Dysplasia e hip në foshnjat

Trajtimi përshkruhet menjëherë pas ekzaminimit. Shtë e rëndësishme çdo ditë, pasi që me rritjen e fëmijës, gjasat për pasoja negative të dysplasia hip në fëmijët rritet, shkalla rritet.

Terapia është e gjatë, duke filluar nga 1 muaj në një vit, ajo nuk mund të ndërpritet. Në kohën e trajtimit, prindërit duhet të jenë të durueshëm, pasi foshnjat nuk miratojnë manipulime mjekësore.

Në fazën e hershme, gjimnastikë të mjaftueshme dhe masazh, swaddling të gjerë është e rëndësishme. Thelbi i saj është që këmbët të mbeten të përhapura. Për ta bërë këtë, midis tyre vendoset një pelenë e palosur në formën e një drejtkëndësh (gjerësia 15-17 cm), ajo duhet të arrijë deri në gjunjë. Këmbët e përkulura në gjunjë duhet të tërhiqen në mënyrë që këndi të jetë 60-80˚. Atëherë ju mund të lëvizni në swaddling. Foshnja shpejt do të mësohet me pozicionin e plumbit dhe nuk do të jetë kapriçioz.

Masazhi kryhet nga një specialist, nëse nuk është e saktë të shtypni mbi hip, mund të përkeqësoni dislokimin. Gjimnastika terapeutike zgjidhet për secilin fëmijë individualisht, klasa gjatë larjes është e dobishme. Dysplasia në një fëmijë një vjeç është trajtuar me aktiv, në infermierinë – ushtrime pasive. Në të njëjtën kohë, është përshkruar një kurs i procedurave fizioterapeutike, elektroforeza është më efektive.

Zhvendosjet trajtohen duke përdorur pajisje ortopedike:

 • Rrëmujat e Pavlikut;
 • Aparatet e Gnevkovsky;
 • goma përhapës;
 • fiksuesit e gipsit;
 • korse plastike, për shembull, jastëk Freyk.

Ata i mbajnë këmbët në një pozitë të holluar.

Trajtimi i dysplasia hip në fëmijët pas një viti është shpesh kirurgjikale. Me ndihmën e procedurave kirurgjikale, koka rregullohet, atëherë gjymtyrja është e lyer me gips. Në raste të rënda, mund të kërkohen disa operacione.

Pasojë

Efektet negative mund të shmangen lehtësisht nëse dysplasia TBS në të sapolindurit trajtohet deri në 6 muaj. Trajtimi do të jetë më efektiv dhe pas një viti kjo sëmundje nuk mund të mbahet mend. Nëse, në vitin e parë, nuk është kryer terapi, atëherë shfaqen komplikime të rënda që përkeqësojnë cilësinë e jetës së foshnjës. Cila është sëmundja e rrezikshme?

Pasojat e dysplasia hip në të sapolindurit:

 • dislokimi i hip, i cili shoqërohet me dhimbje të forta;
 • çalim;
 • sëmundjet inflamatore të nyjeve;
 • arthrosis;
 • koksartroza dysplastike.

Ka filluar trajtimi i mëparshëm për dysplasia hip në fëmijët, aq më efektiv është ai. Nëse diagnostikohet pas një viti, atëherë mund të duhen vite për tu rikuperuar. Suksesi i terapisë është në diskutim, ndonjëherë ndodhin sëmundje kronike të nyjeve.

Me zhvillimin e artrozës, sindroma e dhimbjes ndërhyn në lëvizjen e fëmijës. Simptomat që janë shfaqur detyrohen të drejtohen në endoprostetikë.

Parandalim

Parandalimi i zhvendosjes kongjenitale duhet të bëhet gjatë shtatëzënësisë. Shtë e nevojshme të hani siç duhet, për të kuruar sëmundjet infektive paraprakisht. Me një peshë të madhe, foshnja duhet t'i japë përparësi seksionit cezarian.

Shtë e nevojshme të braktisni tundjen e ngushtë. Në vend të pelenave, është më mirë të visheni fëmijën me rroba, në mënyrë që lëvizjet e tij të mos kufizohen. Shtë e nevojshme të bëni ushtrime, masazh, dhe gjithashtu të vizitoni një ortoped.

Ju duhet të kujdeseni për shëndetin e foshnjës në vitin e parë të jetës. Mësoni të gjitha rreth dysplasia, si duket, mos harroni provimet e planifikuara.

Postuar nga Oksana Belokur, Doktor,
posaçërisht për Ortopediya.pro

Video e dobishme në lidhje me dysplasia hip në fëmijët

Lista e burimeve:

 • Levanova IV Gribova IV Parimet e trajtimit të zhvendosjes kongjenitale të kofshës tek fëmijët. // Mater. XXII konferencë shkencore-praktike mbi rezultatet e këshillit mjekësor të Komitetit Shëndetësor të Moskës për ekzaminimin e rezultateve afatgjata të trajtimit të lëndimeve dhe sëmundjeve ortopedike tek fëmijët, Moskë, 1999
 • Malakhov OA, Gribova IV, Kralina SE Trajtimi i zhvendosjes kongjenitale të kofshës tek fëmijët e vegjël me metoda funksionale. // Mbledhja e punimeve shkencore të konferencës së shkencëtarëve të rinj Të rinj në zgjidhjen e problemeve urgjente të traumatologjisë dhe ortopedisë, Moskë, 2000

Dysplasia e hip në fëmijët

"Foshnja juaj ka dysplasia hip" – kjo frazë tingëllon si një fjali për shumë prindër. Por në vend që të panikoni, ju duhet të merrni menjëherë trajtim në mënyrë që të mos fajësoni veten për të gjitha llojet e pasojave në të ardhmen. Në çfarë të bëjmë kur të gjendemi në një situatë të tillë, do ta kuptojmë këtë artikull.

Farë është dysplasia hip

Një problem i tillë tek fëmijët e vitit të parë të jetës është mjaft i zakonshëm. Kjo diagnozë dëgjohet nga shumë prindër. Ata kanë frikë nga kjo aktgjykim, por a është me të vërtetë kaq e rrezikshme?

Dysplasia nuk është një sëmundje, por një tipar i trupit të fëmijës. Një diagnozë e tillë mund të dëgjohet me formimin e pahijshëm të nyjës së hip, si rezultat i së cilës koka e saj është në pozicion të gabuar në acetabulum.

Diagnoza mund të haset kur koka e femurit nuk është e vendosur fort në çantën e përbashkët. Nëse fëmija lëviz gabimisht, ajo lehtë mund t'i largojë ato prej saj. Përveç kësaj, kocka e hip mund të mos jetë në çantën e përbashkët, por të vendosura pak më e lartë.

Rreziku i dysplasia e përbashkët në fëmijë

Duke zbuluar displazinë e nyjeve të hip në foshnjën, është e pamundur të vonohet në çdo rast. Nga afati kohor i trajtimit varet nga efektiviteti dhe kohëzgjatja e tij. Shumë më shpejt mund të shpëtoni nga problemi nëse u identifikua në gjashtë muajt e parë të jetës sesa kur ndodhi më vonë. Në rastin e parë, fëmija do të duhet deri në një vit për tu rikuperuar, ndërsa në të dytën do të duhen disa vjet.

Trajtimi duhet të jetë i detyrueshëm dhe i përfunduar. Nëse neglizhoni procedurat terapeutike, injoroni rekomandimet e një specialisti, humbasni kohën e vlefshme, duke shtyrë trajtimin për më vonë, ju personalisht mund të kontribuoni në faktin se:

 • Do të ketë inflamacion, të dhimbshëm dhe serioz;
 • Do të ketë një zhvendosje të hip, duke i shkaktuar dhimbje bebes;
 • Shikimi i fëmijës do të ndryshojë me displazi – ai do të çalë.

Shkaqet e dysplasia

Sipas statistikave, një e katërta e fëmijëve të lindur diagnostikohen me dysplasia hip. Disa prej tyre nuk kërkojnë trajtim intensiv. Problemi zgjidhet lehtësisht falë punës së ortopedit dhe kontrollit të tij të vazhdueshëm mbi një pacient të vogël. Nyjet formohen, fitojnë formën e saktë anatomike. Foshnjat e tjera ishin më pak me fat, dhe për t'u shëruar plotësisht, ata kanë nevojë për kujdes intensiv, dhe nganjëherë ndërhyrje kirurgjikale.

Ekziston një shpjegim shkencor se pse kaq shumë bebe lindin me displazi. Sipas tij, pak para lindjes në trupin e nënës, bëhet përgatitja intensive. Ajo ka për qëllim prodhimin e hormonit të nevojshëm në këtë kohë. Relaxshtë relaksuese. Ajo vepron në nyje (femoro-sakrale), duke i bërë ato elastike. Isshtë falë kësaj që legeni femër zgjerohet dhe përgatitet për lindjen e një fëmije.

Përveç faktit që hormoni ndikon në trupin e femrës, ndikon edhe tek fëmija. Vetëm tani formohen kockat dhe ligamentet e një gruaje të rritur dhe asgjë nuk i kërcënon ato, gjë që nuk mund të thuhet për fëmijën.

Mundësia e dysplasia në një foshnjë rritet nëse:

 • Një grua lind për herë të parë. Pregnancyshtë gjatë shtatëzënësisë së parë që prodhimi i relaksit është maksimal;
 • Pesha e fëmijës tejkalon 3,5 kilogramë. Sa më shumë që peshon frutat, aq më shumë nyjet e hipit të tij përplasen me presion;
 • Lindja e vajzës pritet. Natyra u sigurua që kocka femërore tejkalonte kockën mashkullore në elasticitet. Prandaj, në procesin e zhvillimit të fetusit nën ndikimin e relaksimit, zbutet më shumë. Kjo konfirmohet nga statistikat – për 7 vajza me dysplasia, ka vetëm 1 djalë;
 • Diagnosisshtë vendosur diagnoza e paraqitjes së legenit. Në lindjen natyrale të fëmijës, në këtë rast, këmbët dhe prapanica e të porsalindurit shfaqen së pari, dhe vetëm atëherë koka. Prandaj, trupi i poshtëm përballet me një ngarkesë dhe presion më të madh sesa gjatë lindjes normale të fëmijës (së pari kokën). Duke pasur parasysh që kockat janë të buta, shumë shpesh koka e femurit zhvendoset;
 • Në anën e nënës, ka gra që janë dashur të merren me këtë problem. Në këtë rast, probabiliteti i lindjes së një foshnje me dysplasia rritet deri në 4 herë.

Këto arsye janë shumë të ndryshme. Por duke i njohur ata, ju mund ta shpëtoni fëmijën e palindur nga një diagnozë mjaft e pakëndshme. Prandaj, nuk është e nevojshme të thithni ushqime në vëllime të mëdha gjatë shtatëzanisë, në mënyrë që fetusi të mos jetë i madh. Dhe nëse prezantimi i legenit të fetusit u zbulua në një skanim me ultratinguj, atëherë nuk duhet ta rrezikoni, por përkundrazi të mendoni për një seksion cezarian.

Si të identifikoni një problem

Vetëm një specialist ortoped mund të përcaktojë dhe vendosë një diagnozë. Për ta bërë këtë, ai duhet të ekzaminojë një pacient të vogël, të ekzaminojë rrezet X, këndin e kockave dhe shumë më tepër. Kjo pyetje është shumë serioze dhe kërkon të njëjtën qasje.

Por në disa raste, prindërit mund të identifikojnë problemin. Cilat shenja duhet të jenë arsyeja e një thirrje të menjëhershme për një ortoped:

 • Palosje asimetrike (në mollaqe, ijë, ijet). Ju mund ta përcaktoni këtë duke e kthyer fëmijën në bark, dhe duke i rregulluar këmbët. Në këtë pozicion, është e nevojshme të ekzaminoni palosjet në këto pjesë të trupit. Secila prej tyre duhet të ketë palën e vet, të vendosur në afërsisht të njëjtin kënd dhe në të njëjtin nivel. Nëse konstatohen mospërputhje – urgjentisht te një specialist;
 • Lartësia e ndryshme e gjunjëve. Fëmija, i cili është shtrirë në shpinë, përkul me kujdes gjunjët dhe krahason lartësinë e tyre. Nëse është e ndryshme, atëherë mund të jetë sa />
 • Amplituda e ndryshme e bashkimit gjatë shumimit të këmbëve. Foshnja është normale, nëse shtrihet në shpinë, ai lehtë mund të përkul këmbët në gjunjë dhe t'i ndajë ato në anët. Prania e një problemi tregohet nga një amplituda e ndryshme e nyjeve ose një klikim kur zhvendosni ijet në anën.
Lexo artikullin:  Dhimbja në nyjen e shputës së madhe shkakton

Farë duhet të bëni kur identifikoni shenjat e dysplasia

Kur prindërit dyshojnë se diçka nuk është në rregull me fëmijën e tyre, gjëja më e mirë që ata mund të bëjnë është të konsultoheni me një specialist. Kjo duhet të bëhet jo vetëm duke identifikuar shenjat e mësipërme, por edhe me qëllim të parandalimit. Per cfare?

Shumë specialistë kryesorë, përfshirë doktor Komarovsky, në mënyrë të përsëritur kanë ngritur çështjen e dysplasia hip në fëmijët deri në një vjeç. Nëse i analizojmë të gjitha më lart, mund të konkludojmë se:

 • Mungesa e shenjave të një problemi nuk tregon mungesën e saj. Në fund të fundit, devijimet në zhvillimin e bashkimit mund të jenë bilaterale dhe nuk është aq e thjeshtë t'i identifikosh ato;
 • Prania e shenjave nuk tregon ende se problemi ka prekur foshnjën.

Ju mund të kujdeseni për shëndetin e foshnjës, funksionimin normal të sistemit të tij muskul-skeletik në të ardhmen duke vizituar rregullisht një ortoped pediatrik.

Ai do të ekzaminojë fëmijën dhe do të përshkruajë procedura për të identifikuar problemin:

 • Diagnostifikimi me anë të ultrazërit. Fundi është analiza e shqyrtimit. Isshtë përshkruar tek foshnjat e moshës 1 deri në 3 muaj. Nëse flasim për fëmijë, mosha e të cilëve është më shumë sesa tregohet, atyre u caktohet një rreze x;
 • Roentgenography. Një pengesë e rëndësishme e kësaj procedure është se një pacient i vogël duhet të jetë i palëvizshëm gjatë procedurës. Dhe në disa raste, është nga sfera e trillimit. Prandaj, është më mirë ta kryeni atë në një kohë kur fëmija po fle. Përndryshe, ortopedi mund të ketë nevojë për ndihmë prindërore. Përveç kësaj, kockat e foshnjës nuk janë gjithmonë qartë të dukshme në imazhin që rezulton, sepse ato nuk janë mjaft të dendura.

Cili duhet të jetë trajtimi për dysplasia

Para se të vazhdoni me metodat e trajtimit të dysplasia, duhet të kuptoni se çfarë duhet të synohet. Gjithçka është shumë e thjeshtë këtu – koka e femurit duhet të hyjë në zgavrën artikulare dhe të fiksohet atje me ndihmën e ligamenteve. Kjo do t'i lejojë asaj të qëndrojë gjithmonë në vend me çdo lëvizje të foshnjës. Në mënyrë që kjo të ndodhë, kërkohet një kohë e caktuar.

Metodat efektive terapeutike përfshijnë:

 • Swaddling të gjerë me dysplasia. Dorezat e foshnjës mund të tunden fort, kështu që ai nuk do të zgjohet vetë gjatë gjumit. Por këmbët duhet të shpërndahen. Në asnjë rast nuk duhet të drejtohen. Për këtë qëllim, mund të përdoren brekë speciale ose pelena.
 • Pajisjet speciale ortopedike. Ata ju lejojnë të rregulloni këmbët e foshnjës në pozicionin e saktë – të përkulur dhe të divorcuar. Lista e pajisjeve të tilla përfshin një gomë, e cila paraqitet në formën e një ndarës midis këmbëve, një korse plastike dhe fiksuesit me bazë gipsi. Më të efektshmet janë trazirat e Pavlikut. Pajisja mori këtë emër për nder të krijuesit të saj, ortopedistit çek.
 • Gjimnastikë terapeutike ose masazh. Të gjitha ushtrimet e nevojshme duhet të kryhen nga një specialist, nga i cili prindërit mund të adoptojnë bazat dhe të kryejnë procedurën në shtëpi.
 • Elektroforeza – me ndihmën e një rryme me tension të ulët, futet një ilaç tek fëmija. Kjo ju lejon të përqendroni ilaçin e injektuar në një vend.
 • Trajtimit të ngrohjes. Për këtë, parafina e bardhë dhe okeriti (dylli malor) përdoren më shpesh. Aplikimet bëhen në bazë të tyre. Ato rekomandohen për të rritur efektin e masazhit ose ushtrimeve terapeutike.

Këto janë metodat kryesore të trajtimit të dysplasia hip në foshnjat deri në një vjeç. Por mjeku duhet të zgjedhë vetëm opsionin e duhur. Përveç kësaj, ai do t'ju tregojë se si të shpejtoni procesin e shërimit (noti ndihmon shumë, veshja e një pelenë është 2 madhësi më të mëdha, gjë që nuk do të lejojë që i porsalinduri të rreshtojë këmbët).

Dr. Komarovsky mbi dysplasia

Shkaqet dhe simptomat e dysplasia hip në foshnjën (me foto)

Displazia e hip-it në të posalindurit ndodh në çdo 20-të foshnje. Mjerisht, askush nuk është i sigurt nga kjo plagë: të gjithë foshnjat në 8 javët e para të jetës, për shkak të faktit se nyjet janë ende të buta, mund të zhvillojnë patologji në zhvillimin e nyjeve të hip (TS).

Në moshë të re, simptomat e dysplasia mund të jenë plotësisht të padukshme. Kjo është arsyeja pse pediatrët fillojnë të ekzaminojnë të porsalindurit për simptomat e dysplasia nga 5 javë, kur tashmë vërehet se si forcohet nyja e hip.

Displazia e hip në foshnjat është një anomali kongjenitale ose e fituar në pozicionin e elementeve të sistemit skeletor. Nëse nuk merrni menjëherë masa, mos filloni të trajtoni zhvendosjen e nyjës së hip në të sapolindurit, atëherë pasojat do të jenë të rënda – fëmija mund të bëhet i paaftë.

Anatomia e sëmundjes, siç manifestohet

Edhe në foshnjat plotësisht të shëndetshme, nyjet e hip janë ende të paformuara dhe të buta. Nyjet e foshnjës janë të ndryshme nga nyja e një të rrituri:

 1. Tek foshnjat, zgavra artikulare është më e madhe se tek fëmijët më të vjetër.
 2. Në fëmijët e porsalindur, ligamentet karakterizohen me rritjen e elasticitetit.
 3. Në foshnjat deri në një muaj, acetabulumi dallohet nga një strukturë e ngjeshur.

Bërthama e ossifikimit të nyjës së hip në foshnjë mungon, shfaqet tek fëmija vetëm nga gjashtë muaj, dhe deri në moshën pesë vjeç bëhet rreth dhjetë herë më i madh. Qafa e femurit rritet edhe më gjatë – deri në tetëmbëdhjetë vjet. Duke pasur parasysh rritjen e vazhdueshme të fëmijës, nyjet janë të buta dhe elastike – por kjo gjithashtu kontribuon në marrjen e lehtë të lëndimeve dhe devijimeve nga pozicioni normal anatomik.

Nëse trajtimi nuk fillon me kohë kur ndodh një shkelje, atëherë gjymtyrja e përbashkët do të kthehet lart. Një deformim i tillë i fortë nuk do të lejojë mbajtjen e kokës së nyjës së hip në acetabulum. Nëse injektohet patologjia, nuk ndërmerret asnjë veprim, atëherë nuk do të ndodhë ossifikimi i nevojshëm. Kërcili i hip thjesht nuk do të formohet në kockë.

Nëse trajtimi nuk fillohet me kohë, mund të çojë në një zhvendosje të gjymtyrëve të nyjes

Përveç kësaj, çdo lëvizje e pakujdesshme e këmbës do të çojë në një zhvendosje parësore, dhe më pas në një zhvendosje. Nëse, në këtë fazë, trajtimi i foshnjës nuk fillohet, atëherë struktura anatomike, proporcionet dhe integriteti i eshtrave do të ndryshojnë.

Varieteteve dhe tipareve

Displazia tek të porsalindurit shprehet me simptoma të ndryshme, në varësi të vendndodhjes së çrregullimit:

 • Displazia acetabulare tek foshnjat (zhvendosje kongjenitale e TS).

Kjo është forma më e zakonshme e dysplasia e foshnjave. Ajo manifestohet në fleksibilitet të pamjaftueshëm të ligamenteve, ka një zhvendosje të kokës artikulare nga acetabulum (që do të thotë vendndodhja e saj në lidhje me boshtin qendror). Me shfaqjen e këtij lloji të displazisë, baza kapsulare e nyjes fillon të shtrihet, ligamentet nuk mund të formohen normalisht ndërsa fëmija rritet, acetabula shtrembërohet, bëhet elipsoid (rrafshuar nga një skaj).

Devijimet zakonisht janë lehtësisht të ndjeshme ndaj korrigjimit, dhe nëse reagoni në kohë, atëherë masazhet e zakonshme ortopedike për bebe dhe ushtrime gjimnastikore me dysplasia hip. Nëse këto masa nuk kryhen, fëmija do të thërrmojë dhe çalojë, dhe lakimi i shtyllës kurrizore do të fillojë të formohet tek ai. Deri në moshën 4 vjeç, lordoza e rajonit të mesit mund të rritet dhe do të fillojë formimi kompensues i kyfozës së rajonit të kraharorit, i cili tashmë kërcënon paaftësinë e fëmijës.

 • Displazia e hip-it në të porsalindurin në proximal.

Simptomat e zhvillimit të dëmtuar të bashkimit proksimal të hip shprehen në zhvendosjen e këndit të qafës së mitrës-diafizës. Mjeku llogarit devijimin përgjatë vijës që kalon nëpër qendrën e qafës së automjetit dhe kokën e kockës së hip, si dhe përgjatë boshtit të diafizës. Shtë e pamundur të përcaktohet patologjia në sy – vetëm një foto frontale me rreze x të marrë duke përdorur ultratinguj ose radiografi të bashkimit ndihmon.

Për të identifikuar patologjinë, është e nevojshme të bëhet një ultratinguj ose radiografi e bashkimit

 • Displazia rrotulluese në një të porsalindur

Simptomat e një shkelje të tillë shfaqen nëse boshti është zhvendosur midis nyjës së hip dhe patellës (devijimi vërehet kur shihet paralelisht me një sipërfaqe horizontale). Devijimet te njerëzit e moshave të ndryshme do të jenë të ndryshme: për bebet, një kompensim prej 34 gradësh konsiderohet jonormale, për fëmijët e tre viteve është zakon që të konsiderohet një kënd prej 25 gradësh si patologjik, dhe për një të rritur, dysplasia rrotulluese ndodh me ndërrimi prej 15 gradë. Me moshën, këndi zvogëlohet për shkak të ngarkesës që lind nga një pozicion i gjatë vertikal i trupit.

Nëse nuk mjekohet, displazia gjithashtu mund të shkaktojë anomali degjenerative në rajonin e qafës së mitrës-diafizës. Para-disociimi dhe zhvendosja pasuese formohen shumë shpejt. Fëmija do të ketë një shëtitje të çalë të tundjes, fëmija do të jetë i prirur për lëndime dhe thyerje të kockave, shtrembërimi i sjelljes do të fillojë.

Si lind patologjia, çfarë ndikon

Displazia kongjenitale tek foshnjat shfaqet për shkak të rrjedhës anormale të shtatzënisë së një gruaje, gjatë së cilës u ushtrua një lloj efekti kimik ose mekanik në fetus, gjë që prish zhvillimin normal të nyjës së hip.

Ka shumë arsye për shfaqjen e dysplasia në një fëmijë. Këtu janë ato më të zakonshmet:

 1. Pranimi i ilaçeve të fuqishëm që nuk mund të dehen gjatë gestacionit.
 2. Simptomat e toksikozës akute në nënën që pret është shumë e fortë.
 3. Ushqimi jo i duhur – ky fenomen është veçanërisht i rrezikshëm me mungesë vitamine të nënës, transmetuar tek fetusi.
 4. Prania e patologjive kronike në një grua shtatzënë.
 5. Sëmundjet infektive të një gruaje gjatë gestacionit, duke marrë antibiotikë për trajtim.
 6. Aktiviteti i tepërt fizik i nënës gjatë shtatëzanisë, dëmtimet në bark.
 7. Shkelje e nivelit hormonal të një gruaje shtatzënë, sëmundje tiroide.
 8. Lindja e rëndë natyrore e fëmijës me një pozicion të pasaktë të fetusit.
 9. Lindje e rëndë natyrore me një frut shumë të madh.
 10. Lindje e rëndë natyrore me një legen të ngushtë të nënës.
 11. Lindja e parakohshme (parakohja e fetusit).
Lexo artikullin:  Simptomat e mavijosura të shpinës, kontrasti, trajtimi, parandalimi

Nëse shfaqen shenja të dysplasia, atëherë fëmija duhet të dërgohet menjëherë te një ortoped pediatrik. Mjeku në procesin e monitorimit të zhvillimit të të porsalindurit vendos se cilat metoda do të trajtojnë në mënyrë efektive displazionin e hip.

Nga rruga, vërtetohet se seksi i të porsalindurit ndikon gjithashtu në dysplasia. Statistikat konfirmojnë se vajzat kanë dysplasia hip në gjashtë herë më shpesh sesa djemtë. Cila është arsyeja për këtë? Në foshnjat femra, ligamentet karakterizohen me rritjen e elasticitetit, gjë që çon në humbje të shpeshtë të kokës së nyjes nga acetabulum.

Fazat e sëmundjes: tiparet e diagnozës dhe trajtimit

Shtë zakon të dallosh tre faza të displazionit të një fëmije – një subluxation, një subluxation i nyjës së hip dhe një zhvendosje e nyjës së hip. Fazat e para janë pak a shumë pa dhimbje për fëmijën, por ato çojnë në një zhvendosje, e cila provokon dhimbje te fëmijët kur ecin dhe një ndryshim patologjik në ecje dhe sjellje.

Ne përshkruajmë simptomat kryesore dhe trajtimin e përdorur në faza të ndryshme të dysplasia të porsalindur.

Një i porsalindur me një fazë të hershme të dysplasia është pothuajse i dallueshëm nga një fëmijë i shëndetshëm. Simptomat shprehen dobët: nuk ka asimetri të deleve të lëkurës në këmbë dhe mollaqe. Këmbët e të porsalindurit janë të njëjta në madhësi.

Diagnostifikimi i fazës fillestare të displazisë nuk është i vështirë, dhe mund të bëhet nga vetë prindërit në shtëpi: nëse vendosni fëmijën në fytyrë dhe këmbët paksa larg, manifestimet e hyrjes së kokës së femurit në acetabulum do të fillojnë – do të ndihet një pengesë e lehtë dhe do të ndodhë një krizë e lehtë. Kur shfaqet një simptomë e tillë, kërkohet një vëzhgim më i hollësishëm nga një mjek dhe, ndoshta, një rreze X.

Nëse dysplasia zbulohet në fazën e para-disociimit – kjo është shumë e mirë, pasi është lehtësisht e rregullueshme. Mund të kuroheni me masat më të thjeshta:

 1. Massotherapy.
 2. Gjimnastikë Wellness.
 3. Electrophoresis.
 4. W>

Nëse displasia është në fazën e zhvendosjes, atëherë mund të merrni me masazh terapeutik

Faza tjetër e dysplasia e një foshnje dhe një fëmije më të vjetër është një subluksim i nyjës së hip. Në këtë fazë shfaqen:

 1. Asimetria e palosjeve në lëkurën e këmbëve dhe mollaqe të foshnjës.
 2. Këmbët e të porsalindurit janë ndarë me vështirësi.
 3. Këmbët vizualisht duken të ndryshme.
 4. Gjatë hollimit të këmbëve, shfaqet një klikim.
 5. Fëmija tregon shenja të shqetësimit ndërsa fillon.

Nëse ka dyshime për një subluxation gjatë një ekzaminimi fizik, atëherë do të jetë e nevojshme të bëhet një ultratinguj ose ultrasonografi – kjo do të konfirmojë diagnozën. Sa i përket trajtimit, me zhvendosje të legenit të fazës së dytë, përdoren masazhe, gjimnastikë, elektroforezë, përdorimi i pajisjeve ortopedike për të rregulluar pozicionin e dëshiruar të bashkimit (jastëku Freyk, korseja Becker, strijat e Pavlik, autobusi Volkova dhe pajisjet e tjera).

Faza e tretë, e komplikuar e dysplasia është një zhvendosje e përbërjes së hip. Simptomat e zhvendosjes janë saktësisht të njëjta me simptomat e mësipërme të subluxation, vetëm shumë më të theksuara. Atyre u shtohet dhimbja kur lëvizin.

Për trajtimin e zhvendosjes, përdoret reduktimi i nyjës së hip dhe fiksimi i mëvonshëm me pajisje ortopedike. Shumë shpesh, një operacion është i përshkruar. Pasi të bëhet riparimi i dislokimit (kur ortopedi vë në vend nyjen e hip), është e nevojshme që të kaloni një kurs të procedurave të rehabilitimit – kjo mund të jetë elektroforezë, masazh, gjimnastikë.

Ju lutem vini re se metodat e listuara të trajtimit janë të kushtëzuara. Në secilin rast, në varësi të shkallës së zhvillimit të dysplasia, programi i trajtimit përcaktohet vetëm nga mjeku (është e rrezikshme që prindërit të ndërmarrin ndonjë veprim pa u këshilluar me një specialist). Mami dhe Babi duhet të mendojnë për faktin se në çdo rast, trajtimi do të jetë i gjatë dhe kërkon shumë durim, kohë, zell – në fund të fundit, shëndeti i fëmijës është në rrezik!

Displasia e hip në të sapolindurit – simptoma, trajtim

Pas lindjes, foshnja zhvillohet shumë shpejt. Everydo ditë ai zotëron mundësi të reja, aftësi, lëvizje.

Dhe kur diçka nuk shkon në zhvillimin e foshnjës, prindërit shpesh fillojnë të bëjnë panik në vend që të veprojnë dhe të luftojnë për shëndetin e foshnjës së tyre. Dhe sot do të flasim për një sëmundje të tillë si dysplasia hip në të porsalindurit dhe foshnjat.

Përcaktim

Displasia e hip-së është një sëmundje që karakterizohet nga moszhvillimi i elementeve që formojnë nyjen e hip (muskujt, ligamentet, kërc, sipërfaqet e kockave dhe strukturat nervore) që ndodhin gjatë zhvillimit intrauterine të foshnjës.

Shkallët e mëposhtme të displazisë së hip ekzistojnë:

 • Para-disociimi – një gjendje në të cilën nuk ka devijim të kokës së kockave të hip. Nuk ka ndryshime në aparatin muskulo-ligamentoz, megjithatë, elementët e kërc-kockave janë të pazhvilluar.
 • Subluxation – në këtë fazë, ndodh zhvendosja e kokës së femurit.
 • Zhvendosja – një formë displazioni në të cilën nuk ka kontakt të sipërfaqeve artikulare.

Në foto mund të shihni qartë fazat e zhvillimit të dysplasia hip.

Aktualisht, ekspertët identifikojnë shkaqet e mëposhtme të dysplasia hip në të sapolindurit:

 • Studimet tregojnë se hormoni i relaksimit, i cili prodhohet tek gratë gjatë lindjes së fëmijëve, është një faktor kryesor në shfaqjen e dysplasia. Nën ndikimin e relaksimit, kockat e legenit dhe ligamentet e legenit të vogël bëhen elastike dhe të buta, gjë që lejon të lindë një fëmijë i palindur. Sidoqoftë, ky hormon prek edhe kockat e fëmijës.
 • Predispozita gjenetike. Nëse në familje, veçanërisht në linjën femërore, dikush ka pasur probleme me nyjet e hip, dysplasia mund të ndodhë edhe në një gjeneratë të re.
 • Me një shkelje të sfondit hormonal të një gruaje gjatë shtatëzanisë. Kjo mund të jetë për shkak të sëmundjeve të ndryshme të vetë nënës. Për shembull, një sasi e madhe e progesteronit para lindjes së fëmijëve çon në faktin se sistemi muskulo-ligamentoz mund të jetë i pazhvilluar.
 • Nëse foshnja ka prezantim të legenit, atëherë gjatë lindjes natyrale të fëmijës, mund të ndodhë zhvendosje e përbashkët.
 • Madhësia e fetusit. Një foshnjë e madhe është në mitër të kufizuar në lëvizje, gjë që e bën të vështirë që nyjet të zhvillohen siç duhet. Gjithashtu gjatë lindjes natyrale të fëmijës, fëmija i madh i palindur ka një rrezik në rritje të lëndimit.
 • Lindja e parakohshme. Në këtë rast, nyjet e foshnjës mund të jenë ende të pazhvilluara.
 • Tani është vërtetuar se me një tundje të ngushtë, deformimi i nyjës së hip është i mundur.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e mëposhtme të dysplasia hip në të sapolindurit ia vlen t'i kushtoni vëmendje.

 • Nëse e shtroni të porsalindurin në bark dhe i rregulloni këmbët, do të shihni asimetrinë e kanateve nën mollaqe, në këmbë dhe në vithe.
 • Mbarështimi jo i plotë i kofshëve. Për ta bërë këtë, vendoseni fëmijën në anën e pasme në një sipërfaqe të sheshtë, merrni fëmijën me gjunjë dhe shtrini këmbët veç e veç. Normalisht, këmbët duhet të prekin tryezën pa ndonjë rezistencë. Nëse ka rezistencë ose një këmbë bie, dhe e dyta jo, ky është një sinjal për të vizituar një ortoped pediatrik. Kjo simptomë manifestohet në raste të lezioneve të njëanshme.
 • Gjatësia e pabarabartë e këmbëve. Për të provuar këtë simptomë, këmbët e të porsalindurit tërhiqen butësisht dhe shikojnë gjatësinë, gu>

E rëndësishme! Duhet të mbahet mend se vetëm një specialist mund të bëjë një diagnozë. Dhe nëse foshnja juaj ka ndonjë shenjë, sigurohuni që të kontaktoni një specialist i cili do të jetë në gjendje të ekzaminojë fëmijën më të kualifikuar dhe të japë një përfundim të saktë.

Diagnostics

Tani do t'i përgjigjemi pyetjes: si të përcaktojmë displazionin e nyjeve të hip tek të sapolindurit?
Në fund të shekullit të kaluar, një rreze X ishte metoda objektive që hetoi dysplasia hip në fëmijët. Sot, kjo metodë përdoret gjithashtu, por për të porsalindurit, rrezet X nuk janë plotësisht objektive, sepse nuk tregon përbërësit kartilaginë të nyjës, dhe tek të porsalindurit, kyçja është kryesisht kartilagjene. Prandaj, metoda kryesore dhe më e saktë është metoda e ekzaminimit me ultratinguj (ultratinguj).

Arthografia ose artroskopia, si dhe CT dhe MRI e nyjeve, përdoren gjithashtu për diagnostikim. Këto metoda janë mjaft të sakta dhe ju lejojnë të përcaktoni fazën e hershme të sëmundjes.

Trajtim

Si të trajtojmë dysplasia hip në foshnje, cili trajtim është i përshtatshëm për fëmijët? Këto pyetje janë shumë të rëndësishme, dhe tani ne do të përpiqemi t'u përgjigjemi atyre.
Ekzistojnë dy metoda për trajtimin e kësaj sëmundjeje: konservative dhe operative, dhe cila metodë për të përdorur përcakton shkallën e dysplasia.

Nëse një fëmijë ka një para-subluxation ose subluxation, si rregull, përdoret trajtimi konservativ, i cili përfshin:

 • veshja e llojeve të ndryshme të pajisjeve ortopedike për të mbajtur këmbët e të porsalindurit në një gjendje të divorcuar dhe të përkulur;
 • përdorimi i w>

Nëse metodat konservatore nuk ndihmojnë ose shkalla e sëmundjes është e rëndë, përdoret trajtimi kirurgjikal, i cili mund të përfshijë:

 • Ulje e hapur e zhvendosjes e ndjekur nga fiksimi i suvasë. Kjo metodë përdoret kur drejtimi në mënyrë të mbyllur është joefikase.
 • Zgjatja e tendinit me operacionin për të siguruar pozicionin e nevojshëm të kokës së femurit në zgavër.
 • Osteotomia e femurit. Rezultati: dhimbja e nyjeve gjatë ecjes zvogëlohet dhe funksioni i saj përmirësohet.
 • Operacionet që ndihmojnë në minimizimin e efekteve të sëmundjes pa eliminuar defektin.
 • Endoprostetikë, si rezultat i së cilës nyja e sëmurë zëvendësohet nga një protezë artificiale.

Trajtimi kirurgjik kërkon trajtim të mëtutjeshëm rehabilitimi dhe monitorim të vazhdueshëm nga një specialist.

E rëndësishme! Pasojat e dysplasia hip në fëmijët mund të minimizohen nëse ofrohet ndihmë dhe trajtim në kohë.

Parandalim

 • Nëse ka pasur raste të një sëmundje të tillë në familje me qëllim që të përjashtohet kjo sëmundje tek foshnja, është e nevojshme të vizitoni një specialist të mirë për diagnostikim pas lindjes së fëmijës. Studimet tregojnë se nëse dysplasia vërehet në një fazë të hershme, trajtimi do të jetë pozitiv në 90% të rasteve. Prandaj, është më mirë të përjashtoni ose konfirmoni paraprakisht këtë sëmundje, në mënyrë që trajtimi të japë fryte dhe pasojat për fëmijën të jenë minimale.
 • Shtë e nevojshme të shmangni stresin gjatë shtatëzanisë, gjë që mund të çojë në çekuilibër hormonal, si dhe të sigurojë mundësinë e nënës dhe foshnjës të marrin të gjitha substancat e nevojshme për zhvillimin e duhur dhe kalimin e shtatëzanisë.
 • Qasja e saktë në lindjen e fëmijëve është shumë e rëndësishme. Nëse fetusi është i madh ose ka një paraqitje gluteal, është e nevojshme të merret parasysh çështja e seksionit cezarian. Ky opsion do të ndihmojë për të shmangur dëmtimin e foshnjës gjatë lindjes.
 • Refuzoni nga tundja e ngushtë, e cila gjithashtu mund të çojë në dëmtim dhe zhvillimin e dysplasia përbashkët.
 • Shtë gjithashtu e rëndësishme të vizitoni rregullisht mjekë të tillë si një pediatër, neurolog dhe ortoped dhe të përfshiheni me terapi fizike me fëmijën, i cili, sipas përcaktimit, rekomandohet për fëmijën që nga ditët e para të jetës.

Dysplasia e hip – video

Në video, Dr. Komarovsky flet në detaje rreth dysplasia nyjeve hip në foshnjat, gjithashtu do të mësoni disa këshilla për parandalimin e kësaj sëmundjeje dhe cilat masa trajtimi duhet të përdoren.

Nënat, fëmijëve të të cilëve u jepet dysplasia. Ky artikull më ndihmoi shumë.

Fëmijët e mi të parë me një diagnozë të dysplasia hip (TBC) ishin pesë fëmijët e mi. Tani ata kanë tashmë fëmijët e tyre. Vajza më e madhe u diagnostikua 23 vjet më parë, kishte një takim – stuhi. Edhe atëherë, unë nuk u pajtova se kjo ishte mënyra e vetme e trajtimit. Kjo më bëri që të shikoja për metoda alternative të trajtimit dhe të zhvilloja teknikën time për foshnjat. Tani mund të them me besim se ekziston një mënyrë e tillë. Rezultatet e shumë viteve punë, statistika dhe histori mjekësore e konfirmojnë këtë. Do të ishte më e saktë të quhet kjo teknikë parandaluese, e cila është absolutisht e nevojshme për të gjithë fëmijët. Trajtimi parandalues ​​menjëherë pas lindjes ju lejon të heqni qafe shumë sëmundje shoqëruese me sëmundjen e scoliosis dhe osteochondrosis në moshën e rritur. Dhe, megjithëse shumë prindër besojnë se skolioza nuk mund të shmanget, unë mund të them me besim se fëmijët e mi dhe pacientët që filluan trajtimin që nga foshnjëria rriten të shëndetshëm, të guximshëm dhe të bukur. Por të gjithë kanë të drejtë të vendosin se cila metodë e trajtimit të zgjedhë.

Farë është dysplasia?
Displazia është moszhvillimi i një organi ose indi.
Displazia e hip (TBS) është një patologji e zakonshme e sistemit muskuloskeletor në të porsalindurit dhe foshnjat, karakterizohet nga moszhvillimi, zhvendosja, jo-përqendrimi, asimetria e elementeve TBS: acetabulum, koka e femurit me muskuj rrethues, ligamente, kapsulë.

Ekzistojnë tre lloje të dysplasia hip:
1) parashikim
2) subluxation
3) zhvendosja e hip.
Para-disociimi dhe subluximi ndodh në çdo 2-3 fëmijë, ai është i njëanshëm dhe të dyanshëm të ardhura pothuajse pa dhimbje në fëmijëri, ndërsa fëmija është i lirë të ecë, të vrapojë dhe madje të kërcejë, prindërit nuk vërejnë pothuajse asnjë devijim, përveç këpucë klubi, ndalesa volus, sjellje skoliotike.
Me para-zhvendosje – koka e femurit mund të zhvendoset lirshëm brenda bashkimit, ndërsa ligamentet që rrethojnë nyjen dobësohen, formohet paqëndrueshmëria.
Subluxation – koka e femurit mund të shfaqet dhe të kthehet në vendin e saj në nyje, dhe, si rregull, dëgjohet një klikim i shurdhër.
Zhvendosja është një dukuri jashtëzakonisht e rrallë; për 1000 fëmijë të lindur, një ka një patologji të tillë. Me një zhvendosje, koka e femurit shtrihet jashtë nyjes.

Shkaqet e displazisë së hip (dysplasia TBS):
1) Paraqitja glutale e fetusit, kur këmbët janë të përkulura në nyjet e hip dhe të pabazuar në gju, këmbët janë në shpatulla (shpesh rezultati i lindjes së fëmijës është një prerje cezariane).
2) Ndërtimi i kordonit intrauterine.
3) Lëndimet e lindjes dhe pas lindjes
4) Sëmundjet gjinekologjike në nënë, të cilat mund të pengojnë lëvizjen intrauterine të fëmijës.
5) Predispozicion gjenetik, nëse kjo patologji është vërejtur te të afërmit.
6) disordersrregullime hormonale tek gratë gjatë shtatëzanisë.
7) Bebet e parakohshme.
Ekspozimi ndaj faktorëve të jashtëm mjedisorë.

Nga vjen dysplasia?
Në këtë rast, terminologjia është e domosdoshme. Ne përshkruajmë një nga mekanizmat e origjinës së dysplasia tek fëmijët. Me bllokim funksional në shpinë të qafës së mitrës (e cila ndodh gjatë lindjes së fëmijës dhe pas saj), lobi i sipërm i muskujve të trapezit është i tendosur, në të njëjtën kohë, tensioni ndodh edhe në lobin e poshtëm, dhe më pas ndodh bllokimi në nyjet lumbosakrale dhe iliac në palcën e kraharorit. Si rezultat i kësaj, kreshti iliac ngrihet më lart nga njëra anë, legeni është i skuqur (legen i shtrembëruar). Ajo që pengon në këtë rast mund të thuhet nëse nga njëra anë këmba duket më e shkurtër se tjetra. Prandaj, koka e femurit është e vendosur asimetrike në lidhje me tjetrën. Anydo ngarkesë dinamike në këtë rast është e dhimbshme. Dhe asnjë masazh dhe asnjë pajisje ortopedike nuk do ta korrigjojë këtë situatë. Humbur çdo orë, çdo ditë, për të mos përmendur javë dhe muaj. Dhe nëse kujtojmë zhvendosjen në rajonin e qafës së mitrës (lexoni rreth torticollis) – e cila çon në dëmtimin e qarkullimit cerebral dhe kujtojmë hipotalamusin, i cili rregullon prodhimin e hormoneve nga gjëndrat e tjera, përfshirë prodhimin e hormoneve përgjegjës për rritjen normale dhe zhvillimin e plotë, bëhet me frikë.
Siç mund ta shihni, trajtimi duhet të jetë gjithëpërfshirës, ​​falë përdorimit të metodave dhe terapisë diagnostikuese manuale, shumë probleme mund të korrigjohen me sukses pa pritur që procesi të përkeqësohet.

Simptomat.
Shouldfarë duhet të paralajmërojë prindërit.
Deri në 1 muaj. Toni i rritur i muskujve të shpinës, vizualisht njëra këmbë është më e shkurtër se tjetra, një dele shtesë në mollaqe, asimetri e palosjeve glutale dhe mollaqe, hollim jo i plotë i këmbëve, me gjunjë të përkulur. Pozicioni i trupit të fëmijës është në formë C, mban kokën në njërën anë, shpesh nga njëra anë fëmija mban një grusht të kapur.
3 deri në 4 muaj. Kur këmbët janë të përkulura në nyjet e gjurit dhe hip, shpesh dëgjohet një klikim, një këmbë me këmbë të sheshtë (thembra nuk është në të njëjtën linjë me këmbën e poshtme). Një këmbë është vizualisht më e shkurtër se tjetra.
6 muaj e më të vjetër. Zakon i ngritjes dhe ecjes në gishta, ndërsa shëtisni me gishtat e një ose dy këmbëve të kthyera brenda ose jashtë, në këmbë. Lakimi i tepërt i shtyllës kurrizore në lumbale – legenit horizontal, ecje, "si një rosë". Lakim vizual i vogël i shpinës, heqje. Një këmbë është më e shkurtër se tjetra për shkak të legenit të beveluar.

Trajtim.
Trajtimi konvencional për dysplasia hip
Edhe në mesin e kirurgëve ortopedikë, traumatologëve dhe kirurgëve, nuk ka konsensus dhe mirëkuptim për dysplasia. Dysplasia manifestohet në të gjithë fëmijët ndryshe dhe nuk përcaktohet gjithmonë menjëherë pas lindjes. Lidhjet mund të jenë "normale" gjatë lindjes dhe në muajt e parë të zhvillimit, por më vonë diagnostikohen si anormale-patologjike nga 6-12 muaj.
Në ekzaminimin fillestar menjëherë pas lindjes, edhe një ortopedist me përvojë nuk mund të japë një diagnozë të saktë, megjithëse një predispozicion për dysplasia hip mund të parashikohet që nga dita e parë. Nëse i kushtoni vëmendje torticollis, në të cilën fëmija vazhdimisht e mban kokën në një drejtim.

Childdo fëmijë është individual dhe zhvillohet sipas karakteristikave gjenetike të prindërve. Prindërit nuk kanë frikë nga fakti se fëmija në 7-8 muaj ende nuk ka dhëmbë dhe, për shembull, fontanel i madh nuk u mbyll "me kohë". Prindërit janë të sigurt se dhëmbët do të rriten dhe fontanel do të ngurtësohet, megjithëse këto dy kushte mund të krahasohen me "dysplasia e gojës" dhe "dysplasia kafkës".
Por shenjat e dysplasia nyjeve të hip duhet të monitorohen vazhdimisht, sepse në fakt, displazia tek fëmijët është një zhvillim i dobët, jo i plotë i nyjes, në shumicën e rasteve është një tipar natyror i trupit të një fëmije të vogël, dhe shumë më rrallë një shenjë e sëmundjes – një zhvendosje e vërtetë.
Gjatë 30-40 viteve të fundit, asgjë nuk ka ndryshuar në trajtimin e dysplasia hip, me përjashtim të pajisjeve të ndryshme ortopedike dhe testimin e tyre tek fëmijët. Prurjet e Pavlikut, goma e Freyk, CITO, Rosen, Volkov, Shneiderov, aparatet e Gnevkovsky. – këto pajisje ortopedike janë të nevojshme vetëm me një zhvendosje të vërtetë të hip. Dhe ato u përshkruhen pothuajse çdo fëmije nga një muaj në një vit i veshjes së vazhdueshme, me përjashtim të larjes. Shpesh psikika e fëmijës shqetësohet – në fillim ai është i shquar, i shqetësuar, dhe më pas depresion, depresion, i mbyllur, indiferent ndaj gjithçkaje. Fëmijët më kanë sjellë vazhdimisht tek unë në aparate në moshën 2,5 vjeç, ata janë shumë të ndryshëm në zhvillimin fizik dhe mendor. Edhe pse kishte nga ata që u përshtatën dhe u hodhën dhe vrapuan në një makinë garash me bashkëmoshatarët.

Trajtimi modern i dysplasia në fëmijët me ilaç manual

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri