Zhvendosja e shpatullave çfarë është ajo Simptomat, shkaqet, trajtimi

Një zhvendosje e shpatullës zhvillohet në sfondin e rënies, lëkundjeve intensive ose një goditje të drejtpërdrejtë. Dëmtimi shoqërohet me dhimbje dhe lëvizje të dëmtuar të gjymtyrëve të prekura. Diagnoza konsiston në një ekzaminim klinik dhe ekzaminim me rreze x. Trajtimi bazohet në ulje të mbyllur ose kirurgjikale të dislokimit. Vetë bashkimi është një varen në të cilën koka e shpatullës rrotullohet në zgavrën artikulare të skapulës. Në të njëjtën kohë, madhësia e prerjes është shumë më e vogël se koka, kjo është arsyeja pse lëvizshmëria e shpatullave është shumë e lartë.

Referenca anatomike

Lidhja e shpatullave është një nyje e luajtshme, e përbërë nga një shpatull (një kockë tubulare, në pjesën e sipërme të së cilës ka një kokë të përbashkët) dhe një skapula (një kockë e sheshtë trekëndëshi me një prerje të përbashkët).

Pra, në nyjen e shpatullave, fleksioni, zgjatja, shtimi, rrëmbimi, si dhe lëvizjet rrotulluese jashtë dhe brenda janë të mundshme.

Pika e kontaktit midis skapulës dhe humerusit është e rrethuar nga një predhë – kapsula e përbashkët që mban nyjen. Kyçja forcohet gjithashtu nga aparatet e ligamenteve, tendinit dhe muskujve.

Karakteristikë e sëmundjes

Zhvendosja e shpatullave është një gjendje kur koka e humerit humbet "lidhjen" e saj me gërmimet artikulare të skapulës. Ky zhvendosje e kockave shpesh shoqërohet me këputje të kapsulës, ligamentit ose tendinës.

Sipas statistikave, zhvendosja e nyjes së shpatullave është rreth 65% e numrit të përgjithshëm të lëndimeve. Disa tipare strukturore të bashkimit kontribuojnë në një frekuencë të ngjashme të sëmundjes: lëvizshmëri të lartë, një kapsulë të madhe dhe të hollë, një zonë të vogël të kontaktit midis shpatullës dhe shpikës.

Opsionet e patologjisë

Në varësi të llojit të dëmtimit, dallohet zhvendosja e përparme (kur shpatulla zhvendoset anteriorisht në skapulën), në pjesën e pasme (koka e shpatullës zhvendoset posteria në nivelin e artikulacionit) dhe më e ulët (zhvendosja drejtohet nga poshtë).

Opsioni më i zakonshëm është zhvendosja e përparme. Më pak të zakonshëm janë pjesa e pasme, si dhe anteriore dhe anteriore. Në këtë rast, një zhvendosje poshtë konsiderohet më e rrezikshmja, sepse shpesh shoqërohet nga një shkelje e nervave dhe enëve të gjakut të vendosura në sqetull.

Nëse pacienti kërkon kujdes të specializuar brenda 3 ditëve, dëmi quhet i freskët. Me recetën e dëmtimit deri në 4 javë – i ndenjur, më shumë se një muaj i vjetër.

Lexo artikullin:  Si lidhen osteokondroza e qafës së mitrës dhe presioni i gjakut

Ndarje e veçantë e izoluar e izoluar – ndarja e përsëritur e kockave humerus dhe skapulare. Ekziston një sëmundje e ngjashme me një këputje të kapsulës së përbashkët dhe ligamenteve, pa të cilat është e pamundur stabilizimi adekuat i bashkimit.

Shkaqet

Shkaqet më të zakonshme të zhvendosjes së shpatullave janë llojet e ndryshme të dëmtimeve: një rënie me theks në gjymtyrët e sipërme, lëvizje të papritura, një goditje të drejtpërdrejtë në nyje, shtim të tepërt ose rrëmbim të shpatullave.

Ndonjëherë zhvendosja e humerit provokon sëmundje kongjenitale të indit lidhës të përfshirë në formimin e çantës së përbashkët. Më rrallë, trauma shfaqet në sfondin e kontraktimeve të pakontrolluara të muskujve në konvulsione, sulme epilepsie, goditje elektrike ose helmim me toksina të ndryshme.

Simptomatologjia

Manifestimi kryesor i zhvendosjes së shpatullave është një dhimbje e mprehtë që shfaqet në sfondin e lëvizjeve të detyruara me amplituda të shtuar. Shfaqja e dhimbjes shoqërohet me një shtrirje të kapsulës së përbashkët, si dhe me dëmtim shoqërues të ligamenteve, tendinave dhe muskujve.

Si rregull, lëvizjet aktive të shpatullave janë të pamundura – pacienti nuk mund ta ngrejë me qëllim gjymtyrën e sipërme ose ta rrotullojë atë. Me lëvizshmëri pasive (me ndihmën e një mjeku), përcaktohet rezistenca në pranverë – dmth lëviz dora, por në një masë të kufizuar. Arsyeja për këtë është tensioni mbrojtës i muskujve, tensioni i tendinave, ligamenteve dhe membrana artikulare.

Në ekzaminim, përcaktohet një lakim i rëndësishëm i nyjës së shpatullave. Dora është në një pozicion të detyruar – shtruar në anën dhe doli jashtë. Zona e artikulacionit është rrafshuar, një proces i skapulës (akromionit) dhe një kokë e shpatulluar e kompensuar e zgjatur nën lëkurë. Hemorragjia (hematoma) vërehet në indet përreth.

Edemë zhvillohet gradualisht, gjë që shpesh çon në kompresim të paketës neurovaskulare në rajonin axillary. Për këtë arsye, pacientët pësojnë mpirje, djegie dhe ndjesi shpimi gjilpërash të gjymtyrëve të prekura, dobësi të muskujve të dorës dhe parakrahit. Në raste të rralla, qarkullimi i gjakut është i shqetësuar, për shkak të të cilit furça bëhet blu, dhe temperatura e lëkurës zvogëlohet ndjeshëm.

Me një frakturë të njëkohshme të kockave, pacientët janë të shqetësuar për dhimbje të forta dhe një "shtypje" specifike të fragmenteve të kockave (crepitus). Shkurtimi i gjymtyrëve të sipërme për shkak të zhvendosjes së eshtrave të dëmtuar është më pak i zakonshëm.

Lexo artikullin:  Artriti reumatoid seropozitiv, cilat janë simptomat dhe trajtimi

Masat diagnostikuese

Një ekzaminim klinik nga një traumatolog është i mjaftueshëm për të përcaktuar një zhvendosje të shpatullave. Për të sqaruar diagnozën dhe për të përjashtuar thyerjet, bëhet një ekzaminim me rreze X – "standardi i artë" për diagnostikimin e patologjive të kockave. Në mënyrë tipike, një rreze x tregon ndarjen e sipërfaqeve artikulare dhe zhvendosjen e kokës së shpatullave.

Nëse të dhënat me rreze x ishin të dyshimta, përdoret tomografia e llogaritur. Nëse ka shenja të dëmtimit të paketës neurovaskulare, kapsulës ose ligamenteve, kryhet një MRI. Në rast të hemoragjisë në zgavrën e përbashkët (hemartrosis), ultratingulli përdoret për të përjashtuar dëmtimin e strukturave intartartikulare.

Trajtim

Kujdesi urgjent në rast të zhvendosjes së shpatullave përbëhet nga:

  • pjesa tjetër e gjymtyrës së dëmtuar;
  • aplikimi i akullit për 10 minuta çdo 3 orë;
  • imobilizimi i krahut në një pozicion në të cilin është i përkulur në bërryl dhe disi i tërhequr nga trupi;
  • aplikimi i një shall të përkohshëm ose fashë me instalimin e një rul në rajonin axillary (në mënyrë që të parandaloni dëmtimet e paketës neurovaskulare);
  • anestezi me ilaçe anti-inflamatore jo-steroide (Ketoprofen, Ketorolac, Ibuprofen).

Gjatë kujdesit mjekësor, kryhet një ulje e mbyllur e zhvendosjes. Hapi i parë është anestezia e rajonit artikular me anestetikë (Promedol, Novocain). Këto ilaçe kontribuojnë në relaksimin e muskujve, gjë që e bën më të lehtë zvogëlimin e nyjes. Kjo ul ndjeshëm rrezikun e dëmtimit të muskujve dhe fibrave të tendinit.

Faza e dytë është lëvizja e kokës së shpatullës në zgavrën artikulare – dmth zvogëlimi i humerusit. Në praktikën mjekësore, ekzistojnë shumë metoda (sipas Janelidze, Kocher, Chaklin), zgjedhja e të cilave varet nga rasti specifik.

Trajtimi kirurgjikal është i nevojshëm me repozicionim të pasuksesshëm. Në mënyrë tipike, operacionet e kryera nga Turner, Putty ose Boychev, thelbi i të cilave është forcimi i mëtejshëm i kapsulës në mënyrë që të parandaloni zhvendosjen e zakonshme të kokës së humerusit.

Gjatë periudhës së rimëkëmbjes, përshkruhen metodat fizioterapeutike: rrezatimi ultravjollcë, ekspozimi magnetik, aplikimet parafine, si dhe terapia Cryo- dhe lazer. Për të parandaluar atrofinë e muskujve dhe për të përmirësuar qarkullimin lokal të gjakut, përdoren ushtrime izometrike dhe përkulje të përsëritur të gishtërinjve. Thelbi i gjimnastikës mjekësore është tensioni i muskujve pa tkurrje, sepse ndryshimi i gjatësisë së fibrave mund të kontribuojë në ri-zhvendosjen.

Lexo artikullin:  Simptomat e trajtimit të artritit reumatoid reumatoid

masat parandaluese

Parandalimi i zhvendosjes së shpatullave përfshin:

  1. Parandalimi i dëmtimeve të ekstremiteteve të sipërme (bie me theksin e krahut, lëvizje të papritura, goditje direkte në nyje, shtimi i tepërt ose rrëmbimi i shpatullës);
  2. Diagnostifikimi i hershëm i sëmundjeve kongjenitale të indit lidhës të përfshirë në formimin e qeses së përbashkët;
  3. Trajtim i plotë i epilepsisë për të përjashtuar ose zvogëluar fuqinë e sulmeve konvulsive;
  4. Shmangni goditjen elektrike ose helmimin me toksina të ndryshme.

Këto masa janë veçanërisht të rëndësishme për personat e moshuar, në të cilët dislokimet shpesh shoqërohen me dëmtim të kapsulës dhe bëhen të zakonshëm.

Mos harroni, me trajtim në kohë dhe adekuat, sëmundja ka një prognozë të favorshme. Në rast të refuzimit të kujdesit mjekësor ose përpjekjeve për të vetë-rregulluar kockën, dëmtimi i muskujve, ligamenteve dhe tufa neurovaskulare është e mundur. Komplikime të tilla kontribuojnë në paaftësinë e pacientit!

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri