Farë është skolioza idiopatike dhe pse zhvillohet

Skolioza është një lakim lateral i shtyllës kurrizore, e cila është e rrezikshme me komplikime serioze, veçanërisht për trupin e një fëmije në rritje. Në 80% të numrit të personave me këtë patologji, është skolioza idiopatike që diagnostikohet.

Në shumicën e rasteve, prindërit kalojnë fazën fillestare të zhvillimit të patologjisë dhe u drejtohen specialistëve kur deformimi kurrizor është shumë i dukshëm.

Karakteristikat e sëmundjes

Skolioza idiopatike – çfarë është ajo dhe cilat tipare të zhvillimit ka? Kjo është një sëmundje që nuk ka një etiologji të qartë. Meqenëse patologjitë kongjenitale nuk janë vërejtur, ekspertët nuk mund të përcaktojnë me saktësi shkakun e vërtetë të deformimit kurrizor.

Skolioza e tillë mund të ndodhë tek djemtë dhe vajzat, por tek vajzat ajo përparon më shpejt dhe është më e vështirë. Në adoleshencë, vajzat vuajnë nga kjo sëmundje 5 herë më shpesh sesa djemtë.

Gjatë rritjes dhe zhvillimit të fëmijës, ekzistojnë tre momente kulmore kur rreziku i sëmundjes është shumë i lartë, në përputhje me këtë, dallohen format e mëposhtme të lakimit të shtyllës kurrizore:

 1. Skolioza idiopatike infantile është një periudhë nga 0 deri në 3 vjet. Ka raste kur kalon vetvetiu.
 2. Të mitur – nga 4 deri në 10 vjeç. Ajo përmban përparim të shpejtë.
 3. Skolioza idiopatike e të miturve – periudha e adoleshencës – nga 10 deri në 15 vjet. Kjo është forma më e rrezikshme e sëmundjes, ndodh pikërisht gjatë periudhës së rritjes dhe zhvillimit të shpejtë të adoleshencës, si dhe ndryshimeve hormonale në trupin e tij, prandaj karakterizohet nga simptoma të ndryshueshme vazhdimisht. Një numër i madh i adoleshentëve gjatë kësaj periudhe kanë devijime serioze nga norma, dhe është më e zakonshme tek vajzat. Skolioza e adoleshentëve tejkalon edhe shpeshtësinë e diagnostikimit të skoliozës nën moshën 10 vjeç.

Një hark i deformimit është formuar në rrafshin frontal (lakimi lateral) dhe në sagittal (përpara / prapa).

Dallohen edhe një formë e dalluar e patologjisë dhe e dekompensuar.

Me skoliozën e kompensuar, linja që mund të tërhiqet nga pjesa e pasme e kokës zbret poshtë qendrës së zonës sakrale, kështu që shpatullat, kockat e legenit dhe këmbët janë të vendosura në të njëjtën linjë, pavarësisht nga kthesat e kolonës kurrizore.

Me një formë të dekompensuar, linja largohet nga pjesa sakrale dhe distanca midis këmbëve.

Përkundër faktit se shkaku i vërtetë i zhvillimit të sëmundjes është e vështirë të përcaktohet, ju mund të merrni parasysh faktorët që predispozojnë për fillimin e sëmundjes:

Lexo artikullin:  Neuralgjia ndërkostale si të mjekohet shpejt në shtëpi

 • Shkelje e metabolizmit të kalciumit në trup;
 • Shkelje e prodhimit të fibrillinës, duke rezultuar në ulje të elasticitetit të sistemit muskulor;
 • Rritja e çorganizuar e kockave kur një>

Simptomat dhe shenjat kryesore të sëmundjes varen nga vendndodhja e pikës më të lartë të harkut të deformimit. Në fakt, ky është vendi ku vërehet devijimi maksimal nga norma. Kjo pikë mund të jetë e vendosur në çdo pjesë të shtyllës kurrizore, pra emrat e llojeve të sëmundjes skoliotike:

  Cervicothoracic. Lakimi më i madh shprehet në 3-4 rruaza të rajonit të kraharorit. Consshtë e mirë> Për të përcaktuar shkallën e deformimit të shtyllës kurrizore, përdoret një vlerësim i veçantë i devijimit nga treguesit normalë në sistemin e gradave:

 • Shkalla 1 Këndi i lakimit është deri në 10 °. Quiteshtë mjaft e lehtë për tu korrigjuar dhe nuk shkakton komplikime.
 • Shkalla e 2-të. Këndi i deformimit është nga 10-25 rreth. Trajtimi nuk është i lehtë, por jep dinamikë pozitive.
 • Shkalla e 3-të. Nga 25 në 50 rreth. Nuk mund të shërohet plotësisht. Por është e mundur të ndaloni përparimin e sëmundjes me ndihmën e një forcimi serioz të korse muskujve.
 • Shkalla e 4-të. Më shumë se 50 rreth. Trajtimi konservativ nuk është i mundur, përdoret vetëm ndërhyrja kirurgjikale. Duke përdorur metoda konservatore, ju mund të mbani statusin shëndetësor të fëmijës në nivelin aktual.

Duke pasur parasysh numrin e deformimeve, mund të dallojmë:

 • Skolioza në formë S. Ekzistojnë dy harqe të lakimit.
 • C – në formë. Ka një hark.
 • Skolioza në formë Z. Tre harqe të lakimit.

Simptomat e sëmundjes

 1. Lartësi të ndryshme të shpatullave dhe tehut të shpatullave.
 2. Dhimbje në shpinë me intensitet të ndryshëm.
 3. Këmbët e sheshta.
 4. Kur mbështetet përpara, gjysma e shpinës është më konveks.
 5. Devijimi fiziologjik i kolonës kurrizore në rajonin e mesit bëhet më i zbutur.
 6. Përkulja fiziologjike në rajonin e kraharorit, përkundrazi, bëhet më e fortë.

Në format e rënda të patologjisë mund të vërehen:

 1. Demtimet shqisore në disa pjesë të shtyllës kurrizore.
 2. Ndryshimet patologjike në punën e organeve të brendshme që pësojnë zhvendosje. Duket frymëmarrja dhe dështimi i zemrës. Për shkak të deformimit të organeve, kongjestioni, edemë mund të shfaqet, bronkit kronik, gastrit, etj.
 3. Protrusion dhe hernie e shtyllës kurrizore.

Si është>

Një diagnozë paraprake mund të bëhet nga një ortoped gjatë një ekzaminimi vizual të shpinës së fëmijës. Gjithashtu, mjeku mund t'ju kërkojë të përkuleni përpara. Në gjendjen normale të shtyllës kurrizore, shpina ka të njëjtën fryrje nga të dy anët. Me lakim, bulëzat janë të ndryshme.

Për të konfirmuar diagnozën, është e nevojshme të kryhen studime instrumentale:

 • Rëntgenogramë. Detekton shkallën dhe këndin e deformimit.
 • Skanimi i MRI Ata bëjnë të mundur vlerësimin e vendeve të indeve të buta, fenomene inflamatore në inde dhe organe, për të zbuluar herniet kurrizore dhe zgjatjet.

Therapies

Ilaçet Ato përdoren për sindromat e dhimbjes. Këto janë ilaçe anti-inflamatore nga grupi jo-steroide (Ibuprofen, Indomethacin, Diclofenac, Nimesulide, etj). Relaksuesit e muskujve mund të përshkruhen për të zvogëluar spazmin e muskujve. Vitamina B, komplekse minerale me një përmbajtje të lartë të kalciumit dhe fosforit gjithashtu janë të përshkruara.

Swimming. Në një masë të madhe, ndihmon në forcimin e sistemit të muskujve, lehtësimin e ngërçeve të muskujve, forcimin e sistemeve nervore, të frymëmarrjes dhe të zemrës. Në fazat 1-2 të sëmundjes, përdoren teknika të përgjithshme të notit.

Në fazat 3-4, mjeku zgjedh teknikën e notit në mënyrë individuale, pasi që në këtë fazë të zhvillimit të skoliozës tashmë vërehet rrotullimi dhe rotacioni, që do të thotë se është e pamundur të korrigjohet skolioza, qëllimi kryesor është të ruhet gjendja ekzistuese dhe të parandalohet procesi patologjik nga përparimi.

Corseting. Një metodë mjaft efektive, por përdoret vetëm në fazat e para të sëmundjes.

Terapia manuale dhe masazhi. Ata tonifikojnë sistemin e muskujve, lehtësojnë tensionin në muskuj, përmirësojnë rrjedhën e gjakut dhe rrjedhën e ushqyesve thelbësorë dhe oksigjenit në inde dhe organe.

Fizioterapi. Forcon seriozisht korse muskulore, rrit qëndrueshmërinë e përgjithshme të trupit.

Vetëm ato ushtrime që janë përshkruar nga specialisti që merr pjesë duhet të kryhen, pasi që kur caktoni një skemë stërvitore, merren parasysh mosha e pacientit, tiparet e trupit të tij, patologjitë e shoqëruara, këndi i lakimit, lloji dhe forma e sëmundjes.

Fizioterapi. Kjo metodë, ashtu si të tjerët, ndjek qëllimet kryesore – të ndalojë përparimin e ndryshimeve distrofike në muskuj, të stabilizojë pozicionin natyror të shtyllës kurrizore dhe të përmirësojë qarkullimin e gjakut. Këto përfshijnë metodat e mëposhtme: banjot e sulfonit të radonit dhe hidrogjenit, masazh nënujor, elektroforezë me futjen e ilaçeve, UHF, ultratinguj, etj.

Operacioni. Përdoret në raste të avancuara kur tashmë ndodhin ndryshime degjenerative në nyje, shqetësime në funksionimin e organeve ose në rastet kur lakimi i shpinës është mjaft i shpejtë dhe metodat konservatore nuk japin dinamikë pozitive.

Parandalim

Skolioza idiopatike është një patologji mjaft e zakonshme tek fëmijët, të cilën prindërit shpesh e humbasin ose e injorojnë plotësisht. Por në fakt, ajo çon jo vetëm në defekte kozmetike, por edhe në shkelje serioze në punën e të gjithë organeve të brendshme, si dhe ngushtësi psikologjike dhe ngurtësi, gjë që ndikon negativisht në zhvillimin personal të fëmijës tuaj.

Jini të kujdesshëm ndaj fëmijës suaj, bëni ekzaminime parandaluese nga specialistët të paktën një herë në vit, në mënyrë që të vëreni sëmundjen në kohë dhe të filloni trajtimin kompetent.

Mos lejoni që fëmija juaj të ulet për një kohë të gjatë, veçanërisht në lojërat kompjuterike. Gjatë detyrave të shtëpisë, ju mund të alternoni punën dhe pushimin. Kontrolloni sjelljen e fëmijës suaj dhe zhvilloni këtë zakon!

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri