Simptomat e një frakture të këmbës

Përmbajtja e artikullit
 1. Së pari a>Një nga nyjet më të fuqishme në skeletin e njeriut është kyçi i këmbës. Ai përfshin një numër të eshtrave (tibia, fibula, talus), të cilat janë të lidhura me ligamentet më të forta. Dhe kjo nuk është rastësi, sepse nyja e kyçit të këmbës, në të vërtetë, mund të përballojë gjithë peshën e trupit të njeriut. Nëse ndodh një frakturë e këmbës, një nga kockat e këtij nyje është dëmtuar, por ligamentet gjithashtu mund të përfshihen në dëmtim. Më shpesh, kyçin e këmbës prishen gjatë hedhjes, vrapimit ose për shkak të uljes së fortë në këmbë. Një frakturë e kyçit të këmbës është shpesh një dëmtim sportiv, veçanërisht në mesin e patinatorëve dhe skaterve. Një pjesë e konsiderueshme e dëmtimeve të kyçit të këmbës është intartartikulare, ndërsa kyçin e këmbës është i jashtëm, sipas llojit të shqiptimit (përemri – "mbështetur përpara"). Supination (supinatum – "hedh mbrapa") lloji i dëmtimit me lëvizjen e mëvonshme të përbashkët brenda është i rrallë. Fraktura në nyjen e kyçit të këmbës konsiderohet një nga dëmtimet më të rënda, dhe trajtimi dhe shërimi i saj kërkon një periudhë të gjatë kohore.
 2. Simptomat
 3. Llojet e frakturës së këmbës
 4. Ndihmë e shpejtë
 5. Opsionet Mjekimi
 6. Rehabilitimi pas traumatik
 7. Fraktura e kyçit të këmbës – shkaqet, simptomat e frakturave të këmbës dhe ndihma e parë për viktimën
 8. Shkaqet kryesore të frakturave të këmbës – cilat situata janë më traumatike?
 9. Video: Lëndimet e kyçit të këmbës. Frakturë e kyçit të këmbës
 10. Shkaqet kryesore të frakturave të nyjës së këmbës
 11. Situatat më traumatike
 12. Llojet e frakturave të kyçit të këmbës në klasifikimin mjekësor
 13. Llojet e frakturave
 14. Ka lëndime të mbyllura dhe të hapura:
 15. Frakturat janë:
 16. Klasifikimi përfaqësohet nga fraktura:
 17. Simptomat e një frakture të këmbës – si të vëreni dëme në kohë?
 18. Simptomat e një frakture të këmbës
 19. Ndihma e parë për frakturën e këmbës – a është e nevojshme të rregulloni një këmbë, të vendosni një orthosis, etj?
 20. Së pari a>Loading.
 21. Frakturë e kyçit të këmbës
 22. Shkaqet dhe>
 23. Si manifestohet?
 24. Cili është rreziku?
 25. Si të ndihmoni?
 26. Si ta trajtoni shpejt një frakturë të këmbës?
 27. Karakteristikat e rehabilitimit
 28. Fraktura e nyjes së kyçit të këmbës
 29. Shkaqet e frakturave
 30. Ndarja në specie
 31. Simptomat tipike
 32. Ndihma e parë
 33. Diagnoza e frakturës së këmbës
 34. Si të trajtohet?
 35. Terapi konservatore
 36. Kirurgji
 37. Si po ndodh rikuperimi?
 38. Pasojat e një frakture
 39. Simptomat e një frakture të këmbës
 40. Cilat janë simptomat e një frakture të këmbës?
 41. Fraktura e kyçit të këmbës: Simptomat, Së pari A>
 42. Simptomat e një frakture të këmbës
 43. Llojet e frakturës së këmbës
 44. Ndihma e parë dhe trajtimi i frakturës së këmbës

Së pari a>Një nga nyjet më të fuqishme në skeletin e njeriut është kyçi i këmbës. Ai përfshin një numër të eshtrave (tibia, fibula, talus), të cilat janë të lidhura me ligamentet më të forta. Dhe kjo nuk është rastësi, sepse nyja e kyçit të këmbës, në të vërtetë, mund të përballojë gjithë peshën e trupit të njeriut. Nëse ndodh një frakturë e këmbës, një nga kockat e këtij nyje është dëmtuar, por ligamentet gjithashtu mund të përfshihen në dëmtim. Më shpesh, kyçin e këmbës prishen gjatë hedhjes, vrapimit ose për shkak të uljes së fortë në këmbë. Një frakturë e kyçit të këmbës është shpesh një dëmtim sportiv, veçanërisht në mesin e patinatorëve dhe skaterve. Një pjesë e konsiderueshme e dëmtimeve të kyçit të këmbës është intartartikulare, ndërsa kyçin e këmbës është i jashtëm, sipas llojit të shqiptimit (përemri – "mbështetur përpara"). Supination (supinatum – "hedh mbrapa") lloji i dëmtimit me lëvizjen e mëvonshme të përbashkët brenda është i rrallë. Fraktura në nyjen e kyçit të këmbës konsiderohet një nga dëmtimet më të rënda, dhe trajtimi dhe shërimi i saj kërkon një periudhë të gjatë kohore.

Simptomat

Pas një efekti traumatik dhe shfaqjes së një frakture të këmbës, simptomat shfaqen si një bishtalec. Në mënyrë tipike, viktima ka simptomat e mëposhtme:

 • dhimbje të forta në nyjen e këmbës së poshtme;
 • pamundësia për t'u mbështetur në një këmbë të lënduar, kthejeni atë në>Për të vlerësuar nivelin e dëmtimit të nyjës së këmbës dhe për të bërë diagnozën e saktë, është e nevojshme një studim me rreze x. Zakonisht, mjekët marrin një fotografi të kyçit të këmbës në dy projeksione – anësore dhe të përparme, gjë që ju lejon të shihni një pamje më të saktë të asaj që ndodhi në zonën e kyçit të këmbës. Nëse është e nevojshme të sqarohen detajet individuale, kryhet tomografia e llogaritur, e cila ju lejon të shihni grafika tre-dimensionale. Nëse dyshohet për dëmtimin e enëve të gjakut, përdoret angiografia.

Mjekët me përvojë i drejtohen gjithmonë metodave të tilla kërkimore, pasi shfaqja e frakturave të nyjeve të kyçit të këmbës mund të ngatërrohet me një zhvendosje, dhe të humbasë kohën e vlefshme për trajtimin e lëndimit.

Vlen të përmendet se simptomat pas një frakture të këmbës mund të mos zhduken për një kohë të gjatë, dhe në disa raste edhe të përkeqësohen nëse defekti është korrigjuar gabimisht dhe kyçin e këmbës vazhdon të vuajë. Situata të tilla mund të çojnë jo vetëm në deformimin e artrozës, por edhe paaftësinë e mëtejshme të pacientit, kështu që mjekët i kushtojnë vëmendje të veçantë simptomave të dëmtimit të këmbës.

Llojet e frakturës së këmbës

Frakturat e kyçit të këmbës klasifikohen sipas disa kritereve. Në varësi të natyrës së dëmtimit, një frakturë në kyçin e këmbës mund të jetë – e hapur dhe e mbyllur.
Një frakturë e hapur e nyjës së këmbës është mjaft e rrallë dhe mund të ndodhë si pasojë e një aksidenti trafiku ose dëmtimesh sportive. Me një frakturë të hapur, fragmentet e eshtrave zhvishen nga këmba e poshtme, indet e buta dëmtohen, ndodh gjakderdhja dhe pacientët vuajnë nga dhimbje të forta.

Në pjesën më të madhe, dëmtimet e kyçit të këmbës janë të mbyllura, kur integriteti i lëkurës mbi nyjen nuk është prishur. Në këtë rast, pacienti madje mund të qëndrojë në këmbë të dëmtuar, megjithëse kjo shkakton dhimbje të mprehtë. Pra, një frakturë e këmbës pa zhvendosje është më shumë si një palcë, pasi të gjitha shenjat tregojnë pikërisht këtë lezion. Në mungesë të një ekzaminimi me rreze X, diagnostikimi i një frakture të mbyllur është e vështirë, dhe pacienti vazhdon të trajtojë sprain pa dyshuar për dëme më serioze.

Në varësi të llojit të zhvendosjes së kockave, thyerjet e kyçit të këmbës janë:

 1. Rrotullimi i jashtëm – ky lloj frakture karakterizohet nga një rotacion spiral i kockave, në këtë rast shpesh është i ndërlikuar nga zhvendosja e nyjes në pjesën e jashtme ose të pasme, dhe një kyçin e këmbës së brendshme gjithashtu mund të shkëputet.
 2. Rrëmbimi – me këtë lloj dëmtimi, goditja kryesore bie në fibulë, dhe një frakturë ose çarje shfaqet në projeksionin tërthor.
 3. Adduccionale – fraktura të tilla shoqërohen me një kthesë të mprehtë të këmbës së brendshme, ndërsa kalcenius dhe kyçin e këmbës së brendshme vuajnë.
 4. Frakturë me shtrydhje vertikale – ky lloj lind nga një ndikim i mprehtë i këmbës, për shembull, kur bie nga një lartësi. Në këtë rast, këmba lëviz lart e përpara.

Në varësi të ashpërsisë së lezionit, thyerjet e kyçit të këmbës ndodhin me zhvendosje të kockave dhe pa zhvendosje. Duke folur për dëmtimet e kyçit të këmbës, vlen të përmendet se një shkelje e integritetit të nyjës në këtë pjesë rrallë ndodh me një zhvendosje të thjeshtë të eshtrave – ato gjithashtu lëvizin rreth boshtit të tyre në një shkallë të caktuar. Dëmtimi i tillë mund të komplikohet nga formimi i një këndi patologjik të një kocke në lidhje me një tjetër. Frakturat me zhvendosje dhe zhvendosje të nyjes së kyçit të këmbës në trajtim janë më të vështira, pasi kocka duhet të kthehet në pozicionin e saj të mëparshëm, dhe vetëm atëherë të flasim për bashkimin e pjesëve të saj. Kocka e vendosur siç duhet është çelësi për trajtimin e suksesshëm të frakturës së këmbës me zhvendosje.

Fraktura e nyjes së kyçit të këmbës pa zhvendosje është skenari më i lehtë. Një dëmtim i tillë nuk shkakton vështirësi në trajtim, dhe puna e bashkimit pothuajse gjithmonë rikthehet plotësisht. Me fraktura të tilla, nuk kërkohet shtrimi në spital – pacientit mund t'i jepet ndihma e parë në klinikë dhe të lëshohet për në shtëpi për trajtim dhe rehabilitim.

Ndihmë e shpejtë

Kur trajtoni një frakturë të këmbës, është e rëndësishme t'i jepni ndihmën e parë viktimës në mënyrë korrekte. Sapo ka ndodhur një aksident, pacienti duhet të imobilizojë gjymtyrën, të heq këpucët, në mënyrë që të mos pengojë formimin e edemës. Nëse fraktura është e hapur, rekomandohet të ndaloni gjakderdhjen dhe të trajtoni skajet e plagës, dezinfektoni atë. Një salcë garze sterile zbatohet në plagë në mënyrë që infeksioni të mos futet brenda. Ftohtë aplikohet në kyçin e këmbës nga lart – kjo do të lehtësojë pak dhimbjen dhe do të zvogëlojë ënjtjen. Për të zvogëluar dhimbjen, viktimës i jepet një analgjezik.

Për të imobilizuar një gjymtyrë, mbi të është vendosur një ndarje, dhe nëse nuk është aty, atëherë këmba e prekur duhet të lidhet me një të shëndetshëm. Në çdo rast, viktima duhet të telefonojë një ambulancë, e cila do të dërgojë pacientin në klinikë dhe të diagnostikojë lezionin. Veprimet e pavarura me një këmbë të lënduar janë kundërindikuar. Trajtimi i mëtutjeshëm do të varet nga fotografia me rreze x dhe prania e komplikimeve.

Opsionet Mjekimi

Trajtimi i një frakture të këmbës kryhet pasi të keni marrë një pamje të plotë të dëmtimit. Nëse fraktura është e mbyllur dhe ka një zhvendosje të eshtrave, atëherë nyja zvogëlohet manualisht. Këmba është e prerë me qetësuesin e dhimbjeve. Kur ripozicionohet, mjeku bën lëvizjet e kundërta tek ato që çuan në dëmtim. Nëse rivendosja e pozicionit normal të kockave bëhet në kohën e duhur dhe nuk ka komplikime të tjera, atëherë ënjtja zvogëlohet mjaft shpejt, dhimbja qetësohet, dhe kyçin e këmbës merr pamjen e saj të mëparshme. Pas ripozicionimit, bëhet një rreze e dytë për të siguruar që të gjitha pjesët e nyjës së kyçit të këmbës janë në vend. Një kastër suva aplikohet në kockat e vendosura, pushimi rekomandohet për pacientin, dhe pas një kohe lejohet ecja me një patericë, pa ngarkuar gjymtyrën e lënduar. Mund të ngriheni pak pas 45 ditësh, dhe pas një muaji tjetër mjeku do të vendosë sa kohë të ecni në kast, ose mund të hiqet.

Me dëmtime më të rënda të nyjës së kyçit të këmbës, kryhet operacioni. Zakonisht kjo ndodh me një thyerje të hapur dhe me atë të mbyllur, nëse nuk është e mundur të rivendosni (ulni) kockat në një mënyrë tjetër. Gjatë operacionit, vida kirurgjikale dhe pllaka metalike përdoren për të lidhur kockat e nyjës së kyçit të këmbës dhe instalimin e tyre të duhur. Kockat fjalë për fjalë mblidhen në pjatë, duke i bashkangjitur asaj me vida. Operacioni kryhet nën kontroll radiologjik, pasi është shumë e rëndësishme jo vetëm që të mos dëmtohet palca e eshtrave, por edhe të përputhen saktë kockat në mënyrë që të mos ketë dallim në gjatësi. Pas operacionit, indet janë qepur, mjekët vendosin gips, përshkruajnë pushime dhe masa të tjera rehabilitimi. Pas rreth një viti, kur formohen nyje të qëndrueshme midis eshtrave të thyer, pllaka metalike hiqet gjatë operacionit të dytë.

Rehabilitimi pas traumatik

Një fazë shumë e rëndësishme në trajtimin e frakturës së këmbës është rehabilitimi. Si rregull, në këtë kohë pacienti është në një cast, dhe pas restaurimit të nyjës, ai përpiqet të kthehet në jetën normale dhe të rifillojë stresin në kyçin e këmbës. Masat e drejtpërdrejta të rehabilitimit fillojnë menjëherë pas heqjes së suvasë. Për të rivendosur qarkullimin e gjakut, pacienti është përshkruar terapi elektromagnetike, ushtrime fizioterapie për të zhvilluar këmbët. Plani i terapisë së ushtrimeve përfshin ushtrimet e mëposhtme:

 • lëvizjet e përbashkëta në një rreth;
 • përkulje dhe shtrirje;
 • tensioni i muskujve ndërsa shtrirë;
 • ngritja e këmbëve në një lartësi të vogël nga niveli i shtratit;
 • zhvendosja e këmbës drejt skajit të shtratit dhe varja e saj;
 • lëvizja e këmbëve.

Që nga hera e parë që ngarkesa në kyçin e këmbës është e ndaluar, pacienti duhet të përdorë një patericë bërrylësh për t'i dhënë mbështetje trupit. Pas disa javësh, mund të mbështeteni në këmbën e prekur. Sapo pacienti ka zotëruar ecjen, ata japin ushtrime minimale fizike në nyjen e kyçit të këmbës – duke ecur në gishtërinjtë dhe thembrat, mbledhjet, duke kërcyer.

Një efekt i mirë në trajtimin e nyjës së këmbës do të japë notin. Ushtrimet gjimnastike duhet të kombinohen me ushqim të përmirësuar, dieta e pacientit duhet të pasurohet me kalcium dhe produkte proteinike.

Fraktura e kyçit të këmbës – shkaqet, simptomat e frakturave të këmbës dhe ndihma e parë për viktimën

Pranë jush, një njeri është në telashe – ai u ul pa sukses, rrëshqiti. Ka shumë raste kur mund të marrim një frakturë të këmbës. Si të kuptoni se kjo fatkeqësi e veçantë ju ka ndodhur juve ose një personi tjetër? Isfarë është karakteristike për këtë ose atë lloj të frakturës së këmbës, cilat janë simptomat dhe shenjat e saj? Canfarë mund të bëhet – dhe çfarë nuk mund të bëhet pas frakturave të kyçit të këmbës, çfarë ndihme mund t'i ofrohet viktimës, cila është ndihma e parë? Më në fund, shkaqet e një frakture të këmbës – cilat janë ato, a është e mundur të shmangni dëmtimin?

Përgjigjet e pyetjeve janë në këtë material.

Shkaqet kryesore të frakturave të këmbës – cilat situata janë më traumatike?

Le të flasim për faktorët dhe shkaqet e frakturës së kyçit të këmbës. Që kjo të ndodhë, forca e ekspozimit duhet të tejkalojë forcën e indit kockor.

Kjo do të thotë, mjekët i ndajnë shkaqet në 2 grupe. Grupi i parë përfshin lëndime të indeve të shëndetshëm, dhe i dyti me ato të ndryshuar patologjikisht.

Canfarë mund të dëmtojë indet e shëndetshme?

Mund të jetë një rënie, të themi, në atë situatë, nëse një person ka ngecur. Këtu, dëmtimet më shpesh ndodhin tek gratë që mbajnë këpucë me takë të lartë.

Ose kishte një goditje direkte në kyçin e këmbës.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Video: Lëndimet e kyçit të këmbës. Frakturë e kyçit të këmbës

Shkaqet kryesore të frakturave të nyjës së këmbës

 • Bie në këmbët e drejta.
 • Hidhen kur një burrë ulet në këmbë.
 • Këmbët e palosshme brenda ose jashtë te njerëzit e përfshirë në sport ose aktivitete në natyrë.
 • Goditja ose hedhja e një sendi të rëndë në një kockë.

Situatat më traumatike

 1. Në rast të dëmtimit me një kthesë të këmbës së brendshme, kyçin e këmbës mediale (të brendshme) vuan.
 2. Një këmbë e jashtme është e dëmtuar gjatë një hapjeje të jashtme.
 3. Nëse këmba është e fiksuar dhe ndodh gjarpërimi, atëherë të dy kyçet e këmbës lëndohen, këmba është e zhvendosur, dhe sindesmoza e tibisë mund të dëmtohet.

Talusi lëndohet kur bie ose hidhet në këmbë. Me një dëmtim të tillë, ligamentet dhe stilet e tibisë do të preken.

Llojet e frakturave të kyçit të këmbës në klasifikimin mjekësor

Bashkimi, i forcuar nga ligamentet, i referohet bllokut. Nëse e shihni, mund të ngjani ngjashmërinë me "pirunin", i cili formohet nga dy kocka – tibia dhe fibula. Skajet e tyre futen sipër talusit.

Llojet e frakturave

Specialistët, duke folur për një thyerje të këmbës, thonë se kjo lëndim i përket kategorisë së nyjeve intraartikulare nëse linja e frakturës komunikon me zgavrën e përbashkët. Në këtë rast, ekziston një taktikë si për trajtimin ashtu edhe për rehabilitimin e mëvonshëm.

Ka lëndime të mbyllura dhe të hapura:

 1. E hapur konsiderohet nëse lëkura është e dëmtuar dhe fraktura komunikon me mjedisin. Rreziku është që në këtë gjendje një infeksion futet në plagë. Pra, nuk mund të përjashtohet zhvillimi i suppurimit të indeve të buta dhe kockave.
 2. Në rastin e dëmtimit të mbyllur nuk ka plagë. Por edhe këtu ka vështirësi. Pra, mund të jetë një dëmtim me zhvendosjen e fragmenteve – ose pa të. Në rastin e parë, do të kërkohet trajtim dhe rehabilitim më i gjatë. Dhe në thelb mënyra e vetme për t'u marrë me thyerjen e këmbës me zhvendosje është kirurgjia.

Nëse ky është një lloj frakture i frakturës, rezultati është më i favorshëm, sepse procesi i bashkimit është më i shpejtë.

Frakturat janë:

 • E thjeshtë, kjo është kur lëndimi konsiston në një dëmtim të izoluar të kyçeve të këmbës – të jashtëm ose të brendshëm, buzën e pasme të tibisë, talusit.
 • Kompleks, ne po flasim për këtë lloj dëmtimi, në të cilin jo një kockë ishte dëmtuar, por disa, ose formimi anatomik që është pjesë e nyjes.

Si klasifikohet një frakturë e këmbës?

Kocka e dëmtuar fiton një ose një linjë të frakturës.

Klasifikimi përfaqësohet nga fraktura:

 1. Pjerrët.
 2. Gjatësore.
 3. Tërthor.
 4. T-formë.
 5. Y-formë.
 6. Yjor.

Nëse fraktura shoqërohet me një traumë në aparatin ligamentoz, duhet të flasim këtu kryesisht për këputjen e sindesmozës – ligamentin që lidh dy kockat, tibialin dhe fibulën.

Simptomat e një frakture të këmbës – si të vëreni dëme në kohë?

Simptomat e një frakture të këmbës

Njohja e simptomave të caktuara do të ndihmojë specialistin të bëjë diagnozën e saktë dhe të përshkruajë trajtim adekuat në kohë. Për shembull, nëse po flasim për një thyerje të hapur, atëherë do të ketë një plagë me fragmente kockash në pjesën e poshtme.

Si rregull, mjekët përcaktohen me një diagnozë pa probleme – veçanërisht me frakturë të kyçit të këmbës me një kompensim. Por ata sqarojnë gjithçka tjetër, duke bërë thirrje për një rreze X për të ndihmuar.

 • Simptoma kryesore është dhimbja akute në zonën e dëmtuar, për shkak të së cilës viktima as nuk mund të ngrihet në këmbën e tij. Nëse e bën këtë, është dukshëm i çalë. Nëse trokitni në thembra, dhimbja intensifikohet edhe më shumë dhe një person mund të tregojë vendin që është i dëmtuar.
 • Një nga shenjat kryesore të një frakture të këmbës është ënjtja e zonës së dëmtuar. Ndonjëherë shoqërohet me hemorragji nënlëkurore.
 • Përveç dhimbjes së mprehtë dhe ënjtjes, duhet t'i kushtoni vëmendje ndryshimit të kontureve të këmbës së prekur, duke i krahasuar ato me një të shëndetshëm.
 • Nëse ka një subluksim, simptomat e një frakture të këmbës do të shprehen në një pozicion të panatyrshëm të këmbës, nëse shikoni një të shëndetshëm.
 • Nëse ndjen zonën e prekur ose përpiqeni të ecni, pacienti mund të ndiejë krepit dhe madje edhe ngërçet e fragmenteve.

Ndihma e parë për frakturën e këmbës – a është e nevojshme të rregulloni një këmbë, të vendosni një orthosis, etj?

Në përgjithësi, dëmtimet ndodhin papritur. Mund të mos ketë një specialist pranë një personi që mund të japë këshilla praktike se çfarë të bëjë pas një frakture të këmbës. Pra, ndihma e parë është biznesi i secilit që në atë moment ishte pranë viktimës.

Por duhet të jepet me kompetencë në mënyrë që personi të mos vuajë nga veprime të pasakta edhe më shumë.

Së pari a>Loading.

Frakturë e kyçit të këmbës

Fraktura e kyçit të këmbës pa zhvendosje është një dëmtim mjaft i zakonshëm i këmbës së poshtme. Pacientët janë të interesuar për: cilat janë simptomat e një frakture, si ta trajtojnë atë? Kur kocka rritet së bashku dhe pas sa kohësh mund të hap një hap në këmbë?

Shkaqet dhe>

Frakturat e këmbëve mund të merren me një goditje të fortë, rënie, aksidente dhe aksidente trafiku.

Lëndimi i këmbës së poshtme mund të provokojë gjithashtu të veshni këpucë të pakëndshme me takë të lartë.

Sëmundjet e indeve të eshtrave, patologjitë artikulare, mungesa e kalciumit në trup – rrisin ndjeshëm rreziqet e mundshme!

Në traumatologji, ekziston klasifikimi i mëposhtëm i frakturave të kyçit të këmbës:

 1. Fraktura e mbyllur e këmbës është dëmtim i brendshëm. Kjo specie karakterizohet nga mungesa e një plage të hapur. Simptomat tipike përfshijnë fryrje dhe ënjtje.
 2. Një frakturë e hapur e kyçit të këmbës është një dëmtim me dëmtim shoqërues të indeve të buta rrethuese që vijnë nga zhvendosja e fragmenteve të eshtrave. Ajo shoqërohet me gjakderdhje, prania e një sipërfaqe plagë, në të cilën fragmentet e eshtrave janë të dukshme.
 3. Frakturë e këmbës së brendshme.
 4. Frakturë e jashtme e këmbës.

Një këmbë e thyer në kyçin e këmbës është gjithmonë një dëmtim serioz. Prandaj, është e rëndësishme të dini se si ta trajtoni atë dhe çfarë ndihme duhet t'i ofrohet viktimës para ardhjes së mjekëve. Më shpesh në praktikën mjekësore regjistrohen dëmtimet e këmbës së djathtë.

Si manifestohet?

Shenjat klinike të një frakture të këmbës mund të ndryshojnë dhe varen kryesisht nga lloji dhe vendndodhja e dëmtimit. Në përgjithësi, specialistët me këto lëndime të këmbës së poshtme dallojnë simptomat e mëposhtme më të zakonshme:

 • Dhimbje të forta;
 • Deformimi i këmbës;
 • Skuqje e lëkurës;
 • Formimi i hematomave dhe hemorragjive nënlëkurore;
 • Tensioni dhe tensioni i lëkurës;
 • Pozicioni jo natyral i këmbës;
 • Lëvizshmëria patologjike e fragmenteve të eshtrave.

Shpesh, pas një frakture të kyçin e këmbës, këmba bymehet, pacienti nuk mund të ecë dhe madje as të qëndrojë në këmbën e tij, dhe çdo përpjekje për të lëvizur i shkakton atij simptoma të rënda dhimbjeje! Këto manifestime tregojnë një frakturë të këmbës anësore.

Një frakturë e këmbës së mesit shoqërohet me dhimbje të mprehtë dhe ënjtje të rëndë, duke zbutur konturet e këmbës. Me një dëmtim të tillë, pacienti mund të qëndrojë në këmbët e tij dhe madje të bëjë disa lëvizje, megjithatë, lëvizshmëria artikulare do të jetë dukshëm e kufizuar dhe e dhimbshme.

Gjithashtu, pacienti mund të ankohet për dobësi në rritje, nauze, të dridhura, ulje të presionit të gjakut. Të gjitha këto simptoma kanë të bëjnë me manifestimet e tronditjes së dhimbjes. Nëse po flasim për traumë të llojit të hapur, atëherë tregohet me gjakderdhje dhe një plagë në të cilën fragmentet e eshtrave janë të dukshme me sy të lirë.

A është e mundur të ngjiteni në këmbë me lëndime të këmbës së poshtme? Ekspertët rekomandojnë me forcë që të përmbaheni nga çdo përpjekje për të lëvizur dhe ushtruar me dyshimin më të vogël për shkelje të integritetit të eshtrave! Fakti është se me veprime të pakujdesshme, fragmentet e eshtrave mund të zhvendosen, duke rritur ndjeshëm periudhën pasuese të rimëkëmbjes!

Me një frakturë të këmbës, kur nuk ka zhvendosje, një simptomë dhimbjeje dhe shenja të tjera klinike mund të jenë të dobëta.

Prandaj, me ënjtje, fryrje, dhimbje të lëvizjeve, ia vlen të shkoni te një specialist, të nënshtrohen diagnostikimit dhe të bëni një rreze x.

Cili është rreziku?

Pse dëmtimi i këmbës është i rrezikshëm? Një dëmtim i tillë, nëse kemi parasysh komplikimet, konsiderohet mjaft i lehtë. Sidoqoftë, në mungesë të një trajtimi adekuat, në kohë, kocka do të rritet së bashku në mënyrë të gabuar, dhe pacienti mund të shfaqë efekte të tilla negative siç janë zhvendosja e zakonshme e këmbës, formimi i një nyje false, dhimbje kronike, veprimtari motorike të dëmtuar dhe artroza sekondare e llojit deformues.

Me format e hapura të dëmtimit, rreziqet e infeksionit janë të larta, gjë që kontribuon në zhvillimin e osteomielitit, artritit purulent dhe madje edhe gangrenës! Këputjet e njëkohshme të fibrave nervore kërcënojnë neuropatinë kronike, çrregullimet e ndjeshmërisë dhe shpesh çojnë në çmenduri. Për të shmangur komplikime të tilla jashtëzakonisht të padëshirueshme, është e rëndësishme të merren të gjitha masat e nevojshme, në këtë rast shërimi dhe bashkimi i kockave do të jetë sa më i shpejtë dhe i suksesshëm!

Si të ndihmoni?

Nëse ekziston dyshimi për një thyerje të këmbës, i dëmtuari duhet të vendoset duke ngritur pak gjymtyrën e dëmtuar, duke hequr këpucët, duke vendosur një rrotull pëlhure nën të. Në mënyrë që të lehtësoni ënjtjen dhe të parandaloni formimin e hemorragjisë së gjerë nënlëkurore, rekomandohet të aplikoni akull në zonën e dëmtuar, thjesht shkoni me një kompresë të ftohtë.

Si të lehtësoni dhimbjen, e cila është veçanërisht e theksuar nëse pacienti ka një frakturë të brendshme të këmbës? Për të lehtësuar sindromën e dhimbjes, mund t'i jepni pacientit një tabletë të një analgjeziku dhe të përpiqeni ta dërgoni shpejt atë në departamentin e traumave të klinikës. Nëse vërehet dëmtimi i llojit të hapur, atëherë fillimisht ndalohet gjakderdhja. Ata përpunojnë sipërfaqen e plagës me ndihmën e antiseptikëve.

Si ta trajtoni shpejt një frakturë të këmbës?

Në trajtimin e frakturës së këmbës në mungesë të zhvendosjes së njëkohshme, përdoren metoda konservative të terapisë. Në mënyrë që kocka e dëmtuar të jetë në gjendje të rritet së bashku saktë dhe shpejt, kryhet suvatimi. Një fashë suva aplikohet nga lart poshtë, në zonën e nyjës së kyçit të këmbës së dëmtuar.

Sigurisht, pacientët janë të shqetësuar për pyetjen: sa për të ecur në një cast me një diagnozë të frakturës së këmbës? Mesatarisht, për një rikuperim të plotë kërkon të qenit në cast për 1,5-2 muaj. Mjeku përcakton termin e saktë në baza individuale, duke marrë parasysh faktorë të tillë si ashpërsinë e dëmit, kategorinë e moshës së pacientit, pasi te njerëzit e moshuar dëmtimi zakonisht shërohet pak më gjatë – deri në 3-4 muaj.

Kur është e mundur të hapni këmbën me një thyerje të këmbës dhe të hiqni kastin, specialisti vendos në bazë të rezultateve të radiografisë së kontrollit. Një rreze x kontrolli merret zakonisht 3 javë pas aplikimit të veshjes. Mesatarisht, në një frakturë me një ndërrim, mbështetur në një gjymtyrë është kundërindikuar për 2 muaj!

Nëse u diagnostikua një dëmtim pa zhvendosje, atëherë këmba fillon të zhvillohet ngadalë, hap mbi të, në mënyrë provë, pas një muaji nga momenti i lëndimit. Hap plotësisht në këmbë kur fashë është hequr, dhe fraktura konsiderohet plotësisht e bashkuar. Para kësaj, pacientët lëvizin me paterica. Sidoqoftë, një ngarkesë e plotë në gjymtyrën e dëmtuar është e mundur vetëm pas 3-4 muajsh, pasi suva ishte hequr!

Karakteristikat e rehabilitimit

Një rehabilitim kompetent, gjithëpërfshirës do të ndihmojë në përshpejtimin e procesit të shkrirjes së frakturës së kyçin e këmbës dhe rivendosjen e funksionimit normal të nyjes, aktivitetin e tij motorik. Kursi i rehabilitimit përfshin teknika të tilla si masazh terapeutik, procedura fizioterapeutike, ushtrime të terapisë fizike.

Ushqimi i duhur i pacientit është gjithashtu i rëndësishëm. Pacientët këshillohen të ndjekin një dietë të forcuar me kalcium. Për restaurimin normal dhe shkrirjen e indit kockor. Menyja ditore rekomandon përfshirjen e produkteve të tilla si vezët, arrat, peshkun, zarzavatet, ushqimet e detit, djathërat, gjizën dhe produktet e qumështit.

Për të siguruar trupin numrin e nevojshëm të elementëve gjurmë, përshkruhen përgatitjet e hekurit, magnezit, përgatitjet e kalciumit, kondroprotektorët dhe komplekset e veçanta të vitaminave-mineraleve!

Gjithashtu, pacienti duhet të përfshihet rregullisht në ngrohje, duke kryer ushtrime të thjeshta gjimnastike të rekomanduara nga mjeku. Masazhet me ointments të ngrohjes ndihmojnë të heqin qafe puffiness dhe ënjtje, të cilat vazhdojnë edhe pas heqjes së gipsit, për shkak të shqetësimeve në qarkullimin e gjakut dhe rrjedhjen e gjakut, mund të parandalojnë atrofinë e mundshme të muskujve.

Për më tepër, procedurat e mëposhtme fizioterapeutike mund të rekomandohen për të eleminuar edemën, për të normalizuar qarkullimin e gjakut dhe rrjedhjen e limfave gjatë periudhës së rehabilitimit:

 • Terapia magnetike;
 • Acupuncture;
 • electrophoresis;
 • Trajtimi me ultratinguj;
 • Terapia me lazer.

Trajtimi i një frakture të këmbës pa zhvendosje të njëkohshme është një proces mjaft i gjatë. Për shërim të suksesshëm, të përshpejtuar, përveç aplikimit të gipsit, kërkohen gjithashtu masazhe, procedura fizioterapeutike, ushtrime terapeutike dhe dietë. Shtë e rëndësishme të kufizoni aktivitetin motorik dhe ngarkesat në gjymtyrën e dëmtuar. Kur mund të shkoni në këmbë, mjeku vendos individualisht! Koha e saktë e rikuperimit varet nga shkalla e ngjitjes së kockës së dëmtuar, përshtatshmëria dhe afati i trajtimit, mosha e pacientit. Zakonisht, pacientët kthehen në ritmin e tyre të zakonshëm të jetës pas 1,5-2 muajsh!

Fraktura e nyjes së kyçit të këmbës

Një nyje kyçin e këmbës është një bashkim i fuqishëm i skeletit që mund t'i rezistojë ngarkesës së të gjithë trupit. Përkundër kësaj, një frakturë e këmbës është një traumë mjaft e zakonshme. Dallohet nga kompleksiteti i shtuar dhe një periudhë e gjatë shërimi. Ajo është ngatërruar shpesh me një zhvendosje ose sprain, e cila është shumë e rrezikshme për zhvillimin e komplikimeve.

Shkaqet e frakturave

Struktura komplekse e kyçit të këmbës shkakton lëndime komplekse intraartikulare. Tibia, tibia dhe talus janë të lidhura me ligamente të forta dhe të forta. Në një frakturë, njëra prej kockave dëmtohet së bashku me ligamentet. Natyra e dëmtimit përcakton pozicionin e këmbës në të cilën ishte në kohën e goditjes: të përkulur ose duke pushuar në shputë.

Trauma është fajtori kryesor për dëmtimin e jashtëm të këmbës së poshtme. Sipas shkaqeve që e shkaktojnë atë, ajo ndahet në lloje:

Ndarja në specie

Bazuar në shkaqet e dëmtimit, këto lloje dallohen:

 • Shqiptimi është kthimi i këmbës së jashtme, duke provokuar fryrje. Kjo pozitë e këmbës për një kohë të gjatë mund të thyejë kockën e këmbës.
 • Supination kur këmba kthehet nga brenda. Ndodh fraktura e tendinit ose thembres thembra ose kockave.

Klasifikimi sipas natyrës së frakturës është si më poshtë:

 • Beqare ose e shumëfishtë;
 • Jashtraartikulare ose intartartikulare;
 • Mbyllur – pa cenuar integritetin e indeve të buta:
  • Me kompensim. Nga natyra, një frakturë e kyçit të këmbës ndahet në kategori:
   • Rrotullues i jashtëm. Efekti spiral provokon dëmtimin dhe zhvendosjen e këmbës së brendshme;
   • Rrëmbimi-eversion. Koka ose qafa e fibulës është e thyer dhe e treta e sipërme është e madhe.
   • Paraqitje-eversion. Thembra rrokulliset lart, këmba kthehet në mes.
   • Frakturë Pott. Me një lëvizje rrotulluese të këmbës, kthehet nga jashtë. Një frakturë e tërthortë formohet në kockat e shpinës së këmbës.
  • Asnjë kompensim.
 • Frakturë e hapur. Integriteti i lëkurës është i prishur, plaga është hendek.

Fraktura e këmbës së poshtme me zhvendosje konsiderohet më e vështira, pasi së pari pozicioni i saktë i këmbës është rikthyer, dhe më pas pjesët mbahen së bashku.

Simptomat tipike

Shenjat e një frakture të eshtrave të këmbës janë të dukshme menjëherë pas lëndimit. Lëndimi i kyçit të këmbës manifestohet nga simptomat e mëposhtme:

 • dhimbje në zonën e nyjës së dëmtuar;
 • vështirësi për të kthyer këmbën;
 • pamundësia për të ecur, përkulur dhe mbështetur në këmbë;
 • cianoza e indeve të buta;
 • ënjtje në këmbë;
 • këmba duket e panatyrshme për shkak të deformimit dhe dhemb;
 • Rritja e temperatures.

Ndihma e parë

Ndihma e parë për thyerje të nyjeve të kyçit të këmbës është të siguroni pushim të plotë. Procedura varet nga kompleksiteti i dëmtimit:

Para se të mbërrijë mjeku, kyçja duhet të bëhet imobilizim.

 • Me simptoma të një lloji të mbyllur të dëmtimit, ndihma e parë konsiston në heqjen e këpucëve dhe aplikimin e një gome. Një këmbë e thyer mund të fiksohet me dy dërrasa. Nëse nuk ka materiale të ngurta në dorë, gjymtyrë e dëmtuar është e lidhur me një dëmtim të shëndetshëm më të lartë dhe më të ulët. Për të parandaluar ënjtjen nga lart, ftohti zbatohet në zonën e dëmtimit. Për më tepër, personit i jepet një ilaç analgjezik që përmban analgin. Një person duhet të dërgohet në spital ose një ambulancë duhet të thirret për transport.
 • Një frakturë e hapur e nyjës së këmbës është një rast kompleks. Pa humbur kohë, ju duhet të ndaloni gjakun, të dezinfektoni skajet e plagës dhe të rregulloni një fashë të pastër. Në rast të dëmtimit të rëndë, një palë turni është aplikuar në gjymtyrin mbi plagë. Dhe vetëm pas kësaj ata janë angazhuar në sigurimin e imobilitetit të gjymtyrëve. Vetë-menaxhimi është i ndaluar.

Diagnoza e frakturës së këmbës

Radiografia ndihmon në përcaktimin nëse kyçin e këmbës është me të vërtetë i prishur dhe vlerëson kompleksitetin e dëmtimit. Kyçin e majtë ose të djathtë është fotografuar në projeksion të trefishtë. Përshkrimi i shkurtër në tabelë:

PamjePërshkrimi i procesitDirekt (kërkohet)Në pozicionin e shpinë, këmba është e përkulur në gjuKosayaPacienti shtrihet anash në anën e këmbës së paprekur, ka një rrotull midis gjymtyrëve të përkulur, këmba e sëmurë është në një kënd në sipërfaqeanësorNjë burrë shtrihet në anën e një gjymtyrë të dëmtuar

Një rreze x është marrë për të konfirmuar patologjinë, pastaj pas trajtimit dhe rehabilitimit për të vlerësuar rezultatin.

Si të trajtohet?

Pas përcaktimit të natyrës së shkeljes së integritetit të kockave, mjeku përshkruan taktikat e veprimeve të tij. Lëndimi i kyçit të këmbës është i prekshëm si për terapi kirurgjikale ashtu edhe për konservatore. Për shkak të strukturës komplekse të këmbës, dëmtimet shpesh janë mjaft të rënda, prandaj preferohet operacioni.

Terapi konservatore

Detyra kryesore është ulja e saktë e fragmenteve të eshtrave pas frakturës (ripozicionimit). Saktësia e pjesëve që përputhen me kockën varet nga sa shpejt fraktura shërohet dhe shërohet. Indikacionet për trajtimin konservativ:

 • frakturë e mbyllur në kyçin e këmbës, pa zhvendosje;
 • fryrje e këmbës;
 • plas në kyçin e këmbës;
 • mundësia e repozicionimit të njëkohshëm me zhvendosje;
 • kundërindikacionet për operacionin.

Repozicioni manual kryhet nën anestezi lokale. Një mjek i trajnuar posaçërisht duhet të kthejë pjesët e këmbës në pozicionin e saktë me duart e tij, të rregullojë dhe të aplikojë gips në të gjithë sipërfaqen e pasme të këmbës dhe këmbës. Sa duhet të vishet gipsi varet nga ashpërsia e dëmtimit dhe mosha e viktimës. Tek fëmijët, një frakturë e këmbës rritet së bashku për rreth 1 muaj, në një person të moshës mesatare 6 javë, dhe në një person të moshuar nga 2 muaj. Ata heqin shiritin e gipsit vetëm pasi eshtrat të jenë rritur plotësisht së bashku, dhe kjo do të konfirmojë rrezet x.

Kirurgji

Në dëmtimet e rënda të këmbës, është e mundur që saktësisht të lidheni fragmentet gjatë operacionit. Indikacionet për operacionin janë si më poshtë:

 • frakturë e hapur;
 • pamundësia e kryerjes së ripozicionimit manual;
 • dëmtimi i vjetër;
 • fraktura të kyçeve të këmbëve të të dy këmbëve;
 • lot të rëndë të ligamenteve.

Trajtimi kirurgjik do të thotë futja e një fiksuesi të kockave direkt në zonën e frakturës për të lidhur saktësisht fragmentet. Natyra e dëmtimit ndikon shumë, por përdoren kryesisht pllaka metalike ose gjilpëra thurje. Pas lidhjes së pjesëve të kockave, aplikohet një shirit gipsi, i cili është i veshur nga 3 deri në 6 javë. Një objekt metalik hiqet gjatë një operacioni të dytë pas rreth një viti.

Si po ndodh rikuperimi?

Pas një zvogëlimi manual ose zvogëlimi me një metodë kirurgjikale, fillon procesi i rehabilitimit. Puna kryesore kryhet në periudhën e suvasë, kur ndalohet mbështetja në një këmbë të dëmtuar. Rekomandohen ushtrimet e mëposhtme:

 • përkulje e ngadaltë dhe shtrirje e këmbës;
 • lëvizje rrethore;
 • tensioni i muskujve të këmbës së ulët;
 • ngritja e një këmbë të sheshtë;
 • gishtat lëvizës.

Kur gipsi ende nuk është hequr, por lejohet të ngjiteni në këmbën e dëmtuar, duhet të bëni lëkundjet me këmbën e drejtë përpara, prapa dhe anash. Në fillim, do të nevojitet një patericë për ekuilibrin, i cili duhet të hidhet pas 2 javësh. Për të përmirësuar qarkullimin e gjakut, përshkruhen terapi elektromagnetike, masazh, pomadë pas një frakture dhe një kompleks ushtrimesh fizioterapie:

 • duke ecur në gishtërinj dhe thembra;
 • kërcime anësore dhe të gjata;
 • squats.

Në këtë kohë, një personi lëshohet pushim i sëmurë: kohëzgjatja varet nga ashpërsia e dëmtimit. Pas një fryrje, një frakturë pa zhvendosje mund të rikthehet në 14 ditë, dhe pas një frakture thembra, rehabilitimi mund të zgjasë disa muaj. Përgjegjësia për rivendosjen e funksionalitetit të gjymtyrëve bie mbi pacientin, ju nuk mund ta lini pas dore ushtrimin.

Pasojat e një frakture

Në të sapolindurit, si rregull, nuk ka acarime pas dëmtimit të kockave, dhe tek të rriturit, çdo ndërlikim zhvillohet vetëm pas një diagnoze të gabuar dhe trajtimit të parakohshëm. Një pasojë e rrezikshme është një frakturë e këmbës, e cila është shkrirë gabimisht. Kjo kërcënon me deformim intraartikular dhe zhvillimin e artrozës. Kur indet e eshtrave shërohen për një kohë të gjatë, ky është një problem dytësor që shoqërohet me mungesën e vitaminave.

Simptomat e një frakture të këmbës

E gjithë përmbajtja iLive rishikohet nga ekspertët mjekësorë për të siguruar saktësinë dhe konsistencën më të lartë të mundshme me faktet.

Ne kemi rregulla të rrepta për zgjedhjen e burimeve të informacionit dhe i referohemi vetëm vendeve me reputacion, instituteve të kërkimit akademik dhe, nëse është e mundur, hulumtimit të dëshmuar mjekësor. Ju lutemi vini re se numrat në kllapa ([1], [2], etj.) Janë referenca interaktive për studime të tilla.

Nëse mendoni se ndonjë prej materialeve tona është i pasaktë, i vjetëruar ose thënë ndryshe dyshues, zgjidhni atë dhe shtypni Ctrl + Enter.

Simptomat e një frakture të këmbës në praktikën klinike shpesh diagnostikohen gabimisht si shenja të një zhvendosjeje ose të këmbës së spërkatur. Më shpesh, kyçin e këmbës është i dëmtuar – një pjesë e nyjes së kyçit të këmbës, kyçin e këmbës, nga ana tjetër, është e ndarë në zonën anësore (epifizë e poshtme e tibisë) dhe në kyçin e këmbës mediale (epifizë e poshtme e tibisë). Një frakturë e këmbës në klinikë është shumë më e zakonshme se të gjitha thyerjet e tjera të ekstremiteteve të poshtme. Përqindja e dëmtimeve në rajonin e këmbës është më shumë se 20% e numrit të përgjithshëm të frakturave të sistemit muskulor. Pjesa më e dëmtuar e këmbës janë ligamentet, spërkatjet e tyre përbëjnë 50% të numrit të përgjithshëm të dëmtimeve të nyjes së kyçit të këmbës.

Numri i dytë më i madh është i zënë nga dëmtimet e pjesës së jashtme të kyçin e këmbës, atëherë – i kockës metatarsale, plotësoni listën e lëndimeve të të dy kyçeve të këmbës. Lidhja e kyçit të këmbës dëmtohet në mënyrë të drejtpërdrejtë dhe si rezultat i një zhvendosjeje ose subluksacioni. Trauma e drejtpërdrejtë është një goditje e fortë, lëndim. Lëndimi indirekt është rezultat i dëmtimit të talusit, më së shpeshti si rezultat i zhvendosjes. Shpesh, dëmtimi i kyçit të këmbës është i kombinuar me ligamentet e shqyer, ndonjëherë me fragmentim, lëndime në lot në zonën e lidhjes së ligamenteve. Simptomat e një frakture të këmbës varen drejtpërdrejt nga lloji, mekanizmi i frakturës dhe ashpërsia e tij.

[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Cilat janë simptomat e një frakture të këmbës?

 • Ellingnjtje e dukshme, përhapet me shpejtësi;
 • Zona e përbashkët është deformuar rëndë;
 • Dhimbje akute;
 • Vështirësi në ecje, nganjëherë imobilitet i plotë.

Si rregull, rezultati i një zhvendosjeje është një dhimbje karakteristike e fortë në zonën e kyçit të këmbës. Nëse kjo është me të vërtetë vetëm një shpërthim dhe zhvendosje, lëvizja e pacientit është e vështirë, por e mundur. Nëse kjo nuk është një zhvendosje, simptomat e një frakture të këmbës janë si më poshtë: viktima nuk mund të qëndrojë në këmbën e dëmtuar, është shumë e dhimbshme të mbështetesh në të. Ndonjëherë, edhe me dhimbje të forta, pacienti vazhdon të ecë, sa më shumë dhe më gjatë vazhdon veprimtaria motorike, aq më e gjerë bëhet enjtja. Edemë përhapet nga kyçja në të gjithë këmbën, e cila mund të duket nga ana tipike – e devijuar nga jashtë (me frakturë të pronacionit).

Frakturë e theksuar e këmbës – kjo është trauma si rezultat i një rrotullimi (shqiptimi) të fortë, të tepruar të këmbës. Ligament lateral deltoid është i shtrirë dhe i shqyer, nganjëherë ekziston një ndarje nga pjesa e brendshme e këmbës. Fraktura është zakonisht horizontale, ënjtja përhapet në të dy anët e dëmtimit. Nëse viktima vazhdon të ecë, talus humbet stabilitetin dhe fillon të zhvendoset në zonën midis tibisë. Blloku i kockave, duke kompensuar këputjen e ligamentit, çon në këputjen tjetër – ligamentin distal tibial, i cili gjithashtu mund të dalë nga kocka së bashku me fragmentin e tij. Talus shkon më tej dhe provokon një frakturë të këmbës. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje simptomave të një frakture të këmbës në kohë, në mënyrë që të mos provokoni dëmtime shtesë. Përveç kësaj, ënjtja e zgjatur mund të çojë në limfostazë të indeve të buta, e cila në vetvete është një problem i veçantë terapeutik.

Lëndimet e mbarimit provokohen nga presioni aktiv në nyjen e kyçit të këmbës kur këmba është në pozicionin e supinimit (kthyer nga brenda). Ligament lateral është shumë i tensionuar, i shqyer dhe i shqyer nga kocka. Këputja e ligamentit shoqërohet shpesh me lëndime të rënda traumatike. Talus depërton së brendshmi, duke lëvizur përgjatë zhdrejtë dhe gjithashtu mund të provokojë një çarje ose një frakturë.

Simptomat e një frakture të këmbës kërkojnë ekzaminim të kujdesshëm dhe konfirmim nga ekzaminimi me rreze X. Për të parandaluar thyerjet dhe dëmtimet e nyjës së kyçit të këmbës, rekomandohet të kryeni një grup të veçantë ushtrimesh për të rritur elasticitetin e ligamenteve.

Fraktura e kyçit të këmbës: Simptomat, Së pari A>

Fraktura e kyçit të këmbës konsiderohet si një nga dëmtimet më të zakonshme të eshtrave dhe nyjeve, veçanërisht në dimër. Dhimbje të forta, paaftësi për të shkelur në këmbë, mpirje të gjymtyrëve – këto janë shenjat që mund t'ju bëjnë të kërkoni ndihmën e një traumatologu.

Kategoria e rrezikut përfshin njerëz të viteve të përparuara dhe njerëz që vuajnë nga sëmundje të sistemit skeletor.

Kyçin e këmbës ka një strukturë të vështirë anatomike, është falë tij që një person mund të bëjë lëvizje me këmbët e tij dhe të ecë. Lidhja e këmbës është pjesa e këmbës që lidh këmbën e ulët dhe këmbën. Regionshtë rajoni i këmbës që konsiderohet vendi më i prekshëm për lëndime për arsyen e thjeshtë se ka ngarkesën më të madhe, disa herë peshën e trupit të një personi.

Simptomat e një frakture të këmbës

Një frakturë e këmbës ka shenja mjaft karakteristike, siç janë:

dhimbje të forta dhe paaftësi për të shkelur në këmbë;

ënjtje në kyçin e këmbës;

humbja e lëvizshmërisë së përbashkët;

mpirje në një gjymtyrë të dëmtuar.

Llojet e frakturës së këmbës

Frakturat e kyçit të këmbës klasifikohen sipas disa kritereve. Në varësi të natyrës së dëmtimit, një frakturë në kyçin e këmbës mund të jetë – e hapur dhe e mbyllur.
Një frakturë e hapur e nyjës së këmbës është mjaft e rrallë dhe mund të ndodhë si pasojë e një aksidenti trafiku ose dëmtimesh sportive. Me një frakturë të hapur, fragmentet e eshtrave zhvishen nga këmba e poshtme, indet e buta dëmtohen, ndodh gjakderdhja dhe pacientët vuajnë nga dhimbje të forta.

Në pjesën më të madhe, dëmtimet e kyçit të këmbës janë të mbyllura, kur integriteti i lëkurës mbi nyjen nuk është prishur. Në këtë rast, pacienti madje mund të qëndrojë në këmbë të dëmtuar, megjithëse kjo shkakton dhimbje të mprehtë. Pra, një frakturë e këmbës pa zhvendosje është më shumë si një palcë, pasi të gjitha shenjat tregojnë pikërisht këtë lezion. Në mungesë të një ekzaminimi me rreze X, diagnostikimi i një frakture të mbyllur është e vështirë, dhe pacienti vazhdon të trajtojë sprain pa dyshuar për dëme më serioze.

Në varësi të llojit të zhvendosjes së kockave, thyerjet e kyçit të këmbës janë:

 1. Rrotullimi i jashtëm – ky lloj frakture karakterizohet nga një rotacion spiral i kockave, në këtë rast shpesh është i ndërlikuar nga zhvendosja e nyjes në pjesën e jashtme ose të pasme, dhe një kyçin e këmbës së brendshme gjithashtu mund të shkëputet.
 2. Rrëmbimi – me këtë lloj dëmtimi, goditja kryesore bie në fibulë, dhe një frakturë ose çarje shfaqet në projeksionin tërthor.
 3. Adduccionale – fraktura të tilla shoqërohen me një kthesë të mprehtë të këmbës së brendshme, ndërsa kalcenius dhe kyçin e këmbës së brendshme vuajnë.
 4. Frakturë me shtrydhje vertikale – ky lloj lind nga një ndikim i mprehtë i këmbës, për shembull, kur bie nga një lartësi. Në këtë rast, këmba lëviz lart e përpara.

Në varësi të ashpërsisë së lezionit, thyerjet e kyçit të këmbës ndodhin me zhvendosje të kockave dhe pa zhvendosje. Duke folur për dëmtimet e kyçit të këmbës, vlen të përmendet se një shkelje e integritetit të nyjës në këtë pjesë rrallë ndodh me një zhvendosje të thjeshtë të eshtrave – ato gjithashtu lëvizin rreth boshtit të tyre në një shkallë të caktuar. Dëmtimi i tillë mund të komplikohet nga formimi i një këndi patologjik të një kocke në lidhje me një tjetër. Frakturat me zhvendosje dhe zhvendosje të nyjes së kyçit të këmbës në trajtim janë më të vështira, pasi kocka duhet të kthehet në pozicionin e saj të mëparshëm, dhe vetëm atëherë të flasim për bashkimin e pjesëve të saj. Kocka e vendosur siç duhet është çelësi për trajtimin e suksesshëm të frakturës së këmbës me zhvendosje.

Fraktura e nyjes së kyçit të këmbës pa zhvendosje është skenari më i lehtë. Një dëmtim i tillë nuk shkakton vështirësi në trajtim, dhe puna e bashkimit pothuajse gjithmonë rikthehet plotësisht. Me fraktura të tilla, nuk kërkohet shtrimi në spital – pacientit mund t'i jepet ndihma e parë në klinikë dhe të lëshohet për në shtëpi për trajtim dhe rehabilitim.

Ndihma e parë dhe trajtimi i frakturës së këmbës

Në rast të një frakture të këmbës, ndihma e parë është të rregulloni gjymtyrën duke aplikuar një çarje. Nëse viktima ka një dëmtim të hapur, atëherë gjëja e parë që duhet të bëni është të ndaloni gjakun. Në rast të gjakderdhjes së dobët, mjafton të dezinfektoni plagën dhe të aplikoni një salcë sterile; nëse vërehet gjakderdhje domethënëse, është e nevojshme të aplikoni një turne të ngushtë mbi plagë.

Në varësi të figurës klinike dhe kompleksitetit të frakturës së këmbës, përshkruhet terapi e përshtatshme. Në thyerje komplekse me zhvendosje, kockat ripozicionohen me metodën kirurgjikale. Pas ripozicionimit, plaga është qepur dhe një kallëp suva aplikohet në zonën e frakturës. Kohëzgjatja e veshjes së gipsit është mesatarisht 2 muaj. Për frakturat e komplikuara nga zhvendosja, llaçi i suvasë mund të jetë në këmbën e dëmtuar deri në 4-5 muaj.

Periudha e rehabilitimit pas një frakture të këmbës është po aq serioze sa vetë procedura e trajtimit. Në mënyrë që nyja e thyer të rivendosë sa më shpejt funksionet e saj, për të dëmtuarit përcaktohen seanca masazhesh, ushtrime fizioterapie dhe trajtim fizioterapeutik.

ExpertNews Shqipëri