Simptomat e displazisë së hip, shkaqet, diagnoza, trajtimi

Displazioni i hiput karakterizohet nga moszhvillimi i aparatit artikular, lëvizshmëri jo standarde në sfondin e pamjaftueshmërisë së litarëve të indit lidhës. Shkelja e zhvillimit të nyjeve në periudhën para lindjes mund të shkaktohet nga shumë faktorë. Në foshnjat, problemi manifestohet nga lokalizimi asimetrik i kanateve natyrale të lëkurës, amplituda jo e plotë e lëvizjes së hip dhe shkurtimi i këmbës së lënduar. Me kalimin e moshës, sëmundja provokon ndjesi të dhimbshme, çalim kur lëviz, përshpejton lodhjen e një këmbë të dëmtuar.

Informacione të Sëmundjeve

Displazia në nyjen e hip nënkupton një sëmundje që ka disa shkallë të zhvillimit të sëmundjes. Ekspertët vërejnë se parandalimi i komplikimeve është i mundur vetëm me përcaktimin në kohë të sëmundjes dhe trajtimin e duhur. Koha më e mirë për terapi është nga momenti i lindjes deri në vitet e para të jetës së foshnjës.

Procesi patologjik i referohet sëmundjeve të zakonshme, statistikat mesatare tregojnë se për çdo mijë të porsalindur ka deri në 3% të fëmijëve me një devijim. Vajzat sëmuren më shpesh sesa djemtë – në 80% të rasteve.

Specialistët dallojnë disa shkallë të ashpërsisë së dysplasia në nyjet e hip, kryesore prej të cilave janë:

 1. Ndryshimet fillestare – strukturore në zonën e përbashkët janë të pranishme, por zbulohen vetëm gjatë diagnostifikimit instrumental. Në kohën e ekzaminimit standard, nuk ka simptomatologji të dukshme.
 2. Para-disociimi – ka një shtrirje të kapsulës, një zhvendosje të lehtë në kokën e femurit.
 3. Subluxation – koka lëviz në lidhje me fosën artikulare. Shtrirja e indeve ligamentoze të aparatit artikular ndodh për shkak të zhvendosjes së rimës nga koka.
 4. Zhvendosja – koka shkon përtej kufijve të fosës artikulare, jashtë dhe lart. Indet e kërcit shtypen, përkulen së brendshmi, aparati ligamentoz humbet plotësisht elasticitetin e tij.

Karakteristikat simptomatike

Manifestimet e qarta klinike të dysplasia hip përfshijnë:

 • Lokalizimi i pabarabartë i kanateve të lëkurës – simptomatologjia nuk është një bazë e mjaftueshme për të konfirmuar dyshimin, me patologji bilaterale, vërehet simetria. Lokalizimi i pabarabartë përcaktohet tek foshnjat më të vjetra se 2,5 muaj.
 • Kofshë e shkurtuar – kur kontrolloni foshnjën, ato vendosen në horizontale, me përkulje në nyjet e këmbëve. Zhvendosja e tanishme raportohet nga ndryshimi i gjurit.
 • Simptomat e rrëshqitjes – me shtrirje uniforme të vitheve ekziston një klikim karakteristik i shkaktuar nga kthimi i kokës në zgavrën e fosës artikulare.
 • Lëvizja e kufizuar – rrëmbimi në një fëmijë të shëndetshëm është 85 gradë, dhe me një sëmundje – 50 gradë.

Tek të rriturit, simptomat karakteristike paraqiten:

 • Shëtitje jo standarde, çalim i dukshëm në kohën e lëvizjes;
 • ndryshimi në madhësinë e këmbëve përgjatë gjatësisë;
 • shpërndarja e pabarabartë e ngarkesës në gjymtyrë;
 • shtypje ose klikim kur ecni;
 • sindromi i dhimbjes që shfaqet kur mbështetet në një nyje të sëmurë;
 • lezione dystrofike të kërcit.

Shkaqet

Burimet kryesore të zhvillimit të procesit patologjik janë paraqitur:

 1. Paraqitja pelvike e fetusit – nëse këmbët e foshnjës dalin së pari gjatë lindjes, atëherë gjithmonë ekziston rreziku i zhvillimit të dëmtimeve.
 2. Toksikoza – një shtatzëni komplekse mund të bëhet një burim i zhvillimit të patologjive të ndryshme të fetusit.
 3. Trajtimi i ilaçeve – lloje të caktuara të agjentëve farmakologjikë janë të dëmshëm për trupin e embrionit. Pasioni për qetësuesit e qetësuesve, ilaçet antibakteriale pa recetën e mjekut është një rrugë e drejtpërdrejtë drejt anomalive të zhvillimit.
 4. Madhësi e madhe – mospërputhja e madhësisë së kanalit të lindjes dhe fetusit çon në lëndime të ndryshme, veçanërisht kur refuzoni të kryeni një prerje cezariane. Kjo arsye mund të jetë një kërcënim për shëndetin e nënës dhe fëmijës.
 5. Vëllimi joadekuat i lëngut amniotik – lëngu biologjik ka për qëllim furnizimin me lëndë ushqyese, oksigjen, dhe parandalimin e depërtimit të mikroflora patogjene.
 6. Zhvillimi jonormal i mitrës – çdo devijim në organ mund të shkaktojë zhvillimin e dysplasia hip. Specialistët përqendrojnë vëmendjen e grave në nevojën për një ekzaminim paraprak para një shtatëzënieje të planifikuar.
 7. Një rol të rëndësishëm luhet nga gërshetimi i gabuar i foshnjave – një shkelje e teknologjisë, shtrëngimi i shtrënguar çon në dëmtime të nyjës së hip.
Lexo artikullin:  Fizioterapi për dhimbje në nyje

Në të rriturit, dysplasia e hip mund të formohet vetëm si një fenomen i mbetur i anomalive në zhvillimin e nyjeve, të cilat janë më të theksuara pas 25 vjetësh.

Shkaqet e formimit të patologjisë përfshijnë stresin e tepërt, traumat, çrregullimet hormonale në trup gjatë gestacionit, menopauzës, varësia nga alkooli dhe produktet e duhanit.

Metodat e diagnostikimit

Diagnoza fillestare e sëmundjes bëhet shpesh nga një neonatolog. Nënat këshillohen të konsultohen me një specialist të ortopedisë brenda tre javësh nga shkarkimi. Specialisti do të kryejë aktivitete kërkimore, të përshkruajë algoritmin e terapisë së përshtatshme. Për të përcaktuar dysplasia, ekzaminimet parandaluese të foshnjave kryhen në muajin e parë, të tretë, të gjashtë, dymbëdhjetë.

Vëmendje e shtuar u kushtohet fëmijëve të caktuar në nëngrupin me rrezikshmëri të lartë të sëmundjes. Këto përfshijnë fëmijë nënat e të cilëve kanë pasur toksikozë komplekse gjatë periudhës së shtatëzanisë, me zhvillim të madh të foshnjës, prezantim të legenit, me dysplazi trashëgimore. Dyshimi për zhvillimin e procesit patologjik kërkon një diagnozë të plotë.

Ekzaminimi kryesor i fëmijës kryhet nga një specialist gjysmë ore pas përfundimit të ushqyerjes. Foshnjat pas 2 muajsh caktohen t’i nënshtrohen rrezeve x, ultratinguj lejohet për fëmijët e çdo moshe.

Për të rriturit rekomandohet fluoroskopia, ultratingulli, CT ose MRI.

Taktikat e terapisë

Terapia e dysplasia e hip nënkupton një qasje të integruar ndaj problemit, duhet të fillojë sa më shpejt që të jetë e mundur nga dita e zbulimit të sëmundjes. Trajtimi përfshin standardet e mëposhtme:

 • Seancat e masazhit – përfshijnë 10 procedura, rritja ose zvogëlimi i numrit të procedurave varet nga niveli i dëmtimit të nyjes problematike, mosha e pacientit.
 • Produkte ortopedike – pacientët janë të përshkruar të veshin të brendshme të specializuara, fashë. Ortopedi zgjedh produktet e nevojshme për pacientët bazuar në kompleksitetin e sëmundjes, karakteristikat individuale të trupit.
Lexo artikullin:  A mund të përdor ilaçe për dhimbje për artrozën

Nëse sëmundja është e ndërlikuar nga koxarthrosis, atëherë ilaçet përfshihen në terapi:

 1. PNVS – ndihmojnë në uljen e ënjtjes, reaksioneve inflamatore në indet e buta dhe kërc. Terapia kryhet nga tableta, supozitorë rektale, injeksione: Indomethacin, Diclofenac, Ibuprofen.
 2. Relaksuesit e muskujve – ndihmojnë në zvogëlimin e spazmave të muskujve: Baclofen, Sirdalud, Midokalm, Tizanidin.
 3. Ilaçet hormonale – përshkruhen për komplikime me origjinë aseptike ose autoimune, për të zgjidhur shpejt problemin e inflamacionit të nyjeve: Prednisolone, Dexamethasone, Metipred.
 4. Kondroprotektorët – përdoren për të përshpejtuar rigjenerimin e disqeve të kërcit, trajtimi karakterizohet nga një kohë e gjatë: Don, Arthra, gur Toad, Teraflex, Structum.

Terapia e drogës i takon nëngrupit dytësor të ndihmës, i cili ndihmon për të hequr qafe manifestimet simptomatike të sëmundjes me ndërlikim.

Procedurat fizioterapeutike dhe terapia e ushtrimeve

Metodat e zakonshme përfshijnë:

 • elektroforeza – ndihmon për të stimuluar proceset metabolike në nivelin e indeve, të rivendosë qarkullimin normal të gjakut, të rrisë tonin e muskujve të rajonit gluteal, të mbajë ilaçet në vendin e prekur të pandryshuar;
 • aplikimet me ozokerite, parafinë – procedurat ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së ushqimit të indeve për shkak të procesit të përmirësuar të qarkullimit të gjakut, përmirësojnë gamën e lëvizjes së artikulacionit të pacientit, zvogëlojnë dhimbjen, përgjigjen inflamatore;
 • UFO – përshpejton prodhimin e vitaminës D, ka një spektër veprimi antibakterial, stabilizon qarkullimin e gjakut.

Gjimnastika terapeutike rekomandohet për të gjithë pacientët, pavarësisht nga mosha. Ushtrime speciale ndihmojnë në rritjen e tonit të muskujve, forcimin e aparatit ligament-tendin. Klasat mbikëqyren nga një instruktor.

Kirurgji

Kirurgjia për trajtimin e displazisë së hip kryhet në raste të jashtëzakonshme, më shpesh për pacientët e rritur. Indikacionet për ndërhyrje janë mungesa e dinamikës pozitive nga trajtimi konservativ i përdorur, ndryshimet e theksuara të deformimit në nyjen e hip, sindromi i dhimbjes së fortë që nuk është i prekshëm për qetësuesit e qetësuesve.

Drejtimi kirurgjik përdor taktikat e mëposhtme të paraqitura:

 1. Reduktim i hapur i zhvendosjes – teknika ndihmon për të ndryshuar sipërfaqen në fosën artikulare, pas ndërhyrjes, pacienti është në cast për një periudhë të gjatë kohore.
 2. Osteotomia – shndërrimi i llojit të eshtrave arrihet me anë të operacionit. Rregullimi prek kokën në femurit, seksione individuale të legenit që formojnë fosën artikulare.
 3. Endoprostetika – gjatë manipulimit, koka e dëmtuar e femurit zëvendësohet. Për qëllimin e ndërhyrjes, shkaku konsiderohet dhimbje e fortë, probleme me funksionalitetin e nyjës, formimin e koksartrozës.

Periudha e rehabilitimit kërkon masa të gjata të rimëkëmbjes, në muajt e parë pas operacionit, pacienti është në një cast ose recetë e veshur me orthosis. Në të ardhmen, hedhja e suvasë zëvendësohet me një korse ose fashë. Gjatë gjithë periudhës së rehabilitimit, pacienti ndjek klasa të terapisë fizike, nën mbikëqyrjen e vazhdueshme të një instruktori. Shumica e korrigjimeve kryhen për pacientët nën 30 vjeç – në këtë rast, suksesi i ndërhyrjes rritet disa herë.

Pasojat e mundshme

Injorimi i zgjatur i manifestimeve simptomatike të patologjisë, një proces latent i gjatë mund të çojë në formimin e artrozës në nyjen e hip në intervalin 25-55 vjeç.

Lexo artikullin:  Ushtrime për shpinë lumbosakrale në osteokondrozë

Një ndërlikim i dysplasia në nyjen e hip në fëmijëri është:

 • këmbë, këmbë të sheshta;
 • çmenduri – çalimi mund të rezultojë në zhvillimin e skoliozës;
 • ecje dërrmuese – me humbje bilaterale.

Fëmijët me sëmundje fillojnë të ecin më vonë se moshatarët e tyre, ecja e tyre është e paqëndrueshme. Ekziston rreziku i zhvillimit të lordozës lumbale, kyfozës së gjirit, osteokondrozës. Mungesa e terapisë çon në degjenerimin e displazisë së njëanshme në bilaterale, dhe në raste komplekse, në paaftësi dhe paaftësi.

Parandalim

Parandalimi i zhvillimit të displazisë së hip nënkupton eleminimin e të gjithë faktorëve predispozues, veçanërisht atyre të përforcuar nga një histori trashëgimore. Ngjarjet standarde përfshijnë:

 1. Parandalimi i formimit të devijimeve në periudhën e gestacionit – shumë varet nga gruaja shtatzënë, përmbushja e saj e rekomandimeve të mjekut. Gratë duhet të përjashtojnë vetë-mjekimin me ilaçe, t'i nënshtrohen ekzaminimeve diagnostike në kohën e duhur për të shmangur prezantimin e legenit, mospërputhjen e madhësisë së fetusit dhe kanalit të lindjes. Në shumicën e rasteve, problemi zgjidhet me anë të prerjes cezariane.
 2. Qëndrimi i vëmendshëm ndaj të porsalindurit, refuzimi i gëlbazës së ngushtë, kryerja me kohë e ekzaminimeve parandaluese. Prindërit duhet të vizitojnë specialistë sipas orarit, për të mos penguar zbatimin e diagnostikimit instrumental në rast dyshimesh.

Sëmundja nuk është në gjendje të largohet vetë. Refuzimi i ndihmës profesionale mund të çojë në formimin e komplikimeve, shfaqjen e shenjave të patologjisë tashmë në moshën e rritur. Specialistët tregojnë se refuzimi i trajtimit mund të shkaktojë paaftësi.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri