me gjilpërë, e cila stimulon zonën e prekur, ngroh lëkurën dhe përshpejton rrjedhën e gjakut në gju.

Aplikuesi i Kuznetsov përfaqëson një shirit pëlhurë, mbi të cilën janë ngjitur gjilpëra të vogla plastike.

Para se të përdorni aplikuesin, fërkoni zonën e përbashkët të gjurit me duart tuaja. Pastaj shtypni shiritin me një sipërfaqe të gjilpërës në nyjen artikulare, mbajeni për 1-2 minuta, ngrini dhe lëvizni, duke punuar kështu zonën e nyjes dhe gjurit.

Bioptron

Drita e polarizuar gjithashtu lehtëson simptomat e artrozës. Për ta bërë këtë, ju mund të përdorni aparatin Bioptron. Për të lehtësuar dhimbjen dhe inflamacionin, është e nevojshme të ndriçoni hapësirën e përbashkët nga anët, dhe pastaj të transferoni burimin e dritës në fosën popliteal. Kohëzgjatja totale e procedurës nuk duhet të kalojë 20 minuta. Aplikoni Bioptron 2 herë në ditë.

Pressotherapy

Efekt i dobishëm në sistemin limfatik, përmirëson rrjedhjen e lëngjeve, lehtëson ënjtjen. Prodhohet me ndihmën e limfomës, e cila ka një efekt të butë në trup. Pressotherapy mund të përshkruhet nëse pacienti ka kundërindikacione ndaj llojeve të tjera të fizioterapisë.

Kundërindikimet – procese inflamatore në lëkurë, tumore beninje dhe malinje.

Banja Radoni

Radoni është një gaz që shpërndahet mirë në ujë dhe vendoset në lëkurë në formën e një shtrese reaktive specifike. Banjat e radonit shkaktojnë procese antioksiduese në trup dhe rrisin imunitetin. Procedura ndihmon në lehtësimin e dhimbjes dhe ënjtjes, hollon enët e gjakut dhe ndalon procesin inflamator.

Gjatë kursit të trajtimit, i cili kryhet në një klinikë ose sanatorium, një person duhet të heqë dorë nga pirja e duhanit dhe pirja e alkoolit. Kundërindikimi është mbindjeshmëri individuale ndaj radonit.


Trajtimi fizioterapeutik i artrozës së nyjes së gjurit është një mundësi për të përshpejtuar shërimin. Shtë e nevojshme të plotësoni kursin e plotë të rekomanduar nga mjeku dhe në asnjë rast ta ndërpresni atë, duke ndjerë lehtësim.

Fizioterapi e gjurit

Një metodë e njohur për trajtimin e sëmundjeve të nyjës së gjurit është fizioterapia. Teknika të ndryshme janë përdorur që nga kohërat e lashta, dhe sot arritjet e fundit në fushën e mjekësisë bëjnë të mundur që të arrihet shërimi ose zbutja e gjendjes së pacientit sa më shpejt të jetë e mundur. Fizioterapia e nyjës së gjurit kryhet bazuar në rekomandimet e mjekut.

Procedurat përshkruhen vetëm gjatë periudhës së faljes së sëmundjes. Mjeku zgjedh individualisht një metodë të trajtimit. Para fizioterapisë, pacienti duhet të kryejë të gjitha ekzaminimet e përshkruara nga një specialist. Në stomak bosh, procedurat nuk kryhen. Koha optimale është 40 minuta pas ngrënies, dhe 1,5 orë para dozës tjetër. Ju nuk mund të largoheni nga salla e trajtimit menjëherë. Pacienti duhet të pushojë për gjysmë ore. Ne ju ofrojmë të njiheni me metodat më të zakonshme të fizioterapisë së nyjës së gjurit.

Rrezatimi ultravjollcë i llojit të valës së mesme përdoret për të lehtësuar gjendjen e pacientit me përdhes, artrit, reumatizëm ose artrit infektiv.

 • Ndikimi në zonën e dëmtuar kryhet nga një distancë prej 15-20 cm.
 • Duke përdorur një pelenë ose peshqir, një pjesë e shëndetshme e këmbës mbrohet.
 • Trajtimi fillon me përdorimin e 5-6 biodozave të rrezatimit. Pas 2 ditësh, nëse mjeku e lejon, atëherë doza rritet me një.
 • Kursi i trajtimit është deri në 6 procedura.

Duke përdorur SUF, proceset biokimike në nyjen e gjurit aktivizohen, gjë që çon në lehtësimin e dhimbjes dhe furnizimin e përmirësuar të gjakut. Ju lutemi vini re se pas 10 orësh, skuqje mund të ndodhë në vendin e ekspozimit, por ajo do të zhduket pas 72 orësh.

Kundërindikimet: dështimi i zemrës dhe veshkave, sëmundja e mëlçisë, shtatzënia, fotodermatoza.

electrophoresis

Isshtë përshkruar për trajtimin e suksesshëm të artrozës së llojit deformues, periartritit dhe artritit kronik.

 • Gaskets fllanxha aplikohen në zonën e përbashkët. Më parë, një ilaç aplikohet për ta (në raste ekstreme, ujë).
 • Nga lart, elektrodat në pllakë janë të lidhura, të cilat kryejnë rrymë me një tension të ulët.
 • Gjatë seancës, duhet të monitoroni gjendjen e pacientit.
 • Nëse pacienti ndjen një ndjesi të fortë djegieje ose ndjesi shpimi gjilpërash, një nevojë urgjente për të ndaluar procedurën.
 • Gjatë trajtimit, forca e tanishme gradualisht zvogëlohet dhe zhduket.
 • Kursi është individual – maksimum 20 procedura.

Falë elektroforezës, enët zgjerohen, fluksi i gjakut i indit të përbashkët përmirësohet, dhe toksinat eliminohen shpejt nga trupi.

Ndalohet ardhja në elektroforezë: për sëmundje purulente infektive, me probleme dermatologjike, nëse dëmtohet integriteti i lëkurës në vendin e ngjitjes së pllakës, një alergji ndaj ilaçeve të përshkruara.

Trajtimi me frekuencë ultra të lartë rekomandohet për osteoartritin e një natyre deformuese, artriti dhe sinoviti i butë i nyjes së gjurit.

 • Zona e prekur është prekur nga pulset e fushës elektrike, të cilat kanë një frekuencë lëkundjeje prej 20,12 ose 40,68 MHz.
 • Pacienti ulet në një shtrat prej druri dhe i zgjat gjymtyrët përpara.
 • Dy elektroda janë bashkangjitur në anët e gjurit.
 • Sigurohuni që të lini një hendek deri në 4 cm midis pllakës dhe lëkurës. Ndjehet ose ndjehet (shpuar) në këtë vend.
 • Doza zgjidhet, e udhëhequr nga ndjesitë e pacientit.
 • Seanca zgjat deri në 12 minuta.
 • Një kurs prej 8-12 manipulimesh.

Si rezultat, pacienti është i fryrë, proceset rigjeneruese në nyje përshpejtohen, dhe furnizimi me gjak në zonën e prekur gjithashtu përmirësohet. Përdorimi i UHF çon në falje, e cila zgjat disa vjet.

Kundërindikimet: problemet mendore, periudha e lindjes së një fëmije, presioni i ulët i gjakut.

Mikrovalë centimetër

Specialistët përshkruajnë për artritin, dëmtimet, këputjen e ligamenteve dhe osteoartritin.

 • Një fushë elektromagnetike ndikon në nyjen e gjurit, vala ka një gjatësi prej 12,6 cm.
 • Pacienti është vendosur në shtrat dhe shtrin këmbët përpara.
 • Përdorni një spital ose pajisje portative.
 • Nëse seanca zhvillohet në një zyrë spitalore, distanca midis lëkurës dhe emetuesit duhet të jetë nga 5 deri në 7 cm. Në rastin e përdorimit të një pajisjeje portative, sensori është ngjitur në bashkim.
 • Doza rregullohet në bazë të ndjenjave të pacientit.
 • Kohëzgjatja deri në 20 minuta.
 • Fizioterapia përbëhet nga 12-15 procedura. Nëse mjeku insiston, atëherë trajtimi përsëritet çdo 3 muaj.

Efekti termik ju lejon të rritni qarkullimin e gjakut në nyjen e gjurit, gjë që çon në heqjen e edemës dhe procesi inflamator shpejt kalon. Ndalohet kryerja e trajtimit në çdo tremujor të shtatëzanisë, dhe nëse rryma shkakton një alergji tek pacienti.

Infrared

Trajtimi me lazer infra të kuqe

Terapia me lazer është e përshkruar për sinovitin, artritin, artritin, bruizimet, proceset patologjike në tendona dhe lëndime.

 • Rrobat hiqen nga këmbët.
 • Pacienti shtrihet në shtrat ose ulet në shtrat, këmbët e tij duhet të qëndrojnë të sheshta.
 • Një aplikues lazer aplikohet në pika të veçanta.
 • Rrezatuar 1 pikë të rendit prej 5 minutash.
 • Seanca zgjat gjysmë ore. Në mënyrë që trajtimi të japë një rezultat, duhet të kryhen 15 procedura.

Pas seancës, qarkullimi i gjakut rritet, dhimbja eliminohet dhe metabolizmi përmirësohet. Si rezultat, procesi i rigjenerimit është përmirësuar disa herë.

Inductothermy

Itshtë përshkruar për të stimuluar proceset e rimëkëmbjes në nyje pas lëndimeve dhe me diagnoza të tilla si artriti dhe artroza.

 • Gju është i mbështjellë në një fletë të ashpër ose peshqir. Trashësia duhet të jetë 1,5 cm.
 • 3 kthesat e kabllove janë plagë në majë.
 • Fuqia rregullohet bazuar në mirëqenien e pacientit.
 • Gjatë seancës, ndihet ngrohtësia e thellë.
 • Ky trajtim zgjat 15 minuta.
 • Kursi i terapisë është 12 ditë.

Rrymat magnetike përmirësojnë metabolizmin në nyjen e gjurit dhe ndalojnë ndryshimet patologjike në kërc. Ngrohja lokale e zonës së prekur çon në heqjen e dhimbjes dhe eliminon edemën.

Fizioterapia është e ndaluar: nëse pacienti ka një kardiak, ndërsa lind një fëmijë, me sëmundje kronike të sistemit nervor, nëse zbulohet intolerancë ndaj energjisë elektrike.

ultratingull

Indikacionet për emërimin e terapisë me ultratinguj janë artrozat traumatike, artriti, përdhes, trauma, synoviti ose sprain.

 • Aplikohet një xhel i veçantë shërues.
 • Ultratingulli shtypet në gjurin e prekur.
 • Bëhen lëvizje rrethore.
 • Pacienti ndjen dridhje në nyje.
 • Seanca zgjat 12 minuta.
 • Për trajtim, kërkohen 12 procedura.

Si rezultat, proceset biokimike në të përbashkët përmirësohen, metabolizmi përshpejtohet dhe edema zvogëlohet.

Kundërindikimet: kolelithiaza dhe urolithiasis, presioni i ulët i gjakut, sëmundjet kronike të sistemit nervor, osteoporoza.

Arthroza e gjurit

Osteoartriti i nyjes së gjurit është një lezion jo-inflamator i nyjeve, i cili karakterizohet nga patologjia e kërcit, deformimi dhe një rënie në gamën e lëvizjes në nyjen e prekur. Sëmundja mund të jetë simetrike ose e njëanshme.

Më shpesh sëmundja diagnostikohet tek gratë pas dyzet vjetësh. Shkaqet e artrozës së nyjës së gjurit janë të shumta. Këto përfshijnë formimin e pahijshëm të sipërfaqeve të nyjeve që nga rinia, traumat, ngarkesën e tepërt në nyje, çrregullimet metabolike, trajtimin kirurgjikal të një historie të përbashkët, etj.

Osteoartriti i gjurit përparon ngadalë. Në një fazë të hershme, shenjat klinike nuk janë të theksuara ose plotësisht mungojnë. Me kalimin e kohës, nuk shfaqen dhimbje të forta dhe / ose siklet në nyjet e gjurit. Në fazën e dytë të artrozës së gjurit, dhimbja dhe siklet janë përkeqësuar nga çdo ngarkesë shtesë, lëvizje, ndryshime të motit, etj. Lëvizja në nyjen e gjurit është e kufizuar dhe mund të shoqërohet me një "ngërç". Përparimi i mëtutjeshëm i sëmundjes karakterizohet nga shfaqja e dhimbjes dhe në pushim. Sindromi i dhimbjes është i theksuar dhe intensiv. Ndryshimet e kursit, lëvizjet në nyje janë të kufizuara ndjeshëm, siklet është konstante.

Nëse shkaku i zhvillimit të artrozës së gjurit ishte një lezion traumatik, sëmundja përparon më shpejt, dhe simptomat janë më të theksuara.

Të dhënat diagnostikuese sigurojnë një metodë me rreze x të hetimit dhe rezonancës magnetike.

Trajtimi për artrozën e gjurit varet nga skena. Por kirurgjik, mjekësor dhe fizioterapi përdoret për artrozën e nyjës së gjurit. Terapia mund të mos ketë për qëllim trajtimin e artrozës, por në ndalimin e simptomave.

Komplikimet e artrozës së nyjes së gjurit mund të jenë sëmundje inflamatore, deformime, degjenerim, etj.

Në Spitalin Yusupov, mjekët diagnostikohen dhe trajtohen çdo ditë për një sërë sëmundjesh. Profili i gjerë i spitalit Yusupov është i lidhur me dëshirën për të ndihmuar të gjithë dhe të gjithë. Osteoartriti i nyjeve të gjurit është një sëmundje mjaft e zakonshme, por diagnoza dhe trajtimi i vonuar çon në përkeqësim të nyjeve dhe përkeqësim të simptomave.

Për diagnozë, spitali Yusupov ka të gjitha pajisjet e nevojshme. Dhe trajtimi në nivelin më të lartë kryhet në kushte të rehatshme. Dhomat e spitalit Yusupov janë single, dy, tre dhe katër lokale. Fizioterapia për artritin e nyjes së gjurit kryhet nën mbikëqyrjen e një specialisti me përvojë, duke përdorur pajisje me cilësi të lartë, simulues modern, etj.

Konsultimi me një specialist në Spitalin Yusupov do të ndihmojë pacientët të kuptojnë etiologjinë dhe patogjenezën e sëmundjes. Mjekët do të përgjigjen në të gjitha pyetjet dhe do të hartojnë një plan të menaxhimit të pacientit që përfshin procedurat diagnostikuese, taktikat e trajtimit dhe menaxhimin e periudhës së rikuperimit. Regjistrimi për konsultë përmes telefonit ose në internet kryhet rreth orës.

Fizioterapi e gjurit

Fizioterapia e nyjës së gjurit ju lejon të merrni një efekt pozitiv. Fizioterapia për artritin e nyjës së gjurit ka për qëllim ndaljen e sindromës së dhimbjes, arritjen e remitimit afatgjatë, etj.

Metodat e fizioterapisë që përdoren për artrozën e nyjës së gjurit:

 • Rrezatimi ultravjollcë me valë të mesme. Në vendin e ekspozimit ndodh eritema. Metoda lejon të ulet pragu i ndjeshmërisë në zonën e rrezatimit, i cili ndikon në qendrën e dhimbjes në tru. Seancat e rrezatimit ultravjollcë me valë të mesme kryhen çdo ditë ose çdo ditë tjetër.
 • Terapia me infra të kuqe lazer. Kjo metodë ju lejon të zvogëloni ndjeshmërinë, të përmirësoni ushqimin dhe rrjedhën e gjakut, të zvogëloni stresin. Seancat mbahen çdo ditë.
 • Terapia me frekuencë ultra të lartë me intensitet të ulët, e cila bën të mundur uljen e dhimbjes dhe nuk lejon që procesi të përhapet në indet e afërta. Kjo metodë ju lejon të përmirësoni ushqimin e nyjes, rigjeneroni indet, zvogëloni ënjtjen.
 • Terapi me intensitet të lartë centimetër me valë. Metoda lejon të vendoset furnizimi me gjak, të përmirësohet ushqimi i kërcit.
 • Terapia me ultratinguj. Redukton procesin inflamator, përmirëson trofizmin, tregon një efekt të shkëlqyeshëm rigjenerues.
 • Magnetotherapy. Redukton edemën, aktivizon aftësitë rigjeneruese të kërcit, trofizmi normalizohet.

Një kurs fizioterapie për lehtësinë e pacientit kryhet më së shpeshti gjatë qëndrimit në spital.

Indikacionet dhe kundërindikimet për fizioterapinë e nyjës së gjurit

Indikacionet për fizioterapi janë artroza e nyjes së gjurit të shkallës 1, 2, 3, pa acarim, sepse ky lloj trajtimi në fazën akute mund të shkaktojë akumulimin e qelbës ose lëngut.

Fizioterapia e artrozës së nyjës së gjurit është e kundërindikuar në:

 • Sëmundje malinje e çdo lokalizimi;
 • Faza aktive e infeksionit të tuberkulozit;
 • Prania e epilepsisë;
 • Faza e tretë e hipertensionit;
 • Fazat përfundimtare të zemrës, mëlçisë, dështimi i veshkave;
 • hipertermia;
 • Anoreksia, etj.

Në çdo rast, para fillimit të trajtimit, pacienti duhet të ekzaminohet për kundërindikacione.

Trajtimi me ultratinguj, magnetoterapi dhe elektroforezë e gjurit

Metodat më të zakonshme të trajtimit fizioterapeutik janë trajtimi me ultratinguj, magnetoterapia dhe elektroforeza e nyjes së gjurit. Elektroforeza është një metodë trajtimi në të cilën ilaçet veprojnë si grimca të ngarkuara pozitivisht dhe lëvizin me pjesëmarrjen e një fushe elektromagnetike të krijuar midis elektrodave. Kalimi i rrymës promovon depërtimin e një substance të drogës thellë në zonën patologjike, duke krijuar një përqendrim të ilaçit atje. Kjo metodë e trajtimit ju lejon të merrni një efekt pothuajse të menjëhershëm. Aspektet pozitive të përdorimit të elektroforezës janë ruajtja e integritetit të lëkurës dhe efekti vetëm në pikën e ekspozimit.

Terapia me ultratinguj gjithashtu ka shumë karakteristika pozitive. Një tipar i ultrazërit është përmirësimi i trofizmit dhe aktivizimi i metabolizmit, ndërsa kyçja bëhet rezistente ndaj ndikimeve të jashtme. Qëllimi i terapisë me ultratinguj është ruajtja e sëmundjes në këtë fazë, duke parandaluar përparimin e sëmundjes.

Magnetoterapia, si një lloj fizioterapie, përdoret gjithnjë e më shumë në trajtimin e artrozës së nyjeve të gjurit, pasi ka shumë avantazhe dhe efekte pozitive. Këto përfshijnë një efekt të dobishëm në vetitë reologjike të gjakut, përmirësimin e tonit vaskular, limfatik dhe gjak, riparimi aktivizohet, etj. Ky lloj i fizioterapisë mund të aplikohet në vend dhe në të gjithë trupin.

Disa metoda të fizioterapisë mund të kombinohen, disa duhet të kryhen në mënyrë alternative. Trajtimi fizioterapeutik duhet të përshkruhet nga një specialist.

Specialistët më të mirë të Moskës punojnë në spitalin Yusupov. Spitali Yusupov operon njëzet e katër orë në ditë, shtatë ditë në javë. Spitali është i pajisur me të gjitha pajisjet e nevojshme për ofrimin e shërbimeve diagnostikuese dhe trajtuese në nivelin më të lartë. Emërimi me telefon dhe në internet.

Fizioterapi për gonarthrosis e gjurit

Një nga metodat kryesore të trajtimit të gonarthrosis të gjurit është fizioterapia. Procedurat përshkruhen si në formën e metodave të pavarura për të hequr qafe sëmundjen, dhe në kombinim me metodat e tjera të trajtimit konservator, për shembull, masazhit dhe medikamenteve. Manipulimet mund të përmirësojnë qarkullimin e gjakut në nyjen e prekur, të rivendosin lëvizjen e saj të mëparshme.

Për çfarë është e mirë fizioterapia?

Fizioterapia gjatë gonartrozës së nyjës së gjurit plotëson në mënyrë të përkryer terapinë me ilaçe, bën të mundur parandalimin e përkeqësimit të sëmundjes në fazën kronike. Mjekët thonë se pas procedurës nuk shfaqen efekte anësore. Falë manipulimeve, është e mundur që të normalizohen proceset metabolike, të përmirësohet qarkullimi i gjakut dhe të shpëtoj nga ënjtja dhe ënjtja. Përveç kësaj, pasi arthrosis i nyjës së gjurit shkakton dhimbje të forta, fizioterapia bën të mundur ndalimin e sindromës së dhimbjes. Procedurat ju lejojnë të eliminoni ngërçin në gju, të rivendosni strukturën e sipërfaqeve të dëmtuara të nyjeve. Në procesin e manipulimit, lëvizshmëria e gjymtyrëve të prekura përmirësohet, funksionimi i saj rikthehet.

Para se të përshkruani manipulime fizioterapeutike, pacienti dërgohet për ekzaminime që tregojnë një pamje të plotë të punës së organeve dhe sistemeve. Kjo është bërë për të diagnostikuar patologjitë e mundshme që janë kundërindikacione për procedurat fizioterapeutike, dhe gjithashtu mund të shkaktojnë një përkeqësim të përgjithshëm të shëndetit.

Kur nuk emërohet?

Procedurat fizioterapeutike nuk përdoren nëse gjenden kushtet e mëposhtme në një pacient që vuan nga gonarthrosis:

 • tuberculosis,
 • shtatzënisë,
 • periudha e laktacionit
 • kanceret
 • sëmundjet e organeve formuese të gjakut,
 • lezione purulente të lëkurës,
 • çrregullim i gjakderdhjes,
 • sëmundjet e sistemit kardiovaskular,
 • atherosclerosis,
 • rritje e vazhdueshme e presionit të gjakut,
 • ftohjet, gjatë së cilës rritet temperatura e trupit,
 • sëmundje të rënda të sistemit nervor qendror,
 • epilepsi.

Metodat e fizioterapisë për gonarthrosis e gjurit

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Terapia me baltë

Teknika bazohet në përshpejtimin e restaurimit të një nyje të dëmtuar për shkak të gonarthrosis. Para se të vazhdohet me manipulimin, pacienti është hedhur në shpinë, pas së cilës baltë terapeutike është aplikuar në gju. Nga lart, gjymtyrja është e mbështjellur me polietileni dhe izolohet me një batanije ose një leckë të ngrohtë. Pas gjysmë ore, një person do të duhet të bëjë dush, dhe pastaj të mbetet në pushim për 30 minuta.

Terapia me baltë nuk jep rezultate menjëherë; përmirësimi vërehet kryesisht pas 15 seancave të teknikës.

Terapia me lazer

Në procesin e manipulimit, nyja e prekur e gjurit është e prekur nga një rreze lazer. Kjo teknikë ndikon në mënyrë të favorshme në restaurimin e indeve të dëmtuara. Nëse përdoret një aparat lazer me frekuencë të lartë, atëherë është e mundur të shpëtoni pacientin nga dhimbja, të zvogëloni ndjeshmërinë e gjymtyrëve. Numri i procedurave dhe kohëzgjatja e tyre përcaktohet për secilin pacient individualisht. Në këtë rast, mjeku merr parasysh karakteristikat e trupit të njeriut dhe ashpërsinë e rrjedhës së gonarthrosis.

Magnetotherapy

Me artrozën e shkallës së 2-të, kjo procedurë përmirëson tonin vaskular dhe shpejton procesin e riparimit të një nyje të dëmtuar. Përveç kësaj, me ndihmën e magnetoterapisë është e mundur të përmirësohet metabolizmi. Gjatë manipulimit, ata përdorin ndihmën e pajisjeve magnetike speciale me të cilat janë pajisur shumë institucione mjekësore. Një përmirësim i dukshëm vërehet pas të paktën 15 procedurave të magnetoterapisë.

Cryotherapy

Kjo teknikë, në krahasim me të tjerët, është mjaft e re. Thelbi i saj qëndron në faktin se gjatë procedurës nyja e prekur e gjurit është e prekur me ndihmën e gazit të ftohtë, i cili eliminon procesin inflamator. Në procesin e manipulimit, receptorët e dhimbjes bllokohen dhe toni i muskujve zvogëlohet, për shkak të të cilit ekstremiteti i poshtëm lehtësohet nga spazma.

Induktotermi ultra e lartë e frekuencës (UHF)

Një fushë elektromagnetike me frekuencë të lartë vepron në gjymtyrën e prekur, e cila ka një frekuencë të lartë të valëve elektromagnetike. Në procesin e manipulimit pacienti ulet në shtrat dhe zgjas këmbët. Elektrodat speciale që furnizojnë rrymë janë bashkangjitur në bashkimin e prekur. Duhet të theksohet se procedura praktikisht nuk shkakton dhimbje. Me ndihmën e terapisë UHF, është e mundur të përmirësohet rigjenerimi i indeve, për të ndaluar sindromën e dhimbjes.

Terapia Ozokerite

Ozokerite është një përbërës që përmban një sasi të madhe të vajrave minerale. Ata kanë një efekt të dobishëm në nyjen e prekur, e cila ndikoi në gonarthrosis. Kjo substancë përdoret në fasha të ndryshme, si dhe në aplikacione që aplikohen në nyjen e gjurit. Mjeti ka një pronë ngrohjeje dhe mund të zvogëlojë dhimbjen.

electrophoresis

Teknika e kësaj fizioterapie është futja e ilaçeve në integrimin nënlëkuror. Për këto qëllime, përdoret një rrymë elektrike, e cila bën të lehtë futjen e produkteve farmaceutike në nyjen e prekur të gjurit. Avantazhi kryesor i elektroforezës është se pas seancës së 10-të, pacientët vërejnë një përmirësim të funksionimit të gjurit dhe një ulje të dhimbjes. Kryesisht, kërkohen të paktën 20 procedura.

Banja shëruese

Nëse pacienti është diagnostikuar me gonarthrosis të nyjes së gjurit, ai është i përshkruar banjot e radonit ose hidrogjenit të sulfurit të hidrogjenit. Në këtë rast, procedura mund të përdoret si në fazat fillestare të rrjedhës së sëmundjes, ashtu edhe në ato mjaft të lënë pas dore. Manipulimet bëjnë të mundur heqjen qafe të proceseve inflamatore dhe përmirësimin e rigjenerimit të nyjës së prekur të gjurit. Pacienti do të duhet të vizitojë të paktën 10 procedura.

ExpertNews Shqipëri