Zhvendosja kongjenitale e nyjës së hip në trajtimin dhe parandalimin e fëmijëve dhe të rriturve

Zhvendosja kongjenitale e hip është një patologji e zakonshme e sistemit muskuloskeletor. Zbulimi i hershëm dhe trajtimi i tij në kohë janë detyra të rëndësishme të ortopedisë moderne. Parandalimi i aftësisë së kufizuar bazohet në terapi adekuate menjëherë pas diagnostikimit të sëmundjes. Një shërim i plotë pa zhvillimin e ndonjë komplikacioni është i mundur në trajtimin e fëmijëve që nga ditët e para të jetës

Zhvendosja kongjenitale gjendet në një të porsalindur nga 7000 subjekte. Vajzat u nënshtrohen anomalive intrauterine 5 herë më shpesh sesa djemtë. Lezioni dypalësh i nyjës së hip zbulohet pothuajse dy herë më rrallë se ai i njëanshëm.

Nëse nuk është diagnostikuar një zhvendosje e lindur, ose kujdesi mjekësor nuk është siguruar, atëherë terapia konservatore nuk do të ketë sukses. Në këtë rast, për të shmangur paaftësinë e fëmijës është e mundur vetëm me ndihmën e operacionit.

Karakteristikat karakteristike të patologjisë

Elementët anatomikë të nyjës së hip janë femuri dhe acetabumi i kockës së legenit, forma e së cilës i ngjan një tas. Sipërfaqja e saj është e veshur me kërc elastik elastik, por të fortë, duke kryer një funksion që thith shok. Ky ind lidhës me substancë elastike ndërqelizore është krijuar për të mbajtur kokën e femurit brenda nyjes, duke kufizuar lëvizjet me një amplitudë tepër të lartë që mund të dëmtojë nyjen. Indet e kërcit mbulojnë plotësisht kokën e kockës së femurit, duke siguruar rrëshqitje të qetë, aftësinë për t'i bërë ballë ngarkesave të rënda. Elementet anatomike të nyjës së hip janë të lidhura nga një ligament i pajisur me shumë enë gjaku përmes të cilave lëndët ushqyese futen në inde. Struktura e nyjës së hip përfshin gjithashtu:

 • qese sinoviale;
 • fijet e muskujve;
 • ligamentet jashtartikulare.

Një strukturë e tillë komplekse kontribuon në fiksim të besueshëm të kokës së femurit, zgjatjen e plotë dhe lakimin e nyjës. Me dysplasia, disa struktura zhvillohen gabimisht, gjë që shkakton zhvendosjen e kokës së femurit në lidhje me zgavrën acetabulare, dhe rrëshqitjen e saj. Më shpesh me zhvendosje kongjenitale të hip në fëmijë, zbulohen defektet e mëposhtme anatomike:

 • rrafshimi i zgavrës, rrafshimi i sipërfaqes së saj, ndryshimi i formës së kupës;
 • struktura e kërcit inferior në skajet e zgavrës, paaftësia e saj për të mbajtur kokën e femurit;
 • kënd i pasaktë anatomikisht i formuar nga koka dhe qafa e kofshës;
 • ligamentet tepër të zgjatura, dobësia e tyre, e provokuar nga një strukturë anormale.

Do defekt shkakton zhvendosje, subluksacione të kokës së femurit. Kur kombinohet me muskuj të zhvilluar dobët, situata është edhe më e keqe.

Shkaqet dhe shkakton

Pse ekziston një zhvendosje kongjenitale e nyjës së hip, shkencëtarët ende argumentojnë. Ekzistojnë versione të ndryshme të zhvillimit të patologjisë, por secila prej tyre nuk ka ende një bazë provash mjaft bindëse. U zbulua se afërsisht 2-3% e anomalive janë teratogjene, domethënë ato formohen në një fazë të caktuar të embrionitogjenezës. Janë parashtruar disa teori rreth asaj që mund të shërbejë si një parakusht anatomik për shfaqjen e patologjisë ortopedike:

 • lindja e parakohshme, e provokuar nga një shkelje e qarkullimit të gjakut midis placentës dhe fetusit;
 • mungesa e elementeve gjurmë, vitaminave të tretshme në yndyrë dhe ujë në trupin e një gruaje gjatë shtatëzanisë;
 • predispozicioni trashëgues, hipermobiliteti i nyjeve i shkaktuar nga tiparet e biosintezës së kolagjenit;
 • dëmtimi i një gruaje gjatë shtatëzanisë, ekspozimi ndaj rrezatimit, metale të rënda, acide, alkalet dhe kimikate të tjera;
 • trauma tek i porsalinduri gjatë kalimit të tij nëpër kanalin e lindjes;
 • shkelje të zhvillimit dhe funksionimit të duhur të organeve dhe sistemeve individuale të fetusit për shkak të trofizmit të dëmtuar të indeve;
 • luhatje të mprehta në sfondin hormonal, prodhim i pamjaftueshëm ose i tepërt i hormoneve që ndikojnë në prodhimin e qelizave të indeve të eshtrave dhe kërc;
 • marrja e një gruaje përgatitjet farmakologjike të grupeve të ndryshme, veçanërisht në tremujorin e parë, kur fetusi formon organet kryesore të të gjitha sistemeve vitale.
Lexo artikullin:  Si të kuroni nyjen e shpatullave në shtëpi

Të gjithë këta faktorë shkaktojnë prolapsi të lirë të femurit nga zgavra acetabulare me një lëvizje të caktuar. Zhvendosja kongjenitale e nyjes së hip duhet të diferencohet nga patologjia e fituar, zakonisht që vjen nga trauma ose zhvillimi i sëmundjeve të kockave dhe nyjeve.

Klasifikim

Zhvendosja kongjenitale e kofshës tek të porsalindurit paraprihet nga dysplasia. Ky term i referohet pasojave të shqetësimeve në formimin e pjesëve, organeve ose indeve individuale pas lindjes ose gjatë zhvillimit të embrionit. Displasia është një parakusht anatomik për një zhvendosje që nuk ka ndodhur akoma, pasi format e sipërfaqeve të artikulacionit kontaktues korrespondojnë me njëra-tjetrën. Nuk ka simptomatologji të patologjisë, dhe është e mundur të diagnostikohen ndryshimet në inde vetëm me ndihmën e studimeve instrumentale (ultratinguj, radiografi). Prania e një tabloje klinike është karakteristikë e fazave të tilla të sëmundjes:

 • parashikim. Lidhja e hip është formuar plotësisht, por koka e femurit është zhvendosur në mënyrë periodike. Ajo kthehet në mënyrë të pavarur në pozicionin e saktë anatomikisht, por në mungesë të ndërhyrjes mjekësore, gjendja patologjike përparon;
 • subluxation. Sipërfaqet e elementeve të nyjës së hip ndryshohen, dhe raporti i tyre është i prishur. Koka e femurit nuk është e vendosur në zgavrën e saj acetabulare, por në skajin e saj të jashtëm. Do lëvizje pasive ose aktive mund të provokojë një zhvendosje;
 • përmbysje. Ndryshimet prekën zgavrën artikulare, kokën dhe qafën e kofshës. Sipërfaqet e kyçeve zhvendosen fuqimisht në lidhje me njëra-tjetrën. Koka e femurit është e vendosur sipër zgavrës.

Edhe problemet e "neglizhuara" të përbashkëta mund të kurohen në shtëpi! Vetëm mos harroni ta njollosni atë një herë në ditë.

Kur zgjidhni një metodë të trajtimit, vendndodhja e defektit anatomik duhet të merret parasysh. Me dysplasia acetabulare, lokalizohet në insertin acetabular. Një anomali gjendet edhe në kokën e femurit.

Lexo artikullin:  Trajtimi i osteoartrozës me mjete juridike popullore

pamje klinike

Shenjat e zhvendosjes kongjenitale të hip nuk janë specifike. Edhe një ortoped me përvojë nuk e diagnostikon sëmundjen vetëm pasi të ekzaminojë pacientin. Gjatësi të ndryshme të këmbëve mund të tregojnë patologji për shkak të zhvendosjes së kokës së femurit. Për ta zbuluar atë, një ortoped pediatrik e vendos të porsalindurin në një sipërfaqe horizontale dhe i përkul këmbët në gjunjë, duke vendosur takat në të njëjtin nivel. Nëse njëra gju është më e lartë se tjetra, atëherë fëmijës i tregohet diagnostikim i mëtejshëm instrumental. Për patologjinë, manifestimet klinike të mëposhtme janë karakteristike:

 • vendndodhja asimetrike e mollaqeve dhe kyçeve të këmbëve. Për ekzaminim, mjeku e vendos të porsalindurin së pari në shpinë, pastaj e kthen në stomak. Në shkelje të rregullimit asimetrik të palosjeve dhe thellësisë së tyre të pabarabartë, ekziston një probabilitet i lartë i dysplasia. Ky simptomë është gjithashtu jospecifik, dhe ndonjëherë edhe një tipar anatomik. Bebet e mëdha gjithmonë kanë shumë palosje në trupin e tyre, gjë që e bën të vështirë diagnostikimin. Përveç kësaj, nganjëherë indi yndyror nënlëkuror zhvillohet në mënyrë të pabarabartë, dhe më pas shpërndarja e tij normalizohet (zakonisht pas 2-3 muajsh);
 • një shenjë objektive e sëmundjes është një klikim i mprehtë, pak i mbytur. Kjo simptomë manifestohet në një pozicion të shpinë me këmbë të ndara. Një klikim karakteristik dëgjohet kur gjymtyrja e dëmtuar zhvendoset në>>

Nëse për ndonjë arsye patologjia nuk u diagnostikua në kohën e duhur, atëherë mund të ndikojë në indet e buta të vendosura afër kofshës. Për shembull, zhvendosja kongjenitale te fëmijët mbi një vjeç e gjysmë manifestohet klinikisht nga zhvillimi i dobët i muskujve të mollaqit. Fëmija përpiqet të stabilizojë nyjen e hip dhe qetësohet gjatë lëvizjes, ecja e tij i ngjan një rosë.

Diagnostifikimi

Përveç një ekzaminimi klinik, studime instrumentale kryhen për të diagnostikuar. Pavarësisht nga përmbajtja informative e radiografisë në zbulimin e patologjive të sistemit muskul-skeletik, ultratinguj është treguar për të sapolindurit. Së pari, është absolutisht e sigurt, pasi nuk ka ngarkesë rrezatimi në trup. Së dyti, kur kryhet ultratinguj, është e mundur të vlerësohet me besueshmëri maksimale gjendja e të gjitha strukturave të indit lidhës. Në pamjet e marra, vizualizohet mirë çatia e kockave, vendndodhja e zgjatjes së kërcit dhe lokalizimi i kokës së kockave. Rezultatet interpretohen duke përdorur tabela të veçanta, dhe këndi i pjerrësisë së depresionit acetabular shërben si kriter vlerësimi.

Radiografia tregohet nga 6 muaj, kur strukturat anatomike fillojnë të ossifikohen. Kur bëni një diagnozë, llogaritet edhe këndi i prirjes së zgavrës. Duke përdorur imazhe me rreze x, është e mundur të vlerësohet shkalla e zhvendosjes së kokës së femurit, për të zbuluar vonesën e ossifikimit të saj.

Metodat kryesore të terapisë

Trajtimi i zhvendosjes kongjenitale të hip bëhet përmes metodave konservatore dhe kirurgjikale. Kur zbulohet një patologji në terapi, gomat përdoren për të imobilizuar plotësisht gjymtyrën. Një pajisje ortopedike aplikohet gjatë rrëmbimit dhe përkuljes së nyjeve të hip, gjurit. Koka e femurit krahasohet me zgavrën, dhe kjo lejon që nyja të formohet, zhvillohet siç duhet. Trajtimi që i jepet një të porsalinduri menjëherë pas zbulimit të një patologjie është pothuajse gjithmonë i suksesshëm.

Trajtimi i fëmijëve nën 3 muaj konsiderohet me kohë. Ndërsa ndodh oshifikimi i indeve, gjasat e një rezultati të favorshëm për trajtimin konservativ zvogëlohen. Por me kombinimin e faktorëve të caktuar me ndihmën e një gome, një rikuperim i plotë i një fëmije më të vjetër se 12 muaj është i mundur.

Kirurgjia kryhet gjithashtu menjëherë pas diagnostikimit. Ortopedistët insistojnë në ndërhyrje derisa fëmija të jetë pesë vjeç. Fëmijëve deri në 13-14 vjeç u shfaqet një operacion intra-artikular me një thellim të zgavrës acetabulare. Kur veprojnë adoleshentët dhe të rriturit duke përdorur një metodë ekstra-artikulare, krijohet një rimë kartilaginoze. Nëse një zhvendosje kongjenitale diagnostikohet vonë, e ndërlikuar nga funksionimi i dëmtuar i nyjës, atëherë kryhet endoprostetikë.

Pasojat e zhvendosjes kongjenitale të mjekuar të hip në të rriturit janë koksartrozë displastike e hershme. Patologjia zakonisht manifestohet pas 25 vitesh dhimbje, ngurtësi e nyjës së hip, shpesh çon në humbje të performancës. Për të shmangur një zhvillim të tillë të ngjarjeve, vetëm një ekzaminim i të porsalindurit nga një ortoped pediatrik lejon trajtim të menjëhershëm.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri